Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Pozdrav iz dijaspore

Objavljeno prije

na

Eto, osnovasmo i crnogorsko Nacionalno vijeće u sred „stojnog Biograda”. S različitih strana gledaće se na to, ali jedno gledište, već po običaju, nedostajaće. Nije baš da ga ovdje namjerno tražim kao rjeđe i neobičnije. Prije će biti da ono traži mene. Došla mu je zgoda da priupita ponešto o odnosu crnogorske političke opozicije prema crnogorskoj dijaspori. Poneko bi, prema prvoj asocijaciji, mogao pomisliti da se tu nema o čemu govoriti ni pisati. O tome i jeste riječ! Dakle, ima li kakvoga fantaste u zemlji koja se zove Crna Gora koji bi mogao zamisliti da crnogorske opozicione partije upute čestitku osnivačima Vijeća na učinjenom prvom koraku teškog i neizvjesnog puta? Bi li se iđe moglo naći majčinog sina koji bi mogao prognozirati da će čelnicima tih partija pasti na pamet da pozivu na razgovor predstavnike Crnogoraca u Srbiji? Crna Gora bogata je fantastama, iluzionistima, performersima, pa čak i postmodernistima, ali takvoga majčinoga imaginativca neće se u njoj naći. Politička imaginacija kreće u zonama mogućeg, a ne u zonama nemogućeg. Imaginarno i realno nijesu neprijatelji. Imaginarnom je ono nemoguće jedini neprijatelj.

Crnogorska opozicija ne zna da postoji crnogorska dijaspora. Ako poneko u njoj i zna da ona ipak postoji, ne zna što bi joj mogao ili morao poručivati. Ako joj nešto i poručuje, onda je to ili besmisleno ili politički potpuno promašeno. Evo primjera!

Nastupao prije neki mjesec na lokalnoj novosadskoj televiziji jedan od lidera crnogorske opozicije. Ne nađe se nikoga da mu kaže da nije svrsishodno potezati na toliki put od Podgorice da bi se nastupilo na televiziji koju malo ko gleda. Ne reče mu niko da je tu još manje zainteresovanih za „crnogorske teme”! No može biti da sam ja ipak naivan. Živi u Novom Sadu oko pet hiljada Crnogoraca, pa je možda nekome ko se još uvijek po Balkanu igra kojekakvih „specijalnih ratova” bilo bitno da dovede baš toga političara da nešto poruči ovdašnjim Crnogorcima. I šta je poručio? Osičijao je pokušavajući novinaru, amaterski uživljenom u ulogu lokalnog de-be-jca koji vodi sveopštu istragu protiv Crnogoraca, da objasni kako je opak i kriminogen režim u Crnoj Gori. Onda je ispalio glavnu stvar. Rezignirano je ocijenio da ne valja ni crnogorska dijaspora. U cjelini i u dijelovima. Ne valja, tvrdi on, dijaspora što se rasula po svijetu, ali ni ova u Srbiji?! Što ne valja? Ne valja zbog toga što aman baš niko iz cjelokupne crnogorske dijaspore ne podržava političku opoziciju u Crnoj Gori. Da stvar bude gora ta čudnovata dijaspora uopšte nije ni indiferentna prema političkoj konstelaciji odnosa u Crnoj Gori. Ona gotovo po pravilu jasno i glavno podržava „aktuelni režim”! Zajapureni lider nije ni pokušao da ponudi argumente za takve krupne ocjene. Cijela magla objašnjenja kretala se oko stava da dijaspora, tobože, ne zna šta taj režim čini ili, ako i zna, daje podršku tom režimu valjda „za šaku dolara”! Tako lider udari pečat crnogorskoj dijaspori da je neobaviještena, glupa ili potkupljiva.
Okreni obrni, opet dolazimo na isto! Nije odnos crnogorske opozicije prema crnogorskoj dijaspori pogrešan niti može biti pogrešan. Ne griješi opozicija ni kad ima nekakav ni kad nema nikakav odnos prema dijaspori. Crnogorska opozicija je – pogreška! I kako onda od nje očekivati da zna što bi s crnogorskom dijasporom kad ne zna što bi s Crnom Gorom! I sa samom sobom!

Milenko A. Perović

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo