Povežite se sa nama

OKO NAS

POSTIZBORNI ULCINJ: Silovanje demokratije u susret sezoni

Objavljeno prije

na

Ono što je želio, stvaranjem velike koalicije u svom rodnom gradu, premijer Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je ostvario. Funkcioner njegove stranke biće predsjednik Opštine Ulcinj. Samo ostaje da se to, ovih dana formalno realizuje

 

„Oni koji su ubjedljivo izgubili izbore u Ulcinju, pokušavaju da od skupštine naprave ulicu, jer ulica je njihov domaći teren. Tek 12 od ukupno 33 odbornika su spremni na nešto što nikad niko nije uradio grčevito sprječavajući efektuiranje izborne volje građana. Ulcinj je prebrodio 30 godina diskriminacije od parlamentarne većine, pa će prebroditi i ovih nekoliko dana opstrukcije od parlamentarne manjine”, kaže predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

On se nalazio na čelu velike koalicije Za novi početak koju su još činili i Demokratska partija Fatmira Đeke, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Albanska alternativa. Ovaj politički savez čiji je neformalni lider bio čelnik URA-e i premijer Crne Gore Dritan Abazović, osvojio je oko 43 odsto glasova, odnosno 14 mandata u lokalnom parlamentu.

Dva mjesta pripala su Demokratama, dok su koalicija Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, odnosno Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokratskog saveza u Crnoj Gori osvojile po šest mjesta u lokalnom parlamentu.

„Kod nas je ključ Ulcinja“, slavodobitno je odmah nakon izbora ustvrdio lider Nove demokratske snage Forca Genci Nimanbegu, jer je njegova stranka dobila pet mjesta i postala „tas na vagi“.

Iako su u DUA i DPS očekivali da će Forca brzo sa njima postići dogovor o formiranju lokalne vlasti, navodeći da su o tome formalnu saglasnost imali čak i prije izbora, to se, ipak, nije desilo.

Nakon gotovo dva mjeseca pregovora, Forca je odlučila da vlast formira sa koalicijom Za novi početak prihvatajući da prve dvije godine na čelu Opštine Ulcinj bude Bajraktari, dok će generalni sekretar Force, Ardian Mavrić, predsjedavati lokalnim parlamentom. Rokada na tim funkcijama između ovih političkih grupacija obaviće se na polovini mandata.

No, iako je i DUA pregovarala sa Abazovićem, ta albanska nacionalna stranka i DPS su optužili Nimanbegua za izdaju.

,,Prihvatljivije im je bilo da nakon dva mjeseca pregovora ipak odluče da formiraju koaliciju sa listom Za novi početak i pređu na drugu stranu”, kazao je lider DUA Mehmed Zenka u izjavi podgoričkim medijima i istakao da će DUA biti odgovorna opozicija koja će sve raditi u interesu grada Ulcinja i njegovih građanki i građana.

Ali, već na prvom koraku se to nije potvrdilo. Najstarija odbornica u Skupštini opštine, inače funkcionerka  DUA Jasmina Hasa, koja po Zakonu o lokalnoj samoupravi predsjedava konstitutivnom sjednicom, je odmah nakon njenog početka, 25. maja, dala pauzu, koja je trajala danima.

Na poziv koalicije Za novi početak u Ulcinj je brzo stigao upravni inspektor, dok je Ministarstvo javne uprave preporučilo da se obezbijedi nastavak sjednice i parlament konstituiše, odnosno izabere njegov predsjednik, najkasnije do 1. juna.

Ali, ni u utorak, 31. maja, to nije urađeno, iako je sjednici prisustvovalo 32 od ukupno 33 odbornika. Hasa je pismeno saopštila da je podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga, pa je sjednicom predsjedavao sljedeći najstariji odbornik, Mehmed Zenka. Navodeći da se nijesu stekli uslovi da se nastavi sjednica, on je rekao da će o svemu biti obaviješteni Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore i prekinuo zasjedanje.

Sada je dakle, na potezu Vlada Crne Gore koja je naložila da se sjednica održi u petak, 3. juna.

Iz DPS-a tvrde da „neprincipijelno sklepana koalicija, onih koji su do juče jedni drugima poručivali da ’ovakav model političara sada postaje zarazna bolest od koje se ugrožava cijelo društvo’, očigledno iz straha da nemaju potrebnu većinu, čini sve da opstruira legitimno konstituisanje Skupštine opštine Ulcinj“.

Konstatujući da gubitnici imaju pravo da se ljute, ali ne toliko, u Forci tvrde da su ,,jalovi prekidi konstitutivne sjednice Skupštine opštine od strane manjine zapravo zadnji trzaji jedne politike koja je svuda širila korupciju i koja je bila garant ne razvoju grada“.

U svakom slučaju, nakon odluke Vlade sve je manje vremena i prostora za odlaganje ove mučne situacije u Ulcinju, dok kod političkih aktera i građana narasta nervoza. Prije svega zbog činjenice da je turistička sezona na pragu, a gradska uprava i opštinske službe pokazuju malo spremnosti da odgovore tim zahtjevima i potrebama.

To se, kako ističe budući gradonačelnik Bajraktari, posebno odnosi na komunalno uređenje, čistoću i pokretanje novog investicionog ciklusa.   

,,Kao nikada u istoriji posložile su se karte na državnom nivou. Naš sugrađanin je premijer Crne Gore, nekoliko ministara u njegovoj Vladi su takođe Ulcinjani. Zato je ovo jedinstvena prilika koju moramo iskoristiti da bi naš Ulcinj postao ugodno mjesto za život svakog građanina i građanke, gdje turisti i posjetioci rado dolaze i ponovo nam se vraćaju“, kaže on.

Prema njegovim riječima, građani od nove lokalne vlasti s pravom mnogo očekuju i imaju razloga,  s obzirom na ranije iskustvo, da ne vjeruju ništa dok svojim očima ne vide da se nešto konkretno počelo raditi. ,,Kao što sada, na primjer, svjedočimo rekonstrukciji Hotela Mediteran, ili potpisivanju ugovora o gradnji hotela na lokaciji nekadašnjeg Galeba. Samo stvarnim djelima, a nipošto ispraznom retorikom i obećanjima, možemo vratiti povjerenje građana u vlast koje je na veoma niskom nivou zbog dosadašnjeg lošeg i štetočinskog upravljanja. Naš grad je, nažalost, kao jedina nerazvijena opština na Primorju, najbolji dokaz za tu tvrdnju. To moramo da promijenimo”, zaključuje Bajraktari, inače prvi funkcioner URA-e koji će biti na čelu jedne opštine u Crnoj Gori.

                                                                                            Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo