Povežite se sa nama

INTERVJU

Milica Aranitović-Papović, aforističarka: Smijeh je lijek za dušu

Objavljeno prije

na

Milica Aranitović-Papović, aforističarka, pjesnikinja i novinarka, živi u Tivtu. Predsjednica je Književnog kluba More Tivat. Organizatorka je i učesnica brojnih festivala poezije i humora u Crnoj Gori i u regionu. Poezija joj je nagrađivana i zastupljena u brojnim zbornicima i almanasima kod nas i u dijaspori. Njeni aforizmi se nalaze u antologiji crnogorskog aforizma Rijetke čestice i prvoj antologiji Exju aforizma, koja je štampana u Sarajevu. Objavila je šest knjiga poezije i aforizama.

MONITOR: U Crnoj Gori postoji samo još jedna aforističarka. Zašto je malo žena koje pišu aforizme?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Istina je da je rijedak broj žena koje pišu aforizme i uopšte se bave satirom. Razloge ne možemo tražiti u nesposobnosti već više u smjelosti, koja po nekim nepisanim pravilima ženi kao ne pripada. Ja ne mislilim tako.

MONITOR: Šta je vas motivisalo da pišete aforizme?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Nijesam imala želju da budem aforističarka već sam samo na papir preslikala svoj duh koji mi je vjerovatno podaren rođenjem. Jer ništa u životu ne možeš postati ako za to nijesi rođen. Inspiracija sama dođe, samo je potrebno tu svoju misao kvalitetno izbrusiti da u što manjem jezičkom obliku kažemo što dublju i bistriju misao koja provocira neke anomalije u društvu i svemu što se oko nas događa.

MONITOR: Mnogi misle da aforizam kao kratka književna forma nastaje lako. Jesu li u pravu?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Aforizme je lako pisati samo aforističarima. Znate šta je moj odgovor na to pitanje? Svi koji misle da je to lako, da su oni to sve mogli i znali, ja im vjerujem, ali smo se mi aforističari jedino prvi sjetili. Ja pišem aforizme ono ,,kad ne znam šta ću sa sobom, pa se bavim drugima”. Zaista bih voljela da se što više ljudi bavi satirom, jer nam je smijeh i te kako potreban. Smijeh je lijek za dušu. Bodler kaže da je ,,humor jedna od onih stvari koje čovjeku ostaju kad mu više ništa ne ostaje”. Mi kroz humor oblikujemo svijet onakvim kakvim ga mi želimo, zato bi me obradovalo da svi koji misle da je lako i da mogu pisati aforizme to i urade.

MONITOR: Ruski autor Mihail Genin kaže da je aforizam roman iz kojeg je izbačeno sve nepotrebno…
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Fantastična misao. Kešel ga je definisao kao ,,Svemir u kaplji vode”. Ja sam ga definisala kao ,,Ćorak iz ubojite puške”. Servantes opet kaže: ,,Najdublje istine ipak se najbolje čitaju između redova i najvećim dijelom se ne daju napisati”. A aforizam upravo provocira istinu, a ne mora biti istinit, ali mora istinu natkriliti.

MONITOR: Koliko ste do sada napisali aforizama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Imam objavljene dvije knjige aforizama u kojima je zastupljeno hiljadu i nešto aforizama , ali tačan broj ne znam. Svakodnevno u kontinuitetu stvaram i pišem nove . Uporedo pišem kratke satirične pjesme i priče. Taj broj je odavno premašio nekoliko hiljada. Uskoro iz štampe izlazi Zbornik satiričnih pjesama , satiričara iz Crne Gore, u kome su zastupljene i moje pjesme . Veliku zahvalnost treba da damo genijalcu crnogorske satirične forme Veljku Rajkoviću koji taj projekat već privodi kraju.

MONITOR: Koji su vam aforizmi posebno dragi?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Meni su svi dragi podjednako, ali osluškujem na nastupima publiku i ono što ona interaktivno prihvati i nagradi najjačim aplauzom, meni onda takvi aforizmi postaju privilegovani da ih često govorim.

MONITOR: Koje su najčešće teme vaših aforizama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Ne biram teme. Sve što je oko mene što me okružuje i što se dešava meni i u društvu, a gdje mi se humor sam servira u mislima, ja zapišem. Najčešće pišem aforizme u prvom licu jednine. Dugo se bavim ovom književnom formom , pa mi to nekako lako ide.

MONITOR: Šta kroz vaše aforizme poručujete političarima?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Političari rade svoj posao. Mnogo više pričaju nego što kažu. ,,Dok nam ispiraju mozak, diže nam se svaka dlaka na glavi”. Poručujem im da kada im dam riječ da mi ne traže glas, jer kad dam glas , ostajem bez riječi. ,,Ubili su me u pojam , a ja pojma nijesam ni imala “. Uh… Uh … ,,Ne piše mi se dobro , toliko o njima “

MONITOR: A muškarcima i ženama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: E, to je moj teren. Bar tako svjedoči mnogobrojna publika , pa i ona čitalačka. Nikada ne vrijednujem svoje aforizme, to rado prepustim publici , jer su oni tu nepogriješivi. Kad govorim takve aforizme, čujem najjače aplauze i najgromkiji smijeh, a to je vrijednosna mjera . Kad kažem : ,,Pošla bih sa njim i nakraj svijeta samo kad bih znala da ću se vratiti s drugim” ,ili: ,,Nijesam znala kako da mu se osvetim, pa sam se udala za njega”, ili: ,,Iza svake uspješne žene , stoji muž iskolačenih očiju “, znam da govorim u ime svih žena koje to nijesu hrabre da priznaju. A muškarce često veličam, pa kažem: ,,Moj muž je gazda kuće , dok ja ne dođem s posla”. Treba shvatiti da je život igra, treba da se igramo, nego u ovoj igri smo svi igrači u napadu.

MONITOR: Vi pišete i poeziju. Neki kriitčari poeziju dijele na mušku i žensku. Može li se poezija i književnost uopšte tako dijeliti?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Poezija je moja posebna ljubav. Poezija je moj bol, moja tuga, moja radost, moj lijek, moj život. Pišem i prozu, ali u poeziji sam našla najbolju prijateljicu kojoj se jadam , koja me hrabri , kojoj sve povjeravam, sa kojom dijelim najsrećnije trenutke kad se uveče zagrlimo stihovima i mirno i spokojno tonemo u san. Nikada poeziju ni druga književna djela ne dijelim na mušku i žensku . Emocije su iste ako su prave i iskrene . Ja književnost samo dijelim na dobru i manje dobru književnost . Jer sve podjele su individualne, zavisno od onoga ko pravi kriterijume. Meni ruka , glava i srce idu zajedno dok pišem , a isto tako i dok čitam neka tuđa djela. Cijenim svačiji trud , a stvaraoci sami prepoznaju gdje im je mjesto i koliko to što stvaraju vrijedi.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, CGO: Živimo život za 2+

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživanja pokazuju da nam je opšte povjerenje u institucije i organizacije prije avgusta 2020. bilo jače nego danas kada najviše rangirani jedva prebacuju 2,5 na skali od 1 do 4. I mnogo je važnih segmenta koji su nam na ocjeni 2+.  Život koji se kreće oko ocjene 2+ nije onaj koji ukazuje na poboljšanje

Za očekivati je da na ovim izborima imamo manju izlaznost nego u avgustu 2020. godine, jer nema više mobilizacijskog potencijala koji bi mogao da se aktivira kao tada, niti su na isti način spoljni akteri zainteresovani za Crnu Goru, kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) u razgovoru za Monitor. „Nema ni onog DPS-a koji je bio homogenizirajući kako za svoje birače, tako i za one koji su izlazili samo da glasaju protiv. To predstavlja izazov mnogima koji su svoju politiku gradili samo na oponiranju DPS-u i sistemu koji je ona oblikovao.

Takođe, dio građana i građanki je poslije ove tri godine razočaran i onim akterima za koje su glasali na prethodnim izborima jer su vidjeli da im je na prvom, a često i jedinom, mjestu lični interes”.

MONITOR: Čeka nas Parlament, a moguće i Vlada, sa mnogo novih lica. Treba li to da nas raduje ili plaši?

ULJAREVIĆ: Problem Crne Gore danas je što ona od obnove nezavisnosti nije uspjela da stvori jaku, prozapadnu alternativu Đukanoviću i DPS-u. Umjesto toga, svjedočimo rastu desno-populističkih snaga, uz dio onih koji su nepouzdani i neotporni na štetne uticaje ili retrogradne strukture. Zato mi sa novim licima, nažalost, najmanje dobijamo kvaliteta u pristupu politici, rukovođenju, pa i u onom što se odnosi na struku kad je riječ o specifičnim oblastima.

Vrijedi podsjetiti da smo mi već imali tu političku fazu u kojoj su samo mladost, neiskustvo, i puka kritika prema prethodnicima bili protežirani kao prednosti – a to nijesu prednosti u politici demokratskih društava. Izgleda da lekciju naučenu 90-ih godina prošlog vijeka moramo da obnavljamo, a vidjećemo i koliko će nas to koštati.

MONITOR: A kakva bi mogla biti nova Vlada?

ULJAREVIĆ: Sada se u dijelu javnosti pozicionira pretpostavljena većina koja bi trebalo da je formira, a koji bi činili Evropa sad sa koalicijom Demokrate-URA i manjinskim partijama. Imajući u vidu sve razlike koje postoje među njima, ali i lične animozitete koji se kao u talasima javljaju i ukrivaju, za očekivati je da to bude mučan proces.

Nema tu kohezivnog faktora koji bi se zasnivao na principima i vrijednostima, uz činjenicu da za neke i ne znamo koje su to magistralne vrijednosti na kojima stoje.

Dodatno, imamo još nekoliko nepoznatih: da li je DF i dalje neprihvatpjiv kao dio vlasti, jer smo svjedoci da se on već duže od aktera sadašnje Vlade i njima bliskih saveznika iz različitih sfera „umiva”; kako će se odvijati stvari u PES-u s obzirom na vidno postojanje različitih struja; da li će koalicija Demokrate – URA biti raskinuta nakon izbora; Kakav će biti odnos Spajića prema Abazoviću i njegovoj partiji koja je bila ključna u obaranju Vlade čiji je on faktički bio drugi čovjek i protiv kojeg je Abazovićeva Vlada prije samo nekoliko sedmica podnijela prijavu zbog zaduženja iz 2020…

Konačno, uz očekivani uspjeh PES-a i činjenicu da su oni otvorili Pandorinu kutiju primarno ekonomskog populizma, bila bi neka kosmička pravda i da dođu u poziciju da pokušaju sprovesti svoja obećanja.

MONITOR: Kako, u odsustvu stabilnih institucija, nadomjestiti očekivani nedostatak iskustva kod budućih nosilaca ključnih političkih funkcija?

ULJAREVIĆ: Nije samo neiskustvo ono što karakteriše novu političku strukturu, već i nedostatak odgovornosti i nevjerovatno brza i jaka opijenost onim što nosi funkcija, a takvima odgovaraju erodirane institucije.

Pored izostanka kvaliteta političkih struktura, treba ukazati i na hronično nedostajanje zdrave kritičke misli u dovoljnom obimu. Naglašavam ovo zdrava kod kritičke misli, da bi pravili razliku između kritike i krikova, a mi, na žalost, prečesto čujemo samo te neartikulisane i prizemne krikove sa raznih strana.

Upravo nedostatak zdrave i principijelne kritike, stalno kalkulisanje niza aktera sa novim ili prolaznim donosiocima odluka, predstavlja opasnost u društvu koje prolazi kroz turbulentne procese u pokušaju da dođe do nove paradigme političkog djelovanja. To bi uključilo fokus na institucijama a ne na ličnostima, realnim javnim politikama a ne promotivnoj kampanji, osluškivanje pulsa građanstva čak i kad nije u skladu sa onim što su preferencije, kao i donošenje odluka koje vode emancipaciji društva, a ne njegovom nazadovanju da bi se lakše vladalo.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR MAIDA BURDŽOVIĆ, SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE: Nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbjeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja

 

MONITOR: Upozorili ste tokom pandemije na pogoršanje psihičkog zdravlja ljudi. Koliko je povećana agresija i nasilje rezultat pandemije, a koliko drugih faktora?

BURDŽOVIĆ: Posljednjih dana, dešavanja kojima svijedočima kod nas, u regionu, a reklo bi se i u čitavom svijetu, nesumnjivo ukazuju da je nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu. Pritiak na mentalno zdravlje svakog pojedinca  nakon zvaničnog kraja pandemije produbio se pogoršanjem socioekonomske situacije, rata u Ukrajini, te raznih političkih previranja. Kada imamo takve prilike u drštvu, a odgovorni ne čine potrebne intervencije da to ublaže, pojačan stepen svih oblika agresije je neminovan.

MONITOR: Kako preduprijediti nasilje?

BURDŽOVIĆ:  Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbijeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja. Veliki problem kod nas predstavlja porast vršnjačkog nasilja o kome se dosta govorilo u posljednje vrijeme, a moramo znati da sigurnost dijece isključivo zavisi od  odraslih koji brinu o njima. Kad kažem „odrasli”, mislim na njihove roditelje, blisko okruženje, prosvjetne radnike i sve one koji kreiraju ambijent u kome ta djeca rastu. Jasnim strategijama zdravstvenih vlasti, brigom o mentalnom zdravlju, intervencijama prosvjetnih radnika,  možemo učiniti mnoga za nas i naše najmlađe.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR SRĐAN PUHALO, SOCIJALNI PSIHOLOG IZ BANJA LUKE: Naš je problem što nas, najčešće, ujedinjuju tragedije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi

 

MONITOR: Kako vidite posljedice dva masovna ubistva u Beogradu koja su imala reperkusije i u regionu, pa i u Republici Srpskoj gdje je policiji prijavljeno više incidentnih situacija, naročito u školama?

PUHALO: Ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, za ostale zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, možemo reći da su zapuštana društva u svakom smislu. I to traje već 30 godina. Siromašni smo, PTSP-om se niko nikada nije bavio, permanetno smo pod stresom, politička nestabilnost je svakodnevica, nezadovoljni smo, naoružani smo… Antidepresivi, alkohol i lake droge su nam najbolji prijatelji, besperspektivnost dominira, ljudi odlaze, roditelji nemaju kada da se bave poslom roditelja od trke da zarade za pristojan život, djeca odrastaju u takvom društvu i smatraju ga normalnim, a niko ništa ne preduzima da se to zaustavi.

Što se tiče sistema vrijednosti koji dominira, čini mi se da imamo ozbiljne razlike između onoga što se govori u školama i realnosti.

Imamo sve predispozicije da budemo agresivni, ljuti i samo je pitanje kako će se to ispoljiti prema sebi, porodici, slabijim od sebe, pederima, ljudima druge nacionalnosti ili protivničkim navijačima.

Kao što vidite, namjerno ne spominjem rijalitije, video igrice, jutjubere, Tik-Tok i ostale „kvaritelje omladine“ jer mislim da oni nisu mnogo važni u čitavoj ovoj tragediji.

Naravno, ne smijemo na osnovu jednog ili dva slučaja donositi generalizacije, ali je sasvim jasno da od ovakvih incidenata nijedno društvo nije zaštićeno. Sada treba sjesti i prepustiti stručnjacima da predlože plan kako sanirati štetu i šta raditi na prevenciji da nam se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

MONITOR: Ove tragedije su dovele i do nove solidarnosti sa žrtvama i građanstvom u Srbiji. U BiH i Crnoj Gori je proglašen, povodom njih, i dan žalosti. Kako bi to trebalo da razumijemo?

PUHALO: Prije svega naš problem je što nas tragedije najčešće ujedinjuju, sjetimo se poplava ili zemljotresa u Hrvatskoj. Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Mi govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi. Na kraju, kada nastradaju djeca, svaki roditelj, kao i odrasli čovjek, ne može da ne saosjeća sa roditeljima žrtava. Empatija je biološki uslovljena i to ne može zaustaviti nijedna granica, niti ideologija ili politika.

Nastasja RADOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo