Povežite se sa nama

MONITORING

Može i gore

Objavljeno prije

na

uob-Protest-Zeljezaraca-Sin

Početkom ove sedmice u nikšićkom sudu saslušano je svih 17 članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare. Protiv njih je uprava te firme nedavno podnijela krivične prijave. Kao razlog su naveli – zauzimanje upravne zgrade fabrike 28. septembra.

Podsjetimo, tog dana su članovi IO Sindikata, dok je u krugu fabrike čekalo preko hiljadu radnika, rekli poslovodstvu da napuste upravnu zgradu. Poslovodstvo je brzo uzvratilo – protiv članova IO Sindikata podnijeli su krivične prijave. Sindikalci tvrde da su svojim potezom „spasili upravu od opravdanog gnjeva radnika”. A državni tužilac je na osnovu podnesenih prijava tražio preduzimanje istražnih radnji.

NEĆE DA POVUKU PRIJAVU: „Ovo je pretkrivični postupak i na osnovu naših izjava tužilac će odlučiti da li će pokrenuti postupak ili ne. Mislim da bi bilo korektno od poslodavca da povuče prijave kako bi nastavili korektnu saradnju i dalje pregovore”, rekao je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga Janko Vučinić.

Iz uprave se u sudu – niko nije pojavio.

Advokat sindikalaca Vesko Radulović je to prokomentarisao ovako: „Njihovo nepojavljivanje samo po sebi govori koliko su ozbiljni i koje su im namjere sa krivičnom prijavom koju su podnijeli. Sudija mora da završi ovo što je tužilac tražio, da sprovede istražne radnje i ispita navodno oštećene Leslava Kvasika, Danijela Brola, Marka i Alana Džejkobsona”. Objasnio je kako je još jedna stvar vrlo simptomatična. „Predsjednik borda direktora Mark Džejkobson u Željezaru dolazi jednom ili dva puta mjesečno a toga dana, kada mu je navodno bila ugrožena bezbjednost, dolazio je dva puta. Ne bih rekao da je bio ugrožen ako je toga dana dva puta dolazio, već da je vjerovatno dolazio pokušavajući time nekoga da isprovocira. Kada istražni sudija završi saslušanje članova uprave proslijediće spise tužiocu od koga zavisi koliko će biti inspirisan da postupa dalje i koje će korake preduzeti na osnovu tih rezultata”, rekao je Radulović nakon saslušanja koje je trajalo više od tri sata.

DRŽITE LOPOVA: Nakon svega što se izdešavalo u nikšićkoj Željezari i oko nje – pobunjeni radnici su završili na sudu. Niko sem njih, izgleda, nije ni za šta kriv, niti treba iko sem sindikalaca da snosi posljedice lošeg stanja u ovoj firmi. Ni Vlada koja ju je preprodavala u više navrata, niti investitori na čije se investicije – još čeka.

Mnoštvo stvari je sporno u čitavoj priči o Željezari i njenom najnovijem vlasniku. Niko u Vladi nije snosio nikakve posljedice za lošu privatizaciju te firme. A – da se to i desi – bilo bi pravo čudo ovozemaljsko. Poslovodstvo mirno sjedi u kancelarijama kao da ne postoje nikakvi ugovori, rokovi, zakoni… Svi prolaze kao da u Željezari cvjetaju ruže. Sem, naravno, radnika. Plate neredovne, radna mjesta nesigurna, sada su neki od njih i pred mogućom sudskom presudom i kaznom koja bi mogla uslijediti. Ceh privatizacije, sistema koji funkcioniše onako kako jači naloži, plaćaju radnici. I tek bi mogli da plate pun iznos.

STVAR INSPIRACIJE: Nezaobilazna je i uloga tužilaštva koje se prenulo iz svoga sna uvidjevši kakva nepočinstva radnici ispletoše. Sudska vlast već zna kako vješto od žrtve napraviti krivca. Za tren se to transformiše. Oprobana praksa. Posebno brzo reaguju kada ih na inspiraciju pozove premijer Milo Đukanović kao što je to učinio u slučaju Željezare Nikšić i ulaska sindikalaca u prostorije poslovodstva.

Sada sindikalnom vođi Janku Vučiniću i njegovim sindikalcima nad glavom visi tri godine zatvora. Tolika je moguća kazna.

Istovremeno stiže nova ideja poslovodstva kako sistematizovati radna mjesta u firmi. Prema toj sistematizaciji, 665 radnika bi ostalo u Željezari. Od hiljadu i četiri stotine. Janko Vučinić u razgovoru za Monitor objašnjava kako je to neprihvatljivo za radnike i da su ponovo mogući ulični protesti.

Izvršni odbor sindikata, tvrdi Vučinić, može samo prihvatiti sistematizaciju za hiljadu i dvije stotine radnika, jer Željezara, kako on tvrdi, ne može da radi sa 665 zaposlenih. Naravno, ukoliko poslodavac ne bude zapošljavao dodatan broj radnika.

Uz to je i socijalni program mnogo manjeg obima nego što su radnici tražili i, kako tvrdi Vučinić, nije na principu dobrovoljnosti. Pri tome – ni obećane plate neće biti 5. novembra.

Vučinić objašnjava kako ,,na taj način ne može biti mjesta i za upravu i sindikat” jer će – ,,neko morati ići iz fabrike”. Ovo bi moglo ponovo zakomplikovati čitavu situaciju i doliti još ulja na vatru.

Sindikat će čekati do 5. novembra jer se nadaju nastavku pregovora sa upravom fabrike.

NEMA GARANCIJA: Leslav Kvasik je otvoreno prije dvije nedjelje rekao sindikalcima da im ne može garantovati redovnost isplate zarada ali da će uraditi sve kako bi ispoštovao rokove, što će umnogome zavisiti od obima proizvodnje i načina na koji će profunkcionisati nova peć.

Sindikalci su od poslovodstva tražili da im septembarska zarada bude isplaćena do 5. novembra, oktobarska do 8. decembra, regres od 270 eura da dobiju na dan fabrike 8. decembra a novembarsku platu do kraja tekuće godine ili do Božića.

U Zakonu o radu jasno stoji da je poslodavac dužan svakoga mjeseca isplaćivati upošljenog. Željezarci septembarsku platu traže makar u novembru da stigne. Novembarsku do kraja godine…

No, zbog kršenja zakona samo oni idu u sudnicu.

Dok na optuženičke klupe ne sjednu oni zbog kojih su radnici bez plata, po ulicama, i zbog kojih se pravda ne dijeli tamo gdje je mjesto za to – vrtićemo se sve u istom začaranom krugu. I padati sve niže.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo