Povežite se sa nama

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Sistem je opet pokazao da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

,,Veoma je zabrinjavajuće i ponašanje ministra Vojinovića koji ne prepoznaje svoju odgovornost, ali smjenjuje direktorku Ispitnog centra, a da ne znamo da li je i kakva kontrola tu sprovedena i koji su njeni rezultati”, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje. Ističu da, ako se ima u vidu, ,,da je i premijer Abazović snažno stao iza ministra, a koji takođe ni u čemu ne prepoznaje svoju odgovornost, jasno je da predizborna kampanja i ovdje potisnula sve procedure, a kad se procedure iz sistema poništavaju, onda to dalje urušava čitav sistem”.

O sistematskom urušavanju sistema u kome se svi prave ludi govorila je članica komisije Stanković: ,,Kao što smo se svih prethodnih godina pravili ludi. Evidentirali smo da je prepisivano, nije se ništa preduzimalo. Ali ove godine je bilo najmasovnije, najočiglednije. Imali su pristup sajtu vještačke inteligencije. Esej su uspjeli da prepišu, to je kriminal”. Ona je optužila Ministarstvo da je perfidno prebacilo loptu u njihovo dvorište, a da uz to Ministarsvo u svim segmentima krši zakon. ,,Svi ste kolektivno trebali da podnesete otkaze”, rekla je Stanković, dodajući da je i direktorica Ispitnog centra sa razlogom smijenjena.

U zajedničkom saopštenju, smijenjeni članovi UO Ispitnog centra i direktorica Dmitrović poručili su da je velika čast ,,smjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke kolega iz Komisije za ocjenjivanje, koje nijesu htjele da ‘zažmure na jedno oko’”. Istakli su da na umu imali svije stvari: ,,da treba čuvati sistem nezavisno od pojedinca i, možda još važnije: ako djecu obrazovni sistem nauči da se varati isplati, kako ih to vaspitavamo i sa kakvom ih porukom šaljemo u društvo”.

Iz Ministarstva su odgovorili da niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka, već je trebalo otvoriti „oba oka“ u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad. Spočitali su Ispitnom centru da su napravili brojne propuste, podsjećajući da je ispit iz matematike za polumaturante prekinut, jer je prije početka utvrđeno da su se zadaci sa testova pojavili na društvenim mrežama.

U toku sveopšteg prepucavanja, redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu Mira Vučeljić saopštila je da je podnijela ostavku na članstvo u Nacionalnom savjetu za obrazovanje, zbog „raspuštanja komisije za CSBH jezik i pritiska koji je ministarstvo vršilo na istu“.

Iz Udruženja Roditelji su ocijenili da je sve što se događa u vezi sa maturskim ispitima dotaklo svakog roditelja u Crnoj Gori i dodatno poljuljalo vjeru u obrazovni sistem. ,,Sve ovo je i vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema, na koji se ukazuje uzalud od ko zna kada i zato se i dešava šta se dešava”, saopštili su.

Iz Vlade je saopšteno da je za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan dosadašnji samostalni savjetnik u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Predsjednik privremenog UO je Miomir Đurišić, a članovi Mihailo Ćetković, Dragan Čađenović, Tatjana Vujošević i Bojana Ostojić. Njima je naloženo da u roku od dva dana od stupanja na snagu ove odluke izvrše ponovni pregled testova učenika koji nijesu položili ispit. Rezultati novog ocjenjivanja tebalo bi da budu poznati kada ovaj broj Monitora bude u štampi.

,,Pitanje je šta nova komisija može da utvrdi što prethodna nije, imajući u vidu stavove ocjenjivača. Nijesmo shvatili da je neko demantovao prepisivanje, ali smo shvatili da sada svi bježe od odgovornosti prebacujući krivicu na drugu stranu”, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Eksterni maturski ispit polaže se od 2011. godine, a polumaturantima se na ovaj način provjerava znanje od 2013. I stalno ista priča oko prepisivanja, koja je kulminirala ove predizborne godine. I pored brojnih i dugogodišnjih kritika da je ovakav vid provjere znanja neadekvatan i očigledno problematičan, iz Ministarstva prosvjetne su decidni da se – eksterni ispit neće ukidati.

U saopštenju smjenjene Komisije za ocjenjivanje ističe se i briga o 4.000 učenika koji su, bez prepisivanja, pokazali svoje znanje. Oni su zanemareni kao i profesori koji su ocjenjivali po savjesti. Sistem je opet pokazao da ne da nema sankcije nego da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli.

 

Kako se to radi van Crne Gore

Ministarstvo prosvjete, biće iz predizbornih razloga, neskriveno podržava  đake koji su prepisivali, pa saopštava da predstavnici Ispitnog centra nijesu uvjerili maturante da su prepisivali. Objasnili su iz Ministarstva da ,,pravo da položi ispit gubi samo onaj učenik za kojeg test-administrator i školski koordinator, na samom ispitu, utvrde da je prepisivao i služio se nedozvoljenim sredstvima što se moralo konstatovati u zapisniku, odnosno izvještaju o održanom ispitu”.

U Srbiji će srednjoškolci koji budu upisivali fakultet školske 2024/2025 polagati državnu maturu, koja bi trebalo da istovremeno bude i kvalifikacioni ispit. U stručnoj javnosti već strahuju od ovga načina ispitivanja znanja, pozivajući se na to da će model kontrole biti isti kao na maloj maturi, koju ocjenjuju kao – apsolutnu anarhiju i prepisivanje. Nedovoljno uspješno su pokušali riješiti ovaj problem kažnjavanjem učenika, profesora i direktora škola.Slobodna Dalmacija je ranije donijela pregled kazni za najteže oblike varanja na maruti koje se primjenjuju u evropskim zemljama.

U Sloveniji u slučaju suspenzije ispitni rad, dio ispita ili cijeli ispit se ocjenjuje sa nula bodova, ponovni izlazak na maturu na idućem roku, kad god on bio. I u Hrvatskoj se ispit poništava, ali se može polagati unutar istog roka, dok u Makedoniji slijedi zabrana polaganja u sledećem roku.  Učenik koji se ihvati u prepisivanju u Estoniji se udaljava sa ispita, test mu se ocjenjuje sa nula bodova, a ima pravo polagati tek sljedeće godine. U Slovačkoj učenik može ponoviti pisanje mature ili dio ispita koji mu je poništen tek iduće godine na redovnom roku. U Republici Irskoj učeniku se poništava ispit ili dobija zabranu pristupa državnim ispitima, državno ispitno povjereništvo temeljito istražuje sve slučajeve sumnje na prepisivanje, nedozvoljenu pomoć pri pisanju ili plagiranje, a ponovni izlazak moguć je kroz određeno vrijeme. Na Kipru učeniku uhvaćenom u varanju poništavaju se svi ispiti, izlazi sljedeće godine na ispit budući da postoji samo jedan rok.

Najrigorozniji su u Francuskoj gdje je zabranjeno pet godina da se pristupi upisima u javnim ustanovama za obrazovanje, te zabrana do pet godina da se polaže ispit mature, ako se prevara otkrije nakon pisanja ispita poništava se diploma o maturiranju. Najteže kazne idu do tri godine zatvora uz globu od 9.000 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM: Zašto je Vlada naumila da razvlasti parlament

Objavljeno prije

na

Objavio:

Aerodromi, EPCG, Institut u Igalu, Plantaže… Možemo samo da nagađamo zbog koga ili čega Vlada traži pravo da samostalno raspolaže imovinom vrijednom do 300 miliona eura. Mnogo očigledniji su razlozi zbog kojih bi se trebalo krajnje pažljivo odnositi prema tom naumu

 

Vlada traži od Skupštine da joj, izmjenama Zakona o državnoj imovini, omogući da svojevoljno raspolaže državnom imovinom u vrijednosti do 300 miliona eura. Dosadašnji limit bio je 150 miliona, pa je prijedlog – već tradicionalno usvojen u nedjelju na elektronskoj sjednici (čitati: bez ozbiljne rasprave i pisanih tragova o njenom toku i glsanju) – naišao na poprilične rezerve kod poslanika i javnosti.

Prema pomenutom Zakonu, državnu imovinu čine: pokretne i nepokretne stvari, novac, hartije od vrijednosti i “druga imovinska prava koja pripadaju Crnoj Gori ili lokalnoj samoupravi”. Dalje je Zakonom razrađeno da u “stvari i druga dobra” kojima raspolaže država spadaju: rudno i mineralno bogatstvo; jezera, podzemni i nadzemni riječni tokovi; teritorijalno more i priobalje; vazdušni prostor; aerodormi, luke, pruge i putevi; energetska i telekomunikaciona infrastruktura; vojni objekti; radio frekfencije, vazdušni koridori i satelitske orbite; kulturna dobra i umjetnička djela u državnoj svojini, nacionalni parkovi, državni objekti namijenjeni obrazovanju, zdravstvu, nauci i socijalnoj zaštiti “sa pripadajućim zemljištem”, šume, poljoprivredno i građevinsko zemljište u vlasništvu države… Konačno, tu je i vlasnički udio u makar 50-tak manjih i većih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države. Sve to Vlada može da troši, dograđuje i razgrađuje, prodaje, iznajmljuje, pozajmljuje, daje u koncesiju… Uz postojeće ograničenje da o raspolaganju imovinom vrijednijom od 150 miliona (odnosno, traženih 300) konačnu odluku donosi parlament.

Država nema funkcionalan popis svoje imovine ni valjanu procjenu njene vrijednosti. Taj posao je trebalo da bude završen još  2011. godine  a poslednja obećanja govorila su da će to biti urađeno “poslije popisa”. Vidimo, ni to nije jasno omeđena vremenska odrednica.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MARKA KOVAČEVIĆA: Kontinuitet govora mržnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gradonačelnik Nikšića u kontinuitretu širi govor i geste mržnje. Tužilaštvo i sudstvo, kao i za ostale političare, tu ne vidi ništa sporno, a koalicioni partneri ,,osuđuju” i trpe. Javnost se navikava

 

Proslava jedne od najznačajnijih crnogorskih pobjeda u 19. vijeku, Bitke na Grahovcu, prepuštena je posljednjih godina Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i zavičajnom udruženju Stara Hercegovina. Država se u to ne miješa, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti epski skandal.

Za to se, na ovogodišnjoj obljetnici 166 godina od slavne bitke, postarao jedan od domaćina, Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića: ,,Ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati”.

Iako se zna da su Crnogorci, na Grahovcu, pod vođstvom vojvode Mirka Petrovića, grdno pobili tadašnje osmanske neprijatelje, Kovačević kaže da nije baš tako slikao budućnost. Pravda se da nije mislio, niti ih je pominjao, Crnogorce, pa ni Bošnjake, te da su mu mračni centri moći iskonstruisali cijelu priču. Onda se sjetio da je u stvari navodno  ciljao na pomirenje. Moglo bi se pomisliti da mladi političar zaista ponekad ne zna što priča, baš kao što njegova stranka u Nikšiću slavi Mirka Petrovića a u Podgorici se zalaže za rušenje spomenika u njegovu čast.  No, nije baš tako.

Kovačević rado posegne za govorom ili gestom mržnje. Mjesec dana nakon što je sjeo u fotelju gradonačelnika Nikšića, Kovačević je u junu 2021. na TV Kurir negirao da je u Srebrenici počinjen genocid. U julu prošle godine je stojeći pored predsjednika države Jakova Milatovića pokazao srednji prst prilikom intoniranja himne. Objasnio je da je, malo duže, namještao sat.

Kada je njegov partijski šef Andrija Mandić, u martu ove godine,  predsjedavao Skupštinom Crne Gore na Cetinju, opet nije mogao da izdrži: „Nekako lijepo pristaje predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da smeta Švabama”. Ovo posljednje upućeno je na račun porijekla poslanika DPS-a Oskara Hutera.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NI U CRNOJ GORI NEMA MJESTA ZA LUKAŠENKOVE KRITIČARE: Za naš MUP Bjelorusija je demokratska država

Objavljeno prije

na

Objavio:

U rješenju MUP-a Crne Gore koje je potpisao Radovan Popović, pomoćnik ministra Danila Šaranovića i šef Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance izgleda da je Bjelorusija demokratska država u kojoj je život bezbjedan i prepun mogućnosti. U Popovićevom rješenju UP I-132/23-6651/3 od 5.juna ove godine, odbija se zahtjev za međunarodnu zaštitu bjeloruskom državljaninu V.I jer „ne postoji opravdan strah od progona“ u matičnoj zemlji

 

Nedavno je Viši sud u Beogradu ponovo presudio da se Andrej Gnjot, bjeloruski reditelj, novinar i opozicioni aktivista treba izručiti totalitarnom režimu u Minsku na osnovu Interpolove potjernice koje su bjeloruske vlasti raspisale za njim. Uhapšen je na beogradskom aerodromu 30. oktobra prošle godine gdje je sletio iz Tajlanda. Bjelorusiju je napustio u junu 2021. godine nakon što je doznao da mu Lukašenkova zloglasna tajna služba sprema procesuiranje zbog veza sa opozicijom. Gnjot se formalno tereti za utaju poreza od oko 300 hiljada eura. U zemlji nikada nije dobio poziv za saslušanje po tom osnovu. Utaju je navodno vršio između 2012. i 2018. godine na osnovu zakona koji je donešen tek 2019.  Gnjot je te optužbe odbacio kao “politički motivirane”. Jedan je od osnivača Slobodnog udruženja sportista Bjelorusije (SUSB) osnovanog nakon pokradenih predsjedničkih izbora u ljeto 2020.,  koji su doveli do masovnih protesta građana i krvave represije režima čiji najbliži saveznik je Putinova Rusija. SUSB je svojom kampanjom uspio da se Bjelorusiji oduzme status domaćina Svjetskog prvenstva u hokeju i da Međunarodni olimpijski komitet obustavi finansije bjeloruskom Nacionalnom olimpijskom komitetu, na čijem je čelu bio predsjednik Lukašenko, o čemu je Monitor već pisao. Diktator se osvetio SUSB-u tako što ga je proglasio za „ekstremističku organizaciju“. Advokat udruženja Aleksandar Danilevič je osuđen na deset godina zatvora, a odmazda je uslijedila i prema drugim članovima udruženja osim Gnjota koji je pobjegao.

U prvoj presudi Višeg suda od 7. decembra 2023. odlučeno je da Gnjot bude izručen. Sud je odbio da Gnjota uopšte i sasluša na optužbi protiv njega.  Početkom marta ove godine Apelacioni sud je poništio odluku i vratio je na ponovno odlučivanje. Ipak, 13. juna je pročitana ista presuda na koju je novinar već najavio žalbu. Jedina dobra vijest je što je Gnjotu početkom juna sedmomjesečni boravak u CZ-u zamijenjen kućnim pritvorom i nanogicom u garsonjeri od 20 kvadrata na Vračaru. Međunarodne i domaće organizacije za ljudska prava su osudile presudu i pozvale vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da prekinu progon političkih protivnika Minska i Moskve koji su potražili utočište u Srbiji.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo