Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Mogren grad u Budvi

Objavljeno prije

na

Čudima nikad kraja kada je u pitanju izgradnja novih objekata u Budvi. Tranzicionim bogatašima, takozvanim investitorima, pripadnicima crnogorskog građevinskog lobija ne fali lucidnih ideja kako da zazidaju najvrednije lokacije na budvanskoj rivijeri, da betoniraju plaže, maslinjake, šume i voćnjake. Sva je obala iskićena građevinskim tablama sa crtežima čudovišnih zgradurina koje se zidaju uz obalu i po okolnim brdima.

Jedan od takvih projekata „zaslužio” je naučnu prezentaciju na nedavno otvorenom Balkanskom arhitektonskom bijenalu u Beogradu. U Umjetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu promovisan je projekat novog grada u Budvi pod imenom Mogren grad, čije se podizanje planira u zaleđu poznate gradske plaže Mogren.

Riječ je o projektu Atlas grupe Duška Kneževića, gradnji objekata na oštroj stijeni iznad jedne od najljepših budvanskih plaža, između hotela Avala i plaže Mogren, o kojem nije bilo informacija u medijima.

Novost u ovom projektu je to što je investitor odustao od gradnje onog čuvenog solitera, staklenika od petnaestak spratova u kompletu sa nizom visokih zgrada i odlučio se za posve drugačiji koncept. Nova arhitektura traži novo ime, pa je prethodni betonski vrt, Mogren garden preimenovan u Mogren grad.

U program Bijenala osmišljenog kao „naučno-kulturno dešavanje iz oblasti arhitekture koje podrazumijeva izlaganje i promovisanje radova arhitekata i arhitektonskih biroa na žiriranoj izložbi, kao i naučni skup sa zadatom temom konferencije-Uloga grada u savremenim društvima”, uvršten je projekat Atlas grupe.

Nije jasno kako se projekat urbanističke i arhitektonske degradacije jednog izuzetno vrijednog prirodnog resursa koji je i zaštitni znak prepoznatljivog pejzaža turističke metropole mogao naći na dnevnom redu Bijenala. I kakve to veze projekat turističkog naselja ima sa jednim pravim gradom.

Na dostupnim fotografijama može se vidjeti skupina gusto zbijenih zgrada različitih visina, od kojih neke dosežu i do desetak spratova, sa uskim ulicama, kulama i tornjevima, naselje na silu utrpano na vrh brda koje se okomito spušta u more, koje na prvi pogled podsjeća na neke stare italijanske gradove.

„Loša imitacija mediteranske arhitekture. Kada to Španci rade, ima nekog smisla i uporišta, ovdje to djeluje nadrealno i sirovo”, bio je jedan od brojnih komentara arhitekata koji su projekat vidjeli.

Mogren grad neodoljivo podsjeća na Porto Montenegro, na nizove jednoličnih, konfekcijskih stambenih zgrada u tivatskoj marini.

Idejni projekat Mogren grada izradio je beogradski arhitektonski biro D.A. – Dizajn arhitektura, po osnovu pozivnog konkursa u organizaciji Atlas grupe. Biro je specijalizovan za projektovanje svih vrsta objekata, najčešće su to supermarketi, tržni centri i benzinske pumpe. U Crnoj Gori potpisuje znatan broj projekata, idejnih ili razradu glavnih, poput tržnog centra Delta siti i poslovne zgrade Čelebić u Podgorici ili projekat rekonstrukcije i dogradnje stare palate Smekia u Perastu.

Studio D.A. obavlja posao razrade glavnog projekta hotelsko-apartmanskog kompleksa Plavi horizonti u tivatskoj opštini, za koje je idejno rješenje uradio studio Aecom i HKS u Londonu, za investitora Qatari Diar.

Kao da se stil gradnje sa Plavih horizonata samo preselio na hridi Mogrena. Identične zgrade, ulice, kule i crkveni zvonici… Isti rukopis, ista copy-paste arhitektura. Neki novi stari Mediteran.

Jedinstvena i neponovljiva priroda Crnogorskog primorja očigledno nije inspirativna za arhitekte i planere, naročito za vlasnike zemljišta kojima je dopušteno da grade šta im padne na pamet i da kopiraju već viđeno. Trenutno je u modi bezidejno udvaranje tradiciji i okivanje obale identičnim stambenim naseljima.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je u septembru prošle godine Urbanističko-tehničke uslove za gradnju na lokaciji Mogren na ime dvije firme, Attika land Doo. iz Podgorice i Mogren garden Doo. iz Budve. U pitanju su povezane firme istog osnivača, sa Britanskih Djevičanskih ostrva. UTU uslove potpisao je bivši ministar održivog razvoja Predrag Sekulić. Tokom njegovog mandata izvršene su izmjene i dopune plana DUP Budva-centar kojim su Atlas grupi na ovoj lokaciji uvećani spratnost i gabariti. Ministar Predrag Sekulić bio je izdašniji od svog prethodnika i nasljednika Branimira Gvozdenovića, koji je stavio svoj potpis na prvu verziju kontroverznog urbanističkog plana.

Datim uslovima određena je ukupna izgrađena površina od 27.308 kvadrata koja je projektom premašena. Mogren grad ima ukupno 36.000 kvadrata, gotovo kao susjedni Stari grad. DUP-om je onemogućena gradnja stanova za tržište jer je ova lokacija zonirana kao turistička.

Ako se projekat promovisan na beogradskom Bijenalu realizuje, Budvani će dobiti novi stari grad u neposrednoj blizini originala, Starog grada Budve. Osnivači antičke Budve prema legendi su Kadmo i Harmonija, sin feničanskog kralja i njegova žena. Utemeljenje Mogren grada nije mit, nego surova realnost čiji su akteri poznati. Oni su bogovi današnjice, imaju moć da mijenjaju prirodu, plaže i more, prema svom ćefu i potrebama.

Atlas grupa posjeduje atraktivnu parcelu površine oko 8.500 m2 i na drugoj mogrenskoj plaži, „na pjeni od mora”. Međutim, zeleni pojas u zaleđu plaže Mogren II između magistrale i mora još nije urbanizovan. Čekaju se planovi. Kneževićeva kompanija ima u vlasništvu 26.415 kvadrata zemlje u istom pojasu ali iznad magistrale, u podnožju brda Spas gdje planira gradnju kompleksa pod nazivom Mogren Hill. Sve navedene parcele pod teretom su hipoteke u korist grčke Pireus banke u ukupnom iznosu od 24 miliona eura.

Kada se sve sabere ispada da dobar dio zapadne obale budvanske opštine, duž plaža Mogren I i Mogren II, posjeduje ova velika podgorička biznis korporacija. Budući pejzaž Budve iz pravca Kotora, umjesto mediteranskog zelenila i stjenovitih plaža koje pamte generacije, uveliko će „uljepšavati” građevine Duška Kneževića i partnera.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo