Povežite se sa nama

OKO NAS

NELEGALAN RAD AUTO-PERIONICA NA SJEVERU: Mali biznis velikog rizika

Objavljeno prije

na

Otpadne vode iz stotina auto-perionica na sjeveru, po pravilu,  ne prolaze kroz separatore, kako to nalažu propisi. Za većinu  njih nikada nijesu ni rađeni eleborati o procjeni uticaja na životnu sredinu. Inspekcije rijetko samoincijativno kontrolišu te objekte, iako ekolozi tvrde da su vrlo opasni za životnu sredinu

 

Ručno kopanim kanalom dugim 10-ak metara, voda iz jedne auto-perionice u Kolašinu godinama otiče pravo u Svinjaču, pritoku Tare. Na drugom kraju grada,  prljava voda se ispred sličnog objekta razliva dvorištem  i otiče u atmosfersku kanalizaciju.

Slična ,,postrojenja” mogu se nači i u Mojkovcu, Beranama, Rožajama  ili bilo kojem gradu na sjeveru. Samo u jednom bjelopoljskom naselju pranje auta se nudi na preko 30 lokacija.  Poznavaoci tamošnjih prilika kažu da je u tom gradu preko 200 auto-perionica.

Niko, zapravo, pouzdano ne zna koliko je auto-perionica na sjeveru koje ne zadovoljavaju ni minimum propisa koji su predviđeni za takve objekte. Ipak,  perionice nijesu  zvanično prepoznate kao  značajniji zagađivači voda u tim sredina. Ekolozi tvrde suprotno.

Vlasnici auto-perionica izbjegavaju da odogovore na pitanje o načinu na koji su zadovoljili propisane procedure prilikom otvaranja servisa. Stiče se utisak da mnogi čak i ne znaju  šta im je sve bila zakonska obaveza, ni koliko nesavjesnim radom štete životnoj sredini.

Prema važećim propisima za  tretman otpadnih voda,  svaka auto-perionica treba da ima ugrađen separator. On služi za separaciju (odvajanje) ulja, masti i detedženata. U separatorima se  obavlja  primarni tretman otpadne vode, nakon čega  bi  tek trebalo da se odvodi u kanalizacioni sistem.

Ukoliko nema separatora, objašnjavaju ekolozi,  pored negativnog uticaja na površinske vode, otpadne vode nastale kao produkt rada auto-perionica mogu dodatno uticati na zagađenje podzemnih voda. Na taj način, tvrde, mogu se izazvati  hemijske promjene vode.  Ništa manje štete ne izazivaju ni supstance koje ostaju na površini.

Propisi nalažu  da za svaku auto-perionicu mora, prije početka rada, da se  uradi procjena uticaja na životnu sredinu.  Lokalna uprava, odnosno nadležni sekretarijat,  zatim bi trebalo da  provjere Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i da ga ponude na razmatranje javnosti. U slučaju kada taj elaborat ne predviđa standard i norme propisane zakonima iz oblasti zaštite životne sredine,  vlasnik auto-perionice ne bi smio dobiti rješenje koje omogućava početak rada.

Potom bi trebalo da nadležne službe  provjere uticaj auto-operionica na životnu sredinu u smislu uticaja na biodiverzitet, zemljište, kvalitet vazduha, vode,  geološke i geomorfološke karakteristike, stanovništvo…

„Prema Uredbi o projektima za koje se obavlja  procjena uticaja na životnu sredinu, objekti za snabdijevanje motornih vozila gorivom i autoservisi (pranje vozila, vulkaniziranje, automehaničarske usluge) nalaze se na listi 2 projekta za koje se može zahtijevati procjena uticaja na životnu sredinu. To znači da se, u svakom konkretnom slučaju, od strane nadležnog organa donosi rješenje o postojanju ili nepostojanju potrebe za izradom elaborata procjene uticaja”, tvrdi za Monitor kolašinski sekretar za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin.

Međutim,  objašnjava on, treba znati da, u slučaju da nije potrebno sprovođenje daljeg postupka i izrada elaborata, vlasnik te  vrste objekta dužan je da se pridržava mjera koje su mu propisane u ekološkoj saglasnosti.  Da li i koliko se te mjere poštuju, objašnjava Glavičanin,  u obavezi je da kontroliše  ekološki inspektor.

Prema njegovim riječima, u  slučaju auto-servisa, najbitnije je postupanje sa otpadnim uljima, kao opasnom vrstom otpada. Takođe i  tretman otpadnih djelova i guma, te sprečavanje naružavanja životne sredine bukom. Uz to, kaže Glavičanin,  propisuju se i ostale mjere zaštite, u skladu sa specifičnostima projekta.

,,Kod auto-periona, separator deterdženta, lakih ulja i masti je obavezan. Uz to, treba zadovoljiti i granične vrijednosti emisije zagađujućih supstanci u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda. Obaveza vlasnika je da taložnik mulja i separator permanentno održava i kontroliše ispravnost funkcionisanja, kako ne bi došlo do njegovog zagušenja i otpadna voda neprečišćena oticala u gradsku kanalizacionu mrežu ili upojni bunar”, kaže kolašinski sekretar za zaštitu životne sredine.

Kontrolu rada separatora i čišćenje taložnika i filtera trebalo bi da obavlja  osoba koja je zadužena za održavanje rada auto-perionice.

Na teritoriji opštine Kolašin radi desetak auto-servisa, auto-perionica i vulkanizerskih radnji od koji su, prema evidenciji nadležnog sekretarijata, samo tri  sprovele postupak procjene uticaja na životnu sredinu.

Rad velikog broja nelagalnih auto-perionica bio je, prije nekoliko mjeseci, razlog da Građanski pokret URA uputi apel lokalnoj vlasti u Bijelom Polju da što hitnije uredi tu oblast. Iz stranke tvrde da većina bjelopoljskih auto-periona nema separatore za tretman otpadnih voda.

,,Ispuštaju ih  u atmosfersku ili fekalnu kanalizaciju, kanale koji vode do Lima ili se otpadne vode razlivaju po tlu. Od  više desetina perionica, koliko ih ima u Bijelom Polju, samo par njih radi legalno i u skladu da svim propisima”,  saopštila je predsjednica Foruma mladih bjelopoljskog odbora Građanskog pokreta URA Anđelija Otović.

URA je pozvala  nadležne službe da provjere uticaj tih objakata  na životnu sredinu. ,,Ne treba podsjećati da su rijeka Lim i njene pritoke pod velikim negativnim uticajem već duže vrijeme, što je direktno posljedica antropogenog djelovanja”, kazala je  Otovićeva.

Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove u  Bijelom Polju postoje registrovane  auto-perionice koje rade u okviru sedam privrednih subjekata. To su samouslužne  auto-perionice Ina Crna Gora -benzinska pumpa Bijelo Polje, IN stil (Gušmirović),  Soko Group, Flach car, OmerovićMMM Smolović i samouslužna auto-perionica  Miloja Damjanovića.

Prema zvaničnim podacima skorije nije bilo prijava za nelegalan rad auto-perionica na području te opštine.  Međutim, obavljeni su  inspekcijski nadzori prije tri-četri godine. Tada je, kako su ranije saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove, za dvije  auto-perionica donešena rješenje o pribavljanju odluke o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu.

Prilikom izrade Katastra zagađivača rijeka za opšinu Bijelo Polje, prije nekoliko godina,   na terenu je utvrđeno  da samo jedna auto-perionica (Damjanović) ima  uređaje za prečišćavanje otpadnih voda  i da je urađena po savremnim standarima u ekološkom smislu.

Ekološki aktivisti su više puta upozoravali i da se mehanizacija velikih preduzeća koja su koncesionari šuma na sjeveru, pere u rijekama.  Međutim, kako se to obično radi na parcelama koje su privatno vlasništvo, inspekcija je nemoćna. Tada je to nadležnost komunalne policije.  U nekoliko lokalnih uprava na sjeveru nijesu mogli da se sjete nijednog slučaja kada je zbog takvog načina pranja mehanizacije neko sankcionisan. Nije, tvrde, bilo ni zvaničnih prijava.

Dostupna dokumentacija pokazuje kako su nadležni iz opština sa sjevera u više navrata donosili odluke da eleborat o procjeni uticaja na životnu sredinu nije neophodan za rad određenih auto-perionice. U zvaničnim dokumentima, najčešće, ne pominju se ti servisi kao opasnost za životnu sredinu.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

NAKON HAPŠENJA ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA: Ukrivanje imovine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijaloviću se, ukoliko to bude potreba pravosudnog procesa,  ne može  zamrznuti imovina u „Hidroenergiji Montenegro“, jer više nije vlasnik u toj kompaniji za proizvodnju električne energije

 

Tek poslije nedavnog hapšenja zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno ne tako davno prodao vlasništvo u kompaniji „Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

U ogromnom broju promjena u Centralnom registru privrednih subjekata, kao vlasnik ove kompanije u jednom trenutku se sa 60 odsto pojavio „Bemaks“, čiji je zastupnik bio Veselin Kovačević, a potom personalno Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, kao nezvanični vlasnici „Bemaksa“.

Preduzeće „Hidoenergija Montenegro“ osnovano je upravo u Beranama u jesen 2007. godine. Tada je biznismen Oleg Obradović došao u svoj rodni grad i preko kompanije „Hamera Capital“ napravio dogovor sa tri opštine na sjeveroistoku Crne Gore o davanju koncesija za izgradnju malih hidrolektrana na njihovim teritorijama, ponudivši im za uzvrat dio akcija u zajedničkoj firmi.

Odluka o upisu udjela Opštine Berane u doo „Hidroenergija Montenegro“ donijeta je u lokalnom parlamentu krajem oktobra te godine. U njoj je precizno definisano da će ova Opština kao svoj osnivački ulog unijeti „nenovčana sredstva u iznosu od 5.023 eura shodno procjeni ovlašćenog procjenjivača“ i na osnovu ovog uloga postati vlasnik 3,33 procenta kapitala novoosnovane firme.

Tom odlukom je definisano i da sjedište firme bude u Beranama, sa osnovnom djelatnošću „izgradnja objekata za proizvodnju i distribuciju električne energije“.

„Privrednim društvom upravljeće Odbor direktora od sedam članova, u čijem sastavu će biti i predsjednik opštine Berane. Raspodjela dobiti vršiće se po procentualnom učešću u vlasništvu. Opštine će svoj dio od deset procenata od opredijeljene dobiti za fiskalnu godinu za koju se odluka donosi, dijeliti među sobom u zavisnosti od količine proizvedene i prodate električne energije sa teritorije pojedinačne opštine“ – navodi se u ovoj odluci koju je potpisao tadašnji predsjednik SO Berane Samir Agović (DPS).

U njoj je decidno stajalo da se za sprovođenje odluke i potpisivanje potrebne dokumentacije ovlašćuje predsjednik opštine Berane koji je trebalo da bude i jedan od članova Odbora direktora. U to vrijeme tu funkciju je vršio funkcioner DPS Vuka Golubović.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASILJE U ŠKOLAMA: Nezaštićeni i učenici i nastavnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon incidenta u OŠ ,,Savo Pejanović” u Podgorici ponovo je aktualizovano nasilje nad nastavnicima. Podaci govore da je svaki četvrti nastavnik pretrpio neki vid nasilja. Kada škole nijesu sigurne za nastavnike, šta tek učenici da očekuju

 

 

U podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Savo Pejanović” u ponedjeljak je došlo do incidenta kada je učenik tokom časa provocirao i fizički nasrnuo na nastavnika na zamjeni. Kako tvrde roditelji đaka odjeljenja devetog razreda te škole, taj učenik je ušao na čas deset minuta pred kraj, provocirao nastavnika, da bi i fizički nasrnuo na njega kada je htio da ga izvede iz učionice.Snimak incidenta ubrzo je postao javno dostupan, a portal RTCG je prenio da se na njemu ne vidi rasprava i dio kada je učenik nastavnika oborio na pod.

Upitanja da prokomentariše ovaj slučaj, direktorica škole Milja Božović je novinarki RTCG kazala da joj prekida popodnevni odmor. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su saopštili da će učenik koji je nasrnuo na nastavnika biti premješten u drugu školu. Ta mjera mu je još ranije izrečena, ali se čekalo na njeno izvršenje.

U njihovom saopštenju vidi se koliko ta mjera ima efekta: ,,Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ „Savo Pejanović“ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ „Maksim Gorki“, zatim u JU OŠ „Vojin Popović “ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ „Savo Pejanović”.

Iz Ministarstva su istakli i da su se obratili roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”. Dodali su i da je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je saopšteno da će učenik devetog razreda koji je napao nastavnika na času u OŠ ,,Savo Pejanović” odgovarati prekršajno.

Nakon ovog incidenta, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je javno upitao: ,,Dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara?”

Iz Sindikata su podsjetili na ranije javno objavljene slučajeve nasilja nad nastavnicima: na hajku, od strane roditelja, preko društvenih mreža nakon što je učenik škole ,,Vuk Karadžić” iz Berana u junu prošle godine ponavljao razred sa šest jedinica. Vrijeđanje i prijetnje su prijavljene policiji, ali reakcije nije bilo.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KADROVSKA POLITIKA U PLANTAŽAMA: Otkazom protiv znanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugogodišnji glavni tehnolog u Plantažama Zoran Miladinović dobio je otkaz. Tereti se da nije bio u kancelariji, iako mu je u opisu posla terenski rad i briga o zaštiti bilja. On tvrdi da je samo jedan u nizu visokokvalifikovanog kadra koji se degradira. S druge strane, postoji sumnja na brojne lažne diplome u ovoj kompaniji

 

Dugogodišnji glavni tehnolog Plantaža 13. jul Zoran Miladinović krajem januara dobio je otkaz.

Miladinović posjeduje doktorat iz oblasti zaštite bilja, objavio je 20 naučnih radova na ovu temu, a od 1991. zaposlen je u Plantažama.

Zbog svoje stručnosti i iskustva u oktobru 2021. imenovan je za vršioca dužnosti izvršnog direktora Plantaža. Na lični zahtjev povukao se sa ove funkcije u novembru 2022. Na njegovo mjesto imenovan je Igor Čađenović, dodatašnji direktor Sektora prodaje i marketinga, kadar Demokratskog fronta.

Početkom novembra prošle godine rektor Univerziteta Crne Gore  Vladimir Božović i direktor kompanije 13. jul – Plantaže Igor Čađenović potpisali su Memorandum o saradnji koji predstavlja temelj za buduće zajedničke aktivnosti u oblasti poljoprivrednih i tehničko-tehnoloških nauka. Kako je Miladinović još prije deset godina Univerzitet Crne Gore izabrao za naučnog saradnika za oblast zaštite bilja, očekivao se njegov doprinos ovoj saradnji. Međutim, njemu je, u decembru, uručen aneks o radu kojim se sa mjesta šefa službe zaštite bilja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji raspoređuje na mjesto stručnog saradnika za preciznu poljoprivredu.

Degradacija nije bila dovoljna, pa mu Čađenović, sredinom januara, dostavlja ,,Upozorenje o postojanju opravdanih razloga za otkaz ugovora o radu”.  Miladinović je upozoren da, navodno, 10 dana nije dolazio na posao. Prema Zakonu o radu otkaz slijedi ukoliko neopravdano izostajanje sa posla traje tri ili više radnih dana uzastopno,  odnosno pet radnih dana sa prekidima u toku od 12 mjeseci.

Konstatovano je i da je Miladinović pomenutih dana dolazio na posao ali ne u toku propisanog radnog vremena. ,,U pomenutom Izjašnjenju stoji da je zaposleni u spornom periodu, svakog dana, u 6:30 časova evidentirao svoj upis. Međutim, samo evidentiranje prisustva, van utvrđenog radnog vremena (07:00 – 15:00h), bez dolaska na radno mjesto, ne može se smatrati dolaskom na posao. Takođe, u spornom periodu, nema evidentiranog zapisa odlaska sa posla, iako je zaposleni upoznat sa obavezom evidentiranja dolazaka i odlazaka upotrebom elektronske kartice”, odgovorili su iz Plantaža na pitanje Monitora o ovom slučaju.

Miladinoviću je dat rok od pet dana da se izjasni o prijetnji otkazom.  U svom odgovoru on navodi da mu se spočitava da nije dolazio na posao prije 20. decembra do kada nije premješten sa posla i još uvijek je bio šef službe za zaštitu bilja.

U odgovoru Miladinović objašnjava da njegov posao ne podrazumjeva rad u kancelariji već izlazak na teren gdje se biljke uzgajaju, a da je kao šef Službe za zaštitu bilja bio zadužen da obilazi zasade voća površine 2.300 hektara, sa oko 10 miliona čokota vinove loze. Dodaje da je to radno mjesto od posebne važnosti, koje ne poznaje radno vrijeme, i da nikada nije bio upozoren na dolazak i odlazak sa imanja mimo radnog vremena od 7 do 15.

Naglašava da je spornih dana evidentirao svoj dolazak na posao na isti način i u isto vrijeme kao i svih dana ranije, kao i posljednjih 20 godina od kada se vodi elektronska evidencija prisustva zaposlenih. ,,Moj boravak na imanju je od posebne važnosti u vrijeme kada su štetočine najaktivnije, tokom večeri i ranih jutarnjih sati, i svoje prisustvo na imanju u to vrijeme nikada nisam elektronski prijavljivao u upravnoj zgradi. Isto se odnosi i na rad tokom vikenda, vjerskih i državnih praznika, znajući da štetočine ne poznaju ni vikende, ni praznike. Na ovaj način sam ostvario veliki broj prekovremenih sati na terenu, a koji nikada nisu bili elektronski evidentirani, niti je postojalo moje očekivanje i zahtjev da budu plaćeni”.

Krajem januara Miladinoviću je uručeno rješenje kojim mu radni odnos prestaje 20. decembra 2023.

U odgovorima dostavljenim Monitoru iz Plantaža kažu da Miladinović u svom odgovoru nije ,,prezentovao bilo kakve uvjerljive dokaze o postojanju  stvarnih izvinjavajućih  razloga odsustva, koji bi spriječili prestanak radnog odnosa otkazom ugovora o radu”.

,,U spornom periodu nema evidentiranih obaveznih tehnoloških naloga koji bi ukazivali da je zaposleni obavljao  rad na terenu, kako on navodi u svom Izjašnjenu, niti je evidentirana posredna, neposredna, telefonska ili e-mail komunikacija sa njegovim pretpostavljenim, niti je evidentiran njegov boravak u kancelariji”, tvrde u Plantažama.

Iz Plantaža tvrde da imaju adekvatnu zamjenu za stručnjaka sa decenijskim iskustvom, kakav je Miladinović, te da je na njegovom mjestu osoba ,,koja u potpunosti može da odgovori izazovima koje sa sobom nosi odgovornost i složenost tog radnog mjesta“.

Miladinović u izjavi za Monitor tvrdi da je njegov slučaj drastičan, jer je dobio otkaz, ali da je u posljednjih godinu dana desetak visokokvalifikovanih stručnjaka u ovoj kompaniji degradirano na niže radne pozicije.

Na ove tvrdnje iz Plantaža odgovaju: ,,Prilikom izmjena ugovorenih uslova rada, uključujući raspoređivanje zaposlenih na drugi odgovarajući posao zbog potreba procesa ili organizacije rada, Poslodavac se, prevashodno, i uvijek, rukovodi postojanjem objektivne potreba procesa rada za popunjavanjem ponuđenog radnog mjesta, uzimajući u obzir stepen stručne spreme, odnosno nivo obrazovanja i zanimanja svakog zaposlenog, kao i sve druge posebne uslove koji se zahtijevaju za konkretno radno mjesto”.

Upravo nedostatak kvalitetnog kadra kao problem u Plantažama ističu iz Alternative. Ova organizacija je prije dva mjeseca podnijela krivičnu prijavu zbog kupovine vina iz Makedonije i njegove prodaje pod etiketom Plantaža. ,,Poenta je da Plantaže ne mogu da izađu u susret tražnji koju imaju iz razloga što su imali rekordno mali prinos grožđa. Znamo da su čokoti uništeni, bave se njima ljudi sa lažnim diplomama bez ikakvih kvalifikacija za obavljanje tog posla”, kazali su za Monitor iz Alternative.

,,Imamo osnov sumnje da gospodin Čađenović ima kupljenu diplomu. Par puta samo slali zahtjev, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, da nam daju tu diplomu na uvid ali to se nije desilo. Zatim smo poslali zahtjev za diplome nekih direktora i tehničara, ključnih ljudi Plantaža, nijesu nam odgovorili iako su ti zahtjevi poslati prije mjesec dana”, kaže za Monitor koordinator Alternative Vesko Pejak. Dodaje da su ,,nestrućnost, neznanje i lažne diplome dovele do problema. Tražili smo od države da sprovede istragu, ali zbog političkog mira i balansa to još uvijek nije došlo na red a mi se pitamo kada će doći”.

Dok se čeka tužilaštvo, slučajem otkaza bivšem v.d. izvršnom direktoru pozabaviće se sud. Miladinović je početkom ovog mjeseca, podnio tužbu protiv Plantaža Osnovnom sudu u Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo