Povežite se sa nama

Izdvojeno

PROCJENA OPASNOSTI OD ORGANIZOVANOG KRMINALA: Kokainom kupuju uticaj i državne službenike

Objavljeno prije

na

U procjeni iz 2013. godine u Crnoj Gori bilo je registrovano 28 kriminalnih organizacija. Vremenom su se manje i slabije grupe priključivale većim, pa se broj kriminalnih grupa smanjio

 

U Crnoj Gori je registrovano aktivno djelovanje 10 visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, koje uglavnom broje preko 30 članova, navodi se u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021). Prema javno dostupnim podacima, broj kriminalnih grupa se smanjio. U istom dokumentu iz 2017. bilo je registrovano 11 kriminalnih grupa

U tajnom dijelu dokumenta, koji je izradio međuresorski tim predstavnika obavještajnog sektora, Uprave policije i tužilaštva, evidentirano je da osim dva najopasnija klana – Kavači i  Škaljari, koji broje na stotine vojnika, ostale krimi-grupe imaju po najmanje 30 članova. Glavna aktivnost ovih grupa je krijumčarenje i prodaja kokaina. Sagovornik dnevnika Vijesti iz bezbjednosnog sektora tvrdi da je to glavni ,,posao” još tri organizovane kriminalne grupe – barske, koja je podijeljena u tri frakcije, budvanske kojom upravlja Marko Ljubiša Kan i pljevaljske na čijem čelu je Darko Šarić.

,,Švercom kokaina bavi se i klan Tuzana – braće Leona i Viktora Drešaja, s tim što im to nije primarna djelatonost, već krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda. OKG iz Rožaja, kojom upravlja Safet Kalić, dominantno se prebacila na posao sa švercom marihuane, a klan Vasa Ulića, koji iz Podgorice vuče konce, dominantno se specijalizovao za međunarodni šverc sintetičkih droga. Za drugi rožajski klan, čiji vođa je Asmir Kalač, evidentirano je da su najaktivniji u švercu heroina, dok se za klan Beranca Vuka Vulevića vezuje izvršenje krvnih delikata i distribucija narkotika”, tvrdi izvor Vijesti iz bezbjednosnog sektora.

Nakon dvostrukog ubistva u Atini, kada su likvidirani Igor Dedović i Stevan Stamatović, Kotoranin Jovan Vukotić postao je neprikosnoveni vođa organizovane kriminalne grupe Škaljari i isključivi donosilac odluka. Kod njihovih suparnika – kavčana situacija malo drugačija. Za šefove te grupe označeni su Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Predrag Knežević, Igor Božović i Milan Vujotić. Oni su u vrhu organizacije, a u svim mjestima u kojima imaju podgrupe, upravlja po jedna ili dvije osobe od povjerenja.

U procjeni iz 2013. godine u Crnoj Gori bilo je registrovano 28 kriminalnih organizacija. Vremenom su se manje i slabije grupe priključivale većim, što se navodi i u novom dokumentu. Kontinuirano jačanje različitih segmenata djelovanja organizovanih kriminalnih grupa dijelom je uzrokovano  priključivanjem manjih kriminalnih grupa zaduženih za realizaciju specifičnih kriminalnih aktivnosti.

Pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, uz koruptivne aktivnosti potkupljuju nižerangirane službenike državne administracije zemalja regiona, dobijaju lične podatke (preminulih osoba ili interno raseljenih), koje koriste prilikom podnošenja falsifikovane dokumentacije za izdavanje biometrijskih dokumenata. Međutim, po svemu što se vidi, nemaju uticaj samo na nižerangirane službenike.

Nedavno su u javnosti osvanule fotografije direktora Uprave javnih prihoda i carina Rada Miloševića, bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, sa  Podgoričankom Sofijom Bulatović, koja je u ovom dokumentu označena kao pripadnica grupe Tuzana Leona i Viktora Drešaja. Ona je u žižu javnosti dospjela krajem 2018. godine, nakon što je u Roterdamu uhapšen Leon Drešaj, s kojim je tada bila u društvu. Nedugo prije toga završila je pripravnički staž u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), tačnije u njihovom Direktoratu za vanredne situacije. Milošević je upravo tu činjenicu u javnosti iskoristio kao opravdanje za druženje sa njom, istakavši da je poznaje dugo.

,,Nezvanična informacija koja se pojavila u medijima da se njeno ime navodi u SOCTA dokumentu – procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, za mene je bila novina. Nijesam imao uvid u taj dokument i to ne mogu da komentarišem. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, nijesam sklon tome da vjerujem svemu što pročitam u novinama”, piše u njegovom reagovanju.

Milošević je rekao da je riječ o organizovanom napadu na njega lično, zbog uloge koju je imao u sprječavanju šverca cigareta u Luci Bar. Zanimljivo je da je glavna aktivnost kriminalne grupe Drešaja, za koju navodno radi i Bulatovićeva, upravo šverc cigareta.

Premijer Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da je Miloševića, inače visokog funkcionera njegovog građanskog pokreta URA, upozorio i da očekuje da se to neće ponoviti. On je potvrdio da je fotografija njega i Bulatovićeve autentična i da je nastala na sportskom događaju.

,,Jedino opravdanje koje može da ima gospodin Milošević u ovoj situaciji, jeste da nije znao pored koga sjedi. Ne želim nijednoj osobi u Crnoj Gori da stavljam na teret nešto za šta postoje indicije, ali mislim da neko ko obavlja značajnu javnu funkciju treba da vodi računa o tome. Mislim da je neko od ljudi koji su u obezbjeđenju gospodina Miloševića, ili mojem, ili možda nečijem drugom ko je sinoć bio tamo, morao da ga upozori ako zna za tu informaciju”, rekao je Abazović.

Novinarka Vijesti Jelena Jovanović smatra da je premijer morao odmah smijeniti Miloševića nakon što su se pojavile fotografije u javnosti, za koje je i sam utvrdio da su autentične. Ona za Monitor kaže da joj je teško da povjeruje da Milošević nije znao ko je Sofija Bulatović.

„Tog jutra je objavljena priča o kriminalnoj grupi Leona i Viktora Drešaja i informacija da je Bulatovićeva u SOCTI označena kao pripadnica tog klana. A on je te večeri uslikan sa njom. Ako do tada nije znao, mogao je tog dana saznati, a potom i provjeriti, jer nije pod obavezno da vjeruje svemu šta pročita bez obzira ko bio autor teksta“, ocijenila je ona.

Ona dugo izvještava o  kriminalu u Crnoj Gori i  pozivajući se na svoje izvore tvrdi kako je  sve veći broj kriminalaca, odnosno članova kriminalnih grupa u Crnoj Gori. Napominje da su takozvani škaljarski i kavački klan gotovo usisali sve manje grupe. Ističe da nije imala uvid u ovaj dokument, već da je sve informacije saznala od svojih provjerenih izvora. „Iako ih je mnogo ubijeno, sve ih je više i više. Neke manje grupe, za koje je bilo i upitno da li mogu opstati, pridružile su se jačim klanovima. Poput pripadnika zagoričke bande, koji su sada članovi kavačkog klana“, pojašnjava Jovanovićeva.

Prema ovogodišnjem dokumentu, zatvori i dalje predstavljaju ključni „regrutni centar“ za nove članove, kroz metode pružanja zaštite, angažovanja advokata, različite oblike finansijske podrške i brojne druge pogodnosti.

 

Mićunović se ponovo našao u SOCTA

Bezbjednosne službe utvrdile su da grupa Branislava Brana Mićunovića direktno sarađuje sa kriminalnim klanom Vuka Vulevića, a da taj Beranac svoje poslove dalje širi na još devet uticajnih kriminalaca iz Nikšića, Bara, Podgorice i Berana. U tajnom dijelu tog dokumenta osim imena, ličnih podataka i fotografije Mićunovića, koji godinama slovi za najvažnijeg igrača u crnogorskom podzemlju, objašnjeni su i njegovi kontakti i saradnja sa klanom Vulevića.

Jelena Jovanović kaže da, prema njenim izvorima, Mićunović nije bio u prethodnoj procjeni opasnosti od organizovanog kriminala. Ove godine su odlučili da ga vrate u dokument.

Mićunović je pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića u jesen 2000. godine. Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra te godine, nakon oružanog obračuna u kazinu Hotela Podgorica u kojem je na mjestu usmrćen Cetinjanin Petko Pešukić. Iz kazina je ranjeni Kovačević prevezen do Kliničkog centra, a ubica je, dok su ga iznosili iz kola, prišao i naočigled medicinskog osoblja u njega ispalio hitac. Mićunović je optužen da je ispalio hice na ulazu u Urgentni blok, ali je novembra 2007. pravosnažno oslobođen. Njegov dugogodišnji prijatelj, a navodno i tjelohranitelj Sava Vujović je tada optužen da je pomogao počiniocu nakon krivičnog djela. I on je pravosnažno oslobođen optužbi.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo