Povežite se sa nama

DRUŠTVO

IMAGINARNA MILIJARDA OD TURIZMA: Nedostižan san svih ministara

Objavljeno prije

na

Lijepu vijest o ovogodišnjoj sezoni sa građanima Crne Gore podijelio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. „Bila je ovo vrlo uspješna tuiristička sezona, blizu smo prihodu od milijardu eura….“. Čak ni rekordna turistička sezona 2019. godine nije donijela tu mitsku milijardu prihoda. Ukupan prihod turističkog sektora, prema podacima Centralne banke Crne Gore, u 2019. godini iznosio je 542 miliona eura. I samo 11 miliona eura čistog dobitka

 

Gotovo svi ministri turizma tokom svojih mandata u crnogorskim vladama najavljivali su spektakularnu posjetu turista u ljetnim mjesecima i, u skladu s takvim očekivanjima, prognozirali basnoslovne prihode koji mogu dostići i milijardu eura od jedne turističke sezone, zahvaljujući, razumije se, njihovom znanju, sposobnosti u umijeću. I Vlade i partije kojoj pripadaju. Milijarda eura bila je političko- propagandna poštapalica ministara turizma posljednjih 20 godina. Međutim, ta milijarda ostala je nedostižni san crnogorskog turizma, koji u posljednjih 30 godina nije realizovan.

Čak ni rekordna, kultna turistička sezona 2019. godine, koja se uzima kao reper uspješnosti, nije donijela tu mitsku milijardu prihoda. Ukupan prihod turističkog sektora, prema podacima Centralne banke Crne Gore, u 2019. godini iznosio je 542 miliona eura. I samo 11 miliona eura čistog dobitka. Ovo su podaci dobijeni na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi. Oni su podsjetili da je u 2021. godini na primjer, na prihod od 540 miliona eura, na kraju, kada su izvršena plaćanja svih obaveza davaoca turističkih usluga, poput energije, poreza, amortizacije, komunalnih dažbina…, ostvaren gubitak od 50 miliona eura. Po toj metodologiji, ove godine očekuje se gubitak od nekih desetak miliona eura.

Iako znaju da su u pitanju samo procjene i da se ne radi o čistom prihodu od turizma, ministri vole da impresioniraju pučanstvo brojkama i navodnim uspjesima.

Nedavno je lijepu vijest o ovogodišnjoj sezoni sa građanima Crne Gore podijelio ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj Vladi Goran Đurović. „Bila je ovo vrlo uspješna tuiristička sezona, blizu smo prihodu od milijardu eura….“, pohvalio se ministar.  „Na sreću svih građanki i građana Crne Gore nisu se obistinile neke slutnje i najave na samom početku sezone kada su pojedinci kukali kako će biti loša sezona, imali smo malu rupu u julu, ali sama predsezona i špic sezone kao i najave za postsezonu, govore o tome da ćemo imati vrlo uspješnu sezonu“, ocijenio je Đurović.

Potkrepljujući  svoju tvrdnju, ministar Đurović je poređivao  podatke o popunjenosti hotelskih kapaciteta sa prethodnim godinama, konstatujući da hotelski smještaj bilježi trend rasta. Ali je propustio da komentariše podatke o padu turističke posjete i mnogobrojnim slabostima protekle turističke sezone.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori boravi oko 144.000 turista, što je za oko 6 odsto više nego lani. Međutim, u odnosu na isti period u 2019. godine, dostignut je nivo od 79 odsto. Što znači da je i na osnovu dostupnih, često politički friziranih podataka, sezona podbacila za oko 20 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ostaje nejasno na osnovu kojih parametara ministar Đurović, baš kao i njegovi prethodnici, iznosi procjenu od približno milijardu eura prihoda, koji će se do kraja turističke sezone ostvariti, kada ne raspolaže tačnim brojem turista koji su ovoga ljeta posjetili Crnu Goru. Sve ocjene i brojke koje zvaničnici iznose su paušalne. Stvarnih podataka nema, jer nema ni evidencije o turističkim kapacitetima sa kojima država raspolaže. Ne postoji zvanična metodologija praćenja turista i naplate boravišne takse. Veliki dio turističkog prometa koji se odvija u privatnom smještaju ostaje neregistrovan. Odnosno, tek trećina kapaciteta regularno posluje.

Ministri dolaze i odlaze, šetaju, obilaze turističke berze širom svijeta, troše budžetski novac, ispaljuju milionske brojke tek onako, odoka, a da nijedan od njih nije pokušao da formira jedinstven sistem evidencije turista. U nedostatku zvanične evidencije igraju se statistike onako kako njima politički odgovara. Svaka turistička sezona za svakog od njih bila je rekordna i bolja makar za jedan odsto u odnosu na prethodnu.

Koliko je priča o turističkoj posjeti neuvjerljiva pokazuje podatak da turističke organizacije po opštinama vrše procjenu broja neregistrovanih turista na osnovu odnesenog komunalnog otpada, odnosno podataka koje dobiju od lokalnih preduzeća gradske čistoće. Da li i količina proizvedenog smeća utiče na procjenu o potrošnji turista, koja ulazi u procjenu turističkog prihoda, nije poznato. Tek u obećane milijarde ministri strpaju sve što mogu, procjenu koliko gost može dnevno potrošiti svega, hrane, vode, pića, struje, usluga prevoza… Riječ je isključivo o procjeni doprinosa turizma na razne privredne aktivnosti, ali ne i o čistom  prihodu u sektoru turizma.

Milijarde su obećavali mnogi. Podsjećamo na retoriku nekadašnjeg ministra Predraga Nenezića, koji je govorio ako ne o cijeloj milijardi, onda bar o polovini.  Bolje je zvučalo pola milijarde, nego, na primjer, 500 miliona eura prihoda u sezoni 2009. godine. Ali je za turističku sezonu 2010. njegova procjena prihoda bila milijarda i 50 miliona eura, dok bi u sezoni 2020. prihod mogao dostići iznos od 2 milijarde i 300 miliona eura, samouvjereno je tvrdio Nenezić.

Maštovitosti nije nedostajalo ni ministru Branimiru Gvozdenoviću koji je kao i njegov prethodnik resor turizma vodio u dva mandata. Prema izjavama ministra Gvozdenovića, prihod od turizma u 2015. i 2016. bio je identičan, iznosio je 800 miliona eura. Takođe je najavljivao kako će desetak godina kasnije, 2025. godine Crne Gora prihodovati od turizma više od 2 milijarde eura.

Najdalje je otišao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović koji je u decembru 2018, kada su se svodili računi, čestitao sopstvenoj vladi i privrednicima na rekordnom, istorijskom prihodu od turizma te godine u iznosu od 1 milijarde i 3,3 miliona eura. Ministar je proslavljao iako je znao da je riječ o procjeni koja se uglavnom ne pokaže realnom.

Kada ministarska euforija prođe, konačni podaci su redovno pokazivali da je godišnji prihod u turističkoj privredi po pravilu bio višestruko niži nego što su ministri tvrdili. Na to kasnije niko nije obraćao pažnju, pa su obmane i plasiranje lažnih podataka postale praksa kojih se ministri ni danas ne odriču.

Milijardu eura prihoda najavio je i ministar ekonomije i turizma Jakov Milatović. On je u martu ove godine, dok je još bio na funkciji, izrazio očekivanja da će Crna Gora ove turističke sezone od turizma zaraditi milijardu eura. Mnogi su ovu prognozu ocijenili ambicioznom, ali ostvarivom ukoliko se pronađu nova turistička tržišta, prije svega u Zapadnoj i Centralnoj Evropi i Skandinaviji. Što se nije dogodilo.

Pored gubitka dva najveća tržišta Rusije i Ukrajine, ovogodišnja turistička sezona bila je najkraća do sada. Počela je nakon 15. jula i trajala do kraja avgusta. Orijentisana na lošije regionalno tržište i na siromašniju klijentelu. Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija nisu uspjeli da Ruse i Ukrajince nadomjeste gostima iz evropskih zemalja, koji našu zemlju već duži niz godina posjećuju u zanemarljivom broju. Pa kako u takvim uslovima zaraditi milijardu eura, pitanje je od milion dolara. Za ministra Đurovića, razumije se.

Ili je patriotski čin promovisati turizam, kako je nedavno izjavio, na svaki način, pa makar i izmišljotinama i nepotpunim i netačnim podacima.

Branka PLAMENAC

 

Komentari

DRUŠTVO

SDT I POLICIJA ZAPOČELI OPERACIJU GENERAL: Nove optužbe za stare znance

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više vođa i visokopozicioniranih članova registrovanih organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore uhapšeno je ili se potražuju zbog sumnji da su bili dio zajedničke organizacije formirane radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju

 

 

Službenici specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, započeli veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba koje su, godinama, slovile kao vođe ili visokopozicionirani članovi organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika. Uhapšeno je devet, a krivična prijava je podnijeta protiv 19 osoba, saopštili su iz SDT-a.

Prema onome što je saopštio portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić, kriminalna organizacija je formirana “ u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima,” Po nalazima SDT grupa je odgovorna za krijumčarenje dva zaplijenjena tovara kokaina; prvog, u količini od 1.570 kilograma, koga su “organi otkrivanja Kolumbije” zaustavili u oktobru 2020. godine. Potom je, u junu 2021, tovar od 900 kilograma kokaina otkriven i zaplijenjen u Australiji.

Kriminalnu grupu organizovali su i vodili uhapšeni Podgoričanin Vaso Ulić i odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Ime Radoja Zvicera javnosti je poznato duže od deceniju, a posljednjih godina nedostupan je crnogorskim nadležnim organima. Označen je kao jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, a Specijalno tužilaštvo je protiv njega i članova njegove kriminalne grupe podiglo više optužnica zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika i likvidacija članova suprostavljenog – škaljarskog kriminalnog klana.

Njegov partner u tek objelodanjenim kriminalnim radnjama bio je Podgoričanin Vaso Ulić. Za njega je crnogorska javnost prvi put čula 2017.godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Dok je za veći dio crnogorske javnosti on bio nepoznanica, nadležni organi Australije tvrdili su da je riječ o osobi koja upravlja jednom od najopasnijih kriminalnih organizacija na njihovom prostoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PETICIJA PROTIV SMJENE MINISTARKE PROSVJETE: Trebamo stručnjake umjesto političkih kadrova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Peticijom Prosvjetne zajednice, koju su podržale brojne NVO, traži se da, uprkos političkoj trgovini, ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović ostane na čelu tog resora. Za razliku od svojih prethodnika, za sedam mjeseci, pokazala je rezultate, a to je ono što politici najviše i smeta

 

 

Prosvjetna zajednica Crne Gore pokrenula je peticiju kojom traže da se ne smjenjuje ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarki mandat treba da se završi u sklopu političkog dogovora oko rekonstrukcije Vlade, a na njeno mjesto planira se kadar Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Neouobičajeno u praksi u kojoj je obrazovanje odavno zarobljeno politikom jeste ova peticija i podrška za ministarku od strane civilnog sektora.

Početak njenog mandata nije obećavao. Obilježio ga je štrajk prosvjetara u kome se Vlada a i Ministarstvo prosvjete nijesu najbolje snašli. Ipak, početno zastrašivanje i ,,isljeđivanje” direktora škola zamijenjeno je pregovorima i kakvim-takvim dogovorom.

Ono što je značajno je iskorak u dosadašnjoj praksi polaganja eksternih ispita. Za kratko vrijeme Ministarstvo prosvjete je uspjelo da od prošlogodišnjeg neregularnog polaganja, dodatno obilježenog skandaloznim ponašanjem roditelja „prepisivača“ i podrškom koju su im dali tadašnji čelnici resornog Ministarstva, na uštrb prosvjetara koji su pokušali ozbiljno raditi svoj posao,  napravi sistem koji je onemogućio prepisivanje i pokazao pravo – poprilično loše stanje u obrazovanju. Tako su nam rezultati ovogodišnjeg testiranja donijeli, u odnosu na prethodne tri godine, jedva do tri puta više jedinica. Dok je odličnih bilo tri do četiri puta manje. Razlog nije ispodprosječna generacija maturanata i polumaturanata, nego to se što ove godine testovi nijesu dijelili povlašćenima uoči ispita, a učenici nijesu mogli prepisivati tokom testiranja.

,,Simptomatično je da učenik ima jedinicu na eksternoj provjeri znanja, a nosilac je Luče“, istakla je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ona se izdvojila od većine članova (ne samo ove) Vlade, tako što je kompententno govorila o svom resoru, uočavala mane i tražila rješenja. Kaže da je bila zaprepaštena uslovima zatečenim tokom obilaska  pojedinih škola. Uvjerila se da u pojedinima nema osnovne opreme da se izvodi, na primjer, nastava iz fizike, hemije, biologije. Zato je najavila ozbiljnija  ulaganja u infrastukturu.

Govorila je i o nekim tabu temama obrazovanja u Crnoj Gori, pa je za razliku od prethodnih ministara, pomenula da treba da se radi sa roditeljima koji pritiskaju nastavnike da djeci daju bolje ocjene. Pošto   praksa pokazuje da roditelji prelaze granicu i upliću se u nastavni proces.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PRIPREMNE RADNJE ZA NOVOG, STAROG DIREKTORA RTCG: Ostavka bez smjene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon pet presuda da je nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG, Boris Raonić sada ima priliku da nakon ostavke na novom konkursu bude reizabran. Ovaj put zakonito.  Uz blagoslov političara i tužilaštva

 

 

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je u utorak ostavku, nakon čega ga je Savjet RTCG imenovao za vršioca dužnosti i raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

,,Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog drektora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da je upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše”, navodi se u ostavci Raonića.

Imenovanje Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović-Veličković.

,,Boris Raonić se iživljava nad Javnim servisom na način koji mu padne na pamet i za sve ima podršku Savjeta čiji su članovi puki izvršitelji naloga koji uvijek djeluju organizovano i mimo logike, što je konstatovala i Agencija za sprječavanje korupcije koja je za takvo ponašanje rekla da ukazuje na korupcuju. Iživljavanje je podnošenje ostavke na funkciju koju je obavljao u nezakonitom mandatu sa objašnjenjem da će se tako stvari dovesti u red i momentalno samokandidovanje i imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne završi konkurs za izbor novog generalnog direktora koji će biti raspisan u skladu sa Zakonom koji je pisao sam za sebe”, kaže za Monitor Camović-Veličković.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Raonić  sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Camović-Veličković podsjeća da je Sindikat medija prije usvajanja seta medijskih zakona upozorio poslanike na scenario koji se sada realizuje u Javnom servisu: ,,A to je podnošenje ostavke i raspisivanje konkursa za novi izbor generalnog direktora kako bi se preduprijedile pravosnažne sudske presude koje se čekaju i po kojima bi morao da bude razriješen. Pošto nijesmo naišli na razumijevanje većine u Skupštini, odnosno njima je ovaj ishod sasvim prihvatljiv i poželjan, imamo priliku da gledamo Raonićevu predstavu u kojoj se ruga svima nama, a najviše sudstvu čije presude ne poštuje i tužilaštvu koje nije u stanju duže od godinu da saopšti stav o podnijetim krivičnim prijavama protiv članova Savjeta koji nisu sproveli pravosnažnu sudsku presudu već reizabrali Raonića i protiv njega samog i pravnika RTCG koji su ih podstrekavali i orkestrirali taj reizbor. Sve se moglo izbjeći ali očigledno je bio cilj da se baš ovo ne izbjegne”.

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada su potvrdile  da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata u avgustu 2021., a zatim u julu 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet zbog reizbora Raonića, u kome su saslušani osumnjičeni članovi Savjeta RTCG Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru. Taj predmet je spojen sa drugim, koji se vodi protiv Raonića, kao i predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog osnova sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj putem podstrekavanja članova Savjeta.

Nakon što su preispitivali ovaj slučaj duže od godinu iz SDT-a su ga proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

,,Više od 12 mjeseci se izmišljaju razlozi da SDT ne završi postupak izviđaja, a preko medija se daju besmislena objašnjenja da se čeka vještačenje glasačkih listića sa sjednica Savjeta RTCG.Ovo upućuje na zaključak da su i SDT i vrhovni državni tužilac pod političkim uticajem jer su imali vremena da ovaj slučaj riješe i da ne dođemo u situaciju da osoba koja je dva puta nezakonito izabrana, u potpunosti svjesna da krši zakon, ponovo dobije priliku da u narednom mandatu vodi RTCG. Od osobe koja svjesno krši zakon su samo gori njegovi sadašnji politički mentori Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević”, saopštio je Goran Đurović, direktor Media centra.

Pored odlučivanja o direktoru, Savjet je za ombudsmana Javnog servisa imenovao Todora Brajkovića. On je bio kandidat i na prošlom konkusu koji je poništen, a upitna je bilo njegovo iskustvo od 10 godina u audio-vizuelnim medijima. Brajković ima i lične veze sa predsjednikom Savjeta Drljevićem, jer je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara, čiji je predsjednik Drljević.

,,Iživljavanje je i izbor čovjeka za kojeg je jasno običnim čitanjem uslova konkursa da ne ispunjava uslove za ombudsmana baš na to mjesto kojem nije dorastao, a samo zato što je prijatelj predsjednika Savjeta Veselina Drljevića i zbog usluge Danu koji je aktuelne okupatore Javnog servisa zadužio makar sa tim što se u tim novinama ne može pročitati ni slovo o onome što se u RTCG dešava unazad tri godine”, ističe Camović-Veličković. Objašnjava i da je novi ombudsman sportski novinar Dana, što je navedeno kao konflikt interesa u samom Zakonu: ,,Upoznala sam sa tim članove i članice Savjeta prije nego što su glasali, ni osvrnuli se nisu”.

Za sada se većina Savjeta RTCG ne osvrće na pravila i zakone, a ni tužilaštvo na krivične prijave koje su podnijete zbog takvog načina rada.

Novi Zakon o RTCG predvidio je smanjenje uticaja političara iz Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore na izbor članova Savjeta. Međutim, novi saziv Savjeta će početi sa radom tek sredinom sljedeće godine.

Do tada, nekritičkom promocijom političara Javni servis može i dalje da se bavi, sa sve Savjetom i novim, starim direktorom.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo