Povežite se sa nama

INTERVJU

ŠERBO RASTODER, AKADEMIK, ISTORIČAR: Svaki izbori su šansa

Objavljeno prije

na

Mi nemamo drugo društvo, niti druge ljude, osim ovih ovdje. Hoću da kažem da je DPS  pojava izrasla iz društva, a ne van njega. Mislim da je prevelika opsesija DPS-om izraz nemoći da se vidi suština. Jer, svi su imali šansu da budu drugačiji od onih prije njih. Mnogi su pokazali da su „gori i od najgoreg“

 

MONITOR: Ove sedmice navršava se dvije godine od pada DPS na izborima. Imamo li šta da proslavimo?

RASTODER: Treba slaviti činjenicu da se vlast u Crnoj Gori, prvi put u njenoj istoriji, promijenila na izborima bez sukoba.Treba poznavati istoriju Crne Gore i tek onda shvatiti koliko je to velika tekovina. Takve se pojave ne slave, nego se zlatnim slovima upisuju u tradiciju.

MONITOR: Trideseti avgust se nerijetko nazivao i istorijskom šansom Crne Gore da krene suštinskim putem promjena. Je li ta šansa iskorišćena?

RASTODER:  Svaki izbori su šansa. Ali ona zavisi od demokratske kulture birača i odgovornosti političkih elita. Pokazalo se da Crna Gora nema niti jedno, niti drugo.

MONITOR: Ko je odgovoran za to?

RASTODER: Odgovorni smo svi mi. Jedni što su ponovo pristali na laž, drugi što su u njih povjerovali. Dakle, ako je neko zaista pomislio da partije nijesu samo organizovane falange koje neštedemice raspodjeljuju budžet, odnosno novac građana, a političke elite paraziti i privilegovani sloj, onda nije shvatio suštinu. Nema demokratije tamo gdje je partitokratija, niti ima partitokratije ako ima demokratije unutar stranaka. Sve naše stranke liče na vojne formacije u kojima postoji zapovjednik i eventualno ordonansi, dok potčinjeni nijemo drže ispružene ruke prema njima. Sve dok se ne demontira sistem autokratije unutar stranaka, ne može se očekivati boljitak.

Sve dok se pojam „političar” smatra privilegijom, i titularom opšte neznalice iza koje stoji moć, a ne osobom koja je neko i van politike, bojim se da će nam biti ovako.

MONITOR: Posljednjih dana avgustovski pobjednici se međusobno optužuju za odgovornost jačanja DPS-a. Kako vidite poziciju DPS-a danas, i zašto je to tako?

RASTODER: Mi nemamo drugo društvo, niti druge ljude, osim ovih ovdje. Hoću da kaźem da je DPS pojava izrasla iz društva, a ne van njega. Mislim da je prevelika opsesija DPS-om izraz nemoći da se vidi suština. Jer, svi su imali šansu da budu drugačiji od onih prije njih. Mnogi su pokazali da su „gori i od najgoreg”? Ako je sinonim za „najgoreg” DPS, mislim da je iluzorno više pozivati se na njega da bi pokazali da ste bolji. Poziciju DPS-a su toliko ojačali njegovi oponenti da je stvorena sveopšta apatija koja prijeti da se „osveti” svim političkim akterima na sceni.

MONITOR: Šta istorija govori o prokockanim istorijskim šansama?

RASTODER: Šansa kao takva uvijek postoji. Realna šansa je ona kada su stvorene pretpostavke za napredak. Dvije velike šanse su ovo društvo odvele u civilizacijski sunovrat, ako nije teška riječ. Prvi put, kada je Momir Bulatović izgovorio onu čuvenu „dovoljno je da vi odete” i drugi put kada je uspostavlljen konsenzus „dovoljno je da ode DPS”. U čemu je problem? Pa u tome što je promjena vlasti shvaćena kao sveopšti poziv na promjenu društva. Oba puta je Crna Gora skrenula udesno, ka reviziji istorijskih vrijednosti i klerikalizaciji društva. Prvi put je imala nesreću da je to bilo izvan posebne paźnje međunarodne zajednice, unutar globalnog procesa nakon rušenja Berlinskog zida, drugi put je imala „sreću” da je „spasila” ukrajinska kriza.

MONITOR: Kako vidite aktuelnu političku krizu i drugi po redu pad vlade nakon 30. avgusta?

RASTODER: Vidim kao pozitivnu pojavu u istoriji parlamentarizma. Svaka vlada treba da padne ako nema podršku naroda. Ništa dramatično izuzev za mali broj onih koji „gube”  moć.

MONITOR: Koji je po Vama najrealniji model za izlazak iz krize?

RASTODER: Realno je samo ono što je moguće. Novi politički pakt političkih elita za „nešto” a ne protiv „nekoga”

MONITOR: A najbolji?

RASTODER: Naravno – izbori. Pri tome odbacujem razmišljanja da se njima neće ništa promijeniti. Zaboravlja se da je već promijenjeno. Verifikacija te „promjene” uz novu političku kulturu bi značila iskorak ka normalnosti unutar koje bi se vlast smjenjivala.

MONITOR: Ima li na crnogorskoj političkoj sceni dovoljno odgovornosti i zrelosti da se iz krize izađe na najbolji način?

RASTODER: Sudeći po ovome što smo vidjeli – NE. No, ostaje dovoljno vremena da nas ubijede da je „sazrijevanje političkih elita” proces koji „plaća” narod, te da postoji. (Istina mala šansa) da konačno shvate da je bilo dosta „plaćanja” i da se proces moźe obrnuti u suprotnom pravcu.

MONITOR: Mnogi Vas vide kao jednog od tvoraca URA-e, neki spočitavaju „grijehe” ovoga pokreta?

RASTODER: Niti meni, a vjerujem ni drugima ne pada napamet da se „branimo” tako što bismo „napadali“ druge. Jednostavno, mislim da nema toga ko će oponirati stavu da su Crnoj Gori bile nužne „promjene”. Dok se radilo o „promjenama“, bio sam i tamo gdje treba, kada sam uvidio da nakon „promjena” slijede „zamjene”, distancirao sam se i time je prestala svaka moja odgovornost.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, CENTAR ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU: Ovi izbori mogu biti prekretnica

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje

 

MONITOR: Uskoro nas očekuju vanredni parlamentarni izbori. Ono što je drugačije svakako je veliki broj izbornih lista, te odlazak mnogih starih lica iz politike. Kakav će to uticaj imati na ove izbore?

KOPRIVICA: Ovi izbori mogu biti prekretnica na političkoj sceni.

Prvo, desila se tektonska promjena do sada postojećih taktika nastupa političkih subjekata na izborima. Mnogi ustaljeni instrumenti privlačenja birača više ne važe.

Drugo, na ovim izborima učestvuje veliki broj lista od kojih će vjerovatno, tek nešto više od polovine biti dio budućeg parlamenta. Dakle, mnogi politički subjekti koji su do sad tradicionalno imali politički uticaj, naročito u odmjeru snaga 41:40 poslanika/ca tu poziciju više neće imati.

Treće, od smjene DPS-a je prošlo gotovo tri godine i polako on prestaje biti glavni target kampanje. Otvoren je prostor za sučeljavanje (kakvih takvih) ideja i programa. Vidjećemo da li ova partija može povratiti i svoj koalicioni kapacitet ili će za to biti potrebno još vremena i unutrašnjih reformi ove partije.

Četvrto, na sceni su značajne personalne promjene većeg broja lista. Partije su očigledno shvatile da ono što je legat prethodnih 10 godina u politici i nije baš dobra ponuda sa kojom treba da izađu pred birače. Sa lista su nestala mnoga poznata imena i još poznatiji igrači.

Da li će ovo zaista dati neki bolji politički rezultat, ostaje da se vidi. Ovdje nije pitanje koliko neko ima godina već da li je spreman da mijenja ustaljene partitokratske obrasce djelovanja u politici. A Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje.

MONITOR: Bilježite li neke predizborne anomalije?

KOPRIVICA: Ova kampanja do sada ima manje nepravilnosti u odnosu na prethodne. Prije svega izborna administracije se ostavila ideje da radi međunarodne istrage i selektivno oduzima pravo glasa kome želi i posvetila se svom poslu. Simbolički ta se promjena najbolje može vidjeti na osnovu činjenice da je Državna izborna komisija kandidatu kome je prije nekoliko mjeseci zabranila učešće na predsjedničkim izborima sada dozvolila da bude nosilac liste na parlamentarnim. A da li su to uradili jer im se u tom periodu povećalo pravno znanje ili su možda dobili partijsku naredbu da to ne urade – manje je važno u ovom trenutku.

Atmosfera i odnosi između političkih protivnika su mnogo bolji. Verbalno nasilje, prijetnje, uvrede su svedene na minimum a javna debata među listama zaista liči na sučeljavanje političkih stavova.

Dogodio se i vidan zaokret u temama koje su nametnute u kampanji pa se mnogo više raspravlja o kvalitetu života ljudi nego o vjerama, nacijama i istoriji. Istina, u tom obećanom kvalitetu se nerijetko i pretjera pa kampanja ponekad više liči na maštanje o lijepom životu nego na realna politička obećanja.

Naša organizacija je sa izbornim listama potpisala Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju s ciljem da nadomjestimo brojne manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva, sa željom da izbori budu kvalitetniji i kompetitivniji, sa što većim povrenjem građana građanki.

Njime afirmišemo promociju nenasilja, sprečavanje vršenja pritiska na birače, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i funkcija, transparentno finansiranje kampanje, poštovanje slobode medija, sprečavanje širenja dezinformacija, odgovorno ponašanje na društvenim medijima, institucionalno rješavanje sporova, te prihvatanje slobodno izražene volje ljudi… Ili, ukratko rečeno, promovišemo neprikosnoveno pravo građana i građanki da glasaju slobodno.

Za sada nijesmo imali zvaničnih pritužbi lista na kršenje Kodeksa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR IGOR LJUTICA, PREDSJEDNIK SINDIKATA IZABRANIH DOKTORA: Borba za bolji položaj izabranih ljekara je i borba za zdravlje pacijenata

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izabrani doktori su usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata i time ugrožavaju ne samo svoje zdravlje već dolazi do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške

 

MONITOR: Početkom maja osnovan je Sindikat izabranih doktora Crne Gore. Koliko imate članova, koji su glavni ciljevi?

LJUTICA: Glavni cilj Sindikat izabranih doktora Crne Gore (SIDCG)  biće unapređenje primarne zdravstvene zaštite (PZZ) ne bi li svaki građanin dobio najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu. Da bismo bili u mogućnosti da to ostvarimo, moramo sačuvati ljekare u PZZ.

SIDCG je za samo nekoliko dana okupio preko 240 izabranih ljekara iz skoro svih domova zdravlja u Crnoj Gori. Sam kostur SIDCG čine Glavni odbor i 32 koordinatora iz svih domova zdravlja u Crnoj Gori koji su mahom specijalisti porodične i opšte medicine. Preko 80 odsto izabranih ljekara za odrasle se nalazi u SIDCG uz svakodnevni priliv novih članova.

MONITOR: Koji je razlog tolikog učlanjenja u sindikat?

LJUTICA: Tome je kumovalo veliko nezadovoljstvo ljekara nakon smanjenja zarada ukidanjem usluga i kapitacija kroz novi kolektivni granski ugovor koji su kolege sindikalci na štetu svojih kolega iz primarne zdravstvene zaštite (PZZ) potpisali sa Ministarstvom zdravlja. Osim činjenice da je izabranim ljekarima u toku mandata 43 Vlade umanjena zarada koja je uvećana tokom prethodne 42 Vlade, postoji veliko nezadovoljstvo usljed dodatnog opterećenja izabranih ljekara koji su već u sindromu izgaranja povećavanjem broja pacijenata od strane Fonda za zdravstvo CG.

MONITOR: Koliko je broj pacijenata povećan?

LJUTICA: Već imamo situaciju da su izabrani doktori usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata. Time ljekari ugrožavaju ne samo svoje zdravlje, već dolazi i do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške. Dugi niz godina ljekari u PZZ kupuju socijalni mir radeći za tri ljekara. Svakodnevni pritisci na poslu koji su kulminirali već zaboravljenom borbom protiv Covida u prvim redovima nagrađeni su smanjenjem zarada u trenutku kada svima u zemlji prihodi rastu. Pet mjeseci smo ukazivali na nepravdu koja je počinjena prema izabranim doktorima umanjenjem zarada od 200 do 600 eura (u zavisnosti od broja pacijenata i obima posla). Ne da ništa nije ispravljeno već smo imali i imamo loš trend. U javnosti se objavljuju bruto plate sa prekovremenim radom ne bi li se građani okrenuli protiv ljekara. Takvo maligno postupanje, ne bi li se pokrilo svoje neznanje i načinjene greške, napraviće neprocjenjivu štetu zdravstvenom sistemu odlivom iz zemlje već desetkovanog kadra.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ALEKSEJ KIŠJUHAS, SOCIOLOG (FILOZOFSKI FAKULTET U NOVOM SADU) I KOLUMNISTA DANASA: Milošević je možda umro, ali miloševićizam živi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U čuvenom govoru na Gazimestanu 1989, Slobodan Milošević je govorio o ekonomskom prosperitetu – i najavio ratove. Da li se istorija zaista ponavlja, prvo kao tragedija, a zatim kao farsa, ostaje da se vidi

 

MONITOR: Kako Vama izgleda dinamika protesta „Srbija protiv nasilja“ . Da li je taj revolt zaista ušao i u frizerske salone i automehaničarske radnje, kako pišete u jednoj svojoj kolumni?

KIŠJUHAS: Mislim da su masovnost i građanski karakter ovih protesta iznenadili mnoge, pa i vlast i opozicione partije. Kada je reč o tom revoltu građana, obično se zazivaju nekakve analogije sa ekspres-loncem (koji je prekipio) ili sa kapima koje su prelile čašu. Međutim, smatram da je nešto drugo u pitanju. Večito pitanje političke teorije je zašto su konzervativci ili politička desnica toliko uspešni, odnosno atraktivni za tzv. „običnog čoveka“, tog mitološkog Petra Petrovića sa uplatnice? Odličan odgovor ponudio je američki psiholog Džonatan Hajt u „Psihologiji morala“.

Za njega, desno-konzervativni svetonazori su uspešni upravo zato što (stvarno ili fiktivno) počivaju na vrednostima porodice, dece, vere, zajednice, a što „okida“ duboko ukorenjene ili davno evoluirane strukture ljudskog uma. Uostalom, i predizborni slogan Vučića i njegove partije bio je „Za našu decu“. Na drugoj strani su levo-liberalni svetonazori koji insistiraju na mnogo apstraktnijim vrednostima poput jednakosti, slobode, ljudskih prava itd., i koje nemaju takvu moralnu snagu kao – naša deca. S tim u vezi, nakon dve užasne tragedije – deca su ta koja su postala ugrožena, pa i čitavo tkanje društvene zajednice, i upravo to je izvelo tolike građane na ulicu. Ta dva masakra su bili tzv. „crni labudovi“ (prema Nasimu Talebu) – neočekivani i nepredvidivi događaji s velikim ili nesagledivim posledicama. I upravo zato je i proteste neobično teško artikulisati. Ipak, čini mi se da se o nezadovoljstvu sada otvoreno govori, umesto šapuće.

MONITOR: Ivan Marović, jedan od predvodnika Narodnog pokreta Otpor, smatra da građansko-opozicioni protesti nemaju šansu na uspjeh ukoliko se ne pretvore u opštenarodni pokret. Da li je pokret neophodan i da li je, bez atrikulacije od strane opozicije, moguć?

KIŠJUHAS: Iskreno, ne znam šta je „opštenarodni pokret“, iako mi to zvuči ili vonja na poziv na novu sabornost. Otpor nikada nije bio „opštenarodni“ pokret, već organizacija hrabrih i talentovanih mladih ljudi. Upravo zato, ovi protesti nemaju šanse bez čvrste i dobre – organizacije. Protesti protiv nasilja se (s razlogom) ponose svojom relativnom spontanošću, i činjenicom da se na njih ljudi ne dovoze autobusima. Međutim, moja jeretička misao je sledeća: oni neće uspeti ako opozicija ne bude organizovala svoje simpatizere, pa čak i organizovala njihove dolaske autobusima. Građani su Petog oktobra (2000) i spontano, ali i krajnje organizovano dolazili u Beograd. Istinske revolucije nema bez sloma državnog aparata (prinude i sile), pa i bez otkazivanja poslušnosti od strane mnogih političkih i privrednih struktura.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo