Povežite se sa nama

INTERVJU

ŠERBO RASTODER, AKADEMIK, ISTORIČAR: Svaki izbori su šansa

Objavljeno prije

na

Mi nemamo drugo društvo, niti druge ljude, osim ovih ovdje. Hoću da kažem da je DPS  pojava izrasla iz društva, a ne van njega. Mislim da je prevelika opsesija DPS-om izraz nemoći da se vidi suština. Jer, svi su imali šansu da budu drugačiji od onih prije njih. Mnogi su pokazali da su „gori i od najgoreg“

 

MONITOR: Ove sedmice navršava se dvije godine od pada DPS na izborima. Imamo li šta da proslavimo?

RASTODER: Treba slaviti činjenicu da se vlast u Crnoj Gori, prvi put u njenoj istoriji, promijenila na izborima bez sukoba.Treba poznavati istoriju Crne Gore i tek onda shvatiti koliko je to velika tekovina. Takve se pojave ne slave, nego se zlatnim slovima upisuju u tradiciju.

MONITOR: Trideseti avgust se nerijetko nazivao i istorijskom šansom Crne Gore da krene suštinskim putem promjena. Je li ta šansa iskorišćena?

RASTODER:  Svaki izbori su šansa. Ali ona zavisi od demokratske kulture birača i odgovornosti političkih elita. Pokazalo se da Crna Gora nema niti jedno, niti drugo.

MONITOR: Ko je odgovoran za to?

RASTODER: Odgovorni smo svi mi. Jedni što su ponovo pristali na laž, drugi što su u njih povjerovali. Dakle, ako je neko zaista pomislio da partije nijesu samo organizovane falange koje neštedemice raspodjeljuju budžet, odnosno novac građana, a političke elite paraziti i privilegovani sloj, onda nije shvatio suštinu. Nema demokratije tamo gdje je partitokratija, niti ima partitokratije ako ima demokratije unutar stranaka. Sve naše stranke liče na vojne formacije u kojima postoji zapovjednik i eventualno ordonansi, dok potčinjeni nijemo drže ispružene ruke prema njima. Sve dok se ne demontira sistem autokratije unutar stranaka, ne može se očekivati boljitak.

Sve dok se pojam „političar” smatra privilegijom, i titularom opšte neznalice iza koje stoji moć, a ne osobom koja je neko i van politike, bojim se da će nam biti ovako.

MONITOR: Posljednjih dana avgustovski pobjednici se međusobno optužuju za odgovornost jačanja DPS-a. Kako vidite poziciju DPS-a danas, i zašto je to tako?

RASTODER: Mi nemamo drugo društvo, niti druge ljude, osim ovih ovdje. Hoću da kaźem da je DPS pojava izrasla iz društva, a ne van njega. Mislim da je prevelika opsesija DPS-om izraz nemoći da se vidi suština. Jer, svi su imali šansu da budu drugačiji od onih prije njih. Mnogi su pokazali da su „gori i od najgoreg”? Ako je sinonim za „najgoreg” DPS, mislim da je iluzorno više pozivati se na njega da bi pokazali da ste bolji. Poziciju DPS-a su toliko ojačali njegovi oponenti da je stvorena sveopšta apatija koja prijeti da se „osveti” svim političkim akterima na sceni.

MONITOR: Šta istorija govori o prokockanim istorijskim šansama?

RASTODER: Šansa kao takva uvijek postoji. Realna šansa je ona kada su stvorene pretpostavke za napredak. Dvije velike šanse su ovo društvo odvele u civilizacijski sunovrat, ako nije teška riječ. Prvi put, kada je Momir Bulatović izgovorio onu čuvenu „dovoljno je da vi odete” i drugi put kada je uspostavlljen konsenzus „dovoljno je da ode DPS”. U čemu je problem? Pa u tome što je promjena vlasti shvaćena kao sveopšti poziv na promjenu društva. Oba puta je Crna Gora skrenula udesno, ka reviziji istorijskih vrijednosti i klerikalizaciji društva. Prvi put je imala nesreću da je to bilo izvan posebne paźnje međunarodne zajednice, unutar globalnog procesa nakon rušenja Berlinskog zida, drugi put je imala „sreću” da je „spasila” ukrajinska kriza.

MONITOR: Kako vidite aktuelnu političku krizu i drugi po redu pad vlade nakon 30. avgusta?

RASTODER: Vidim kao pozitivnu pojavu u istoriji parlamentarizma. Svaka vlada treba da padne ako nema podršku naroda. Ništa dramatično izuzev za mali broj onih koji „gube”  moć.

MONITOR: Koji je po Vama najrealniji model za izlazak iz krize?

RASTODER: Realno je samo ono što je moguće. Novi politički pakt političkih elita za „nešto” a ne protiv „nekoga”

MONITOR: A najbolji?

RASTODER: Naravno – izbori. Pri tome odbacujem razmišljanja da se njima neće ništa promijeniti. Zaboravlja se da je već promijenjeno. Verifikacija te „promjene” uz novu političku kulturu bi značila iskorak ka normalnosti unutar koje bi se vlast smjenjivala.

MONITOR: Ima li na crnogorskoj političkoj sceni dovoljno odgovornosti i zrelosti da se iz krize izađe na najbolji način?

RASTODER: Sudeći po ovome što smo vidjeli – NE. No, ostaje dovoljno vremena da nas ubijede da je „sazrijevanje političkih elita” proces koji „plaća” narod, te da postoji. (Istina mala šansa) da konačno shvate da je bilo dosta „plaćanja” i da se proces moźe obrnuti u suprotnom pravcu.

MONITOR: Mnogi Vas vide kao jednog od tvoraca URA-e, neki spočitavaju „grijehe” ovoga pokreta?

RASTODER: Niti meni, a vjerujem ni drugima ne pada napamet da se „branimo” tako što bismo „napadali“ druge. Jednostavno, mislim da nema toga ko će oponirati stavu da su Crnoj Gori bile nužne „promjene”. Dok se radilo o „promjenama“, bio sam i tamo gdje treba, kada sam uvidio da nakon „promjena” slijede „zamjene”, distancirao sam se i time je prestala svaka moja odgovornost.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Političko lešinarenje nagriza društvo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Desile su se dvije smjene vlasti, treba provesti još dvije brze smjene pa će tek peta vlada početi ozdravljenje i društva i države. Novi glavni SDT Vladimir Novović je znak da u crnogorskom društvu ima zdravih snaga. Ukoliko u narednoj vladi bude i u najmanjoj mogućoj mjeri participirao DPS, siguran sam, Novović će biti smijenjen

 

MONITOR: Avgustovska većina u posljednjem času, nakon sedam sastanaka, dogovorila je mandatara i vladu. Kako to komentarišete?

GRAHOVAC: Politička prostitucija je osnovna karakteristika a političko lešinarenje je prodrlo skoro u sve sfere društvenog života pa nemoral svake vrste nagriza kako mnoge pojedince tako i veći dio društva.

Ako i ovlaš analiziramo ljudske kvalitete lica koja vrše vlast na svim nivoima u Crnoj Gori u posljednje tri decenije doći ćemo do zaključka da, osim malog broja časnih pojedinaca, na vlasti se nalazi  veoma rđav ljudski materijal. To za posljedicu ima ne samo kulturološke nego i mentalitetske poremećaje jer ovo stanje predugo traje.

Već smo svjedoci da oni, koji imaju nekakvu vlast a otimaju, kradu, uzurpiraju ili varaju, njihova djeca idu putem svojih roditelja. Ovo u Crnoj Gori  poprima zabrinjavajući   zamah. U takvom društvenom  i političkom ambijentu u Crnoj Gori se dogovara i vlada.

MONITOR: Gdje je uzrok i ko je za ovo najviše odgovoran?

GRAHOVAC: Uzrok je u višedecenijski nesmjenjivoj vlasti a najveću odgovornost snose sami građani jer uporno biraju političkog monstruma. Više od 15 godina DPS javno kvalifikujem kriminalnom, zločinačkom i neofašističkom organizacijom. Ovo ne činim jer sam nekakva zloća nego zato što prepoznajem parametre koji zlo nagovještavaju i na to upozoravaju. U isto vrijeme, ponavljam da u toj partiji postoji zdravo tkivo koje je  Crnoj Gori i te kako potrebno. Mnogi mi zamjeraju što i pomišljam da u DPS-u ima zdravog tkiva. Ovo ističem iz razloga što vidim da i u drugim političkim subjektima ima onih koji su jednako politički i moralno nezdravi kao što su oni u vrhu DPS-a.

MONITOR: Kako vidite dosadašnje pregovore avgustovskih pobjednika?

GRAHOVAC: Prethodno rečeno objašnjava veliku ličnu pohlepu, a malu ili nikakvu odgovornost prema svojoj državi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitor od petka 23. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MAJA BJELOŠ, POLITIKOLOŠKINJA, VIŠA ISTRAŽIVAČICA BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBJEDNOSNU POLITIKU: Tenzije na Balkanu će rasti sve dok lideri budu imali koristi od njih

Objavljeno prije

na

Objavio:

U diskusijama je malo i dokaza i bezbjednosnih procjena o vjerovatnoći totalnog rata, međutim, postoji snažno uvjerenje da rat u Ukrajini može imati efekat prelivanja, što bi moglo dovesti do raspada Bosne i Hercegovine ili otvorenog sukoba na Kosovu

 

MONITOR: Predsjednica Europrajda Kristina Garina, je izjavila za Politiko da se ta organizacija, tokom prethodnih 30 godina, nije suočila sa toliko intenzivnim teorijama zavjere i protivljenjima, kao u slučaju beogradskog Europrajda. Kako Vi objašnjavate političko-pravno-bezbjednosni rašomon koji je pratio tu ovogodišnju manifestaciju“?

BJELOŠ: Državni organi Srbije imaju kapaciteta da očuvaju javni red i mir i garantuju sigurnost učesnicima Evroprajda. Međutim, ne radi se o tome da li su policajci i pripadnici drugih bezbednosnih službi sposobni i opremljeni da izvršavaju propise. Problem je što građani Srbije žive u dramatičnom raskoraku između građanskih prava i sloboda garantovanih Ustavom i zakonima i svakodnevice u kojoj najviši državni zvaničnici aktivno krše Ustav i zakone, stvarajući nesigurnost i neizvesnost. Mimo svojih nadležnosti, predsednik Srbije je najavio da će Europrajd biti „odložen ili otkazan“, potom je ministar unutrašnjih poslova zabranio javno okupljanje, da bi 17. septembra mandatarka za novu vladu sopštila javnosti da šetnja ipak može da se održi, ali nije podržala skup svojim prisustvom.

Nezavisno od Europrajda ili Parade ponosa, pripadnici LGBT populacije se nikada neće osećati bezbedno u Srbiji sve dok im se uskraćuju i osporavaju osnovna ljudska prava i slobode (npr. pravo na javno okupljanje, izražavanje mišljenja, na brak, nasleđivanje imovine i dr.), zatim dok postoji mržnja u društvu i iracionalni strah od LGBT populacije, kao i dok deo državnih i nedržavnih centara moći ugrožava njihovu ličnu bezbednost. Da su Vlada Srbije i nadležni organi u prethodne dve decenije dosledno sankcionisali govor mržnje prema LGBT, pozive na nasilje, fizičke napade uz javnu osudu, ne bi bilo potrebno da danas hiljade policajaca obezbeđuje mirnu povorku.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitor od petka 23. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANDRIJA MARDEŠIĆ I DAVID KAPAC, REDITELJI FILMA STRIC: Ispunjujuće emocionalno putovanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije nam namjera bila raditi politički film. Makar danas kad se radi bilo koja vrsta umjetnosti, često je neizbježno da umjetnost, da bi bila dobra, mora imati stav, biti aktualna i na neki način rezonirati sa stvarnosti

 

Velika Zlatna mimoza – gran pri 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala pripao je hrvatskom filmu Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića, koji je dobio i posebno priznanje – plaketu Zoran Živković. Filmu je pripala i nagrada za najbolju mušku ulogu Predraga Mikija Manojlovića. To je bio povod za razgovor sa autorima Strica.

MONITOR: Koliko obojici znači nagrada iz Crne Gore, jer je konkurencija definitivno bila jaka?

MARDEŠIĆ: Većinu tih filmova smo gledali i za nijedan ne mogu reći ništa manje nego da je dobar ili odličan.  A posebno veseli činjenica da su to sve dragi ljudi ili prijatelji. I sad smo se svi našli u istoj konkurenciji!

Možemo reći da je Festival u Herceg Novom preuzeo onu ulogu koju je Pula imala prije 40-ak godina, prikazuje najbolje od regionalnih kinematografija, i  stvarno je čudo i velika čast da smo u toj konkurenciji baš mi uspjeli dobiti Zlatnu mimozu.

KAPAC: Ja sam se prije početka festivala šalio da nas u Herceg Novom čekaju Igre gladi, filmofilskom terminologijom, tako da smo se nadali samo izvući živu glavu. Ogromno priznanje i čast nam je da smo dio te odabrane skupine filmova, autora koje iznimno cijenimo i volimo, posebno jer su nam većina njih bliski kolege i prijatelji. Nagrada nam je došla samo kao šlag na tortu.

MONITOR: Andrija, Vi ste se obratili publici prije projekcije filma riječima – obično se kaže uživajte u filmu, a ja vam kažem – srećno. Da li Vas obojicu iznenađuje reakcija publike?

KAPAC: Redatelj je zapravo uvijek prva publika filma, a mi smo prvenstveno radili film kakav bi i sami htjeli gledati. Stric je spoj naših iskustva i stavova zapakiranih u dramski okvir svojevrsnog hightened genre-a, ali u suštini nešto naše iskreno i osobno. Naravno da smo razmišljali kako će publika doživjeti film, ali nismo se vodili aktualnim trendovima ni regionalne niti svjetske kinematografije. Mislimo da bi takvo kalkuliranje ispalo jeftino i neiskreno.

MARDEŠIĆ: To sa sretno je počelo kao šala na premijeri u Karlovim Varima, ali je zapravo postala neka vrsta našeg iskaza poštovanja prema našoj publici. Jer na početku svakog putovanja se zaželi sreća da se sigurno stigne na odredište. Kao što je David rekao, teško je ući u bilo kakav oblik kreativnog procesa sa nekakvim kalkulantskim primislima. Podilaženje trendovima ili publici se uvijek osjeti.

I da smo se upustili u takav proračunat proces, trebali smo tada, 2015. kad je prva scena Strica stavljena na papir, imati kristalnu kuglu da nam prikaže kakvi će biti trendovi u festivalskom i svjetskom filmu sedam godina kasnije. Drago nam je ako smo uspjeli u tome da film gledateljima ostaje dugo u glavi, da pričaju o njemu, razmišljaju i debatiraju.  Jer važno je da se u filmovima aktivno sudjeluje, a ne da su gledatelji pasivni promatrači kojima autori sve serviraju na pladnju. U tome je i veći izazov gledanja i doživljaja filma.

Naravno da se filmovi rade za publiku, ali filmovi ne moraju nužno biti i zabava, već nekakvo ispunjujuće  emocionalno putovanje koje kao i stvarni život, ne mora uvijek biti opuštajuće, zabavno i ugodno iskustvo.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitor od petka 23. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo