Povežite se sa nama

FOKUS

NESTAŠICA LJEKOVA I HIV POZITIVNI: Nebriga države ugrožava živote

Objavljeno prije

na

„Već neko vrijeme strahujem da zbog nestašice u državnim apotekama neću doći do lijeka na vrijeme. Ne smijem ni da zamislim da bi se na kraju to stvarno moglo desiti, i da bi nebriga države mogla uništiti godine liječenja, moj i živote drugih HIV pozitivnih osoba u Crnoj Gori”, kaže za Monitor četrdesetogodišnji otac, koji je prije nekoliko godina saznao da je HIV pozitivan.

On objašnjava da sa ljekovima kuburi već pola godine, otkako je Global Fond prestao da finansira nabavku ljekova za tu kategoriju pacijenata u Crnoj Gori. Radi se o međunarodnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, koji je jedno vrijeme finansijski pomagao crnogorsko zdravstvo, ali i zemlje regiona. Od tada u apotekama nema uvijek ljekova za HIV pozitivne. Te ljekove nabavlja i prodaje isključivo država, odnosno Montefarm. Za razliku od drugih pacijenata koji kubure sa nestašicom medikamenata „na recept”, oboljeli od HIV-a ne mogu ljekove da kupe u privatnim apotekama. Otuda su oni posebno ugroženi. Nažalost, i životno.

„Kad se desi da mi u apoteci kažu da nema mog lijeka, što mi se dešavalo, dođe mi da vrištim na sav glas i obijam sve nadležne adrese. Ali ćutim. Zbog mnogo toga. Onda se snalazim. CAZAS i ljudi uključeni u proces liječenja pomažu nam da posudimo ljekove od drugih HIV pozitivnih osoba koji ih u to vrijeme imaju. Oni koordiniraju pozajmice”, objašnjava naš sagovornik.

Otkako je saznao da je HIV pozitivan, kaže, ne bori se samo sa bolešću, već i sa diskriminacijom od strane društva, pa i bližnjih – neznanjem, nekom vrstom izolacije i samoćom zbog društvene stigme osoba sa HIV-om. Izlazi sa svime na kraj zbog očinske ljubavi i podrške prijatelja. Sada se, kaže, mora nositi i sa nebrigom države i nedostatkom ljekova, a sa tim ne zna kako i do kada će moći da se bori.

Aleksandra Marjanović, koja rukovodi Savjetovalištem za HIV pozitivne pri Institutu za javno zdravlje, potvrdila je za Monitor da pacijenti sa HIV-om imaju već više mjeseci problem sa nabavkom ljekova.

„Već sjutra moram da pomognem trojici pacijenata da dođu do ljekova kojih nema u apotekama. Tražim od drugih koji imaju ljekove da im pozajme. Strašno je da se to dešava i da država to dozvoljava”, kaže ona.

Marjanovićeva upozorava da jedan dan bez ljekova za HIV osobe znači veliki problem, pa i životnu ugroženost.

„Dvadeset četiri sata bez ljekova za njih znači da mogu razviti rezistentnost na lijek koji koriste. Ranije su HIV pozitivni uzimali više ljekova istovremeno, i to je bio manji problem da jedan preskoče. Sada je to uglavnom po jedan lijek za svakog, i mali broj ljekova uopšte. Ako razviju rezistentnost na lijek koji im pomaže mogu biti u velikom problemu da pređu na drugu terapiju”, objašnjava naša sagovornica.

Ona upozorava da implikacije mogu biti velike. I za živote i zdravlje oboljelih, ali i po javno zdravlje. „Od demotivisanja novih zaraženih da se liječe, do povećanja broja zaraženih . Strašno je da se to dešava, jer je HIV bolest sa kojom se dobro živi. To nije floskula, ili altruistična parola. To je naučna činjenica”. Ona napominje da se sa HIV-om može osnivati porodica, raditi, baviti uspješno sportom.

„Danas sam jednom mladiću saopštila da je HIV pozitivan. Rekao mi je: ‘Znam ja kako ću’. Pokušavala sam da mu objasnim da HIV nije prepreka kvalitetnom životu. Zamislite njega da uđe u apoteku, traži lijek i tamo mu kažu da nema. To su opasne stvari” .

Nestašica ljekova u crnogorskim državnim apotekama, pa i onih za HIV pozitivne, traje već neko vrijeme, a u pozadini je više problema: neefikasan sistem nabavke ljekova, haos na tržištu ljekova bez adekvatne intervencije države, nefer tržišna utakmica i sumnjivi aranžmani, nedostatak novca Fonda.

Kao jedan od najvećih problema dobavljači ipak ističu neefikasan sistem nabavke ljekova. Od usvajanja novih propisa iz oblasti javnih nabavki, tenderi Montefarma za nabavku ljekova, ali i ostali iz oblasti laboratorije i opreme koje raspisuje Fond traju nedopustivo dugo. Dok se oni za laboratorije vuku i godinama, tenderi za nabavku ljekova prolongiraju se i po osam mjeseci.

Oni sa kojima je Monitor razgovarao objašnjavaju da za razliku od tendera, koje raspisuje Fond i koji se odnose na nabavku opreme i laboratorije, tenderi za nabavku ljekova ne padaju zbog žalbi konkurencije ili pokušaja zdravstvenih vlasti da posao dodijele privilegovanim kompanijama.

„Dešava se da Montefarm donese odluku i sklopi ugovore sa ponuđačima, niko se od konkurentskih kompanija na tu odluku ne žali, i onda Državna komisija za kontrolu javnih nabavki po službenoj dužnosti poništi tender”, objašnjavaju Monitorovi izvori koji dobro poznaju tržište ljekova. Oni tvrde da Montefarm nema privilegovane, svoje dobavljače, kao što je to slučaj sa Fondom. „Nije problem u njima, već onima koji kontrolišu taj proces”.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, ali i zvaničnog sajta Montefarma, najčešća situacija tokom proteklih godina je upravo ta da se tenderi za nabavku poništavaju od strane Državne komisije, iako se niko na njih nije žalio. Da li je moguće da godinama akteri u procesu javnih nabavki ne mogu da riješe problem, ako se radi samo o nejasnoj i komplikovanoj proceduri nabavki ili je riječ o nečem drugom. Dobavljači smatraju da državni organi ne sprovode procedure u duhu zakona, niti uvažavaju odredbe koje nalažu da nabavke ne smiju ići na uštrb zdravlja i pacijenata. Ima i onih koji vjeruju da država kupuje vrijeme zbog nedostatka novca.

Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović najavio je prije dvije godine, u maju 2014. godine, da će to ministarstvo početi da radi na izmjeni pravila za nabavku ljekova. „Iniciraćemo izmjene zakona koji reguliše postupak javnog nadmetanja, a glavna izmjena će biti skraćivanje tendera za ljekove i medicinska sredstva”, kazao je tada Radunović. Ništa od inicijative.

„Pošto se tenderi poništavaju i opet raspisuju, i traju predugo, ušlo se u raskorak kada su u pitanju nabavke. Potroše se nabavke sa prethodnog tendera, a drugi nije još završen. Tako su nastale nestašice u državnim apotekama”, objašnjavaju Monitorovi sagovornici. To nijesu i jedini problemi kada su u pitanju nabavke ljekova, što situaciju čini ozbiljnom.

Jedno je sigurno: država ne vodi potrebnu brigu o jednoj od najugroženijih kategorija – HIV pozitivnim osobama.

Ilustracije radi, na posljednjem objavljenom tenderu Montefarma, koji je raspisan 25. februara ove godine i koji, naravno, još traje, na listi ljekova koje država planira da nabavi nalazi se 13 vrsta ljekova za HIV pozitivne. „Bar tri lijeka od tih ljekova koje država nabavlja za HIV naši pacijenti odavno ne koriste”, objašnjava za Monitor Aleksandra Marjanović iz Savjetovališta za HIV. Ona smatra da je to neveliki broj pacijenata koji moraju biti na posebnom režimu.

Neki od bivših menadžera Montefarma za naš list su objasnili da se ranije uvijek znalo precizno ko je od tih osoba na kojoj terapiji i da nikada nije bilo problema sa nabavkom.

„Onaj ko ima povišen pritisak, a čiju bolest uopšte ne umanjujem, ima opciju da ode u privatnu apoteku, kad mu u državnoj vrate recept, i kupi lijek. Čak i da imam novac ja to ne mogu. Koliko sam upoznat, postoji neka opcija da u krajnjoj nuždi Fond može da nam obezbijedi da sami kupimo te ljekove u Beogradu, pa da nam to refundira kasnije, što bi bilo skuplje za državu, ali za sada se o tome nije govorilo”, kaže naš sagovornik.

Aleksandra Marjanović upozorava da je dio problema u tome što se za HIV pozitivne niko javno ne bori. „Oni čuvaju svoju anonimnost zbog surovosti društva i nemaju predstavnike koji će za njih dići glas. To je važno”.

Oni koji bi o njima trebalo da brinu – nadležni u vrhu zdravstva, nijesu mnogo uradili. Napravili su tek dvije hitne nabavke ljekova za HIV, mimo tekućih tendera. To nije rješenje, objašnjavaju upućeni, jer se tako nabavljaju male količine ljekova. Nestašice, ako potraju, kažu, mogu stvoriti i tržište na crno, što ne bi bilo dobro.

Onih koji zarađuju na ugroženim životima uvijek ima. Onima koji ih spašavaju biznis ne bi trebalo da bude preči od života. Svaki spašeni dan u kom će neko uživati u roditeljskoj ljubavi ili tek kapima kiše za sve nas bi morao biti prioritet.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

REKONSTRUKCIJA VLADE: Otvaranje dveri

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vladajuće partije tek se pozicioniraju, očekujući da URA prelomi na njihovu stranu, i da tada započnu stvarni pregovori o podjeli vlasti. A pozicionira se i premijer, potvrđujući sumnje da je upućen u započetu igru. U kojoj će evropske integracije ustupiti mjesto Vučićevom otvorenom Balkanu, sve sa nadom domaćih i izvanjih  promotera da će nas to dovesti do novog srpskog sveta

 

Tri mjeseca otkako je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila podršku parlamentarne većine, zahuhtavaju se razgovori o njenoj rekonstrukciji.

Koliko su u tom naumu ozbiljne tri vladajuće koalicije i premijer koji u pregovorima zastupa samog sebe, kao osamostaljeni (usamljeni) predvodnik koalicije Za budućnost Crne Gore, možemo vidjeti iz onoga što se čini kao neupitno nakon dosadašnjih razgovora i prepucavanja partijskim saopštenjima.

I buduću, rekonstruisanu, Vladu predvodiće sadašnji premijer, odnosno, „običan lažov i izdajnička tranja“ (citat Marina Jočić, DF). Ostanak u Vladi garantovao je i ministru finansija – „članu međunarodne kriminalen grupe“ (Nebojša Medojević, predsjednik PzP i jedan od lidera DF-a) i potpredsjedniku Vlade koji je, prema najnovijim saznanjima njegovih koalicionih partnera skupa sa svojom partijom (URA) htio, tokom nedavnih događaja na Cetinju, da „preda vlast u ruke Veselinu Veljoviću“ (saopštenje Demokrata).

Pored pomenute trojice okosnicu nove Vlade trebalo bi da čine oni koji uz DPS, prema mišljenju Demokrata, „predstavljaju političku dvoglavu zmiju koja sikće otrove u vidu mržnje, uvreda i podmetanja“ (DF), skupa sa „najobičnijim titoistima koji se lažno predstavljaju demokratama“ (iz saopštenja DF-a o Demokratama). U novoj Vladi, slažu se njeni mogući konstituenti, mjesta bi trebalo da bude i za nacionalne manjinske partije, iste one koje „prekopavaju kosti žrtava iz Srebrenice da bi ih koristili u dnevno-političke svrhe“  (poslanik DF-a i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović).

Konačno, na mjestu predsjednika Skupštine Crne Gore ostao bi Aleksa Bečić, koji  (GP URA)  napušta evropski kurs, moguće, „zbog prijetnji beogradskih tabloida o navodnom snimku“.

Sve ovo i još mnogo toga  što se ne citira u pristojnim novinama, jedni o drugima rekli su sadašnji koalicioni partneri. Uglavnom, od momenta kada je Vlada, sredinom juna, i zvanično izgubila podršku parlamentarne većine. Nakon što je parlament, uz pomoć glasova opozicionih poslanika, usvojio Deklaraciju o Srebrenici i na prijedlog premijera Krivokapića, a uz podršku DPS-a, razriješio ministra pravde Vladimira Leposavića. „Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je srećan DPS”, obznanio je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović odluku da napuste parlament.

Svjedočimo novom početku. Uz demonstriranu dozu međusobnog povjerenja, razumjevanja, pristojnosti i spremnosti na kompromis,  očekivati je da kriza koja traje, praktično, od 31. avgusta prošle godine uskoro bude prevaziđena. Samo se ne zna da li će rezultat dogovora biti nova Vlada ili novi izbori.

Aleksa Bečić je optimista, pa očekuje da ćemo dobiti Vladu koja će trajati do 2024. i termina za raspisivanje redovnih parlamentarnih izbora. Dogovor je moguć, a iz pregovora i dogovora o rekonstrukciji Vlade „ni na jedan način nije izostavljen GP URA”, kaže predsjednik parlamenta ističući potrebu da parlamentarna većina bude osnažena i manjinskim partijama. I skidajući sa sebe i svoje partije odgovornost za rezultate ekspertske, odnosno, apostolske Vlade, pošto Demokrate, saznajemo to sa nekih 10 mjeseci zakašnjenja, nijesu bile saglasne sa načinom na koji je ona formirana. ,,Mi smo se zalagali za to da niko ne može biti diskriminisan. Šta je to ekspert? Gdje je to definisano? To što je neko političar, ne znači da nije ekspert…”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

SIMBOL CRNE GORE U ŽARIŠTU BITKE ZA MOĆ: Čiji je Cetinjski manastir

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije riječ o  bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manastiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike. Obje pravoslavne crkve.  Manastir bi bio, svih nas. Naš. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći. Nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedesetih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova

 

Nastavljeno je sa podizanjem tenzija i podjela i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra. U centru  bitke za moć, sada se našao – Cetinjski manastir, u kom je prije deset dana, uz barikade, helikoptere i vojnu ćebad, ustoličen mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske –  Joanikije.

Nakon što je Skupština Prijestonice za ovu sedmicu zakazala sjednicu na kojoj je planirano da se izglasa inicijativa po kojoj se Cetinjski manastir, kao vlasništvo Prijestonice, daje na ustupanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada je po hitnom postupku, dan prije zakazane sjednice, donijela odluku da se Cetinjski manastir hitno upiše kao državna imovina. Što je espresno i učinjeno. To je dovelo do novih protesta na Cetinju, ali i izliva mržnje i podizanja nacionalnih tenzija.

Policija je zbog vrijeđanja odbornika URA Slavka Jankovića, uhapsila dvojicu protestanata. Oni su Jankoviću, na ulazu u zgradu Opštine, dobacivali da je ,,izdajnik”, a pokret URA nazivali ,,sramnim i izdajničkim”. ,,Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja”, ,,Da li će predstavnici URA-e ući u zgradu sa helikopterom”, čuje se na snimcima, dok prolazi Janković. Takođe, na jednom od snimaka, muškarac mu prijeti: ,,Ja ću ti kazati kad se vidimo”.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je i krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, koji se sumnjiči za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika Vlade i lidera pokreta URA Dritana Abazovića. Na snimku se vidi kako Vasiljević ispred cetinjskog parlamenta poručuje Abazoviću da će ga, kada ga vidi, ,,objesiti za m**a”, psujući mu ,,majku muslimansku”.

Opasne poruke stigle su i iz zgrade cetinjske Skupštine. Milovan Janković, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje, i bivši gradonačelnik tog grada, poručio je Abazoviću da treba da ga je sramota.,,Sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu”, kazao je, između ostalog, na sjednici. Janković je u nastavku određivao kome više nije mjesto u Crnoj Gori.

To su slike još jedne crnogorske priče o istoriji diskriminacije i nepravde koja ne samo traje, već proizvodi nove mržnje i nasilja. Bitka koja se ove sedmice vodi na sjednicama Vlade i cetinjske skupštine, mnogo je više od rešavanja vlasničkog pitanja nad jednim vjerskim objektom. Ona je nastavak borbe političkih vođa  za moć preko identitetskih pitanja, i novo podizanje nacionalnih tenzija do usijanja. Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da su nedopustive brutalne, šofinističke uvrede na račun potpredsjednika Vlade, ali i pojedinih odbornika Skupštine Cetinja, koje su se, kako je kazao, mogle čuti od pojedinih simpatizera DPS-a na Cetinju.

Krivokapić je u pravu. Poruke okupljenih predstavnicima URA, ne samo da su nedopustive, nego moraju biti i adekvatno sankcionisane. I na Cetinju, ali i u ostatku Crne Gore.

No, nedopustivo je još nešto. Komentarišući bezopoteznu odluku Vlade da Cetinjski manastir prepiše na državu, Krivokapić je kazao da je država samo ispravila – grešku.  ,,Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga. Taj atak na imovinu je krenuo već formiranjem tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili te NVO”, rekao je Krivokapić.  Tako je premijer, sve predstavljajući se zaštitnikom Ustava i vjerskih prava, takozvanom nazvao vjersku zajednicu upisanu u registar ove zemlje. I još jednom pokazao da je zastupnik interesa Mitropolije crnogorsko-primorske, a ne svih crnogorskih građana.

Na ovu izjavu premijera, te odbornika DPS-a Jankovića, reagovala je Akcija za ljudska prava (HRA). Oni su pozvali javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju. ,,Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je uvod u fizičko nasilje, pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi”, rekli su iz HRA. Istakli su da je premijer svojom izjavom ne samo povrijedio vjerska osjećanja vjernika CPC-a, nego i mogao da podstakne mržnju prema njima.

,,Podsjećamo da je ranije predsjednik Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao ‘kvazivjerskom zajednicom’, ‘koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu’, ‘koja je odgovorna za genocid u Srebrenici'”, rekli su iz HRA.

Spuštanju tenzija nije pomogao ni mitropolit Joanikije. Tek nakon što je  na Cetinju, zalivenom suzavcem, ustoličen na neviđen način, on je u Danilovgradu u manastiru primio predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Osvjedočenog širitelja mržnje.  Političara koji  uprkos zabrani, nastavlja javno da negira genocid u Srbrenicu , uz spremnost, kako kaže, i da ,,robija”.  Mitropolit ga je opjevao kao viteza u borbi za srpstvo.

Trebali bi tomovi da se ispišu sva ,,podsticanja” na posijanu mržnju od strane predstavnika aktuelne i prethodne vlasti. Ne samo izjave, već i brojne odluke prethodne i ove vlast svojevrsna su vrsta nasilja i podsticanje na nasilje i mržnju. Jedna od takvih je i priča o Cetinjskom manastiru.

Cetinjski manastir, jedan od simbola Crne Gore, je izgradio u drugoj polovini 15. vijeka tadašnji crnogorski vladar Ivan Crnojević. Tokom narednih nekoliko vjekova  bio je sjedište svih crnogorskih vladara. Cetinjski manastir je jedan od  ukupno  2.000 kulturnih dobara u Crnoj Gori. Od toga oko 800 sada pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Do kraja godine znaće se tačan broj, pošto još ne postoji ni prezican registar. Do 1986. godine sve  crkve i manastiri i zemljište, bili su u vlasništvu sela, bratstava i plemena.  Od 1986. do 2006. godine, na Mitropliju crnogorsko primorsku  prepisano je gotovo sve bitnije. Najveći imovinski rast Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija, doživjela je u vrijeme tridesetogodišnje vladavine aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji danas na Cetinju navodno brani crnogorske svetinje od apetita Srpske pravoslavne crkve i srpskog sveta.  U vrijeme njegove vladavine SPC je, bespravno gradila, zauzimala. Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve sprečavani su da vrše obrede u vjerskim objektima. Đukanović je bio strateški  partner pokojnog mitropolita Amfilohija, dok su se gomilala brojna  nerazriješena  pitanja oko vjerskih objekata kojima je SPC upravljala.

Da nova vlast nije sposobna da ta pitanja riješi na pravi način, jasno je.  Ona ih pojačava, čineći sve da ispuni interese Mitroplije crnogorsko primorske, odnosno SPC-a i Beograda.

Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom je upisano na Opštinu Cetinje 2005. SPC je to sporila, tvrdeći da je vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upisano neustavno i podnijela zahtjev da se taj upis prava svojine briše. Ustavni sud je navodno proglasio neustavnim taj upis, ali se do ove sedmice  Cetinjski manastir u katastru  vodio na Opštinu Cetinje.

Litije koje su prethodile padu Đukanovićevog režima, organizovala je MPC  ne pristajući da se  vjerska imovina prepiše  na državu, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i u parlamentu u decembru 2019.

Krivokapićeva Vlada je ove sedmice Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da u vezi sa sudbinom Cetinjskog manastira uradio ovo: ,,Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja”.  Vlada je tu odluku donijela  13. septembra bez održavanja sjednice, a kako su saopštili,  na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade. Za 14. septembar već je bila najavljena rasprava u Skupštini opštine Cetinje, koja je i održana, o građanskoj inicijativi da se Cetinjski manastir vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Blagota Mitrić, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, obje odluke nazvao je protivustavnim, i ocijenio da bi u ovoj situaciji trebalo da reaguje Ustavni sud. U toj instituciji, međutim, ćute.

,,Tu su bezumne pravne odluke, jer je malo reći da su protivustavne. To je u stvari početak jedne pravne rašomonijade u Crnoj Gori koja može da izazove vrlo teške i negativne posljedice”, kazao je Mitrić. ,,Stanje je došlo do usijanja. Vi imate i pravni apsurd u okviru ove prave rašomonijade. Prvo, ova Vlada, koja je svojom odlukom Cetinjski manastir ustanovila kao državnu svojinu, ona je prije godinu dana kada je došla na vlast poništila raniji zakon o vjeroispovijesti koji je predviđao baš to. I donijeli su novi zakon koji to ne predviđa, nego da je to vlasništvo Mitropolije. E sada kad su vidjeli da će Skupština opštine Cetinje u petak donijeti odluku o tom da se Cetinjski manastir da u vlasništvo Crnogorskoj pravoslovnoj crkvu, onda je Vlada, da bi preduhitrila takvu jednu odluku, napravila još veću nezakonitost, odnosno protivustavnost”, ističe Mitrić.

Svi znamo, da ovdje nije riječ o jednoj bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manstiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike, i Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve.  Drevni Manastir bio bi, svih nas. Naš. Umjesto policije štitila bi ga zajednička  ljubav. Okupljao bi nas. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći, kojima religija treba kao pogonsko gorivo. A nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedestih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

POSLIJE CETINJA: Gubitnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na Cetinju, izgubili su mnogi. Prvo, predsjednik Đukanović, koji jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neki bolji svijet i od Đukanovićevog i od srpskog sveta

 

Gorak je ukus nakon subote na Cetinju i svega što je pratilo ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. I dok se još utvrđuje šta se tačno dešavalo iza onog što smo vidjeli, već sada je jasno da su na Cetinju  izgubili  mnogi.

Prvo, predsjednik Milo Đukanović, koji,  jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neku bolju, građansku, zemlju. I koja će još morati da čeka dostojne političke predvodnike.  Premijer  koji je spreman da sruši i Vladu i zemlju kako bi ustoličio svog mitropolita, i djelovi parlamentarne većine koji ga u tome prate,  to nije. Naravno nijesu ni oni koji su izgubili izbore lanjskog 30. avgusta.

Đukanović je pokušao na Cetinju da još jednom demonstrira svoju moć. Nedjeljama prije ustoličenja, njegova partija oglašavala se kao da je rat. Angažovana je i cjelokupna propaganda koja je Predsjedniku nastavila da služi i nakon avgusta prošle godine, a koja je pisala o ustoličenju na Cetinju kao o danu kada će nestati Crna Gora, i pasti krv. Podižući tenzije, Đukanović je  računao da će na podjelama po ko zna koji put utvrditi snagu. Pokazalo se da  trodecenijski vladar Crne Gore  više nema onu moć kojom je tri decenije držao državu  i njene institucije zarobljenim. Ni njegov dolazak na Cetinje,  ni pokušaji njegovog savjetnika za bezbjednost i višedecenijskog apsolutnog vladara policijskih snaga da utiče na policiju, nijesu pomogli. Veselin Veljović, koji je u jednom trenutku i napao policajce koji su bili na Cetinju da obezbijede ustoličenje,  je ne samo uhapšen, pa pušten da se brani sa slobode, zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti, nego je i preko noći zaboravljen. Nema onih koji saosjećaju sa bivšim šefom policije, čiju su karijeru pratile optužbe da stoji iza mnogih napada na kritičare Đukanovićevog režima, afere o švercu cigareta i nelegalnom bogaćenju, te da je slijepo odan šefu koji je Crnu Goru,  i Cetinje, kroz tri decenije pretvarao u pustoš. Tako završavaju poslušnici, stubovi nekontrolisane moći.  Staro iskustvo kaže – oni su u javnosti neomiljeni nego njihove vođe. Veljović će imati prilike da se u to uvjeri.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 10. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo