Povežite se sa nama

OKO NAS

NEIZVJESNA SUDBINA RADNIKA VEKTRA BOKE: Traže odgovornost za uništenu kompaniju

Objavljeno prije

na

Osmogodišnja agonija zvana Vektra Boka, koja je uništila turističku privredu Herceg Novog i ovaj, u prošlosti najrazvijeniji turistički centar Crne Gore, praktično ostavila bez pravih hotelskih kapaciteta, dobila je i svoju kulminaciju uvođenjem stečaja u preduzeće prodato biznismenu Draganu Brkoviću.

,,Slučaj ove kompanije je samo jedan u nizu onih koji, zapravo, dokazuju da u Crnoj Gori pravna država ne funkcioniše. Od samog početka ovaj privatizacioni aranžman je išao veoma traljavo i bez poštovanja osnovnih ugovornih normi. Nisu obezbijeđene odgovarajuće činidbene garancije, nisu u potpunosti razriješena imovinsko-pravna pitanja, čekalo se usvajanje planske dokumentacije. Ipak i nakon usvajanja urbanističkih projekata za rekonstrukciju hotela Plaža i izgradnju novog Tamarisa, investitor nije pokrenuo investicije, jer očigledno nije imao finansijski potencijal”, kaže za Monitor, predsjednik OO HN PzP-a i odbornik lokalnog parlamenta, Milovan Mišo Baždar. On podsjeća da je Brković umjesto gradnje i investiranja srušio hotel Tamaris i nebrigom dopustio devastaciju hotela Igalo.

,,Pored toga investitor je raznim višemilionskim hipotekama opteretio privatizovane nepokretnosti, a kreditna sredstva značajnim dijelom trošio nenamjenski za svoje potrebe izvan Herceg Novog. To je, naravno, u suprotnosti sa Ugovorom o privatizaciji. Kada se ovome doda i činjenica da radnicima nisu uplaćivani porezi i doprinosi na primanja u periodu dužem od četiri godine, kao i nastali milionski dug prema lokalnoj samoupravi, jasno je da se radi o potpuno promašenoj privatizaciji”, kaže Baždar.

Kompanija Vektra podgoričkog biznismena Dragana Brkovića je u decembru 2007. godine sa predstavnicima crnogorske Vlade i državnih fondova zaključila ugovor o kupoprodaji 59,45 odsto akcija hercegnovskog Hotelsko-turističkog preduzeć Boka, vrijedan 22,2 miliona eura. Ugovorom su bile predviđene investicije od oko 64 miliona eura za tri godine, dok je krajnji rok za početak realizacije bio 1. novembar 2008. godine. Vektra je dodatnih 33,4 odsto akcija kupila za 9,25 miliona eura od kompanije Hunguest hotels i postala vlasnik oko 93 odsto kapitala. Podgorička kompanija obećala je da će u izgradnju četiri hotela, koje je prema ugovoru bila dužna da završi za tri godine, uložiti 360 miliona eura ili šest puta više od ugovorenih obaveza. Do 2010. godine trebalo je biti izgrađeno ukupno 200.000 metara kvadratnih hotelskih objekata.

Kada je Vektra preuzela HTP Boku, u kompaniji je bilo zaposleno 230 radnika. Bilo je obećano da će biti zaposleno još oko 1.200 radnika. Brojka je sada duplo manja nego nakon privatizacije: 118 radnika pretežno u jedinom preostalom hotelu Plaža. Osim tog hotela, prema riječima predsjednika sindikata, Vojislava Miljanića, trenutno još rade restoran Levanger, parking hotela Igalo i autobuska stanica.

,,Mi smo o stečaju saznali iz medija. Do danas 118 radnika nijesu dobili rješenja o otkazu, niti su im ponuđeni ugovori o radu, iako su radno angažovani, uglavnom u Plaži, jedinom preostalom hotelu kompanije”, kazao je Miljanić novinarima. On je rekao da se u hotelu Plaža trenutno nalazi oko 100 gostiju, a očekuje se da će taj broj rasti i da radnici sami organizuju radni proces, jer je menadžment otišao iz Herceg Novog

,,Savjet za privatizaciju je mogao i morao raskinuti Ugovor još prije rušenja hotela, umjesto potpisivanja aneksa koji je omogućio nastavak agonije Vektra Boke. Ako kompanija ne može pokrenuti investicije, što je bila osnovna svrha privatizacije, niti dati bilo kakve bankovne garancije, onda je jasno da se tu radi o sprezi tajkuna Brkovića i političkog lobija iz DPS-a”, kaže Baždar za naš list. „Ovom se privatizacijom mora pozabaviti i državni tužilac naročito u sljedećim pitanjima: odgovornost investitora za hipotekarne terete i pričinjenu štetu na imovini HTP-Boke; odgovornost Savjeta za potpisivanje Ugovora i naročito Aneksa bez odgovarajućih bankovnih garancija koje je ugovor predviđao i odgovornost za neraskidanje Ugovora kada su se još prije više godina stekli uslovi za to.”.

Po njemu, nije teško zaključiti da postoji osnovana sumnja na moguće koruptivne radnje.

,,Mi smatramo da se mora raskinuti ugovor od strane Vlade sa Vektra Bokom i to bez obaveze isplate obeštećenja Brkoviću, jer su on i njegov menadžment odgovorni za dovođenje u stečaj nekada najvećeg hotelsko turističkog preduzeća kod nas”, kaže za Monitor Darko Klasić iz Novske liste, navodeći da će taj politički subjekt tražiti odgovornost države odnosno Vlade za stečaj i kao prioritet ostvarivanje zahtjeva radnika.

Na odgovornost pozivaju i odbornici demokrata HN, Obrad Gojković i Mirko Mustur

,,Štete koje je Opština imala u dosadašnjoj privatizaciji HTP Boke mogu se djelimično kompenzovati ukoliko Opština stvori aktivnu poziciju u procesu stečaja da integralno brani svoje interese. Ovo je možda posljednja prilika da Herceg Novi povrati dio imovine od najvišeg značaja za grad. To se prije svega odnosi na park hotela Boka, na prostor autobuske stanice i srušeni hotel Tamaris”, poručili su u saopštenju za javnost Obrad Gojković i Mirko Mustur. Gojković je kazao za Monitor da bi raskid ugovora koštao državu oko 16 miliona eura, ali da je to neuporedivo manja šteta od onoga što je uništeno lošim upravljanjem i nepoštovanjem odredbi ugovora čime je ,,zarobljena neuporedivo veća vrijednost”.

Od uvođenja stečaja 12. juna, radnici nijesu do sada imali sastanak ni sa stečajnim upravnikom niti sa menadžmentom.

,,Interesuje nas da li postoji plan reorganizacije, kolika su kreditna zaduženja i da li su objekti dati pod hipoteku. Zanima nas i njihov stav ko je kriv za ovakvo stanje, koja su sada prava radnika”, naveo je Miljanić i dodao da će ta pitanja dostaviti menadžmentu i u pisanoj formi.

Od stečajnog upravnika će tražiti odgovore kakvi su planovi za kompaniju. Posljednju platu primili su za februar ove godine, a prevoz za jun 2013. Već četiri godine imaju pravosnažne presude za isplatu dva regresa i za jednu razliku u plati, a to nije uplaćeno zbog blokade računa. Član IO sindikata Ljiljana Banković smatra da je država isključivi krivac za situaciju u kojoj su se našli preduzeće i zaposleni.

„Šest fondova je potpisalo ugovor kada je Brković kupovao našu imperiju. Oni su trebali da kontrolišu da li se privatizacioni ugovor poštuje. Umjesto toga osnovni ugovor je produžen aneksom, a na naše žalbe i molbe da neko reaguje od državnih institucija – odgovora nije bilo”.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo