Povežite se sa nama

OKO NAS

PREDIZBORNI ULCINJ: Sve se vrti oko DPS-a

Objavljeno prije

na

Deset izbornih lista nadmetaće se na izborima 4. februara za povjerenje građana Ulcinja. Skoro 20.000 upisanih birača moći će da bira između osam samostalnih lista i dvije koalicije.

Iz Opštinske izborne komisije saopštili su da su samostalne liste predali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Nova demokratska snaga – Forca, Demokrate i Bošnjačka stranka.

Na zajedničkoj izbornoj listi biće Socijalistička narodna partija i Demokratski front (SNP i DF – Za zdravi Ulcinj – građanski, hrabro), a na listi Probudi se Ulcinju! Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Ovakav raspored najviše odgovara DPS-u koji ne krije želju da konačno dobije predsjednika ove opštine. I u dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta ova stranka je imala najviše odbornika (devet od ukupno 33), ali je pod pritiskom svoje centrale početkom 2016. godine prepustila čelnu funkciju lideru Force Nazifu Cunguu, koji je tada, po drugi put, zasjeo u tu fotelju.

Veoma su male šanse da se Cungu opet domogne predsjedniče funkcije iako su iz te albanske nacionalne partije saopštili da su ,,ubijeđeni u pobjedu kao najjača politička partija”.

U DPS-u tvrde da je njihov cilj da preuzmu vlast. ,,Mislim da je ovo i prilika da kao najjača partija u Ulcinju preuzmemo odgovornost za taj grad i da neko iz DPS-a konačno bude na čelu Opštine”, rekao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

To je znatno olakšano činjenicom da Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mehmeta Zenke nijesu uspjele da postignu dogovor o predizbornoj koaliciji zbog – rasporeda mjesta na zajedničkoj listi.

Forca je objavila da nije krivac za neuspjeh pregovora. „Uzastopni napori za formiranje šire predizborne koalicije sa albanskih političkim partijama su, nažalost, naišli na nedostatak volje kod drugih aktera”, saopšteno je iz te stranke. U Uniji, međutim, navode da je ponuda Force bila ponižavajuća i da nije ostavljala prostor za dogovor.

A Forca i DUA su na posljednjim parlamentarnim izborima, u oktobru 2016. godine, uz Albansku alternativu, činili predizborni savez „Albanci odlučno”. Sa jednim osvojenim mandatom u Skupštini Crne Gore, one su postale dio vladajuće koalicije. Dobili su funkcije potpredsjednika državnog parlamenta, ministra za manjinska i ljudska prava, te još nekoliko drugih funkcija.

No, samo godinu kasnije, savez tih albanskih stranaka je praktično na izdisaju. Pokazalo se to i u novembru, kada su održani izbori u Gradskoj opštini Tuzi, a, evo, i u Ulcinju.

Očuvana je koalicija koju su na prošlim lokalnim izborima u Ulcinju činili Demokratska partija (DP) Fatmira Đeke, Građanski pokret ,,Perspektiva” Amira Holaja i Demokratski savez u Crnoj Gori Mehmeda Bardhija.

„Zadovoljni smo što ćemo na predstojećim izborima nastupiti sa našim tradicionalnim partnerima. Naš savez je veoma dobro funkcionisao i u prethodne četiri godine i uvjereni smo da će tako biti i ubuduće”, kaže Đeka. On navodi da je to značajnije ukoliko se zna da ostale albanske nacionalne stranke nastupaju samostalno i da će to dovesti do rasipanja glasova. „Da su koalicije znak zrelosti, pokazuje možda i činjenica da u Beranama, gdje se izbori takođe održavaju 4. februara, polovinu lista čine koalicije”, tvrdi lider DP-a.

On se nada da će koalicija koju predvodi biti dio buduće lokalne vlasti. Iz DPS-a su saopštili da će postizborni savez praviti sa partnerima sa centralnog nivoa navodeći da je to očekivano, jer će se na proljeće održati predsjednički i izbori u većini drugih gradova, uključujući i Podgoricu.

Prethodne četiri godine u Ulcinju obilježile su razmirice i međusobna optuživanja između najvećih albanskih stranaka, Force i Demokratske partije, pa se očekivalo da će predizborna atmosfera u Ulcinju biti naelektrisana.

Da će biti i incidenata, pokazao je slučaj koji se dogodio u utorak kada je službenik Opštine Ulcinj Muhamet Nika polomio propagandni materijal Građanskog pokreta URA čiji su funkcioneri neposredno prije toga predali listu za izbore. Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju pokrenulo je izviđaj protiv Nike, i ovaj slučaj okarakterisalo kao ,,onemogućavanje predaje izborne liste” uz remećenje javnog reda i mira. U URA smatraju da ovaj incident mora brzo dobiti sudski epilog kako bi se spriječio nastavak „najprljavije predizborne kampanje u istoriji Ulcinja”.

Predizbornu atmosferu obilježavaju takođe najave velikih investicija, u čemu prednjači gradonačelnik Cungu. ,,Nakon što je vraćena imovina u Valdanosu i granica morskog dobra na šest metara, te stabilizovane finansije (sa dugom Opštine od preko 10 miliona eura!), na red su došli marina i stadion”, ironično je prokomentarisao predsjednik Opštinskog odbora URA Omer Bajraktari navodeći da se građanima Ulcinja servira „cunami lažnih obećanja”.

On je istakao da bi, za početak, bilo dobro da se napravi barem dizalica za barke na Maloj plaži.A ona staje oko deset hiljada eura. Samo u prošloj godini opštini je od ostvarenih prihoda u zoni morskog dobra na teritoriji ove lokalne samoprave preusmjereno oko 650.000 eura.

Istovremeno je realizacija budžeta Opštine iznosila tek nešto preko 40 odsto od plana!? Sa takvim planiranjem i rezultatima, razvoja Ulcinja nema i ne može biti.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

AZBESTNE CIJEVI I DALJE U VODOVODIMA: Prosipanje vode i vremena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Azbestno-cementne cijevi jedan su od razloga što vodovodi u Crnoj Gori u svojim sistemima bilježe prosječne gubitke od blizu 70 odsto. Voda otiče mimo cijevi, kao i vrijeme da se šteta i rizici po zdravlje preduprijede. Projekat zamjene ovih cijevi, za koji je potrebno oko 150 miliona eura zastao je – ne samo zbog para, već i politike

 

Zbog zdravstvene zaštite i ogromnih tehničkih gubitaka u vodovodnim mrežama već godinama se upozorava na neophodnost zamjene azbestno-cementnih cijevi. U Crnoj Gori imamo vodovodnu mrežu od preko 600 kilometara cijevi napravljenih smješom azbesnih vlakana i cementa, materijala koji su izbačeni iz upotrebe u Evropskoj uniji još 2005. godine. U Crnoj Gori zabrana stavljanja u promet i upotrebu azbesta uvedena je Zakonom o životnoj sredini iz 2016.

Privilegiju da ne piju vodu iz azbestno-cementnih cijevi trenutno imaju samo stanovnici Plužina i Petnjice. Drugi mogu jedino da se tješe kako ne postoje pouzdani dokazi o štetnom uticaju unošenja azbestnih vlakana u organizam – ako se piju. Ako se ta vlakna udišu, dokazano su kancerogena. Iz Instituta za javno zdravlje su ranije objasnili da nijesu dovoljno razjašnjeni svi detalji u pogledu zdravstvenih efekata unošenja azbesta putem vode za piće koja prolazi kroz azbestno-cementne cijevi. Ipak se smatra da je ovakav unos daleko manje značajan sa zdravstvenog aspekta od udisanja čestica azbesta. Svjetska zdravstvena organizacija do sada nije utvrdila kancerogenost azbesta unijetog gutanjem tečnosti, pa zbog toga i ne postoje smjernice o dozvoljenoj količini u vodi. Prepoznat je rizik za radnike koji rade na uklanjanju azbestnih cijevi, jer mogu udahnuti čestice ovog materijala.

Ono što se sa sigurnošću zna je da cijevi imaju nedostatak zbog velikog gubitka vode koja protiče kroz njih – do dvije trećine.

U rješavanje ovog problema krenulo se 2019. godine, ali se nije daleko odmaklo. NVO Udruženje za unaprijeđenje vodosnadbijevanja, tretman i odlaganje otpadnih voda Crne Gore uz finansijsku podršku UNDP-a, od 9.050 eura, realizovalo je projekat Zamjena azbestnih cijevi u vodovodnim mrežama Crne Gore. Urađeni su projektni zadaci za 21 opštinu i prikupljeni podaci o ukupnoj dužini azbestnih cijevi u gradskim vodovodima koja iznosi 614,21 kilometar.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za Monitor objašnjavaju da ,,naredni korak koji je trebao da uslijedi jeste izrada Glavnog projekta zamjene azbestno-cementnih cijevi u vodovodnim mrežama i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za implementaciju projekta. Izrada Glavnih projekata rekonstrukcije azbestno-cementnih cijevi je aktivnost koja je definisana i Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za Poglavlje 27- životna sredina i klimatske promjene. Nosilac aktivnosti je Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore”.

NVO Udruženje vodovoda i Zajednica opština obratili su se Eko-fondu sa zahtjevom za uključivanje u projekat i finansijsku podršku. ,,Imajući u vidu da je prema procjenama Udruženja potrebno oko 150 miliona eura za realizaciju projekta i ograničena finansijska sredstva kojima raspolaže Eko-fond, dogovoreno je da Eko-fond može pružiti finansijsku podršku samo za izradu Glavnog projekta zamjene azbestno-cementnih cijevi”, kazao je za Monitor Draško Boljević, izvršni direktor Eko-fonda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ČEREČENJE SOLANE I ULCINJSKIH PREDUZEĆA: Grad stečaj

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stečaj je jedna od najneomiljenijih riječi u Ulcinju. Stečajem su redovno urnisana sva nekadašnja uspješna ovdašnja  preduzeća, počevši od Agroulcinja preko građevinske firme Primorje i Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera pa sve do Solane. Zato se očekuje da će specijalni tužilac otvoriti istrage i u ovim slučajevima

 

Slučaj ulcinjske Solane pokazuje šta su pohlepa i gramzivost, uz asistenciju države u stanju da devastiraju u kratkom roku. Agonija najstarije ulcinjske kompanije kreće 2004. godine kada Eurofond, koji je kontrolisao biznismen Veselin Barović, postaje većinski vlasnik Solane Bajo Sekulić u stečaju, za oko 800.000 eura. Godinu kasnije pokreće se postupak ,,programiranog stečaja” zbog duga za struju od 13.000 eura, a u međuvremenu, Eurofond podiže kredite zalažući imovinu Solane i emitujući akcije. Banke istovremeno stavljaju pod hipoteku milione kvadratnih metara zemljišta u neposrednom zaleđu Velike plaže.

Nekadašnji rukovodilac finansija u Solani Veselin Saša Mitrović kaže da je najteži udarac ta kompanija doživjela 2010. godine kada je, kako tvrdi, ukradeno 20 hiljada tona soli i milion eura iz blagajne. „Tada je i stavljena tačka na rad Solane, a radnici opljačkani. Kasnije i izbačeni na ulicu, a da niko nije odgovarao za to. I danas kada pitate te ljude iz Privrednog suda oni govore da su radili sve po zakonu!? Zato ih mi radnici i zovemo stečajna mafija“, naglašava Mitrović.

Konačno, 2011. godine uveden je u ovu firmu klasični stečaj rješenjem Privrednog suda. Od tada kontrola nad čitavom Solanom, ostacima ostataka njene pokretne i nepokretne imovine, kao i finansijskim sredstvima, prelazi kompletno u Podgoricu.

U posljednjih deset godina organizovano  je 15 neuspješnih pokušaja prodaje imovine Solane iako je bilo sporno da li Eurofond ima pravo na korišćenje ili svojine nad zemljištem. Ovi javni oglasi služili su da  bi se kupovalo vrijeme dok se ne završi posao definitivnog uništenja Solane.

Već deveta je godina da na Solani nema berbe soli, koja je preduslov da se očuva njen biodiverzitet, te da ona i dalje bude raj za ptice, što je čini staništem koje je važno u svjetskim okvirima. Zato se ona posebno navodi u svim godišnjim izvještajima Evropske komisije za Crnu Goru.

Stečajni postupak još traje, a u toku je procedura kojom se cjelokupna imovina Solane nastoji uknjižiti kao državna svojina, dok bi Vlada Crne Gore bila označena kao nosilac prava raspolaganja. Stečajni upravnik Solane, Žarko Ostojić, najavio je čak da će podnijeti tužbe Upravnom i Privrednom sudu, zbog odluke Savjeta za privatizaciju da ne pretvori pravo korišćenja u pravo svojine, odnosno da je imovina Solane državna svojina.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NACIONALNI PARK PROKLETIJE ŽRTVA BESPRAVNE GRADNJE: Uništavanje šume na privatnom posjedu zakon ne prepoznaje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gusinjanin Đ.V. u potpunosti je uništio planinarsku stazu ka Volušnici u zaštićenom području Nacionalnog parka (NP) Prokletije – dolini Grebaje, kada je odlučio da postojeći putić proširi i produži kako bi došao do svog posjeda. Reakcija nadležnih službi je zakasnila

 

Planinarska staza ka Volušnici u zaštićenom području Nacionalnog parka (NP) Prokletije – dolini Grebaje u potpunosti je uništena kada je Gusinjanin Đ.V, uz pomoć građevinskih mašina odlučio da postojeći putić proširi i produži kako bi došao do svog posjeda. Reakcija nadležnih službi je zakasnila. Prilikom probijanja puta dužine kilometar, oko 300 stabala oboreno je, srušeno, polomljeno ili iščupano, a zemljište isprevrtano.

Radovi su trajali dva dana, 6. i 7. maja. Prema riječima direktora NP Prokletije Marinka Bajraktarovića, nadzornik tog terena je drugog dana radova čuo mašine i zaustavio ih. Uprava nacionalnog parka o tome je obavijestila Upravu za inspekcijske poslove i Komunalnu inspekciju Opštine Gusinje dva dana kasnije – 9. maja. Inspekcija je na lice mjesta izašla sjutradan, a nadzoru su prisustvovali direktor i radnik službe zaštite NP Prokletije i Đ.V. Tada je konstatovano da su radovi sprovedeni na zemljištu u vlasništvu Gusinjanina. Oko 400 metara staze, širine tri metra, vlasnik je proširio, i taj se dio nalazi u trećoj zoni zaštite NP Prokletije. Ostalih 600 metara je u potpunosti novoizgrađen put, i to u drugoj zoni zaštite parka.

,,Nijesmo dali saglasnost za izvođenje radova u zaštićenom području Prokletija. U toku je proces u kome su preduzete mjere u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove i lokalnom upravom u Gusinju. Obiđen je teren, sačinjen izvještaj, a radovi su stopirani u istom trenutku kada ih je nadzornik uočio, i ne stoje tvrdnje da su se nelegalne radnje vršile naočigled zaposlenih u NP Prokletije, već su sve radnje učinjene po važećim zakonskim procedurama”, naveli su iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) u saopštenju.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo