Povežite se sa nama

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Sistem je opet pokazao da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

,,Veoma je zabrinjavajuće i ponašanje ministra Vojinovića koji ne prepoznaje svoju odgovornost, ali smjenjuje direktorku Ispitnog centra, a da ne znamo da li je i kakva kontrola tu sprovedena i koji su njeni rezultati”, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje. Ističu da, ako se ima u vidu, ,,da je i premijer Abazović snažno stao iza ministra, a koji takođe ni u čemu ne prepoznaje svoju odgovornost, jasno je da predizborna kampanja i ovdje potisnula sve procedure, a kad se procedure iz sistema poništavaju, onda to dalje urušava čitav sistem”.

O sistematskom urušavanju sistema u kome se svi prave ludi govorila je članica komisije Stanković: ,,Kao što smo se svih prethodnih godina pravili ludi. Evidentirali smo da je prepisivano, nije se ništa preduzimalo. Ali ove godine je bilo najmasovnije, najočiglednije. Imali su pristup sajtu vještačke inteligencije. Esej su uspjeli da prepišu, to je kriminal”. Ona je optužila Ministarstvo da je perfidno prebacilo loptu u njihovo dvorište, a da uz to Ministarsvo u svim segmentima krši zakon. ,,Svi ste kolektivno trebali da podnesete otkaze”, rekla je Stanković, dodajući da je i direktorica Ispitnog centra sa razlogom smijenjena.

U zajedničkom saopštenju, smijenjeni članovi UO Ispitnog centra i direktorica Dmitrović poručili su da je velika čast ,,smjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke kolega iz Komisije za ocjenjivanje, koje nijesu htjele da ‘zažmure na jedno oko'”. Istakli su da na umu imali svije stvari: ,,da treba čuvati sistem nezavisno od pojedinca i, možda još važnije: ako djecu obrazovni sistem nauči da se varati isplati, kako ih to vaspitavamo i sa kakvom ih porukom šaljemo u društvo”.

Iz Ministarstva su odgovorili da niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka, već je trebalo otvoriti „oba oka“ u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad. Spočitali su Ispitnom centru da su napravili brojne propuste, podsjećajući da je ispit iz matematike za polumaturante prekinut, jer je prije početka utvrđeno da su se zadaci sa testova pojavili na društvenim mrežama.

U toku sveopšteg prepucavanja, redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu Mira Vučeljić saopštila je da je podnijela ostavku na članstvo u Nacionalnom savjetu za obrazovanje, zbog „raspuštanja komisije za CSBH jezik i pritiska koji je ministarstvo vršilo na istu“.

Iz Udruženja Roditelji su ocijenili da je sve što se događa u vezi sa maturskim ispitima dotaklo svakog roditelja u Crnoj Gori i dodatno poljuljalo vjeru u obrazovni sistem. ,,Sve ovo je i vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema, na koji se ukazuje uzalud od ko zna kada i zato se i dešava šta se dešava”, saopštili su.

Iz Vlade je saopšteno da je za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan dosadašnji samostalni savjetnik u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Predsjednik privremenog UO je Miomir Đurišić, a članovi Mihailo Ćetković, Dragan Čađenović, Tatjana Vujošević i Bojana Ostojić. Njima je naloženo da u roku od dva dana od stupanja na snagu ove odluke izvrše ponovni pregled testova učenika koji nijesu položili ispit. Rezultati novog ocjenjivanja tebalo bi da budu poznati kada ovaj broj Monitora bude u štampi.

,,Pitanje je šta nova komisija može da utvrdi što prethodna nije, imajući u vidu stavove ocjenjivača. Nijesmo shvatili da je neko demantovao prepisivanje, ali smo shvatili da sada svi bježe od odgovornosti prebacujući krivicu na drugu stranu”, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Eksterni maturski ispit polaže se od 2011. godine, a polumaturantima se na ovaj način provjerava znanje od 2013. I stalno ista priča oko prepisivanja, koja je kulminirala ove predizborne godine. I pored brojnih i dugogodišnjih kritika da je ovakav vid provjere znanja neadekvatan i očigledno problematičan, iz Ministarstva prosvjetne su decidni da se – eksterni ispit neće ukidati.

U saopštenju smjenjene Komisije za ocjenjivanje ističe se i briga o 4.000 učenika koji su, bez prepisivanja, pokazali svoje znanje. Oni su zanemareni kao i profesori koji su ocjenjivali po savjesti. Sistem je opet pokazao da ne da nema sankcije nego da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli.

 

Kako se to radi van Crne Gore

Ministarstvo prosvjete, biće iz predizbornih razloga, neskriveno podržava  đake koji su prepisivali, pa saopštava da predstavnici Ispitnog centra nijesu uvjerili maturante da su prepisivali. Objasnili su iz Ministarstva da ,,pravo da položi ispit gubi samo onaj učenik za kojeg test-administrator i školski koordinator, na samom ispitu, utvrde da je prepisivao i služio se nedozvoljenim sredstvima što se moralo konstatovati u zapisniku, odnosno izvještaju o održanom ispitu”.

U Srbiji će srednjoškolci koji budu upisivali fakultet školske 2024/2025 polagati državnu maturu, koja bi trebalo da istovremeno bude i kvalifikacioni ispit. U stručnoj javnosti već strahuju od ovga načina ispitivanja znanja, pozivajući se na to da će model kontrole biti isti kao na maloj maturi, koju ocjenjuju kao – apsolutnu anarhiju i prepisivanje. Nedovoljno uspješno su pokušali riješiti ovaj problem kažnjavanjem učenika, profesora i direktora škola.Slobodna Dalmacija je ranije donijela pregled kazni za najteže oblike varanja na maruti koje se primjenjuju u evropskim zemljama.

U Sloveniji u slučaju suspenzije ispitni rad, dio ispita ili cijeli ispit se ocjenjuje sa nula bodova, ponovni izlazak na maturu na idućem roku, kad god on bio. I u Hrvatskoj se ispit poništava, ali se može polagati unutar istog roka, dok u Makedoniji slijedi zabrana polaganja u sledećem roku.  Učenik koji se ihvati u prepisivanju u Estoniji se udaljava sa ispita, test mu se ocjenjuje sa nula bodova, a ima pravo polagati tek sljedeće godine. U Slovačkoj učenik može ponoviti pisanje mature ili dio ispita koji mu je poništen tek iduće godine na redovnom roku. U Republici Irskoj učeniku se poništava ispit ili dobija zabranu pristupa državnim ispitima, državno ispitno povjereništvo temeljito istražuje sve slučajeve sumnje na prepisivanje, nedozvoljenu pomoć pri pisanju ili plagiranje, a ponovni izlazak moguć je kroz određeno vrijeme. Na Kipru učeniku uhvaćenom u varanju poništavaju se svi ispiti, izlazi sljedeće godine na ispit budući da postoji samo jedan rok.

Najrigorozniji su u Francuskoj gdje je zabranjeno pet godina da se pristupi upisima u javnim ustanovama za obrazovanje, te zabrana do pet godina da se polaže ispit mature, ako se prevara otkrije nakon pisanja ispita poništava se diploma o maturiranju. Najteže kazne idu do tri godine zatvora uz globu od 9.000 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo