Povežite se sa nama

FOKUS

Odlazi cirkus

Objavljeno prije

na

Prošlonedjeljni izbori u Podgorici nijesu dali apsolutnog pobjednika. To je proizvelo dilemu – ko je pobjednik a ko poraženi?

BILO BI DIVNO: DPS je zadovoljan rezultatom izbora u Podgorici ,kaže predsjednik vladajuće partije Milo Đukanović komentarišući činjenicu da je koaliciju koju je predvodila njegova partija od apsolutne većine dijelio samo jedan odbornički mandat. ,,Bilo bi divno da imamo 29 mandata ali imamo 28 i naći ćemo koalicionog partnera sa kojim ćemo nastaviti da obavljamo vlast u Podgorici”. Zadovoljan je i podgorički SDP. ,,Ključevi Podgorice i Crne Gore su u sigurnim rukama, u rukama SDP”, rekao je Vujica Lazović nakon što je postalo izvjesno da se bez ove partije i njenih pet odbornika ne može formirati natpolovična većina u Skupštini Glavnog grada.

Zadovoljni su, ,,makar djelimično”, i lideri opozicionog saveza Za bolju Podgoricu. ,,Sve u svemu, rezultat koji je ostvarila ova koalicija, naročito u Podgorici, je dobar rezultat”, ocijenio je nosilac opozicione liste Neven Gošović. ,,Naravno da su očekivanja bila velika i razumijem da je moguće da je jedan dio ljudi razočaran. No, mislim da je ovo tek početak političkog života ovog saveza…”.

Po prirodi stvari, ipak, tamo gdje ima pobjednika ima i poraženih. Partijski stratezi i politički analitičari su jedinstveni u ocjeni da je najveći gubitnik minulih izbora u Podgorici gradonačelnik dr Miomir Mugoša. Matematika je jednostavna. Saberu li se glasovi (ili odbornički mandati) onih koji su na biralištu rekli da su protiv nastavka vladavine DPS-a i gradonačelnika Mugoše i onih koji jesu za nastavak saradnje sa Đukanovićevom partijom ali su protiv načina i metoda kojima Mugoša već deset godina upravlja Glavnim gradom (SDP) proizilazi da će aktuelni gradonačelnik svoj mandat nastaviti mimo volje većine građana Podgorice.

GUBITNIK: To za Mugošu ne predstavlja bitnu prepreku. ,,Nastaviću da radim svoj posao profesionalno, sa istim tempom kao do sada, bez ustupaka”, pohvalio se Mugoša kada je već bilo izvjesno da se njegove prognoze i obećanja o osvajanju najmanje 29 odborničkih mandata nijesu ispunile. ,,Želim da sprovedem program i do kraja da ispunim povjerenje građana”, kazao je Mugoša najavljujući ambiciju da mandat gradonačelnika iscijedi do posljednjeg dana, septembra naredne godine. Praveći se da ne shvata kako je većinsko povjerenje građana Podgorice – izgubio.

Uoči izbora Mugoša se izrugivao sa najavama SDP-a da će mu, po isteku mandata, uskratiti povjerenje. Neposredno po prebrojavanju rezultata promijenio je priču i pozvao SDP da poštuje dogovor koji su napravili o postizbornoj saradnji u Podgorici. ,,Imamo određene dogovore… I da vidimo da li će neko do kraja održati riječ, bez obzira na rezultat”, saopštio je Mugoša. Problem je što za taj dogovor ne znaju, ili više ne žele da ga se sjećaju, ni zvaničnici SDP-a ali ni Mugošine kolege iz vrha vladajuće partije.

Nosilac SDP-ove liste Vujica Lazović demantovao je Mugošine navode o bilo kakvim predizbornim dogovorima objašnjavajući da je jedina obaveza koji je preuzela njegova partija ona prema građanima Glavnog grada. To je pritvrdio i premijer Đukanović objašnjavajući novinarima da on ,,nema informacije” o tome da je između DPS-a i SDP-a bilo pregovora o tome kako će se u Podgorici vlast dijeliti nakon izbora.

Sve to, prilično jasno, potvrđuje predizborne špekulacije prema kojima su čelnici vladajuće koalicije, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, postigli dogovor da se, ukoliko im to izborni rezultat dozvoli, Miomir Mugoša stavi na led. Prema interpretaciji koja je stigla do novinara Monitora, taj dogovor ne podrazumijeva pokretanje postupka za smjenu gradonačelnika Podgorice, već njegovo privođenje poznaniju prava i svođenje na pripadajući nivo lokalnog činovnika. Iz pozicije stanovnika Glavnog grada to, suštinski, znači da bi samovolja Miomira Mugoše trebala biti zamijenjena despotijom vladajuće političke elite. Uz, podrazumijeva se, ponovnu preraspodjelu bogatog finansijskog kolača koji sa sobom nosi upravljanje političkim i ekonomskim centrom Crne Gore.

OVO JE MOJE: ,,Mugošinu eru” razvoja Podgorice obilježava gradnja novih mostova, poslovnih i stambenih zgrada, presvlačenje i proširenje ulica i bulevara… Ali i svako odsustvo javne kontrole novca utrošenog u neimarske poduhvate, darove susjednim opštinama i državama, ili onoga što je budžet Podgorice izgubio zbog gradonačelnikovog običaja da samovoljno kreira ugovore, mijenja urbanističke planove, daje oprost dugova ili smanjuje već izlicitiranu cijenu za prodaju gradskog građevinskog zemljišta.

Zapravo, Miomir Mugoša je svoje gazdovanje Podgoricom započeo tako što je zapošljenima u lokalnoj administraciji propisao gdje će da se obuku (kod Srećka, na rate). Potom je mugićima ogradio zgradu Skupštine opštine (,,ovo je moje”) i krenuo da Podgoricu i život u njoj modelira prema vlastitim potrebama i afinitetima. Mugići su, uz ležeće policajce i žičane ograde na najprometnijim gradskim bulevarima, postali obilježje Glavnog grada. Nešto što svakom gostu prvo padne u oči i najduže ostane u sjećanju. Podgoričane, ipak, više tišti to što tek renovirane ulice poplave sa prvom kišom, što se osnovne škole u centru grada bukvalno raspadaju dok gradonačelnik zatvara bioskop i knjižare, a otvara restorane i butike. Dok ,,u rijetkim trenucima odmora” psuje i bije sugrađane – novinare, koji su se usudili da mu spočitaju pogrešno parkiranje. Podgorica je od Miomira Mugoše, ali sa našim novcem, dobila centralni gradski trg na kome su zabranjena javna okupljanja (da se ne naudi kaldrmi). Zato je ostala jedina evropska prijestonica bez zatvorenog bazena (jedan postojeći gradonačelnik je – zatrpao).

Moglo bi se tako nabrajati u nedogled. O brojnim aferama koje je proizvela Mugošina samovolja napisane su, do sada, hiljade i hiljade stranica. Teško ih je i nabrojati. Kamo li procijeniti štetu koju su opštinski i državni budžet trpjeli zbog gradonačelnikove bolećivosti prema probranim biznismenima iz njegovog okruženja. Uostalom, Osnovni sud u Podgorici je, proljetos, poništio ugovor između Opštine (čitaj Mugoše) i kompanije Carine o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007. godine. Iako je na javnoj licitaciji za to zemljište ponuđeno više od 13 miliona eura, ono je – naknadnom pogodbom kupca i prodavca – prodato za manje od tri miliona. A gradonačelnik i njegovi saradnici i dalje pokušavaju da dokažu kako je to dobar posao. Potencijalni kupci, nevladine organizacije, predstavnici opozicije ali i vladajuće koalicije, uzalud su, godinama, čekali da neko iz tužilaštva reaguje na njihove upite i krivične prijave. Miomir Mugoša je bio suviše moćan i vješt zakulisnim igrama da bi ga se doticale sitne optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

VJEŠTINA PREŽIVLJAVANJA: Može li promijenjen odnos snaga i raspoloženja u gradskoj Skupštini označiti i kraj decenijske samovolje Miomira Mugoše? Bilo bi logično. Ali logika i moral ovdje ne igraju presudnu ulogu. Ili možete da se sjetite još nekoga ko je u istom danu trebalo da se pojavi na sudu, kao optuženi šef koji je nezakonito otpustio slabovidu službenicu zato što mu je zasmetao njen pas vodič, i kao glavna zvanica na sajmu za zapošljavanje lica sa invaliditetom kome je neko -jednako ciničan – dodijelio čast da otvori manifestaciju?

Uostalom, ovo nije prvi put da je Mugoša ostao u manjini, a nastavio gazdovanje Podgoricom. Prvi put se to dogodilo nedugo pošto je 2000. godine izabran za predsjednika Opštine, kao predstavnik koalicije Da živimo bolje (DPS-SDP-NS). Odbornici Liberalnog saveza inicirali su, u junu 2001., postupak njegovog opoziva. Pošto je Narodna stranka prethodno izašla iz vladajuće koalicije politička matematika je govorila da je Mugoša ,,bivši”. Međutim, dio odbornika NS odbio je poslušnost partijskoj centrali i nedolaskom na sjednice opstruirao Mugošinu smjenu. NS je iskoristila zakonsko pravo i zatražila njihovu smjenu, ali je sjednica na kojoj su verifikovani mandati novim odbornicima zakazana tek nakon godinu dana. U međuvremenu, nakon šest mjeseci odlaganja izjašnjavanja, Mugoša je sačuvao funkciju.

Slična priča ponovila se i prošle godine. Nakon što je gradonačelnik fizički napao urednika i novinara Vijesti Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića opozicija je, još jednom, inicirala pokretanje postupka za njegovo razrješenje. Mugoša ih je, uz pomoć pravosudnih i izvršnih vlasti, kaznio tako što su trojica opozicionih odbornika privedena u policiju kako bi bili saslušani zbog navodnog falsifikovanja njihovih potpisa. Pošto su negirali optužbe fabrikovane u DPS-u, predstavnici opozicije su konačno uspjeli da svoj zahtjev stave na dnevni red. Inicijativa da se organizuje gradski referendum o (ne)povjerenju gradonačelniku odbijena je pošto su odbornici SDP-a ostali uzdržani. ,,Konstatujemo da izjašnjavanje o inicijativi treba obaviti tek nakon donošenja odluke nadležnog suda”, pisalo je u zaključcima koje je SDP jesenas predložila gradskom parlamentu.

Odluka se još čeka. Sudskim vijećem koje će odlučiti o sudbini Miomira Mugoše predsjedavaće Milo Đukanović. Sigurni porotnici su, da se pretpostaviti, Ranko Krivokapić i Aco Đukanović, Milov brat, a Mugošin saborac iz antibirokratske revolucije. Presuda će biti zasnovana na političkim i ekonomskim interesima sudskog vijeća. Javnost neće imati pravo žalbe. Do sljedećeg glasanja.

 

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

DRŽAVNE FINANSIJE I PARTIJSKA POLITIKA: Hod po tankoj žici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predloženi rebalans ima potrebnu podršku u parlamentu. Plate, penzije i socijalna davanja iz državne kase nijesu upitni do kraja godine. Onda bi na red mogle doći loše vijesti. Samo da se političari dogovore ko će biti glasnik

 

Crna Gora nije pred kolapsom, ohrabrio nas je ministar finansija Aleksandar Damjanović u srijedu veče, na kraju rasprave o (drugom) rebalansu budžeta za 2022. godinu. „Pokušavamo da obezbijedimo nesmetano funkcionisanje vitalnih sistema društva do kraja tekuće godine”. Valjda su to dobre vijesti.

Dan je počeo u drugačijem raspoloženju. Zdravstveni i obrazovni sistem mogli bi stati, a država ostati bez novca neophodnog za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, saopštili su iz Ministarstva finansija. „Ukoliko ne dođe do usvajanja rebalansa, uvećane isplate je vrlo teško obezbijediti preraspodjelom sredstava iz budžeta drugih potrošačkih jedinica, a da pritom ne dođe do narušavanja funkcionalnosti rada tih institucija i servisa koje one pružaju građanima”.

Upozorenje je pratio i popis finansijskih obaveza „koja proizilaze iz zakonskih rješenja usvojenih u prethodnom periodu”: za Fond zdravstva (38,6 miliona), Fond PIO (36 miliona), za uvećane zarade zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti (28,5 miliona), bivšim korisnicama naknada po osnovu rođenja troje ili više djece (5,5 miiona), licima prepoznatim zakonom iz rudarske i metalske industrije (šest miliona), poslodavcima za zapošijavanje osoba sa invaliditetom (tri miliona), nezaposlenim licima (jedan milion)… Tokom rasprave shvatili smo da problem nijesu samo nova zakonska rješenja nego i loše računice onih koji su, u ime vlade Zdravka Krivokapića, pripremali ovogodišnji budžet.

Slijedio je niz „trulih kompromisa”. Izvršna vlast je podmitila poslanike tadašnje većine ponudom da svaki od njih, pojedinačno ili pod okriljem partije, uveća rashodnu stranu budžeta amandmanom koji bi državnu kasu koštao „do million eura”. Rečeno – učinjeno. Zakonodavna većina je, zauzvrat, prihvatila da tadašnjoj vladi, kao realno očekivane prihode, prizna i projekcije koje su se zasnivale na primjeni nepostojećih zakona. Neke od njih tadašnja vlada nije ni pripremila do usvajanja budžeta, a nijedan od njih do danas nije usvojen u parlamentu.

I, kada se sve sabere i oduzme, dolazimo do rebalansa. Nakon koga će očekivani državni prihodi tokom ove godine biti za tri miliona manji (uprkos inflaciji, poskupljenjima i jačanju fiskalne discipline), a rashodi skoro 200 miliona veći u odnosu na ono što je planirano krajem prošle godine (i pored golemih „ušteda” u kapitalnom budžetu).

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

MANDATAR BEZ MANDATA: Il je vlada ili su izbori, il je nešto gore od oboje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon što je dodatno produbljena politička kriza, a zemlja upala u institucionalni bezdan, pa se ne zna čekaju li nas izbori ili nova vlada, svi okrivljuju sve za sabotiranje dogovora i kršenje Ustava. Ustav, na žalost, nije predvidio da zemljom upravljaju neodgovorne elite, spremne na sve zarad funkcija

 

Nakon maratonskih konsultacija avgustovske većine i konačnog dogovora da formiraju novu 44. vladu sa Miodragom Lekićem na čelu, rasplet političke krize se – ne nazire.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da prihvati ponudu 41 poslanika koja mu je verbalno, putem medija, saopštena po isteku zakonskog roka. Prethodno je Andrija Mandić, pismom, od njega zatražio da mandat za sastav nove vlade povjeri Lekiću. Dok su se lideri tzv. stare većine međusobno optuživali za neuspjeh pregovora,  Đukanović je u utorak, nakon što nikome nije povjerio mandat za sastav nove vlade, Skupštini dostavio predlog za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora. U obrazloženju je naveo da „nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu”, kao i to da se oni koji su predložili Miodraga Lekića nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise kojima bi potvrdili postojanje neophodne podrške.

Predlog predsjednika za skraćenje mandata parlamentu stara parlamentarna većina već je javno odbila, tvrdeći da neće na sjednici glasati za to. Lider DF-a Andrija Mandić ocijenio je da je Đukanović na taj način izvršio „državni udar“.

Đukanović je tražio da se o inicijativi za skraćenje mandata parlamentu glasa 30. septembra. Avgustovski pobjednici prijete da će izazvati prijevremene predsjedničke izbore ukoliko Đukanović do tada ne povuče svoj predlog. Đukanović je saopštio da neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali je naveo da će „njegov potez biti u skladu sa Ustavom“.

Ustav je ove sedmice najčešće korišćena riječ. Nakon što je dodatno produbljena politička kriza, a zemlja upala u institucionalni bezdan, pa se ne zna čekaju li nas izbori ili nova vlada, svi okrivljuju sve za kršenje Ustava i tumače ga po svojoj volji. Ustav, na žalost, nije predvidio da zemljom upravljaju neodgovorne elite, spremne na sve zarad funkcija i moći.

Poslanici stare parlamentarne sada tvrde da je predsjednik države prekršio Ustav jer nije ispoštovao odredbu koja ga obavezuje da pozove predstavnike svih parlamentarnih partija na konsultacije.

„Đukanović je napravio veliku grešku koja se slobodno može nazvati kršenjem Ustava, kada je sazvao konsultacije. On je, prenebregavajući ono što piše u članu 95 Ustava, pozvao samo dio predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini… Pošto to nije urađeno kako treba, jedan od najlakših izlaza je da Đukanović ponovi proces, da u skladu sa Ustavom sazove konsultacije, i stvar će biti riješena. Da stvar bude smješnija i čudnija, čak nije pozvao ni Lekića, za kojeg zna da je kandidat za mandatara”, ocijenio je je šef Kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović.

I dok traže Đukanovićeve ustavne i zakonske propuste, avgustovski pobjednici zaboravljaju da pomenu da su njihovi pregovori još trajali u vrijeme kada je Đukanović, u četvrtak, 15. septembar, zakazao konsultacije sa političkim partijama. U to doba niko nije ni pominjao da nijesu svi dobili pismeni poziv od Đukanovića, a više njih je saopštilo da znaju da je krajnji rok da dostave Đukanoviću ponudu i potpise 41 poslanika u ponedjeljak, 19. septembra. U ponedjeljak, ponude i potpisa – nije bilo u pismenoj formi. Lider DF-a Andrija Mandić obratio se Đukanoviću u ponedjeljak poslijepodne preko medija, saopštivši da su se dogovorili. Takođe, avgustovski pobjednici saopštili su da imaju „verbalnu podršku“ koalicije Crno na bijelo, da je dogovor postignut i da mogu da formiraju 44. vladu.

Pismena ponuda sa potpisima poslata je Đukanoviću dan nakon isteka propisanog roka, u utorak, 20. septembra. GP URA je prvobitno odbijala da njeni poslanici potpišu ponudu, tražeći kompletan dogovor o sastavu buduće vlade („ništa nije dogovorno dok sve ne bude dogovoreno“). Konačno, nakon što je ostatak avgustovskih pobjednika pristao na uslove URA-e, promjenili su mišljenje.

Lider URA-e, i aktuelni premijer tehničke vlade Dritan Abazović, je u vrijeme kada su avgustovski pobjednici trebali da dostave ponudu Đukanoviću, pošao u posjetu SAD-u, nakon što je održao konferenciju za štampu, gdje je iznio brojne optužbe na račun onih sa kojima pregovara  o eventualnoj budućoj vladi. U trenu kada je trebalo okončati političku krizu u zemlji, on je u SAD odveo deset saradnika o trošku budžeta, i predano radio na sopstvenom marketingu, od vožnje biciklom po njujorškim ulicama do gostovanja na tamošnjim televizijama. Ipak, eto, dao je verbalnu podršku za formiranje vlade na čelu sa Lekićem.

„Verbalno predložiti nekoga u 2022. godini, u trenutku kada u svijetu funkcionišu i elektronske sjednice, ostaviti prostor za bilo kakav manevar nekome kao što je Đukanović je prilično na svoju štetu. On koristi svaku pukotinu koju može“, ocijenio je pisac Đuro Radosavović, apostrofirajući dio odgovornosti za aktuelnu politčku krizu i na avgustovsku većinu.

Tokom maratonskih konsultacija avgustovskih pobjednika, takođe je postalo jasno da im je na prvom mjestu partijski interes i partijske kalkulacije, a ne dogovor u cilju prevazilaženja političke krize. Konsultacije su protekle u beskrajnim međusobnim optužbama, neozbiljnosti, i bez jasne volje da se do dogovora i dođe.

Zbog svega, Crna Gora je danas u dubokoj institucionalnoj krizi. Ne samo da nije jasno da li nas očekuju izbori ili će biti formirana nova vlada, nego se otvara i mogućnost novog institucionalnog vakuuma ukoliko poslanici ne prihvate Đukanovićevu inicijativu. A, moguće, i ukoliko je formalno prihvate (nemamo Ustavni sud).

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da u slučaju da skupštinska većina ne podrži predsjednika države, kao što su najavili, nastaje još jedna pravna praznina.

„Podrazumijeva se da ako ne postoji dogovor oko formiranja Vlade i oko mandatara, Skupština donese odluku o skraćenju mandata. Međutim, naši političari ne rade uvijek ili veoma često ne rade ono što je logično, često ne rade ni ono što je u skladu sa Ustavom i zakonom, i od njih se uvijek može očekivati neka vrsta improvizacije koja je ili na granici kršenja Ustava ili čak i prelazi tu granicu”, kazao je on.

I bivši državni sekretar Andrej Milović smatra da ukoliko poslanici kao što su najavili, ne izglasaju skraćenje mandata Skupštini, nastaje nova pravna situacija: „U tom slučaju imamo pravni vakuum jer nemamo Ustavom definisanu situaciju šta se dešava kad se ne izglasa skraćenje mandata Skupštini, a Vlada je pala, što je još jedan dokaz da je Ustav pun praznina i da se mora mijenjati.“

Već se pominje pogućnost da skupštinska većina i bez Đukanovićeve inicijative izglasa izbor nove vlade na čelu sa Lekićem. U skladu sa Ustavom ili ne, ko te pita. Naknadno bi se, valjda, pronašlo odgovarajuće tumačenje.

Ustav, na žalost, više nema ko da tumači. Ustavni sud je odnedavno u blokadi, nakon što je penzionisan sudija Miodrag Iličković. Iz nevladinog sektora kažu da su za to krivi političari koji zbog različitih interesa odugovlače kompletiranje jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Iz HRA su podsjetili da su u posljednje dvije godine raspisana četiri konkursa za sudije, a da su članovi Ustavnog odbora i poslanici Demokrata, DF-a i URA-e u različitim periodima, barem jednom, odbijali da glasaju za bilo kog kandidata, dok su predstavnici opozicije – DPS, preko dva mjeseca bojkotovali rad Skupštine i skupštinskih tijela.

Dvije godine od avgustovskih izbora, brojne druge institucije, a ne samo Ustavni sud, su u blokadi. A avgustovski pobjednici, umjesto da Đukanovića pošalju u političku istoriju, preuzeli su neke od mehanizama vladanja koje je stvorio. Zato danas njihove međusobne optužbe – ko je Đukanoviću odškrinuo vrata povratka na vlast – nijesu toliko bitne. Treba nam nova šansa.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

STARA VEĆINA I POTRAGA ZA MANDATAROM: Uđite momci, ne bojte se

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kad se sve sabere, teško je povjerovati da avgustovski pobjednici zaista traže  kompromis kako bi uspješno došli do okončanja pregovora i predloga za Đukanovića. Predsjednik je, sasvim sigurno, zadovoljan

 

Skoro dvije sedmice nakon što je lider Nove Andrija Mandić radosno građanima saopštio da se avgustovska većina saglasila kako bi formirala 44. vladu, i nakon nekoliko sastanaka te iste većine, konačnog dogovora – nema. Dok ovaj broj Monitora odlazi u štampu, u crnogorskom parlamentu traje jedan u nizu sastanaka avgustovskih pobjednika. Istovremeno, predsjednik države Milo Đukanović čeka predstavnike parlamentarnih partija da mu dođu sa ponudom. Vrijeme otkucava.

U posljednji čas, u srijedu 14. septembra, blizu ponoći, avgustovska većina uspjela je da se dogovori oko imena mandatara. Prethodno su održana četiri sastanka na kojima, izuzev potpisivanja sporazuma kojim je predviđen izbor nove vlade i skupštinske administracije, nije bio napravljen ozbiljniji korak ka rješavanju krize vlasti.

U srijedu, nakon što je Mandić predložio da mandatar bude bivši diplomata, nekadašnji lider DF-a i lider Demosa Miodrag Lekić, avgstovski pobjednici saopštili su da oko predloga da Lekić bude mandatar postoji „visoka saglasnost”, te da je on „nesporan”. No, ostale su sporne raspodjele funkcija i moći unutar vlade koju bi eventualno formirali, pa su se pregovori nastavili.

Prethodno, partije su za mandatare predlagale sopstvene lidere. Otprilike ovako: Mandić Mandića, Abazović Abazovića… Nakon deset dana pregovora, Abazović je saopštio da će on odustati od pozicije mandatara samo ukoliko na to mjesto „dođe neko bolji”, odnosno posvećeniji borbi protiv organizovanog kriminala, kako je saopštio. Nakon skoro dvije sedmice sjetio se ko bi to mogao biti. Kazao je da bi „volio da kao mandatarku vidi Vanju Ćalović Marković”, direktoricu MANS-a. Ne postoje potvrde da se s njom o tome zaista i razgovaralo. Otuda, pregovori od početka liče kao pokušaj da se vode reda radi, i ne završe uspješno. I stav Demokrata, koji ne traže ništa, ni poziciju mandatara ni predsjednika parlamenta, idu tome u prilog, iako tvrde da je to njihova žrtva, zarad pregovora i građana. Teško je povjerovati da su srušili Abazovićevu vladu, da bi potom nezainteresovano stajali sa strane.

Ta stranka je na četvrtom sastanku saopštila da im ne bi bilo sporno da za najvažnije funkcije budu predložene potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak i bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, poručujući da im je neprihvatljivo da odlazeći premijer Abazović bude kandidat za mandatara. Opet, nema potvrde da se sa Bošnjak ili Borovinić Bojović o tome razgovaralo.

Da ne postoji ozbiljna volja da se pregovori uspješno okončaju, pokazao je i nastavak sastanka, u četvrtak ujutru. Nakon što su se avgustovski pobjednici konačno usaglasili da za mandatara ponude ime Miodraga Lekića, na pregovarački sto su stavljene nove teme za razmirice: ko će pokrivati koji resor i koju funkciju u vladi.

URA Dritana Abazovića je tražila kontrolni paket u Vladi, i bezbjednosti sektor. „Tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da sa SNP i manjinama imamo kontrolni paket, a to je jedno ministarstvo više u odnosu na ostale i da ministri koji su sada u Vladi ostanu”, kazao je lider URA-e i predsjednik akutelne vlade kojoj je izglasano nepovjerenje. Abazović faktički traži da se ne promijeni gotovo ništa. Da manjinska vlada koju je on kreirao, uz male korekcije, i eventualno novog premijera, nastavi da vrši vlast uz podršku onih koji su mu izglasali nepovjerenje – Demokrata i Fronta. Opet, nema potvrda da su manjinske partije pristale da budu dio ovog Abazovićevog paketa.

Demokrate su takav zahtjev URA-e ocijenile kao ucjenjivački. Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić optužio je GP URA za ucjenjivanje i maksimalističke zahtjeve, napominjući da su ih stalno mijenjali i vraćali se korak unazad.

„Vidjećemo kako će ovo dalje teći, da li će neko gledati demokratske principe i građane. Mi ćemo i dalje biti maksimalno konstruktivni i da se nadamo da će razum prevladati i da će se prestati s politikom uslovljavanja”, saopštio je nakon sastanka Bečić, navodeći da bi izvršna vlast trebalo da bude konstituisana na osnovu snage svake partije u parlamentu.

„I DF traži sektor bezbjednosti”, saopštio je lider URA-e, kazavši da on smatra da  DF-u treba da pripadne čelno mjesto u Skupštini, koji su nakon avgusta pokrivale Demokrate.

Zahtjev Demokratskog fronta da preuzme bezbjednosni sektor, još jedan je u nizu nerealnih zahtjeva avgustovskih pobjednika tokom pregovora, imajući u vidu da Brisel i Vašington, odavno javno tvrde da DF ne vide kao partnere. Teško da bi takva vlada imala podršku međunarodne zajednice. Znaju to i u Demokratskom frontu.

U prilog tome da ne postoji ozbiljna volja da se pregovori i uspješno okončaju govori i detalj da na nastavak pregovora, odnosno na sastanak pred odlazak kod Đukanovića, na kom je trebalo konačno usaglasiti ponudu, nijesu došli ni lider URA-e, ni lider Demokrata. I taj sastanak je prekinut, pa nastavljen sat i po kasnije.

Nakon prekida, koji je objašnjen kao pauza, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da su Demokrate odustale od sektora bezbjednosti. Tek iz te izjave javnost je saznala da su i Demokrate imale volju da preuzmu Službe. Danilović je objasnio da „ima preklapanja oko mjesta potpredsjednika vlade i da je zato data pauza”.

Tokom pauze, izvršni direktor URA-e Zoran Mikić kazao je da DF i Demokrate treba da kažu šta pripada koaliciji Crno na bijelo „kad im je odbijeno da vode sektor bezbjednosti i dobiju najviše funkcije u zemlji“.

Kad se pogledaju izjave, ispada da niko ili nema ništa protiv, ili se nije ni izjašnjavao o zahtjevu DF-a da vodi bezbjednosni sektor. To je još jedan čudan detalj pregovora.

Nije bilo izjašnjenja, makar ne javnih, ni na predlog lidera Prave Marka Milačića da poslanici stave 41 potpis da mandatar bude Miodrag Lekić i dostave to predsjedniku države. „Hajde da mu damo mandat i da ne radimo njegov posao, nego da on ponudi sastav vlade“, predložio je. I ništa.

Kad se sve sabere, teško je povjerovati da avgustovski pobjednici zaista traže  kompromis kako bi uspješno došli do okončanja pregovora i predloga za Đukanovića. Predsjednik je, sasvim sigurno, zadovoljan.

On je koji dan ranije, tokom posjete Pragu, ocijenio da „ne postoji raspoloženje u parlamentu da se oformi nova vlada”, te da je „realnije da se ide u organizaciju izbora da se dođe do odgovorne vlade”.

„Problem nekadašnje većine je što su njihovi odnosi opterećeni netrpeljivostima i omrazama, i to umnogome otežava dogovor“, prokomentarisao je pregovore direktor Televizije Nikšić Nikola Marković.

Ako se ne budu dogovorili, izvjesni su vanredni parlamentarni izbori, koji će uslijediti nakon skraćenja mandata parlamentu.

Istovremeno, na šta je podsjetio i Abazović, Đukanović može uprkos dogovoru „stare većine“ i nekome drugome dati mandat.

Šta god da se desi, sigurno je: dvije godine od pada DPS-a, Đukanović je još tu. Avgustovski pobjednici učinili su da se danas bolje osjeća nego 30. avgusta 2020.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo