Povežite se sa nama

MONITORING

Mreža za svakoga

Objavljeno prije

na

milanmarkovic

Izbori u Nikšiću i Andrijevici su tu, predsjednička kampanja se zahuktava. Fakat da je svakim danom sve vidljiviji svaki končić paučine pod kojom građani ove zemlje provode svoje živote, sam po sebi ne znači da će se bilo šta promijeniti.

Demokratska partija socijalista isprela je savršenu mrežu. Upropaštavanjem privrede ostavila je ljude bez posla – sad u DPS dolaze da posao traže. Proizvela je ljude koji nemaju od čega da žive – DPS-u se javljaju za socijalnu pomoć. Nije svaki krak tako jednostavan. ,,Srećna okolnost” koju je uočila mudra Daliborka Pejović da se iz biračkog spiska brišu uglavnom DPS-ovi politički protivnici nije pala s neba. MUP u rukama drži administrativnu proceduru. Da bi neko ostao u biračkom spisku mora biti državljanin Crne Gore, a postupak dobijanja državljanstva može da potraje koliko je potrebno. Brisanjima i pisanjima po biračkom spisku kraja nema.

Socijalistička narodna partija tražila je od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića podatke o osobama koje su podnijele zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva, a nalaze se na spisku onih koji se brišu iz biračkog spiska.

,,Za koliki broj birača je MUP utvrdio da nijesu upisani u registar državljana Crne Gore, javnosti nije poznato. Podatke s tim u vezi još nijeste dostavili ni po zahtjevu SNP od 22. februara, iako je takva obaveza po to Ministarstvo, saglasno članu 18 Zakona o biračkim spiskovima postojala”, razjasnili su iz SNP-a.

Konjevićev odgovor, kako smatra potpredsjednik te partije Neven Gošović, treba da sadrži podatke kada su te osobe podnijele zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva, i zbog čega se ti predmeti još nalaze u radu kod Ministarstva.

,,Nadamo se da dijelite naše mišljenje da bi bilo krajnje nedopustivo da organi lokalne uprave, na osnovu podataka tog ministarstva vrše brisanje birača iz biračkog spiska zbog činjenice da nemaju crnogorsko državljanstvo, a da istovremeno to isto ministarstvo mjesecima ne odlučuje po zahtjevima tih istih lica za sticanje crnogorskog državljanstva”, kazali su iz SNP-a.

MUP se izjasnio da će SNP-u odgovoriti kad rastumači da li objavljivanje podataka o broju ljudi čije državljanstvo službe razmatraju škodi pravu na privatnost, kao takvom.

Kao i svako, pravo na privatnost je kod nas veoma elastično. Ni pomena o nečemu takvom nema kad šefovi popisuju politička opredjeljenja. Da mali šef referiše većem o tome kako ko u njegovom preduzeću glasa, ovdje je prirodna pojava. Ipak, uvijek ima pojedinaca koji darovitošću zasjene sve oko sebe. Dragan Tomašević, poštolog, stilom ostavlja bez daha. Informativno je Milanu Martinoviću dostavio ,,jako dobro provjereno sa više aspekata političko opredjeljenje radnika Pošte 81101”.

,,Opservacijom iz više uglova, koristeći prijateljstva sa terena, mrežu partije, pripadnike službe agencija za javnu bezbjednost” Tomašević je, glede političkog ukusa, ,,došao do relevantnih podataka za svakog radnika u pošti 1” i o tome obavijestio višu instancu. Nije uzalud toliki trud – do detalja je razradio ko za koga glasa, ko mnogo traži i ko je nepopravljiv. Naravno, tu je i viši cilj, ali i poštovanje individualnih doprinosa: ,,Pod Vašim rukovodstvom borci za crnogorski put dobili su šansu da sebi krče put u Pošti Crne Gore… Od mene ste napravili poštologa takve klase da ja nemam komentara i načina kako da Vam se odužim”, piše, pored ostalog, u dokumentu koji je objavio Dan.

Druga mjerila važe za one koje ne kontroliše vlast. Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojan Obrenović objasnio je u izjavi za Portal Analitika da je Agencija u novembru prošle godine uputila Područnom organu za Prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog objavljivanja ličnih podataka fizičkih lica iz biračkog spiska, ali da nema informaciju u kojoj je fazi obrada predmeta. On je precizirao da se kazne predviđene Zakonom u ovom slučaju kreću od 500 do 20 hiljada eura.

U predsjedničkoj kampanji trenutno glavna atrakcija nije nijedan od kandidata, već potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović. Nakon što ga je Milo Đukanović na dugo bio poslao u ćošak dobio je priliku da ponovo zablista. ,,Prošli put je bilo trojica na jednog. A jedan je imao više od tri zajedno. Sada nema tih tri. Ima jedan, u ime njih dva, koji su ga neposredno izabrali, i jednoga koji mu daje podršku. Time se završio prvi izborni krug u opoziciji. Od njih tri, odnosno, četiri, Filip je već pobijedio tri. Ostaje mu još samo jedan, koji ne može bez ova tri, koji su već izgubili. Pa pošto su već izgubili, logično je da izgubi i ovaj. Jer, snaga ovoga leži u porazu ovih. Tako da porazom ne može pobijediti pobjedu. Jedino pobjeda pokazuje poraz drugog”.

Svaki kvalitetan dvor mora da ima dvorsku ludu, ali i informacije iz prve ruke. ,,Vujanovića je Bog dao da bude predsjednik Crne Gore”.

Predsjednički kandidat Filip Vujanović rekao je da prilikom zapošljavanja u Crnoj Gori niko ne smije biti privilegovan i niko ne smije biti diskriminisan, već svi građani treba da budu jednaki, bez obzira na sve razlike, uključujući i partijske. „Zalažem se i za princip pune vladavine prava, koji podrazumijeva da je zakon jednak za sve i da niko nije iznad zakona”. Još samo da svoje misli podijeli sa drugovima na nekom od važnih partijskih sastanaka.

DPS i dalje pokušava da posljedice afere Snimak sanira pričom kako oni samo ,,potanko” vode računa o interesima i potrebama svojih aktivista, simpatizera, glasača i svih građana. Toliko potanko da se građani izvan ,,naših” ne računaju. Biti izvan DPS-a znači biti izvan svijeta.

Istražno odjeljenje Evropske investicione banke najavilo je da će pokrenuti istragu povodom navoda da su njihova sredstva zloupotrijebljena u Crnoj Gori preko Fonda rada za potrebe DPS-a. Fond rada je razjasnio da potraživanja bivšim radnicima isplaćuje prema jasno propisanim kriterijumima i da do sada za tu svrhu nije dobijao novac od Evropske investicione banke. Isplaćivali su, kažu, u skladu sa tim koliko je bilo para. Od ukupno 21.351 zahtjeva, riješeno je 10.826. Kad bi imali državnog tužioca, nakon objavljivanja snimka sa sjednice Predsjedništva, potanko bi ispitao koji su zahtjevi riješeni, koji nijesu.

Skupštinski odbor za ljudska prava odbio je zahtjev Pozitivne za kontrolno saslušanje ministara pravde i za ljudska i manjinska prava Duška Markovića i Suada Numanovića oko afere Snimak. Predsjednik Odbora Halil Duković je rekao da pitanja iz domena rada partija nijesu za to tijelo, da je nacionalni mehanizam koji treba da se time bavi Ombudsman, kao i da Odboru ne priliči da odlučuje na osnovu pisanja ,,samozvanih nezavisnih medija”. SDP je bio za saslušanje, da DPS prevagne omogućili su uzdržani predstavnici Bošnjačke partije i Hrvatske građanske inicijative. Ipak je njihova ljubav sa DPS-om kraća od one koju baštini SDP. Valja se dokazati.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo