Povežite se sa nama

MONITORING

KOTOR: PREPORUKE UNESCO NEPOŽELJNE: Gradnja važnija od zaštite

Objavljeno prije

na

Generalna direktorica UNESCO Irina Bokova boravila je prije desetak dana u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Bila je to njena prva posjeta od kako je u oktobru 2009. godine na čelu ove međunarodne organizacije za obrazovanje nauku i kulturu. Nije poznato da li je posjeta uslijedila po pozivu neke od državnih institucija ili lokalnih uprava ili je u pitanju redovni službeni obilazak zemlje članice, ali su sudeći po rasporedu aktivnosti domaćini ugledne gošće bili predsjednici opština Kotor i Cetinje, Marija Ćatović i Aleksandar Bogdanović.

Oboje su imali velika očekivanja od ove posjete. Za Bogdanovića ona je bila zgodna potpora pripremama za najavljenu nominaciju gradskog jezgra prijestonice za upis na listu svjetske kulturne baštine.

Naročiti interes za dolazak gošće imala je gradonačelnica Kotora. U posljednjih pet godina pojačana je pažnja Komiteta za svjetsku baštinu i Centra za svjetsku baštinu

prema zaštićenom kulturnom dobru Kotora i zaliva Boke po više osnova, stanju očuvanosti specifičnog kulturnog pejzaža, načinu upravljanja, pravnoj zaštiti dobra, planiranju prostora, razvoju saobraćaja i mnogim drugim neizvršenim obavezama zbog čega sa ovih adresa stižu ozbiljna upozorenja.

Monitor je u jednom od prethodnih brojeva objavio izvještaj Savjetodavne misije za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora – ICOMOS-a od 2013. godine. U njemu se ukazuje na galopirajuću urbanizaciju zaštićenog prostora čije prirodne vrijednosti gube sve one odlike sadržane u formulaciji Izuzetna univerzalna vrijednost, koje su ga dovele na listu jednog od bisera svjetske kulturne baštine.

Područje Kotora sa brojnim naseljima zahvatio je talas novogradnje u kome povlašćeni investitori na neizgrađenim lokacijama duž zaliva Boke grade megalomanska stambena naselja, uz svesrdnu podršku gradskih vlasti, same gradonačelnice Maje Ćatović i resornog ministarstva.

Napadnute su upravo one lokacije za koje UNESCO zahtijeva poštedu, ili u najmanju ruku kontrolisanu urbanizaciju. Preporuke se ne poštuju, pa su primjeri drastične devastacije dijela zaliva, ribarskog naselja Morinj, Kostanjice, Dobrote, Škaljara, Orahovca, Glavata, predmet kritike eksperata UNESCO.

Kako sačuvati status izuzetne univerzalne vrijednost dobra uz istovremeno nemilosrdno uništavanje prostora i gradnju na stotine hiljada stambenih kvadrata koja se opravdava potrebama razvoja, problem je koji je teško rješiv uz neiskrenu i neefikasnu zaštitu velikog broja državnih i lokalnih uprava i institucija.

„UNESCO neće stati na put razvoja Kotora”, kazala je Bokova. Ova izjava bila je melem za uši gradonačelnice Ćatović, zaštitnice građevinskog lobija koji se iz Budve preselio na obale Bokokotorskog zaliva.

„Posvećenost očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i pažljiv održivi razvoj živog grada Kotora, prioritet je lokalne uprave, države Crne Gore i UNESCO-a, kazala je Bokova. Uz upozorenje: „Nikako se ne smije dozvoliti da se autentičnost naruši urbanizacijom, prekomjernom gradnjom. Smatram da su u slučaju Kotora kako gradonačelnica tako i svi lokalni organi zaduženi za očuvanje baštine, duboko svjesni svih kriterijuma kojih se treba pridržavati”.

Gradonačelnica Ćatović pohvalila se medijima kako je „Kotor dobio podršku UNESCO za razvoj grada i za sve ono što je građanima i turistima potrebno”. A građanima treba mnogo toga. Trebaju im stambeni monstrumi u Škaljarima, kompleksi u zelenim zaštićenim zonama, nove zgrade i naselja u Dobroti, uz obalu i po brdima zaliva.

Što se tiče mogućnosti brisanja Kotora sa liste UNESCO, Bokova je kazala da tako nešto ne postoji kao neposredna opasnost u ovom trenutku. „Ali postoji zabrinutost i budno se posmatra od strane Centra za svjetsku baštinu i UNESCO-ovih eksperata što se i kako radi u Kotoru, radi se na iznalaženju rješenja za očuvanje Univerzalne vrijednosti”, kazala je ona.

Zanimljiva je neobaviještenost Bokove o stanju upravljanja zaštićenim dobrom. Ili su joj date netačne informacije. Ona je izrazila zadovoljstvo „što se baština ne štiti na nekom centralnom nivou, već je u rukama lokalne uprave gdje se radi uz veliki stepen posvećenosti i angažovanja uz uključenje civilnog društva i građana”.

Potpuno suprotno od onoga što se dešava u Kotoru. UNESCO-ov grad nema sopstvenu upravu za zaštitu. Zahvaljujući reformi sistema upravljanja iz 2011. zaštita je centralizovana preko Ministarstva kulture u okviru koga funkcionišu Direktorat za kulturnu baštinu i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, koje stoluju na Cetinju.

Bivši Regionalni zavod u Kotoru sveden je na područnu jedinicu bez samostalnih ovlasti.

Područna jedinica Uprave za zaštitu kulturnih dobara u Kotoru ni po čemu se na razlikuje od one u Nikšiću, Bijelom Polju ili Baru naprimjer. Kotorska ispostava Uprave nema načelnika tri godine. Za svaki potpis ili neku banalnu stvar mora se ići na Cetinje.

Bivšem Regionalnom zavodu, sada područnoj jedinici, oduzeti su pečat, potpis i finansije iako pravila UNESCO nalažu da svaki lokalitet ili područje koje je pod njegovom zaštitom mora imati i finansijski nezavisnu instituciju koja će o njemu brinuti. Kotor ipak funkcioniše po svome.

Na posljednjoj sjednici Komiteta za svjetsku baštinu koja je u junu održana u Dohi (Katar), eksperti UNESCO upozorili su na pretjeranu gradnju u Bokokotorskom zalivu i predložili uvođenje moratorijuma do 2016. godine, odnosno obustavljanje svih investicionih aktivnosti u opštini. Delegacija Crne Gore koja je učestvovala na zasijedanju u Dohi uspjela je da takvu nakanu svjetskih stručnjaka spriječi.

Tročlani ženski tim u Kataru predstavljale su Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Sanja Lješković-Mitrović, direktorica Direktorata za upravljanje prostorom i Irena Radović, ambasador Crne Gore u Parizu, zadužena za saradnju sa UNESCO. Nikoga iz Kotora tamo nije bilo. Izostao je i ministar kulture Crne Gore.

Tri dame hrabro su se izborile da do moratorijuma ne dođe. Štitile su interese investitora na štetu prirodnih vrijednosti zaliva kojima se divi čitav svijet. Ponašanje Sanje Lješković je posve razumljivo. Upravo njena služba Ministarstva održivog razvoja štancuje planska dokumenta i državne studije lokacije po želji investitora, kojima se betonira svaki slobodan prostor u Boki.

Prostorni plan posebne namjene za šest primorskih opština kojim ona rukovodi, dobio je oštre kritike eksperata UNESCO. Ali je čudno da se direktorica institucije u čijoj je nadležnosti zaštita dobra sa UNESCO-ove liste protivila uvođenju zabrane gradnje na području Opštine Kotor.

„Mišljenja smo da u ovom momentu nije bilo neophodno stavljati moratorijum na gradnju u zaštićenom području, obzirom da je u toku proces formiranja upravljačkog tijela zaštićenog područja, na što nas obavezuje usvojeni Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora”, navela je Anastazija Miranović u odgovoru na molbu novinara Monitora da pojasni zauzeti stav.

„Za područja koja posjeduju izuzetnu univerzalnu vrijednost i koja se nalaze na listi svjetske kulturne baštine, zaštita i unapređenje vrijednosti kulturne baštine mora biti prioritet. Ona se, nesumnjivo, mora posmatrati kao resurs razvoja, s tim da njene osnovne kulturne vrijednosti ne smiju biti ugrožene… Kontrolisana gradnja preduslov je daljeg održivog razvoja područja, njegove zaštite i unapređenja”, kazala je Miranović.

Navela je takođe da je problem istaknut u Dohi samo odložen i ne znači da on neće već sljedećom posjetom stručnjaka ICOMOS-a biti jasno apostrofiran.

Ugođaj za Irinu Bokovu

Kao prava domaćica Maja Ćatović je za Irinu Bokovu priredila poseban ugođaj. U njenu čast na gradskom trgu svoje tradicionalno kolo odigrala je Bokeljska mornarica, praćena zvucima Gradske muzike. Direktorici UNESCO Kotorani su uručili povelju počasnog člana Bokeljske mornarice. Po prvi put u devet vjekova dugoj istoriji ove mornaričke organizacije jedna žena postala je vlasnik ove povelje. Ta čast nije ukazana čovjeku koji je zaslužan za stavljanje Kotora na listu svjetske baštine daleke 1979. godine. Bio je to Senegalac, Amadou Mahtar M”Bow, direktor UNESCO u periodu od 1974-1987. godine. Kotor je postao dio svjetske baštine nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine kada je na poziv Dragoljuba Najmana, bivšeg ambasadora SCG pri UNESCO, koji je od 1957. bio na radu u ovoj organizaciji u Parizu, M”Bow doputovao u porušeni Kotor. Legenda kaže kako je Najmana hitno pozvao Josip Broz Tito, koji se kobnog 15. aprila zadesio u svojoj vili Galeb u Igalu. Na zahtjev M”Bowa Kotor je za 24 sata upisan na ovu prestižnu listu. Sva potrebna dokumentacija pripremljena je retroaktivno. Ni prije ni poslije toga nijedan lokalitet u svijetu nije na taj način stavljen na listu svjetske baštine. Zanimljivo je da je tek ovih dana, 35 godina nakon upisa, iz UNESCO stigla Izjava Univerzalne vrijednosti Kotora na usvajanje u Upravu za zaštitu kulturnih dobara. U pitanju je dokument koji inače prethodi upisu lokaliteta na listu.

Branka PLAMENAC

Komentari

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRAVOSUĐE, BANKE I ZLOUPOTREBA MOĆI: Falsifikatom do bogatstva?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve više je povoda za sumnje u presude sudova pod komandom Vesne Medenice, tokom trajanja njene funkcije i nakon odlaska sa nje. I Dragan Senić tvrdi da je presudom zasnovanom na falsifikovanom dokumentu (mjenici AA 0889562) oštećen za ogroman novac. Pa traži reviziju i čeka odluku Tužilačkog savjeta

 

Širi se istraga o zloupotrebama nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda i Vrhovne države tužiteljke Vesne Medenice. Više nije o riječ o dva već o četiri predmeta u kojima je, sumnja se, presuđeno tako što su sudije u postupku izvršile njeno naređenje. Ne mareći za činjenice i pravdu.

O načinu na koji je funkcionisalo pravosuđe pod komandom Medenice nedavno je, u Tužilaštvu, svjedočio sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Jovan Stanković. Novinarka TV Vijesti Svetlana Đokić predočila nam je dio njegovog iskaza o tome kako je postupio nakon što je Medenica, tada već bivša predsjednica Vrhovnog suda, od njega naručila presudu vršeći, jezikom krivičnog prava, nezakonit uticaj.

„U tom trenutku sam se našao u veoma nezahvalnoj poziciji. Da sam odbio, zamjerio bih joj se, shvatio sam da mi može vrlo lako stvoriti goleme probleme u pravosuđu, a s druge strane otvorio bih prostor za dalje pritiske da se taj predmet što prije završi, a koji bi sigurno uslijedili čim se ona za njega zainteresovala”, objasnio je Stanković u svom iskazu. „I donio sam tu (traženu – prim. Monitora) odluku, smatrajući to u tom trenutku najjednostavnijim rješenjem, da sklonim taj predmet iz kancelarije, a što je najvažnije da skinem nju sa dnevnog reda”.

U zapisniku sa saslušanja zapisano je i opravdanje hercegnovskog sudije. On se, kaže, kaje a nezadovoljne stranke mogu da se – žale.

„Ja, kao i sve sudije parničari u Crnoj Gori, predmete često lomim preko koljena…  U tim uslovima se ponekad donose odluke sa jasnim falinkama samo da bi se predmet riješio”. Pravdajući svoje postupke sudija-svjedok saopštio je da nije mogao da se odupre pritisku Vesne Medenice, ali jeste drugima koji su dolazili iz Višeg ili Apelacionog suda. Sa tih adresa je „u najmanje dva navrata”, dobijao direktne naloge kako da postupi u određenim predmetima. Ali ih, kaže, nije izvršio.

Možemo samo da razmišljamo o tome koliko je sličnih presuda donijeto u crnogorskim sudnicama. Po predočenom modelu: predmet sklonim iz kancelarije, moćnika skinem s dnevnog reda. A možemo i da se zapitamo šta je sa onima kojima su takve presude, jednostavne i efikasne, nanijele nepravdu i, nerijetko, donijele velike egzistencijalne probleme. Posebno ako pretpostavimo, a za to već postoji jak osnov sumnje, da se niz presuda donijetih pod pritiskom onih koji mogu da naruče ili kupe pravdu protezao od najnižih do najviših sudskih instanci. Odnosno, od osnovih do Vrhovnog suda.

Iz arhiva sumnjivih slučajeva izdvojimo jedan. On je dio priče o švajcarskim kreditima koje je nekadašnja Hypo Alpe Adria Banka (HAAB) svojim klijentima isplaćivala u domaćoj valuti (eurima) a nominalno obračunava u švajcarskim francima. Da bi naknadno, na kursnim razlikama, ostvarila ogromnu razliku. Gurajući u probleme i bijedu nekoliko stotina svojih klijenata u Crnoj Gori. I hiljade njih u regionu.

„Poslovanje Hypo Alpe Adria Grupe u Jugoistočnoj Evropi najveći je kriminalni akt nakon Drugog svjetskog rata”, ocijenio je Kristijan Bohler, inspektor austrijske policije i vođa posebnog tima zaduženog za istraživanje afere Hypo u Beču.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA – VOĐA ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE?: Od Vrhovnog suda do ZIKS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iskustvo  uči da bi do pravosnažnog okončanja postupka protiv Blaža Jovanića i Vesne Medenice mogle proći godine. Crnogorsko pravosuđe još će se duže nositi sa posljedicama njihove vladavine. Ako dobije priliku da se oporavi

 

Nedugo za Vesnom Medenicom, nekadašnjom VDT i višestrukom predsjednicom Vrhovnog suda, u pritvorsku jedinicu spuškog zatvora (ZIKS, ili po novom, UIKS) stigao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Direktno iz kancelarije nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i formirao kriminalnu organizaciju koja je, u makar desetak stečajnih postupaka, stranke oštetila za iznose koji se mjere milionima eura.

I površno upućeni u višedecenijska dešavanja u pravosuđu prepoznali su, u tom spletu okolnosti, još jedno preklapanje u biografijama dvojca koji je, godinama, vedrio i oblačio ovdašnjim sudnicama. I blisko sarađivao – formalno i, sumnja se, neformalno – na predmetima od zajedničkog interesa.

Kada je Blažo Jovanić, sa mjesta parničara i sudije Osnovnog suda u Podgorici, u aprilu 2014, neočekivano izabran za predsjednika Privrednog suda, preskačući uobičajenu dinamiku napredovanja u sudskoj hijerarhiji, analitičari nijesu imali dileme o uzrocima njegovog profesionalnog uzleta. Baš kao ni u ocjeni da je za tu odluku, operativno, najzaslužnija bila Vesna Medenica. Razlike su bile samo u interpretativnim finesama.

Jedni su  imenovanje Jovanića cijenili kao „pokušaj Medenice da zaštiti predmete koji se direktno tiču članova i poslova uže familije Đukanović“, dok su drugi bili direktniji, tvrdeći da je Jovanić „doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu Aca i Mila Đukanovića, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine Kombinata aluminijuma u stečaju“.

Slijed događaja potvrdio je ova predviđanja. Ali i pokazao da se Jovanićeve ambicije nijesu zadržavala samo na zaštiti interesa  prve familije.

Pronevjera novca iz blagajne Vrhovnog suda, 2006. godine, dovela je Jovanića u fokus interesovanja javnosti. On je tada, kao šef  kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Ratka Vukotića osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i učestvovao u pronevjeri skoro 330 hiljada eura iz sudske kase.  Jovanić, tada već sudija Osnovnog suda, oslobođen je sumnji usljed nedostatka dokaza (ceh je platila blagajnica).

O kolopletu veza i uticaja svjedoči i epizoda iz poslovne biografije njegovog brata Bora Jovanića. On je, kao carinik, osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je Blažo već bio sudija Osnovnog suda. Nakon pola izdržane kazne pomilovao ga je tadašnji predsjednik Filip Vujanović. Na prijedlog Duška Markovića, ministra pravde iz tog doba. Javnost je, zahvaljujući NVO MANS, saznala da je Jovanić vraćen na posao u Upravu carina, suprotno svim zakonskim propisima. Podigla se prevelika prašina, Jovanić je napustio Upravu carina i novi posao našao kod Aca Đukanovića.

Kao sudija Osnovnog suda Blažo Jovanić je opravdao očekivanja svojih zaštitnika i promotera. Po tužbi Stanka Subotića osudio je Monitor. Kada je propao pokušaj da nas osudi za nanošenje duševnog bola kontroverznom tužiocu (čije je saslušanje odbio) Jovanić je Monitor proglasio krivim zato što, navodno, Subotićevo reagovanje nije objavljeno na zakonom propisan način.

Vijesti je osudio zbog prenošenja izjave poslanika Nebojše Medojevića koji je kritikovao (tadašnju) privatizaciju Željezare u Nikšiću i doveo u pitanje kredibilitet njenih novih vlasnika. Isti su, da pomenemo, kasnije pobjegli iz Nikšića ostavljajući dugove a odnoseći sa sobom svu vrjedniju pokretnu imovinu kompanije.

Konačno je dara prevršila mjeru, pa je Jovanić, kao sudija u postupku po tužbi kompanija Lutrija i Džek pot (Sava Grbović i Branislav Mićunović) protiv Daily Pressa (izdavač Vijesti) i MANS-a, izuzet zbog pristrasnosti. Tek nakon trećeg zahtjeva tuženih.

Prelazak na dužnost u Privredni sud, pozicionirao je Jovanića na skali uticaja. Kao što je višestruko uvećao štetu koju je on, sa nove pozicije, proizvodio ovdašnjoj privredi, ali i cijelom društvu.

Njegovim odlukama nepristrasnim sudijama su oduzimani predmeti, nepodobni su premještani sa sistemski važnih funkcija, a protiv nesalomivih su pokretani discilinski postupci s naumom da se, uz pomoć Medenice i njenog Sudskog savjeta, istjeraju iz sudnice.

Jovanić je mandat u Privrednom sudu započeo pomenutom aferom KAP. Kao stečajni sudija u postupku morao je biti u toku prodaje imovine bankrotirale firme. A ona je Veselinu Pejoviću i njegovom Unipromu prodata uz kršenje praktično svih postojećih pravila i procedura.

Stečajni upravnik Veselin Perišić prodao je imovinu koja nije pripadala KAP-u;  Kupac godinama nije platio „kupljeno“; Država i Opština Podgorica častile su ga, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, sa nekih 2,5 miliona kvadrata građevinskog zemljišta uz oproštene komunalije, uz sumnje da je taj aranžman ugovoren ranije, mimo znanja drugih potencijalnih kupaca; Stečajni upravnik je novom vlasniku iznajmljivao radnike i iz stečajne mase plaćao fizičko obezbjeđenje (stražare) prodate imovine, a stečaj je okončan tek krajem prošlog ljeta. Povjerioci su namirili manje od 10 odsto svojih (priznatih) potraživanja a Pejović je nekoliko mjeseci kasnije zaustavio proizvodnju u svojoj fabrici.

Nabrojati sve one koji su podnijeli krivične prijave zbog (ne)postupanja stečajnog sudije i upravnika zahtijevalo bi još jedan, makar ovoliki, pasus. Ne znamo, ipak, da li su i  za slučaj KAP  Jovanić i grupa njegovih saradnika privedeni u ponedjeljak. Čekamo zvanične informacije iz SDT-a.

Jovanić, uporedo sa poslom predsjednika Privrednog suda obavlja, ili je obavljao, posao stečajnog sudije u KAP-u, Boksitima, Radoju Dakiću, Vektri Boki, Brodogradilištu Bijela, Onogoštu, uz još nekoliko stotina stečajnih postupaka manje vrijednosti. Karakteristično za većinu njih  je da se radi o kompanijama koje su bile, ili su prešle, u vlasništvo nekog od ovdašnjih pobjednika tranzicije. I da su stečajni postupak u njima pratile sumnje i optužbe zbog brojnih, velikih, zloupotreba.

Veselin Pejović je, uz KAP, kupio i imovinu Boksita u stečaju ali i njihovu koncesiju za kopanje crvene rude. Opet uz brojne kontroverze.

Veselin Barović nije uspio u naumu da državno zemljište, 1,5 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže, urbanizuje i proda kao svoje vlasništvo. Iako je stečajni upravnik Žarko Ostojić (Jovanićev kum i kolega iz afere pljačka Vrhovnog suda) u više navrata oglašavao prodaju tog zemljišta. Znajući da ono ne pripada Solani.

Dragan Brković, vlasnik HTP Boka uhapšen je prošlog ljeta zbog sumnji da je novac dobijen prodajom imovine svog preduzeća u stečaju, umjesto povjeriocima, distribuirao sebi bliskim kompanijama iz nekadašnjeg sistema Vektra (bankrotirala i promijenila vlasnika). Prethodno je, uz pomoć Blaža Jovanića, godinama blokirao  uvođenje stečaja koji su tražile banke kojima je dugovao. Bivši radnici Boke godinama su upozoravali na zloupotrebe ali Jovanić i stečajni upravnik koga je imenovao (navodno, još jedan njegov kum)  nijesu imali sluha za njih. Dok se nije umiješalo SDT.

Kao što je i Vesna Medenica ostajala slijepa na njegove propuste i, moguće, nezakonite radnje.

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a (njih je bilo 3.600), nezadovoljno načinom na koji je proveden stečajni postupak u njihovom preduzeću, uložilo je u novembru 2015.  Privrednom sudu zahtjev za reviziju postupka. I ako je u pitanju postupak koji bi trebalo da se rješava po ubrzanoj proceduri, njihov zahtjev čamio je, skriven, sve do jula 2020. Tek tada, nakon skoro pet godina,  proslijeđen je na postupanje Vrhovnom sudu. Sporna imovina je do data trajno izgubljena. Reakcije Medenice nije bilo.

Na krivičnu prijavu koju su protiv Jovanića državnom tužilaštvu podnijeli predstavnici Udruženja još nije bilo zvanične reakcije.

Zanimljiva je i priča sa predmetom vezanim za odluku EPCG-a da od Aca Đukanovića i italijanske A2A kupi većinski paket akcija Rudnika uglja u Pljevljima. Jovanić je taj predmet oduzeo sudiji Nataši Bošković nakon što je ona, dva puta, donosila mjeru privremene zabrane sprječavajući da se taj posao pravno okonča dok se ne razriješe kontroverze koje su ga pratile. I krivične prijave dijela manjiskih akcionara EPCG-a ostale su bez reakcije tužilaštva ali i Sudskog savjeta.

Nabrajanje bi moglo potrajati. Ipak, tek treba da saznamo za šta, konkretno, SDT sumnjiči Jovanića i njegove saradnike. Onda treba napisati optužnicu koju, opet, mora da potvrdi nadležni sud. Odnosno, neko od Jovanićevih kolega – on je i dalje sudija i predsjednik Privrednog suda. Kad sve to prođe predviđenu proceduru predmet treba dovesti do pravosnažne presude.

Iskustvo uči (suđenja za aferu Telekom, Koverta (Slavoljub Stijepović), Carine (Miomir Mugoša) da bi do okončanja tog postupka mogle proći godine. Uz mogućnost da se predmet okonča plaćanjem odštete optuženim pa pravosnažno oslobođenim (Šarić, Kalići…).

Crnogorsko pravosuđe još će se duže nositi sa posljedicama vladavine Medenice, Jovanića i njima sličnih. Ako dobije priliku da se oporavi.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo