Povežite se sa nama

Uncategorized

Na tacni

Objavljeno prije

na

Kada se ovaj broj Monitora bude pojavio na kioscima, u Skupštini Crne Gore održaće se još jedno kontrolno saslušanje. Ovog mjeseca – treće. Ljetos je parlamentarno propitivanje održano u formi anketnog odbora. Svako takvo okupljanje završeno je istim ishodom po inicijatore, opoziciju: bez rezultata. Nema neizvjesnosti – većinu uvijek čini vladajuća koalicija. Ima li, onda, svrhe?

Članovi skupštinskog Odbora za antikorupciju 11. oktobra postavljaće pitanja v. d. državnog tužioca Veselinu Vučkoviću, povodom mjera koje su preduzete na institucionalnom rasvjetljavanju afere Snimak. Tim povodom predsjednik navedenog Odbora Predrag Bulatović kazao je kako v.d. tužioca mora biti ubjedljiv. ,,Ako su moguće mjere krivično-pravnog progona zaobišle neke od aktera, Vrhovni državni tužilac mora to ubjedljivo i argumentovano da obrazloži javnosti i skupštinskom Odboru za antikorupciju”.

Onda je Bulatović, konstatujući da će ako Vrhovni državni tužilac ne procesuira neke aktere iz Snimka, normativne promjene u tužilaštvu i pravosuđu doživjeti totalni debakl. Njihov tužilac sve trči da procesuira njihove.

Vučković se ne boji sa razlogom. Nakon što su iz Demokratskog fronta od njega zatražili da saopšti je li pokrenuo istražne radnje povodom afere Snimak, kazao je kako je spreman da odgovori na svako pitanje, kroz kontrolno saslušanje ili dostavljanjem informacije u pisanoj formi. Dok god su na vlasti oni koji su ga tu doveli, Vučković može spokojno da ide na opoziciona saslušavanja.

Tužilaštvo je uostalom već obavilo zadatak: odbacilo je sve prijave vezane za aferu Snimak i ustanovilo da funkcioneri DPS-a nijesu kršili ustav nego pričali viceve.

Prvog dana oktobra, kontrolno je saslušavan ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Bivši premijer ispitivan je na osnovu inicijative poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, povodom Odluke Vlade da se pridruži zajedničkoj izjavi o Siriji. Ni Lukšić nije bježao od saslušanja. Zašto bi?

Ilustracija. Knežević je pitao Lukšića zašto se prije donošenja odluke nije konsultovao sa Odborom. ,,Koje to nas geopolitičke i strateške veze vežu sa Sirijom, pa da nijesmo mogli ostati na strani, nego smo za par sati utvrdili da su tamo počinjena zvjerstva hemijskim oružjem, a već dva mjeseca ne možemo da utvrdimo ko je potrovao građane Berana.”

Lukšić: ,,Crna Gora nije pogriješila, a vrijeme je pokazalo i da nije ishitreno reagovala kada je u pitanju ova situacija”. Dodao je i sijaset floskula: da je odluka Vlade da se pridruži zajedničkoj izjavi o Siriji u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima države, da je u skladu sa integracijama u Evropsku uniju i u NATO, da je to očekivana reakcija od zemlje koja je članica Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, da je…

Poslanik DF-a Goran Danilović je konstatovao da je jedan od argumenata vladajuće koalicije uoči referenduma bio je da Crna Gora nikada više neće voditi tuđe ratove, pa pitao – ,,A ovo je naš rat, je li tako?” Ministar je uzvratio da to nije poziv na rat, te da je izjava doprinijela stavljanju hemijskog oružja pod kontrolu. Onda je poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević ocijenio da je Vlada, prilikom odbrane svoje odluke, trebalo da se pozove na Ženevski komunike, na što je Lukšić odgovorio…

I tako, puna tri sata. Na koncu opozicija je ostala pri svome. Ministar, takođe. Sa ,,malom” razlikom: on ima većinu u Odboru, pa je glasovima članova iz vladajuće koalicije usvojen zaključak koji kaže da pridruživanjem Zajedničkoj izjavi o Siriji, Vlada nije donijela ishitrenu odluku niti je nanijela štetu nacionalnim interesima. Kraj priče.

Negdje u isto vrijeme dok su na Odboru za antikorupciju ministra Lukšića ispitivali o Siriji, poslanici iz Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ,,rešetali” su ministra zdravlja Miodraga Radunovića, i društvo o epidemiji u Beranama.

Nakon pitanja poslanika DF-a Janka Vučinića ministar Radunović je smireno odgovorio i poručio: ,,Vjerujem da će institucije raditi svoj posao i da će se odgovorna osoba pronaći”. Epohalno.

Predstavnica MANS-a Zorica Ćeranić, na osnovu čijih podataka o oštećenju cijevi je kontrolno saslušanje i zakazano, rekla je da vlast mjesec nakon epidemije izbjegava da pozove na odgovornost izvođača radova, firmu Bemaks, čije su mašine oštetile vodovodne cijevi.

Na koncu je konstatovano: epidemija je bila hidričnog tipa. U prevodu – voda je glavni uzročnik. Nijesmo znali.

Posljednjih dana septembra Pozitivna Crna Gora tražila je kontrolno saslušanje ministara prosvjete i kulture, Slavoljuba Stijepovića i Branislava Mićunovića, u vezi sa zloupotrebom djece u partijske svrhe, u vrtiću u Golubovcima.

Podsjetimo: mediji su objavili kako su predstavnici podmlatka Demokratske partije socijalista unijeli stranačka obilježja u vrtić Zvjezdani vrt, nakon čega je napravljena fotografija partijskih funkcionera i aktivista sa mališanima.

Tom prilikom poslanik Pozitivne Srđan Perić je, agenciji MINA, rekao da je DPS, umjesto da obezbijedi besplatne udžbenike, odlučio da djeci dijeli partijska obilježja. ,,To je u vizija obrazovanja koju ova vlast želi da realizuje – vrtići i škole kao sredstvo partijske infrastructure.”

Nakon toga Pozitivna pokreće proceduru za kontrolna saslušanja Stijepovića i Mićunovića u vezi sa nalazima iz Izvještaja Državne revizorske institucije o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda da udžbenike i nastavna sredstva za 2012. godinu.

Ništa od kontrolnog saslušanja: devetog dana septembra Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport nije podržao inicijativu poslanika Pozitivne Srđana Perića da se obavi saslušanje ministara Stijepovića i Mićunovića. Perić nakon toga podnosi ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Odbora.

Iz DPS-a su poručili da je kontrolno saslušanje Stijepovića nepotrebno, te da je dovoljno ,,poslati snažnu poruku” da je zloupotreba djece u partijske svrhe neprihvatljiva. Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović saopštila je da bi trebalo ,,ostaviti prostor da ministar reaguje i utvrdi ko je kriv”.

Ko je kriv, nijesmo institucionalno saznali, ni za najveću ovogodišnju aferu – Snimak. Formiran je Anketni odbor, koji je prvu, konstitutivnu sjednicu održao 11.juna, a prvu radnu, mjesec kasnije. Ukupno: dvanaest održanih propitivanja, te šesnaest ispitanih funkcionera DPS-a. Među njima i premijer Milo Đukanović.

Na koncu – ništa. Usvojen je, 30. jula, oko ponoći, tek tehnički izvještaj Anketnog odbora. On je, podsjetimo, sadržao osnovne podatke o broju sjednica tog tijela, o broju održanih kontrolnih saslušanja. Nije bilo većine za tri ponuđena predloga zaključaka: DPS-ovog, SDP-ovog i opozicionog.

Za predlog zaključaka DF-a glasalo je pet poslanika opozicije, pet je bilo protiv, dok je Azra Jasavić bila uzdržana. Za predlog zaključaka DPS-a glasala su četiri poslanika te partije, dok je protiv bilo šest poslanika opozicije i Mićo Orlandić iz SDP-a. Za predlog zaključaka koje je ponudio SDP glasao je samo Orlandić.

Što ne spomenuti: članovi odbora dobili su po hiljadu eura za rad u tom tijelu, a poslanicima u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo isplaćena mjesečna nadoknada od 250 eura. Za uvar.

Nije, tačno prije godinu, bolje prošla ni želja opozicije da putem Anketnog odbora u vezi sa aferom Telekom, dođe do djelića istine o toj pr(h)ivatizaciji u kojoj je, prema američkim dokumentima, učestvovala i sestra premijera, advokatica Ana Kolarević.

Bilans: Anketni odbor je održao je 13 sjednica, sa 18 tačaka. Dvije su bile zatvorene za javnost – bilo je riječi o dokumentima koji nose oznaku tajnosti. Saslušani su: bivši direktori Telekoma Oleg Obradović, Milan Perović i Miodrag Ivanović. Izjave dostavili: bivši Vladini funkcioneri Branko Vujović i Darko Uskoković i Vladinog Savjeta Veselin Vukotić. Odazvao se bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković, koji je, prisjetimo se, dao izjavu, ali odbio da odgovara na pitanja. Prvi čovjek Atlas grupe Duško Knežević se nije pojavio, iako je uredno pozvan. Okončano je 28. septembra, četvorosatnim ispitivanjem Mila Đukanovića.

Anketni odbor nakon nekoliko mjeseci rada, dostavio je Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji, kao i ovaj o aferi Snimak, sadrži tek statističke, proceduralne podatke o radu tog tijela.

Pobjednik svih opozicionih ispitivanja je vlast, koja, tako, stvara privid pristupačnosti i demokratije. Zato i Đukanović redovno dolazi. Na tacni.

Marko MILAČIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo