Povežite se sa nama

OKO NAS

PREDIZBORNA ATMOSFERA U MOJKOVCU POD BUKOM GRAĐEVINSKIH MAŠINA: Prijetnje i psovke najglasnije

Objavljeno prije

na

Nelogično s obzirom na doba godine i ćudljivost jesenjeg vremana na sjeveru, ali Mojkovac je trenutno veliko gradilište. Početak „građevinske sezone” u nevrijeme, međutim, s obzirom na lokalne izbore u novembru nije neočekivan. Mojkovac, kad je riječ o toj crnogorskoj praksi, nikad nije bio izuzetak. Najviše se obećavalo, započinjalo, rekunstruisalo i gradilo pred izlazak građana na birališta.

Četiri godine nerada, tvrdi opozicija, ne mogu se nadoknaditi „prekopavanjem” Mojkovca za par mjeseci. Takve ocjene u Demokratskoj partiji socijalista, nazivaju „jeftinim politikanstvom i frusracijom”. Tokom minulih 12 mjeseci, ali i za vijeme cijelog mandata, radilo se, tvrde u toj stranci, kontinuirano na poboljšanju infrastrukture, izgradnji objekata, uređenju grada, unapređenju poljoprivrede, stvaranju boljih uslova za preduzetništvo, promociji turističke ponude, unapređenju kulturne i sportske djelatnosti… To im je, kažu, i garancija da će ponovo biti ubjedljiv pobjednik na izborima. Jak vjetar u leđe dao im je predsjednik Vlade Duško Marković, kada je prije dvadesetak dana posjetio rodnu varoš i obišao sva gradilišta na području opštine. On je, tom prilikom, i Mojkovčanima i ostalim građanima na sjeveru obećao da će „najduže za dvije godine živjeti mnogo bolje”. Priznao je i da „trenutno građani možda ne osjećaju benefite napora Vlade da se u tom dijelu države živi bolje” i preporučio strpljenje. Premijer se ljutio što novinari pitaju da li je njegov dolazak u Mojkovac zloupotreba državnih resursa. Obećao je da će dolaziti kad god treba i optužio NVO sektor i novinare za zlonamjernost.

Pored rekonstrukcije i probijanja puteva i početka gradnje biciklističke i trim staze na bivšem jalovištu, udareni su i temelji i zgrade sa stanovima za najsiromašnije sugrađane, a baš proteklo ljeto bilo je vrijeme da počne realizacija valorizacije Bjelasice, na koji su Mojkovčani čekali duže od 20 godina. Taj još „nedosanjani san” često se i do sada pominjao pred lokalne i predizborne izbore.

„Konačno smo počeli projekat Bjelasica, počeli smo izgradnju prve dionice lokalnog puta Vragodo – Žarski Katun, za što su obezbijeđena sredstva od 1,2 milona eura. Nećemo na tome stati, jer je već raspisan tender za drugu, konačnu fazu, u iznosu od 2,5 milona eura. Siguran sam da ćemo uspješno realizovati sve planirane projekte na Bjelasici, od mosta koji će biti spona s Jadranskom magistralom, pa do prvih žičara. Investicionim eleboratom za mojkovački dio Bjelasice predviđena su, tokom narednih pet godina, ulaganja veća od 27 milona eura”, saopštio je predsjednik Opštine Dejan Medojević. Aduti DPS za još četiri godine vlasti, po njemu je i ,,rad organa lokalne uprave, koji je obilježila zakonitost i transparentnost, na čemu joj mnogi mogu da joj pozavide”.

Suprotno mišljenje o učincima vlasti u Mojkovu ima opozicija. Njeni predstavnici, koji su tokom minulih godina bili skoro nevidljivi, sada nešto konkretnije i žešće kritikuju, ali i predlažu rješenja. Tvrde da znaju kako zaustaviti sunovrat varoši iz koje se i dalje mnogo više odlazi, nego što se (s)vraća.

U Demokratskom frontu kažu da se već bave konkretnim poblemima građana. Ključno im je ,,da zaustave iseljavanje”.

,,Iseljavanje je posljedica vlasti DPS-a i odnosa Vlade prema sjeveru. Naš cilj je da ponudimo rješenja, koja će sugrađane zadržati ovdje i pružiti im realnu nadu da će i u svom rodnom gradu moći dobro da žive. Od toga, međutim, neće biti ništa ako povjerenje ponovo dobije DPS”, kažu u tom političkom pokretu. U DF-u navode brojne primjere privremenog zapošljavanja u državnim institucijama, preduzećima i gradilištima. Sve je to, kažu, poznati recept zloupotrebe državnih resursa.

Ivan Ašanin iz Građanskog pokreta URA, koji je proteklih godina imao najtransprentnije djelovanje od cijele opozicije, tvrdi da DPS svojim neznanjem uveliko narušava najvitalnije razvojne mogućnosti Mojkovca.

,,Sada je u probijanje puteva angažovana i Vojska Crne Gore. Dobro je što se sve to radi, ali svima je jasno zbog čega se radi baš sada, a nije se radilo u minule četiri godine”, kaže on. Ni njega mnogo ne iznenađuju metode kojima DPS pokušava da ostvari još jednu izbornu pobjedu. Iz opozicije preporučuju građanima da se prisjete i dosadašnjih obećanja i uporede ih s rezultatima i svojim standardom.

Glasnije od građevinskih mašina, proteklih dana u tom gradu, čule su se prijetnje i uvrede upućene dijelu opozicije. Incidenti između brata premijera Markovića, odnosno nekolicine aktivista DPS-a, s predstavnicima Demokrata, tvrde u opoziciji, nagovještavaju nimalo miroljubivu predizobrnu kampanju. Ipak, iz DPS-a tvrde da će ,,voditi pozitivnu kampanju i neće nasijedati na provokacije političkih protivnika”. Demkorate i DF poručuju da će časno i pošteno uzvratiti na svaku provokaciju.

,,Od ove vlasti i njihovih pomagača svašta se može očekivati. Međutim, na nama je da se odbranimo. Časno i pošteno ćemo uzvratiti bilo kome, pa i vođama organizovanih kriminalnih grupa”, kažu Demokrate.

Na lokalnim izborima 2013. godine DPS je ostvario ubjedljivu pobjedu, pa ima 17 odbornika. Koalicija (SNP-DF-DSS) Pobjednički Mojkovac – Miodrag Lekić 11, Nezavisna lista Za Mojkovac Ivan Ašanin dva, a SDP jednog odbrnika. U Mojkovcu pravo glasa ima nešto više od 7.000 građana.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

NAKON HAPŠENJA ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA: Ukrivanje imovine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijaloviću se, ukoliko to bude potreba pravosudnog procesa,  ne može  zamrznuti imovina u „Hidroenergiji Montenegro“, jer više nije vlasnik u toj kompaniji za proizvodnju električne energije

 

Tek poslije nedavnog hapšenja zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno ne tako davno prodao vlasništvo u kompaniji „Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

U ogromnom broju promjena u Centralnom registru privrednih subjekata, kao vlasnik ove kompanije u jednom trenutku se sa 60 odsto pojavio „Bemaks“, čiji je zastupnik bio Veselin Kovačević, a potom personalno Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, kao nezvanični vlasnici „Bemaksa“.

Preduzeće „Hidoenergija Montenegro“ osnovano je upravo u Beranama u jesen 2007. godine. Tada je biznismen Oleg Obradović došao u svoj rodni grad i preko kompanije „Hamera Capital“ napravio dogovor sa tri opštine na sjeveroistoku Crne Gore o davanju koncesija za izgradnju malih hidrolektrana na njihovim teritorijama, ponudivši im za uzvrat dio akcija u zajedničkoj firmi.

Odluka o upisu udjela Opštine Berane u doo „Hidroenergija Montenegro“ donijeta je u lokalnom parlamentu krajem oktobra te godine. U njoj je precizno definisano da će ova Opština kao svoj osnivački ulog unijeti „nenovčana sredstva u iznosu od 5.023 eura shodno procjeni ovlašćenog procjenjivača“ i na osnovu ovog uloga postati vlasnik 3,33 procenta kapitala novoosnovane firme.

Tom odlukom je definisano i da sjedište firme bude u Beranama, sa osnovnom djelatnošću „izgradnja objekata za proizvodnju i distribuciju električne energije“.

„Privrednim društvom upravljeće Odbor direktora od sedam članova, u čijem sastavu će biti i predsjednik opštine Berane. Raspodjela dobiti vršiće se po procentualnom učešću u vlasništvu. Opštine će svoj dio od deset procenata od opredijeljene dobiti za fiskalnu godinu za koju se odluka donosi, dijeliti među sobom u zavisnosti od količine proizvedene i prodate električne energije sa teritorije pojedinačne opštine“ – navodi se u ovoj odluci koju je potpisao tadašnji predsjednik SO Berane Samir Agović (DPS).

U njoj je decidno stajalo da se za sprovođenje odluke i potpisivanje potrebne dokumentacije ovlašćuje predsjednik opštine Berane koji je trebalo da bude i jedan od članova Odbora direktora. U to vrijeme tu funkciju je vršio funkcioner DPS Vuka Golubović.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASILJE U ŠKOLAMA: Nezaštićeni i učenici i nastavnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon incidenta u OŠ ,,Savo Pejanović” u Podgorici ponovo je aktualizovano nasilje nad nastavnicima. Podaci govore da je svaki četvrti nastavnik pretrpio neki vid nasilja. Kada škole nijesu sigurne za nastavnike, šta tek učenici da očekuju

 

 

U podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Savo Pejanović” u ponedjeljak je došlo do incidenta kada je učenik tokom časa provocirao i fizički nasrnuo na nastavnika na zamjeni. Kako tvrde roditelji đaka odjeljenja devetog razreda te škole, taj učenik je ušao na čas deset minuta pred kraj, provocirao nastavnika, da bi i fizički nasrnuo na njega kada je htio da ga izvede iz učionice.Snimak incidenta ubrzo je postao javno dostupan, a portal RTCG je prenio da se na njemu ne vidi rasprava i dio kada je učenik nastavnika oborio na pod.

Upitanja da prokomentariše ovaj slučaj, direktorica škole Milja Božović je novinarki RTCG kazala da joj prekida popodnevni odmor. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su saopštili da će učenik koji je nasrnuo na nastavnika biti premješten u drugu školu. Ta mjera mu je još ranije izrečena, ali se čekalo na njeno izvršenje.

U njihovom saopštenju vidi se koliko ta mjera ima efekta: ,,Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ „Savo Pejanović“ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ „Maksim Gorki“, zatim u JU OŠ „Vojin Popović “ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ „Savo Pejanović”.

Iz Ministarstva su istakli i da su se obratili roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”. Dodali su i da je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je saopšteno da će učenik devetog razreda koji je napao nastavnika na času u OŠ ,,Savo Pejanović” odgovarati prekršajno.

Nakon ovog incidenta, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je javno upitao: ,,Dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara?”

Iz Sindikata su podsjetili na ranije javno objavljene slučajeve nasilja nad nastavnicima: na hajku, od strane roditelja, preko društvenih mreža nakon što je učenik škole ,,Vuk Karadžić” iz Berana u junu prošle godine ponavljao razred sa šest jedinica. Vrijeđanje i prijetnje su prijavljene policiji, ali reakcije nije bilo.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KADROVSKA POLITIKA U PLANTAŽAMA: Otkazom protiv znanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugogodišnji glavni tehnolog u Plantažama Zoran Miladinović dobio je otkaz. Tereti se da nije bio u kancelariji, iako mu je u opisu posla terenski rad i briga o zaštiti bilja. On tvrdi da je samo jedan u nizu visokokvalifikovanog kadra koji se degradira. S druge strane, postoji sumnja na brojne lažne diplome u ovoj kompaniji

 

Dugogodišnji glavni tehnolog Plantaža 13. jul Zoran Miladinović krajem januara dobio je otkaz.

Miladinović posjeduje doktorat iz oblasti zaštite bilja, objavio je 20 naučnih radova na ovu temu, a od 1991. zaposlen je u Plantažama.

Zbog svoje stručnosti i iskustva u oktobru 2021. imenovan je za vršioca dužnosti izvršnog direktora Plantaža. Na lični zahtjev povukao se sa ove funkcije u novembru 2022. Na njegovo mjesto imenovan je Igor Čađenović, dodatašnji direktor Sektora prodaje i marketinga, kadar Demokratskog fronta.

Početkom novembra prošle godine rektor Univerziteta Crne Gore  Vladimir Božović i direktor kompanije 13. jul – Plantaže Igor Čađenović potpisali su Memorandum o saradnji koji predstavlja temelj za buduće zajedničke aktivnosti u oblasti poljoprivrednih i tehničko-tehnoloških nauka. Kako je Miladinović još prije deset godina Univerzitet Crne Gore izabrao za naučnog saradnika za oblast zaštite bilja, očekivao se njegov doprinos ovoj saradnji. Međutim, njemu je, u decembru, uručen aneks o radu kojim se sa mjesta šefa službe zaštite bilja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji raspoređuje na mjesto stručnog saradnika za preciznu poljoprivredu.

Degradacija nije bila dovoljna, pa mu Čađenović, sredinom januara, dostavlja ,,Upozorenje o postojanju opravdanih razloga za otkaz ugovora o radu”.  Miladinović je upozoren da, navodno, 10 dana nije dolazio na posao. Prema Zakonu o radu otkaz slijedi ukoliko neopravdano izostajanje sa posla traje tri ili više radnih dana uzastopno,  odnosno pet radnih dana sa prekidima u toku od 12 mjeseci.

Konstatovano je i da je Miladinović pomenutih dana dolazio na posao ali ne u toku propisanog radnog vremena. ,,U pomenutom Izjašnjenju stoji da je zaposleni u spornom periodu, svakog dana, u 6:30 časova evidentirao svoj upis. Međutim, samo evidentiranje prisustva, van utvrđenog radnog vremena (07:00 – 15:00h), bez dolaska na radno mjesto, ne može se smatrati dolaskom na posao. Takođe, u spornom periodu, nema evidentiranog zapisa odlaska sa posla, iako je zaposleni upoznat sa obavezom evidentiranja dolazaka i odlazaka upotrebom elektronske kartice”, odgovorili su iz Plantaža na pitanje Monitora o ovom slučaju.

Miladinoviću je dat rok od pet dana da se izjasni o prijetnji otkazom.  U svom odgovoru on navodi da mu se spočitava da nije dolazio na posao prije 20. decembra do kada nije premješten sa posla i još uvijek je bio šef službe za zaštitu bilja.

U odgovoru Miladinović objašnjava da njegov posao ne podrazumjeva rad u kancelariji već izlazak na teren gdje se biljke uzgajaju, a da je kao šef Službe za zaštitu bilja bio zadužen da obilazi zasade voća površine 2.300 hektara, sa oko 10 miliona čokota vinove loze. Dodaje da je to radno mjesto od posebne važnosti, koje ne poznaje radno vrijeme, i da nikada nije bio upozoren na dolazak i odlazak sa imanja mimo radnog vremena od 7 do 15.

Naglašava da je spornih dana evidentirao svoj dolazak na posao na isti način i u isto vrijeme kao i svih dana ranije, kao i posljednjih 20 godina od kada se vodi elektronska evidencija prisustva zaposlenih. ,,Moj boravak na imanju je od posebne važnosti u vrijeme kada su štetočine najaktivnije, tokom večeri i ranih jutarnjih sati, i svoje prisustvo na imanju u to vrijeme nikada nisam elektronski prijavljivao u upravnoj zgradi. Isto se odnosi i na rad tokom vikenda, vjerskih i državnih praznika, znajući da štetočine ne poznaju ni vikende, ni praznike. Na ovaj način sam ostvario veliki broj prekovremenih sati na terenu, a koji nikada nisu bili elektronski evidentirani, niti je postojalo moje očekivanje i zahtjev da budu plaćeni”.

Krajem januara Miladinoviću je uručeno rješenje kojim mu radni odnos prestaje 20. decembra 2023.

U odgovorima dostavljenim Monitoru iz Plantaža kažu da Miladinović u svom odgovoru nije ,,prezentovao bilo kakve uvjerljive dokaze o postojanju  stvarnih izvinjavajućih  razloga odsustva, koji bi spriječili prestanak radnog odnosa otkazom ugovora o radu”.

,,U spornom periodu nema evidentiranih obaveznih tehnoloških naloga koji bi ukazivali da je zaposleni obavljao  rad na terenu, kako on navodi u svom Izjašnjenu, niti je evidentirana posredna, neposredna, telefonska ili e-mail komunikacija sa njegovim pretpostavljenim, niti je evidentiran njegov boravak u kancelariji”, tvrde u Plantažama.

Iz Plantaža tvrde da imaju adekvatnu zamjenu za stručnjaka sa decenijskim iskustvom, kakav je Miladinović, te da je na njegovom mjestu osoba ,,koja u potpunosti može da odgovori izazovima koje sa sobom nosi odgovornost i složenost tog radnog mjesta“.

Miladinović u izjavi za Monitor tvrdi da je njegov slučaj drastičan, jer je dobio otkaz, ali da je u posljednjih godinu dana desetak visokokvalifikovanih stručnjaka u ovoj kompaniji degradirano na niže radne pozicije.

Na ove tvrdnje iz Plantaža odgovaju: ,,Prilikom izmjena ugovorenih uslova rada, uključujući raspoređivanje zaposlenih na drugi odgovarajući posao zbog potreba procesa ili organizacije rada, Poslodavac se, prevashodno, i uvijek, rukovodi postojanjem objektivne potreba procesa rada za popunjavanjem ponuđenog radnog mjesta, uzimajući u obzir stepen stručne spreme, odnosno nivo obrazovanja i zanimanja svakog zaposlenog, kao i sve druge posebne uslove koji se zahtijevaju za konkretno radno mjesto”.

Upravo nedostatak kvalitetnog kadra kao problem u Plantažama ističu iz Alternative. Ova organizacija je prije dva mjeseca podnijela krivičnu prijavu zbog kupovine vina iz Makedonije i njegove prodaje pod etiketom Plantaža. ,,Poenta je da Plantaže ne mogu da izađu u susret tražnji koju imaju iz razloga što su imali rekordno mali prinos grožđa. Znamo da su čokoti uništeni, bave se njima ljudi sa lažnim diplomama bez ikakvih kvalifikacija za obavljanje tog posla”, kazali su za Monitor iz Alternative.

,,Imamo osnov sumnje da gospodin Čađenović ima kupljenu diplomu. Par puta samo slali zahtjev, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, da nam daju tu diplomu na uvid ali to se nije desilo. Zatim smo poslali zahtjev za diplome nekih direktora i tehničara, ključnih ljudi Plantaža, nijesu nam odgovorili iako su ti zahtjevi poslati prije mjesec dana”, kaže za Monitor koordinator Alternative Vesko Pejak. Dodaje da su ,,nestrućnost, neznanje i lažne diplome dovele do problema. Tražili smo od države da sprovede istragu, ali zbog političkog mira i balansa to još uvijek nije došlo na red a mi se pitamo kada će doći”.

Dok se čeka tužilaštvo, slučajem otkaza bivšem v.d. izvršnom direktoru pozabaviće se sud. Miladinović je početkom ovog mjeseca, podnio tužbu protiv Plantaža Osnovnom sudu u Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo