Povežite se sa nama

MONITORING

Šminkanje nasilja

Objavljeno prije

na

Demokratska partija socijalista gazi; kao da su izbori, najavljeni za kraj novembra ili početak oktobra – sjutra.

Uveliko su krenuli predizborni obilasci opština, prigodna otvaranja, obećanja, tenderske i slične procedure. Premijer Igor Lukšić za početak se uputio ka Danilovgradu. Tamo je ,,predao na upotrebu” savremenu sportsku dvoranu u krugu Policijske akademije, obećao da će vrlo brzo biti objavljen tender za rješavanje problema sa otpadnim vodama, te da će uskoro bitri završen put od Ostroga do Ždrebaonika. ,,Dogovorili smo se i kako da ubrzamo radove na gradskom stadionu, odnosno FK Iskre , koji je po starosti drugi klub u Crnoj Gori”.

Premijer je posjetio i Umjetničku koloniju na obali Zete, obišao radove na rekonstrukciji stadiona Braće Velašević, Komunalno preduzeće, carinsku ispostavu Montenomaksa, održao sastanak sa privrednicima iz Bjelopavlića. Sve cvjeta.

Dok se ovaj broj Monitora štampa, premijer obilazi Ulcinj i Bar. Tamo će otvoriti sanitarnu deponiju Možura. Biće to druga civilizovana deponija u Crnoj Gori. U krajevima gdje se i dalje ne zna šta sa smećem, naći će se već nešto drugo za otvaranje.

Ako ništa, uvijek ostaju obećanja. Naročito ona koja liče na snove.

Željeznička infrastruktura Crne Gore raspisala je tender za izradu studije opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja – Bijelo Polje – Berane – granica sa Kosovom.

Studija za izgradnju nove željezničke pruge koštaće 315 hiljada eura.

Prema preliminarnim procjenama dužina pruge bi bila od 100 do 130 kilometara. Predsjednik Odbora direktora ŽICG Zarija Franović saopštio je da kompanija želi da doprinese razvoju sjevernog regiona Crne Gore u cilju ravnomjernijeg razvoja zemlje. Neće biti lako stanovnicima sjevera da odluče hoće li do Podgorice novom prugom, novim atoputem ili sa beranskog aerodroma.

Dok se dižu kule i gradovi, uspostavlja se i organizacioni okvir nastupa na sljedećim izborima. Demokratska partija socijalista pregovara sa dosadašnjim koalicionim partnerom – Socijaldemokratskom partijom o mogućnostima zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima, ali konačna odluka o tome još nije izvjesna, javili su povjerljivi izvori. Način izlaska na izbore – samostalno ili sa SDP-om, bio je tema i Predsjedništva DPS-a u ponedjeljak uveče, ali sjednica je završena bez ijednog zaključka o tome. Još se računa, a možebiti se čeka i šta će da uradi opozicija.

Iz SNP-a su stigle vijesti da je sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora te partije zakazana za nedjelju, 15. jula, a sjednica Glavnog odbora biće održana krajem naredne sedmice, odnosno 21. ili 22. julaa. Portparol SNP-a Mijomir Vojinović je, na pitanje Pobjede da li će Glavni odbor raspravljati o tome da li će se SNP priključiti Demokratskom frontu, odgovorio da je „iluzorno raspravljati o načinu izlaska na izbore, jer oni nijesu ni raspisani”. Neki drugi predstavnici SNP-a tvrdili su kako će se baš o tome raspravljati.

Ovih dana su se predstavnici vladajuće koalicije izjasnili i da nemaju ništa protiv da posmatrači Savjeta Evrope nadgledaju izbore. Naravno, podsjetili su ovdašnji izbori više puta ocijenjeni kao fer i demokratski. Slika je, dakle tu, skoro pa idila. Iza nje, međutim, priličan je mrak.

Sve ono što bi neki budući posamatrač mogao da vidi i na narednim izborima biće fino i uglancano. Na dan izbora svi su doćerani, košulje ispeglane, izborna mjesta okrečena, nađe se i pokoji cvijet da ukrasi birački odbor. Demokratija bez mane. Tako smo nekad birali i predstavnike Socijalističkog saveza radnog naroda.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Popović ocjenjuje da se ne može govoriti o ispunjavanju demokratskih standarda u nestandardnim uslovima. On smatra da vlast dobija izbore zahvaljujući sivoj zoni uspostavljenoj iznad i izvan Ustava i zakona.

U Ustavu je zapisano da je vlast podijeljena na: zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Uredno piše da zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast Vlada, a sudsku sud, da je vlast ograničena Ustavom i zakonom. Svako živi u Crnoj Gori zna da je riječ o pukoj formi. Svu vlast ovdje drži predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, grane vlasti su tek osušene grančice, ukrašene odgovarajućim vještačkim listovima. Koje šef, prema potrebama dekoracije, katkad porazmješta.

,,Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno”, propisuje najviši pravni akt. Nije teško procijeniti koliko je slobodan onaj ko zna da mu posao, dakle egzistencija, direktno zavisi od toga kako će glasati. Duboko i sve uspješnije ljudima se usađuje uvjerenje da nema života izvan DPS-a.

Imamo predizborne kampanje, obavezu njihovog medijskog praćenja. Vlast ima neograničenu mogućnost korištenja državnih resursa za partijske potrebe. Sve što se plaća iz budžeta potpuno slobodno koriste kao svoj uspjeh, kao svoj domet, kao svoju pokretnu i nepokretnu imovinu. Jedino: dok je autoput virtuelan, benzin kojim se vozi postojećim cestama vrlo je realan i košta. Sve građane Crne Gore, ne glasače DPS-a. Vrlo su ravnopravno državni mediji spremni da podijele vrijeme predviđeno za predstavljanje izbornih lista. Svo ostalo vrijeme pripada vlasti.

Naizgled su izbori tajni. Sve fino – sprej, kabina, zavjesica. Istovremeno, svaki aktivista DPS-a u glavu zna ko su mu birači i u koliko će sati na glasanje.

Na izlasku iz jednopartijskog mraka pružali su nam se vidici ka slobodama i bogatstvima kapitalističkih zemalja. Od kapitalizma smo dosad dobili sve ono zbog čega taj sistem nije dobar. Višestranački sistem donio nam je tek privid demokratije, slobodni izbori su kota kojoj se još nijesmo ni primakli.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

ULOGA MILA ĐUKANOVIĆA U PROPASTI PRIMORKE: Potpisao bankarske garancije još neosnovanoj firmi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu SDT u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije ali zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno 15 osoba

 

Pred kraj 2021. godine javnost je zapanjila sedmosatna drama i prijetnja Edina Begzića da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice Nove ljubljanske banke (NLB) u Baru zbog tvrdnji da je banka ukrala novac radnicima nekadašnje Primorke DOO Bar, među kojima su bili i njegovi roditelji. Drama je okončana nakon što je Begzić u telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem iznio slučaj svojih roditelja i ostalih zaposlenih u nekadašnjoh barskoj firmi. Ispostavilo se da Begzić nije imao pravi eksploziv i oružje kojim je prijetio u ranije snimljenoj video poruci gdje je optužio „lopovsku banku da je uz pomoć države i njenih institucija (za vrijeme DPS-a) ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine.“

Abazović je nakon tri dana, kao što je obećao Begziću, primio u svoj kabinet delegaciju bivših radnika i izjavio da su zahtjevi radnika „maksimalno opravdani i da imaju realne zahtjeve“. Obećao je i da će urgirati da tužilaštvo djeluje uz nadu da „neko novo Tužilaštvo neće čekati da zastari predmet i da će procesuirati sve one koji su učestvovali u očiglednim koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije Primorke“.

Još u martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Optuženi su vlasnik firme Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, Biljana Bošković, predsjednik odbora direktora Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije a zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno čak 15 osoba da su direktno oštetile budžet za 4 miliona i da su nezakonito prisvojile državnu imovinu vrijednu 15 miliona eura.

Mnogi optužuju Specijalno tužilaštvo da je tokom izviđaja i istrage pažljivo zaobišlo sve one koji su direktno povezani sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Još je 2014. godine opozicioni poslanik Mladen Bojanić (sadašnji ministar kapitalnih investicija) optužio  je Đukanovića u Skupštini da stoji iza davanja propalih državnih garancija sumnjivoj firmi sa Kipra, iza koje stoje sumnjive osobe od ranije poznate po uvođenju drugih firmi u stečaj.

Bojanić je pokazao dokumenta da je Melgonia-Primorka DOO Bar dobila bankarsku garanciju 1. aprila 2010. godine Vlade Crne Gore u iznosu od 4 miliona eura za ukupni kredit od 14,4 miliona eura koji je odobrila NLB Montenegro banka AD Podgorica. Garancija Vlade koja je iznosila 27,8 odsto ukupnog kredita odobrenog od NLB je bila naplativa na prvi poziv i bez prava protesta. Vlada nije obezbijedila nikakve kontragarancije od „investitora“ da zaštiti novac poreskih obveznika u slučaju nepovoljnog razvoja događaja.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SMJENA MILENE POPOVIĆ – SAMARDŽIĆ: Kritika i kazna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Epidemiološkinja je smijenjena jer je, kao i za vrijeme prošle vlasti, nastavila da kritikuje ono što je za kritiku. Kompromis sa koronom pred Novu nazvala je polumjerama. Ministarka ove nedjelje kaže da su takve ,,mjere” dale pozitivne rezultate. U praksi imamo rekordan broj oboljelih

 

Dok novi soj korona virusa prouzrokuje rekordna oboljenja, zdravstvenim vlastima je sve više stalo do toga da se javnosti pokažu kao bezgrešni.

,,Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovarajuće pozitivne rezultate”, kazala je, ove srijede, ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

Podsjetimo, pred Novu je napravljen kompromis pa nije ispoštovan zahtjev stuke – Instituta za javno zdravlje da se zatvore ugostiteljski objekti i zabrane sva okupljanja. To je pravdano time da i pored očekivanog cunamija omikrona mora nešto da se zaradi.

Kao i mnogo puta do sada, bez dlake na jeziku, o tome da se radi o polumjerama javno je progovorila Milena Popović – Samardžić. Upozorila je i na scenario kojem sada pristustvojemo: svaki dan rekordni broj zaraženih.

,,U Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta – jedan je u bolnicama a drugi u Vladinom savjetu koji prekraja mjere. Ako to rade, a da ne dođu u bolnice i da vide kako to izgleda”, istakla je Popović – Samardžić.

To iskakanje iz sveopšte samohvale zdravstvenih vlasti, izgleda  je morala da plati. Početkom godine smijenjena je sa mjesta načelnice Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje. Utješno, ostala je da radi kao epidemiološkinja u Institutu. Odluku je donio direktor IJZ Igor Galić.

Smjena je uslijedila nakon što je portal CdM pisao da je doktorka Doma zdravlja Budva radila sa pacijentima uprkos tome što je kovid pozitivna, a to je odobrila Popović – Samardžić. 

Ona je objasnila da izolaciju uvodi i prekida sanitarni inspektor na preporuku epidemiologa nadležnog za zdravstvenu ustanovu, ali i da ona sanitarnom inspektoru nije uputila zahtjev za prekid izolacije koleginice te da to ne spada u njenu nadležnost.

Popović za Monitor kaže da je predložila da se inovira zastarjeli protokol za pacijente inficirane omikron sojem virusa, a po uzoru na protokol Centra za zarazne bolesti SAD-a, prema kome se vrijeme izolacije smanjuje na 5 dana, uz obavezno nošenje maske narednih 5 dana. Istakla je da koleginica koja je radila isključivo sa kovid pozitivnim pacijentima, osmoga dana od svog inficiranja, bez ijednog simptoma bolesti i sa tri primljene doze vakcine, nije mogla predstavljati epidemiološki rizik ni po sebe ni po već inficirane pacijente.

Navodi, Popović – Samardžić i da su Francuska, Kanada, SAD i još neke zemlje napravile izuzetak od pravila izolacije za medicinsko osoblje koje nema ili ima blaže simptome. Ta vanredna mjera ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama izazvan dosad neviđenim rasplamsavanjem epidemije.

I u Crnoj Gori je od ove srijede samoizolacija skraćena sa deset na sedam dana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SELEKTIVNA REAKCIJA AGENCIJE ZA ELEKTRONSKE MEDIJE: „Kabal“ diraju samo kada odgovara politici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predstavnici AEM-a dugo su govorili da nemaju velike nadležnosti da reaguju prema televizijama koje crnogorski građani gledaju posredstvom kablovskih operatera, ali skorašnje promptne reakcije pokazuju da mogu – ukoliko hoće ili ako nekome tako odgovara

 

Otkad se u crnogorskim domovima rasprostranila upotreba kablovskih televizija, građani sve više uživaju u stranim zabavnim TV programima. Najviše u emisijama koje se proizvode u Srbiji. A baš preko takvih programa sve se češće  plasira seksistički sadržaj i govor mržnje upakovan u smijeh i zabavu.

Sve je kulminiralo rijaliti programima. S druge strane, pojavile su se emisije koje se gledaocima predstavljaju kao informativni program, ali se kroz njih crtaju mete različitim „izdajnicima“ određenih ideologija, politika i nacija. Pritom se brutalno vrijeđaju pojedinci i širi govor mržnje prema određenim skupinama ljudi, koje vežu ista uvjerenja ili pripadnost.

Agencija za elektronske medije (AEM) kod nas je nadležna za poštovanje programskih standarda i principa, koju u našim zakonima i podzakonskim aktima zabranjuju „podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju“. Agencija ima nadležnost da reaguje prema svim televizijama koje svoj program emituju u Crnoj Gori posredstvom nacionalnih frekvencija ili kablovskih operatera.

Njihova valjana reakcija dugo je izostajala. Tek povremeno su sankcionisane televizije sa nacionalnom frekvencijom kod kojih bi uočili kršenje programskih principa. Ubjedljivo najviše prigovora imala je televizija Pink, koja je nacionalnu frekvenciju imala i u Crnoj Gori. Kažnjavana je uglavnom nakon prigovora pojedinaca koji su vrijeđani i blaćeni u tzv. informativnim programima ove televizije. Pink je u većini slučajeva sankcionisan samo opomenom.

Agencija je imala još ležerniji pristup kada je riječ o programima koji emituju kablovske televizije. Tadašnji čelnici AEM-a pravdali su se kako zakoni daju više slobode „kablovskim televizijama“. Dok su pojedini članovi Savjeta AEM-a objašnjavali kako Agencija ne smije izigravati cenzora.

„Kada govorimo o kablu, to je obilje slobodnih programa koji su pod nadzorom Agencije ali uz nešto što se zove slobodni segmenti njihovog izbora od strane kablovskih operatora. To, međutim, ne znači beskrajnu slobodu i to znači da u određenim momentima regulator može da ukaže na problematične sadržaje i da od kablovskih operatora traži njihovo skidanje sa programskih kataloga“, govorio je  bivši direktor Agencije Abaz Džafić.

Međutim, u par navrata je regulatorna institucija ipak reagovala. Posljednji put  prije nekoliko dana kada je na pola godine sa crnogorskih kablovskih televizija skinut dio programske šeme srbijanske televizije Happy. To je bio drugi put da AEM reaguje „u kablu“.

Osuđeni ratni zločinac i dokazani huškač Vojislav Šešelj u jutarnjem programu sankcionisane televizije iznio je niz mizoginih uvreda na račun Cetinja i Cetinjanki. Šovinizmu ratnog zločinca pridružio se voditelj, ujedno i glavni urednik TV Happy Milomir Marić. Prethodno je AEM privremeno zabranio emitovanje programa TV Pink i TV Happy zbog anticrnogorske propagande uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo