Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Lokalni žestoki momci

Objavljeno prije

na

Prije potonjih ratova jedna od čuvenih beogradskih urbanih legendi bila je ona o grupici „žestokih momaka” koji su napravili tzv. karijere na Zapadu. Priča o njihovom putu snova samo je iz perspektive širih krugova beogradske periferije, zrakasto se šireći put još ubogije Crne Gore, bosanskih zabiti i moravske Srbije, mogla dobiti konture mita o modernizovanoj verziji hajdučije. Infantilitetu tadašnje i svagdašnje mladeži, pa i širih slojeva stanovništva mogla je potpuno pasovati saga o „žestokim momcima” koji se, umjesto s istorijsko-mitološkim Turcima, konfrontiraju s poznatim svjetskim filmskim glumcima. Mit o konfrontaciji razvija se onda u motiv janičarskog prijateljstva, tj. primanja pomenutih momaka u službu tjelohranitelja narečenih filmskih aga i begova. Mit kulminira u onome u čemu ropsko-provincijska svijest može ponajdalje dobaciti: hepiend s pastuvskim uslugama potentnih momaka ženicama i ljubavnicama umornih i zanemoćalih filmskih veličina. Kao i u svim legendama i u ovoj beogradskoj, da bi mogla nastati i održavati se kao legenda, bilo je potrebno da se prešuti ono glavno: realni početak i realni završetak priče. „Žestoki momci” u nekoj hotelskoj busiji sačekali su čuvenog glumca. Namjerili su bili da ga provociraju, pa onda premlate i steknu slavu u svom periferijskom vilajetu kao oni koji su premlatili onoga koji je s bioskopskog platna fascinirao cijeli infantilni dio planete kao uzor „žestokog momka”. Nijesu imali moralnih dilema da li je u redu da njih trojica nasrnu na jednoga. Bilo je važno samo to da batinanjem demistifikuju onoga ko im je izgledao kao biće iz legende i tako mistifikuju vlastite prazne mladićke biografije. Da su uspjeli u batinanju, načinili bi legendu za kratkoročnu upotrebu. I cijelog bi se života grijali na njezinoj slabašnoj vatrici u birtijama oko Bajlonijeve pijace i sličnih lokaliteta.

No, život se postarao da stvari dobiju drugi tok. Glumac koji je u svim svojim filmovima glumio „žestokog momka” na pariskim je trotoarima još od djetinjstva ispekao teški zanat odista žestokog momka i svaštočinje. Zbog toga, za njega nije bio nikakav problem da prihvati siledžijski izazov i da „složi” svu trojicu čuvenih beogradskih bojadžija. Da svjetska industrija filmske zabave ne počiva na kretenima i da je on i kao takav momak s šlifom jedne više kulture pokazao je sljedećim gestom. Premlaćene siledžije pozvao je na piće, o onda im i odškrinuo nevjerovatni svijet Zapada. Razumije se, u taj su svijet ponijeli i svoju sitnu balkansku pamet, ne shvatajući poruku lekcije koju im je dao čuveni glumac. Da bi legende bilo morao se prešutati realni kraj priče. U Beograd su se vraćali u limenim sanducima.

Poput momaka iz ove čemerne priče ponašaju se neki lokalni crnogorski likovi prema ekipi stranaca koja je prihvatila da nastavi posao na standardizaciji crnogorskog jezika. Nepodnošljivo im je što su se stranci pojavili da učine ono što oni nijesu uspjeli, pa ih pokušavaju isprovocirati da bi ih „isprepucali” u sportskoj disciplini koji su sami odabrali. Disciplina je guslarsko podvriskivanje na zadatu temu strogo omeđenu svjetonazorom intelektualnih i naučnih zahtjeva koji se postavljaju pred đake u pismenim zadacima iz maternjeg jezika i književnosti otprilike za drugi razred gimnazije.

Za lokalne crnogorske likove utješna je jedna stvar. Sudbina im neće biti slična zloj sudbini beogradskih momaka. Niko neće prihvatiti njihovo guslarsko provociranje. Valjda će im se onda posrećiti da shvate da je za njih najbolje ako postanu ili ostanu ono što zaista jesu i shvate da nije pametno petljati se u ono za što ni ne znaju koliko ih prerasta. Isto važi i za njihove mentore iz pozadine!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo