Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NOVA PREVIRANJA U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI: Carigrad priprema priznanje Makedonske crkve?

Objavljeno prije

na

Novi temeljni ugovor Crne Gore  sa Srpskom pravoslavnom crkvom se  više ne pominje, niti na njemu insistira Patrijaršija u Beogradu, makar javno. Preči su problemi u Americi i Makedoniji

 

Malo je ko očekivao da će nakon burnih septembarskih događaja na Cetinju i pokušaja da se silom spriječi ustoličenje novog crnogorskog mitropolita Joanikija Mićovića goruća debata oko identitetskih pitanja otići u drugi plan, makar za neko vrijeme. Ne spominje se više ni popis stanovništva i nacionalno prebrojavanje na kojem je doskora toliko insistirao Demokratski front. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Mickey Spajić je uz pomoć nekoliko svojih kolega ministara uspješno skrenuo pažnju javnosti na osnovne životne teme. Obećanje Vlade da će običnim i osiromašenim građanima plata naglo porasti za oko 80 odsto od Nove godine, ako se usvoji predloženi budžet u Skupštini, je imalo efekat čarobnog štapića kojim su odjednom zamrle priče o naciji i crkvi koje su razdirale crnogorsko društvo. Vrijeme će pokazati da li je ovaj potez  pravi zaokret ili jedna u nizu demagogija izvršne vlasti.

Novi temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom  crkvom (SPC), ili Crkvom Srbije kako je nazivaju miloistički mediji, se takođe više ne pominje, niti na njemu insistira Patrijaršija u Beogradu, makar javno. Patrijarh srpski Porfirije Perić i njegov Sveti Arhijerejski Sinod (crkvena vlada) imaju preča posla, i kod kuće i u inostranstvu. Prije dva dana je Sinod dao poslijepodnevno saopstenje da se „u cilju prevazilaženja nastalih problema“ bogata crkveno-školska opština Svetog Save u Njujorku „privremeno poverava na duhovno staranje i upravu i upravljanje Njegovoj Svetosti patrijarhu G. Porfiriju do normalizacije prilika“.

Samo nekoliko dana ranije, 14. decembra, Sinod je dao trojici episkopa u Sjedinjenim Državama (Maksim Vasiljević, Irinej Dobrijević i Longin Krčko), nakon trodnevnih konsultacija sa njima, rok od dva mjeseca da „crkvenu imovinu koja je (upisana)  na novoformirane korporacije vrate u redovni crkveno-pravni status“. U saopštenju se naglašava da je imovina SPC u Americi isključivo njeno neotuđivo vlasništvo, kao i da bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertvilu nastavi svoju „duhovnu i prosvetnu misiju“ pod duhovnim pokroviteljstvom srbijanskog patrijarha. Trojica episkopa SPC-a su uz podršku crkvenog sabora u Americi krajem jula 2019. formirali svoj episkopski savjet (samo za teritoriju SAD-a) bez dozvole Beograda, promijenile zvanični naziv sa Srpska pravoslavna crkva u Severnoj i Južnoj Americi u Eparhije u Sjedinjenjim Američkim Državama i usvojile novi ustav i akte. Sva imovina eparhija (dioceza) u Americi je još 2017. postala vlasništvo korporacija na koje su episkopi prenijeli vlasnička i upravljačka prava. Između ostalog, pozvali su se na američke zakone zbog kojih su izvršili navedene promjene.

Odmah po formiranju američkog episkopskog savjeta, srbijanski udbaško-patriotski tabloidi su krenuli u kampanju protiv trojice vladika od kojih se Maksim našao prvi na tapetu da je po nalogu NATO pakta, pokrenuo „zlokobni projekat razbijanja SPC-a“. Naime „SPC ima najveće poverenje u srpskom narodu“ pa stoga NATO želi da je uruši kao i zbog toga što je „SPC principijelno i kategorično stala na stranu Moskovske patrijaršije“ u sukobu oko crkvene jurisdikcije u Ukrajini. Episkop Maksim se u januaru 2019. u intervjuu za portal Teologija drznuo izjaviti kako ima razumijevanja za intervenciju Vaseljenskog patrijarha u Ukrajini kojim je tamošnja crkva priznata kao nezavisna od Moskve. Doveo je  u sumnju navodnu 800-godišnju autokefaliju srbijanske crkve jer taj tomos iz Nikeje niko nikad nije vidio niti postoje tragovi o njemu. Nakon toga je Maksim smijenjen sa mjesta predavača na Bogosloviji u Beogradu pod izgovorom da je zagovarao Darvinovu teoriju evolucije koja djelimično negira božanski upliv u stvaranju.

Irinej Dobrijević je napadnut kao „neko ko može sa drugog kontinenta da namiriše pare“ kao i da do dana današnjeg Saborna crkva Svetog Save na Menhetnu nije skroz obnovljenja da bi se mogle održavati službe u njoj. Navodno su nestali i silni novci skupljeni za obnovu ove nekadašnje gotske anglikanske crkve koja je prvo ustupljena srpskoj crkvi a onda i trajno prešla u njeno vlasništvo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pravoslavna crkva u Americi je od 1963. do 1991. bila u raskolu sa Patrijaršijom u Beogradu i po pisanju tabloida pod kontrolom Vlade Srbije, postoji ozbiljna bojazan da bi se to ponovo moglo desiti zbog „nastojanja NATO pakta da razbije jedinstvo srpskog naroda“. Kako ostala dva episkopa, kanadski Mitrofan i buenosajreski Kirilo stoje na zvaničnim pozicijama Sinoda (i srbijanskih vlasti) tako se Sinod nije htio baviti optužbama i sumnjama u novčane pronevjere u Torontu i još nekim crkvenim opštinama u Kanadi kao i optužbama da je episkop Kirilo napustio svoju eparhiju u Argentini u koju se ne vraća već skoro godinu.

Patrijarh ima i probleme sa nekadašnjim hercegovačkim a sada episkopom diseldorfsko-nemačkim Grigorijem Đurićem koji sve češće zauzima disidentski stav u odnosu na Beograd i smatra se dijelom autonomaške struje koju je predvodio pokojni crnogorski mitropolit Amfilohije Radović.

Ipak, glavna vijest ovih dana je da se polako naziru obrisi buduće autokefalne Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) koja je u jednostranom raskolu sa -om još od 1967. SPC je 1959. godine dodijelila autonomiju crkvi u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Makedoniji ali su propali svi pregovori da se riješi raskol time što bi se dodijelila puna samostalnost Makedoncima. SPC insistira da se MPC vrati pod okrilje Srbije kao autonomna crkva i protivi se potpunom osamostaljenju. Makedonsko državno rukovodstvo i crkva insistiraju da MPC dobije samostalnost zato što Kraljevina Jugoslavija i Socijalistička Jugoslavija više ne postoje i  time ni osnov po kojem je SPC stvorena i priznata od Carigrada tomosom iz 1922.  Do skoro je MPC bila bojkotovana,  smatrana nelegitimnom crkvom od strane drugih pomjesnih crkvi. Sa druge strane, činodejstvovanje i obredi koje je vršilo makedonsko sveštenstvo su uvijek smatrani validnim. Za razliku od MPC, svete tajne i sveštenodejstvovanje Crnogorske pravoslavne crkve se smatraju nevalidnim i ništavnim jer potiču od razčinjenog sveštenika Vaseljenske patrijaršije Miraša Dedeića koga je jedna frankcija nekada podijeljene Bugarske crkve na svoju ruku proizvela u čin crnogorskog episkopa.

Priznanjem samostalnosti crkve u Ukrajini od strane Majke Crkve u Carigradu (Istanbulu), koju su slijedile neke druge crkve, otvorio se i prostor za preispitivanje slučaja Ohridske arhiepiskopije pod čijom jurisdikcijom je nekad bila i srbijanska crkva Svetog Save.

Za razliku od DPS-a i tadašnjeg crnogorskog rukovodstva pod Milom Đukanovićem, makedonsko državno rukovodstvo i crkva su, slijedeći primjer Ukrajinaca, krenuli u živu diplomatsku aktivnost prema Carigradu koji jedini ima pravo na osnovu kanona vaseljenskih sabora da preispita slučaj svake pomjesne crkve i dodijeli joj tomos (akt o samostalnosti). U januaru 2020. godine tadašnji makedonski premijer Oliver Spasovski u pratnji Zorana Zaeva (lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije i kasnijeg premijera) su posjetili Fanar (sjedište patrijaršije) i primljeni od strane patrijarha Vartolomeja. Ranije su Vlada Sjeverne Makedonije i MPC-OA poslali i zvaničan zahtjev za priznanje autokefalije dok je Carigrad javno saopštio da se „nije odrekao namjere da riješi pitanje autokefalije uprkos protivljenju Srpske i Ruske crkve“. Početkom decembra ove godine crkveni hor iz manastira Sveti Jovan Bigorski iz Mavrova je učestvovao u Atini na festivalu vizantijske muzike pod blagoslovom Arhiepiskopa Atine i predstojatelja Grčke crkve Jeronima Liapisa što je čin bez presedana. Kasnije polovinom decembra carigradski patrijarh je primio delegaciju MPC-OA koja se sastojala od cjelokupnog bratstva i sestrinstva četiri makedonska manastira. Delegaciju koja je primljena od Vartolomeja u sabornoj crkvi Svetog Đorđa na Fanaru je predvodio vikarni episkop Debarsko-kičevske eparhije Partenij Fidanovski. Dalje najave susreta i informacije u koje je Monitor imao uvid govore da makedonska autokefalija je stvar koja ide polako ali sigurno. Nesporno je da bi čin davanja tomosa gurnuo SPC u još veći zagrljaj Moskve a vjerovatno i u otvoreno raskolništvo sa Majkom Crkvom u Carigradu i ostalim pravoslavnim crkvama, čemu se Moskva neskriveno raduje i na čemu rade njene obavještajne službe. U slučaju tomosa MPC-u i otvorenog raskola u Americi sasvim je izvjesno da će se tema crkvenog identiteta opet vratiti i na političku agendu Crne Gore i uzrokovati nova preispitivanja i potrese kod kuće.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

DRŽAVA I MONTENEGRO PETROL: Hoće li građani opet platiti krađu šljunka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Montenergo Petrol pred Privrednim sudom od države traži da mu plati četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka

 

U Privrednom sudu u Podgorici, kod sutkinje Nine Jovović, protekle sedmice, održano je pripremno ročište po tužbi Montenegro Petrola protiv države.

Navedena firma traži od države odštetu od četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka.

Montenegro Petrol tuži državu jer su uz veliku medijsku pažnju i uz prisustvo najviših državnih zvaničnika 13. februara prošle godine  srušeni njegovi nelegalni objekti za proizvodnju šljunka. Taj događaj tadašnji premijer Dritan Abazović ocijenio je kao početak borbe protiv građevinske mafije i najavio da je  država konačno riješila da stane na put višedecenijskoj krađi šljunka.

Prije samog rušenja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je 7. februara 2023. predložilo Vladi da donese zaključak o proglašenju ekološke katastrofe u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

U predlogu se navodi da je ovo Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine analiziralo negativan uticaj postojećih objekata, postrojenja koja negativno utiču na životnu sredinu i vodostaj rijeka na način što iste u fazi rada kao i u mirovanju emituju i ispuštaju štetne materije čime direktno ugoržavaju vodovizvorište. Zatražilo se hitno rušenje objekata.

Vlada je 9. februara 2023. razmotrila Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna sa elementima ekološke katastrofe. Usvojila je Vlada tada Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena uz obale ove dvije rrijeke.

Zaduženo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine da hitno uklone i sruše objekte u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

UBISTVO EDMONDA MUSTAFE U BARU: Je li država zatajila

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon ubistva Baranina, mediji su objavili da su ga nadzirali policajci. Upravo zato nameće se pitanje  kako se onda našao na meti ubica. Ko je zatajio i procijenio da mu ne treba policijska zaštita, nakon što je istražnim organima saopštio svoja saznanja, ali i strah da mu je bezbjednost ugrožena

 

Nakon dugog zatišja pripadnici kriminanih grupa su u utorak pokazali smjelost koju su godinama ranije iskazivali ubijajući svoje mete ne mareći za doba dana, mjesto, niti da li će biti nevino stradalih.

Na nepunih 200 metara od stanice barske policije hicima iz automatske puške je ubijen Baranin Edmond Mustafa, koji je u bezbjednosnim službama označen kao član škaljarskog klana. Ubica mu je nešto poslije devet sati prišao s leđa i u njega ispalio, prema prvim informacijama, čak 12 hitaca.

Dvadesetdevetogodišnjak je na mjestu ostao mrtav, a ubica je pobjegao električnim trotinetom. Uslijedila je policijska potraga za ubicom koja je rezultirala hapšenjem Baranina 27.godišnjeg Dina Ibrahimovića.

„U roku manjem od pola sata su locirali lice za koje su postojali osnova sumnja odnosno postojali indikatori da se radi o izvršiocu ovog krivičnog djela koji je u roku od pola sata u naselju Bjelište lociran, sustignut u bjekstvu, savladan i doveden u službene prostorije odjeljenja bezbjednosti Bar. Prilikom bjekstva ovog lica isti je koristio moped- električni trotinet, kacigu na glavi, a u neposrednoj blizini ovog lica pronađena je automatska puška za koju se sumnja da je korišćena u izvršenju ovog krivičnog djela, saopštio je medijima Lazar Šćepanović, v.d.pomoćnika direktora Uprave policije.

Samo nekoliko sati nakon zločina, osumnjičeni Ibrahimović priveden je dežurnoj tužiteljki Ireni Burić, ali o zločinu nije želio da govori. To je novinarima kazao njegov advokat Damir Lekić.

„Dinu Ibrahimoviću je stavljeno na teret dva krivična djela. Ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon što je od strane državne tužiteljke poučen o svojim pravima i obavezama, i nakon što je obavio poverljiv razgovor sa braniocima, on je iskoristio zakonsko pravo i branio se ćutanjem, što znači da nije iznosio odbranu i nije ni odgovarao na pitanja državne tužiteljke, kazao je advokat Lekić.

Žrtva i osumnjičeni za ubistvo su poznati istražiteljima. Kako tvrde iz bezbjednosnih službi, osim što su pripadali istoj kriminalnoj organizaciji, nekada su bili i bliski prijatelji.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septebra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plate koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da su za to kria prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Iako je Sindikat uporno tražio nastavak pregovora oni nijesu uslijedili uglavnom zbog zauzetosti premijera i ministra finansija. Ministarstvo prosvjete je dan prije zakazanog štrajka pozvalo prosvjetare na dogovor i tražilo da se štrajk odgodi. Odgađanje je odbijeno, a razredne starješine su porukama  obavještavale roditelje da li će im djeca u ponedjeljak ići u školu.

I u Ministarstvu kao da su znali da do dogovora neće doći, pa su za nedjelju, danu pregovora sa sindikatom, direktori obrazovnih ustanova, u grupama,  čekali na sastanak sa ministarkom Jakšić-Stojanović. Dio javnosti je  ovo vidio kao disciplinovanje direktora. Ministarka je izjavila da je njena zakonska obaveza da upozna direktore sa njihovim pravima i obavezama.

,,U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom 138 skola. Šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru ne mogu vam reći”, izjavio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Sindikat je optužio ministarstvo da su dali instrukcije direktorima škola da štrajkače prebroje i da im ukažu kako mogu dobiti otkaze. U zastašivanje su se uključili i pojedini, od ranije poznati, pravni eksperti. Tako je profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer konstatovala da,   ako bi sud utvrdio da je štrajk nezakonit onda, shodno zakonu, veliki broj prosvjetnih radnika mogao dobiti otkaz.

Na dan početka štrajka, Ministarstvo je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore uputili zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici. Iz tog resora navode da su predstavnici Sindikata 7. februara 2024. dostavili ministarstvu odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i odluku o minimumu procesa rada, koje su, kako tvrde, jednostrano donijeli. Iz Osnovnog suda su odgovorili da će hitno razmotriti ovu tužbu.

Iz Sindikata su  sredinom ovog mjeseca kod Agencije za mirno rješavanje sporova pokrenuli postupak kojim bi se utvrdio minimum  procesa rada.  Oni napominju da su proteklih osam godina, od donošenja Zakona o štrajku 2015, raznim vladama i resornim ministarstvima upućivali zahtjeve za utvrđivanje i donošenje akta o minimumu procesa rada. Oni su to ignorisali iako je iniciranje dogovora njihova obaveza, predviđena 90 dana od donošenja zakona. Kako to nije urađeno za osam godina iz Sindikata ističu da se Vlada uporno poziva na Uredbu iz 2006. godine kojom je štrajk u predškolskim i ustanovama osnovnog obrazovanja potpuno zabranjen, i koja omogućava direktorima da zaposlenima daju otkaze i pri pomisli na štrajk.

Nakon dogovora, obje strane su najavile povlačenje tužbi.

Da se sve dodatno zaoštri potrudila se i policija. Potpredsjednik Sindikata prosvejte Jovan Drašković kazao je u ponedjeljak da su policijski službenici obilazili ustanove u štrajku. ,,Službenici Uprave policije posjetili su mnoge podgoričke, ali i crnogorske ustanove. Tražili su razne, vrlo čudne informacije: kako se odvija nastava, a to pita inspektor za kriminalitet, bez ikakvog naloga… U školi u kojoj ja radim bio je inspektor za ekonomski kriminalitet koji je pitao kako se nastava planira, njegov kolega kasnije je zvao upravu i pitao za dodatne informacije u vezi sa nastavom”, kazao je Drašković. On je tražio od nadležnih da objasne ko je donio takvu odluku i čemu ta ispitivanja služe.

Objavljena je informacija da je policajac u školi u Rožajama fotografisao zaposlene. Uprava policije je saopštila da istražuju taj slučaj. Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač kazao je da su profesori iz Srednje stručne škole u tom gradu podnijeli prijavu ODT protiv F. M. zbog krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i zloupotreba službenog položaja.

Iz Ministarstva prosvjete su se branili da je policicija obilazila škole samoinicijativno. Iz Uprave policije je saopšteno da su njihovi službenici škole obilazili u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. ,,Obilazak je izvršen, između ostalog, i radi upoznavanja sa činjenicama u odnosu na vrijeme, mjesto, obim, tok i način održavanja štrajka i mogućih neprijavljenih javnih okupljanja sa stanovišta javnog reda i mira i bezbjednosti građana, a posebno učenika”.

Štrajk je, naravno dobio i političku dimenziju. Opozicija je bila jednoglasna u kritici nedemokratskih, neki su pominjali i staljinističke metode, nove vlasti.

Samo dan prije dogovora premijer Spajić je izjavio da mu nije jasno što prosvjetari traže i da neće popustiti pred njihovim pritiskom. Iz njegove partije su sindikalcima prebacivali da se baš i nijesu bunili za DPS zemana. ,,Voljela bih da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina”, izjavila je ministarka Jakšić-Stojanović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, je prekorio partijske kolege.   Pozvao je Vladu da odgovornije uđe u razgovore sa Sindikatom prosvjete. Povodom štrajka prosvjetara, kazao da je zabrinjavajuće to što su  mnogi roditelji tek u nedjelju saznali da im djeca neće moći da idu u školu jer neće biti nastave. ,,Zaista ne znam kako smo došli u ovu situaciju u kojoj djeca najviše ispaštaju”.

Ostali sindikati dali su podršku Sindikatu prosvjete. Jedan od mnogobrojnijih, Sindikat zdravstva istakao je da Vlada Crne Gore beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor: ,,Ukoliko Vlada Crne Gore obesmisli kolektivno pregovaranje i prekrši granski kolektivni ugovor Sindikata prosvjete onda je potpuno jasno da sindikalne organizacije treba transformisati u sportsko rekreativna društva i agencije za kupovinu roba i usluga na rate”.

Iz Sindikata Uprave i pravosuđa smatraju da se to upravo i dešava. Nakon dogovora Vlade i Sindikata prosvjete, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević upozorio je da ,,premještanje tabela sa koeficijentima iz Granskog kolektivnog ugovora u novi Zakon o zaradama, koje je predviđeno Sporazumom premijera Milojka Spajića sa Sindikatom prosvjete, znači da se o visini zarada i koeficijenata neće pitati zaposleni, već skupštinska većina ili Vlada”. Iz ovog sindikata su upozorili da je značenje tih namjera uvod u autokratiju.

U vrijeme prošle autokratije najveći štrajk prosvjetara desio se 2002. Trajao je 10. mjeseci, okončan je povišicom od osam procenata, nakon štrajka glađu prosvjetnih radnika u Bijelom Polju. Tokom ovog štrajka i prosvjetari u Pljevljima iskazali su svoju spremnost da ako sve potraje stupe u štrajk glađu.

Kada se o prosvjeti radi, sem priče o platama u drugim promjenama nijesmo puno odmakli. Nakon promjene vlasti premijer Zdravko Krivokapić je javno vikao na prosvjetne radnike, ministarka Vesna Bratić je nezakonito dijelila otkaze i zapošljavala politički podobne kadrove. Prošli ministar Miomir Vojinović je za svog mandata, pod pritiskom roditelja, aminovao prepisivanje na maturskim ispitima.

O kvalitetu obrazovanja, prebukiranosti škola, nedostatku profesorskog kadra, neodgovornosti pojedinih predavača, velikom pritisku roditelja, nasilju u školama… priča se sporadično i ne nude se sistemska rješenja. Do nekog novog štrajka.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo