Povežite se sa nama

Izdvojeno

CRNA GORA POD SAJBER NAPADIMA: Bezbjednost bez kadrova, novca i infrastrukture

Objavljeno prije

na

Ni deset dana od početka sajber napada na najmlađu članicu NATO-a i predvodnika Zapadnog Balkana u EU integracijama, javnost nije blizu saznanja o detaljima i posljedicama. Znamo ono što smo znali i prije: nemamo dovoljno sredstava, kapaciteta niti znanja za preveniranje ili saniranje ovakvih situacija. A ako smo znali, zašto nemamo

 

Evidencija sajber napada na vladine agencije, odbrambene, visokotehnološke kompanije i ekonomski kriminal ogromnih brojki je prilično debela knjiga. Baza Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS)  u julski bilans bilježi akcije kakva je ona u kojoj je haker tvrdio da je „skupio” podatke o milijardu Kineza iz baze šangajske ili optužba belgijskog ministarstva spoljnih poslova da se Kina bavila sajber špijunažom protiv tamošnjih ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane; Kina je objavila da su SAD ukrale 97 milijardi globalnih internet podataka…

Kada CSIS ažurira avgustovske podatke, na listi će se naći i Crna Gora. Dobar dio zemlje je proveo protekle dane u offline režimu nakon što su 20. avgusta krenuli napadi na servere Vlade i državnih institucija i sistema. Vladine adrese su još nedostupne, a vrlo je moguće da napadi još traju.

Ni deset dana od početka ovih napada na najmlađu članicu NATO-a i predvodnika Zapadnog Balkana u EU integracijama, javnost nije blizu saznanja o detaljima. Ni njihovim posljedicama. Znamo ono što smo znali i prije: nemamo dovoljno sredstava, kapaciteta niti znanja za preveniranje ili saniranje ovakvih situacija. A ako smo znali, zašto još uvijek nemamo?

U petak je održan sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost poslije kojeg je premijer Dritan Abazović objašnjavao da od strane relevantnih ljudi koji se bave ovim napadima nijesu mogli da potvrde da iza ovog napada stoji pojedinac, grupa, država, niti su to mogli da demantuju.

Nakon početnih nagađanja i prepucavanja dobili smo kakav-takav saldo. Ministar Javne uprave Maraš Dukaj i v.d. direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušan Polović saopštili su da vrijednost „oružja” kojim je izvršen napad, na crnom tržištu dark veba iznosi od 10.000 do 2,5 miliona dolara, te da je, po informacijama kojima raspolaže ANB, adresa napadača – Rusija.

Oni tvrde da se radi o Zero Days napadu, odnosno napadu koji nikada ranije nije izvođen. Polović je pojasnio da se radi o DDoS napadima, zatim dvije varijante ransomvera i bot neta, kao i dvije sajber tehnike koje „namjerno neće objavljivati“. Razlozi neobjavljivanja su, pretpostavljamo, vezani za istragu.

Prema pisanju portala Itpro, ransomware grupa Cuba istakla je da je u posjedu velikog broja fajlova preuzetih sa sajta Skupštine Crne Gore među kojima su finansijski dokumenti, bilansi stanja, aktivnosti računa, podaci o naknadama, poreska dokumenta, izvorni kod… Ministar Dukaj je potvrdio da su akcije vezane za ovu skupinu, te da je cijena korišćenog softvera mnogostruko veća od one koju su ranije istakli. Čak 10 miliona dolara. Što se skupštinskih fajlova tiče, iz njihovih službi su rekli da su svi ti dokumenti ionako javni na njihovom portalu.

Da je Rusija glavni osumnjičeni prenijeli su svi svjetski mediji, pozivajući se na crnogorske izvore. Neki od njih povezali su naš slučaj sa nedavnim udarima na Sloveniju i Moldaviju. Sedmicu prije napada na Crnu Goru dogodio se jedan od najvećih  sajber napada u istoriji Slovenije. Riječ je o napadu na servere i informacioni sistem Uprave za zaštitu i spašavanje, jedan od tri temelja sistema nacionalne bezbjednosti.

Prošlog četvrtka sajber kriminalci ciljali su oko 80 informacionih sistema, platformi i javnih portala u Moldaviji. „Svrha ovih sajber napada bila je izazivanje nedostupnosti državnih informacionih resursa“, saopštile su tamošnje službe.

Moskva optužbe Podgorice smatra neodgovornima, izjavila je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova i napomenula da je ovo nastavak kursa Podgorice da uništi odnose s Rusijom.

Priči o nesigurnom sajber društvu su doprinijele sve političke strukture naše zemlje. Makar dvije posljednje Strategije o sajber bezbjednosti konkretno navode gdje su rupe u sistemu. Mnogo ih je i prenijeto iz prethodnih perioda.

„Zaštita kritične informatičke infrastrukture i centralizacija sajber ekspertize i resursa notirane su kao oblasti u kojima nije ostvaren zadovoljavajući napredak u poređenju sa početnim vrijednostima iz 2018. godine“, navodi se u Strategiji ministarstva za period od 2022–2026.

Kao glavni uzrok neispunjenja strateških ciljeva prepoznat je finansijski faktor, kao i nedovoljno razvijena svijest o značaju ulaganja u sajber bezbjednost na najvišim upravljačkim nivoima. Samo ovaj pasus nekome bi bio dovoljan alarm.

I onda nakon dvije strategije prepune opomena, stiže nas realnost. „Crna Gora nekoliko posljednjih godina nije dovoljno ni pričala ni investirala u IT bezbjednost“, kazao je ministar Dukaj ovog ponedjeljka.

Lekcije nijesmo naučili iz napada koji su se dešavali 2016. i 2017. godine. Od 2017. do juna 2021. godine zabilježeno je 2.609 sajber napada na crnogorske veb adrese. I to sa osjetnim porastom iz godine u godinu.

Valja se prisjetiti dijela SWOT analize Ministarstva javne uprave vezanog za sajber bezbjednost crnogorskog informativnog sistema. Među slabostima su istakli da ne postoji posebna budžetska stavka za sprovođenje Strategije; nedostatak ljudskih, finansijskih, tehničkih resursa; nedovoljna prepoznatljivost i razumijevanje značaja sajber bezbjednosti; učestale strukturne i kadrovske promjene na ekspertskom nivou, te neusklađenost tržišta rada i tržišta obrazovanja. Među prijetnjama kakve su nedovoljan priliv budžetskih sredstava i neharmonizovan pravni okvir, bodu oči limitirana sredstva za ulaganje u infrastrukturu i tehnologiju, nedovoljna ulaganja u edukaciju i trening zaposlenih, slabi administrativni kapaciteti i odliv visokokvalifikovanih ljudskih resursa.

Autori dokumenta su savjetovali da se broj zaposlenih u ministarstvima i institucijama koje se bave pitanjima sajber bezbjednosti poveća sa početnih 30 na 52 do 2026. godine. Drugo je pitanje ko će popuniti ta mjesta, ako se uopšte otvore.

Mladi programeri radije biraju privatne firme gdje su uslovi, plate i prostor za napredovanje znatno veći nego u državnoj službi.  I to je prepoznato i u pomenutoj Strategiji. U njoj još stoji da Crna Gora ne posjeduje adekvatne mehanizme za detektovanje sajber prijetnji, kao ni mehanizme za dovoljno brz odgovor, odnosno oporavak od sajber napada.

Poznato je da se osnovnom sajber bezbjednosnom higijenom i dobrom praksom sprečava  85 odsto sajber napada. Osnovne preporuke koje je izdalo Ministarstvo javne uprave o neotvaranju sumnjivih mejlova, kreiranju kompleksnih lozinki, apdejtovanju softvera i sličnim preventivnim mjerama trebalo bi da su osnovna informatička pismenost. Makar za one koji rade na odgovornim položajima. Procenat zaposlenih javnih službenika koji su prošli obuku na temu sajber bezbjednosti ima početnu vrijednost od jedan odsto. Cilj je da je do 2026. godine obuke prođe 15 odsto zaposlenih javnih službenika. Na kraju 2020. godine u javnoj upravi radilo je 55.428 građana. Političke promjene nijesu donijele smanjenje glomaznog aparata.

Gostujući na Javnom servisu Marko Lakić, sudski vještak za sajber kriminal, govorio je i o korišćenju službenih mejl adresa koje nijesu na gov.me domenu. Korištenjem t-com, yahoo ili neke druge mejl adrese ulazi se u prostor nezaštićen od strane institucije u kojoj radite. Tu su i posjete raznim novinskim portalima i drugim internet adresama. Sve to je strogo zabranjeno donesenim strategijama.

Pomoć Crnoj Gori je ponuđena od strane SAD-a, Francuske, Britanije… Mnogi smatraju da pomoć stranih eksperata nije dugotrajno rješenje. Ozbiljna zemlja mora imati ozbiljne domaće stručnjake iz ove oblasti.

Politički teoretičar Feđa Pavlović je ovu situaciju uporedio sa nedavnim nemilim scenama požara iz Crne Gore. „Kad su nam predstavnici nadležnih institucija poručili: Ne znamo ko nas je napao, prijavili smo slučaj NATO-u, nadamo se da će opasnost brzo proći – sumnjam da će te njihove riječi ikoga u narednom periodu ponukati da se zapita šta li je uopšte svrha crnogorske državnosti. Naprosto, slegnućemo ramenima, baš kao što smo uradili kada se ispostavilo da ni ovoga ljeta (šesnaestog od obnove hiljadugodišnje državnosti) nemamo kapaciteta da pogasimo požare na primorju bez pomoći NATO snaga i hrvatskih kanadera“, napisao je on.

I ovaj slučaj ojačava percepciju da je Crna Gora kao i ostale države Zapadnog Balkana – slaba i nezaštićena. Vijeće za nacionalnu bezbjednost opet je pokrenulo pitanje Agencije za sajber bezbjednost. Smijenjeni premijer je nakon sjednice nagovijestio da sve ide u pravcu formiranja ovakve institucije. Kakvi će biti potezi onoga ko naslijedi premijersku fotelju, ostaje da se vidi.

U planu je da Crna Gora bude sjedište regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost. Krajem juna to je potvrdio ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije. Sa aktivnostima bi navodno trebalo da se krene od proljeća naredne godine.

Sajber prostor odavno je četvrti domen operacija u kojem se države moraju braniti na efikasan način. Jednako kako to čine u vazduhu, na zemlji ili moru. Ostaje nam nada da je najnoviji događaj učvrstio namjere za otvaranjem ovog centra kod nas. Možda bi nas to poguralo naprijed ka preporukama za izgradnju sigurnijeg sajber prostora.

Dragan LUČIĆ

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo