Povežite se sa nama

OKO NAS

PREDIZBORNA ATMOSFERA U MOJKOVCU POD BUKOM GRAĐEVINSKIH MAŠINA: Prijetnje i psovke najglasnije

Objavljeno prije

na

Nelogično s obzirom na doba godine i ćudljivost jesenjeg vremana na sjeveru, ali Mojkovac je trenutno veliko gradilište. Početak „građevinske sezone” u nevrijeme, međutim, s obzirom na lokalne izbore u novembru nije neočekivan. Mojkovac, kad je riječ o toj crnogorskoj praksi, nikad nije bio izuzetak. Najviše se obećavalo, započinjalo, rekunstruisalo i gradilo pred izlazak građana na birališta.

Četiri godine nerada, tvrdi opozicija, ne mogu se nadoknaditi „prekopavanjem” Mojkovca za par mjeseci. Takve ocjene u Demokratskoj partiji socijalista, nazivaju „jeftinim politikanstvom i frusracijom”. Tokom minulih 12 mjeseci, ali i za vijeme cijelog mandata, radilo se, tvrde u toj stranci, kontinuirano na poboljšanju infrastrukture, izgradnji objekata, uređenju grada, unapređenju poljoprivrede, stvaranju boljih uslova za preduzetništvo, promociji turističke ponude, unapređenju kulturne i sportske djelatnosti… To im je, kažu, i garancija da će ponovo biti ubjedljiv pobjednik na izborima. Jak vjetar u leđe dao im je predsjednik Vlade Duško Marković, kada je prije dvadesetak dana posjetio rodnu varoš i obišao sva gradilišta na području opštine. On je, tom prilikom, i Mojkovčanima i ostalim građanima na sjeveru obećao da će „najduže za dvije godine živjeti mnogo bolje”. Priznao je i da „trenutno građani možda ne osjećaju benefite napora Vlade da se u tom dijelu države živi bolje” i preporučio strpljenje. Premijer se ljutio što novinari pitaju da li je njegov dolazak u Mojkovac zloupotreba državnih resursa. Obećao je da će dolaziti kad god treba i optužio NVO sektor i novinare za zlonamjernost.

Pored rekonstrukcije i probijanja puteva i početka gradnje biciklističke i trim staze na bivšem jalovištu, udareni su i temelji i zgrade sa stanovima za najsiromašnije sugrađane, a baš proteklo ljeto bilo je vrijeme da počne realizacija valorizacije Bjelasice, na koji su Mojkovčani čekali duže od 20 godina. Taj još „nedosanjani san” često se i do sada pominjao pred lokalne i predizborne izbore.

„Konačno smo počeli projekat Bjelasica, počeli smo izgradnju prve dionice lokalnog puta Vragodo – Žarski Katun, za što su obezbijeđena sredstva od 1,2 milona eura. Nećemo na tome stati, jer je već raspisan tender za drugu, konačnu fazu, u iznosu od 2,5 milona eura. Siguran sam da ćemo uspješno realizovati sve planirane projekte na Bjelasici, od mosta koji će biti spona s Jadranskom magistralom, pa do prvih žičara. Investicionim eleboratom za mojkovački dio Bjelasice predviđena su, tokom narednih pet godina, ulaganja veća od 27 milona eura”, saopštio je predsjednik Opštine Dejan Medojević. Aduti DPS za još četiri godine vlasti, po njemu je i ,,rad organa lokalne uprave, koji je obilježila zakonitost i transparentnost, na čemu joj mnogi mogu da joj pozavide”.

Suprotno mišljenje o učincima vlasti u Mojkovu ima opozicija. Njeni predstavnici, koji su tokom minulih godina bili skoro nevidljivi, sada nešto konkretnije i žešće kritikuju, ali i predlažu rješenja. Tvrde da znaju kako zaustaviti sunovrat varoši iz koje se i dalje mnogo više odlazi, nego što se (s)vraća.

U Demokratskom frontu kažu da se već bave konkretnim poblemima građana. Ključno im je ,,da zaustave iseljavanje”.

,,Iseljavanje je posljedica vlasti DPS-a i odnosa Vlade prema sjeveru. Naš cilj je da ponudimo rješenja, koja će sugrađane zadržati ovdje i pružiti im realnu nadu da će i u svom rodnom gradu moći dobro da žive. Od toga, međutim, neće biti ništa ako povjerenje ponovo dobije DPS”, kažu u tom političkom pokretu. U DF-u navode brojne primjere privremenog zapošljavanja u državnim institucijama, preduzećima i gradilištima. Sve je to, kažu, poznati recept zloupotrebe državnih resursa.

Ivan Ašanin iz Građanskog pokreta URA, koji je proteklih godina imao najtransprentnije djelovanje od cijele opozicije, tvrdi da DPS svojim neznanjem uveliko narušava najvitalnije razvojne mogućnosti Mojkovca.

,,Sada je u probijanje puteva angažovana i Vojska Crne Gore. Dobro je što se sve to radi, ali svima je jasno zbog čega se radi baš sada, a nije se radilo u minule četiri godine”, kaže on. Ni njega mnogo ne iznenađuju metode kojima DPS pokušava da ostvari još jednu izbornu pobjedu. Iz opozicije preporučuju građanima da se prisjete i dosadašnjih obećanja i uporede ih s rezultatima i svojim standardom.

Glasnije od građevinskih mašina, proteklih dana u tom gradu, čule su se prijetnje i uvrede upućene dijelu opozicije. Incidenti između brata premijera Markovića, odnosno nekolicine aktivista DPS-a, s predstavnicima Demokrata, tvrde u opoziciji, nagovještavaju nimalo miroljubivu predizobrnu kampanju. Ipak, iz DPS-a tvrde da će ,,voditi pozitivnu kampanju i neće nasijedati na provokacije političkih protivnika”. Demkorate i DF poručuju da će časno i pošteno uzvratiti na svaku provokaciju.

,,Od ove vlasti i njihovih pomagača svašta se može očekivati. Međutim, na nama je da se odbranimo. Časno i pošteno ćemo uzvratiti bilo kome, pa i vođama organizovanih kriminalnih grupa”, kažu Demokrate.

Na lokalnim izborima 2013. godine DPS je ostvario ubjedljivu pobjedu, pa ima 17 odbornika. Koalicija (SNP-DF-DSS) Pobjednički Mojkovac – Miodrag Lekić 11, Nezavisna lista Za Mojkovac Ivan Ašanin dva, a SDP jednog odbrnika. U Mojkovcu pravo glasa ima nešto više od 7.000 građana.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

SKANDAL OKO PUTA MLADIH FIZIČARA U TOKIO: Nebriga o talentima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve je i dalje po starom – političari uživaju u privilegijama i „slavi“, a mladi ako što iznude do prve prilike kada će pobjeći iz ovakvog sistema

 

Da se znanje, talenat i rad isplate samo ako politika tako odluči, opet je pokazala afera oko odlaska mladih fizičara na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju.

Luka RistanovićJovan JankovićAndreja Popović i Vuk Čurović, uz čestitke za ostvarene rezultate na državnom takmičenju, obaviješteni su 7. aprila da će predstavljati Crnu Goru na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Tokiju od 10. do 17. jula.

Iz Ispitnog centra im je saopšteno da će sa njima ići profesor/ica sa UCG i predstavnik/ica Ispitnog centra i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Mladi fizičari, koji se sa svojim mentorima cijelu školsku godinu spremaju i uče, tako su dobili satisfakciju da se trud i obrazovanje isplate. Ali, iz Ispitnog centra potom – muk. Roditelji su se, protekle sedmice, obratili Ispitnom centru da saznaju da li je sve u redu.

Tek na insistiranje roditelja, odgovoreno je da „nema mogućnosti da se organizuje odlazak tima”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

STANJE ŽIVOTNE SREDINE NA SJEVERU: Deponija po glavi stanovnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

U posljednje dvije decenije vlasti su konstantno najavljivale da će se za potrebe opština na sjeveru graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo, zbog čega se i dalje pribjegava alternativnim rješenjima u vezi sa pronalaženjem lokacija za deponovanje smeća

 

Ogroman broj smetlišta na sjeveru Crne Gore, od kojih neka godinama i decenijama nazivaju „privremenum odlagalištem otpada”, odaju ružnu sliku neuređene države koja sebe naziva ekološkom, upozorili su ekolozi ovih dana.

U preporukama Evropske unije, koje se tiču zaštite životne sredine, izričito je zahtijevano da se u Crnoj Gori mora odustati od dosadašnjeg načina odlaganja otpada, uz naglasak da postojeće deponije u velikoj mjeri remete prirodnu ravnotežu.

U posljednje dvije decenije vlasti su konstantno najavljivale da će se za potrebe opština sa sjevera države graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo, zbog čega se i na ovom području godinama pribjegavalo alternativnim rješenjima u vezi sa pronalaženjem lokacija za deponovanje smeća.

Iz beranske lokalne uprave potvrđuju da se zbog nepostojanja regionalne sanitarne deponije, smeće odlaže na nužni način koji ne zadovoljava evropske standarde.

„Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države, koja do sada nije pokazala potrebnu spremnost za realizaciju ovog krupnog i izuzetno značajnog projekta. Znam da su vođeni određeni razgovori u vezi sa ovim pitanjem, ali konkretnog rješenja nema, iako se radi o problemu koji se mora urgentno rješavati, jer na to ukazuju i preporuke koje stižu od međunarodnih institucija. S druge strane, imamo i nesavjesne građane koji odlažu otpad na mjesta koja za tako nešto nijesu propisana, što dodatno usložnjava problem” – ističe predsjednik opštine Berane Vuko Todorović.

U preporukama Evropske unije je u cilju rješavanja ovog problema nedvosmisleno se naglašava da se mora graditi regionalna deponija i u okviru nje reciklažni centar gdje bi se vršila selekcija otpada i proizvodio određeni energent koji ima višestruko korisnu namjenu.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POLICAJCI NA OPTUŽNICI – OPET: Prljavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od prošle godine Specijalno tužilaštvo formiralo je nekoliko predmeta u kojima su među osumnjičenima pripadnici policije. Opis djela koja im se tužilačkim aktima stavljaju na teret ravni su onima za koje se terete najtraženiji svjetski kriminalci. A broj optuženih samo raste

 

Imena oficira policije i šefa uniformisane podgoričke policije Darka Kneževića i komandira u OB Podgorica Dalibora Živkovića, posljednja su koja su ispisana na sada već podugom spisku policijskih službenika osumnjičenih da su počinli neko krivično djelo. Za razliku od njihovih kolega koji se mjesecima nalaze iza spuških bedema, Knežević i Živković su nakon saslušanja kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode.

Knežević i Živković se terete „samo“ za zloupotrebu službenog položaja. Navodno je Knežević prije nekoliko godina vratio sada odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću pištolj koji mu je prethodno oduzet. Njihove kolege iz Podgorice i Kotora, koji su uhapšeni sredinom marta, u sklopu akcije Specijalnog državnog tužilaštva protiv „prljavih” policajaca, terete se da su radili za kavački klan koji je nadaleko poznat po surovim likvidacima.

Knežević je i tada saslušavan jer su se na spisku onih policajaca koji su sarađivali  sa kriminalnom grupom kojom komanduju odbjegli Radoje Zvicer i Milan Vujotić, našli njegov kum Nebojša Bugarin i prijatelj Ivan Stamatović. Njih dvojica su takođe u bjekstvu, a do danas nije, makar da je javnosti poznato, utvrđeno da li su Stamatović i Bugarin znali da se sprema njihovo hapšenje. I ako jesu, da li im je neko od kolega dojavio da treba da se sklone.

Ako se to dokaže, spisak osumnjičenih policajaca bi bio pozamašan, jer je i u ovom trenutku riječ o dvocifrenom broju. Dok su nekada službenici policije krišom obavljali poslove obezbjeđenja lokala i diskoteka kako bi zaradili dodatni novac, pa se umorni vraćali policijskim obavezama, nova generacija onih koji su obukli policijsku uniformu imala je plan da lakše i brže zarade novac. To pokazuju i podaci Specijalnog tužilaštva, prema kojima je jedan od organizatora kriminalne grupe, čiji su pripadnici postali službenici policije, upravo bivši policajac Ljubo Milović, za kojim se već godinu traga. Članovima policijskog narko kartela SDT je označio i pripadnike policije Petra Lazovića (33), Gorana Stojanovića (40), Miloša Mišurovića (41) Marka Novakovića (36), Ivana Nikolića (37) i Milana Popovića (40).

Od prošle godine Specijalno tužilaštvo formiralo je nekoliko predmeta u kojima se među osumnjičenima nalaze i pripadnici policije. Opis djela koja im se tužilačkim aktima stavljaju na teret ravni su onima za koje se terete najtraženiji svjetski kriminalci. Tako se u jednom predmetu pripadnici policije sumnjiče da su za račun kriminalne grupa poznatije kao kavački kriminalni klan, učestvovali u švercu kokaina iz Južne Amerike na teritoriju Evrope i Australije, švercovali cigarete, odavali im povjerljive podatke o istragama koje su vođene protiv njih. Terete se  i da su novac stečen od šverca kokaina koristili i radi uticaja na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, ali i da bi postavljali svoje ljude na čelna mjesta u Upravi policije. Tu se ne završava opis dodatnih poslova koja su odrađivali za kriminalne grupe.

Tako se odbjegli policajac Marko Novaković sumnjiči da je, kao službenik kotorske policije, preko kriptovanog telefona u avgustu 2020. godine, javljao „kavčanima” lokaciju šefa suprostavljenog škaljarakog kriminalnog klana Jovana Vukotića, a sve sa ciljem da bude likvidiran. U spisima predmeta postoji i informacija o tome da je čak u oktobru iste godine kao aktivni službenik kotorske policije naredio službenicima saobraćajne policije da zaustave blindirao vozilo u kojem se nalazio Vukotić, a zatim tražio pisanim putem da odmah pristupi u prostorije policije, navodno radi obavljanja informativnog razgovora. Novaković je, sumnja se, istovremeno obavještavao Milovića o tome gdje se Vukotić nalazi, a ovaj je dalje informacije prenosio Zviceru, da bi Zvicer, Slobodan Kašćelan i Milan Vujotić, pripremili Petra Mujovića da puca u Vukotića i ubije ga nakon što napusti zgradu policije. Za tu kriminalnu aktivnost, Mujoviću su prethodno dali pištolj „češka zbrojevka“ sa 15 metaka. Kriminalni plan nije uspio, jer su pripadnici policije uhapsili Mujovića, nakon čega je osuđen samo zbog nedozvoljenog držanja oružja i to na pet mjeseci zatvora.

Za sada, javnosti i dalje ostaje jedino nepoznato šta je to, po sumnjama istražitelja, uradio doskorašnji pomoćnik direktora policije Dejan Knežević koji je po nalogu specijalnih istražitelja uhapšen u martu ove godine.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo