Povežite se sa nama

MONITORING

LOKALNI IZBORI U PRODUŽENOM TRAJANJU: Sumnjivo lice Podgorice

Objavljeno prije

na

Nakon dva mjeseca mrcvarenja stigla je vijest: Socijaldemokratska partija neće dalje pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista u vezi formiranja vlasti u Podgorici. A šta SDP hoće – niko živ ne zna. Brzo se zaboravlja, na lokalnim izborima u Podgorici 25. maja koalicija oko DPS-a osvojila je 29 mandata, Demokratski front 17, Socijalistička narodna partija osam, a koalicija Evropsko lice Podgorice pet mandata. Jedna ruka koja može da odluči ko će u glavnom gradu biti na vlasti i dalje se traži. Da bi opozicija formirala vlast trebali bi joj glasovi svih pet odbornika ELP.

Prvih pet na listi Evropskog lica Podgorice su bili: Dragan Bogojević, Raško Konjević, Azra Jasavić, Damir Šehović i Luka Rakčević.

„Mi smo istrajali na postavljanju nestranačke ličnosti za gradonačelnika i konceptu promjena u radu, a DPS na tome da njihov nosilac liste treba da bude gradonačelnik”, javio je, nakon neobično kratke runde pregovora sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić. On je ocijenio kako mu u ovom trenutku izgleda “najrealnije” da će u glavnom gradu biti raspisani novi izbori, ali je pomenuo i mogućnost formiranja manjinske vlade. Ko sa kim, nije precizirao. Izgledao je kao da mu je dosta muke i što mora da objavi to što je objavio.

Propast pregovora sa DPS-om na Krivokapića je barem u jednom djelovala prosvjetljujuće: sjetio se da je na izborima njegova stranka učestvovala kao dio koalicije Evropsko lice Podgorice. „SDP će sa kolegama iz Pozitivne u okviru koalicije Evropsko lice Podgorice sumirati rezultate pregovora SDP-a sa DPS-om, odnosno Pozitivne sa opozicijom”, kazao je Krivokapić. Pa će, kako je najavio, u skladu sa tim podacima, organi SDP-a odlučivati kako dalje.

Da ko ne pomisli da je lider SDP-a imao grešnih misli o jedino logičnom ishodu cijele priče – formiranju vlasti sa opozicijom – Krivokapić je objasnio da ta mogućnost nije otvorena jer, kako je rekao „nije razmatrana ni na jednom organu SDP-a”. Nije se imalo kad.

Iako su vrhovi DPS-a i SDP-a najavljivali da je njihova saradnja u Pljevljima, Bijelom Polju i Baru gotova stvar, sa sjevera stižu vijesti da ni tamo neće ići tako lako. Pljevaljski odbor SDP-a оdlučiо je da ne pоdrži kandidata DPS-a za predsjednika Skupštine оpštine Pljevlja. Šef оdbоra SDP-a u Pljevljima Munir Redžоvić kazao je za Dan da je DPS zakazao zasijedanje opštinskog parlamenta iako kоaliciоni spоrazum nije utanačen, te da se on neće pоjaviti na sjednici lоkalne skupštine.

U Bijelom Polju DPS će, kako tvrde upućeni, teško ubijediti svoje članove da treba da sarađuju sa SDP-om jer su ovi, kako tvrde, bili ,,izuzetno nekorektni u kampanji”. Od šest gradova u kojima je vlast nakon lokalnih izbora mogla zavisiti od dogovora DPS-a i SDP-a – Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Kolašin, Pljevlja i Bar – kako trenutno stvari stoje, dogovor je izvjestan jedino u Baru. I nije neko partnerstvo.

Nema, ipak, razloga za brigu – državna vlast je stabilna. Na pitanje da li ishod pregovora u Podgorici može uticati na koaliciju na državnom nivou Krivokapić je kazao da SDP ,,nema takve namjere”. Dodao je i nešto o zakonomjernostima i datostima u politici, što niko nije razumio.

Zanimljiv je koliko i nerazumljiv način na koji je predsjednik SDP-a poređao moguće ishode propasti dogovora sa DPS-om. Ponovne izbore ponudio je kao opciju broj jedan. Na glasanju 25. maja koalicija Evropsko lice Podgorice osvojila je 9.454 glasa ili pet mandata. Pozitivna je na parlamentarnim izborima 2012. u Podgorici imala 11.643 glasa. Na prethodnim lokalnim izborima 2010. SDP je samostalno dobila 8.758 glasova. Udruženi, osvojili su više od pola glasova manje.

Ne zna se šta Krivokapić misli da bi mogao da postigne na novim izborima, ali je savršeno jasno šta bi ga čekalo. Kao pritisak tokom pregovora DPS-ovi prvosveštenici već su na SDP istovarili gomilu anatema na temu izdaje i prodaje četnicima. ,,Vjerujem da naš koalicioni partner neće otići sa onima koji bi da ruše Njegošev Mauzolej na Lovćenu, da ruše državu”, opalio je nedavno Miodrag Vuković, poslanik DPS-a i dodao kako je teško zamisliti “jednu stranku koja je toliko sebe ugradila u obnovu crnogorske državnosti, da sada ode sa nekim ko je zacrtao da poništi sve ono što predstavlja našu državu”.

Tu vrstu guslanja DPS usavršava godinama i ona – radi. Vrijeme do izbora bilo bi prekratko da SDP konsoliduje redove nakon što su višegodišnjim vrludanjem, nejasnom koalicijom i nejasnim porukama učinili zagonetkom odgovor na pitanje odakle im i jedan glas. Mimo onih koji potiču iz budžeta, naravno.

Znamo i kako izgleda kad se na bilo koji grad u Crnoj Gori sruči snaga države u interesu DPS-a. Znamo i da u pripravnosti čekaju novoformirane stranke koje će pohrliti u zaštitu Crne Gore i radnika. Eno sindikat osniva partiju.

Druga varijanta koju je pomenuo Krivokapić je manjinska vlada. U trenutku kad je maksimum koji su od DPS-a mogli da dobiju bio mjesto predsjednika opštinskog parlamenta, tražiti od opozicije svu vlast prosto je neozbiljno. Birači Demokratskog fronta i SNP-a nijesu glasali za to. Posebno je smiješno što bi Krivokapić, kad bi ikako moglo, da mu opozicioni glasovi budu isporučeni, a da on sam nema nikakvog dodira s onima za koje su ljudi glasali. Čast da donese paket, zamislio je, dodijelio bi Pozitivnoj. Možda predsjedniku Darku Pajeviću lično.

Verziji u kojoj bi uradio ono što je, prema sopstvenom priznanju, uoči izbora obećavao – počeo sa promjenama – lider SDP-a je posvetio najmanje pažnje. Razumljivo je: krajnji SDP-ov domet je ograničeni sukob sa DPS-om. Ozbiljna promjena vlasti ozbiljan je posao. Pored toga saradnja sa opozicijom nosi krajnje konkretne opasnosti. Recimo, ispitivanje biznis dometa bivšeg gradonačelnika dr Miomira Mugoše, moglo bi pokazati da grane prljavih poslova stižu do njihovih kadrova. Kojekude. To bi moglo da bude neprijatno.

Opcija na kojoj je godinama počivala vlast u Podgorici – kupovina nedostajućeg odbornika – ovoga puta se ne smatra vjerovatnom. Prema nekim izvorima, kako je Monitor ranije pisao, u slučaju da se DPS odluči da pokuša da kupi nedostajućeg odbornika, SDP bi mogao odgovoriti izlaskom iz vlade.

Iz opozicije je stigla poruka da nema potrebe za novim izborima i da je na socijaldemokratama velika odgovornost. ,,SDP treba dobro da oslušne šta nudi opozicija i da bez predrasuda i političke arogancije, povedemo vrlo kratke razgovore i da učinimo nešto što bi Crnu Goru iz temelja promijenilo”, rekao je poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović, prenosi CdM. Nosilac liste Socijalističke narodne partije u Podgorici  Aleksa Bečić kazao je da su se stekli uslovi da se u glavnom gradu formira vlast u kojoj nem DPS-a.

Odluka SDP-a, prema najavi predsjednika partije, znaće se do kraja jula. Zavodljivo zagonetno Krivokapić je poručio kako je ,,Crna Gora vidjela sve oblike političkih dešavanja, osim velikih promjena poslije izbora, tako da se stvari koje se jednom dešavaju moraju i čekati”. Da nam je do čekanja, dosad bi bili Švedska.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

NAPUŠTENI HOTELI I TURISTIČKA NASELJA NA BUDVANSKOJ RIVIJERI: Simboli megalomanije, korupcije i bespravne gradnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale

 

Investiciona groznica koja je zahvatila Crnogorsko primorje, posebno područje budvanske rivijere, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, ostavila je neizbrisiv trag u vidu brojnih građevina koje su svojim gabaritima i izgledom trajno narušile atraktivan priobalni prostor turističke prijestonice. Grozničavu kupoprodaju zemljišta i gradnju neprimjerenih objekata uz morsku obalu, pratilo je enormno zaduživanje kod crnogorskih banaka, bespravna gradnja, kriminal i korupcija, te nevjerovatne povlastice koje su pripadnici građevinskog lobija dobijali od tadašnje vlade i pojedinih ministarstava.

Iza investicione euforije ostali su brojni nedovršeni objekti, napušteni betonski skeleti razasuti duž morske obale, ponegdje i čitava stambena naselja, kao svojevrsni spomenici megalomanije i alavosti investitora.

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, koji poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale, prešao je put od elitnog hotela izgrađenog za potrebe njemačkog auto-moto kluba, preko blokade rada u jednoj od privrednih afera u SFRJ, do strateške privatizacije koja je završila optužnicom protiv vlasnika za privredni kriminal i korupciju. Prošlo je 18 godina od neuspjele privatizacije hotela As koju je obilježila blamaža sa izdavanjem bezvrijednih garancija Vladi, tadašnjem ministru Branimiru Gvozdenoviću, u iznosu od 3 miliona eura. Hotel je nelegalno rekonstruisan i dograđivan dok nije dostigao nevjerovatnih 17 spratova. Sablasna betonska građevina hotela As izgleda kao kadar iz horor filmova

U selu Blizikuće iznad Svetog Stefana, na uzvišenju lokaliteta Česminovo, tik uz seosko groblje i crkvu Sv. Neđelja, sagrađeno je stambeno naselje Carsko selo, sa 36 tipskih kuća namijenjenih prodaji. Investitor projekta prvobitno nazvanog Rusko selo, bio je poznati crnogorski tajkun Zoran Ćoćo Bećirović, dok je radove izvodila kompanija Trejdjunik iz Budve, vlasnika Mirka Latinovića. Luksuzne vile podijeljene su među partnerima. One u posjedu Latinovića već su u funkciji, dok  kuće Bećirovića, deset godina kasnije, zvrje napuštene i prazne.

Bećirovićeva investicija na brdu Česminovo, odakle se pruža predivan pogled na morsku pučinu i budvansku rivijeru, svjedoči prije svega o korupciji, kriminalu i povlasticama koje su Opština Budva i Vlada udjeljivale pojedincima tokom proteklog investicionog buma. Carsko selo izgrađeno je na opštinskoj zemlji koju je tadašnji predsjednik Opštine, bez saglasnosti Skupštine i bez javnog poziva, ustupio Bećiroviću. Radi se o parceli površine 6.000 kvadrata procijenjenih na 600.000 eura. Bećirović zemljište nije platio Opštini. Zbog nezakonitog prenosa opštinske imovine na fizičko lice, Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je 2016. istragu protiv tadašnjih budvanskih funkcionera Rajka Kuljače, Aleksandra Tičića i biznismena Mirka Latinovića, koja pored ostalih leži u nekoj fijoci.

Bećirović je stambeno naselje sagradio nelegalno, na lokaciji koja nije bila urbanizovana. Prodaja kuća u Carskom selu ne ide željenim tokom jer investitori nisu uzeli u obzir veoma prisutno sujevjerje kod potencijalnih kupaca, koji su odustajali od kupovine čim bi ugledali seosko groblje i crkvu. Trejdjunik je uspio prodati tek 5-6 kuća, dok ostale koristi za izdavanje tokom turističke sezone. Vile površine 180 m2 sa 400m2 placa prodaju se po cijeni od 400.000–500.000 eura.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZBRKA U DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Ko je nadležan za bivše čelnike UP

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić naredio je hapšenje dvojice policijskih rukovodilaca zbog sumnje da su „skidanjem“ zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću zloupotrijebili službeni položaj, ali je SDT preuzeo predmet i oslobodio ih

 

Hapšenje visokih policijskih službenika Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića odjeknulo je prethodne sedmice. Lišenje slobode rukovodilaca u Upravi policije naredio je podgorički osnovni državni tužilac Vukas Radonjić. Nakon tog događaja nastala je opšta zbrka u državnom tužilaštvu, ali i u bezbjednosnom sektoru.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, istog dana kada je objavljena vijest o hapšenju Boškovića i Đurovića, preuzelo slučaj od Radonjića i odlučilo da u njihovim postupcima nema elemenata krivičnog djela. Ono je naredilo Specijalnom policijskom odjeljenju da policijske rukovodioce pusti na slobodu.

Radonjića je zatvorio Boškovića i Đurovića zbog osnova sumnje da su krajem prošle godine zloupotrijebili službeni položaj nezakonitim ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Protiv njihove kriminalne grupe je u Srbiji podignuta optužnica zbog više ubistava i trgovine drogom, a važe za saradnike kavačkog klana i njihovog odbjeglog vođe Radoja Zvicera.

Belivuk i Miljković su optuženi i u Crnoj Gori za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića. Oni su tada, prema sumnjama SDT-a, nelegalno ušli u Crnu Goru da bi počinili ovaj zločin. U to vrijeme im je kao bezbjednosno interesantnim licima, bio zabranjen ulaz u Crnu Goru. Krajem prošle godine, međutim, dozvoljeno im je da uđu u državu kao gosti kotorskih kriminalaca Slobodana Kašćelana i Zvicera. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je pojasnio da je menadžment Uprave policije „skinuo“ zabranu ulaska na zahtjev srpskih bezbjednosnih službi, ali do danas nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić, ipak je sumnjao da zabrana ulaska opasnim beogradskim kriminalcima nije skinuta u skladu sa zakonom. Monitor nezvanično saznaje da je do osnova sumnje došao nakon saslušanja službenice Granične policije S.I. protiv koje je prijavu podnio državni sekretara u MUP-u Rade Milošević. Nakon toga odredio je zadržavanje policijskim službenicima zbog, kako saznaje Monitor, opasnosti da će uticati na svjedoke, saradnike, između ostalog, i na S.I.

Privođenje Boškovića i Đurovića izazvalo je, prema informacijama Monitora, veliko interesovanje kod tužilaca višeg ranga od Radonjića. Iste noći nazvala ga je predsjednica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica. Milošević je na pres konferenciji kazao da je Medenica pokušala da vrši pritisak na Radonjića.

„Naređeno mu je kako da postupa, a postupajući tužilac je to odbio“, kazao je Milošević na pres konferenciji.

Pravnici objašnjavaju da Medenica nije imala zakonski osnov da direktno telefonom pozove Radonjića i naloži mu kako da postupa. Zakonom propisana komunikacija je da Medenica, kao predsjednica tužilaštva višeg ranga, pismenim putem šalje obavezujuće uputstvo rukovodiocu osnovnog tužilaštva. On dalje prosljeđuje uputstvo tužiocu nadležnom za taj predmet. Ovdje je očigledno bila riječ o žurbi da se neke radnje završe što prije.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IZVJEŠTAJ O POSTUPANJU BEZBJEDNOSNOG SEKTORA NA CETINJU: Papir bez pravne snage

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komisiju Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju ne prepoznaje zakon, zbog čega njen izvještaj nema pravnu snagu.  Međutim, ovaj dokument  može poslužiti kao osnov sumnje drugim, stvarno nadležnim, državnim organima da pokrenu eventualne postupke

 

Nešto više od mjesec dana od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, završen je dokument komisije, koju je osnovao Biro za operativnu koordinaciju (BOK), a koja je trebala da utvrdi šta se dešavalo na dan ustoličenja na Cetinju, 5. septembra ove godine, i da li je bilo propusta u radu izvršnih organa.

Noć uoči ustoličenja došlo je do sukoba između premijera Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova (MUP) Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, jer su navodno, vođeni bezbjednosnim procjenama Agencije za nacionalnu bezbjendost (ANB) i Uprave policije, čelnici policije bili za to da se ustoličenje izmjesti ili odgodi. Krivokapić je navodno tražio smjenu Sekulovića i Brđanina, ali se predomislio prije konferencije na kojoj je to trebao da najavi, a nakon reakcija zemalja Kvinte i najave Građanskog pokreta URA da će uskratiti podršku Vladi. Na toj konferenciji je, međutim, premijer iznio da će Vlada obrazovati tijelo, koje će ispitati rad svih državnih organa tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra. Iza Krivokapića stali su Demokratski front i Demokratska Crna Gora, dok je iza Sekulovića i Brđanina stao potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović.

Izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, prethodilo je prepucavanje između političkih lidera. Vlast i dalje preokupira  ko je bio za, a ko protiv ustoličenja novog mitropolita, dok se gotovo i ne pominje  uloga najvećeg opozicionog subjekta Demokratske partije socijalista (DPS) u neredima na Cetinju.

Komisija, na čijem čelu je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, konstatovala je u Izvještaju  da su lica kojima tu nije bilo mjesto i koja nisu u lancu odgovornosti, prisustvovala  sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija. Situaciju je, piše u izvještaju, dodatno usložnila činjenica da su se Sekulović i Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju, pozivajuću se na procjene ANB-a i Uprave polcije. Komisija je zaključila da je Uprava policije profesionalno odradila svoj posao.

,,Uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, UP je 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući ustavni poredak i štiteći zagarantovana vjerska prava i slobode”, navodno piše u Izvještaju.

Na posljednjoj sjednici BOK-a nije usvojen Izvještaj, niti se razmatrao, jer je Ivanović bio odsutan. Abazović je rekao da je na sjednici preovladao stav da u Izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog tužilaštva u potencijalnom suzbijanju rizika za dešavanje na Cetinju 4. i 5. septembra.

,,Siguran sam da će to biti glavni komentar nakon što se mi i zvanično izjasnimo, i vjerujem da će i Komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što je promaklo, ali to je jako važna činjenica vezana za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom dešavanja na Cetinju”, kazao je Abazović.

Članovi Biroa za operativnu koordinaciju će na narednoj sjednici dati komentare na Izvještaj, ali i usvojiti zaključke. Prema nezvaničnim informacijama Monitora, pojedini članovi će insistirati da se kroz zaključke precizira da Sekulović i Brđanin nijesu bili protiv ustoličenja mitropolita, već da nijesu željeli da ugrožavaju bezbjednost štićene ličnosti (patrijarha Porfirija), za čiji su život bili najodgovorniji kao rukovodioci policije. Da je postojao visok stepen opasnost po život štićene ličnosti ukazuju bezbjednosne procjene ANB-a.

Iako bi Izvještaj trebao da završi priču o događajima na Cetinju, sagovornici Monitora iz izvršne vlasti smatraju da se to neće dogoditi. Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević tražio je da Izvještaj, koji trenutno nosi oznaku tajnosti, bude dostavljen članovima tog tijela. Takođe je tražio da se taj dokument otvori za javnost.

Nezvanični izvori Monitora tvrde da je i ministar Sekulović predložio da se svi iskazi, na osnovu kojih je sačinjen Izvještaj, učine javnim. O tome će se, međutim, takođe raspravljati na narednoj sjednici BOK-a, a i na nekoj od narednih sjednica Vlade.

Izvještaj, međutim, tvrde eksperti sam po sebi ne može da ima pravno dejstvo. Riječ je o komisiji koju ne prepoznaje sistem, niti zakoni. Međutim, ovaj Izvještaj može poslužiti kao osnov sumnje drugim, stvarno nadležnim, državnim organima da pokrenu postupke. Jedan od njih je Skupština, koja vrši kontrolnu funkciju izvršne vlasti, i može da pokrene parlamentarnu istragu. Odbor za bezbjednost i odbranu je već obavio kontrolna saslušanja čelnika bezbjednosnog sektora na sjednici koja je trajala devet sati.

Na osnovu Izvještaja moglo bi da djeluje i državno tužilaštvo, ukoliko je stvarno bilo ,,veleizdaje” i ,,pokušaja državnog udara u Vladi” koji su se pominjali nakon 5. septembra. Međutim, Abazović od početka potencira ulogu tužilaštva koje nije regovalo uoči, tokom i nakon protesta na Cetinju. On će, prema saznanjima Monitora, inicirati da BOK u tom pravcu donese i jedan od zaključaka nakon rasprave o Izvještaju.

Ovaj dokument, čini se, neće otkriti ništa novo o postupanju policije, tužilaštva, Vlade, političara tokom protesta na Cetinju. Neće ni otkloniti neslaganja nosilaca vlasti u Crnoj Gori. Izvještaj konstatuje da su Sekulović i Brđanin predlagali da se, zbog bezbjednosnih razloga, odgodi ili izmjesti ustoličenje, što ide na ruku onih koji zagovaraju njihovu smjenu zbog protivljenja ustoličenju. Dok, sa druge strane, zaključuje i da je Uprava policije radila profesionalno što je argument onih koji brane ministra i prvog čovjeka policije. Međutim, iako je zakonska obaveza ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da postupaju jedino na osnovu podataka koje prikupi policija (uniformisana i tajna), donosiocima odluka je, čini se, mnogo bitnija politička konotacija njihovih predloga, a ne zakonitost.

Abazović je više puta javno rekao da neće dozvoliti da ni na jedan način budu sankcionisani ljudi koji su dobro obavili svoj posao. Takođe je podsjetio da bi promjenama u sektoru bezbjednosti ova Vlada mogla izgubiti podršku država Kvinte. On naredne sedmice putuje u zvaničnu posjetu jednoj od tih država – Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će upravo biti govora i o bezbjednosnim izazovima. Demokratski front, međutim, traži rekonstrukciju Vlade i da Abazovićevu ulogu u rekonstruisanoj izvršnoj vlasti preuzme lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Izvještaj svakako, čini se, neće značajno uticati na političke posljedice i neslaganja nakon događaja na Cetinju, ali pitanje je da li će i kakve pravne posljedice proizaći iz ovog dokumenta.

 

Formiran 21 predmet povodom postupanja policije na Cetinju

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, žalilo se 25 građana na postupanje službenika tog organa tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra. Na osnovu toga formiran je 21 predmet.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je četiri pritužbe proslijedilo Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove.

,,Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije je dostavljeno 25 pritužbi građana u vezi sa postupanjem policijskih službenika povodom predmetnog događaja, povodom kojih je formiran 21 predmet, dok su četiri pritužbe, imajući u vidu njihovu sadržinu, proslijeđene na uvid i dalje postupanje Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom šest zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, Unutrašnjoj kontroli policije dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, navode iz MUP-a.

 

U Vladi bili ljudi koji nijesu u lancu komande

U javnosti se ranije vodila polemika o ljudima koji su bili u Krivokapićevom kabinetu, a nijesu iz bezbjednosnog sektora. U Izvještaju Komisije konstantovano je da su ljudi koji nisu u lancu odgovornosti prisustvovali sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija.

U zgradi Vlade sastali su se Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević – Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cijele noći. U zgradu Vlade kasnije su, u različitim terminima, ušli funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, a potom i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo