Povežite se sa nama

PARALELE

Mržnja

Objavljeno prije

na

Od kada je metafizika prestala da „vlada” filozofijom, imaginacija mislilaca nije nudila sisteme koji bi objasnili svijet u rangu Kanta, Hegela, Kjerkegora ili Ničea. Duh i volja, bili su završnica jednog načina promišljanja, započetog još u Miletu, a potpuno izvrtanje Hegela naopačke, od strane dijalektičko-materijalističkog bradonje, značilo je disperziranje filozofske misli i njenu pragmatičniju primjenu. I više nijesmo mogli da se divimo filozofemama (esencijalnim rasadnicima za sve umjetničke pravce) koja su objašnjavala svijet preko: vode, aera, vatre, sperme, empirije, racia… već smo prateći trendove, bili uglavnom osuđeni na „profesionalizaciju” mišljenja. Posmatrajući današnju infamnost svijeta, čovjek se zaista zaželi stare dobre metafizike, koja u eri digitalne zombizacije dođe kao rokenrol u folkoteci.

Provincijalnost savremenog crnogorskog (ali i regionalnog) iskustva, anahronizam u rasuđivanju i iznad svega malograđanski soj našeg bića, preopterećenog tradicijom, mitologijom i čeličnim nacionalizmom, navode na pitanje – da možda Mržnja nije ono što nas učinjava? Ukoliko uzmemo da Fihteovo JA ne uspostavlja NE-JA, da bi prema kontrastu samo moglo da se konstituiše i odredi, već da ga u samom početku mrzi, onda nam je lakše da shvatimo funkcionisanje naših zemalja. Mi mrzimo jedni druge, snažnije nego što su se voljeli Romeo i Julijeta. Često se sjetim jednog Njemca koji je rekao da se ljudi nigdje neće klati sa većom slašću, nego oni na Balkanu. Pa Sartrov Žil kao da je rođen u Mostaru ili Vukovaru. I kako to pojašnjava Danilo Kiš u jednom intervjuu – propali Žil ne bi imao svrhu da nije mrzio Engleze. Istina.

Kakav bih ja bio Žil- Crnogorac da patološki(!) ne mrzim Srbe? Nikakav. Prosto je takva klima u međuljudskim odnosima. Latentna ili eksplicitna mržnja, ali mržnja. I u sukobu dvije mržnje nastaje istorija. Sistem žilizacije istorije paše sjajno: da Srbi nijesu mrzjeli muslimane, ne bi bilo Srebrenice; ali da nije bilo Turaka, ne bi bilo islamizacije; pa onda Srbi ne bi mrzjeli muslimane, jer bi današnji muslimani bili hrišćani, je l’ te? Da Ćirilo i Metodije nijesu mrzjeli germanske katolike, ne bi napravili novo pismo; ne bi nastala nešto kasnije ćirilica, što znači da Hrvati ne bi lomili table po Slavoniji koje se smatraju srpskim!? Da je kojim slučajem Šešelj normalan, on ne bi mrzio neSrbe, što znači da ne bi dobio orden od mitropolita crnogorskog – primorskog!? Da NATO nije mrzio Srbe, ne bi bacao bombe 1999. (vrhunac logike), a da je Pajović čovjek, ne bi pojašnjavao to bombardovanje. Kakav materijal za jedan parodični književni prosede.

Nego dosta je, oglibali smo se već. Šaptajući o dnevnim rasprama čovjek osjeti nevjerovatnu gadost, jer je upravo takav diskurs u javnom mnjenju rezervoar za novi rat. Mada, možda nije mržnja konačni definišući koncept? Možda je to paradoks!? Milo mrzi četničke vojvode iz Crne Gore, ali njegova partija glasa za četnike iz Srbije? Provjereni mrzitelji svega islamskog iz naše prošlosti, osvjedočeni borci protiv rezolucije o Srebrenici, patetično čestitaju ramazan muslimanima na društvenim mrežama!? Ne shvatam. Mržnja ili paradoks?

Jedno je sigurno – ta religijska (nazovimo) simbioza između novokomponovanih vjernika, nažalost ne ruši tezu o mržnji kao pokretaču, jer bi uz prve pucnje, čestitka Božića mogla biti kao ona u Nožu: ,,Koliko varnica, toliko odlećelo Jugovića glava”! Na koncu: oni koji se nijesu svrstali na ovu ili onu stranu mržnje… oni, pak… mrze sebe. Onda shvatiš da masa nudi dvije solucije: Da se ubiješ, Ili da kao Žil, živiš od mržnje. Prema sebi.

Boban BATRIĆEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MALTA MALA, A KRIMINAL I KORUPCIJA OGROMNI: A patriotizam vrišti  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Malte Džozef Muskat je uspio tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Takav, bio je rado viđen gost i poslovni partner vlastima u Crnoj Gori. Više mu ne cvjetaju ruže. Malta je članica EU,  i on je pod velikim  međunarodnim pritiskom

 

Nedavni međunarodni pristisak na premijera Malte Džozefa Muskata da se konačno počne rješavati slučaj ubijene istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije,  kao i problemi koje je istraživala,  izazvao je pravu političku buru na malenom mediteranskom ostrvu od nepunih 490 hiljada stanovnika na površini od svega 318km2. Do skora smatran nedodorljivim,  on je uspio  tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Ovaj 45-ogodišnjak je došao na čelo Laburističke (Radničke) partije 2008., četiri godine nakon ulaska Malte u EU. Isticao se kao progresivan, liberalan političar koji se zalagao za ukidanje biznis barijera i svega što stoji na putu napretka Malte u sklopu evropske porodice. Zalagao se i za liberalizaciju društva u malenoj, plemenski povezanoj konzervativnoj katoličkoj zemlji i za priznanje istopolnih brakova što će se i desiti u njegovom drugom mandatu. Na parlamentarnim izborima 2013. njegovi laburisti su na valu velikih obećanja osvojili nadmoćnih 54 posto glasova i on je postao premijer.

Jedan od noviteta njegove politike je bio uveđenje programa ekonomskog državljanstva za strance koji investiraju od 650 hiljada do milion eura u Maltu. Ubrzo se pokazalo da se kriteriji za malteško državljanstvo  svode na količinu novca koju je trebalo uplatiti u posebni fond. Malta je kroz taj program prihodovala preko 600 miliona eura od kojih je dio iskorišten za eliminaciju budžetskog deficita. Njegova vlada postala je meta brojnih kritika jer su mnogi kriminalci i sumnjivi likovi iz Rusije, Azerbejdžana i drugih azijskih zemalja postali malteški i EU državljani. Muskat je na silne kritike odgovorio tako što je njegova vlada prestala objavljivati godišnje podatke o novim državljanima putem investicija i proglasila ih tajnim pozivajući se na evropski zakon o zaštiti podataka ličnosti. Tako su širom otvorena  vrata sumnjivim investitorima iz čitavog svijeta.

Drugi veliki,  lišen transparentnosti, projekat je bio prijelaz sa fosilnih goriva na LNG tečni gas i novu gasnu elektranu vrijednu 450 miliona eura. Malta je  potpisala sporazum sa azerbejdžanskim SOCAR-om (takođe prisutnim u našoj zemlji, prvenstveno kroz projekat Porto Novi). Obavezala se , uz dopuštenje Evropske Komisije, da sav tečni gas kupuje od Azerbejdžena. Kasnije su procurili detalji da se Malta obavezala da plaća fiksnu cijenu i do dva puta veću od tržišne.  Istraživačka novinarka Dafne Galicija napala je vladu za prikrivanje detalja ugovora i očiglednu korupciju.  Za direktora državne energetske kompanije Elektrogas pod čijim okriljem je izgrađena nova elektrana na jugu ostrva je postavljen Jorgen Fenek,  tajkun, jedan od najbogatijih Maltežana sa velikim iskustvom u  vođenju kazina ali nikakvim u energetici. Protežirali su ga tadašnji ministar energetike Konrad Mizi i Kit Šembri- šef kabineta predsjednika vlade, koji su i omogućili sklapanje takvog ugovora sa “prijateljima iz Azerbejdžana”.

 

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 6. decembra
ili na www.novinarnica.net 

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Njegoš na ratištu devedesetih

Objavljeno prije

na

Objavio:

O upotrebi velikog pjesnika u različite svrhe do sada je puno napisano. No, posebno zanimljivom čini se njegova epizoda u toku „rata za mir”. Slijepo slijedeći instrukcije Slobodana Miloševića, crnogorska vlast uzela je aktivnog učešća u raspadu Jugoslavije. Ljeta 1991. godine sprovedena je mobilizacija rezervnoga sastava JNA u Crnoj Gori, koja je septembra mjeseca raspoređena po istočnoj Hercegovini i okolini Dubrovnika. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo