Povežite se sa nama

Izdvojeno

MOJKOVAČKO KOMUNALNO PREDUZEĆE U DUGOVIMA: Spolja gladac, a  unutra jadac

Objavljeno prije

na

Mojkovačko preduzeće Komunalne usluge Gradac dugo je imalo imidž  preduzeća bez problema,  u kojem radnici primaju zarade po ,,švajcarskom modelu”. Uvid u finansijsko stanje  i tehničku  dokumentaciju infrastrukture, kojom upravlja ta firma, ovih dana, pokazalo je da je idila bila samo varka

 

Neobezbijeđen vodozahvat gradskog vodovoda, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  (PPOV) bez potrebnih dozvola za rad,  Reciklažni centar sa transfer satnicom koji nikad nije radio, sa blizu 850.000 eura  duga… To je samo dio onog što opterećuje poslovanje mojkovačkog  preduzeća Komunalne usuge Gradac. Dodatno, novi menadžment muče i  neriješeni imovinski odnosi na dijelu vodoizvorišta gradskog vodovoda, katastrofalno stanje deponije na obali Tare,  ali i jasni signali od radnika da su spremni na štrajk i u slučaju najmanjeg kašnjenja zarada.

To preduzeće je dugo u javnosti ostavljalo utisak firme bez problema.  Radnici su uglavnom privlačili pažnju medija kreativnošću, pa su simpatije javnosti zaslužili originalnim oslikavanjem čistača za snijeg, kontejnera i pješačkih prelaza. Mojkovac je, zahvaljujući njihovoj mašti i trudu, tokom novogodišnjih praznika često dobijao epitet najljepše okićenog grada, a bivši direktor Predrag Smolović hvalio se novinarima kako plate dijeli po „švajcarskom modelu“, pet dana unaprijed.  Zbog svega toga,  malo kome je padalo na pamet da  se detaljnije bavi poslovanjem te firme i otkrije, očigledno brojne i dugo gomilane,  probleme o kojima je minule sedmice  progovorio novi v.d. direktora Bojan Mišnić. Iza blistave „fasade“ poslovanje Komunalnih usluga Gradac, krije se, ipak, vrlo problematično finansijsko stanje, ali i zabrinjavajuće stanje infrastrukturnih objekata i mnogo nezadovljnih povjerilaca.

„Po preuzimanju funkcijie v.d. izvršnog direktora d.o.o Komunalne usluge Gradac zatekao sam nepovoljnu finansijsku situaciju, koja je uslovljena neredovnim izmirivanjem obaveza prema dobavljačima, kao i opterećenjima reprogramom kredita i ratama za mašine u mjesečnom iznosu od preko 5.000  eura. Dug prema dobavljačima iznosi preko 80.000, a po osnovu neizmirenih obaveza za doprinose preko 765.000 eura“ , saopštio je Mišnić.

Za Monitor tvrdi da je u toku revizija u firmi na čijem je čelu, pa će se tačno stanje duga znati uskoro. No, do tada, i ono što su konstatovali, kaže Mišnić, dovoljno govori o nedomaćinskom odnosu.

Izuzetno teška situacija nametnula je prvo da  počne  ,,podizanje procenta naplate komunalnih usluga za pravna i fizička lica“.  Po tom osnovu, tvrdi v.d. direktora, u prethodnom periodu,  preduzeće  je minimalno prihodovalo. Mišnić planira i da dug umanji iznajmljivanjem mehanizacije preduzeća. Prema njegovim riječima ,,mehanizacija je u prethodnom periodu  zloupotrebljavana i u većini slučajeva neadekvatno naplaćivana“. Ohrabren je aktivnostima koje država i Opština preduzimaju na rješavanju stanja na gradskoj deponiji. Očekuje trajna rješenja za taj prostor do kraja godine.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović najavila je da su se stekli  uslovi za raspisivanje tendera, obezbijeđena su finansijska sredstva za rješvanje tog ogromnog ekološkog problema.

„Deponiju na obali  Tare smo zatekli u katastrofalnom stanju zbog nemarnog i neplanskog odlaganja otpada, što je dovelo do popunjenosti kapaciteta od preko 90 odsto. Jedan dio deponije smo uspjeli da obezbijedimo uz pomoć firme, koja raspolaže potrebnom mehanizacijom za takvu vrstu poslova, kako ne bi ugrozili eko-sistem rijeke Tare”, kaže Mišnić.

Sada je u planu države i Opštine da na mjestu današnje deponije naprave park, koji će služiti i u turističke svrhe. Za taj i druge projekte, koji se tiču upravljanja otpada u Mojkovcu,  biće potrebno oko tri milona eura.  Da su se obistinila obećanja državne i lokalne vlasti od prije tri godine,  Mojkovčani bi već imali funkcionalan Reciklažni centar sa transfer stanicom. Kamen temeljac za taj objekat postavio je 2019. godine tadašnji premijer Duško Marković, a već naredne godine, radovi su, navodno, bili u završnoj fazi. Međutim, sve što je oko Reciklažnog centra funkcionisalo za to vrijeme je zapošljavanje partijski podobnih. Nova  lokalna vlast raskinula je prije nekoliko mjeseci ugovore sa sedmoricom,  koji su zvanično ,,radili” u objektu, koji nikad radio nije. Ostao je samo stražar.

Transfer stanica sa sortirnicom nalazi se na, donedavno neuređenoj,  lokaciji bivšeg Rudnika olova i cinka Brskovo, a ukupne je površine blizu 10.000 metara kvadratnih. Pored sortirnice, sadrži administrativni objekat i vagu, a predviđena je za sakupljanje različitih kategorija otpada. Kako je objašnjavano srednom 2020., ralizacijom tog projekta ,,rješava se problem odlaganja čvrstog otpada na duži vremenski period”.  Taj predizborni projekat koštao je, navodno,  1,94 miliona eura, koje su Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova obezbijedile kroz kapitalna ulaganja.

Prema pouzdanim informacijama Monitora ispostavilo se da  PPOV u tom gradu  funkcioniše već više od 10 godina, a da nikad nije obavljen tehnički prijem. Mnogo šta u radu  tog postrojenja godinama ne zadovoljava ni najniže kriterijume  i standarde. Kako je izračunalo novo rukovodstvo preduzeća Konunalne usluge Gradac da bi se PPOV ,,doveo u red” potrebno je dodatnih 200.000 eura. Taj novac, lokalna vlast i država namjeravaju da nabave iz evropskih fondova.

Mnogo muke, ali i novca, biće potrebno i da se uredi  vodoizvoriše Gradac. Od izvora do prihvatnog bazena gradskog vodovoda, voda godinama teče ničim ne obezbijeđena. Pored toga,  na privatnoj je imovini.  Opština je bila riješena da ekspropriše tu parcelu, no 20.000 eura, određenih budžetom za tu namjenu, nije dovoljno. Vlasnik je svoju imovinu procijenio na skoro 200.000 eura.

,,Vodoizvorišete  je u neadekvatnom stanju, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa,  nije infrastrukturno obezbijeđeno, ali i  zbog neposjedovanja potrebnih dozvola. Za rješavanje tog problema biće obezbijeđena sredstva u saradnji sa lokalnom samoupravom”, navaljuje Mišnić ambiciozno.

Za Monitor kaže da je trenutno veliki broj  radnika na bolovanju.  ,,Još jedan od problema sa kojim se preduzeće suočava jeste i veliki broj zaposlenih koji se nalaze na bolovanjima. Takođe i pokušaj političkog uticaja poraženih struja na posljednjim lokalnim izborima podsticanjem određenog dijela zaposlenih na neizvršavanje radnih obaveza”, tvrdi novi v.d. direktora Komunalnih usluga Gradac.

Mišnić, međutim, kaže da Mojkovčani neće trpjeti zbog svega toga. Obećava da će komunalne usluge ostati na zadovoljavajućem nivou.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

HAPŠENJE ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA I NJEGOVIH PARTNERA U KRIMINALNIM DUVANSKIM POSLOVIMA: Novović ušao u Grand

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola

 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ove sedmice uhapšeno je više crnogorskih biznismena i policajaca zbog kriminalnog udruživanja i šverca cigareta međunarodnih razmjera.  Jedno ime među njima posebno se ističe.  Aleksandar Mijajlović je često  povezivan sa građevinskom kompanijom Bemax, koja je svoj rast doživjela u vrijeme Đukanovićevog režima, poslujući sa državom u milionskim obrtima.

Osim Mijajlovića, uhapšeni su vlasnici podgoričke kompanije DG group Golub Vojinović i Dejan Jokić, te policajci Dragan Backović, Mirko Mijušković i Radoje Rabrenović. Narednog dana u okviru iste istrage, uhapšeni su u Nikšiću  Zoran Đukanović, vlasnik kompanije Đukanović company , Mileta Simanić i Milan Rogač. Takođe. U Nikšiću je uhapšen i Milenko Rabrenović, dugogodišnji šef obezbjeđenja Veselina Veljovića. Rabrenoviću je ranije suđeno zbog prijetnji  novinarki  Oliveri Lakić, dok je u Vijestima pisala o švercu cigareta, ali je na kraju oslobođen.

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola.

Mijajlović nije zvanično suvlasnik Bemaxa, iako ga javnost tako percipira. Ipak, brojne su i zvanične njegove veze sa tom moćnom građevinskom firmom. Prema podacima Registra privrednih kompanija, Mijajlović ima funkcije u tri kompanije čiji je osnivač Bemax –   direktor je Alec Montenegro,  član  Upravnog odbora  Arena B i ovlašćeni  zastupnik  S & I INVEST.  Osim Mijajlovića kao stvarni suvlasnik Bemaxa javnost percipira Ranka Ubovića, još jednog podgoričkog biznismena. Zvanično, njegov sin Ivan Ubović, vlasnik je kompanije.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

100 GODINA ODĆUTANOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA( MUSLIMANIMA) ŠAHOVIĆA: Može li Crna Gora pogledati sebi u oči

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucijom koju su u ime  Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima potpisali Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i  akademik  Šerbo Rastoder, traži se  da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima, navodi se, treba unijeti u obrazovne i nastavne programe Traži se i da se pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih susjeda muslimana

 

Početkom februara Skupštini Crne Gore i svim poslaničkim klubovima je poslat prijedlog rezolucije koji je uputio  Odbor za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima (današnje Tomaševo) 1924. Potpisnici su predsjednik i potpredsjednik Odbora – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar i akademik  Šerbo Rastoder. Da bi formalno ušao u skupštinsku proceduru, neophodna su najmanje četiri potpisa poslanika.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Rastoder je istakao da je Prijedlog rezolucije o genocidu, kako je zvanično nazvana, „pitanje časti sojske i čojske Crne Gore, njenog građanskog karaktera i multinacionalne politike“.

Rezolucijom se traži da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima treba unijeti u obrazovne i nastavne programe kao “nedopustivu pojavu u civilizovanom društvu”. Traži se i da se posebno pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih komšija muslimana od pogroma razularene mase koja je brojala oko dvije hiljade ljudi došlih uglavnom iz Polja, Mojkovca, ali i iz okolnih mjesta u Vraneškoj dolini.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo