Povežite se sa nama

OKO NAS

PREDIZBORNI ULCINJ: Sve se vrti oko DPS-a

Objavljeno prije

na

Deset izbornih lista nadmetaće se na izborima 4. februara za povjerenje građana Ulcinja. Skoro 20.000 upisanih birača moći će da bira između osam samostalnih lista i dvije koalicije.

Iz Opštinske izborne komisije saopštili su da su samostalne liste predali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Nova demokratska snaga – Forca, Demokrate i Bošnjačka stranka.

Na zajedničkoj izbornoj listi biće Socijalistička narodna partija i Demokratski front (SNP i DF – Za zdravi Ulcinj – građanski, hrabro), a na listi Probudi se Ulcinju! Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Ovakav raspored najviše odgovara DPS-u koji ne krije želju da konačno dobije predsjednika ove opštine. I u dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta ova stranka je imala najviše odbornika (devet od ukupno 33), ali je pod pritiskom svoje centrale početkom 2016. godine prepustila čelnu funkciju lideru Force Nazifu Cunguu, koji je tada, po drugi put, zasjeo u tu fotelju.

Veoma su male šanse da se Cungu opet domogne predsjedniče funkcije iako su iz te albanske nacionalne partije saopštili da su ,,ubijeđeni u pobjedu kao najjača politička partija”.

U DPS-u tvrde da je njihov cilj da preuzmu vlast. ,,Mislim da je ovo i prilika da kao najjača partija u Ulcinju preuzmemo odgovornost za taj grad i da neko iz DPS-a konačno bude na čelu Opštine”, rekao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

To je znatno olakšano činjenicom da Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mehmeta Zenke nijesu uspjele da postignu dogovor o predizbornoj koaliciji zbog – rasporeda mjesta na zajedničkoj listi.

Forca je objavila da nije krivac za neuspjeh pregovora. „Uzastopni napori za formiranje šire predizborne koalicije sa albanskih političkim partijama su, nažalost, naišli na nedostatak volje kod drugih aktera”, saopšteno je iz te stranke. U Uniji, međutim, navode da je ponuda Force bila ponižavajuća i da nije ostavljala prostor za dogovor.

A Forca i DUA su na posljednjim parlamentarnim izborima, u oktobru 2016. godine, uz Albansku alternativu, činili predizborni savez „Albanci odlučno”. Sa jednim osvojenim mandatom u Skupštini Crne Gore, one su postale dio vladajuće koalicije. Dobili su funkcije potpredsjednika državnog parlamenta, ministra za manjinska i ljudska prava, te još nekoliko drugih funkcija.

No, samo godinu kasnije, savez tih albanskih stranaka je praktično na izdisaju. Pokazalo se to i u novembru, kada su održani izbori u Gradskoj opštini Tuzi, a, evo, i u Ulcinju.

Očuvana je koalicija koju su na prošlim lokalnim izborima u Ulcinju činili Demokratska partija (DP) Fatmira Đeke, Građanski pokret ,,Perspektiva” Amira Holaja i Demokratski savez u Crnoj Gori Mehmeda Bardhija.

„Zadovoljni smo što ćemo na predstojećim izborima nastupiti sa našim tradicionalnim partnerima. Naš savez je veoma dobro funkcionisao i u prethodne četiri godine i uvjereni smo da će tako biti i ubuduće”, kaže Đeka. On navodi da je to značajnije ukoliko se zna da ostale albanske nacionalne stranke nastupaju samostalno i da će to dovesti do rasipanja glasova. „Da su koalicije znak zrelosti, pokazuje možda i činjenica da u Beranama, gdje se izbori takođe održavaju 4. februara, polovinu lista čine koalicije”, tvrdi lider DP-a.

On se nada da će koalicija koju predvodi biti dio buduće lokalne vlasti. Iz DPS-a su saopštili da će postizborni savez praviti sa partnerima sa centralnog nivoa navodeći da je to očekivano, jer će se na proljeće održati predsjednički i izbori u većini drugih gradova, uključujući i Podgoricu.

Prethodne četiri godine u Ulcinju obilježile su razmirice i međusobna optuživanja između najvećih albanskih stranaka, Force i Demokratske partije, pa se očekivalo da će predizborna atmosfera u Ulcinju biti naelektrisana.

Da će biti i incidenata, pokazao je slučaj koji se dogodio u utorak kada je službenik Opštine Ulcinj Muhamet Nika polomio propagandni materijal Građanskog pokreta URA čiji su funkcioneri neposredno prije toga predali listu za izbore. Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju pokrenulo je izviđaj protiv Nike, i ovaj slučaj okarakterisalo kao ,,onemogućavanje predaje izborne liste” uz remećenje javnog reda i mira. U URA smatraju da ovaj incident mora brzo dobiti sudski epilog kako bi se spriječio nastavak „najprljavije predizborne kampanje u istoriji Ulcinja”.

Predizbornu atmosferu obilježavaju takođe najave velikih investicija, u čemu prednjači gradonačelnik Cungu. ,,Nakon što je vraćena imovina u Valdanosu i granica morskog dobra na šest metara, te stabilizovane finansije (sa dugom Opštine od preko 10 miliona eura!), na red su došli marina i stadion”, ironično je prokomentarisao predsjednik Opštinskog odbora URA Omer Bajraktari navodeći da se građanima Ulcinja servira „cunami lažnih obećanja”.

On je istakao da bi, za početak, bilo dobro da se napravi barem dizalica za barke na Maloj plaži.A ona staje oko deset hiljada eura. Samo u prošloj godini opštini je od ostvarenih prihoda u zoni morskog dobra na teritoriji ove lokalne samoprave preusmjereno oko 650.000 eura.

Istovremeno je realizacija budžeta Opštine iznosila tek nešto preko 40 odsto od plana!? Sa takvim planiranjem i rezultatima, razvoja Ulcinja nema i ne može biti.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo