Povežite se sa nama

Izdvojeno

NOVI IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O (NE)NAPRETKU: Đukanovićevo pravosuđe i dalje teško breme Crne Gore

Objavljeno prije

na

Kako je sadašnje, i dalje Đukanovićevo, sudstvo brižljivo stvarano decenijama nekontrolisane vlasti i neformalnih poluga moći, ostaje na novoj vladajućoj većini da nađe model demontaže postojećeg sudstva i reforme istog. Opcije su ili dugo pominjani vetting proces (kojega nema u ovom izvještaju EK, čak ni u vidu komentara) ili promjene Ustava Crne Gore

 

Dugo očekivana i skoro mjesec dana odložena analiza crnogorskog putovanja u EU je konačno objavljena prije dva dana. Svi su znali da nema napretka u ključnim oblastima, famozna poglavlja 23 i 24 – pravosuđe i vladavina prava uz naglasak na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pažljivo birane riječi i fraze briselskih tehnokrata da svakoga pomalo pohvale i onda kritikuju bez jasnog upiranja prsta u srž problema, daju prikaz stanja sa tačke “ukupno gledano”. Crna Gora je “umjereno spremna za primjenu pravne tekovine EU i evropskih standarda”, i “ostvaren je ograničeni napredak“ uz opasku da zemlja “stagnira u implementaciji ključnih pravosudnih reformi” i ograničene rezultate kad je u pitanju odgovornost. Iako je jasno da su ova poglavlja uslov ne samo završnih pregovora, već i zatvaranja drugih poglavlja, Evropska komisija niti nudi niti sugerira rješenja koja bi pomogla odlučni izlazak iz ovakve situacije.

Konstatacije da je “sudski sistem CG umjereno spreman, (da) ukupno gledano nije ostvaren napredak” i da “reforme stagniraju” su praćene opštim pozivom da se postigne “odlučujuća politička posvećenost”. Dalje se traži i da se osigura “djelotvorna nezavisnost i profesionalizam pravosuđa” kroz “ispunjavanje svih preostalih preporuka Venecijanske komisije (VK) o Zakonu o državnom tužilaštvu. Valja se podsjetiti da je upravo VK bila ta koja je u prvoj polovini 2021. godine dala kritike na prijedlog zakona vladajuće koalicije kojim se trebao izabrati novi Tužilački savjet (TS) i promijeniti tadašnje visoko kriminalizirano i politički zavisno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) kojim je upravljao javno blamantni Milivoje Katnić. Tadašnja tridesetoavgustovska koalicija je imala samo jednog poslanika više od miloističkog bloka u Skupštini. Međutim, VK je tražila da se “novi članovi TS-a koji nisu iz reda tužilaca” biraju jačom većinom od proste kako se ne bi “poništila ranija postignuća u oblasti reforme pravosuđa”. Tražene su i “dodatne garancije da bi se ublažili rizici neprimjerenog političkog uticaja na TS”. Srećom po Crnu Goru, Vlada i skupštinska većina su imali snage da se ogluše o ovakve “preporuke” VK (u kojoj su sjedili i još sjede DPS-ovi Zoran Pažin i Srđan Darmanović) i progurali tužilački zakon uz prihvatanje nekih drugih preporuka. Kakva su bila “ranija dostignuća u oblasti reforme pravosuđa” najbolje su pokazali slučajevi Vesne MedeniceBlaža JovanićaSaše Čađenovića i niza visokih funkcionera iz policije i tajne službe (ANB) kojima je Milivoje Katnić pružao zaštitu u poslovima sa drogom i pored dokaza dostavljenih od Europola. Upravo je novi SDT na čelu sa Vladimirom Novovićem i procesuirao sve ove slučajeve zahvaljujući hrabrosti (a možda i jakom pritisku sa strane) da pogleda Europolove fajlove i postupi shodno zakonu. Zahvaljujući tim slučajevima Crna Gora je dobila i neke pohvale od Evropske komisije kojima se priznaje “određeni nivo spremnosti” i “ograničeni napredak”. Navodi se da je i “međunarodna policijska saradnja dobro uspostavljena” i da donosi rezultate, “sa ranije neviđenom zaplijenom droge u zemlji i inostranstvu”.

Ono što u svim ovim slučajevima tek predstoji je da svi ovi slučajevi dobiju i sudski epilog u razumnom roku i na nepristrasan način za razliku od 2012. godine kada je Crna Gora dobila početak pregovora za članstvo. Početku pregovora je prethodilo dugo očekivana akcija protiv “velikih riba” koje je EU dugo tražila od Mila Đukanovića, tadašnjeg apsolutnog nosioca moći u Crnoj Gori. Krajem decembra 2010. godine su uhapšeni čelnici budvanske opštine, uključujući i brata tadašnjeg državnog i opštinskog moćnika i saradnika Đukanovića – Svetozara Marovića. Đukanovićevo sudstvo je tada odradilo koristan posao za vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS) donijevši seriju presuda za zloupotrebu položaja u nekoliko slučajeva korupcije, ali vidno djelujući pod političkom palicom i žureći da isporuči rezultate bez obzira na zakon i procedure. Kasnije će Đukanović žrtvovati, preko pravosuđa, i samog Marovića koji će potpisati dva sporazuma o priznanju krivice sa Katnićem u zamjenu za minimalne i ispod zakonskih osnova niske kazne. Crnogorsko pravosuđe će otići toliko nisko da će u slučaju korupcije za izgradnju prečistača voda za budvansku opštinu od strane njemačko-austrijskog konzorcijuma EVN-WTE osloboditi Marovića obaveze da vrati ukradena 3 miliona eura iako to imperativno nalaže Krivični zakonik Crne Gore. Za to krivično djelo, kojim je oštećena opština Budva, on će dobiti kaznu od tri mjeseca zatvora. Ovakav “sporazum” sa Katnićevim SDT-om će usvojiti predsjednik Višeg suda Boris Savić bez ikakvih problema. Štaviše, Maroviću je dopušteno da zadrži stotine miliona ukradenog novca, kako je jednom navodno priznao Katnić, i omogućeno mu je da ne odsluži kaznu (kao ni njegov sin Miloš) odlaskom u Beograd pod zaštitu Đukanovićevog prijatelja i saveznika Aleksandra Vučića.

Kako je sadašnje, i dalje Đukanovićevo, sudstvo brižljivo stvarano decenijama nekontrolisane vlasti i neformalnih poluga moći ostaje na novoj vladajućoj većini da nađe model demontaže postojećeg sudstva i reforme istog. Opcije su ili dugo pominjani vetting proces (kojega nema u ovom izvještaju EK, čak ni u vidu komentara) ili promjene Ustava Crne Gore.

Ustrojstvo sadašnjeg prođukanovićevskog Sudskog savjeta uređeno je Ustavom za koji je potrebna kvalificirana većina od dvije trećine. Članice vladajuće koalicije i predsjednik Jakov Milatović su nekoliko puta istakli da je borba protiv kriminala i korupcije uz reforme pravosuđa jedna od glavnih agendi. Da li je uvođenje koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u novu vlast (i za godinu dana u Vladu) korak ka tom cilju i većini za promjenu Ustava ostaje da se vidi. Nedavna izjava predsjednika parlamenta Andrije Mandića o njegovom “nevino utamničenom” partijskom kolegi i gradonačelniku Budve (zbog kokainskih poslova sa Kavčanima otkrivenih od strane Europola) ne uliva nadu da će se crnogorsko pravosuđe lako osloboditi političkih uticaja ili da će doći “odlučujuće političke posvećenosti” među političkim faktorima na obje strane.

Tokom nedavne posjete Podgorici šefica EK Ursula fon der Lajen je pohvalila crnogorsku usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU ali je i poručila da zemlja treba biti “potpuno fokusirana na proces pristupanja” EU i i da “podstiče Crnu Goru da pređe tu posljednju milju i vrata će se otvoriti”.

“Posljedna milja” je prilično nejasna u izjavi fon der Lajenove jer je Crna Gora tokom 11 godina pregovora privremeno zatvorila samo 3 od 33 poglavlja i po dužini pregovora je rekorder. Hrvatska, koja je zadnja primljena u EU, je zatvorila sve pregovore u roku od 6 godina i poslala bivšeg predsjednika vlade Iva Sanadera na optuženičku klupu i u zatvor. Tadašnje pominjanje sanaderizacije Crne Gore je izazivalo priličnu nervozu kod državnog vrha, a tadašnji premijer Milo Đukanović je javno zauzvrat ponudio “deratizaciju” nezavisnih novinara, intelektualaca i NVO sektora.

Osvrčući se na izjave fon der Lajen, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji i Crnoj Gori Jakov Devčić je u emisiji javnog servisa Dobro jutro Crna Goro ocijenio da se malo uradilo na polju integracija, a da je predsjednica EK dala nadu Crnoj Gori da može postati članica do 2030, iako “to ne zavisi od nje (lično)”. Devčić je naglasio da je na mjestu fon der Lajenove da ne bi pričao o izgledima članstva Crne Gore.  Ona, po riječima Devčića, želi pokazati da se brine o Zapadnom Balkanu, ali “mislim da smo vidjeli ranije da od sličnih obećanja ništa nije bilo”. Iduće godine slijede izbori za Evropski parlament i dosta toga se može promijeniti.

Par diplomata iz Brisela sa kojima je Monitor nezvanično razgovarao tvrde da je crnogorsko članstvo moguće uz neke suštinske promjene i volju Brisela. “Crna Gora je mali sistem na nivou statističke greške i njen ulazak u EU se ne bi ni primijetio, ali su vam, kao i Hrvatskoj, potrebni moćni saveznici unutar bloka da vas poguraju”.

Lopta je sada u dvorištu Milatovića i Milojka Spajića.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo