Povežite se sa nama

OKO NAS

Napuštanje principa ,,ko da više”

Objavljeno prije

na

Praksa je ponovo potvrdila da samo organizovan i dugotrajni pritisak na one koji donose odluke u ovoj zemlji može uroditi plodom. Jer, vlasti u Podgorici nevoljno su popuštile pod pritiskom turističkih poslenika da uslovi za zakup plaža moraju biti u funkciji očuvanja kvaliteta tog najboljeg dijela naše turističke ponude. Naime, u posljednje dvije godine Vlada Crne Gore, vođena namjerom da na najlakši način bar djelimično popuni praznu državnu kasu, ustanovila je princip da čak 90 bodova na tenderu donosi predložena cijena visine zakupa, a samo 10 bodova reference i iskustvo u toj oblasti. Na prvi pogled činilo se da je Vlada postigla svoj cilj. Lani je, naime, ona planirala da od izdavanja 83 plaže u šest primorskih opština prihoduje najmanje 300 hiljada eura. Sakupljeno je čak sedam puta više, odnosno 2,14 miliona eura od 250 zaključenih ugovora. Ako se tome dodaju još i ostali prihodi ostvareni u tzv. zoni morskog dobra, koja uključuje i rijeku Bojanu, onda su u Podgorici i u Budvi, gdje je sjedište Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom, mogli zadovoljno da trljaju ruke.

Tome su se svakako obradovale i lokalne samouprave, prije svega u Ulcinju i Herceg-Novom, u kojima na vlasti nije DSP-SDP koalicija. Jer, prošle godine se u njihov budžet slilo 20 odsto sredstava koje je Morsko dobro prihodovalo na njihovoj teritoriji, a od ove godine taj će procenat porasti na 50 odsto. Nezvanično je najavljeno i da bi se na čelu novog devetočlanog Upravnog odbora Javnog preduzeća, odnosno buduće Agencije, mogao naći trenutni potpredsjednik Opštine Ulcinj Džaudet Cakuli, koji je i potpredsjednik Nove demokratske snage – FORCA, koja je nakon oktobarskih parlamentarnih izbora postigla sporazum s DPS-om premijera Mila Đukanovića. No, iako je objavljeno da će se to imenovanje obaviti do kraja februara, Cakuli još nije zasjeo na funkciju, već je tek postao član Radne grupe koju je formiralo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a koja razmatra sugestije na Prijedlog novog zakona o morskom dobru. Nedavna rasprava u Ulcinju pokazala je da ni predloženi dokument suštinski ne odstupa od ranijih rješenja, koja je čak i parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji čine poslanici Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore, ocijenio kao diskriminatorska. A stariji zakupci plaža su u protekle dvije godine tvrdili da ih reketiraju pojedina sumnjiva lica i mafijaški klanovi, iako su oni od tog segmenta ponude napravili brend.

Rješenje da plaže svake godine idu na tender otvorilo je prostor da se u taj veoma unosni biznis umiješaju osobe koje žele oprati novac stečen raznim nelegalnim poslovima ili oni koji brzo nastoje steći veliku dobit. Jer, da bi određena plaža stekla visoki kvalitet treba uložiti barem tri godine mukotrpnog rada, veliko znanje i znatna sredstva. I još najmanje dvije godine da bi se dobila međunarodna potvrda za kvalitet – Plava zastavica, koja se u 2012. godini vijorila na 19 plaža na našoj obali. Kako stariji zakupci na svaki način pokušavaju očuvati ,,svoj posjed”, onda su oni reketašima, da bi odustali od učešća na javnom nadmetanju, morali da daju desetine hiljade eura ili da pak plaćaju visoke i nerealne cijene zakupnina. A ako je neki od špekulanata i zakupio plažu, cijena dnevnog zakupa mobilijara ili rekvizita bi na tom kupalištu premašivala cijenu smještaja. Takođe, plaže bi bile prenatrpane ležaljkama, što su posebno negativnim ocjenjivali strani turisti.

Takvi apsurdi štetili su turističkom imidžu zemlje i kvarili odnose s turoperatorima. U okviru Crnogorskog turističkog udruženja(CTU) formiran je sektor za plaže, čiji je čelnik Gano Resulbegović javno progovorio o tim skandalima, jer se i sam, kao dugogodišnji zakupac ulcinjske Male plaže, našao na meti reketaša. Konstatujući da bi trebalo pooštriti uslove za zakupljivanje kupališta, on je predložio da se odlukom Vlade propiše da se ona ustupaju na duži period, najmanje na tri godine, te da se više boduju dosadašnja ulaganja i dostignuti kvalitet. ,,Na taj način bio bi poništen prosti princip ‘ko da više’ i dugoročno osiguran kvalitet u tom segmentu naše turističke ponude”, kaže Resulbegović.

Slično onome kako je to pitanje riješeno u susjednoj Hrvatskoj. Za lokacije koje su obuhvaćene granicom morskog dobra u toj se državi izdaju koncesije na period od 10 do 20 godina, od čega se prihod dijeli na ravne časti: po trećina gradu, županiji i državi.

Plaže kao poslovne lokacije

Uz iznajmljivanje ležaljki, skutera i pedalina, na crnogorskim plažama rade restorani, saloni za masažu i štandovi đe se praktično prodaje sve i svašta. Ima i pokretnih štandova, te specijalnih loža na drvenim terasama. Kupališta se pretvaraju u poslovne lokacije na kojima se pružaju najraznovrsnije usluge, a pijesak se teško primjećuje. Samo je uz te činjenice i reketaški kontekst razumljivo što je, na primjer, prema podacima Monitoring grupe Ulcinj (MOGUL-a), jedna ulcinjska plaža na prvom tenderu dostigla cijenu od 120 hiljada eura, koji je potom naprasno poništen, da bi na drugom tenderu ona bila dobijena po cijeni od tek 11.200 eura.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

NACIONALNI PARK PROKLETIJE:  Potkornjak u šumi i u institucijama       

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Nacionalnom parku Prokletije bolest potkornjaka trenutno se  prostire na oko stotinu hiljada kubika čamove šume, ali i zaštićene vrste molike. Istovremeno Agencija za zaštitu životne sredine zabranjuje sanitarnu sječu do završetka monitoringa

 

 

U Nacionalnom parku Prokletije bolest potkornjaka trenutno se  prostire na oko stotinu hiljada kubika čamove šume, ali i zaštićene vrste molike, dok istovremeno Agencija za zaštitu životne sredine rertroaktivnim aktom zabranjuje sanitarnu sječu do završetka monitoringa.

Šumarski inspektor, inženjer Hakija Jasavić, kaže da nema više nikavu dilemu i da će   sasvim izvjesno ovih dana podnijeti krivične prijave i protiv odgovornih lica u Agenciji za zaštitu životne sredine, i njenog direktora Milana Gazdića koji je potpisao sporni akt.

„Ovo što se radi ja ne znam kako bih opisao osim da je zla namjera. Kakav monitoring, bolest potkornjaka je vidljiva golim okom, i na jesen ćemo imati katastrofalno stanje u šumama Nacionalnog parka“ – kaže Jasavić.

On postavlja pitanje kako je Agencija za zaštitu životne sredine donijela retroaktivno rješenje, kada je 29. aprila dokumentom, koji nam je dostavio, naložila mjere monitoringa za mart i april.

„Ovdje se radi o nekavoj igri i pokrivanju neaktivnosti. Zamislite da donesete rješenje šta treba raditi u martu i aprilu na kraju aprila? Da nije smiješno, bilo bi tragično. Još je tragičnije da oni iz Podgorice nama diktiraju šta treba da radimo, a nama pred očima šume  nestaju“ – ističe Jasavić.

Prema njegovim saznanjima sve što je do sada urađeno od strane Nacionalnih parkova je postavljanje takozvanih feromonskih klopki.

„Postavili su koliko je meni poznato 50 do 70 takozvanih feromonskih klopki. Znate li šta to znači? Ništa. Za 16 hiljada hektara, koliko zahvata površina Nacionalnog parka, potrebno bi bilo pet hiljada feromonskih klopki da je već postavljeno i da može da se djeluje u pravcu sprečavanja bolesti“ – kaže Jasavić.

On kaže da je sa svime što radi upoznao Upravu za inspekcijske poslove, i da je insistirao da nadlažni državni organi proglase epidemiju potkornjaka u NP Prokletije.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BEZ KOMPROMISA ZA NASTAVAK GRADNJE DALEKOVODA ČEVO-PLJEVLJA: Mještani i vlada  još na startnim pozicijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nema pomaka u dogovorima između resornih ministarstava i mještana Đurđevića Tare oko nastavka gradnje dalekovoda kroz to pljevaljsko selo. Iz Vlade poručuju da projektovana trasa može pretrpjeti samo manje izmjene, a mještani i dalje odlučni da takvo rješenje neće dozvoliti

 

 

Trasa dijela dalekovoda Lastva- Čevo- Pljevlja, preko  sela Đurđevića Tara,   jedino je izvodljivo rješenje, čvrst je  u stavu ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.To je poslednje što su mještani tog dijela pljavaljske opštine,  poslije mnogo  razgovora sa predstavnicima Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), protesta, te zvaničnog zahtjeva  lokalnog parlamenta  da se dio projekta obustavi, čuli minule sedmice.

Zatim je, dan pred praznike , uslijedio još jedan pokušaj dogovora  sa ministrom  energetike Sašom  Mujovićem. Susret nije donio ništa novo,  pa stavovi dvije stane nijesu bliže, nego što su bili sredinom prošle godine, kada su mještani stopirali radove na  dijelu dalekovoda koji prolazi kroz njihovo selo. Ministar je ponovo objašnjavao da projekat  „neće imati negativne implikacije po zdravlje“ i podsjećao na važnost i međunarodne obaveze.  Mještani su opet probelmatizovali uticaj projekta, na kom se radi duže od deceniju,  na ekonomski  potencijal i  turističke  resursa Đurđevića Tare.

Izgradnja dalekovoda Lastva-Pljevlja je trenutno najznačajniji projekat u energetici u Crnoj Gori i dio je evropskog projekta Transbalkanskog energetskog koridora od Rumunije preko Srbije, Crne Gore pa sve do Italije. Od  EU dobio je status PECI (Projekat od interesa za Energetsku zajednicu). Završetkom tog  projekta omogućiće se stvaranje 400 kV prstena našoj zemlji,  što, navodno,  treba značajno da podigne  pouzdanost rada elektroenergetskog sistema. Do sada je završeno 95 odsto projekta koji prolazi kroz osam opština, dva nacionalna parka i preko 30 naselja sa oko 1.400 predmeta eksproprijacije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Advokat nekadašnjeg direktora UP i visokopozicioniranog funkcionera u sistemu bezbjednosti tokom vladavine DPS, objašnjava zašto se on i njegov klijent raduju potvrđivanju optužnice. „Konačno izlazimo na sud gdje možemo da ukrstimo argumente sa tužilaštvom i gdje možda možemo da sagledamo mogućnost da Veselin Veljović počne da se brani sa slobode“, rekao nam je Volkov.

Naš sagovornik je komentarisao i saopštenje SDT-a povodom potvrđivanje optužmice. Njega Volkov vidi kao jedan vid pritiska na sud. „Ali vidim ga i kao strah. Iz prostog razloga što vanraspravno vijeće Višeg suda nije odlučivalo o krivici Veselina Veljovića već se odlučivalo o najnižem stepenu osnovane sumnje da li taj postupak da se nastavi ili da se obustavi“, kaže Volkov. „Čisto sumnjam da će sudeće vijeće dozvoliti sebi da zasniva osuđujuću odluku na bazi Skaja kao jedinog dokaza. I ono što treba da imamo u vidu da od momenta kontrole optužnice do današnjeg dana, imamo odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je na jasan način izdvojio tri kriterijuma koja moraju da budu ispunjena da bi se Skaj prepiska mogla uzeti kao dokaz. Nijedan od ta tri kriterijuma  nijesu ispunjena u konkretnom slučaju“, istakao je Volkov, objašnjavajući da i u pomenutom saopštenju SDT-a prepoznaje bojazan da će veliki broj predmeta koji se zasnivaju samo na skaj prepisci, „propasti“. Odnosno, da će za ishod imati oslobađajuće presude.

„Nijesam očekivao da će tužilaštvo nakon te odluke da se povuče i da odustane od daljeg gonjenja. To jeste takvo prvo njihovo saopštenje nakon te odluke, jer oni vjerovatno osjećaju pritisak, i advokatske i kompletne pravničke struke, povodom odluke Evropskog suda. Iskoračili su sa tom izjavom kako bi prebacili teret odgovornosti na sud, pa su rekli – vidite da nismo mi jedini koji smatramo da je to dokaz, nego je i sudeće vijeće Borisa Savića našlo da je to dokaz. Probali su u tom saopštenju, tako ja to vidim, da dobiju širi konsenzus, odnosno  širu podršku da je to dokaz. Ali namjerno prenebregavaju činjenicu da vanraspravno vijeće nije vijeće koje će u konačnom odlučivati o krivici. Tako da je loptica sad u dvorište suda i očekujem pravne kuraži od strane sudećih vijeća koji će se u tom postupku postaviti na pravi način“, ocijenio je Veljovićev advokat.

Zbog nedavnog zauzetog pravnog stava Evropskog suda za ljudska prava, Volkov očekuje da će, ne samo njegov klijent koji se u pritvoru nalazi 10 mjeseci, već i veliki dio pritvorenika, biti pušteni da se brane sa slobode.

„Jer otpada osnovana sumnja kao materijalno pravni element samog pritvora i onda ne vidim razlog zbog čega bi se istrajavalo na pritvoru. Želim da vjerujem da će sada sudovi polako da otpuštaju ruku u pravcu pritvora i da prihvataju prijedloge za ukidanje pritvora ili prijedloge za jemstvo. Vjerujem u to, jer bi svako drugo postupanje bilo ne samo nezakonito, nego bi bilo nesvjesno istrajavanje na nezakonitosti“, poručio je advokat Mihailo Volkov.

Suprotno mišljenju advokata, SDT ostaje pri stavu da je dešifrovana skay komunikacija, “kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti i dostavljen putem međunarodne pravne pomoći”, zakonit dokaz. Prilično je izvjesno da će se tim pitanjem baviti i Ustavni sud, ali tek nakon donošenja presuda i stavova (različitih ili istih) koje će zauzeti sudska vijeća kada se pred njima nađu predmeti zasnovani (isključivo) na osnovu sadržaja skay komunikacije.

 

Niko ne haje za zdravlje pritvorenika

Volkov se osvrnuo i na zdravstveno stanje njegovog branjenika. Smatra da je u Crnoj Gori stvorena takva klima da nikoga nije briga za zdravstveno stanje pritvorenih lica već da ih, kako kaže, samo treba utamničiti.

„Veselin Veljović je konstantno lošeg zdravstvenog stanja, mi smo to vše puta isticali. Dva puta je bio u Kliničkom centru za vrijeme boravka u ZIKS-u. Nekoliko puta sam pisao, obraćao se tim povodom, čini mi se da niko ne haje za to. Prosto je stvorena neka klima da se pritvorena lica utamniče. U kakvim zdravstvenim stanjima se oni nalaze, mislim da više nikoga nije briga“, ocijenio je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ 

 

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo