Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Pravopis i pizmopis

Objavljeno prije

na

Uvijek iznova pred samim sobom padam na ispitu koji bi se mogao nazvati „Karakterologija Crnogoraca”. Ovoga puta samoga sam sebe „obalio” prihvativši da učestvujem u poslovima standardizacije crnogorskog jezika. Lijepo sam znao da je taj posao težak i nezahvalan, te da zahtijeva nervnu strukturu koja je sazdana od malo tvrđih materijala. Znao sam koliko malo stručne kritičke svijesti i ozbiljnog znanja o vlastitom jeziku ima među današnjim Crnogorcima. Znao sam i da je svaki Crnogorac spreman i gotov da sudi o svim stvarima pod kapom nebeskom, osobito o onima o kojima pojma nema. Znao sam, naravno, i da je svuda u svijetu neznanje razmetljivo, ali da nigdje nije toliko osiono razmetljivo koliko je to kod Crnogoraca slučaj. Odavno sam i sam negdje notirao da nema eksplozivnije i opasnije antropološke supstancije od one kad se „posreći” da se ujedine glupost i bezobrazluk, a da Crnogorci odavno obiluju u toj „sreći”.
No, sve reakcije na najavu i objavu Pravopisa i Pravopisnog rječnika crnogorskog jezika mogao bih nekako progutati ili preturiti preko ramena. S mnogih strana očekivao sam njihove otrovne strelice kojima će me gađati i u neku ruku sam na njih bio spreman. Nijesu me, dakle, iznenadile tzv. reakcije koje dolaze od onih koji očima ne mogu vidjeti ništa crnogorsko. To, zapravo, i nijesu reakcije, nego patološke manifestacije traganja za izgubljenim identitetom u starinarnici koja se proteže duž pruge Beograd-Bar. Oni mene nijesu iznenadili, ali izgleda da jesam ja njih, pa su, ne znajući kako da me na brzinu stigmatizuju, proglasili sociologom.

Nijesu me začudile ni reakcije intelektualnih likova najopštije prakse koji se raspadaju od zavisti što ih nije zapalo da učestvuju u komisijama i tijelima za standardizaciju crnogorskog jezika, pa su od najogoljenije zavisti počeli gotovo da vonjaju s pojedinih televizijskih ekrana i da se prenemažu kao babe iz Banjana kad ih se ne sjete da im pruže ćikaru kave. Nije me u intelektualnom i ljudskom smislu iznenadilo, ni povrijedilo što su tzv. independistički intelektualci Crne Gore s ledenom šutnjom dočekali objavu da je uspješno završen prvi veliki korak u koncipiranju norme crnogorskog jezika. Kod mnogih od njih kritičko držanje prema vlastima odavno je fermentiralo u ogoljenu i nesputanu mržnju, pa nije začudno ni što su normu jezika dočekali tako kako su je dočekali.

A dočekali su je, neka to bude jasno i glasno kazano s moje strane, na način koji je nedostojan onih koji bi, da je sreće, trebalo da čine intelektualnu i moralnu so soli crnogorskog naroda! Ako njima bilo šta može pomutiti jasnoću svijesti da je istorijski prvo normiranje crnogorskog jezika u lingvističkom, kulturnom i duhovnom smislu jednako važno koliko je u političkom smislu bilo važno postizanje državne nezavisnosti Crne Gore, onda oni ni ne zaslužuju da budu intelektualna so soli današnje Crne Gore! Onda su oni element jednog dubokog nesporazuma koji nije manje smrtonosno opasan od onoga „nesporazuma” koji politički i ekonomski gospodari Crnom Gorom, naime, od „nesporazuma” koji nije ništa drugo nego primitivna plemenska plutokratija.

Od svega pobrojanog gora je, a ovih se dana s njom suočavam u najmonstuoznijim oblicima, zadrigla glupost pojedinih novinara i poluinteligenata. Iznova i iznova svoje neomeđeno i beskrajno neznanje o jeziku oni su nametnuli kao jedini meritum svih rasprava o jeziku. Toj vrsti karakterološke crnogorske bolesti tek treba tražiti ime!

Milenko PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo