Povežite se sa nama

DRUŠTVO

O crkvi slavnoj i nestaloj

Objavljeno prije

na

Ko god je pročitao član 40 Ustava za Knjaževinu Crnu Goru u kome se kaže da je Crnogorska crkva autokefalna, ne može imati dilemu o njenom položaju. No, ima ljudi kojima je istina neprihvatljiva. To je prepoznatljiv problem u Crnoj Gori, gdje se visoko cijene tvrdoglavost i dosljedna glupost. Da ne budemo pristrasni moramo konstatovati da ima i onih koji, na primjer, kažu da kod Njegoša nema ništa srpsko. U pitanju je ista vrsta gluposti, ali takva je naša porota. Kad imate takvu porotu onda je svako pisanje gotovo uzaludan posao
Pred takvom porotom se nalazi i nedavno objavljena knjiga Crnogorska crkva 1852-1918 dr Živka M. Andrijaševića.  Društvo je postavilo pitanje o autokefalnosti i prošlosti te crkve, stavilo ga pred sud nauke i Andrijašević se javio da odgovori na to pitanje. Nastupio je kao advokat naučne istine, i potrudio se da taj posao profesionalno obavi. Za drugim stolom su sjedili advokati tendencioznih radova o ovom problemu, na koje porota uvijek gleda sa simpatijama. 
Andrijašević se osvrnuo na sve radove o Crnogorskoj crkvi, dajući o njima iscrpne informacije, s naglaskom na njihovu izvornu i činjeničnu osnovanost. Najveća zamjerka istraživačima, posebno onima koji se se datim problemom bavili u posljednjih 20 godina, je ta što nijesu istraživali arhivsku građu, a naročito za period 1852-1918. To je uslovilo njihove pogrešne, a često i ideološki tendencizone tvrdnje o Crnogorskoj crkvi. Andrijašević je na tom planu napravio najveći iskorak. Istražio je i u knjizi objavio prvorazrednu građu iz Državnog arhiva, ali taj posao nije mogao obaviti do kraja, jer Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije nijesu udovoljili autorovoj molbi da istraži i njihov arhiv. To je bilo podmetanje noge kako se ne bi saznala istina.
Svako ko pročita knjigu steći će utisak da je riječ o temeljnom i nepristrasnom radu, koji konkretizuje sliku o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, od osnivanja 1220, i njene transformacije od episkopije i mitropolije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pećkoj patrijaršiji, do autokefalne Crnogorske crkve i njenog ukidanja 1918. Ako se ta autokefalnost mnogima, neopravdano, činila kao nedorečena u periodu kada su crnogorski mitropoliti bili i svjetovni vladari, onda istorija Crnogorske crkve od 1852. godine, odnosno od razdvajanja duhovne i svjetovne vlasti u Crnoj Gori, svjedoči o njenoj nedvojbenoj autokefalnosti i podređenosti državi, odnosno vladaru. To su u nekoliko slučajeva potvrdili i predstavnci Ruske, Carigradske i Srpske crkve, o čemu Andrijašević iznosi broje dokaze.
Andrijašević uočava da je od perioda knjaza Danila crnogorski vladar bio faktički upravitelj Crnogorske crkve, a njen mitropolit samo izvršilac vladarevih naredbi. Tako knjaz Danilo sve do 1858. godine nije imenovao crnogorskog mitropolita, odlažući taj čin kako na mitropolitsko mjesto ne bi došao neko od pripadnika njegove opozcije, ali ni od pristalica susjednih zemalja. Tek kada je knjaz sredio unutrašnje prilike u zemlji i završio sa grahovačkom epopejom, na mitropolitski položaj je doveo Nikanora Ivanovića, izvanjca, koji je bio knjaževa marioneta. To pravilo su slijedili vojvoda Mirko i knjaz Nikola, koji su na mitropolitski položaj dovodili izvanjce (Ilarion Roganović, Visarion Ljubiša i Mitrofan Ban), na koje niko nije mogao uticati osim vladara i koji su u svemu zavisili od vladara, a jedna od dužnosti Crnogorske crkve bila je da pomaže vladarski kult u Crnoj Gori. Otkrivajući ovu istinu Andrijašević na upečatljiv način dokazuje da su izbor mitropolita i upravljanje Crnogorskom crkvom bili samo crnogorska stvar. I, što je važno, to nije bio slučaj samo u Crnoj Gori, već u svim pravoslavnim zemljama, a treba dodati da ta pravilo potiče od Vizantije.
Od 1852. godine crnogorska država je uložila velike napore da sredi prilike u Crnogorskoj crkvi. Osnivaju se eparhije i parohije, školuju sveštenici, obezbjeđuju prihodi za mirsko i duhovno sveštenstvo, pokreće stručni časopis Prosvjeta, propisuju pravila ponašanja, a na kraju donose i najviši zakonski akti, Ustav Svetog sinoda (1903) i Ustav pravoslavnih konzistorija (1904), koji su utvrdili vlast države i vladara nad crkvom. Tako nijedna odluka Svetog sinoda nije bila važeća dok je ne potvrdi vladar. Od 1900. godine pravoslavni sveštenici su primali platu iz državnog budžeta, i kako zaključuje Andrijašević, oni su bili državni činovnici, a država je crkvom upravljala kao sa bilo kojom drugom državnom institucijom. Država se jedino nije miješala u crkvenu dogmu, ali to nije bio problem ni tada kao ni danas. Pitanje crkve u Crnoj Gori je uvijek bilo pitanje koji će politički i državni centar sa njom komandovati. U periodu kada su Petrovići vladali Crnom Gorom, crkvom nije mogao da upravlja niko osim vlasti sa Cetinja. Što se tiče imovine crkve Andrijašević kaže: „Crnogorska crkva nije bila nosilac imovinskih prava, već to pravo imaju parohijske crkve i manastiri… crkvama i manastirima ograničeno je pravo raspolaganja imovinom, a država je imala mogućnost da odredi način na koji će se njome upravljati i da odluči o promjeni njenog vlasničkog statusa”.
Andrijašević u posebnom poglavlju govori i o unutrašnoj organizaciji i uređenju Crnogorske crkve, ali je taj dio dosta štur. U njemu se samo prepričavaju najznačajniji akti crkve, pa nema podataka o tome kako su se oni sprovodili u stvarnosti, i kakav je bio vjerski život u Crnoj Gori. Ovaj nedostatak je posljedica zabranjene građe u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, u kojoj se vjerovatno nalaze svjedočanstva o religijskim prilikama u Crnoj Gori.
Crnogorsku crkvu je ukinuo njen Sveti sinod na sjednici održanoj 16. decembra 1918. godine, i donio odluku da se ona ujedini sa pravoslavnom crkvom u Kraljevini Srbiji i tako ujedinjene pristupe Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kraljevini SHS, a regent Aleksandar Karađorđević i vaseljenski patrijarh Meletije IV samo su uvažili tu odluku. Pošto se uviđa terminološka sličnost sa odlukama Podgoričke skupštine, onda je povlačenje paralela između dvije odluke neizbježno. Andrijašević s pravom tvrdi da je odluka Svetog sinoda bila nelegalna jer sinod prema svome Ustavu nije imao pravo na to, a čak i da je imao, tu odluku je morao potvrditi crnogorski vladar, što je u ovom slučaju izbjegnuto. No, treba dodati da se ne može sporiti da su ukidanje autokefalne Crnogorske crkve željeli njeni čelnici, i da tu odluku nijesu, kao u slučaju Podgoričke skupštine, donijeli samozvanci, druga crkva i država. Ali, to ne mijenja nelegalnost te odluke.
Ne postoji sličnost između Crnogorske crkve i današnje Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve. Crnogorska crkva je bila državna i bila je dio državnog aparata, imala je specifično uređenje, njen mitropolit je bio virlin poslanik u crnogorskoj skupštini, pa čak je i crnogorski pop bio nešto drugo u odnosu na današnje sveštenike. Mitropoliju crnogorsko-primorsku je uspostavila Srpska crkva, a Crnogorska pravoslavna crkva baštini samo sjećanje na autokefalnost Crnogorske crkve. Jedina veza je pitanje kome pripada imovina nekadašnje Crnogorske crkve. Dr Živko M. Andrijašević je odgovorio na sva važna pitanja iz prošlosti ove crkve. Javnost je dobila vrijedan iskaz, struka to treba da potvrdi, a porotnici svih boja da konačno uvaže moć dokaza. Ostala pitanja treba da rješavaju sekularna država i njeno sudstvo.
Dragutin PAPOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo