Povežite se sa nama

MONITORING

POLITIKA U TURIZMU: Ruska julska rupa

Objavljeno prije

na

Početkom avgusta, u sred turističke sezone, razvila se u medijima polemika na temu, da li su državljani Rusije u očekivanom broju odmarali u hotelima na crnogorskoj rivijeri ili je posjeta ove godine podbacila. Priču o smanjenju broja ruskih turista za turističku sezonu koja je na izmaku, započeo je Dragan Purko Ivančević, predsjednik Odbora za turizam Privredne komore, izjavom kako je popunjenost u hotelima u julu i avgustu bila manja za 30 odsto, zato što su ruske turističke agencije otkazale aranžmane za Crnu Goru. Otkazivanja su uslijedila nakon preporuke ruskih vlasti da građani Rusije ne ljetuju u Crnoj Gori zbog zategnutih političkih odnosa između dvije zemlje.

„Skoro tri sedmice u julu u većim hotelima na južnom Jadranu bilo je za 30 odsto manje gostiju iz Rusije. Nažalost, taj trend započet u julu, vjerovatno će se nastaviti i ubuduće”, kazao je Ivančević što je izazvalo lavinu komentara crnogorskih hotelijera i turističkih radnika, da bi se tim povodom oglasila i Nacionalna turistička organizacija.

Bilo je zanimljivo ispratiti sva reagovanja kojima su plasirani proizvoljni i oprečni podaci o tome da li su Rusi poslušali svoju vladu i ovoga ljeta zaobišli Crnogorsko primorje u broju koji može nanijeti štetu ukupnom turističkom prometu. I naslovi u mnogobrojnim medijima koji su vijest prenijeli bili su različiti, zavisno od toga da li su provladini ili ne, da li su crnogorski ili iz država u okruženju.

Pisalo se – Rusi ne haju za naredbu vlasti pa hrle u Crnu Goru više nego ikada, Rusi zaobilaze Crnu Goru u širokom luku, Rusi masovno bojkotuju Crnu Goru hoteli zvrje prazni… Sve u tom stilu.

Na izjave Ivančevića žustro je reagovao Žarko Radulović, direktor hotela Splendid i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja. On nije krio iznenađenje izjavom Ivančevića „koja je pala kao grom iz vedra neba” u avgustovsku nirvanu „najbolje sezone u posljednjih nekoliko godina”.

Radulović je ipak priznao da je bilo otkazivanja, ali najviše od 10 do 15 odsto, što nije za brigu, jer su se sposobni hotelijeri snašli na drugi način i popunili svoje prazne krevete preko interneta.

„To može biti problem za one koji ne znaju da se bave ovim poslom. Postoje alternativni načini punjenja kapaciteta. Mi smo preko direktnih kanala i interneta odmah amortizovali ta otkazivanja i naši hoteli su ispunjeni do posljednjeg mjesta”, kazao je Radulović.

On smatra kako otkazivanja ruskih turističkih agencija nijesu uticala na krajnji rezultat ovogodišnje turističke sezone koji će uskoro biti ozvaničen.

Međutim, reagovanje Nacionalne turističke organizacije bilo je gotovo urnebesno. Direktorica NTO Željka Radak-Kukavičić demantovala je Ivančevića tvrdnjama kako je broj turista iz Rusije ovoga ljeta gotovo četvorstruko veći. „Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju u Crnoj Gori je i više nego učetvorostručen, jer su za prvih šest mjeseci ostvarili više od 179.000 noćenja”, kazala je ona.

Da li se ovdje radi o istim onim hotelima o kojima govori Ivančević, u kojima je bilo praznih soba u julu i avgustu, nije precizirano. Direktorica Radak-Kukavičić svoju tezu je poduprla zvaničnom statistikom po kojoj je tokom prvih šest mjeseci u hotelima boravilo oko 30.000 turista iz Rusije što je za oko 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona ukazuje na trendove rasta turističkog prometa sa ovog tržišta, potkrepljujući tu tvrdnju podacima o putničkom prometu na tivatskom aerodromu, povećanju broja putnika i aviona koji dolaze iz daleke Rusije.

Kad se već turistički promet mjeri brojem aviona i nedjeljnih rotacija na aerodromima, nedostaju podaci o povećanoj potrošnji hljeba, vode ili količine odnijetog smeća u turističkim mjestima, na osnovu kojih je vlast dokazivala kako je svaka turistička sezona bila bolje od prethodne.

Turistički analitičari koje smo kontakirali ovim povodom kažu kako su i jedni i drugi na neki način u pravu, pošto zvanične evidencije nema. Broj ruskih turista u hotelima jeste bio manji, jer su ruski turoperatori poslušali vladu, ali Rusija nije uvela zabranu letova za Crnu Goru kao odgovor na njene sankcije.

Isto tako, broj posjetilaca o kojima govori direktorica NTO možda jeste veći. A to su dva različita pojma. Veliki broj putnika koji dolaze iz Moskve i drugih gradova Rusije u Budvi ima svoje nekretnine, stanove i vile u kojima borave. Koje najčešće nelegalno izdaju svojim sunarodnicima. Odavno se govori o ključevima stanova i apartmana koji kruže po Moskvi. Slična je situacija i sa turistima iz Beograda i Srbije. Riječ je o hiljadama neregistrovanih gostiju od kojih crnogorski turizam nema nikakve koristi.

Povećao se i broj izgrađenih stanova, pa se uvećao i broj Rusa i drugih stranih državljana koji dolaze u te stanove, kao vlasnici nekretnina a ne kao pravi turisti iz državne statistike.

Turista je putnik koji je proveo najmanje 24 sata u jedinici registrovanog smještaja, kaže zvanična definicija turiste. Hotelskog ili privatnog, svejedno. Za obim turističkog prometa mjerodavni su izvještaji recepcija, a ne brojevi aviona ili potrošnja vode i hljeba.

Ono što je loše u crnogorskom turizmu jeste navika odgovornih ljudi da probleme guraju pod tepih, kaže Ivančević. „Od polovine jula i polovine avgusta bilo je praznih kapaciteta u hotelima. Zašto to ne reći. Dosta nam je naručenih optimista koji broje avione a ne vide ogroman broj stanova, blokiran saobraćaj, nedostatak prostora za odvijanje normalnog života, ugostiteljsku ponudu koja se 80 odsto odvija u privremenim objektima…”, navodi Ivančević brojne nedostatke aktuelne turističke ponude zbog koje u Crnu Goru dolaze gosti slabe platežne moći.

Minus koji su u julu napravili Rusi u hotelima, ne mogu popuniti gosti sa drugih destinacija ili sa zapadnoevropskog tržišta jer ih nema. Njima treba posve drugačija ponuda od one sa kojom se raspolaže.

I jedni i drugi slažu se u ocjeni da su bogati Rusi zaobišli Crnu Goru i otišli na druge destinacije, Španiju, Italiju, Grčku ili Tursku… Sada nam dolaze oni sa plićim džepom, što je u Budvi, najposjećenijoj destinaciji i te kako vidljivo. Sve one silne trgovine eksluzivnom robom, garderobom, namještajem i drugom opremom, otvorene zbog nekadašnje najezde bogatih ruskih turista, sada se zatvaraju. Bolji restorani takođe.

Bogati Rusi sve su rjeđa pojava na Crnogorskom primorju.

„Istina je da ovi gosti malo troše, ali ne zato što neće, nego što nemaju novca kao ranije”, pojasnio je ovaj trend Radulović. Inače, sve drugo je bolje nego lane… Najavljuje se rekordna posjeta i milijarda eura prihoda, iako se uspješnost sezone realno može procijeniti tek u novembru.

Stiče se utisak kako se u javnosti vodi nekakava navijačka utakmica u kojoj ni po koju cijenu ne treba priznati neuspjeh, pogotovu ne onaj koji je rezultat loših političkih odluka.

Mogu da objave šta god, jer u evidenciji turističkog prometa vlada haos. U 21. vijeku u Crnoj Gori se ne zna koliko ima kreveta i koliko gostiju ima u njima. U vrijeme bez kompjutera, u zlatno doba crnogorskog turizma, sve se znalo i to dnevno. Lokalne turističke organizacije danas objavljuju podatke na bazi slobodne procjene, takoreći ofrlje. Dijelom na osnovu uplaćene boravišne takse, a ostatak odokativnom metodom koja nikada ne omane. Turista uvijek mora biti više nego lani. Naročito ove godine kada iz Nacionalne turističke organizacije dokazuju kako su njihove mnogobrojne aktivnosti na privlačenju ruskih gostiju nadjačale rusku državnu politiku.

Branka PLAMENAC

Komentari

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Čekajući nezavisnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako vidite ovogodišnji Dan nezavisnosti

 

LJUPKA KOVAČEVIĆ, ANIMA
Daleko od pravde i nezavisnosti

Teška godišnjica obilježena sjenkom nasilja koje postaje sve zloćudnije a militarizacija i zavisnost sve normalnija. Obeshrabrena sam simbolikom i načinom proslave. Slika poraza ideje nezavisnosti dolazi sa proslave na Trgu nezavisnosti, sa sve dva mlaznjaka i zabranom za građanstvo, helikopterom i zastavom koja dolazi sa neba, nespretna imitacija američke ceremonije i sve ukupno karikaturalna imitacija tzv. demokratskog svijeta.

 

STEFAN ĐUKIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR 
Simbolima oboljelo društvo

Činjenica da je Dan nezavisnosti na jedan način kontroverzan praznik maltene od samog početka njegove proslave, dosta govori o Crnoj Gori. Za takvu situaciju odgovornost snose i oni koji su na prazniku insistirali na jedan način kao i oni koji su mu se tvrdoglavo suprotstavili.

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Forma bez suštine

I ovaj Dan nezavisnosti obilježavamo saznanjem da nije dovoljno samo izboriti nezavisnost djelovanja jedne političke zajednice nego utemeljiti razvoj države i društva na zajedništvu i osnažiti odgovorne elite koje će voditi ka društvenoj emancipaciji kao preduslovu svake suverenosti.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR
Manje tenzija

Dan nezavisnosti je protekao konačno sa manje tenzija nego ikada i to je dobra posljedica odlaska sa vlasti Mila Đukanovića i DPS-a. Vjerujem da će sljedeći praznik biti proslavljen u još ljepšoj atmosferi, da će svi naši gradovi biti prikladno ukrašeni državnim zastavama i da ćemo svaki naredni praznik dočekati sve ponosniji što smo građani Crne Gore, građanske i demokratske.

 

MARIJA KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE
I dalje bez nezavisnih institucija

Mirno, uz državne simbole i očekivanu ceremoniju, uz uklanjanje ograda oko ključnih državnih institucija, protekao je i taj dan. U nekim opštinama i nije bilo posebnog slavlja, dok su neke druge prednjačile. Dan nezavisnosti je posebno važan u trenutku promjene vlasti, gdje će jedan dobar dio građanstva biti u dilemi, da li se time ugrožava crnogorka nezavisnost. To nije čuditi, ako uzmemo u obzir, da smo pred svake izbore u posljednjih 17 godina, kao glavno i jedino pitanje, imali očuvanje crnogorke nezavisnosti, odnosno pitanje njene ugroženosti.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FALI 5.000 RADNIKA U TURIZMU: Lakše do gosta, nego do sezonca

Objavljeno prije

na

Objavio:

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Kažu nemaju para za veće plate, pa radnici idu tamo gdje su veće zarade i gdje se nude bolji uslove rada – u Hrvatsku i dalje

 

Traži se radnik, radnice, radnici – izlijepljena je Budva i ostale primorske opštine oglasima za posao. Radnika je sve manje ili ih uopšte nema. Za razliku od njih, turista ne fali.

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje 5.000 stranih radnika iz regiona i sa dalekih adresa.

Turistički poslenici i vlasnici ugostiteljskih objekata umjereno kritikuju Vladu da nije ozbiljno pristupila ovom problemu uoči početka sezone, a otvoreno kude radnike. Upozorili su da ako gosti ove sezone ne budu zadovoljni, naredne ćemo doživjeti krah.

Pošto radnika u blizini nema, ili neće da rade, kao jedino rješenje oni vide angažovanju radnika iz Azije – Indije, Pakistana, Šri Lanke, Nepala i iz Afrike. Međutim, tu ih koči komplikovana domaća procedura: ,,Neko, recimo, iz Azije mora da ide nekoliko hiljada kilometara do ambasade, da aplicira za vizu. Onda nakon 20 dana do mesec, ako su mu prihvatili i dali vizu, ponovo da pređe nekoliko hiljada kilometara i uzme tu vizu. S tom vizom dolazi u Crnu Goru. Mi tada počinjemo da pripremamo papire za tog radnika da ih predamo u MUP. Oni tvrde da će ove godine čekanje trajti do 15 dana, ja u to ne verujem, jer ništa novo nisu dodali, možda po jedan šalter, ali to je nedovoljno da se ubrza proces“, izjavio je suvlasnik Splendida i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

,,Nevjerovatno je da naši hotelijeri i ugostitelji daju nepromišljene izjave kojima ruše ugled Crne Gore kao turističke destinacije“, odgovorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. On je istakao staro opravdanje da radnici ne nedostaju samo Crnoj Gori, već i čitavom Mediteranu. Istakao je i da država ima obaveze prema Evropskoj uniji te da se ne mogu radnike iz dalekih destinacija tek tako bez provjere puštati u Crnu Goru, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi i naš bezvizni režim. Slična upozorenja došla su i od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Iako naši poslodavci spas vide u radnicima iz dalekih destinacija, iskustva Hrvatske koja je prošle godine izdala preko 120.00 dozvola za rad stranaca, ukauzuju i na drugu stranu tog rješenja. ,,Radnici iz trećih zemalja uglavnom su zapošljeni na pomoćnim mjestima, to su poslovi koji nijesu nužno u prvim redovima jer je uvijek bolje da su domaći radnici oni koji dočekuju goste i koji razgovaraju s njima i govore im o našoj hrani, baštini i svemu što imamo“, izjavila je Jelena Tabak, predsjednica hrvatskog Udruženja ugostiteljstva.

Dok ministar Đurović tješi ugostitelje riječima da su oni ,,uvijek pokazali žilavost i sposobnost da se snađu u svakoj situaciji, te da će i ove izaći kao pobjednici“, statistika govori da se radi o sistemskom problemu koji se sporo rješava. Crnoj Gori svake godine nedostaje preko 20.000 radnika, uglavnom tokom ljetnje turističke sezone, a to je oko 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Na stotinu oglasa u ugostiteljstvu i građevinarstvu javi se samo nekoliko radnika ili niko. Iako su raspisivana slobodna radna mjesta, poslodavci nisu mogli da zaposle nijednog radnika na radna mjesta – spasilac, pripremač pica, točilac pića, roštiljdžija, vozač viljuškara, vratar, kurir…

,,Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44.000 nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno“, ističe ministar Đurović.

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Iz medija se i ove godine mogu čuti poslodavci koji se žale da niko neće da radi iako su povećali plate, te da kuvar ima platu veću od ministara i slično tome. U zemlji gdje je kandidata za ministre mnogo, a kuvara jednostavno nema.

,,Rekli su nam da podignemo plate radnicima. Oni znaju naše bilanse i mogu da vide kolike plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da podignemo“, jasan je bio Žarko Radulović, suvlasnika jednog od najelitnijih hotela na primorju.

Kad je situacija već takva, sezonski radnici, posebno mlađi, sve više idu da rade u Hrvatsku. Dok je prosječna plata u turizmu na nivou prosječne u državi i iznosi oko 700 eura, konobari, prodavači, sobarice u Hrvatskoj zarade oko 1.200 eura, a plate kuvara su veće od 1.500 eura. Pored toga, tamošnji poslodavci nude i bolje uslove, koji se odnose na – osiguranje, smještaj, hranu. To znaju i radnici iz okruženja, pa radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, idu na sezonski rad u Hrvatsku.

,,Mene je kao iskusnog konobara vlasnik restorana na primorju nagovarao da radim za 600 eura, s tim da ću imati bakšiš od preko 1.000 mjesečno. Kao da sam došao u kladinicu, a ne da mi nudi posao. Iako mi je porodica u Podgorici, prihvatio sam poziv prijatelja koji radi u Hrvatsku i počeo da radim tamo za veću platu i bitno bolje uslove. Bakšić se naravno podrazumijeva“, kaže za Monitor jedan od sezonskih radnika.

Dok se naši poslodavci zanose popunom nedostajuće radne snage iz Azije, u Hrvatskoj radnicima iz okruženja nude osiguranje preko cijele godine, da bi ih zadržali za sljedeću sezonu.

Ovaj model bi mogao da zaživi i u Crnoj Gori, ali u najboljem slučaju tek od sljedeće sezone. Vlada, poslodavci i sindikati rade na uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu. Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Prema ideji poslodavaca, kako obavijesti Radulović, rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi ga preostalih šest mjeseci plaćala država. I dok se poslodavci nadaju da će ovo rješenje zaživjeti do sljedeće sezone, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavili su da je rok za njegovo donošenje treći kvartal 2024. godine.

Pored ove, za prevazilaženje ovog problema razmatraju se i ideje o većoj zaposlenosti studenata, penzionera, majki koje primaju nadoknadu za troje i više djece…

Ugostitelji čiji objekti rade 12 mjeseci nemaju ovaj problem – radnici im rade i plaćeni su tokom cijele godine.

Da bar neke probleme preduprijede i da sezona ne ,,krahira“, ugostitelji su već sada podigli cijene svojih usluga do 15 odsto. Najavljuju da će zbog inflacije i svega ostalog morati da ih nivelišu i do 30 odsto.

A što se radnika tiče, jasno je da vrijeme malih plata i neuslova za radnike prolazi. Posebno mladi ne pristaju na to, pa idu u Hrvatsku i dalje, gdje im je bolje. Zbog svega toga, ne očekuje nas deficit kadra smo u turizmu. Prema podacima Monstata, pored konobara, sobarica, građevinskih radnika, u kontinuitetu nam nedostaje i doktora medicine, profesora fizike, matematike, razredne nastave…

 

Iskustvo Hrvatske

Najavljeno je da će Hrvatska ove godine izdati do 200.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Tokom prošle godine u Hrvatsko je izdato 124.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima i to najviše državljanima BiH (36.783), Srbije (19.176), Nepala (12.222), Sjeverne Makedonije (10.053), Kosova (8979), Indije (7690), Filipina (5935), Bangladeša (4381), Albanije (4257)… Najviše stranaca bilo je zaposleno u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu.

Udio stranih radnika u Hrvatskoj je dosegao pet odsto radne snage, a fali ih još, pa je u ovoj državi registrovano preko 400 agencija za zapošljavanje koje radnike pored Azije, traže i u Južnoj Americi.

Podaci govore da se iz Hrvatske samo posljednju deceniju iselilo oko 10 odsto stanovništva.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo