Povežite se sa nama

OKO NAS

PREDIZBORNA ATMOSFERA U MOJKOVCU POD BUKOM GRAĐEVINSKIH MAŠINA: Prijetnje i psovke najglasnije

Objavljeno prije

na

Nelogično s obzirom na doba godine i ćudljivost jesenjeg vremana na sjeveru, ali Mojkovac je trenutno veliko gradilište. Početak „građevinske sezone” u nevrijeme, međutim, s obzirom na lokalne izbore u novembru nije neočekivan. Mojkovac, kad je riječ o toj crnogorskoj praksi, nikad nije bio izuzetak. Najviše se obećavalo, započinjalo, rekunstruisalo i gradilo pred izlazak građana na birališta.

Četiri godine nerada, tvrdi opozicija, ne mogu se nadoknaditi „prekopavanjem” Mojkovca za par mjeseci. Takve ocjene u Demokratskoj partiji socijalista, nazivaju „jeftinim politikanstvom i frusracijom”. Tokom minulih 12 mjeseci, ali i za vijeme cijelog mandata, radilo se, tvrde u toj stranci, kontinuirano na poboljšanju infrastrukture, izgradnji objekata, uređenju grada, unapređenju poljoprivrede, stvaranju boljih uslova za preduzetništvo, promociji turističke ponude, unapređenju kulturne i sportske djelatnosti… To im je, kažu, i garancija da će ponovo biti ubjedljiv pobjednik na izborima. Jak vjetar u leđe dao im je predsjednik Vlade Duško Marković, kada je prije dvadesetak dana posjetio rodnu varoš i obišao sva gradilišta na području opštine. On je, tom prilikom, i Mojkovčanima i ostalim građanima na sjeveru obećao da će „najduže za dvije godine živjeti mnogo bolje”. Priznao je i da „trenutno građani možda ne osjećaju benefite napora Vlade da se u tom dijelu države živi bolje” i preporučio strpljenje. Premijer se ljutio što novinari pitaju da li je njegov dolazak u Mojkovac zloupotreba državnih resursa. Obećao je da će dolaziti kad god treba i optužio NVO sektor i novinare za zlonamjernost.

Pored rekonstrukcije i probijanja puteva i početka gradnje biciklističke i trim staze na bivšem jalovištu, udareni su i temelji i zgrade sa stanovima za najsiromašnije sugrađane, a baš proteklo ljeto bilo je vrijeme da počne realizacija valorizacije Bjelasice, na koji su Mojkovčani čekali duže od 20 godina. Taj još „nedosanjani san” često se i do sada pominjao pred lokalne i predizborne izbore.

„Konačno smo počeli projekat Bjelasica, počeli smo izgradnju prve dionice lokalnog puta Vragodo – Žarski Katun, za što su obezbijeđena sredstva od 1,2 milona eura. Nećemo na tome stati, jer je već raspisan tender za drugu, konačnu fazu, u iznosu od 2,5 milona eura. Siguran sam da ćemo uspješno realizovati sve planirane projekte na Bjelasici, od mosta koji će biti spona s Jadranskom magistralom, pa do prvih žičara. Investicionim eleboratom za mojkovački dio Bjelasice predviđena su, tokom narednih pet godina, ulaganja veća od 27 milona eura”, saopštio je predsjednik Opštine Dejan Medojević. Aduti DPS za još četiri godine vlasti, po njemu je i ,,rad organa lokalne uprave, koji je obilježila zakonitost i transparentnost, na čemu joj mnogi mogu da joj pozavide”.

Suprotno mišljenje o učincima vlasti u Mojkovu ima opozicija. Njeni predstavnici, koji su tokom minulih godina bili skoro nevidljivi, sada nešto konkretnije i žešće kritikuju, ali i predlažu rješenja. Tvrde da znaju kako zaustaviti sunovrat varoši iz koje se i dalje mnogo više odlazi, nego što se (s)vraća.

U Demokratskom frontu kažu da se već bave konkretnim poblemima građana. Ključno im je ,,da zaustave iseljavanje”.

,,Iseljavanje je posljedica vlasti DPS-a i odnosa Vlade prema sjeveru. Naš cilj je da ponudimo rješenja, koja će sugrađane zadržati ovdje i pružiti im realnu nadu da će i u svom rodnom gradu moći dobro da žive. Od toga, međutim, neće biti ništa ako povjerenje ponovo dobije DPS”, kažu u tom političkom pokretu. U DF-u navode brojne primjere privremenog zapošljavanja u državnim institucijama, preduzećima i gradilištima. Sve je to, kažu, poznati recept zloupotrebe državnih resursa.

Ivan Ašanin iz Građanskog pokreta URA, koji je proteklih godina imao najtransprentnije djelovanje od cijele opozicije, tvrdi da DPS svojim neznanjem uveliko narušava najvitalnije razvojne mogućnosti Mojkovca.

,,Sada je u probijanje puteva angažovana i Vojska Crne Gore. Dobro je što se sve to radi, ali svima je jasno zbog čega se radi baš sada, a nije se radilo u minule četiri godine”, kaže on. Ni njega mnogo ne iznenađuju metode kojima DPS pokušava da ostvari još jednu izbornu pobjedu. Iz opozicije preporučuju građanima da se prisjete i dosadašnjih obećanja i uporede ih s rezultatima i svojim standardom.

Glasnije od građevinskih mašina, proteklih dana u tom gradu, čule su se prijetnje i uvrede upućene dijelu opozicije. Incidenti između brata premijera Markovića, odnosno nekolicine aktivista DPS-a, s predstavnicima Demokrata, tvrde u opoziciji, nagovještavaju nimalo miroljubivu predizobrnu kampanju. Ipak, iz DPS-a tvrde da će ,,voditi pozitivnu kampanju i neće nasijedati na provokacije političkih protivnika”. Demkorate i DF poručuju da će časno i pošteno uzvratiti na svaku provokaciju.

,,Od ove vlasti i njihovih pomagača svašta se može očekivati. Međutim, na nama je da se odbranimo. Časno i pošteno ćemo uzvratiti bilo kome, pa i vođama organizovanih kriminalnih grupa”, kažu Demokrate.

Na lokalnim izborima 2013. godine DPS je ostvario ubjedljivu pobjedu, pa ima 17 odbornika. Koalicija (SNP-DF-DSS) Pobjednički Mojkovac – Miodrag Lekić 11, Nezavisna lista Za Mojkovac Ivan Ašanin dva, a SDP jednog odbrnika. U Mojkovcu pravo glasa ima nešto više od 7.000 građana.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo