Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Opozicija i antipolitika

Objavljeno prije

na

Opet je vlast na izborima do nogu potukla opoziciju. Po navici odmah se s raznih strana čulo mišljenje da nije dobro kada se dugo i nesmjenljivo vlada državom. Ima to mišljenje svoje razloge, jer u Crnoj Gori se i golim okom vide neki učinci takve vladavine. No za Crnu Goru bilo bi mnogo gore da nije tako! Kad se pošteno razmisli od kakvoga je antropološkog materijala i u kojim istorijskim okolnostima ova vlast napravila državu, bolju od bar tri nastale od Jugoslavije, onda nije teško zaključiti da bi je zasigurno svaka opoziciona grupacija upropastila i bacila na stanje iz 1918. godine! Umjesto „demokratskih” gatanja o smjenljivoj vlasti smisleno je pitati u čemu se sastoji snaga opstajanja vladajuće nomenklature i u čemu je osnovna gubitnička slabost opozicionih partija. Zadržimo se samo na drugom dijelu pitanja: Zašto se politička opozicija u Crnoj Gori stalno i sve više udaljava od mogućnosti da smijeni postojeću vlast? Rasprostranjeno je uvjerenje, a propagandisti vlasti umiju ga vješto širiti i učvršćivati, da opozicija – ovakva kakva je – naprosto ne valja. Ujediniteljske i koalicione bjelaško-bjelokošuljaške kombinatorike ne pomažu da se promijeni to uvriježeno mišljenje o opoziciji koja je bogom data da žanje političke poraze. Gdje onda griješi opozicija?
Držim da opozicija ne pravi nikakve taktičke ni strategijske pogreške u pohodima na vlast. Ona kao takva je – pogreška! Ona je pogrešna recepcija crnogorske i balkanske stvarnosti. Zato u sebi nosi teški strukturalni feler koji se nikakvim političkim „dizajniranjem” ne da popraviti niti maskirati. Feler je ideološko srpstvo koje se hoće kao politički program. Zato opozicija stalno očekuje da joj vlast u Crnoj Gori padne u krilo na osnovu „političke”, ideološke, medijske i policijske podrške iz Srbije. Nešto takvo moglo je „upaliti” samo jednom u pedeset do sto godina. Tu mogućnost je prije više od dvije decenije potrošila sadašnja vlast. I odmah je shvatila da se Crnom Gorom na duže staze ne može vladati ni iz Beograda ni uz pomoć Beograda. Za takvu vlast potrebna je pokrupnija svjetska sila iza leđa.
No i bez toga ideološko velikosrpstvo opozicije (i onih koji udruživanjem s njom pristaju na njega) totalni je i paradoksalni nonsens. U čemu je paradoks opozicije? Opozicija hoće politički da ostvari antipolitički stav! Antipolitičkost stava sadržana je u htijenju podvrgavanja Crne Gore jedinom ideološkom interesu da bude organska narodnosna ne-politička srpska zajednica. Štaviše, ona treba da nestane kao zajednica da bi se utopila u još „organskiju” zajednicu „svih srpskih zemalja”. Političkost politike sastoji se u slobodnom pristanku svih društvenih aktera na argumentativnu društvenu utakmicu različitih političkih interesa po modernim demokratskim pravilima. Ako se razumije šta znače pojmovi političkosti i antipolitičkosti, onda je paradoks jasan: Opozicija političkošću hoće da ostvari antipolitičkost!
Ako i dalje nije jasno šta hoću da kažem, onda ću konkretizovati paradoks pitanjem šta opozicione partije odavno i uporno nude dijelovima crnogorskog društva. Opozicija se Crnogorcima obraća otprilike ovako: Oslobodićemo vas od postojeće vlasti da bismo vas učinili Srbima (pa ćete biti nagrađeni za lagumanje svoje države kao i 1918. godine)?! Opozicija se obraća šuteći ili stisnutih zuba Albancima, Hrvatima, Muslimanima i Bošnjacima: Nestanite iz Crne Gore?! Obraća se vladajućoj ekonomskoj klasi: Maknućemo vas da bismo mi postali vladajuća ekonomska klasa?! Opozicija se obraća radništvu Crne Gore: Štrajkujte neumorno dok „ova” vlast ne padne, a poslije za vas imamo šarenu laž čarobnih štapića?! Opozicija se ne obraća seljaštvu, jer ne zna šta bi mu rekla?! Ni srednjoj klasi, ni penzionerima, ni sjeveru Crne Gore, ni jugu…

Milenko A. Perović

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo