Povežite se sa nama

INTERVJU

MILORAD MITROVIĆ, NVO BREZNICA:  Pljevljaci, bogati siromasi

Objavljeno prije

na

Pljevlja su bogat kraj. Imamo mnogo onoga što drugi nemaju, ali mi smo i dalje siromašni. Siromašni zato što nas decenijama pljačkaju  sve dosadašnje vlasti

 

MONITOR: Uključili ste se u akciju Procjena zdravstvenog rizika u opštini Pljevlja na osnovu podataka dobijenih iz humanog biomonitoringa. O čemu se radi?

MITROVIĆ: Cilj ovog projekta koji realizuje Institut za javno zdravlja uz saradnju sa Domom zdravlja iz Pljevalja je da se dođe do pravih relevantnih podataka o stepenu zagađenosti kojem su izloženi stanovnici Pljevalja i koje ima reperkusije na naše zdravlje. Institut radi uzorkovanje i ispitivanje, a Dom zdravlja pruža podršku u realizaciji ovog projekta. NVO Breznica je dala podršku u smislu animiranja građana da učestvuju u tom  istraživanju. Smatramo ga  važnim za građane Pljevalja jer su oni  izloženi industrijskom, kontaminiranom uticaju. Što odavno predstavlja zdravstveni problem.

Glavni cilj ovog projekta je da pruži informacije institucijama, posebno kreatorima politika i  regulatorima, kako bi se donijele najbolje moguće odluke  radi zaštite zdravlja pljevaljskog stanovništva. Na osnovu podataka o koncentraciji teških metala, polihlorovanih bifenila poliaromatičnih ugljovodonika u zemljištu, vodi hrani, kao i  sadržaja teških metala u humanim uzorcima (krvi, urin i kosa) i upitnika koji pokriva niz relevantnih aspekata, biće izvršena procjena zdravstvenog rizika.

Od učesnika u istraživanju se očekuje da učestvuju u popunjavanju upitnika, kao i da dozvole uzimanje uzoraka urina, kose i krvi kako bi se mogla sprovesti laboratorijska ispitivanja.


MONITOR: Zbog toga što iz Eko-fonda nijedan projekat iz Pljevalja nije dobio podršku, protekli mjesec ste protestovali. Kako je došlo do toga da u opštini sa najviše ekoloških problema nema projekta koji bi zavrijedio pažnju državnog Eko-fonda?

MITROVIĆ: Prije četri godine odlukom Vlade Crne Gore, a uz pomoć Ministarstva ekologije, formirano je preduzeće Eko-fond iz Podgorice. To preduzeće se finansira od uplata svih zagađivača na teritoriji Crne Gore. Budžet Eko-fonda do ove godine i nije bio toliko veliki. Iznosio je nešto oko  pola miliona eura. Ove godine predviđeni budžet je,  kako smo saznali, skoro devet miliona eura. I to: 7,5 miliona evra od trgovine CO2 kreditima, koje je uplatila TE Pljevlja, a 2,3 miliona od EKO naknade.

Sredstva bi se naplaćivala od eko naknada pod sloganom zagađivač plaća. Kad se sve to sabere i oduzme, preduzeća iz naše opštine u finansiranje Eko-fonda učestvuju sa oko 80 odsto ili možda i više. U cilju razjašnjavanja ove situacije imali smo sastanak predstavnika NVO, Opštine Pljevlja sa zaposlenim u Eko-fondu koji su nam u korektnoj i prijateljskoj atmosferi predočili paradoksalnu situaciju da Opština Pljevlja nije kandidovala nijedan projekat od važnosti iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023, niti je uopšte učestvovala na javnom konkursu koji je Eko-fond raspisao za sanaciju neuređenih odlagališta otpada (tzv. divljih deponija).

MONITOR: Ima li promjene na  bolje u vezi sa ekologijom, otkako se promijenjila vlast? 

MITROVIĆ: Popovi pa i efendije ne samo da tvituju, pišu komentare po društvenim mrežama, nego su počeli i da zapošljavaju po dubini. Posljednjih godina jedni brane svetinje, drugi brane Crnu Goru i Ustav, a u stvari bi trebalo da svi zajedno branimo životnu sredinu, zdravlje građana, koje je odavno dovedeno u pitanje i interese poniženih i obespravljenih građana Pljevalja. Trebalo bi svi da branimo svoja prava i na imovinu koja je opljkačkana, a neki nama poznati ljudi su preko noći postali biznismeni. Bolest je metastazirala i neophodan je precizan i hrabar hiruški rez, samo što ja, ni među ovim sadašnjim ne vidim odvažnog i sposobnog hirurga da napravi rez… Nikada nisam ni čuo ni vidio, da je neko sam sebi odstranio tumor, izvadio bolesni bubreg ili operisao slijepo crijevo. Znam da je najteže izabrati onoga ko će da nam objektivno suditi ,,ni po babu ni po stričevima…” i sve su prilike da ćemo to morati sami uraditi. Nekima od nas je u vrijeme destrukcije slobodne misli, vremenima laži i prevara, vremanima zarobljene demokratije,  prošlo više od pola života. Treba li da im dozvolimo da to urade i našim potomcima?

MONITOR: Postoje li naznake da se u Pljevljima može smanjiti  zagađenost  vazduha i sanirati ostale ekološke nevolje?

MITROVIĆ: Nema nikakve promjene. I dalje imamo samo obećanja donosilaca odluka o ulaganjima i o navodnim budućim projektima koji su za Pljevljake i dalje na ,,dugom štapu”.

Više decenija smo svjedoci bjesomučne pljačke cijelog pljevaljskog kraja i građana Pljevalja, naših prirodnih dobara. Preživljeli smo inflaciju, guranje u ratove i međusobne sukobe, bježanje u partijske i političke podjele… Sada smo   zaglavljeni između borbe za goli život i interesa pojedinaca bliskih vlasti, koji su nas doveli do potpunog sunovrata, ekološkog i ekonomskog brodoloma. Preko leđa Pljevljaka su za sebe, svoje naslednike, partijske drugove, kumove i prijatelje stvorili imperije koje se mjere stotinama milijardi eura, a Pljevlja su odavno postala kolonija Podgorice. Svi se slažu da su Pljevlja bogat kraj i da imamo mnogo onoga što drugi nemaju, ali mi smo i dalje siromašni. Siromašni smo zato što nas decenijama pljačkaju, sve  dosadašnje vlasti.

Ubjeđivali su nas da je privilegija živjeti u Crnoj Gori, da smo svi jednaki bez obzira na nacionalnu, vjersku i nadasve partijsku pripadnost. A kako mi živimo danas?  Obespravljeni na mnogo načina, opljačkani, prevareni i izmanipulisani. Pljevlja svakoga dana imaju sve manje stanovnika, mnogi odlaze da se nikada ne vrate. Inflacija bijesni, cijene vrtoglavo rastu, sve je više gladnih. Korupcija, kriminal, borba za fotelje su  svakodnevica. Digla se kuka i motika i svi odoše u politiku, jer je pored šverca cigareta, skanka i kokaina, to izgleda najunosnija grana privrede u Crnoj Gori.

MONITOR: Bilo je mnoštvo funkcionera iz Pljevalja. Jesu li oni što uradili za svoj grad?

MITROVIĆ: Može li se iko prisjetiti koliko smo ministara, poslanika i državnih funkcionera imali iz Pljevalja u svim dosadašnjim vladama i sazivima Skupština, uključujući i onu Saveznu u zadnjih 60 godina?
Mnogi su shvatili da je njihov lični interes,  interes građana. Jedino što nam ostaje je da vratimo pravdu u svoje ruke, jer jedino tako možemo onima koji ne razumiju, objasniti šta je pravda a šta nepravda. Je li budućnost Pljevalja i građana Pljevalja otvaranje narodne kuhinje dok svi uglas viču: ,,Evropa je sad ili nikad”, a odavno su sve obesmislili, obezvrijedili i uveli sistem potpuno poremećenih vrijednosti.

MONITOR: Ekološki aktivisti su se upornim radom izborili za veću društvenu  vidljivost. Kakva je saradnja sa kolegama?

MITROVIĆ: Na nedavnom protestu nije bilo predstavnika NVO-a ni iz Pljevalja ni iz Podgorice koji su posljednjih godina zgrnuli stotine hiljada pa i milione eura, na projektima i priči o ugroženosti građana Pljevalja. Oni djeluju samo kroz projekte i priču, sve izvan toga ne. Brojne podgoričke nevladine organizacije uz veliku apanažu kroz projektne aktivnosti, leleču nad sudbinom Pljevalja i Pljevljaka. Organizuju se tribine, panel diskusije, radionice, predavanja a nakon toga se nastavi po starom.

Nedavno smo organizovali mirni protest  građana Pljevalja da naše predstavnike u Opštini, koji su plaćeni novcem građana Pljevalja i izabrani da štite interese svih nas, pitamo:  ,,Je li ih sramota i dokle će ovako?“.  I na ovom, kao i na  mnogim ranijim  ekološkim protestima, bilo je jako malo ljudi.

Imaju li izabrani predstavnici građana dug i obavezu prema građanima koji su ih birali? A svi mi,  imamo li mi dug prema precima, prema sebi, prema našoj djeci, dok pričamo o budućim generacijama?  Hoćemo li kao i do sada, mirno i spokojno posmatrati pljačku i potpuni sunovrat? Još uvijek je odluka na nama.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANA LALIĆ-HEGEDIŠ, PREDSJEDNICA NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE: Hajka će se završiti kada Vučić opozove svoje poslušnike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Podrška međunarodnih organizacija i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka na Dinka Gruhonjića i mene završi

 

 

MONITOR: U vrijeme vanrednog stanja usled pandemije kovida, bili ste uhapšeni zbog izvještavanja o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu. Sada ste ponovo na žestokom udaru, na društvenim mrežama i preko SMS poruka…Čini se kao da ste na nekom mogućem spisku „dežurnih krivaca“?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Srpskim vlastima je uvek potrebna lista “dežurnih krivaca” kojom se skreće pažnja građana sa nepočinstava, nepodopština i političkih marifetluka vladajuće koalicije. S obzirom da svojim izveštavanjem godinama ukazujem na sistemsku korupciju, nepotizam, partijsko iživljavanje nad građanima, koketiranje sa nacionalizmom, na bahatost, siledžijstvo … a uz to radim u nezavisnim medijima koje Vučić otvoreno naziva “stranoplaćeničkim i izdajničkim”, moje ime je podvučeno na svim njihovim spiskovima za obračun. Za mene ništa novo, jer prezime moje porodice se već devedesetih našlo na jednom takvom opskurnom spisku. Tada ga je sastavljao četnički vojvoda, haški osuđenik i Vučićev politički otac Vojisalav Šešelj, za potrebe proterivanja Hrvata iz Srema. Danas, njegov najbolji radikalski đak samo nastavlja Šešeljevu misiju i viziju, a to je hegemonističko društvo podeljeno na “srpske patriote” i “izdajnike” , “ustaše” i “strane plaćenike”. A zna se šta takvima treba da se dogodi …

MONITOR: Identifikovano je nekoliko  osoba od onih koji su vam prijetili, neki su uhapšeni -pa pušteni u kućni pritvor…Može li ovo što je do sada urađeno na očuvanju vaše bezbjednosti, da spriječi dalje napade? Ili je za to važnija javna podrška-kolega, strukovnih udruženja-ovdašnjih i međunarodnih, EU predstavnika i dijela javnosti, koju ste vi i vaš kolega Dinko Gruhonjić, dobili?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Koliko god su hapšenje osoba koje su nam pretile da će nam zaklati porodice, ubiti nas, silovati decu, lomiti kosti … za nas dobra vest, toliko istovremeno izazivaju potpuni kontraefekat u javnosti. Nakon svakog uhapšenog, salve nasilja i uvreda koje primamo se multiplikuju, jer značajan deo građana Srbije, koji se svakodnevno informišu isključivo preko režimskih medija, smatra da su ljudi koji nam prete neki novi srspki Obilići, a da smo Dinko i ja izdajnici koji zaslužuju da im se stane na kraj.

Podrška međunarodnih organizacija, ali i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka završi. A, završiće se onda kada Vučić opozove svoje trbuhozborce sa skupštinskih govornica, poslušnike, dodvorice i armiju botova koji su po njegovom nalogu i otpočeli ovaj pir nasilja i bezumlja.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Ogoljena borba za vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar policije nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda

 

 

MONITOR: Ministar policije Danilo Šaranović tužio je Vladu Upravnom sudu zbog postavljenja v.d šefa Uprave policije za koje tvrdi da je bilo nezakonito. Kako vidite tu tužbu i njenu sudbinu pred Upravnim sudom?

RADULOVIĆ: Postupak određivanja v.d. direktora Uprave policije je bio nezakonit, ali je u tom nezakonitom postupku vrlo aktivno učestvovao i ministar unutrašnjih poslova. Tužbu gospodina Šaranovića vidim kao reakciju strane koja je poražena u besprizornoj borbi za kontrolom tog značajnog dijela bezbjednosnog sektora. Međutim, ono što je bitno jeste da ministar nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda i zato očekujem da taj sud štiti interese zakonitosti, a ne partijske interese i neostvarene ambicije bilo kog člana Vlade.

MONITOR: Koliko su takve tužbe uobičajene?

RADULOVIĆ: Takve tužbe nijesu česte u praksi, ali dešavaju se slučajevi da tužbu podnese lice koje nema aktivnu legitimaciju. Obično takve tužbe podnose pravno neuka lica.

MONITOR: Kako vidite proces izbora vd šefa UP i šta je sve tokom tog izbora bilo nezakonito?

RADULOVIĆ: U procesu izbora v.d. direktora UP sve je bilo nezakonito. Na istoj sjednici kada je razriješen prethodni direktor policije Zoran Brđanin, Vlada je morala da odredi vršioca dužnosti na predlog ministra, kako je to propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima.Umjesto toga, Vlada i ministar su ušli u nezakonite improvizacije, počev od raspisivanja tzv. internog oglasa, pa do poligrafskog testiranja na inicijativu ministra koje je sprovođeno proizvoljno i na način koji je izazvao brojne sumnje. Ni javnost, a ni kandidati, ne znaju ko je i na osnovu čega odredio na koje okolnosti kandidati treba da se ispitaju na poligrafu, gdje će se sprovodi ispitivanje, kojim redosljedom, da li će svima biti postavljena ista pitanja i sl. Na kraju smo došli do čak apsurdne situacije da su strožiji uslovi i komplikovanija procedura za izbor v.d. direktora, nego za izbor direktora u punom mandatu.

MONITOR: Sporni izbor odigrava se u vrijeme dok se vlasti kunu u IBAR, odnosno dobijanje Izvještaja o privremenim mjerilima za poglavlja 23, 24, koja se tiču upravo vladavne prava. Koliko je Crna Gora daleko od vladavine prava?

RADULOVIĆ: Ovaj izbor je samo jedan od primjera koji pokazuje da živimo u ambijentu u kome je sve podređeno partijskim i ličnim interesima i pokušajima da se preuzme ili sačuva kontrola nad što većim dijelom sistema. Političke partije i njihovi lideri otvoreno pokazuju da ih javni interes ne zanima. Politička scena u Crnoj Gori uglavnom je podijeljena na dva dijela, od kojih bi jedan dio prodao Crnu Goru bez razmišljanja, a drugi dio bi je poklonio drugom. Pri tome i jedni i drugi državu i njene resurse doživljavaju kao plijen i koriste ih u ličnom i partijskom interesu. Istovremeno, brojne insititucije koje treba da obezbijede poštovanje pravnog poretka su nedovoljno funkcionalne. Kad svemu tome dodamo nepodnošljivo neznanje i veoma često i loše namjere kod političara i javnih funkcionera, onda je jasno koliko smo blizu ili daleko od društva vladavine prava.

MONITOR: Gdje je u tom smislu pravosuđe, i koliko smo daleko od njegovog reformisanja?

RAULOVIĆ: Nažalost, pravosuđe još uvijek nije ušlo u proces ozbiljnih i istinskih reformi. Vesna Medenica je ukupno 17 godina rukovodila pravosuđem na jedan autokratski način koji je favorizovao nestručne kadrove bez integriteta, a istovremeno sputavao profesionalce. Tri godine nakon njene ostavke i dvije godine od kada je ona uhapšena, sistem koji je ona sa saradnicima u pravosuđu kreirala i dalje je skoro netaknut. Možda je najbolji primjer za to upravo postupak koji se vodi protiv nje, gdje je suđenje do sada 15 puta odloženo i to na način koji pokazuje da je određenim akterima postupka i dalje dozvoljeno da se sa pravosuđem i državom izruguju jednako kako su to zajedno sa g-đom Medenicim radili dok je ona pravosuđem i formalno upravljala. Mislim da će tako biti sve dok se u cjelokupnom pravosuđu ne sprovede neka vrsta vetinga ili lustracije koja će pravosuđe očistiti od kadrova koji su ga doveli u stanje u kome se nalazi i koji sada sprječavaju početak ozbiljne reforme u pravosuđu. U fokusu tog procesa, pored odgovornosti, trabalo bi da bude ispitivanje zakonitosti porijekla imovine tih lica.

MONITOR: Šta su vlasti nakon pada DPS-a propustile da urade na reformisanju pravosuđa?

RADULOVIĆ: Osim izbora Glavnog specijalnog tužioca, teško da se može govoriti o pozitivnim potezima koje su vlasti nakon pada DPS-a preduzele na reformi pravosuđa. Prije se stekao utisak da su svi koji su vršili vlast željeli da u pravosuđu imaju nekoga ko će njima biti ono što je Medenica bila DPS-u. Od kada je DPS izgubio vlast, aktuelna Vlada je treća po redu. Niti jedna od tih Vlada nije uradila gotovo ništa da državnom tužilaštvu i pravosuđu uopšte poboljša uslove rada. Pozitivne stvari u pravosuđu prethodnih godina desile su se isključivo iz dva razloga. Prvi je izbor g-dina Novovića za Glavnog specijalnog tužioca, a drugi je dokazni materijal koji je Crnoj Gori stigao od strane Europola. To je u krajnjem dovelo i do procesiuranja g-đe Medenice, pa je logično i prirodno da ona i njeni saradnici čine sve da ospore i opstruiraju aktivnosti GST-a i materijal Europola. Ipak, zabrinjavajuće je da GST i pravosuđe nemaju adekvatnu i dovoljnu podršku od onih koji, bar deklarativno, ne pripadaju sistemu čiji značajan dio je bila g-đa Medenica. Izgleda da vladavina prava ne ide u prilog ni mnogima od njih.

MONITOR: Dok se u vladi dešava sukob oko bezbjednosnog sektora, na lokalnom nivou dešavaju se turblencije. Kako vidite slučajeve Andrijevica i Šavnik iz pravnog ugla?

RADULOVIĆ: Uvođenje tzv. prinudne uprave u Andrijevici od strane Vlade bilo je opravdano. Međutim, odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022. godine. Nakon toga, sporna je bila i odluka Vlade da “povuče” odluku i kasnije opet da je objavi. Skupštini opštine kojoj je mandat istekao ne može se skratiti mandat, niti se može raspuštiti Skupština opštine kojoj je mandat istekao. Odluke o raspuštanju ili skraćenju mandata mogu se donijeti samo dok mandat traje. Primjeri Andrijevice i Šavnika potvrđuju da Crna Gora nema funkcionalne institucije koje treba da obezbijede poštovanje zakona, odnosno u tim slučajevima održavanje sjednice Skupštine opštine i održavanje lokalnih izbora.

Mislim da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne raspiše izbore u opštini Šavnik jer izborni proces po ranijoj odluci o raspisivanju izbora je tamo u toku, odnosno nije okončan. Pravni izlaz iz takve situacije je u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to obaveza države i njenih institucija. Nažalost, na djelu imamo ogoljenu borbu za vlast koja, u nedostatku funkcionalnih institucija, ima prednost u odnosu na pravni izlaz i poštovanje zakona.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo