Povežite se sa nama

DRUŠTVO

POSTIZBORNA SCENA U ULCINJU: Obrt Fatmira Đeke

Objavljeno prije

na

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će nakon 26. januara Ulcinj dobiti ovakvu vladajuću garnituru. Činilo se da je samo pitanje za koju će se veću političku grupaciju, uz stare partnere Demokratsku uniju Albanaca i Socijaldemokratsku partiju, odlučiti Demokratska partija socijalista, koja je osvojila velikih devet mandata u novom sazivu lokalnog parlamenta: za Novu demokratsku snagu – Forca Nazifa Cungua ili za koaliciju ,,Zajedno za budućnost Ulcinja”, koju čine Demokratska partija Fatmira Đeke, građanski pokret ,,Perspektiva” Amira Holaja i Demokratski savez Mehmeta Bardhija.

Kako je sa obje te grupacije DPS u koaliciji na državnom nivou, Đukanovićevi su dugo vagali i kalkulisali. Onda su krenuli u pripremne razgovore, pa u prvu, potom u drugu rundu pregovora sa ,,svim strankama sa kojima sarađuju na centralnom nivou”, bez ikakve platforme i strategije. Bili su uvjereni da njima u Ulcinju konačno pripada pravo na gradonačelnika i da će oni odlučiti kojim će putem ta opština dalje ići. Na zahtjeve svojih potencijalnih partnera nijesu ni odgovarali. Uzalud je Đeka tražio dva dana nakon izbora prijem kod lidera DPS-a Mila Đukanovića, potom slao ponudu za pravljenje postizborne koalicije, danima upozoravao čelnike te stranke da je pod sve većim pritiskom za stvaranje postizbornog saveza albanskih stranaka. Kada je i predsjedniku Force postalo jasno da njegova partija, uz težak gubitak na izborima, može ostati sasvim izvan vlasti, odlučio je da ,,vrati dug Đeki”. Upravo je Đeka, razbijanjem Demokratske unije Albanaca, u ranu jesen 2011. godine, omogućio Cunguu da postane predsjednik Ulcinja. Pokušaj DPS-a da osujeti ,,svealbansku koaliciju” preko Demokratske unije Albanaca je propao, jer je Pozitivna Crna Gora Dritana Abazovića, najprijatnije iznenađenje prošlih izbora, ponudila podršku savezu Force i Đeke. Bez ikakvih uslovljavanja, svjesna da se time nanosi udarac DPS-u pred izbore u Podgorici i desetak ostalih gradova u zemlji.

Zvaničnicima DPS-a nije preostalo ništa drugo nego da se iščuđavaju ,,kako najjača stranka u opštinskoj Skupštini može biti u opoziciji”, te da gataju da nova koalicija, sa 17 od ukupno 33 mandata u ulcinjskom Parlamentu, neće biti dugog vijeka. Njihov potpredsjednik Svetozar Marović je nevoljno priznao da ,,ipak nijesu vodili dobro postizborne pregovore”, ali i da je Đeka sposoban političar. ,,Jer, sa četiri mandata koliko ima njegova stranka, on je postao predsjednik opštine”, kazao je Marović aktivistima svoje stranke u Ulcinju.

Đeka je uspio sve da nadigra u postizbornoj ,,partiji pokera” u Ulcinju. Za razliku od ostalih, on je imao jasno postavljen cilj – osvajanje funkcije predsjednika opštine, i demonstrirao je odlučnost da ga ispuni. Nije prezao ni od činjenice da bi se mogao preigrati i ostati u opoziciji, kao ni od odmazde DPS-a. Znao je da Đukanoviću i DPS-u ništa ne duguje: u proteklih 15 mjeseci u državnom Parlamentu bio je praktično pridruženi član DPS-a. Pristupio je crnogorskoj vladajućoj koaliciji bez ikakvih uslova, pa su ga gotivili i Đukanović i, sljedstveno tome, njegovi ministri. Govorili su o ,,mudrom političaru Đeki”, i davali mu prednost nad svim ostalim političarima iz albanske nacionalne zajednice. To Đeku ipak nije omelo da DPS u Ulcinju, po drugi put, pošalje u opoziciju, a sebe lansira na čelno mjesto u tom gradu. Istovremeno DPS-u i nervoznom Đukanoviću poručuje da sami treba da odluče da li im je potrebna podrška njegove koalicije u crnogorskoj Skupštini. Takav stav pojačan je pismom koje je na adresu crnogorske vlasti poslao Nacionalni savjet Albanaca, kao i izjavama koje su stizale iz Tirane i Prištine. Zato je DPS morao da se pomiri sa novom slagalicom u Ulcinju, ali je ponovo loše odigrao.

U ponedjeljak je, uzdajući se u ,,fenomen Draga Đurovića”, ugurao u predsjedničku utrku u Skupštini opštine Ulcinj svog starog člana Redžepa Taganovića. I ,,izgorio ga”: njegov izbor su podržali samo članovi DPS-a i DUA, dok je Đeka ,,betonirao” svoju koaliciju. Dakle, ovaj čovjek sa nepunih 39 godina izabran je na tajnom glasanju sa dva kandidata, što se desilo prvi put u istoriji ulcinjskog višestranačja. Ali, pravi posao tek predstoji: Ulcinj je grad na izdisaju, koji treba hrabre ljude sa vizijom i odlučnošću. Potrebna mu je i nova politika zvanične Podgorice koja neće favorizovati loše investitore, a dobre odvlačiti iz Ulcinja; ona politika koja će prepoznavati realne potrebe i interese Ulcinjana, a ne propalih domaćih ili bjelosvjetskih tajkuna. Te promjene teško je i zamisliti dok je DPS na vlasti na državnom nivou.

Već prvog dana na svojoj novoj funkciji Đeka je potvrdio da je spreman za dogovore. Uz njegovu volju da maksimalno uvažava koalicione partnere i da širi postojeći savez, realno je očekivati da bi ova koalicija mogla postići značajne rezultate.

Ulcinj sa svojim neiskorišćenim ogromnim resursima i potencijalima je veoma zahvalan: i najmanja dobra stvar koja se uradi brzo se vidi i nailazi na dobar prijem kod javnosti. Što bi tek bilo kada bi počela gradnja bar jednog novog hotela u gradu i jednog na Velikoj plaži. Ta investiciona plima bila bi dovoljna da podigne cijeli Ulcinj.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo