Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Lukšić na Svecu

Objavljeno prije

na

Grad-hotel Sveti Stefan ni ovo, peto ljeto zaredom, neće punim kapacitetom izaći na svjetsko turističko tržište, iako premijer Igor Lukšić i prvi čovjek Aman rizortsa Adrian Zeka tvrde suprotno. Predstava za zbunjivanje javnosti pod nazivom „Svetac (ni) je otvoren” igra se već drugu turističku sezonu, samo se glavni glumci mijenjaju. Ničim izazvan premijer Lukšić obreo se u srijedu na Svetom Stefanu, obišao kultno ostrvo i na konferenciji za medije promovisao početak rada elitnog crnogorskog hotela koji je primio i prve prave goste. Strane turiste koji plaćaju boravak u obnovljenom turističkom gradiću, za razliku od prošlogodišnjih fiktivnih gostiju bivšeg ministra turizma, Predraga Nenezića.

Na terasi restorana Pod maslinom, bez pompe, crnogorski premijer pokušao je da pobere lovorike i umjesto ministra turizma Predraga Sekulića, javnosti objelodani da je Svetac, konačno, svoje gvozdene kapije otvorio za probranu turističku klijentelu.

„Ove godine možemo da vidimo prave efekte onoga što smo kao viziju imali prije nekoliko godina kada je dogovoreno sa Amanom da preuzme miločerski kompleks i Sveti Stefan na upravljanje. Zaista mi je drago da obiđem i vidim da hotel prima goste. Nažalost, zbog jednog broja gostiju na ostrvu nije bilo moguće obići sve njegove djelove.U svakom slučaju vidio sam ono što će biti ponuda ove sezone i to je zadovoljavajuće”, kazao je premijer Lukšić i potpuno zbunio prisutne novinare koji su, u šali, postavljali pitanje – „zna li neko kad je Svetac zvanično otvoren”?

Gužva od par gostiju na Svetom Stefanu vjerovatno je spriječila Lukšića da vidi kako rekonstrukcija grada-hotela još nije dovršena i da je Sveti Stefan sa zaleđem, na početku sezone, pravo gradilište. Hotelu nedostaje osnovno da bi normalno funkcionisao, kuhinja i restoran su smješteni u bloku 25, u nekoliko nedovršenih svetostefanskih zgrada. Nedostaje i čuvena perionica veša i tehnički sadržaji u dvjema bespravno podignutim zgradama u maslinjaku, legalizovanim kao privremeni objekti, zbog hitnosti navodnog otvaranja hotela prošlog ljeta, koje se nije ni dogodilo.

Na pitanje novinara kako je Sveti Stefan primio goste bez restorana i kuhinje, Adrian Zeka dao je neobičan odgovor. „Imamo tri mjesta na ostrvu, kafee i taverne, u kojima se služe hrana i piće. Tu je i restoran Pod maslinom, kafe na plaži, ekskluzivni restoran Kraljičina stolica i hotel Miločer u Miločeru. Gostima se na šest mjesta u kompleksu služi hrana”, kazao je Zeka. I precizitrao: „Na Svetom Stefanu imamo 50 soba i osam u Miločeru, što znači 58 soba i sedam otvorenih restorana, što još nisam vidio nigdje u svijetu”.

On je izrazio zadovoljstvo brojem gostiju koji su prošlog ljeta posjetili Sveti Stefan, ako se uzme u obzir da nije bio ispunjen potreban standard pruženih usluga i naglasio da očekuje dobru posjetu u julu i avgustu ove godine.

Zeka je izrazio nadu „da će u narednih 50 godina od Svetog Stefana napraviti vodeću turističku destinaciju u ovom dijelu svijeta.”

Nije ovo bio prvi put da predstavnici Amana pominju period od 50 godina zakupa bisera crnogorske turističke ponude. U Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, formalnom vlasniku elitnih hotela, ističu, da nije potpisan nikakav aneks na osnovni ugovor iz 2007, po kome je Sveti Stefan dat u zakup u trajanju od 30 godina. Niti je do sada Budvanskoj rivijeri stigao zahtjev zakupca, grčke Restis grupe o produženju tog roka na 50 godina.

Da li se zakup može drastično produžiti samo amandmanima ili je za takav postupak neophodan novi teneder nisu bili posve sigurni.Poznato ljetovalište u turističku sezonu 2011. ulazi sa novim režimom korišćenja plaža.

Tri poznate i atraktivne plaže Miločera i Svetog Stefana proglašene su hotelskim, bez obaveze zakupca da trećinu prostora oslobodi za javnost. Zakupac koristi i veći dio istočne svetostefanske plaže, tako da je glavnina pjeskovitog žala u naselju Sveti Stefan i Miločer u rukama zakupca. Što praktično znači da će u narednih 50-ak godina oko 815 dužnih metara najljepših crnogorskih plaža ili oko 17.800 kvadrata pješčanog žala biti nedostupno građanima.

Stanovništvu ovog dijela Paštrovića i njihovim gostima, turistima u privatnom smještaju i malim hotelima kojih ima u naselju, ostalo je svega 210 metara lošijeg dijela morske obale, što prema podacima Morskog dobra predstavlja oko 6.100 kvadrata pijeska.

Adrian Zeka razumije potrebu lokalnog stanovništva da koriste plaže. Ukoliko se donese odluka da se one otvore za javnost on će se složiti sa tim. Od Amana u tom slučaju ne može očekivati da obezbijedi standard, ekskluzivnost i mir, koji nivo smještaja u Svetom Stefanu podrazumijeva.

„Ne možete imati oboje, plaže za javnost i visoke standarde u isto vrijeme”, kazao je Zeka.

Zanimljiva je podjela plaža između Amana i Restisa. Sve tri hotelske plaže pod upravom su Amana, dok su Grci, odnosno Adriatik propertis za svoje potrebe uzeli pod zakup 155 metara gradske plaže na Svetom Stefanu.

Na snazi su i nove cijene plažnih usluga, kompleta ležaljki i suncobrana pristupačnih samo odabranima, bogatijim posjetiocima, koji za dan sunčanja i kupanja mogu da izdvoje i stotinak eura.

Na velikoj Kraljevoj plaži, dnevni najam za dvije ležaljke i suncobran popeo se na 75 eura. Ista usluga na hotelskoj plaži Svetog Stefana staje 50 eura.

Za tu sumu gost će tri puta dnevno biti poslužen svježom vodom i dva puta voćnim sokom. Na raspolaganju su mu i uvijek suvi, meki peškiri.

Mala Kraljičina plaža služi isključivo za goste hotela, pa je poslednjih pet godina zatvorena za javnost.

Plažni mobilijar kod Grka na gradskoj plaži staje 30 eura za komplet. Pa kome treba, moraće i da plati.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo