Povežite se sa nama

MONITORING

LOKALNI IZBORI U PRODUŽENOM TRAJANJU: Sumnjivo lice Podgorice

Objavljeno prije

na

Nakon dva mjeseca mrcvarenja stigla je vijest: Socijaldemokratska partija neće dalje pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista u vezi formiranja vlasti u Podgorici. A šta SDP hoće – niko živ ne zna. Brzo se zaboravlja, na lokalnim izborima u Podgorici 25. maja koalicija oko DPS-a osvojila je 29 mandata, Demokratski front 17, Socijalistička narodna partija osam, a koalicija Evropsko lice Podgorice pet mandata. Jedna ruka koja može da odluči ko će u glavnom gradu biti na vlasti i dalje se traži. Da bi opozicija formirala vlast trebali bi joj glasovi svih pet odbornika ELP.

Prvih pet na listi Evropskog lica Podgorice su bili: Dragan Bogojević, Raško Konjević, Azra Jasavić, Damir Šehović i Luka Rakčević.

„Mi smo istrajali na postavljanju nestranačke ličnosti za gradonačelnika i konceptu promjena u radu, a DPS na tome da njihov nosilac liste treba da bude gradonačelnik”, javio je, nakon neobično kratke runde pregovora sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić. On je ocijenio kako mu u ovom trenutku izgleda “najrealnije” da će u glavnom gradu biti raspisani novi izbori, ali je pomenuo i mogućnost formiranja manjinske vlade. Ko sa kim, nije precizirao. Izgledao je kao da mu je dosta muke i što mora da objavi to što je objavio.

Propast pregovora sa DPS-om na Krivokapića je barem u jednom djelovala prosvjetljujuće: sjetio se da je na izborima njegova stranka učestvovala kao dio koalicije Evropsko lice Podgorice. „SDP će sa kolegama iz Pozitivne u okviru koalicije Evropsko lice Podgorice sumirati rezultate pregovora SDP-a sa DPS-om, odnosno Pozitivne sa opozicijom”, kazao je Krivokapić. Pa će, kako je najavio, u skladu sa tim podacima, organi SDP-a odlučivati kako dalje.

Da ko ne pomisli da je lider SDP-a imao grešnih misli o jedino logičnom ishodu cijele priče – formiranju vlasti sa opozicijom – Krivokapić je objasnio da ta mogućnost nije otvorena jer, kako je rekao „nije razmatrana ni na jednom organu SDP-a”. Nije se imalo kad.

Iako su vrhovi DPS-a i SDP-a najavljivali da je njihova saradnja u Pljevljima, Bijelom Polju i Baru gotova stvar, sa sjevera stižu vijesti da ni tamo neće ići tako lako. Pljevaljski odbor SDP-a оdlučiо je da ne pоdrži kandidata DPS-a za predsjednika Skupštine оpštine Pljevlja. Šef оdbоra SDP-a u Pljevljima Munir Redžоvić kazao je za Dan da je DPS zakazao zasijedanje opštinskog parlamenta iako kоaliciоni spоrazum nije utanačen, te da se on neće pоjaviti na sjednici lоkalne skupštine.

U Bijelom Polju DPS će, kako tvrde upućeni, teško ubijediti svoje članove da treba da sarađuju sa SDP-om jer su ovi, kako tvrde, bili ,,izuzetno nekorektni u kampanji”. Od šest gradova u kojima je vlast nakon lokalnih izbora mogla zavisiti od dogovora DPS-a i SDP-a – Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Kolašin, Pljevlja i Bar – kako trenutno stvari stoje, dogovor je izvjestan jedino u Baru. I nije neko partnerstvo.

Nema, ipak, razloga za brigu – državna vlast je stabilna. Na pitanje da li ishod pregovora u Podgorici može uticati na koaliciju na državnom nivou Krivokapić je kazao da SDP ,,nema takve namjere”. Dodao je i nešto o zakonomjernostima i datostima u politici, što niko nije razumio.

Zanimljiv je koliko i nerazumljiv način na koji je predsjednik SDP-a poređao moguće ishode propasti dogovora sa DPS-om. Ponovne izbore ponudio je kao opciju broj jedan. Na glasanju 25. maja koalicija Evropsko lice Podgorice osvojila je 9.454 glasa ili pet mandata. Pozitivna je na parlamentarnim izborima 2012. u Podgorici imala 11.643 glasa. Na prethodnim lokalnim izborima 2010. SDP je samostalno dobila 8.758 glasova. Udruženi, osvojili su više od pola glasova manje.

Ne zna se šta Krivokapić misli da bi mogao da postigne na novim izborima, ali je savršeno jasno šta bi ga čekalo. Kao pritisak tokom pregovora DPS-ovi prvosveštenici već su na SDP istovarili gomilu anatema na temu izdaje i prodaje četnicima. ,,Vjerujem da naš koalicioni partner neće otići sa onima koji bi da ruše Njegošev Mauzolej na Lovćenu, da ruše državu”, opalio je nedavno Miodrag Vuković, poslanik DPS-a i dodao kako je teško zamisliti “jednu stranku koja je toliko sebe ugradila u obnovu crnogorske državnosti, da sada ode sa nekim ko je zacrtao da poništi sve ono što predstavlja našu državu”.

Tu vrstu guslanja DPS usavršava godinama i ona – radi. Vrijeme do izbora bilo bi prekratko da SDP konsoliduje redove nakon što su višegodišnjim vrludanjem, nejasnom koalicijom i nejasnim porukama učinili zagonetkom odgovor na pitanje odakle im i jedan glas. Mimo onih koji potiču iz budžeta, naravno.

Znamo i kako izgleda kad se na bilo koji grad u Crnoj Gori sruči snaga države u interesu DPS-a. Znamo i da u pripravnosti čekaju novoformirane stranke koje će pohrliti u zaštitu Crne Gore i radnika. Eno sindikat osniva partiju.

Druga varijanta koju je pomenuo Krivokapić je manjinska vlada. U trenutku kad je maksimum koji su od DPS-a mogli da dobiju bio mjesto predsjednika opštinskog parlamenta, tražiti od opozicije svu vlast prosto je neozbiljno. Birači Demokratskog fronta i SNP-a nijesu glasali za to. Posebno je smiješno što bi Krivokapić, kad bi ikako moglo, da mu opozicioni glasovi budu isporučeni, a da on sam nema nikakvog dodira s onima za koje su ljudi glasali. Čast da donese paket, zamislio je, dodijelio bi Pozitivnoj. Možda predsjedniku Darku Pajeviću lično.

Verziji u kojoj bi uradio ono što je, prema sopstvenom priznanju, uoči izbora obećavao – počeo sa promjenama – lider SDP-a je posvetio najmanje pažnje. Razumljivo je: krajnji SDP-ov domet je ograničeni sukob sa DPS-om. Ozbiljna promjena vlasti ozbiljan je posao. Pored toga saradnja sa opozicijom nosi krajnje konkretne opasnosti. Recimo, ispitivanje biznis dometa bivšeg gradonačelnika dr Miomira Mugoše, moglo bi pokazati da grane prljavih poslova stižu do njihovih kadrova. Kojekude. To bi moglo da bude neprijatno.

Opcija na kojoj je godinama počivala vlast u Podgorici – kupovina nedostajućeg odbornika – ovoga puta se ne smatra vjerovatnom. Prema nekim izvorima, kako je Monitor ranije pisao, u slučaju da se DPS odluči da pokuša da kupi nedostajućeg odbornika, SDP bi mogao odgovoriti izlaskom iz vlade.

Iz opozicije je stigla poruka da nema potrebe za novim izborima i da je na socijaldemokratama velika odgovornost. ,,SDP treba dobro da oslušne šta nudi opozicija i da bez predrasuda i političke arogancije, povedemo vrlo kratke razgovore i da učinimo nešto što bi Crnu Goru iz temelja promijenilo”, rekao je poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović, prenosi CdM. Nosilac liste Socijalističke narodne partije u Podgorici  Aleksa Bečić kazao je da su se stekli uslovi da se u glavnom gradu formira vlast u kojoj nem DPS-a.

Odluka SDP-a, prema najavi predsjednika partije, znaće se do kraja jula. Zavodljivo zagonetno Krivokapić je poručio kako je ,,Crna Gora vidjela sve oblike političkih dešavanja, osim velikih promjena poslije izbora, tako da se stvari koje se jednom dešavaju moraju i čekati”. Da nam je do čekanja, dosad bi bili Švedska.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo