Povežite se sa nama

OKO NAS

NEIZVJESNA SUDBINA RADNIKA VEKTRA BOKE: Traže odgovornost za uništenu kompaniju

Objavljeno prije

na

Osmogodišnja agonija zvana Vektra Boka, koja je uništila turističku privredu Herceg Novog i ovaj, u prošlosti najrazvijeniji turistički centar Crne Gore, praktično ostavila bez pravih hotelskih kapaciteta, dobila je i svoju kulminaciju uvođenjem stečaja u preduzeće prodato biznismenu Draganu Brkoviću.

,,Slučaj ove kompanije je samo jedan u nizu onih koji, zapravo, dokazuju da u Crnoj Gori pravna država ne funkcioniše. Od samog početka ovaj privatizacioni aranžman je išao veoma traljavo i bez poštovanja osnovnih ugovornih normi. Nisu obezbijeđene odgovarajuće činidbene garancije, nisu u potpunosti razriješena imovinsko-pravna pitanja, čekalo se usvajanje planske dokumentacije. Ipak i nakon usvajanja urbanističkih projekata za rekonstrukciju hotela Plaža i izgradnju novog Tamarisa, investitor nije pokrenuo investicije, jer očigledno nije imao finansijski potencijal”, kaže za Monitor, predsjednik OO HN PzP-a i odbornik lokalnog parlamenta, Milovan Mišo Baždar. On podsjeća da je Brković umjesto gradnje i investiranja srušio hotel Tamaris i nebrigom dopustio devastaciju hotela Igalo.

,,Pored toga investitor je raznim višemilionskim hipotekama opteretio privatizovane nepokretnosti, a kreditna sredstva značajnim dijelom trošio nenamjenski za svoje potrebe izvan Herceg Novog. To je, naravno, u suprotnosti sa Ugovorom o privatizaciji. Kada se ovome doda i činjenica da radnicima nisu uplaćivani porezi i doprinosi na primanja u periodu dužem od četiri godine, kao i nastali milionski dug prema lokalnoj samoupravi, jasno je da se radi o potpuno promašenoj privatizaciji”, kaže Baždar.

Kompanija Vektra podgoričkog biznismena Dragana Brkovića je u decembru 2007. godine sa predstavnicima crnogorske Vlade i državnih fondova zaključila ugovor o kupoprodaji 59,45 odsto akcija hercegnovskog Hotelsko-turističkog preduzeć Boka, vrijedan 22,2 miliona eura. Ugovorom su bile predviđene investicije od oko 64 miliona eura za tri godine, dok je krajnji rok za početak realizacije bio 1. novembar 2008. godine. Vektra je dodatnih 33,4 odsto akcija kupila za 9,25 miliona eura od kompanije Hunguest hotels i postala vlasnik oko 93 odsto kapitala. Podgorička kompanija obećala je da će u izgradnju četiri hotela, koje je prema ugovoru bila dužna da završi za tri godine, uložiti 360 miliona eura ili šest puta više od ugovorenih obaveza. Do 2010. godine trebalo je biti izgrađeno ukupno 200.000 metara kvadratnih hotelskih objekata.

Kada je Vektra preuzela HTP Boku, u kompaniji je bilo zaposleno 230 radnika. Bilo je obećano da će biti zaposleno još oko 1.200 radnika. Brojka je sada duplo manja nego nakon privatizacije: 118 radnika pretežno u jedinom preostalom hotelu Plaža. Osim tog hotela, prema riječima predsjednika sindikata, Vojislava Miljanića, trenutno još rade restoran Levanger, parking hotela Igalo i autobuska stanica.

,,Mi smo o stečaju saznali iz medija. Do danas 118 radnika nijesu dobili rješenja o otkazu, niti su im ponuđeni ugovori o radu, iako su radno angažovani, uglavnom u Plaži, jedinom preostalom hotelu kompanije”, kazao je Miljanić novinarima. On je rekao da se u hotelu Plaža trenutno nalazi oko 100 gostiju, a očekuje se da će taj broj rasti i da radnici sami organizuju radni proces, jer je menadžment otišao iz Herceg Novog

,,Savjet za privatizaciju je mogao i morao raskinuti Ugovor još prije rušenja hotela, umjesto potpisivanja aneksa koji je omogućio nastavak agonije Vektra Boke. Ako kompanija ne može pokrenuti investicije, što je bila osnovna svrha privatizacije, niti dati bilo kakve bankovne garancije, onda je jasno da se tu radi o sprezi tajkuna Brkovića i političkog lobija iz DPS-a”, kaže Baždar za naš list. „Ovom se privatizacijom mora pozabaviti i državni tužilac naročito u sljedećim pitanjima: odgovornost investitora za hipotekarne terete i pričinjenu štetu na imovini HTP-Boke; odgovornost Savjeta za potpisivanje Ugovora i naročito Aneksa bez odgovarajućih bankovnih garancija koje je ugovor predviđao i odgovornost za neraskidanje Ugovora kada su se još prije više godina stekli uslovi za to.”.

Po njemu, nije teško zaključiti da postoji osnovana sumnja na moguće koruptivne radnje.

,,Mi smatramo da se mora raskinuti ugovor od strane Vlade sa Vektra Bokom i to bez obaveze isplate obeštećenja Brkoviću, jer su on i njegov menadžment odgovorni za dovođenje u stečaj nekada najvećeg hotelsko turističkog preduzeća kod nas”, kaže za Monitor Darko Klasić iz Novske liste, navodeći da će taj politički subjekt tražiti odgovornost države odnosno Vlade za stečaj i kao prioritet ostvarivanje zahtjeva radnika.

Na odgovornost pozivaju i odbornici demokrata HN, Obrad Gojković i Mirko Mustur

,,Štete koje je Opština imala u dosadašnjoj privatizaciji HTP Boke mogu se djelimično kompenzovati ukoliko Opština stvori aktivnu poziciju u procesu stečaja da integralno brani svoje interese. Ovo je možda posljednja prilika da Herceg Novi povrati dio imovine od najvišeg značaja za grad. To se prije svega odnosi na park hotela Boka, na prostor autobuske stanice i srušeni hotel Tamaris”, poručili su u saopštenju za javnost Obrad Gojković i Mirko Mustur. Gojković je kazao za Monitor da bi raskid ugovora koštao državu oko 16 miliona eura, ali da je to neuporedivo manja šteta od onoga što je uništeno lošim upravljanjem i nepoštovanjem odredbi ugovora čime je ,,zarobljena neuporedivo veća vrijednost”.

Od uvođenja stečaja 12. juna, radnici nijesu do sada imali sastanak ni sa stečajnim upravnikom niti sa menadžmentom.

,,Interesuje nas da li postoji plan reorganizacije, kolika su kreditna zaduženja i da li su objekti dati pod hipoteku. Zanima nas i njihov stav ko je kriv za ovakvo stanje, koja su sada prava radnika”, naveo je Miljanić i dodao da će ta pitanja dostaviti menadžmentu i u pisanoj formi.

Od stečajnog upravnika će tražiti odgovore kakvi su planovi za kompaniju. Posljednju platu primili su za februar ove godine, a prevoz za jun 2013. Već četiri godine imaju pravosnažne presude za isplatu dva regresa i za jednu razliku u plati, a to nije uplaćeno zbog blokade računa. Član IO sindikata Ljiljana Banković smatra da je država isključivi krivac za situaciju u kojoj su se našli preduzeće i zaposleni.

„Šest fondova je potpisalo ugovor kada je Brković kupovao našu imperiju. Oni su trebali da kontrolišu da li se privatizacioni ugovor poštuje. Umjesto toga osnovni ugovor je produžen aneksom, a na naše žalbe i molbe da neko reaguje od državnih institucija – odgovora nije bilo”.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

DIVLJANJE CIJENA U CRNOG GORI: Enigmatična poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Povodom ovonedjeljnog Međunarodnog dana potrošača svi akteri koji utiču na formiranje cijena su izjavili da oni nijesu krivi za enormna poskupljenja. I dok, eto, na neobjašnjiv način cijene osnovnih proizvoda stalno rastu, potrošačima se, sem većih izdataka, ne nudi rješenje

 

U Crnoj Gori je, po zvaničnoj statistici, u riziku od siromaštva više od petine ukupnog stanovništva i čak svako treće dijete. Divljanje cijena posljednih godinu dana mnogima je donijelo veće probleme u preživljavanju, a Vlada, trgovci i ostali centri moći sve to ne shvataju nimalo ozbiljno.

Ove sedmice, 15. marta, obilježen je Međunarodni dan zaštite prava potrošača. Crnogorski potrošači ovaj dan dočekuju u uslovima veoma visokih cijena koje opterećuju njihov životni standard, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP): „Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cijene u uslovima slobodnog tržišta, CEZAP prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju”, navodi se u saopštenju.

U CEZAP-u smatraju da postoji osnov za intervenciju države u tom dijelu, kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard.

Vlada sa drži po strani ili svojim odlukama dodatno urušava ovaj položaj. Odnedavno više nemamo smanjenu stopu akciza na gorivo, pa je došlo do rasta cijene goriva koje je sada jedno od najskupljih u regionu. I dok cijene goriva padaju na svjetskom tržištu, kod nas su zbog akciza već dva puta povećane.

Vlada će odlučiti da li će ponovo umanjiti akcize na gorivo zavisno od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi od poremećaja na tržištu, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Da kretanje cijena na našem ne zavisi toliko od cijena na globalnom tržištu pokazala je analiza Konsultantske kuće Fidelity Consulting. Oni su uporedili cijene proizvoda u Crnoj Gori iz decembra 2022. i decembra 2021. sa cijenama na globalnom nivou i došli su do sljedećih podataka: cijene ulja i masti u Crnoj Gori porasle su za 21 odsto, uprkos tome što su na globanom nivou pale za čak 23 odsto. I sa ostalim proizvodima u Crnoj Gori su oboreni rekordi. Cijene hljeba i žitarica u Crnoj Gori porasle za 31, a na globanom nivou za samo pet odsto; cijene mesa u Crnoj Gori porasle su za 20 odsto, a na globanom nivou za svega jedan odsto; cijene mlijeka, sira i jaja u kod nas su porasle za 48 odsto, a na globanom nivou za svega tri odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 17. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VALORIZACIJA  SPOMEN-KOMPLEKSA SLOBODA U BERANAMA: Trka sa administracijom i vremenom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama, autorsko djelo čuvenog i svjetski proslavljenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, do pune valorizacije sačekaće još neko vrijeme. Na tom putu je veći broj administrativnih barijera koje treba proći, kako ne bi propale pare iz državnog budžeta namijenjene u te svrhe

 

Nakon što je proglašen kulturnim dobrom od nacionalnog značaja, spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama, autorsko djelo čuvenog i svjetski proslavljenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, do pune valorizacije sačekaće još neko vrijeme. Na tom putu je veći broj administrativnih barijera koje treba proći, kako ne bi propale pare iz državnog budžeta namijenjene u te svhre.

Lokalne vlasti u ovom gradu ušle su, tako, u trku sa vremenom da bi iskoristile 300  hiljada eura opredijeljenih u ovoj godini za valorizaciju. Proglašenje kulturnim dobrom je, kažu, samo prvi korak, a do valorozacije biće ih još dosta.

Bogdanovićev spomenik nacionalnim kulturnim dobrom u Crnoj Gori proglašen je pred sam kraj prošle godine, a direktorica  Polimskog muzeja Berane, Violeta Folić, kaže da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore o tome obavijestila Opštinu Berane, kao imaoca kulturnog dobra.

,,Mi smo negdje od 2013. godine  uporno slali inicijative, i evo sada konačno, poslije deset godina, dočekali smo da se ovaj spomenik proglasi kulturnim dobrom. Mnogo je važno da je spomen-kompleks dobio status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, jer to znači da država ima pravo i obavezu da vodi dalju brigu o ovom značajnom spomen-kompleksu u Beranama”, priča Folićeva za Monitor.

Ona objašnjava da su upravo zbog toga ranije prekunute aktivnosti koje su bile u završnoj fazi izrade idejnog rješenja uređenja i valorizacije spomen-kompleksa Jasikovac.

,,Proglašenje nacionanim kukturnim dobrom podrazumijeva, naime, da mi više ne možemo tamo raditi ništa bez saglasnoti, odobrenja i konsultovanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, kaže Folićeva.

Direktorica Polimskog muzeja posebno ističe da valorizacija spomen-kompleksa nije proces koji se dešava brzo, već da to predstavlja ,,maraton”, odnosno da će za taj posao trebati malo više vremena.

Folićeva smatra da ovo, na neki način, garantuje održivost spomenika, donosno čitavog sponem-kompleksa. Otvaraju se, kako objašnjava, mogućnosti da Opština Berane, kao imalac kulturnog dobra, od Ministarstva kulture dobija godišnje određena sredstva kroz Program zaštite i očuvanja kulturne baštine, gdje prednost imaju pokretna i nepokretna baština sa statusom kulturnog dobra.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 17. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

ULCINJSKA PORT MILENA: Od simbola grada do septičke jame i nazad

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ulcinjska Port Milena, nekada pitoreskna laguna na samom početku Velike plaže, nakon decenija devastacije, dobija novi izgled. Od ekološke crne tačke ponovo postaje jedna od najatraktivnijih lokacija Ulcinja

 

„Ja sam uvjeren da je ovo decenija Ulcinja i da je ona već počela. To se ogleda i po visini investicija na svim poljima, počevši od onih u infrastrukturu pa do ulaganja u hotelske objekte visoke kategorije”, kaže predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Prema njegovim riječima, to se možda najbolje vidi na početku Velike plaže, gdje se privodi kraju gradnja poslovno-stambenog kompleksa Porto Milena, iza koje stoji kapital iz Turske.

Cijeli ovaj prostor nakon decenija zapuštenosti dobija novi izgled, što je, kako navodi poznati ulcinjski ekolog, izvršni direktor NVO Zeleni korak, Dželal Hodžić, i dug prema istoriji. Jer, ovaj kanal od 1885. godine nosi ime po crnogorskoj knjeginji, kasnije kraljici Mileni Petrović.

Port Milena, odnosno luka Milena, je decenijama bila sigurno utočište za brodove i najveće mrijestilište ribe na Mediteranu. Bila je poznata širom Evrope po svojim kalimerama, jedinstvenim kućicama sa mrežama za izlov ribe, jer ih je fotografisao svaki turista koji je došao u Ulcinj.

Povremenim izlivanjima rijeke Bojane, luka i kanal su u plovnom stanju bili sve do 1930. godine. Nakon što je 1934. godine izgrađena Solana, radi čije je bezbjednosti podignut nasip duž Bojane, pročišćavanje luke i kanala riječnom vodom je prestalo.

Nakon katastrofalnog zemljotresa, 1979. godine, oko kanala je krenula intenzivna gradnja, tačnije pravi stampedo. Uzurpiraju se njegove obale praćene nasipanjem šuta, zemlje, ispuštanjem otpadnih komunalnih voda iz okolnih objekata (hotela, odmarališta, restorana, kuća, pansiona, auto-servisa…), a koje tu dospijevaju direktno ili indirektno preko potoka Bratice.

,,Prosječna širina Port Milene je nekada iznosila od 80 do 120 metara, a danas se na pojedinim mjestima može takoreći preskočiti. Sve to pokazuje nemoć državnih i opštinskih organa”, kaže Hodžić.

Situaciju je posebno otežavala činjenica da je najveći dio gradske kanalizacije završavao u ovom kanalu, pa je on postao najveća ekološka bomba na Jadranu. Ribe gotovo više nije bilo, kalimere su propadale, dok se sa tog prostora, posebno ljeti, širio nesnosni miris. Bilo je svakom jasno: dok se ta ekološka bomba ne ukloni, malo je izgleda da će čitav Ulcinj prodisati.

U jednoj studiji crnogorske Vlade iz 2013. godine se isticalo da Port Milena predstavlja najveći problem na jugu države, uz ukazivanje na potrebu iskopavanja kontaminiranog mulja iz tog kanala.

„Završetkom radova na izgradnji kanalizacione mreže za nekoliko prigradskih naselja, projekta koji se realizuje preko Evropske investicione banke i koji je vrijedan pet miliona eura, stanje u Port Mileni će biti za oko 70 odsto bolje“, tvrdi sekretar za investicije u lokalnoj upravi Minir Karamanaga.

Očekuje se da će se stanje sasvim normalizovati tek nakon realizacije projekta kompletne sanacije kanalizacione i vodovodne mreže u Ulcinju, koja se realizuje iz kredita njemačke KfW banke, a koja samo u prvoj fazi dostiže cifru od 20 miliona eura.

A na ušću Port Milene u more gradiće se ribarska luka koja će, prema projektu, moći da primi oko 80 čamaca. U okviru luke predviđena je i hala za rukovanje ribom i hlađenje, kao i 60 ribarskih kabina.

Kao rezultanta ovih radnji i očekivanja, krenula je obnova kalimera, što će sufinasirati i lokalna samouprava. Jer, te starinske naprave za ulov ribe su jedan od simbola Ulcinja, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 2017. godine ,,ribarenje kalimerama” proglasila „nematerijalnim dobrom od lokalnog značaja“.

Hodžić smatra da je sada pravo vrijeme, da nakon što je Solana proglašena Parkom prirode, bude zaštićena i Port Milena. Jer, ona je, kako naglašava, dio kulturne baštine, turističko-ekološki brend, ekonomski samoodrživ lokalitet i arhitektonsko-pejsažna autentičnost Ulcinja.

,,Nakon ekološke rekonstrukcije, najbolje bi bilo da se upravo ovdje napravi marina, kao mjesto gdje su u slučaju nevremena vlasnici ulcinjskih čamaca decenijama sklanjali svoja plovila. Jer, to je prirodna marina koja bi mogla imati oko 400 vezova“, smatra bivši predsjednik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga.

                                                                                                                                                                       Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo