Povežite se sa nama

MONITORING

Od Žabljaka do Južne Afrike

Objavljeno prije

na

Jedan od najtraženijih narkobosova u svijetu, Pljevljak Darko Šarić, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, krije se u Južnoafričkoj Republici. Tu su informaciju objavile beogradske Večernje Novosti pozivajući se na saznanja obavještajnih agencija više zemalja, među njima i američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. List tvrdi da se najviši rukovodioci MUP-a Srbije dogovaraju o odlasku u Južnoafričku Republiku da se sa tamošnjim vlastima dogovore o načinu na koji bi on mogao da bude pronađen, uhapšen i izručen.

Da se Šarić ne nalazi u regionu, kazao je prethodne sedmice i Milorad Veljović, direktor uprave srpske policije.

Šarić je u bjekstvu od oktobra 2009, kada je u vodama Urugvaja zaplijenjeno oko 2,4 tone kokaina. Spekulisalo se da se nalazio na Žabljaku, do januara prošle godine, kada je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu za njim zbog šverca 2,7 tona kokaina iz Južne Amerike. Napustio je Crnu Goru, pisali su crnogorski mediji, istog dana kada je potjernica raspisana i privatnim avionom, preko vladinog terminala, pobjegao u Švajcarsku. Govorilo se da je jedno vrijeme proveo i u Slovačkoj, čiji je bio i državljanin. U Bratislavi mu je, u međuvremenu, februara 2010. oduzeto državljanstvo. Do skoro su izražavane javne sumnje da se Šarić još nalazi u Crnoj Gori.

Šarić je koristio i slovenačku putnu ispravu. Dokument je bio originalan, ali su podaci bili lažni. Do ovakvih podataka se došlo kada je u Sloveniji pohapšena cijela njegova ,,ćelija” na čelu sa Draganom Tošićem, zvanim Rođak. U međuvremenu, u Ljubljani je počelo suđenje ovoj grupi, optuženoj da je za Šarićev račun rasturala drogu u okolnim zemljama.

Nekoliko puta je pokušao da zavara trag ,,šaljući” pisma iz Turske svom advokatu u Beogradu. U Beogradu se vode dva sudska procesa protiv njega – za šverc kokaina kao i zbog pranja novca.

Darko Šarić, pišu beogradski mediji, posjeduje najmanje pet falsifikovanih i dvije originalne putne isprave. Legalni dokumenti su mu crnogorski i francuski pasoš.

Sa ovim informacijama raspolažu obavještajne službe nekoliko zemalja, među kojima i srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) i DEA. Sa kojim je dokumentima sletio iz Praga u Južnoafričku Republiku teško je reći. Ipak, sumnja se da je u ovu zemlju ušao sa falsifikovanim slovenačkim pasošem.

Njegov ulazak prošao je neprimijećeno, jer Južnoafričkoj Republici postoji 150 licenciranih aerodroma na kojima su kontrole jako slabe. Vjeruje se da je doletio privatnim avionom.

Slovenačka policija sumnja da je lažnu putnu ispravu Pljevljaku uspjela da završi Sandra Udrih, Šarićeva tamnošnja saradnica zadužena za taj dio posla. Pretresom njenog stana u Ljubljani, otkrivene su fotografije skoro svih članova narkoklana, koje se koriste za izradu pasoša.

Istu putnu ispravu Šarić je, pišu Večernje Novosti, koristio i na letovima od Južne Amerike do Sjedinjenih Američkih Država, kao i iz Njujorka do Španije i nazad. Te tri destinacije bile su mu glavne za organizovanje krijumčarskih lanaca, ali i za pranje novca. U američkoj saveznoj državi Delaver registrovao je nekoliko of-šor kompanija, posredstvom kojih je ulazio novac i u Srbiju i u Crnu Goru, za kupovinu preduzeća i nekretnina.

Darko Šarić je svojevremeno posjedovao i slovačka dokumenta, do kojih je došao zahvaljujući fiktivnom braku sa Slovakinjom. Odmah po raspisivanju potjernice za Šarićem, na zahtjev srpskih vlasti, reagovala je i slovačka policija. Provjerom svih njegovih slovačkih papira utvrđeno je da se radi o falsifikatima, zbog čega je u februaru 2010. godine izbrisan iz knjige slovačkih državljana. Kod njega je, međutim, ostao pasoš.

Nije prvi put da izvori iz obavještajnih službi prenose medijima informacije da se Šarić krije u JAR. Tako je krajem marta južnoafrički dnevnik Gloub end Meil objavio kako tamošnje bezbjednosne agencije provjeravaju da li je Šarić u toj zemlji i kakve su njegove veze sa Radovanom Krejčirom, označenim da je lider organizovanog kriminala iz Češke.

Krejčir je tih dana uhapšen u Johanesburgu, a trenutno je na slobodi, nakon što je platio ogromnu kauciju. Krejciru se tokom istrage, koju je pokrenulo tamošnje specijalno tužilaštvo, stavljalo na teret da je unajmio srpske plaćenike da ubiju nekoliko osoba, od kojih je likvidiran samo jedan lokalni kriminalac. Kakva je veza između uhapšenog Krejcira i crnogorskog narkobosa nije precizirano, ali se pretpostavlja da je riječ o poslovima s drogom, pisao je M&G.

Ima mišljenja da je srpska mafija u Južnoj Africi izuzetno jaka, a „kokainski put” vodi upravo preko ove zemlje. Prve sumnje da je Šarić tu pronašao utočište pojavile su se sredinom 2010. Direktor crnogorske policije Veselin Veljović tada je rekao da operativni podaci ukazuju da je Darko Šarić iz Slovenije pobjegao u Južnu Afriku.

Ovih dana su pak vlasti Brazila počele postupak protiv 29 osoba zbog sumnje da su preko ove južnoameričke zemlje krijumčarili kokain u Evropu i Južnu Afriku. Najveći broj pripadnika ove kriminalne organizacije, koju su nazvali Balkanska grupa, su Srbi, njih 13, dok su petorica osumnjičenih iz Hrvatske, sedmoro ih je iz Brazila, troje iz Južnoafričke Republike, dok za jednog još nije utvrđeno odakle je.

Brazilska policija tom prilikom je saopštila da je uhapšen Goran Nešić za kojim je Srbija raspisala Interpolovu potjernicu, pošto je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika. On je iz Srbije pobjegao prije desetak godina.

Kad je objavljena vijest o hapšenju u Brazilu, Miljko Radisavljević, prvi čovjek srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, izjavio je kako postoje indicije da su pripadnici Balkanske grupe radili i za Darka Šarića.

Beogradski Blic piše da je Nešić glavni srpski narko-bos u posljednjih nekoliko godina u Brazilu i da je na vezi držao tamošnje narko-kartele, kod njih obezbjeđivao kokain, kojim je zatim snabdijevao sve srpske i crnogorske klanove, koji su drogu dalje krijumčarili u Evropu. ,,Bio je glavni saradnik Darka Šarića, iznad njega po rangu, narko-vezama i uticaju” tvrdi Blic.

Nešić se pominjao i tokom suđenja grupi švercera droge u Velikoj Britaniji. Petorica aktera osuđeni su u maju ove godine, a među njima i Baranin Zoran Drešić.

,,Srpski i crnogorski kriminalci se pojavljuju kao glavna prijetnja u svjetskoj trgovini kokaina”, izjavio je tim povodom Ken Galager, šef operacija SOCA za Evropu.

Autor članka u Ekonomistu, poznati britanski stručnjak za Balkan Tim Džuda tada je podsjetio i da su tri Crnogorca i jedna osoba sa Kosova u maju uhapšeni i optuženi za pokušaj krijumčarenja 42 kilograma kokaina na brodu Risan, u vlasništvu jedne crnogorske kompanije. Brod je plovio pod zastavom Monaka.

,,Radi rasvjetljavanja kriminalne scene u ovom regionu treba znati da je crta koja dijeli jednog kriminalca, biznismena i političara veoma maglovita”, zaključuje britanski publicista.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ILEGALNI IZVOZ BOKSITA: Laka zarada u zemlji prespore pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću ranije je odbacilo krivičnu prijavu bivših radnika Boksita protiv kompanija VSS i Rapax. Sada je u njihovim rukama, dokazima upotpunjena, prijava MKI

 

Iz svijeta nas, ponovo, podsjećaju na ono što bismo sami, odavno, morali znati. „Korupcija je najrasprostranjenija u Crnoj Gori u sektoru državnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za primanje mita i prijateljske odnose”, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o globalnoj investicionoj klimi za 2021. godinu.

U izvještaju koji služi kao svojevrstan vodič potencijalnim investitorima iz SAD, apostrofira se negativna uloga pravosuđa s posebnim naglaskom na Privredni sud kome se zamjeraju: slaba primjena zakona, ograničeni kapaciteti i stručnost sudija, veliki broj zaostalih predmeta… Sve je začinjeno podatkom iz prošlogodišnjeg istraživanja o ovdašnjoj poslovnoj klimi, koje je među svojim članovima provela Američka privredna komora u Crnoj Gori. Njeni članovi su, pokazalo je istraživanje, posebno nezadovoljni trajanjem sudskih postupaka (79,5 odsto anketiranih) i nejednakom primjenom zakona (63,6 odsto anketiranih).

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju duže od godinu upozoravaju nadležne na nezakonit iskop i izvoz 2.664 tone rude boksita iz Nikšića. Uglavnom, uzaludno. Njihova priča zaslužuje pažnju makar zbog neobičnog sadržaja.

Izvezena ruda nije „iskopana” na rudarskim kopovima već sa placa – urbanizovanog gradskog građevinskog zemljišta – na kome je Samostalni sindikat Rudnika boksita planirao izgradnju desetak zgrada kako bi riješio stambene probleme zaposlenih. Rudu u Češku nijesu izvezli ni Boksiti ni Uniprom Veselina Pejovića, koji je nakon stečaja Boksita kupio veći dio imovine rudarske  kompanije i „naslijedio” njenu koncesiju za eksploataciju rude. Izvoz je obavljen u organizaciji i za račun privatnih firmi iz Nikšića: Vector System Security DOO i Rapax DOO, iako nijedna od njih ne ispunjava zakonom propisane uslove za taj posao – nemaju sa državom zaključen ugovor o koncesiji ni odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina. Država (čitaj – bivše vlasti) bila je blagovremeno obaviještena o tom nezakonitom poslu, ali ga nije spriječila.

Nove vlasti, preciznije, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), riješile su da stvari istjeraju na čistac, pa su se početkom ljeta obratili Vrhovnom državnom tužiocu Draženu Buriću Informacijom o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza rude boksita. To ide očekivano sporo. Prema informacijama Monitora, iz Vrhovnog tužilaštva nedavno su obavijestili nadležne u MKI da je njihova Informacija, sa pratećom dokumentacijom, proslijeđena Onovnom tužilaštvu u Nikšiću. Gdje je jednom, u nešto drugačijoj formi, već bila. I završila u košu.

Sada o detaljima.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA U CRNOGORSKOM PODMORJU:  Prazne mreže i snovi o milijardama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je počela bušenje dna Jadrana i pored jasne poruke Evropske unije da su fosilna goriva prošlost, te da je budućnost rezervisana za ekološku i obnovljivu energiju, i uprkos lošim iskustvima iz regiona. Ekološki aktivisti najavljuju da će poslije turističke sezone obnoviti proteste

 

Iskusni ribar Branko Vujičić uzalud traži kozice i gambore po dnu Jadrana. Nestale su, kaže, i to pripisuje bušenju morskog dna u potrazi za naftom.

„Oni leže na samom dnu. Vjerovatno, bušenje izaziva neku vibraciju koja tjera ribe. Kozice su se potpuno izgubile, ne možemo uhvatiti dva kila, a hvatali smo po stotinu, cijena im je bila spala na tri eura. Nestale su ne samo u Ulcinju i Baru nego šire. One i sardele su hrana za svu ostalu ribu“, kaže Vujičić u razgovoru za CIN-CG, Monitor i BIRN.

Gigantska metalna svrdla, postrojenja Topaz Driller, probušila su 25. marta morsko dno, na 20 kilometara od obale, između Ulcinja i Bara u potrazi za naftom. Investitor, italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek crno zlato će tražiti do dubine od 6.500 metara. Da li u crnogorskom podmorju ima nafte znaće se, navodno, početkom septembra.

Put ka zemljinoj utrobi nastavlja se uprkos upozorenjima ekologa da je riječ o rizičnom poduhvatu i kršenju Pariskog sporazuma i najavama da će, kada turisti odu, organizovati proteste.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

GODINU DANA PROTESTA MJEŠTANA KRALJSKIH BARA: Male HE – agonija koja traje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja  problema od strane Vlade. Tako su na protestu koji je održan prošlog mjeseca istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine

,,Ne dirajte naše vode, ostavite naša izvorišta Tare, dosta ste uzeli, nemojte više kumim vas bogom”, poručili su prije godinu dana mještani kolašinskog sela Kraljske Bare, ispod Komova. Od tada traju njihovi protesti u cilju zaustavljanja gradnje malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja  i Čestogaz.

Ove tri rječice formiraju rijeku Drcku, jednu od većih pritoka Tare. Koncesiju na jedina tri preostala vodotoka u Parku prirode Komovi, koja nijesu stavljena u cijevi, dobilo je preduzeće Dekar energy. Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović bivše pomoćnice ministra zdravlja i visoke funkcionerke DPS-a.

Od prošle jeseni mještani Bara Kraljskih imaju podršku mještana Rečina, koje je snašla ista muka. Oni se protive gradnji mini hidrocentrale na Rečinskoj rijeci. Na Rečinskoj rijeci mHE Skrbuša gradi kompanija Hydro logistics. Vlasnik ove kompanije je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi BB hidro Blaža Đukanovića, sina predsjednika države,  koji je takođe u poslu sa malim HE.

Na ovonedjeljnom protestu mještani Kraljskih Bara i Rečina su pozvali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ,,dođe i potvrdi ili porekne ono što je obećao u septembru prošle godine”. Abazović je tada prisustvovao protestu u Kraljskim Barama i, između ostalog, rekao da ,,buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani gradnju”. On je tada tvrdio i da je ,,svaka gradnja mHE korupcija sama po sebi”.

Do sada su raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a za sve ostale traži se rješenje koje neće ići na štetu države, odgovoreno je mještanima iz Abazovićevog kabineta. Podsjetili su da je Abazović obećao moratorijum na izgradnju mHE, što je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

,,Inspekcija će u saradnji sa geometrima uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata male HE, najavljeno je iz Kabineta poptredsjednika Vlade. To je, kako su precizirali, osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora.

Dok se čeka nova inspekcijska posjeta, nedavno je Direktorat za inspekcijske poslove privremeno zabranio koncesionarima nastavak radova.

Na protestu su mještani Bara Kraljskih i Rečina iskazali zabrinutost i tražili od vicepremijera da im garantuje da niko neće krenuti silom na one koji se protive gradnji mini-hidroelektrana na tom području.

Milovan – Mišo Labović, predsjednik Savjeta MZ Kraljske Bare, za Monitor kaže da mještani trpe pravno nasilje jer se privremenim mjerama koje donosi Osnovni sud u Kolašinu ugrožavaju ljudska prava: ,,Kad investitor podnese zahtjev za 24 sata se odlučuje, a mještanima za krivične tužbe preko dva mjeseca traje istraga”. On objašnjava da se koncesionar bori svim silama za svoj profit, pa da je bilo i prijetnji, ali da se nesigurnost  sada provlači kroz institucije.

Labović ističe da su više puta nadležnima predočili dokaze o tome da su u odluci o koncesiji pogrešno tretirani slivovi rječica, da nijesu riješeni građevinsko pravni odnosi, da je ugovor sa koncesionarom koji je trebao da završi radove 2016. na volšeban način bivša Vlada, na osnovu zaključka, produžila 2019. godine…

,,Očigledno da će ovo trajati”, kaže Labović i napominje da ugovor koncesionaru ističe krajem godine. ,,Imali smo  dva sastanka u Vladi.  Nijesmo dobili bilo kakve garancije. Oni se drže  priče da ne žele da plaćaju milionske odštete. Mi smatramo da se na osnovu člana 23 koncesionog ugovora i člana 18 – nesaglasnost mještana, ugovori mogu oboriti. Član 23 jasno kaže – da se dozvole koje su dobijene na osnovu pogrešnih podataka odmah mogu raskinuti. Onda bi trebalo da onaj koji je potpisao takve ugovore pozove na odgovornost”.

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja ovog problema od strane Vlade. Tako su na protestu, koji je održan prošlog mjeseca, istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine.

Krajem maja su pozvali ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da podnese ostavku „iz moralnih razloga“. Ministar Mitrović je autor studija tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje i idejnih rješenja za 20 mHE, među kojima i Crnja, Ljubaštica i Čestogaz u Barama Kraljskim.

U Crnoj Gori rade 32 mHE, a njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije manji je od tri odsto. Građani su na osnovu podsticaja investitorima do sada platili preko 19 miliona eura. Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, firma BB Hidro, čiji je suvlasnik  Blažo Đukanović, projektovala je za 12 godina rada  mHE Bistrica u Kolašinu, profit od tri miliona eura, a za to vrijeme će državi biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, izračunali su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ines Mrdović, pravna savjetnica ove organizacije nedavno je izjavila da je  nova Vlada obećala reviziju projekata mHE ,,ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep”.

Nova Vlada je odlučila da zaustavi odobravanje izgradnje malih HE dok ne okonča postupak do sada zaključenih ugovora. A to ide vrlo sporo. Zbog ove odluke investitori tuže državu i hoće da naplate navodnu 30-godišnju štetu – ceh bi za crnogorske građane mogao da bude veći od 50 miliona eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u decembru formiralo radnu grupu koja treba da sagleda i preispita ugovore o koncesijama za male HE. Monitoru su ranije iz ovog ministarstva odgovorili da je potrebno razumijevanje jer taj postupak nije jednostavan ni brz. Rezultata još nema.

Niko od nadležnih ne pridaje važnosti na uporne tvrdnje Vasilija Miličkovića, predstavnika manjinskih akcionara EPCG koji pokušava da dokaže da je cijeli posao oko malih HE i subvencija nezakonit i protivan Ustavu. On ponavlja da se zarad interesa ljudi iz Đukanovićeve familije i okruženja, EPCG obavezala da struju otkupljuje po cijeni tri puta većoj od tržišne. Navodi i da će nas prema procjenama stručanjaka to reketiranje i pljačka građana kroz OIE 1 i 2 za 30 godina koštati 600 miliona ili 20 miliona godišnje.

Vlada je početkom ovog mjeseca donijela odluku da milion eura iz budžeta dodijeli za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE). Prema uredbi koju je donijela prethodna vlast, vlasnici obnovljivih izvora energije imaju status povlašćenih proizvođača kojima se plaća podsticajna cijena struje.

Prošle godine je 13 povlašćenih vlasnika mini HE od građana i privrede
dobilo blizu četiri miliona eura podsticaja, a imali su ukupan profit od 1,6 miliona eura. Da nije bilo podsticaja od građana, vlasnici mHE bi godinu završili sa dva miliona gubitka.

I dok čekaju šta će  se i kako prelomiti u Podgorici, u Kraljskim Barama su više puta istakli da nijesu i neće dati da se politika umješa u njihovu borbu. Labović ističe: ,,Mi branimo naše živote, naše selo je mrtvo ako se desi da nam se uzme voda, tu više nema života”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo