Povežite se sa nama

MONITORING

NADZEMLJE, PODZEMLJE I NARAVNO – AMFILOHIJE: Čvrsto trojstvo

Objavljeno prije

na

Mitropolit Amfilohije počeo je na dnevnoj bazi da se bavi politikom. Razletio se, narod bi rekao – pomladio se. Malo, malo, evo ga u medijima. One njegove uobičajene teme: LGBT, čedomorstvo, Kosovo, srpstvo. Govori mržnje na veliko, mete uobičajene – nesrbi, slabiji i borci za ljudska prava. Uz sve, mitropolit nije više samo na priču u politici. Zauzeo je aktivistički pristup – izdaje garancije u slučaju državni udar, nudi smještaj osumnjičenima. Sekularna država, nezavisno pravosuđe, ajde bogati. Što bi Risto Radović rekao: ,,Polažem račune samo Svetom Petru Cetinjskom”.

Kada je advokat Branke Milić, osumnjičene u slučaju državni udar Višem sudu u Podgorici predao zahtjev da se njegovoj branjenici ukine pritvor, uz zahtjev ponudio je i garancije Mitropolije crnogorsko- primorske da će Milićevoj biti obezbijeđen smještaj u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice – Duga na Bioču. U podnesku Mitropolije, prenijeli su mediji, pisalo je i da će joj Mitropolija obezbijediti prevoz prilikom odlazaka na suđenja.

Mitropolita su, istinu na ruku, vlastodršci koji ga u partijskim saopštenjima optužuju da se miješa u posao države i pravosuđa, sami priznali kao političkog igrača kog ne samo da ne valja zanemariti, nego se mora i uključiti u političku tekmu. Sam mitropolit kazao je ove sedmice da ga je ,,16. oktobra prošle godine Milivoje Katnić preko tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova zamolio da pozove narod da sačeka da se mirno završe izbori, da se mirno sačekaju njihovi rezultati.”

,,Po njegovom zahtjevu to sam i učinio. Pozvao sam sve na mir, na poredak, da se mirno prihvati rezultat. I zahvalio je on poslije toga”, kazao je mitropolit.

Ima još promjena u mitropolitovom bavljenju politikom – osim što ne krije želju da pokrštava po Crnoj Gori, on više ne krije ni posebnu vezu sa dvodecenijskim premijerom Milom Đukanovićem.

,,Milo Đukanović je moj prijatelj, i to zaista iskreno kažem. Darovit je čovjek, uspio je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrijednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje”, kazao je Amfilohije ove sedmice za beogradske Novosti. Nije sigurno, zna Amfilohije. Davno je Đukanović shvatio da mu mitropolit pomaže. I obratno. Starteški partneri, kako je nedavno podsjetio Monitor. Kako bi drugačije mitropolitu polazilo za rukom da neometano sije mržnu, vjersku, nacionalnu, i svaku drugu, uzurpira manastire, miješa se u politiku, da u njoj nema partnera. Koji je, dobro veli Amfilohije, veoma darovit. Posebno u disciplini – kako vječno ostati na na vlasti, van sjenke ili u sjeni.

Nije ni Amfilohije bez darovitosti. Nadzemlje, podzemlje, srpska crkva – stara je krvava formula održanja, još iz devedestih. Tada je mitrpolit za svece proglašavao ratne zločince, i ugošćavao ih u Cetinjskom manastiru. Obilazio ratišta. Ratova danas nema, ali trojstvo iz devedesetih podjednako je čvrsto.

Prethodne sedmice posmrtni ostaci ostaci komandanta Srpske garde Đorđa Božovića Giške sahranjeni su u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo u Kučima, kod Podgorice. Opelo je na sahrani služio protojerej Velibor Džomić, a među prisutnima Đukanovićev prijatelj sa italijanske optužnice za šverc cigareta Branislav Brano Mićunović i njegov poslovni partner Sava Grbović Džigi, fudbalski menadžer Radojica Rajo Božović, bivši visokopozicionirani pripadnik Crvenih beretki protiv kog je ove godine Fond za humanitarno pravo podnio krivičnu prijavu zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Doboju 1992, Vuk Vulević, kontroverzni Beranac, sumnjičen za mnoge zločine sa državnim žigom, ali ne i optužen, direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić… Realno, falila je Ceca. I Milo naravno.

Protojerej Džomić je rekao da je došao kao izaslanik mitropolita Amfilohija, koji je želio ali je spriječen da održi opelo Božoviću jer se nalazi na službi u Pećkoj patrijaršiji. ,,Mi se ovdje nijesmo sabrali oko smrti nego oko života, jer se desilo veliko znamenje kojim Bog objavljuje svoju milost i svoju ljubav svome narodu. I čulo se to već na sve četiri strane svijeta, nema potrebe da vam govorim ono što vi već svi znate, a što se dogodilo juče kada je taj svešteni, mučenički grob otvoren, da je brat Đorđe izašao ponovo da ga ogrije sunce – cjelokup. To je jedno od Božjih znamenja u ovom vremenu “, rekao je Džomić.

Srpski mediji su objavili da se dogodilo čudo nakon otvaranja kovčega u kojem se nalazilo tijelo Božovića – da je tijelo „netaknuto i da nije istrulilo”.

,,Svojim su rukama dodirnuli čovjeka koji je pokazao kako ljudski valja i trebuje poživjeti na zemlji, koji je znao i da pogriješi, ali i da se pokaje. Nećemo mi suditi je li ovo ili je ono, ali samo govorimo ono što smo vidjeli svojim očima i ono što smo dodirnuli svojim rukama, a dodirnuli smo život, a ne smrt”, kazao je Džomić na sahrani.

Jasno, Amfilohijeva i Džomićeva crkva nije tu da sudi. Ni „žestokim momcima” koji su se devedesetih „proslavili„ na ratištu, ni ratnim zločincima, ni političarima koji su poharali zemlju. Samo gejevima, ženama i nesrpskom življu.

Na optužbe da se bavi politikom, mitropolit je ove sedmice kazao: „Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svjetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija?”

Velika.

Mitropolitov jezik ljubavi

Samo u proteklih par mjeseci mitropolit je ostao zapamćen po više izjava ljubavi. Tokom rekonstrukcije Sahat kule rekao je da bi skidanje krsta sa tog objekta ,,bilo isto kao kad bi pravoslavni hrišćani sada krenuli da ruše džamiju u Staroj varoši koja je podignuta na temeljima crkvenim.” Reis IZ Rifat Fejzić, osudio je te izjave mitropolita: „Tvrdnje da su neke džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne.” ,,…Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke. Jesu crnogorski volovi i crnogorske koze, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke koji su cjelivali i cjelivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog i ikonu Majke Božije”, još je jedna od posljednjih besjeda mitropolitovih. Paradu ponosa održanu krajem septembra u Podgorici nazvao “paradom srama i moralnog smrada”. Kazao je da ,,bludnici, idolopoklonici, preljubnici, muželožnici, nepravednici i otimači ne mogu da očekuju vječni život”. ,,Srpkinje su postale majke čedomorke”, kazao je u liturgiji u Pećkoj patrijaršiji. ,,One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više djece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovdje na Kosovu i Metohiji “. Država uobičajeno ćuti na mitropolitove besjede.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

ULOGA MILA ĐUKANOVIĆA U PROPASTI PRIMORKE: Potpisao bankarske garancije još neosnovanoj firmi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu SDT u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije ali zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno 15 osoba

 

Pred kraj 2021. godine javnost je zapanjila sedmosatna drama i prijetnja Edina Begzića da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice Nove ljubljanske banke (NLB) u Baru zbog tvrdnji da je banka ukrala novac radnicima nekadašnje Primorke DOO Bar, među kojima su bili i njegovi roditelji. Drama je okončana nakon što je Begzić u telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem iznio slučaj svojih roditelja i ostalih zaposlenih u nekadašnjoh barskoj firmi. Ispostavilo se da Begzić nije imao pravi eksploziv i oružje kojim je prijetio u ranije snimljenoj video poruci gdje je optužio „lopovsku banku da je uz pomoć države i njenih institucija (za vrijeme DPS-a) ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine.“

Abazović je nakon tri dana, kao što je obećao Begziću, primio u svoj kabinet delegaciju bivših radnika i izjavio da su zahtjevi radnika „maksimalno opravdani i da imaju realne zahtjeve“. Obećao je i da će urgirati da tužilaštvo djeluje uz nadu da „neko novo Tužilaštvo neće čekati da zastari predmet i da će procesuirati sve one koji su učestvovali u očiglednim koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije Primorke“.

Još u martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Optuženi su vlasnik firme Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, Biljana Bošković, predsjednik odbora direktora Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije a zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno čak 15 osoba da su direktno oštetile budžet za 4 miliona i da su nezakonito prisvojile državnu imovinu vrijednu 15 miliona eura.

Mnogi optužuju Specijalno tužilaštvo da je tokom izviđaja i istrage pažljivo zaobišlo sve one koji su direktno povezani sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Još je 2014. godine opozicioni poslanik Mladen Bojanić (sadašnji ministar kapitalnih investicija) optužio  je Đukanovića u Skupštini da stoji iza davanja propalih državnih garancija sumnjivoj firmi sa Kipra, iza koje stoje sumnjive osobe od ranije poznate po uvođenju drugih firmi u stečaj.

Bojanić je pokazao dokumenta da je Melgonia-Primorka DOO Bar dobila bankarsku garanciju 1. aprila 2010. godine Vlade Crne Gore u iznosu od 4 miliona eura za ukupni kredit od 14,4 miliona eura koji je odobrila NLB Montenegro banka AD Podgorica. Garancija Vlade koja je iznosila 27,8 odsto ukupnog kredita odobrenog od NLB je bila naplativa na prvi poziv i bez prava protesta. Vlada nije obezbijedila nikakve kontragarancije od „investitora“ da zaštiti novac poreskih obveznika u slučaju nepovoljnog razvoja događaja.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SMJENA MILENE POPOVIĆ – SAMARDŽIĆ: Kritika i kazna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Epidemiološkinja je smijenjena jer je, kao i za vrijeme prošle vlasti, nastavila da kritikuje ono što je za kritiku. Kompromis sa koronom pred Novu nazvala je polumjerama. Ministarka ove nedjelje kaže da su takve ,,mjere” dale pozitivne rezultate. U praksi imamo rekordan broj oboljelih

 

Dok novi soj korona virusa prouzrokuje rekordna oboljenja, zdravstvenim vlastima je sve više stalo do toga da se javnosti pokažu kao bezgrešni.

,,Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovarajuće pozitivne rezultate”, kazala je, ove srijede, ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

Podsjetimo, pred Novu je napravljen kompromis pa nije ispoštovan zahtjev stuke – Instituta za javno zdravlje da se zatvore ugostiteljski objekti i zabrane sva okupljanja. To je pravdano time da i pored očekivanog cunamija omikrona mora nešto da se zaradi.

Kao i mnogo puta do sada, bez dlake na jeziku, o tome da se radi o polumjerama javno je progovorila Milena Popović – Samardžić. Upozorila je i na scenario kojem sada pristustvojemo: svaki dan rekordni broj zaraženih.

,,U Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta – jedan je u bolnicama a drugi u Vladinom savjetu koji prekraja mjere. Ako to rade, a da ne dođu u bolnice i da vide kako to izgleda”, istakla je Popović – Samardžić.

To iskakanje iz sveopšte samohvale zdravstvenih vlasti, izgleda  je morala da plati. Početkom godine smijenjena je sa mjesta načelnice Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje. Utješno, ostala je da radi kao epidemiološkinja u Institutu. Odluku je donio direktor IJZ Igor Galić.

Smjena je uslijedila nakon što je portal CdM pisao da je doktorka Doma zdravlja Budva radila sa pacijentima uprkos tome što je kovid pozitivna, a to je odobrila Popović – Samardžić. 

Ona je objasnila da izolaciju uvodi i prekida sanitarni inspektor na preporuku epidemiologa nadležnog za zdravstvenu ustanovu, ali i da ona sanitarnom inspektoru nije uputila zahtjev za prekid izolacije koleginice te da to ne spada u njenu nadležnost.

Popović za Monitor kaže da je predložila da se inovira zastarjeli protokol za pacijente inficirane omikron sojem virusa, a po uzoru na protokol Centra za zarazne bolesti SAD-a, prema kome se vrijeme izolacije smanjuje na 5 dana, uz obavezno nošenje maske narednih 5 dana. Istakla je da koleginica koja je radila isključivo sa kovid pozitivnim pacijentima, osmoga dana od svog inficiranja, bez ijednog simptoma bolesti i sa tri primljene doze vakcine, nije mogla predstavljati epidemiološki rizik ni po sebe ni po već inficirane pacijente.

Navodi, Popović – Samardžić i da su Francuska, Kanada, SAD i još neke zemlje napravile izuzetak od pravila izolacije za medicinsko osoblje koje nema ili ima blaže simptome. Ta vanredna mjera ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama izazvan dosad neviđenim rasplamsavanjem epidemije.

I u Crnoj Gori je od ove srijede samoizolacija skraćena sa deset na sedam dana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SELEKTIVNA REAKCIJA AGENCIJE ZA ELEKTRONSKE MEDIJE: „Kabal“ diraju samo kada odgovara politici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predstavnici AEM-a dugo su govorili da nemaju velike nadležnosti da reaguju prema televizijama koje crnogorski građani gledaju posredstvom kablovskih operatera, ali skorašnje promptne reakcije pokazuju da mogu – ukoliko hoće ili ako nekome tako odgovara

 

Otkad se u crnogorskim domovima rasprostranila upotreba kablovskih televizija, građani sve više uživaju u stranim zabavnim TV programima. Najviše u emisijama koje se proizvode u Srbiji. A baš preko takvih programa sve se češće  plasira seksistički sadržaj i govor mržnje upakovan u smijeh i zabavu.

Sve je kulminiralo rijaliti programima. S druge strane, pojavile su se emisije koje se gledaocima predstavljaju kao informativni program, ali se kroz njih crtaju mete različitim „izdajnicima“ određenih ideologija, politika i nacija. Pritom se brutalno vrijeđaju pojedinci i širi govor mržnje prema određenim skupinama ljudi, koje vežu ista uvjerenja ili pripadnost.

Agencija za elektronske medije (AEM) kod nas je nadležna za poštovanje programskih standarda i principa, koju u našim zakonima i podzakonskim aktima zabranjuju „podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju“. Agencija ima nadležnost da reaguje prema svim televizijama koje svoj program emituju u Crnoj Gori posredstvom nacionalnih frekvencija ili kablovskih operatera.

Njihova valjana reakcija dugo je izostajala. Tek povremeno su sankcionisane televizije sa nacionalnom frekvencijom kod kojih bi uočili kršenje programskih principa. Ubjedljivo najviše prigovora imala je televizija Pink, koja je nacionalnu frekvenciju imala i u Crnoj Gori. Kažnjavana je uglavnom nakon prigovora pojedinaca koji su vrijeđani i blaćeni u tzv. informativnim programima ove televizije. Pink je u većini slučajeva sankcionisan samo opomenom.

Agencija je imala još ležerniji pristup kada je riječ o programima koji emituju kablovske televizije. Tadašnji čelnici AEM-a pravdali su se kako zakoni daju više slobode „kablovskim televizijama“. Dok su pojedini članovi Savjeta AEM-a objašnjavali kako Agencija ne smije izigravati cenzora.

„Kada govorimo o kablu, to je obilje slobodnih programa koji su pod nadzorom Agencije ali uz nešto što se zove slobodni segmenti njihovog izbora od strane kablovskih operatora. To, međutim, ne znači beskrajnu slobodu i to znači da u određenim momentima regulator može da ukaže na problematične sadržaje i da od kablovskih operatora traži njihovo skidanje sa programskih kataloga“, govorio je  bivši direktor Agencije Abaz Džafić.

Međutim, u par navrata je regulatorna institucija ipak reagovala. Posljednji put  prije nekoliko dana kada je na pola godine sa crnogorskih kablovskih televizija skinut dio programske šeme srbijanske televizije Happy. To je bio drugi put da AEM reaguje „u kablu“.

Osuđeni ratni zločinac i dokazani huškač Vojislav Šešelj u jutarnjem programu sankcionisane televizije iznio je niz mizoginih uvreda na račun Cetinja i Cetinjanki. Šovinizmu ratnog zločinca pridružio se voditelj, ujedno i glavni urednik TV Happy Milomir Marić. Prethodno je AEM privremeno zabranio emitovanje programa TV Pink i TV Happy zbog anticrnogorske propagande uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo