Povežite se sa nama

MONITORING

NADZEMLJE, PODZEMLJE I NARAVNO – AMFILOHIJE: Čvrsto trojstvo

Objavljeno prije

na

brano-micunovic-velibor-dzo

Mitropolit Amfilohije počeo je na dnevnoj bazi da se bavi politikom. Razletio se, narod bi rekao – pomladio se. Malo, malo, evo ga u medijima. One njegove uobičajene teme: LGBT, čedomorstvo, Kosovo, srpstvo. Govori mržnje na veliko, mete uobičajene – nesrbi, slabiji i borci za ljudska prava. Uz sve, mitropolit nije više samo na priču u politici. Zauzeo je aktivistički pristup – izdaje garancije u slučaju državni udar, nudi smještaj osumnjičenima. Sekularna država, nezavisno pravosuđe, ajde bogati. Što bi Risto Radović rekao: ,,Polažem račune samo Svetom Petru Cetinjskom”.

Kada je advokat Branke Milić, osumnjičene u slučaju državni udar Višem sudu u Podgorici predao zahtjev da se njegovoj branjenici ukine pritvor, uz zahtjev ponudio je i garancije Mitropolije crnogorsko- primorske da će Milićevoj biti obezbijeđen smještaj u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice – Duga na Bioču. U podnesku Mitropolije, prenijeli su mediji, pisalo je i da će joj Mitropolija obezbijediti prevoz prilikom odlazaka na suđenja.

Mitropolita su, istinu na ruku, vlastodršci koji ga u partijskim saopštenjima optužuju da se miješa u posao države i pravosuđa, sami priznali kao političkog igrača kog ne samo da ne valja zanemariti, nego se mora i uključiti u političku tekmu. Sam mitropolit kazao je ove sedmice da ga je ,,16. oktobra prošle godine Milivoje Katnić preko tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova zamolio da pozove narod da sačeka da se mirno završe izbori, da se mirno sačekaju njihovi rezultati.”

,,Po njegovom zahtjevu to sam i učinio. Pozvao sam sve na mir, na poredak, da se mirno prihvati rezultat. I zahvalio je on poslije toga”, kazao je mitropolit.

Ima još promjena u mitropolitovom bavljenju politikom – osim što ne krije želju da pokrštava po Crnoj Gori, on više ne krije ni posebnu vezu sa dvodecenijskim premijerom Milom Đukanovićem.

,,Milo Đukanović je moj prijatelj, i to zaista iskreno kažem. Darovit je čovjek, uspio je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrijednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje”, kazao je Amfilohije ove sedmice za beogradske Novosti. Nije sigurno, zna Amfilohije. Davno je Đukanović shvatio da mu mitropolit pomaže. I obratno. Starteški partneri, kako je nedavno podsjetio Monitor. Kako bi drugačije mitropolitu polazilo za rukom da neometano sije mržnu, vjersku, nacionalnu, i svaku drugu, uzurpira manastire, miješa se u politiku, da u njoj nema partnera. Koji je, dobro veli Amfilohije, veoma darovit. Posebno u disciplini – kako vječno ostati na na vlasti, van sjenke ili u sjeni.

Nije ni Amfilohije bez darovitosti. Nadzemlje, podzemlje, srpska crkva – stara je krvava formula održanja, još iz devedestih. Tada je mitrpolit za svece proglašavao ratne zločince, i ugošćavao ih u Cetinjskom manastiru. Obilazio ratišta. Ratova danas nema, ali trojstvo iz devedesetih podjednako je čvrsto.

Prethodne sedmice posmrtni ostaci ostaci komandanta Srpske garde Đorđa Božovića Giške sahranjeni su u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo u Kučima, kod Podgorice. Opelo je na sahrani služio protojerej Velibor Džomić, a među prisutnima Đukanovićev prijatelj sa italijanske optužnice za šverc cigareta Branislav Brano Mićunović i njegov poslovni partner Sava Grbović Džigi, fudbalski menadžer Radojica Rajo Božović, bivši visokopozicionirani pripadnik Crvenih beretki protiv kog je ove godine Fond za humanitarno pravo podnio krivičnu prijavu zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Doboju 1992, Vuk Vulević, kontroverzni Beranac, sumnjičen za mnoge zločine sa državnim žigom, ali ne i optužen, direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić… Realno, falila je Ceca. I Milo naravno.

Protojerej Džomić je rekao da je došao kao izaslanik mitropolita Amfilohija, koji je želio ali je spriječen da održi opelo Božoviću jer se nalazi na službi u Pećkoj patrijaršiji. ,,Mi se ovdje nijesmo sabrali oko smrti nego oko života, jer se desilo veliko znamenje kojim Bog objavljuje svoju milost i svoju ljubav svome narodu. I čulo se to već na sve četiri strane svijeta, nema potrebe da vam govorim ono što vi već svi znate, a što se dogodilo juče kada je taj svešteni, mučenički grob otvoren, da je brat Đorđe izašao ponovo da ga ogrije sunce – cjelokup. To je jedno od Božjih znamenja u ovom vremenu “, rekao je Džomić.

Srpski mediji su objavili da se dogodilo čudo nakon otvaranja kovčega u kojem se nalazilo tijelo Božovića – da je tijelo „netaknuto i da nije istrulilo”.

,,Svojim su rukama dodirnuli čovjeka koji je pokazao kako ljudski valja i trebuje poživjeti na zemlji, koji je znao i da pogriješi, ali i da se pokaje. Nećemo mi suditi je li ovo ili je ono, ali samo govorimo ono što smo vidjeli svojim očima i ono što smo dodirnuli svojim rukama, a dodirnuli smo život, a ne smrt”, kazao je Džomić na sahrani.

Jasno, Amfilohijeva i Džomićeva crkva nije tu da sudi. Ni „žestokim momcima” koji su se devedesetih „proslavili„ na ratištu, ni ratnim zločincima, ni političarima koji su poharali zemlju. Samo gejevima, ženama i nesrpskom življu.

Na optužbe da se bavi politikom, mitropolit je ove sedmice kazao: „Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svjetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija?”

Velika.

Mitropolitov jezik ljubavi

Samo u proteklih par mjeseci mitropolit je ostao zapamćen po više izjava ljubavi. Tokom rekonstrukcije Sahat kule rekao je da bi skidanje krsta sa tog objekta ,,bilo isto kao kad bi pravoslavni hrišćani sada krenuli da ruše džamiju u Staroj varoši koja je podignuta na temeljima crkvenim.” Reis IZ Rifat Fejzić, osudio je te izjave mitropolita: „Tvrdnje da su neke džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne.” ,,…Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke. Jesu crnogorski volovi i crnogorske koze, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke koji su cjelivali i cjelivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog i ikonu Majke Božije”, još je jedna od posljednjih besjeda mitropolitovih. Paradu ponosa održanu krajem septembra u Podgorici nazvao “paradom srama i moralnog smrada”. Kazao je da ,,bludnici, idolopoklonici, preljubnici, muželožnici, nepravednici i otimači ne mogu da očekuju vječni život”. ,,Srpkinje su postale majke čedomorke”, kazao je u liturgiji u Pećkoj patrijaršiji. ,,One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više djece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovdje na Kosovu i Metohiji “. Država uobičajeno ćuti na mitropolitove besjede.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo