Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Lukšić na Svecu

Objavljeno prije

na

Grad-hotel Sveti Stefan ni ovo, peto ljeto zaredom, neće punim kapacitetom izaći na svjetsko turističko tržište, iako premijer Igor Lukšić i prvi čovjek Aman rizortsa Adrian Zeka tvrde suprotno. Predstava za zbunjivanje javnosti pod nazivom „Svetac (ni) je otvoren” igra se već drugu turističku sezonu, samo se glavni glumci mijenjaju. Ničim izazvan premijer Lukšić obreo se u srijedu na Svetom Stefanu, obišao kultno ostrvo i na konferenciji za medije promovisao početak rada elitnog crnogorskog hotela koji je primio i prve prave goste. Strane turiste koji plaćaju boravak u obnovljenom turističkom gradiću, za razliku od prošlogodišnjih fiktivnih gostiju bivšeg ministra turizma, Predraga Nenezića.

Na terasi restorana Pod maslinom, bez pompe, crnogorski premijer pokušao je da pobere lovorike i umjesto ministra turizma Predraga Sekulića, javnosti objelodani da je Svetac, konačno, svoje gvozdene kapije otvorio za probranu turističku klijentelu.

„Ove godine možemo da vidimo prave efekte onoga što smo kao viziju imali prije nekoliko godina kada je dogovoreno sa Amanom da preuzme miločerski kompleks i Sveti Stefan na upravljanje. Zaista mi je drago da obiđem i vidim da hotel prima goste. Nažalost, zbog jednog broja gostiju na ostrvu nije bilo moguće obići sve njegove djelove.U svakom slučaju vidio sam ono što će biti ponuda ove sezone i to je zadovoljavajuće”, kazao je premijer Lukšić i potpuno zbunio prisutne novinare koji su, u šali, postavljali pitanje – „zna li neko kad je Svetac zvanično otvoren”?

Gužva od par gostiju na Svetom Stefanu vjerovatno je spriječila Lukšića da vidi kako rekonstrukcija grada-hotela još nije dovršena i da je Sveti Stefan sa zaleđem, na početku sezone, pravo gradilište. Hotelu nedostaje osnovno da bi normalno funkcionisao, kuhinja i restoran su smješteni u bloku 25, u nekoliko nedovršenih svetostefanskih zgrada. Nedostaje i čuvena perionica veša i tehnički sadržaji u dvjema bespravno podignutim zgradama u maslinjaku, legalizovanim kao privremeni objekti, zbog hitnosti navodnog otvaranja hotela prošlog ljeta, koje se nije ni dogodilo.

Na pitanje novinara kako je Sveti Stefan primio goste bez restorana i kuhinje, Adrian Zeka dao je neobičan odgovor. „Imamo tri mjesta na ostrvu, kafee i taverne, u kojima se služe hrana i piće. Tu je i restoran Pod maslinom, kafe na plaži, ekskluzivni restoran Kraljičina stolica i hotel Miločer u Miločeru. Gostima se na šest mjesta u kompleksu služi hrana”, kazao je Zeka. I precizitrao: „Na Svetom Stefanu imamo 50 soba i osam u Miločeru, što znači 58 soba i sedam otvorenih restorana, što još nisam vidio nigdje u svijetu”.

On je izrazio zadovoljstvo brojem gostiju koji su prošlog ljeta posjetili Sveti Stefan, ako se uzme u obzir da nije bio ispunjen potreban standard pruženih usluga i naglasio da očekuje dobru posjetu u julu i avgustu ove godine.

Zeka je izrazio nadu „da će u narednih 50 godina od Svetog Stefana napraviti vodeću turističku destinaciju u ovom dijelu svijeta.”

Nije ovo bio prvi put da predstavnici Amana pominju period od 50 godina zakupa bisera crnogorske turističke ponude. U Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, formalnom vlasniku elitnih hotela, ističu, da nije potpisan nikakav aneks na osnovni ugovor iz 2007, po kome je Sveti Stefan dat u zakup u trajanju od 30 godina. Niti je do sada Budvanskoj rivijeri stigao zahtjev zakupca, grčke Restis grupe o produženju tog roka na 50 godina.

Da li se zakup može drastično produžiti samo amandmanima ili je za takav postupak neophodan novi teneder nisu bili posve sigurni.Poznato ljetovalište u turističku sezonu 2011. ulazi sa novim režimom korišćenja plaža.

Tri poznate i atraktivne plaže Miločera i Svetog Stefana proglašene su hotelskim, bez obaveze zakupca da trećinu prostora oslobodi za javnost. Zakupac koristi i veći dio istočne svetostefanske plaže, tako da je glavnina pjeskovitog žala u naselju Sveti Stefan i Miločer u rukama zakupca. Što praktično znači da će u narednih 50-ak godina oko 815 dužnih metara najljepših crnogorskih plaža ili oko 17.800 kvadrata pješčanog žala biti nedostupno građanima.

Stanovništvu ovog dijela Paštrovića i njihovim gostima, turistima u privatnom smještaju i malim hotelima kojih ima u naselju, ostalo je svega 210 metara lošijeg dijela morske obale, što prema podacima Morskog dobra predstavlja oko 6.100 kvadrata pijeska.

Adrian Zeka razumije potrebu lokalnog stanovništva da koriste plaže. Ukoliko se donese odluka da se one otvore za javnost on će se složiti sa tim. Od Amana u tom slučaju ne može očekivati da obezbijedi standard, ekskluzivnost i mir, koji nivo smještaja u Svetom Stefanu podrazumijeva.

„Ne možete imati oboje, plaže za javnost i visoke standarde u isto vrijeme”, kazao je Zeka.

Zanimljiva je podjela plaža između Amana i Restisa. Sve tri hotelske plaže pod upravom su Amana, dok su Grci, odnosno Adriatik propertis za svoje potrebe uzeli pod zakup 155 metara gradske plaže na Svetom Stefanu.

Na snazi su i nove cijene plažnih usluga, kompleta ležaljki i suncobrana pristupačnih samo odabranima, bogatijim posjetiocima, koji za dan sunčanja i kupanja mogu da izdvoje i stotinak eura.

Na velikoj Kraljevoj plaži, dnevni najam za dvije ležaljke i suncobran popeo se na 75 eura. Ista usluga na hotelskoj plaži Svetog Stefana staje 50 eura.

Za tu sumu gost će tri puta dnevno biti poslužen svježom vodom i dva puta voćnim sokom. Na raspolaganju su mu i uvijek suvi, meki peškiri.

Mala Kraljičina plaža služi isključivo za goste hotela, pa je poslednjih pet godina zatvorena za javnost.

Plažni mobilijar kod Grka na gradskoj plaži staje 30 eura za komplet. Pa kome treba, moraće i da plati.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo