Povežite se sa nama

Uncategorized

Novi bankrot, nova nafaka

Objavljeno prije

na

Privredni sud u Podgorici proglasio je u srijedu 9. oktobra bankrot Kombinata aluminijuma. Najveći u istoriji crnogorske privrede. Time je stavljena tačka na devet godina dug privatizacioni aranžman koji je premijer Milo Đukanović nedavno ocijenio kao ,,vjerovatno jedan od najboljih ugovora koji je država potpisala sa nekim strateškim partnerom”.

Još važnije – proglašeni bankrot označio je kraj višedecenijskog projekta industrijalizacije Crne Gore kojim je zamišljeno da se, uz korišćenje rudnih i energetskih potencijala, stvori repro lanac u koji bi se, na zadovoljstvo države i njene privrede, uvezale fabrike Kombinata (Elektroliza, Glinica, Anode, Prerada, Kovačnica…) Rudnici boksita, Elektroprivreda i Rudnik uglja, Željeznica, Luka Bar i (bez)brojna armija njihovih kooperanata angažovana kroz mnoštvo malih i srednjih preduzeća širom države.

,,To može biti šansa za novi početak KAP-a. Treba vjerovati u pozitivan ishod”. Ovako je vijest o okončanju dvodecenijske agonije Kombinata komentarisao poslanik DPS-a Zoran Vukčević. Iako izjava na prvi pogled zvuči kao poprilična besmislica, njen puni smisao možemo shvatiti tek kada je stavimo u kontekst onoga što su čelni ljudi DPS-a govorili o budućnosti Kombinata, samo koji mjesec unazad.

Krajem prošle godine, dok se spremao za svoj sedmi mandat, premijer Đukanović je KAP-u i njegovim radnicima obećavao svijetlu budućnost. ,,Opcija gašenja KAP-a nije ni pod tačkom razno”, predočio je premijer u Bijelom Polju najavljujući kako će ,,uskoro” biti pronađeno održivo rješenje za fabriku. U obećanjima nije zaostajao ni Filip Vujanović. I on je proljetos protežirao aranžman sa Olegom Deripaskom naglašavajući da je ,,opstanak KAP-a presudan za budućnost crnogorske ekonomije”.

A nakon proglašenja bankrota – nikome ništa.

Optimista bez pokrića ostao je i predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić. ,,Fabrika će nastaviti sa proizvodnjom, tako da će se svi radni procesi do daljnjeg odvijati nesmetano”, kaže on, ,,to je ono što je najbitnije za radnike”. Do kada?

Nekoliko dana prije odluke o proglašenju bankrota, Sud je povjeriocima Kombinata (a njih je, prema podacima Suda, 1.345) priznao potraživanja u ukupnom iznosu od 359 miliona. Još 100 miliona eura prijavljenih potraživanja nije prihvaćeno, pa će vlasnici tog duga zaštitu svojih prava tražiti na sudu. Ukoliko procijene da sve to još ima smisla, pošto je već sada kristalno jasno da će makar 80-90 odsto svih potraživanja povjerilaca KAP-a ostati nenaplaćeno.

Računica, dalje, pokazuje da će odluka o bankrotu najviše glavobolje donijeti zvaničnicima Ministarstva finansija. Ono od KAP-a, nakon preuzimanja otplate kredita za koje je Vlada garantovala 2009. i 2010. godine, potražuje gotovo 150 miliona eura. Tome treba dodati i priznata potraživanja Elektroprivrede (45 miliona) koja će – na ovaj ili onaj način – takođe pasti na pleća poreskih obveznika. Dodaju li se ovdje i (ne)priznata potraživanja državnih kompanija Montenegrobonusa i Elektroprenosnog sistema CG kao i obaveze (sadašnje i buduće) prema radnicima Kombinata nije isključeno da će bankrot KAP-a državu koštati više od 250 miliona eura.

Zato još više čudi ravnodušnost sa kojom je Vlada pratila dešavanja u KAP-u od uvođenja stečaja do odluke o bankrotu.

Sjetimo se samo kako su prije nepunih šest mjeseci Đukanović i njegov ministar ekonomije Vladimir Kavarić na sav glas ubjeđivali stanovnike Crne Gore kako izvršna vlast ima plan po kome Kombinat može uspješno da posluje. Potrebno je samo, insistirali su, da parlament donese odluku kojom bi se Vladi omogućilo da za 50-ak miliona otkupi paket KAP-ovih akcija u vlasništvu Deripaske i njegovih, do danas neimenovanih, partnera iz niza of-šor kompanija uključenih u ovaj posao. A danas, kada su bez centa uloga mogli preuzeti upravljanje Kombinatom, u Vladi se prave da ih se to ni najmanje ne tiče.

Vlada je – to ne smijemo zaboraviti – svojom odlukom inicirala uvođenje stečaja. A nije isključeno da je tim potezom (kršeći odredbe Ugovora o poravnanju) doskorašnjim partnerima iz CEAC-a dala mogućnost da nas u najavljenom arbitražnom postupku oglobe za još neku desetinu ili stotinu miliona.

Da ne bi bilo nedoumica, u nečinjenju koje će Crnu Goru koštati stotine miliona ne postoje razlike između zvaničnika DPS-a i SDP-a. Čelnici SDP-a su, mjesecima unazad, propagirali plan po kome bi se Kombinat iz čeljusti partnerstva Deripaska-Đukanović najlakše iščupao kroz programirani stečaj. I sada, kada su se stekli svi uslovi za realizaciju tog plana, Ranko Krivokapić i njegovi ministri i poslanici su klonuli duhom.

Sada smo u situaciji da se svi skupa (radnici, povjerioci, vlasnici i poreski obveznici) nadamo kako će se naći neko spreman da kupi Kombinat oslobođen dugova i nastavi proizvodnju u Elektrolizi. Na Glinicu i preostale pogone za preradu aluminijuma očigledno se više ne računa. U suprotnom, ukoliko KAP ne nađe novog vlasnika, na dnevni red dolazi pitanje njegovog konačnog zatvaranja.

A ne izgleda kao da se neko od nadležnih ozbiljnije pozabavio pitanjima šta sa 700 preostalih radnika, šta sa ugašenim ćelijama za elektrolizu, bazenima crvenog mulja, lagerovanim piralenom… Ne tiče se nikoga? Ili stratezi aktuelnih vlasti misle da rješavanje tih problema treba prepustiti nekim drugim ljudima i partijama?

Možda zvuči obećavajuće, ali nije sasvim realno. Prije će biti da Đukanović i njegovi imaju nekakav plan za nastavak agonije započete, pod njihovom komandom, prije nekih 22-23 godine.

Jedan od prvih poteza DPS-a, nakon ozvaničenja višestranačja u Crnoj Gori, bila je odluka da se sva prodaja aluminijuma iz KAP-a obavlja preko partijske kompanije koja je za taj posao uzimala bogatu proviziju.

Uvođenje ekonomskih sankcija UN tadašnjoj SRJ rezultiralo je odlukom da se KAP preda u ruke Vektre, privatne kompanije koju je neku godinu ranije, kao predstavništvo francuskog Pežoa, osnovao Đukanovićev kum Dragan Brković. Iako nikada nije do kraja objašnjena, ta odluka se, tu i tamo, pravdala kao ekonomska neminovnost i jedini način da se KAP spasi od propasti. Verzirani, uglavnom, tvrde kako je tada zaživio model u kome je novac od prodaje aluminijuma završavao na računima privilegovanih i povlašćenih preduzeća i banaka, dok su troškove proizvodnje (struja, boksit, mazut, plate, porezi, doprinosi…) uvećane za zelenaške kamate i provizije, plaćali građani. I još ih plaćaju.

Koju godinu kasnije (u sjenci sukoba ovdašnjih vlasti sa Slobodanom Miloševićem) nadležni iz Vlade i Kombinata su, praktično preko noći, KAP povjerili švajcarskoj kompaniji Glenkor, koja i danas slovi za jednu od najtajanstvenijih firmi na svijetu. I tada je kao obrazloženje tog poteza poslužila tvrdnja da bi KAP, da nije bilo aranžmana sa Švajcarcima, stao ,,u narednih dan ili dva”.

Tek, osnivača Glenkora Marka Riča zapadni svijet je zapamtio kao tvorca najveće poreske utaje u istoriji SAD, dok su ga na istoku prepoznavali po nadimku ,,otac ruske mafije”. Dok je upravljao KAP-om Glenkor je postao i ekskluzivni kupac aluminijskih ingota po cijenama i do 100 dolara za tonu nižim od onih po kojima se trgovalo na berzi. Ipak, dugovi KAP-a su konstantno rasli.

Privatizacija ili stečaj, kliktali su 2004. godine glasnogovornici DPS-a, dok su se Đukanović i Deripaska, kršeći tenderska pravila, dogovarali o prodaji KAP-a novosnovanoj of-šor kompaniji.

,,Potpuno smo sigurni da smo KAP prodali pravom partneru”, tvrdio je u julu 2005. ministar Branimir Gvozdenović. Četiri godine kasnije i taj je ugovor obesmišljen i promijenjen. Ponovo na štetu Crne Gore.

DRI je proljetos objavila izvještaj u kome stoji da se Crna Gora, Ugovorom o poravnanju iz 2009. godine, „odriče potraživanja i daje subvencije za struju i garancije na kredite” u ukupnom iznosu od 307,5 miliona eura. Rusi su, na drugoj strani, otpisali potraživanja od približno 65 miliona. Eto prave slike partnerstva koje je Crnu Goru koštalo više od pola milijarde eura (računica potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića) da bi KAP, na kraju, dovelo do bankrota. Bez posljedica za odgovorne. Oni već vrebaju novu priliku.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo