Povežite se sa nama

MONITORING

Šminkanje nasilja

Objavljeno prije

na

izbori

Demokratska partija socijalista gazi; kao da su izbori, najavljeni za kraj novembra ili početak oktobra – sjutra.

Uveliko su krenuli predizborni obilasci opština, prigodna otvaranja, obećanja, tenderske i slične procedure. Premijer Igor Lukšić za početak se uputio ka Danilovgradu. Tamo je ,,predao na upotrebu” savremenu sportsku dvoranu u krugu Policijske akademije, obećao da će vrlo brzo biti objavljen tender za rješavanje problema sa otpadnim vodama, te da će uskoro bitri završen put od Ostroga do Ždrebaonika. ,,Dogovorili smo se i kako da ubrzamo radove na gradskom stadionu, odnosno FK Iskre , koji je po starosti drugi klub u Crnoj Gori”.

Premijer je posjetio i Umjetničku koloniju na obali Zete, obišao radove na rekonstrukciji stadiona Braće Velašević, Komunalno preduzeće, carinsku ispostavu Montenomaksa, održao sastanak sa privrednicima iz Bjelopavlića. Sve cvjeta.

Dok se ovaj broj Monitora štampa, premijer obilazi Ulcinj i Bar. Tamo će otvoriti sanitarnu deponiju Možura. Biće to druga civilizovana deponija u Crnoj Gori. U krajevima gdje se i dalje ne zna šta sa smećem, naći će se već nešto drugo za otvaranje.

Ako ništa, uvijek ostaju obećanja. Naročito ona koja liče na snove.

Željeznička infrastruktura Crne Gore raspisala je tender za izradu studije opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja – Bijelo Polje – Berane – granica sa Kosovom.

Studija za izgradnju nove željezničke pruge koštaće 315 hiljada eura.

Prema preliminarnim procjenama dužina pruge bi bila od 100 do 130 kilometara. Predsjednik Odbora direktora ŽICG Zarija Franović saopštio je da kompanija želi da doprinese razvoju sjevernog regiona Crne Gore u cilju ravnomjernijeg razvoja zemlje. Neće biti lako stanovnicima sjevera da odluče hoće li do Podgorice novom prugom, novim atoputem ili sa beranskog aerodroma.

Dok se dižu kule i gradovi, uspostavlja se i organizacioni okvir nastupa na sljedećim izborima. Demokratska partija socijalista pregovara sa dosadašnjim koalicionim partnerom – Socijaldemokratskom partijom o mogućnostima zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima, ali konačna odluka o tome još nije izvjesna, javili su povjerljivi izvori. Način izlaska na izbore – samostalno ili sa SDP-om, bio je tema i Predsjedništva DPS-a u ponedjeljak uveče, ali sjednica je završena bez ijednog zaključka o tome. Još se računa, a možebiti se čeka i šta će da uradi opozicija.

Iz SNP-a su stigle vijesti da je sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora te partije zakazana za nedjelju, 15. jula, a sjednica Glavnog odbora biće održana krajem naredne sedmice, odnosno 21. ili 22. julaa. Portparol SNP-a Mijomir Vojinović je, na pitanje Pobjede da li će Glavni odbor raspravljati o tome da li će se SNP priključiti Demokratskom frontu, odgovorio da je „iluzorno raspravljati o načinu izlaska na izbore, jer oni nijesu ni raspisani”. Neki drugi predstavnici SNP-a tvrdili su kako će se baš o tome raspravljati.

Ovih dana su se predstavnici vladajuće koalicije izjasnili i da nemaju ništa protiv da posmatrači Savjeta Evrope nadgledaju izbore. Naravno, podsjetili su ovdašnji izbori više puta ocijenjeni kao fer i demokratski. Slika je, dakle tu, skoro pa idila. Iza nje, međutim, priličan je mrak.

Sve ono što bi neki budući posamatrač mogao da vidi i na narednim izborima biće fino i uglancano. Na dan izbora svi su doćerani, košulje ispeglane, izborna mjesta okrečena, nađe se i pokoji cvijet da ukrasi birački odbor. Demokratija bez mane. Tako smo nekad birali i predstavnike Socijalističkog saveza radnog naroda.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Popović ocjenjuje da se ne može govoriti o ispunjavanju demokratskih standarda u nestandardnim uslovima. On smatra da vlast dobija izbore zahvaljujući sivoj zoni uspostavljenoj iznad i izvan Ustava i zakona.

U Ustavu je zapisano da je vlast podijeljena na: zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Uredno piše da zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast Vlada, a sudsku sud, da je vlast ograničena Ustavom i zakonom. Svako živi u Crnoj Gori zna da je riječ o pukoj formi. Svu vlast ovdje drži predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, grane vlasti su tek osušene grančice, ukrašene odgovarajućim vještačkim listovima. Koje šef, prema potrebama dekoracije, katkad porazmješta.

,,Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno”, propisuje najviši pravni akt. Nije teško procijeniti koliko je slobodan onaj ko zna da mu posao, dakle egzistencija, direktno zavisi od toga kako će glasati. Duboko i sve uspješnije ljudima se usađuje uvjerenje da nema života izvan DPS-a.

Imamo predizborne kampanje, obavezu njihovog medijskog praćenja. Vlast ima neograničenu mogućnost korištenja državnih resursa za partijske potrebe. Sve što se plaća iz budžeta potpuno slobodno koriste kao svoj uspjeh, kao svoj domet, kao svoju pokretnu i nepokretnu imovinu. Jedino: dok je autoput virtuelan, benzin kojim se vozi postojećim cestama vrlo je realan i košta. Sve građane Crne Gore, ne glasače DPS-a. Vrlo su ravnopravno državni mediji spremni da podijele vrijeme predviđeno za predstavljanje izbornih lista. Svo ostalo vrijeme pripada vlasti.

Naizgled su izbori tajni. Sve fino – sprej, kabina, zavjesica. Istovremeno, svaki aktivista DPS-a u glavu zna ko su mu birači i u koliko će sati na glasanje.

Na izlasku iz jednopartijskog mraka pružali su nam se vidici ka slobodama i bogatstvima kapitalističkih zemalja. Od kapitalizma smo dosad dobili sve ono zbog čega taj sistem nije dobar. Višestranački sistem donio nam je tek privid demokratije, slobodni izbori su kota kojoj se još nijesmo ni primakli.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo