Povežite se sa nama

SVIJET

NOVA ARHITEKTURA SVJETSKE EKONOMIJE: Moć se pomjera ka Istoku

Objavljeno prije

na

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton je ostao u pamćenju i po izreci: ,,O ekonomiji se radi, blento”. Tako i sada u jeku krize u Ukrajini, pažnju privlače promjene koje se dešavaju u međunarodnim ekonomskim odnosima.

Moć se pomjera ka Istoku i jedan od trenutaka kada je to postalo očigledno bio je samit Grupe 20 (G-20) najmoćnijih privreda svijeta 2010. u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. Nije samo riječ o tome da je domaćin bila Južna Koreja, zemlja koja je ostvarila proteklih 60 godina vrtoglav privredni rast, a da nije imala nijednu vrijednu sirovinu već samo ruke i pamet svojih stanovnika.

Na seulskom samitu bilo je očiglednije nego ikada da G20 preuzima uticaj od starog ,,bogatog kluba” Grupe sedam (G-7). G-7, koja je nastala početkom 1970-ih, čine Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Italija. Pošto su u vrijeme Borisa Jeljcina primile i Rusiju, grupacija je postala G-8. Za G-7 se nije mnogo člulo proteklih godina, sve dok nije ponovo aktivirana poslije izbijanja krize u Ukrajini.

G-20 čine 19 država i Evropska unija. Privrede G-20 zajednički predstavljaju više od 80 odsto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) u svijetu, 80 odsto globalne trgovine (uključujući i onu između članica EU) i u njima živi dvije trećine ljudi na Zemlji. G20 čine, pored članica G-8, još i Argentina, Australija, Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja i Turska.

Prvi samit G-20 je održаn u аtmosferi pаnike kojа je zаhvаtilа međunаrodnu zаjednicu u jesen 2008. Tаdа su poslije krаhа američke banke Leman Bradesr vlаde mnogih držаvа trаžile nаčin dа mаkаr mаlo smire situаciju i dobiju nа vremenu kаko bi mogle dа nаprаve plаn dаljeg djelovаnjа.

Tаj prvi susret 2008, koji je orgаnizovаn po hitnom postupku, pokаzаo se kаo koristаn. Sаmа činjenicа dа se toliko šefovа uticаjnih držаvа okupilo nа jednom mjestu umirujuće je djelovаlа nа uzburkаnа tržištа, jer se stekаo utisаk dа će svi zаjedno vjerovаtno doći do nekаkvog rješenjа.

Nаredni sаmiti su održаvаni u mirnijoj аtmosferi, tаko dа su i očekivаnjа polаko splаsnulа.

No, više od svega na, samitu G-20 u Seulu je postalo jasno da su se zemlje u razvoju uspješnije uhvatile u koštac sa globlanom recesijom od starog razvijenog svijeta. Evropa i Sjeverna Amerika stižu na samit G20 ophrvane dugovima najozbiljnije recesije poslije Drugog svjetskog rata. Azija i veliki dio Afrike stižu na samit, a da nisu osjetile recesiju.

To je ponovo aktuelizovlo višedecenijski zatjev zemalja u razvoju za novom аrhitekturom svjetske ekonomije: progrаm zа reformisаnje vašingtonskih Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske bаnke.

Zemlje u razvoju žele da ojаčаju vlastiti položаj u ključnim strukturаmа međunаrodnog finаnsijskog uprаvljаnjа. Uvjerene su kako su trenutno аktivnosti MMF i Svjetske bаnke prozаpаdno usmjerene. Zato one ovo usmjerenje hoće da okrenu u svoju korist. Naročito su u tome glasne člаnicа BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Kako je ovih dana ocijenio Dojče vele, zemlje grupacije BRIKS – jačaju međusobnu saradnju i rade na suzbijanju hegemonije SAD. Cilj ovih zemalja sa velikim privredama u brzom industrijskom razvoju je jasan: one žele da promijene globalni poredak u kome su SAD hegemonijalna sila.

„Zemlje BRIKS su forum koji nije zadovoljan međunarodnim poretkom. Isključenje Rusije iz G8, bi moglo da dovede do daljeg porasta značaja tog foruma”, prognozira Peter Birle, rukovodilac Istraživačkog odjeljenja Iberoameričkog instituta u Berlinu. Te države vide sebe kao sile u usponu koje pred sobom imaju veliku budućnost, rekao je ovaj stručnjak na 15. sastanku posvećenom odnosu Brazila i Evrope, održanom nedavno u Štutgartu.

Posebno Brazil polaže na povećanje saradnje između pet zemalja BRIKS. Odmah po završetku fudbalskog prvenstva svijeta i samo tri mjeseca uoči predsjedničkih izbora u oktobru, u Brazilu će 15. i 16. jula u gradu Fortalezi biti organizovan sljedeći susret na vrhu predstavnika BRIKS.

Posljednji konflikt između BRIKS i SAD nije se desio tako davno. Na Proljećnom zasijedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda održanom sredinom aprila u Vašingtonu, američki Kongres je stavio veto na sprovođenje reforme MMF koja je dogovorena još 2010. Pri tome su članovi MMF 2010. odlučili da zemlje urbrzanog industrijskog razvoja dobiju šest odsto glasova više u okviru te institucije.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Rusije G20, koje je okončano u oktobru prošle godine, Moskva je nastojala da dođe do rаsprаve o formuli po kojoj MMF rаčunа svoje kvote. Do sаdа, učešće Rusije u kаpitаlu MMF iznosi 2,8%, dok je učešće SAD 17%, а Evropske unije 30%. „BDP bi trebаlo dа bude odlučujući fаktor prilikom rаspodjele pomenutih kvotа”, rekаo je ruski ministаr finаnsijа Anton Siluаnov.

Ovаkаv stаv dijele BRIKS i još neke člаnice grupe G-20. Mаnje evropske držаve, sа druge strаne, imаju primjedbe nа budući nаčin obrаčunа kvotа, jer strаhuju dа će njihove kvote u MMF biti drаstično smаnjene. ,,Prirodno je što te zemlje žele više uticаjа u okviru MMF i svjetskog finаsijskog sistemа”, smatra Siluanov.

U Brazilu je veto američkog Kongresa naišao na nerazumijevanje i ogorčenje. On je doprinio daljem pogoršavanju ionako napetih odnosa između dvije zemlje. Jer, poslije skandala oko špijunskih aktivnosti američke tajne službe NSA, brazilska predsjednica Dilma Rusef distancirala se od Vašingtona i otkazala posjetu Vašingtonu, koja je bila planirana za septembar 2013.

Sve veća robna razmjena među zemljama ubrzanog industrijskog razvoja dovela je do toga da je Kina 2009. odmijenila SAD kao glavnog naručioca brazilskih proizvoda. Od 2012. je Kina i najvažniji uvozni partner Brazila.

Strateško okretanje Brazila Aziji i Africi je ubrzala i kriza u Ukrajini. Što je veća izolacija Moskve, to je bolje i razumijevanje među zamljama BRIKS.

Ni Brazil, ni Kina, ni Indija, ni Južnoafrička Republika ne komentarišu događaje u Kijevu ili na Krimu.

Ruskа Federаcijа i NR Kinа su dvа znаčаjnа suverenа centrа. Rusko-kineski odnosi dаnаs su bolji nego ikаdа, а nаjаvljeno rusko okretаnje Aziji ogromnim dijelom zаprаvo znаči okretаnje NR Kini. To bi trebalo da potvrdi i predstojeća posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina NR Kini.

Prognoze za zemlje BRIK su obeshrabrujuće. Čini se da se tri decenije dug period fenomenalnog rasta NR Kine okončava, uz veliko pitanje da li će „prizemljenje” biti teško ili meko. I pola decenije nakon izbijanja krize, Evropa se i dalje muči. SAD su iznenadile skeptike sporim, ali stabilnim rastom, predvođenim energetskim sektorom i proizvodnjom. No, novi izdanci „zelenog” se pomaljaju. Ko su te zemlje koje ostvaruju rast i koje dolaze: zemlje i regione čija će ih kombinacija veličine, učinka u posljednje vreme i ekonomskog potencijala, učiniti naročito interesantnim za osmatranje i privlačnim za investitore u narednih pet godina? Te zemlje su, slažu se većina ekonomskih analitičara u svijetu – Meksiko, Južna Koreja, Poljska, Turska, Indonezija i Filipini, i region Mekonga.

Nakon godina stagnacije, nasilja, i političkog lutanja, Meksiko sada predvodi energična nova vlast, i nedavne reforme, uz ogromno naftno bogatstvo zemlje i blizinu najvećeg tržišta (SAD i Kanada) na svijetu, trebalo bi da ubrzaju rast tokom narednih godina.

Južna Koreja i Poljska su takođe stekle korist zbog sposobne vlasti i blizine velikih igrača; obje su ostvarile rast tako brzo tokom posljednjih decenija da se više ne može u potpunosti smatrati da su „u ekspanziji”. Ali obje su i dalje ranjivije od utvrđenih, potpuno razvijenih zemalja, usljed čega su njihove ekonomije vođene proizvodnjom posebno privlačne za investitore.

Kada je riječ o Turskoj, priča je u određenoj mjeri slična, iako je njena ekonomija i dalje manje napredna, a njeno rukovodstvo manje ,,prosvećeno”.

Ogromna Indonezija je takođe suočena sa političkim izazovima, i presudni izbori u ovoj godini odrediće da li će ispuniti očekivanja ili će se vratiti na poznatiji put stagnacije. U međuvremenu, susjedni Filipini, nastavljaju da napreduju predvođeni energičnim, čistim i posvećenim rukovođenjem predsednika Beninja Akina Trećeg.

Konačno, kopneni dio Jugoistočne Azije – region oko rijeke Mekong i njenih pritoka – ponovo otkriva koristi međupovezanosti. Raznolike ekonomije koriste prednosti svojih prastarih kulturnih spona i novih saobraćajnih veza kako bi ostvarili zajednički napredak.

Uprkos potencijalnim novopridošlicama svemu, za sada je jаsno dа i se u slučаju G-20 može primijeniti poznаti citаt: „Sve su životinje rаvnoprаvne, аli su neke rаvnoprаvnije od drugih”. Drugim riječimа, u ulozi glаvnih sаgovornikа će biti tri, nаjviše četiri držаve. To su SAD, NR Kinа, Evropskа unijа, preciznije rečeno Njemаčkа, kojа će govoriti u ime cijele EU, i moždа Jаpаn, s obzirom nа znаčаj njegove ekonomije.

Ukoliko ne bude dramatičnih političkih promjena, u naredne dvije decenije NR Kina i Indija, dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu, ponovo će biti dominantne svjetske ekonomije kao što su bile prije 200 godina.

Kina sustiže SAD

,,SAD su i dalje najveća svjetska ekonomija, ali im se Kina sve više približava. Indija je sada treća po veličini svjetska privreda, budući da je prestigla Japan”, navodi Svjetska banka, na osnovu studije zasnovane na podacima o nacionalnim privredama iz 2011. godine. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je analizom podataka došla do istih rezultata. ,,Tri najveće svjetske privrede su SAD sa 17,1 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), zatim Kina sa 14,9 odsto i Indija sa 6,4 odsto”, navodi OECD. ,,Članice OECD su 2011. proizvodile 50 odsto svjetskog BDP-a, u odnosu na 60 odsto iz 2005, a velike ekonomije u usponu, Kina, Brazil, Indija, Indonezija, Rusija i Južnoafrička Republika, činile su oko 30 odsto svjetskog BDP, u odnosu na 20 odsto iz 2005”, navodi OECD.

Milan BOŠKOVIČ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

RUSIJA PUSTILA JERMENE NIZ VODU – POLITIČKA PREKOMPOZICIJA NA KAVKAZU: Masovni egzodus Jermena iz Nagorno – Karabaha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dan nakon vojne akcije vlasti u Bakuu, vlasti Karabaha su pristale na razoružavanje svojih jedinica. U oba slučaja ruska vojska nije ni prstom mrdnula da ispuni svoju misiju otkada je u Moskvi krajem 2020. god. potpisan sporazum o prekidu vatre između Jerevana i Bakua pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina

 

Etnički Jermeni, koji već dva milenijuma nastanjuju enklavu Nagorno – Karabah unutar međunarodno priznatih granica Republike Azerbejdžan, su krajem nedjelje krenuli u masovni egzodus prema matičnoj Jermeniji. Egzodusu je prethodila jednodnevna operacija azerbejdžanske vojske 19. septembra protiv enklave čiji „garant bezbjednosti“ je bio ruski vojni kontigent od 2000 vojnika raspoređenih u enklavi i pet kilometara dugom Lačinskom koridoru koji spaja enklavu sa Jermenijom.
Akcija je pokrenuta nakon 10-mjesečne blokade koridora kojim je prekinut dotok hrane, ljekova i goriva u Karabah, čime je izazvana humanitarna kriza velikih razmjera i ljetos prvi slučajevi smrti od gladi. Dan nakon vojne akcije vlasti u Bakuu, vlasti Karabaha su pristale na razoružavanje svojih jedinica. U oba slučaja ruska vojska nije ni prstom mrdnula da ispuni svoju misiju otkada je u Moskvi krajem 2020. god. potpisan sporazum o prekidu vatre između Jerevana i Bakua pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Tokom operacije na 19.-20. septembar u azerbejdžanskom granatiranju je pored par stotina lokalnih stanovnika poginulo i nekoliko ruskih vojnika, navodno zbog greške u odabiru meta, zbog čega je azerski komandant smijenjen. Dugotrajna ruska indolentnost je izazvala veliki gnjev u enklavi i samoj Jermeniji, gdje je ruska ambasada gađana kesama napunjenim svinjskom krvlju. Svjetske agencije su prikazale kolone automobila koje napuštaju glavni grad Karabaha Stepanakert, na čijem izlazu ih je pozdravljao veliki bilbord sa Putinovim likom u koga su lokalni stanovnici polagali velike nade za svoju bezbjednost.
Juče je predsjednik Republike Artsakh (kako Jermeni nazivaju Karabah) Samvel Šahramanjan objavio da je potpisao dekret o raspuštanju svih državnih institucija od 1. januara. Rekao je da je odluka o raspuštanju države „zasnovana na prioritetu osiguranja fizičke bezbijednosti i vitalnih interesa ljudi”. Pozvao se na odluku Azerbejdžana da se „stanovnicima osigura besplatno, dobrovoljno i nesmetano putovanje” i ohrabrio stanovnike Nagorno-Karabaha, uključujući i one koji su trenutno van njega, da se „upoznaju sa uslovima reintegracije” u Azerbejdžan.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

SVIJET

NAGORNO – KARABAH, CIJENA MITOMANIJE I OSLANJANJA NA RUSIJU: Kraj jermenske SAO Krajine na Kavkazu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među uslovima mira, koji su pobunjeni Jermeni prihvatili, je potpuno razoružavanje i raspuštanje snaga Republike Artsakh (zvanični jermenski naziv za Nagorno – Karabah)

 

U srijedu je u Nagorno-Karabahu, jermenskoj enklavi na teritoriji Azerbejdžana, nastupio prekid vatre svega dva dana od pokretanja azerbejdžanske „antiterorističke operacije“ protiv lokalnih pobunjenika. Ova provincija naseljena Jermenima pravoslavne vjeroispovijesti je formalno „pod zaštitom“ ruskog mirovnog kontigenta od kraja 2020. godine kada se završio drugi rat između Azerbejdžana i Jermenije u kome su Jermeni teško poraženi. Prvi rat je završen 1994. godine jermenskom pobjedom i osvajanjem Karabaha, ali i sedam okolnih provincija gotovo isključivo naseljenih Azerbejdžancima koji su protjerani uz masovne zločine.

Među uslovima mira  koji su pobunjeni Jermeni prihvatili, je potpuno razoružavanje i raspuštanje snaga Republike Artsakh (zvanični jermenski naziv za Nagorno – Karabah) a time i konačni kraj snova o ujedinjenju sa Jermenijom. O daljoj bezbjednosti stanovništva će se „brinuti“ dvije hiljade vojnika Ruske Federacije što izaziva zebnje jermenskog stanovnišva koje sve manje vjeruje neaktivnim i nezainteresiranim mirovnjacima. Opcije koje ima 120 hiljada stanovnika Karabaha su  kolektivna selidba u Jermeniju (što po mnogima priželjkuje zvanični Baku) ili rizik ostanka i sučeljavanja sa žednim osvete Azerbejdžancima koji im „jamče sva ljudska prava i jednakost pred zakonom“. Azerbejdžan je  poznat po kršenju ljudskih prava Azerbejdžanaca koji se usude i   samo kritikovati režim Ilhama Alijeva.  Alijev ne sprovodi odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa se mnogi pitaju kakav će tek tretman imati Jermeni.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je u komunikeu, koji neodoljivo podsjeća na bivšu Jugoslaviju 90-tih, objasnilo da „antiteroristička operacija“ ima za cilj „suzbijanje provokacija velikih razmjera u ekonomskom regionu Karabaha“, „razoružavanje i povlačenja jermenskih snaga“ te stvaranje uslova za „bezbjednost civilnog stanovništva i vojnog osoblja“. Stoga se koristi „visokoprecizno oružje“ uz naglasak da civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture nisu meta. Snimci na društvenim mrežama jasno pokazuju da su gađane stambene četvrti glavnog grada Stepanakerta (Kankendi na azerbejdžanskom) sa namjerom zastrašivanja stanovništva.

Azerbejdžanska televizija je prikazala i snimke sa Baryaktar TB-2 dronova turske proizvodnje na kojima se vidi uništavanje preostale pobunjeničke vojne tehnike i fortifikacija na liniji razdvajanja. Ovi dronovi zajedno sa izraelskim Harep dronovima su, po mnogim vojnim komentatorima, bili presudni sa vojne tačke, da uvjere rukovodstvo Republike Artsakh da je svaki oružani otpor u enklavi odsječenoj od Jermenije uzaludan.

Jermenija je zvanično objavila da nema  vojsku u provinciji od koje je inače odsječena i čija jedina veza sa Jermenijom ide preko 5 km dugog Lačinskog koridora koji je pod blokadom vlasti u Bakuu još od decembra prošle godine. Višemjesečna blokada koridora preko kojeg oko 120 hiljada stanovnika Karabaha dobija hranu i gorivo iz susjedne Jermenije je izazvala humanitarnu krizu i racioniranje hrane na jedan obrok dnevno. Krajem jula su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi od gladi. Azerbejdžanske vlasti su se oglušile na sve pozive međunarodne zajednice da otvori koridor shodno sporazumu iz 2020. godine  kojim je okončan rat raspoređivanjem dvije hiljade ruskih mirovanjaka u provinciji i koridoru. Baku je kao alternativu ponudio snabdijevanje provincije preko grada Agdama koji se nalazi istočno od Karabaha što su jermenski pobunjenici odbili tražeći da se svi drže sporazuma potpisanog u Moskvi pod pokroviteljstvom Vladimira Putina.

Vjera u tobože pravoslavnu Rusiju i Putina je odavno okopnila među Jermenima koji su optužili Moskvu da nije intervenisala u svojoj zoni odgovornosti kada je blokiran Lačinski koridor i dozvoljena blokada Karabaha. Sadašnja pasivnost ruske vojske prilikom bombardovanja i granatiranja enklave je dodatno uvjerila Jermene da od ruskih garancija nema ništa. Nedavno je Republika Jermenija organizovala i prve zajedničke vojne vježbe sa američkom vojskom kao signal za vanjsko-političku preorjentaciju. Nacionalistički demonstranti u Jerevanu su napali zgrade parlamenta i vlade sukobivši se sa policijom i tražili ostavke premijera Nikola Pašinjana optuživši ga za izdaju. Teško je da je Pašinjan u stanju bilo šta učiniti, pogotovo vojno, nakon decenija tvrdolinijaških stavova zvaničnog Jerevana, koji je odbijao dogovore i ponude očekujući da će zadržati sve osvojene teritorije i dobiti pripajanje Karabaha na osnovu sile. Specijalni status koji je nudio predsjednik Alijev karabaškim Jermenima je glatko odbijan od administracije u Stepankertu kao što su nekada krajiški Srbi odbili američki plan Z4 koji im je jamčio veliku autonomiju unutar Hrvatske. Nakon rata 2020.  Alijev je jasno stavio do znanja da ta ponuda više ne važi.

Jermenija se na istoku graniči sa turkofonskim Azerbejdžanom, a na zapadu  sa Turskom koja je 1915. počinala genocid nad etničkim Jermenima na svojoj teritoriji umorivši oko milion i po ljudi – što zvanična Ankara negira. Jedini ozbiljni saveznik Jermena u ovom momentu je Iran sa kojim se graniči na jugu i koji ima veliku populaciju etničkih Azerbejdžanaca pa stoga i veliki oprez prema ekspanzijama Bakua. Iran je na stalne upade azerbejdžanske vojske na južna rubna područja međunarodno priznate teritorije Jermenije reagovao mobilizacijom rezervista i manevrima duž granice sa Azerbejdžanom uz jasno upozorenje da će intervenisati u slučaju otvorene agresije na Jermeniju.

Iako Rusiju veže sa Jermenijom Ugovor o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) kojim se jamči odbrana napadnutim članicama, Rusija nije ni mrdnula kada je azerbejdžanska ušla na teritoriju Jermenije.  Moskva je dan prije agresije na Ukrajinu potpisala sa Bakuom sporazum od 43 tačke koji obuhvata bilateralnu saradnju u nizu oblasti, prije svega na spoljnopolitičkom i vojnom planu. Tačka 4 predviđa da dvije zemlje „imajući iste ili slične stavove o aktuelnim međunarodnim pitanjima, produbljuju konstruktivnu saradnju“. Tačka 7 obavezuje ih da se „suzdrže od bilo kakvih radnji koje, po mišljenju jedne od strana, štete strateškom partnerstvu i savezničkim odnosima dviju država“.

Jermenska, silom prilika, upućenost na Iran i donedavno Rusiju je dovela do toga da Izrael, i u manjoj mjeri Amerika, i EU (zbog uvoza plina) pomaže vlast u Bakuu i žmuri na flagrantna kršenja ljudskih prava. Paradoksalno, Jermenija je relativno demokratska zemlja u kojoj postoje slobodni izbori i vlasti se mijenjaju.

Region Kavkaza je u neredu već decenijama i mnogi ukazuju na Staljinovo nasljeđe kao uzrok sadašnjih krvavih turbulencija. Kada je iscrtavao granice sovjetskih socijalističih republika,  Staljin je namjerno vodio računa o tome da postoje velike enklave etničkih grupa u tuđim republikama kako bi spriječio da se razvije  jak osjećaj nacionalnog identiteta.

Vidjećemo hoće li  Srbija, Republika Srpska i drugi rusofili na Balkanu izvući pouke sa Kavkaza.. Ostaje nada da Jermeni Karabaha ipak neće proći isto kao Srbi iz Krajine.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JERMENI U KARABAHU PRED NESTANKOM: Izgladnjivanje pred očima svijeta i ruskih mirovnih snaga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od 12. decembra prošle godine Azerbejdžan je zatvorio jedini pristup jermenske enklave vanjskom svijetu pod izgovorom da  Jermenija preko koridora snabdijeva svoje sunarodnike oružjem i municijom

 

Rat kolosalnih razmjera (i globalnih posljedica) koji je Rusija pokrenula protiv susjedne Ukrajine je gurnuo u drugi plan dešavanja na Kavkazu,  još jednom politički trusnom teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza. Usponu ruskog prestiža i uticaja pred invaziju na Ukrajinu je doprinijela medijacija Moskve u prekidu 6-nedjeljnog rata između Jermenije i Azerbejdžana oko Jermenima naseljene enklave Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu.

U ratu je Jermenija doživjela teški poraz od tehnološki i brojčano nadmoćnijeg susjeda , od totalnog poraza je Jermene spasila u, zadnjem trenu, diplomatska intervencija Rusije. Moskva je dovela za pregovarački sto lidere obIje zemlje koji su potpisali prekid neprijateljstava. Kao garanciju mira (i opstanka Jermena) Rusija je rasporedila dvije hiljade vojnika u Nagorno – Karabahu i 5 kilometara dugom Lačinskom koridoru koji razdvaja enklavu od Jermenije. Teritorije oko enklave koje su Jermeni zauzeli u prvom ratu (1991-1994) su morali vratiti Azerbejdžancima.

Prema sporazumu potpisanom u Moskvi, „Republika Azerbejdžan se obavezala da jamči bezbjednost lica, vozila i tereta koji se kreću duž Lačinskog koridora u oba smjera.“

Od 12. decembra prošle godine Azerbejdžan je zatvorio jedini pristup jermenske enklave vanjskom svijetu pod izgovorom da  Jermenija preko koridora snabdijeva svoje sunarodnike oružjem i municijom. Vlasti u Bakuu su u koridoru postavile kontrolni punkt, nakon što su ga njihovi „ekološki aktivisti spontano blokirali zbog nelegalnog (jermenskog) rudarenja“ i onemogućili bilo kakvo snabdijevanje Nagorno – Karabaha osim u najiznimnijim slučajevima.

Nakon 11 mjeseci humanitarna kriza u enklavi je dostigla alarmantni nivo. Prošlog mjeseca su zabilježeni i prvi slučajevi smrti od gladi.  Zalihe hrane nestaju, stanovnici  su svedeni na jedan obrok dnevno, koji se često sastoji samo od jednog ili dva parčeta hleba. Azerbejdžan je prvi put oteo jermenskog pacijenta (Vagif Kačatrijan – 68 godina) iz auta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) koje ga je prevozilo u Jermeniju na hitnu hiruršku intervenciju. Osumnjičen je da je počinio ratne zločine u prvom ratu između dvije zemlje i odveden u nepoznatom pravcu. Nakon toga ICRC je 25. jula potvrdio da su obustavili sve medicinske transfere iz enklave ka Jermeniji, navodeći da „ljudima nedostaju najosnovniji ljekovi” i da je većina prehrambenih proizvoda ili „oskudna i skupa“ ili „nedostupna”. Oko 90 odsto hrane u regionu se ranije uvozilo iz Jermenije.  Lokalni farmeri tvrde da se boje izaći na njive da uberu usjeve jer azerbejdžanske trupe gotovo svakodnevno pucaju na njih sa linije razdvajanja. Čak i ako uspiju nešto pobrati, teško mogu plasirati hranu na tržište zbog nedostatka goriva. Lokalno stanovništvo  koristi konje za prijevoz ili hoda kilometrima do Stepanakerta i drugih naseljenih centara za svoje potrebe.

Na konferenciji za novinare 24. jula, Arajik Harutjunjan, predsjednik nepriznate Republike Artsak (Nagorno-Karabah), proglasio je teritoriju „zonom katastrofe“. Rekao je da je 120 hiljada tamošnjih stanovnika osuđeno na uništenje i da je teritorija provincije pretvorena u „koncentracioni logor“. Međunarodni sud pravde (ICJ) je još u februaru ove godine naložio azerbejdžanskim vlastima da omoguće slobodan protok robe i ljudi kroz Lačinski koridor. SAD i zemlje EU su ovoga mjeseca opet tražile da Azerbejdžan otvori koridor na hitnoj sjednici UN-ovog Savjeta bezbjenosti.

Vlasti u Bakuu i autokratski predsjednik Ilham Alijev ne haju puno za međunarodne kritike. Baku tvrdi da je ponudio Jermeniji snabdijevanje hranom preko grada Agdama, oslobođenog u nedavnom ratu. Azerbejdžanski ambasador pri UN-u je tvrdio na Savjetu bezbjednosti da u enklavi nema nestašica hrane pokazujući slike sa Instagrama kako se tamošnji Jermeni provode na rođendanima i vjenčanjima. Zapadnim novinarima vlasti u Bakuu odbijaju dati dozvolu da dođu u enklavu i lično se uvjere u situaciju na terenu. Azerbejdžan računa prije svega na stratešku važnost njihove zemlje i ogromne rezerve nafte i gasa kojima raspolažu i koji su veoma važni za EU nakon što se oslobodila zavisnosti od uvoza ruskog gasa. U regionu koji je politički, vjerski i nacionalno veoma kompleksan, Azerbejdžan je strateški važan za Ameriku i Izrael kao kontrateža nastojanjima Irana da proširi uticaj. Iran i Azerbejdžan su većinski šiitske muslimanske zemlje  u međusobnom rivalstvu. Etnički Azerbejdžanci, turkofonskog porijekla, čine oko 20 odsto stanovništva Irana koje je većinom persijskog porijekla. Iran je, pored Rusije, glavni saveznik i garant nezavisnosti Jermenije koja je većinski pravoslavna zemlja. U  geostrateškoj igri je i zapadni susjed Jermenije – Turska, najvažniji i najpouzdaniji saveznik Azerbejdžana. Turska je 1915. godine izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom usmrtivši oko milion i po Jermena na svojoj teritoriji. Zvanična Ankara negira genocid iako priznaju da je usljed deportacija jermenskog stanovništva stradalo oko 300 hiljada ljudi.

Rusija je predvodnica Organizacije zemalja za kolektivnu bezbjednost (CSTO) koja je pandan NATO paktu i koju osim Rusije ,čine i Jermenija, Bjelorusija i još tri centralnoazijske države i bivše republike SSSR-a. Rusija ima i veliku vojnu bazu u Jermeniji. Znatan broj Jermena kao i zvanična Jermenija su razočarani ponašanjem i političkom trgovinom Rusije na njihov račun. Ruski mirovnjaci nisu ni prstom mrdnuli kada su Azerbejdžanci postavili kontrolni punkt u Lačinu, u ruskoj zoni odgovornosti. Kada je prošle godine Jermenija aktivirala član 4 CSTO (slično članu 5 NATO saveza – napad na jednog je napad na sve i svi brane napadnutoga) nakon stalnih upada Azerbejdžana na njenu međunarodno priznatu teritoriju,  Rusija nije reagovala već je samo izrazila „zabrinutost“. Neki analitičari upozoravaju da način na koji su Rusi iznevjerili Jermene može sutra da se desi i Moskvi vjernim Srbima, i to ne prvi put.

Jermenija i Azerbejdžan su već vodili dva rata oko enklave Nagorno – Karabah. Prvi se završio pobjedom Jermenije, koja je pored Nagorno – Karabaha zauzela i provincije oko nje uz granicu sa Jermenijom pri tom etnički očistivši osvojena područja od Azerbejdžanaca i počinivši brojne zločine. Prije toga, dok je još postojao Sovjetski Savez, Azerbejdžan i Jermenija su organizovali pogrome manjinskog stanovništva i njihovo protjerivanje u matične zemlje.

Dok se velike zemlje igraju politike i geostrategije, rafovi u prodavnicama Nagorno – Karabaha su prazni, a na ulicama naseljenih mjesta mogu se vidjeti dugački redovi za hljeb koji se čeka i po nekoliko sati.  Luis Moreno Okampo, bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), objavio je eksplozivan izvještaj u kojem se navodi da kada se ocjenjuje azerbejdžanska blokada Nagorno-Karabaha, „postoji razumna osnova za vjerovanje da je počinjen genocid“. U izvještaju se navodi da  će „bez momentalnih dramatičnih promjena, ova grupa Jermena biti uništena za nekoliko sedmica.”

Iako je Jermenija izrazila spremnost da prizna Nagorno – Karabah kao dio Azerbejdžana uz poštovanje prava jermenske zajednice, izgleda da bi Baku bio najsretniji da se Jermeni svi spakuju i odu.

Azerbejdžan i vladarska porodica Alijev imaju veoma dugačak istorijat sistematskog kršenja ljudskih prava, zatvaranja medija i opozicionih aktivista uz brojne optužbe za nepotizam i korupciju vladajuće klase. Poznavaoce prilika ni malo ne čudi prijateljstvo i zajednički poslovi između Alijevih i porodice Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo