Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Posljednja ofanziva?

Objavljeno prije

na

Ovih dana ne možete proći glavnim ulicama crnogorskih gradova u kojima muslimani čine većinu stanovništva a da ne sretnete mlade ljude u kratkim pantalonama i sa velikim bradama. Ti radikalni islamisti, strani tradiciji i biću ovog podneblja, najveća su opasnost upravo za ovdašnje muslimane kojima se pokušavaju na sve načine nametnuti. VANDALI: Ni 45 dana nakon skrnavljenja grobova u ulcinjskoj džamiji Bregut policija nije uhvatila počinioce tog vandalskog čina. Monitoru je u policiji nakon tog slučaja nezvanično saopšteno da je potrebno samo da se pronađe lokacija đe su bačeni polomljeni nadgrobni spomenici i da će vandali potom lako biti pronađeni.

Nade da će se oni otkriti sve je manje. Sedmice prolaze i niko se više o tom slučaju ne oglašava. Negoduju samo porodice onih čija su mezarja porušena. Podsjećajući da je isto takvo nedjelo učinjeno i prije pet godina i da se preko toga prešlo, Ulcinjanin Džemal Resulbegović kaže: „Ovo je sramota za sve nas. Toga nije bilo ni u komunizmu”.

Ti grobovi nikome nikada nijesu smetali. Nalaze se na lijevom ulazu u džamiju i pripadaju graditelju tog vjerskog objekta, poznatom ulcinjskom kapetanu Ahmetu Đuljiju i njegovom bratu. Zbog narušenog zdravlja, kapetan je dao da se ova lijepa bogomolja sagradi 1783. godine na njegovom imanju u blizini njegove kuće.

Niko u Ulcinju ne sumnja da je to djelo tzv. vehabija, radikalnih muslimana, ili, kako oni vole sebe da nazivaju, selefija (pravovjernih muslimana), kojima je upravo ta džamija u centru grada najčešće okupljalište.

Jer, samo po njihovom učenju grobljima nije mjesto u okolini vjerskih objekata. Tamo đe su ih muslimani i svi vjernici tokom cijele istorije gradili. Da bi podsjetili one koji su ostali na ovom svijetu na prolaznost ovozemaljskog života.

INCIDENTI: Proteklih godina bilo je u Ulcinju niz incidenata koje su izazivali vehabije. Napadani su vjerski velikodostojnici, verbalno i fizički, uključujući i glavnog imama Redžepa Liku. No, uvijek kada bi policija bila o tome obaviještena protiv počinilaca su podnešene prekršajne, a nikada krivične prijave.

Sve je to, uz nedovoljno osmišljen rad Islamske zajednice i finansijsku podršku tzv. humanitarnih organizacija iz Saudijske Arabije, pogodovalo inkubaciji vehabija. U Ulcinju ih sada ima preko 50. Uz Plav, ovaj primorski grad je njihovo glavno uporište u Crnoj Gori.

„Njihov cilj je destabilizacija i potom preuzimanje Islamske zajednice, jer nemaju snage da naprave novu”, objašnjava nam jedan ulcinjski imam.

To je praktično i pokušano u proljeće ove godine pod izgovorom da treba napraviti reorganizaciju tamošnjeg Odbora Islamske zajednice.

Tu namjeru je prozreo Mešihat (vlada) Islamske zajednice u Crnoj Gori i pokušaj je propao.

Ali, vehabije ne namjeravaju da stanu. Naučili su da djeluju iz potaje. Ponovni pokušaj biće prilikom novih izbora organa lokalne islamske zajednice.

INSTITUCIJE: Profesor na sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj medresi Mustafa Sušić prije tri godine upozorio je da su muslimani u Crnoj Gori u opasnosti od vehabija. „Obišao sam tu zemlju, od Ulcinja preko Plava i Gusinja pa do Rožaja i mislim da je tamo veća opasnost nego u Bosni i Hercegovini, jer su tamošnji kadrovi slabi”.

Zaista: porast pristalica tog fundamentalističkog pokreta, stranog tradiciji i životu muslimana u Crnoj Gori, pokazatelj je slabosti institucija, njihovog nerada i zapuštenosti. Ima takođe mnogo neznanja i nesnalaženja, ali prije svega nedostaje snage i spremnosti da se uđe u obračun sa ovim „smrknutim islamom”, iako u vrhu IZ Crne Gore postoji saznanje i svijest o štetnosti vehabizma.

Kako drugačije objasniti činjenicu da se provehabijski imami primaju na posao i da čak predaju i na Medresi (srednja vjerska škola) u Milješu. Bilo je i slučajeva da su neki bili razriješeni dužnosti, ali i dalje predvode molitve u džamijama. Ima takođe imama koji su im logistika, ali se još ne eksponiraju, jer cijene da taj pokret još nije dovoljno snažan.

Vehabije ne misle tako. Oni su čak preuredili vjerske objekte u skladu sa svojim učenjima (upravo džamiju Bregut), uz prećutno odobrenje zvaničnih organa IZ.

PODLOGA: Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder je uvjeren da vehabizam u Crnoj Gori nema izgleda na uspjeh. „Vehabizam nema podlogu niti uslova da opstane. To se može zapaziti iz zvaničnih izjava IZ, ali i bića stanovništva koje pripada islamu”, kaže on.

Mnogi su, naime, uvjereni da će ovaj pokret završiti kao hipi-pokreti u svijetu, iako je vjerski fanatizam svakako dugotrajniji. Snaženje uticaja Turske na ove prostore, od čega vehabije zaziru, kao i organizovan otpor širenju vehabizma u Albaniji, na Kosovu i u BiH, te srpskom dijelu Sandžaka, takođe će slomiti krila bujanju ekstremizma u Crnoj Gori, kao i manji priliv sredstava iz Saudijske Arabije.

No, bez pomoći šire društvene zajednice i njegovih institucija, IZ Crne Gore i Ulcinja nijesu same sposobne da rješavaju ovaj problem.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić kaže da se ranije moralo mnogo više učiniti na preventivi: „Problem vehabizma na ovim prostorima ne može biti rješavan samo sa bezbjednosnog aspekta, već i zakonski, on mora biti osujećen na sve moguće načine, a pošto ima i duhovni element, mora biti izgrađena jaka islamska zajednica”.

ANB prati vehabije

U svim izvještajima Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Ulcinj se redovno navodi kao mjesto đe žive vehabije. Kako se ističe, oni ostvaruju intenzivne kontakte sa istomišljenicima u inostranstvu sa kojima razmjenjuju vjerski propagandni materIjal u kome se veliča uloga i značaj Al kaide i Osame bin Ladena. Dodaje se da su zbog mogućeg uticaja, bezbjednosno interesantni i studenti koji studiraju u državama Bliskog i Srednjeg istoka, posebno u Saudijskoj Arabiji, đe je vehabizam zvanično učenje, kao i humanitarne organizacije iz tih zemalja preko kojih se vehabije konstantno finansiraju.

U ANB-u takođe tvrde da ovdašnje vehabije nemaju nikakve veze sa globalnom terorističkom mrežom.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo