Povežite se sa nama

MONITORING

LOKALNI IZBORI U PRODUŽENOM TRAJANJU: Sumnjivo lice Podgorice

Objavljeno prije

na

Nakon dva mjeseca mrcvarenja stigla je vijest: Socijaldemokratska partija neće dalje pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista u vezi formiranja vlasti u Podgorici. A šta SDP hoće – niko živ ne zna. Brzo se zaboravlja, na lokalnim izborima u Podgorici 25. maja koalicija oko DPS-a osvojila je 29 mandata, Demokratski front 17, Socijalistička narodna partija osam, a koalicija Evropsko lice Podgorice pet mandata. Jedna ruka koja može da odluči ko će u glavnom gradu biti na vlasti i dalje se traži. Da bi opozicija formirala vlast trebali bi joj glasovi svih pet odbornika ELP.

Prvih pet na listi Evropskog lica Podgorice su bili: Dragan Bogojević, Raško Konjević, Azra Jasavić, Damir Šehović i Luka Rakčević.

„Mi smo istrajali na postavljanju nestranačke ličnosti za gradonačelnika i konceptu promjena u radu, a DPS na tome da njihov nosilac liste treba da bude gradonačelnik”, javio je, nakon neobično kratke runde pregovora sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić. On je ocijenio kako mu u ovom trenutku izgleda “najrealnije” da će u glavnom gradu biti raspisani novi izbori, ali je pomenuo i mogućnost formiranja manjinske vlade. Ko sa kim, nije precizirao. Izgledao je kao da mu je dosta muke i što mora da objavi to što je objavio.

Propast pregovora sa DPS-om na Krivokapića je barem u jednom djelovala prosvjetljujuće: sjetio se da je na izborima njegova stranka učestvovala kao dio koalicije Evropsko lice Podgorice. „SDP će sa kolegama iz Pozitivne u okviru koalicije Evropsko lice Podgorice sumirati rezultate pregovora SDP-a sa DPS-om, odnosno Pozitivne sa opozicijom”, kazao je Krivokapić. Pa će, kako je najavio, u skladu sa tim podacima, organi SDP-a odlučivati kako dalje.

Da ko ne pomisli da je lider SDP-a imao grešnih misli o jedino logičnom ishodu cijele priče – formiranju vlasti sa opozicijom – Krivokapić je objasnio da ta mogućnost nije otvorena jer, kako je rekao „nije razmatrana ni na jednom organu SDP-a”. Nije se imalo kad.

Iako su vrhovi DPS-a i SDP-a najavljivali da je njihova saradnja u Pljevljima, Bijelom Polju i Baru gotova stvar, sa sjevera stižu vijesti da ni tamo neće ići tako lako. Pljevaljski odbor SDP-a оdlučiо je da ne pоdrži kandidata DPS-a za predsjednika Skupštine оpštine Pljevlja. Šef оdbоra SDP-a u Pljevljima Munir Redžоvić kazao je za Dan da je DPS zakazao zasijedanje opštinskog parlamenta iako kоaliciоni spоrazum nije utanačen, te da se on neće pоjaviti na sjednici lоkalne skupštine.

U Bijelom Polju DPS će, kako tvrde upućeni, teško ubijediti svoje članove da treba da sarađuju sa SDP-om jer su ovi, kako tvrde, bili ,,izuzetno nekorektni u kampanji”. Od šest gradova u kojima je vlast nakon lokalnih izbora mogla zavisiti od dogovora DPS-a i SDP-a – Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Kolašin, Pljevlja i Bar – kako trenutno stvari stoje, dogovor je izvjestan jedino u Baru. I nije neko partnerstvo.

Nema, ipak, razloga za brigu – državna vlast je stabilna. Na pitanje da li ishod pregovora u Podgorici može uticati na koaliciju na državnom nivou Krivokapić je kazao da SDP ,,nema takve namjere”. Dodao je i nešto o zakonomjernostima i datostima u politici, što niko nije razumio.

Zanimljiv je koliko i nerazumljiv način na koji je predsjednik SDP-a poređao moguće ishode propasti dogovora sa DPS-om. Ponovne izbore ponudio je kao opciju broj jedan. Na glasanju 25. maja koalicija Evropsko lice Podgorice osvojila je 9.454 glasa ili pet mandata. Pozitivna je na parlamentarnim izborima 2012. u Podgorici imala 11.643 glasa. Na prethodnim lokalnim izborima 2010. SDP je samostalno dobila 8.758 glasova. Udruženi, osvojili su više od pola glasova manje.

Ne zna se šta Krivokapić misli da bi mogao da postigne na novim izborima, ali je savršeno jasno šta bi ga čekalo. Kao pritisak tokom pregovora DPS-ovi prvosveštenici već su na SDP istovarili gomilu anatema na temu izdaje i prodaje četnicima. ,,Vjerujem da naš koalicioni partner neće otići sa onima koji bi da ruše Njegošev Mauzolej na Lovćenu, da ruše državu”, opalio je nedavno Miodrag Vuković, poslanik DPS-a i dodao kako je teško zamisliti “jednu stranku koja je toliko sebe ugradila u obnovu crnogorske državnosti, da sada ode sa nekim ko je zacrtao da poništi sve ono što predstavlja našu državu”.

Tu vrstu guslanja DPS usavršava godinama i ona – radi. Vrijeme do izbora bilo bi prekratko da SDP konsoliduje redove nakon što su višegodišnjim vrludanjem, nejasnom koalicijom i nejasnim porukama učinili zagonetkom odgovor na pitanje odakle im i jedan glas. Mimo onih koji potiču iz budžeta, naravno.

Znamo i kako izgleda kad se na bilo koji grad u Crnoj Gori sruči snaga države u interesu DPS-a. Znamo i da u pripravnosti čekaju novoformirane stranke koje će pohrliti u zaštitu Crne Gore i radnika. Eno sindikat osniva partiju.

Druga varijanta koju je pomenuo Krivokapić je manjinska vlada. U trenutku kad je maksimum koji su od DPS-a mogli da dobiju bio mjesto predsjednika opštinskog parlamenta, tražiti od opozicije svu vlast prosto je neozbiljno. Birači Demokratskog fronta i SNP-a nijesu glasali za to. Posebno je smiješno što bi Krivokapić, kad bi ikako moglo, da mu opozicioni glasovi budu isporučeni, a da on sam nema nikakvog dodira s onima za koje su ljudi glasali. Čast da donese paket, zamislio je, dodijelio bi Pozitivnoj. Možda predsjedniku Darku Pajeviću lično.

Verziji u kojoj bi uradio ono što je, prema sopstvenom priznanju, uoči izbora obećavao – počeo sa promjenama – lider SDP-a je posvetio najmanje pažnje. Razumljivo je: krajnji SDP-ov domet je ograničeni sukob sa DPS-om. Ozbiljna promjena vlasti ozbiljan je posao. Pored toga saradnja sa opozicijom nosi krajnje konkretne opasnosti. Recimo, ispitivanje biznis dometa bivšeg gradonačelnika dr Miomira Mugoše, moglo bi pokazati da grane prljavih poslova stižu do njihovih kadrova. Kojekude. To bi moglo da bude neprijatno.

Opcija na kojoj je godinama počivala vlast u Podgorici – kupovina nedostajućeg odbornika – ovoga puta se ne smatra vjerovatnom. Prema nekim izvorima, kako je Monitor ranije pisao, u slučaju da se DPS odluči da pokuša da kupi nedostajućeg odbornika, SDP bi mogao odgovoriti izlaskom iz vlade.

Iz opozicije je stigla poruka da nema potrebe za novim izborima i da je na socijaldemokratama velika odgovornost. ,,SDP treba dobro da oslušne šta nudi opozicija i da bez predrasuda i političke arogancije, povedemo vrlo kratke razgovore i da učinimo nešto što bi Crnu Goru iz temelja promijenilo”, rekao je poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović, prenosi CdM. Nosilac liste Socijalističke narodne partije u Podgorici  Aleksa Bečić kazao je da su se stekli uslovi da se u glavnom gradu formira vlast u kojoj nem DPS-a.

Odluka SDP-a, prema najavi predsjednika partije, znaće se do kraja jula. Zavodljivo zagonetno Krivokapić je poručio kako je ,,Crna Gora vidjela sve oblike političkih dešavanja, osim velikih promjena poslije izbora, tako da se stvari koje se jednom dešavaju moraju i čekati”. Da nam je do čekanja, dosad bi bili Švedska.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FUNKCIONERSKA KAMPANJA: Iskočili iz DPS šinjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje, vlasti su prihvatile  kao obilježje svoje politike

 

Posljednji dan maja, premijer Dritan Abazović sa podgoričkim i rukovodstvom Opštine Tuzi, otvara dio bulevara Podgorica -Tuzi. Sve liči na scene kada su dio istog bulevara 2019. otvarali tadašnji predsjednik države Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Na optužbe da je otvaranje već viđena predstava i dio predizborne kampanje, Abazović odgovara da Vlada ima agendu, da nije mogla da zna kada će se raspisati izbori… Potrefilo se tako, baš kao što se i DPS- godinama namještalo, otvaranje u predizborni vakat.

,,Funkcionerska kampanja koju DPS toliko vodi je zapravo pokazala sav njihov očaj”, poručivali su iz Abazovićeve stranke u avgustu 2020. Sada su sve to zaboravili, pa potpredsjednik URE i ministar Goran Đurović, par dana prije izbora, kao Vladin predstavlja ukradeni program Stan za sve.  Da se nema granica  jasno je bilo kada su novi trajekt krstili predizbornim imenom Ruka pravde.

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje prihvatili su kao obilježje svoje politike.

I ostali koalicioni partneri u vlasti nalaze svoje načine predizborne promocije na istom tragu. Tako je krajem maja ministar pravde Marko Kovač sa rukovodstvom Opštine Nikšić usaglasio da Vlada donira Eparhiji budimljansko-nikšićkoj 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Sv.Vasilija Ostroškog u Nikšiću. SPC-u kao nedostaje novca pa svako malo mora država da je pripomogne, a posebno u predizbornom vremenu.

Kad od DPS politike ne prezaju oni koji su se borili protiv nje, što je ne bi baštinili i oni koji su bivšoj vlasti godinama bili saradnici. Tako su za potrebe Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, krajem maja, raspisani oglasi za čak šest direktora direktorata. Oglas se raspisuje dvije sedmice prije vanrednih parlamentarnih izbora, a rukovodioci se biraju na mandat od pet godina. Usput su raspisani i konkursi za pomoćnika direktora Uprave policije (Sektor za finansijsko-obavještajne poslove) i 16 oglasa za Upravu za gazdovanje šumama (za čuvare šuma, referente i portire)… Iz Vlade i od premijera opet objašnjenja koja vrijeđaju inteligenciju da to sa izborima nema baš nikakve veze.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo