Povežite se sa nama

OKO NAS

REKONSTRUKCIJA PUTA OD ULCINJA DO GRANIČNOG PRELAZA SA ALBANIJOM: Zbog izbora putić postaje put

Objavljeno prije

na

Podaci su neumoljivi: u tri ljetnja mjeseca ove godine (jun, jul i avgust) na graničnom prelazu Sukobin ostvaren je promet preko 1,2 miliona putnika. Samo u avgustu je taj zajednički granični prelaz sa Republikom Albanijom prešlo 602.141 osoba, što je za 0,8 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

A kada je Sukobin otvoren, prije 15 godina, bilo je rečeno da će tuda godišnje prelaziti oko pola miliona ljudi. Dakle, četiri puta manje nego što je to sada slučaj, a ovaj granični prelaz je u međuvremenu postao najprometniji u zemlji. Iako na njemu još nema robnog prometa.

Tome su svakako najviše pogodovale veoma dobre prometnice koje su napravljene u Albaniji i na Kosovu, pa je za mnoge iseljenike iz tih zemalja i Makedonije put prema Zapadnoj Evropi najbliži i najbrži preko Crne Gore i dalje preko Hrvatske i Slovenije. Ili obratno.

Najgora dionica na tom putu su dva kraka koja od Vladimirskih Kruta (10 km od Sukobina) vode prema Baru i Ulcinju. Taj tzv. stari put od Bara do Ulcinja, sagrađen 1953. godine, je u užasnom stanju, a na mnogim mjestima može se reći i makadamski.

Kada se zna da tim putem dnevno prođe i do pet hiljada vozila, da se autobusi teško mimoilaze, da su se ove sezone stvarale kilometarske kolone, a da su i nesreće česte, onda se nužnost njegove rekonstrukcije nametala sama od sebe. Ne samo zbog velikog broja gostiju koji dolaze na ulcinjsku rivijeru, ali i diljem Crne Gore, već i zbog građana koji žive na Anamalskom području ili u Mrkojevićima, kao i u Krajini, jer oni takođe do ovih gradova na jugu države dolaze tim putem.

Zato je u svim planovima Opštine Ulcinj ili programima svih političkih stranaka uvijek ukazivano na značaj obnove tog puta, jer je postao “usko grlo” za razvoj ekonomije, a prije svega turizma. Uz izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i novih hotela, to ga je svrstavalo u najvažnije infrastrukturne prioritete te lokalne samouprave.

Ali, godine su prolazile, obećanja redovno ponavljana, posebno tokom sve češćih predizbornih kampanja. Zato su i sada, dok se mašine zagrijavaju da krenu u posao, sumnje i dalje prisutne.

Jer, lokalni izbori će se u Ulcinju održati u januaru naredne godine, odnosno za manje od četiri mjeseca. U situaciji kada vladajuća većina, koju čine DPS i albanske nacionalne stranke, nemaju praktično nikakav opipljiv rezultat koji bi iznijeli pred birače, činjenica da su radovi krenuli, mogla bi, kako se nadaju u centralama tih partija, bar malo da im popravi snažno poljuljano povjerenje. To je još važnije sada kada se pojačava pritisak na oduzimanje izvornih ingerencija opštine donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji prostora koji, kako navode iz URE, lokalnu samoupravu pretvara u mjesnu zajednicu i širom otvara prostor za ponovni atak na najatraktivnije lokacije: Valdanos, Solanu, Veliku plažu…

Izvođač radova na ovoj dionici dugoj 13,5 km je danilovgradska kompanija Met&Alu plast, a investitor Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno Direkcija za saobraćaj. Prema odredbama potpisanog ugovora, radovi će koštati 5,8 miliona eura iako se ranije redovno navodilo da će za rekonstrukciju ovog puta biti potrebno oko devet miliona eura, sredstva koja su osigurana iz kredita Evropske investicione banke. U toj finansijskoj instituciji su se iščuđavali što je godinama trajao smiješno neefikasan tenderski postupak izazvan ,,proceduralnim ratovanjem” domaćih konkurentskih firmi.

„Nadamo se da će kompanija koja je odabrana na tenderu kvalitetno i na vrijeme odraditi ovaj posao, odnosno da ćemo iduće godine, u ovo doba, imati konačno pravu saobraćajnicu koja će povezivati Ulcinj i Anamalsko područje”, kaže lider Demokratske partije Fatmir Đeka.

On smatra da će na taj način biti olakšan i promet prema Republici Albaniji, dolazak znatno većeg broja gostiju iz regiona na ulcinjsku rivijeru i bolja ekonomska saradnja dviju država. „Time će se stvoriti uslovi i da se zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani osposobi za robni promet”, uvjeren je Đeka.

Početkom aprila ove godine na sastanku premijera Crne Gore i Albanije, Duška Markovića i Edija Rame zaključeno je da treba proširiti ovaj granični prelaz. Taj predlog dva premijera su zajednički izložila na Samitu zemalja Zapadnog Balkana koji je, sredinom jula, održan u Trstu, u okviru tzv. Berlinskog procesa.

Iz crnogorske Vlade je takođe saopšteno da će robni promet na Sukobinu biti moguć tek kada se izvrši potpuna rekonstrukcija puta od Ulcinja do Sukobina. A ona, izvjesno je neće biti okončana za manje od godinu dana, što znači da ni u sezoni 2018. boljim putem neće stizati turisti na ulcinjsku rivijeru.

,,Do tada bi odgovorne vlasti morale da rade ne samo na modernizaciji postojećeg, već i na otvaranju novih graničnih prelaza na ovom potezu”, navode iz Opštinskog odbora URE i ističu da je ,,još sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća, u Kraljevini Jugoslaviji, od Ade do Skadarskog jezera, u pitomoj dolini rijeke Bojane, postojalo čak pet mjesta gdje se jednostavno mogla preći državna granica”.

No, malo je naznaka da će se taj primjer slijediti iako inicijativa ne nedostaje. Tako je, na primjer, prije tri godine upućen zahtjev Vladi Crne Gore da se u Ulcinju otvori međunarodni granični pomorski prelaz. Zahtjev je obrazložen potrebom da Ulcinj, kao gotovo svi ostali primorski gradovi u zemlji, treba da ima granični pomorski prelaz za međunarodni pomorski saobraćaj.

Tada nije bilo mnogo sluha. Ali, idu izbori, ne samo lokalni, već i predsjednički, pa je izvjesno da će se o tome opet govoriti.

Od izbora, dva putića…

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo