Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Pravna država ili moćni rođak

Objavljeno prije

na

RTV Panorama iz Pljevalja više od godinu i po ne radi, nakon što su im po nalogu inspekcije rada zapečaćene prostorije zbog neizmirenih dugova prema radnicima i državi. Radio Panorama emitovao je program od 1991, a televizija od 2003. godine. Vlasnik RTV Panorama Alija Lujinović tvrdi da se radi o diskriminaciji i pritiscima da bi se zatvorila ova medijska kuća.

U Panorami tvrde da su problemi počeli nakon što su jednom radniku dali otkaz zbog izbjegavanja obavljanja radnih obaveza, namjernog uništavanja snimljenog materijala i opreme, davanja i prodavanja snimaka trećim osobama. Pomenuti radnik, tvrde u Panorami, u datom roku zakonom predviđenim nije dostavio RTV Panorami prigovor na rješenje o otkazu ugovora o radu, ali je zato priprijetio vlasnicima da ima moćne rođake u Podgorici i da će im zatvoriti firmu. To se ubrzo i ostvarilo.

Po privatnoj inicijativi,ubrzanim postupkom i selektivnom primjenom zakona, Ministarstvo rada šalje inspektore sa Žabljaka i Bijelog Polja da zatvore RTV Panoramu. To su i uradili u martu prošle godine. Kasnije su iz Panorame tražili od nadležnih da im objasne zašto su uviđaj ekspresno uradili inspektori iz gradova koji nijesu nadležni za Pljevlja. Nijesu dobili objašnjenje.

Bivši radnik je u reagovanju objavljenom u Vijestima u januaru ove godine objasnio da su ,,radnici ili napustili posao ili su istjerani zbog prijave inspekciji i zbog traženja zarađenog novca i drugih prava koja im garantuje zakon. Radnicima i dalje nijesu isplaćene plate i uplaćeni doprinosi, jer poslovodstvo odbija da ih isplati i pored pravosnažnih sudskih odluka. Poslovodstvo RTV Panorama mora već jednom da shvati da radnici nijesu roba”.

Inspektori u martu 2010. donose rješenje o privremenom pečaćenju radnih prostorija i zatvaranja RTV Panorame. ,,Privremeno” se oteglo na više od godinu i po.

Lujinović navodi da RTV Panorama nije ni jednog momenta osporavala neizmirene obaveze prema radnicima i državi. Te obaveze je i izmirivala prema materijalnim mogućnostima. Zbog posljedica kriza drastično se smanjio obim posla, a poseban problem bila je naplata zarađenog. RTV Panorami Opština Pljevlja za izvršene usluge u 2010. duguje oko 30.000 eura, a opštinski DPS preko 5.000 eura.

,,Da smo mogli da naplatimo zarađeno ne bi došli u ovu situaciju da tražimo pomoć da bi preživjeli i opstali”, kaže Lujinović.

U Pljevljima su brojna preduzeća koja nijesu izmirila obaveze, a nikom od njih, osim nama, nijesu zapečaćene¸prostorije. Po istom osnovu novčano smo kažnjeni dva puta, izjavio je Lujinović.

Poslali su i dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja u kome se može vidjeti koji sve subjekti u Pljevljima nisu blagovremeno izmirili obaveze prema radnicima i državi, a višestruko vise duguju nego RTV Panorama. Radnici javnog servisa RTV Pljevlja tek su u januaru 2011. godine primili plate koje im opština duguje od marta 2010 godine. ,,Za sav taj period radnici su štrajkovali i žalili se Ministarstvu, ali njima nisu zapečaćene prostorije niti im je zabranjen rad. Po osnovu na koji je zatvorena RTV Panorama moglo se zatvoriti još puno medija u Crnoj Gori. Jedino je zatvorena RTV Panorama jer se išlo po privatnoj inicijativi i pod kišobranom moćnih rođaka jednog radnika koji je dobio otkaz”, navodi se u pismu.

Pokušavajući da objasne svoj problem obraćali su se na adrese 18 državnih institucija. Nalaze da je najproblematičnije što ministar Suad Numanović uporno izbjegava susret sa njima. Jedino je ombudsman odgovorio da je od Ministarstva rada tražio objašnjenje.

U međuvremenu je RTV Panorami, krajem prošle godine, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost oduzela dozvolu za korišćenje radio frekvencija na Žabljaku, jer u predviđenom roku nijesu počeli da je koriste. Agencija nije prihvatila njihov zahtjev da im za šest mjeseci produži dozvola, jer emitovanje signala nijesu počeli isključivo zbog loše finansijske situacije. U ovoj medijskoj kući ne mogu ni da realizuju pomoć Vlade komercijalnim medijima, koja je dodijeljena u martu ove godine. Naime, Radio difuzni centar Crne Gore Panorami ne priznaje prinudno skinuta sredstva po izvodima banke i sudsku presudu u korist RTV Panorame, jer ih nemaju u svojoj evidenciji. U dokumantaciji RDC nema preko 5.000 eura prinudno uplaćenih sredstava RTV Panorami u korist RDC-a, a nijesu im ni umanjena dugovanja po sudskim odlukama.

Radio Panorama je u februaru 1991. registrovan kao prvi privatni elektronski medij u Crnoj Gori. Devedesetih vlast je vršila veliki pristisak na ovaj radio jer je pored sopstvenog informativnog programa prenosio vijesti Slobodne Evrope, Glasa Amerike, BBC-ja, Dojče velea. U aprilu 1999. pripadnici Sedmog bataljona 1999. zatvorili su radio Panoramu.

Lujinović kaže da su i u novom vijeku prisiljeni da pomoć traže od diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori, međunarodnih institucija u čijoj su nadležnosti sloboda i rad medija, a svoja prava pokušaće da zaštite i sudskim putem uključujući i sud u Strazburu.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM U CRNOJ GORI: Hoće li napokon biti pooštrene kazne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. Sistem zaštite seksualno zlostavljane djece ilustruje i činjenica da Crna Gora nema zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom, a ni odgovarajuće kazne za zločince niti psihološku podršku žrtvama

 

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac R.O. kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. I podstakao na pitanje – kakav je sistem zaštite seksualno zlostavljane djece u Crnoj Gori?

Zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom crnogorski državni organi nemaju. Kazne za seksualne zločince nisu zadovoljavajuće, a podrška žrtava je neefikasna, smatraju sagovornici Monitora.

,,Evropska statistika pokazuje da je od petoro djece, jedno preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro koje je kroz to prošlo, četiri su djevojčice, a jedan dječak. Iskustva iz EU, regiona i crnogorskih NVO koje se bave problemom zaštite i prevencije seksualnog nasilja, govore da nema razloga da ne vjerujemo da je i u Crnoj Gori ista ili, bar, vrlo slična statistika”, kaže za Monitor izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović, koja je nedavno, u saradnji sa partnerima, realizovala kampanju pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra.

Najčešća zabluda je da uglađeni, obrazovani, dobrostojeći ljudi lijepih manira ne zlostavljaju djecu, kao i da su djeca najsigurnija u porodičnom okruženju, upozorava Perović. „Istina je, međutim, da seksualno nasilje u 90 odsto slučajeva djetetu nanosi poznata osoba, koja mu predstavlja autoritet i u koju ima povjerenja. Takvi seksualni predatori vješto maskiraju svoje namjere i prilagođavaju ih dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju. Djeca najčešće u startu ne prepoznaju nasilje, jer misle da je u pitanju igra. Jedna od velikih zabluda je i to da su svi seksualni zlostavljači djece pedofili. Postoje osobe koje se seksualno iživljavaju nad djecom, a koje imaju uobičajene seksualne odnose sa odraslim osobama”.

Monitor je od Uprave policije (UP) pokušao da sazna koliko je slučajeva seksualnog nasilja nad djecom (nedozvoljenih polnih radnji, obljuba i silovanja) u posljednje tri godine prijavljeno toj državnoj upravi. Do zaključenja ovog broja, odgovor nije stigao.

Studija o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju su radile NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS za žene i djecu žrtve nasilje iz Nikšića, a koja je obuhvatila period od pet godina, od početka 2014. do kraja 2018. godine, pokazala je da su žrtve koje su preživjele neki vid seksualnog nasilja, u 60 odsto slučajeva – djeca. „To ne znači nužno da su djeca brojnija među žrtvama, jer punoljetne osobe mnogo rjeđe prijavljuju seksualno nasilje i dobijaju epilog na sudu”, objašnjava Perović.

Krivični zakonik Crne Gore za silovanje djeteta propisuje kaznu zatvora na period od najmanje 10 godina. Za obljubu zatvor od tri do 12 godina, a za nedozvoljene polne radnje – novčanu kaznu ili zatvor – od dvije do najviše 15 godina.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, nakon inicijative iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića 12. aprila, pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Cilj je – maksimalno pooštravanje kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima. „Za silovanje i obljubu predložena je mogućnost da počinitelj bude kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. Predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju tog Vladinog resora.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Kad tužilaštvo radi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvari u NP Skadarsko jezero uhvate krivolovce sa sve ribom i agregatima kojim je ubijaju, a tužilaštvo ih pusti i vrati im opremu za ,,rad”. Tako teče najnovija kampanja Stop krivolovu na Skadarskom jezeru

 

U toku je kampanja Stop krivolovu – Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru od 15. marta do 15. maja. U njenom jeku, nadzornici NP Skadarsko jezero su, prošli četvrtak, u krivolovu zatekli Dražena Prenkića i Živka Lazovića, saopštili su iz ovog Nacionalnog parka. Sa stotinama kila ulovljene ribe i agregatima kojima je riba ubijena. Tužilac Ivana Petrušić- Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Iz tog preduzeća konstatovali su da najnoviji „slučaj nudi još jedan dokaz tvrdnji da tužilaštvo mora biti iz korijena promijenjeno kako bi konačno počelo da štiti državu i njenu imovinu”.

Ovo bi se moglo tumačiti i kao svojevrsni odgovor tužilaštva na nedavni poziv NP policiji, sudstvu, tužilaštvu i inspekcijama da počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi CG izjavila je da je nekoliko grupa koje se bave krivolovom na nivou mafije, što se tiče organizovanosti i povezanosti sa državnim organima.

Nasuprot njima je Služba zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena. Ona je za TV Vijesti izjavila da sumnja i da su pojedini čuvari u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati.

Ipak, iz NP tvrde da su već prvog vikenda zabrana uspjeli da zaplijene  nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i ostalog živog svijeta u jezeru. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezeru, navodi Jočićeva.

Posljedica toga je da su oni koji prijave krivolov zastrašeni: ,,Imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve”, kazala je Jočićeva.

S druge strane država je totalno nespremna. Na sudu završi jednocifren broj slučajeva krivolova, a sudije ih ili oslobađaju ili im propisuju uslovne kazne.

Iz ovog NP navode da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam. Upozoravaju da ako se nastavi sa ovim razmjerama krivolova u sljedećih nekoliko godina možemo očekivati scenario sličan onom na rijeci Zeti koja je bez riba. A teško da će tada dolaziti i turisti da ,,uživaju” u mrtvom jezeru.

Nije problem samo jezero. Nedavno je građanska inicijativa Stop krivolovu pozvala nadležne da hitno reaguju u borbi protiv krivolova. Naveli su da im učestalo stižu prijave građana o detonacijama u rejonu Luštice, Krimovice, na brojnim lokacijama u blizini Bara, Budve, ušću Bojane. ,,Između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su našli jedan od štekova ribolovaca dinamitaša”, naveli su iz ove organizacije.

Oni, kako su naveli, očekuju jak odgovor države na ovo ,,povampirenje” dinamitaša, koji koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa kovid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima.

Odgovora do sada skoro i da nije bilo.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo