Povežite se sa nama

SVIJET

PROTJERIVANJE RUSKIH DIPLOMATA: Olujna vremena

Objavljeno prije

na

Ocjene analitičara kreću se od toga da je treći svjetski rat sada bliži nego ikada od Kubanske krize 1962, do umirujućih mišljenja da mjere vodećih zapadnih zemalja i njihovih saveznika protiv Rusije nisu toliko ozbiljne kao što je izgledalo po objavljivanju u ponedeljak, 26. marta.

Najveći broj ruskih diplomata za sada protjeruje SAD – 60 ljudi, uglavnom obavještajaca, među kojima je i 12 diplomata u UN. Donald Tramp je naredio i zatvranje ruskog konzulata u Sijetlu. Radi se o ,,najvećem protjerivanju ruskih obavještajaca od Hladnog rata”, napisao je na Tviteru američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman.

Protjerivanje preko 100 ruskih diplomata uslijedilo je pošto su početkom marta u britanskom gradu Solzberiju na klupi u parku nađeni bez svijesti bivši ruski vojni obavještajac Sergej Skripalj i njegova 33. godišnja ćerka Julija. Skripalj je 2006. u Moskvi osuđen za izdaju zbog odavanja informacija britanskoj tajnoj službi MI6. Razmijenjen je sa još dvije osobe 2010. za l0 tzv. ruskih ,,spavača” uhapšenih u SAD.

Zdravstevno stanje Skripalja i njegove kćerke, koja je dan prije trovanja doputovala u posjetu ocu iz Moskve gdje živi, veoma je kritično. Vlasti Velike Britanije tvrde da je u trovanje Skripaljevih nervnim gasom A-234 umiješana Rusija, što ova uporno negira.

Moskva poručuje da će uzvratiti istom mjerom svim državama koje su protjerale njene diplomate ili obavještajce. Ranije je u odgovu na potez Londona, protjerala 23 člana ambasade Velike Britanije.

Britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu je rekla da odluka o protjerivanju više od 100 ruskih diplomata iz niza država pokazuje da se radi o koordiniranoj poruci prema pokušajima Rusije da ignoriše međunarodne zakone. Obećala je da će biti usvojeno još dugoročnih mjera protiv Rusije.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson napisao je na Tviteru da ,,Rusija ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo. Svijet je jasno rekao da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, a ono se manifestuje od Sirije do Solzberija. Ljudima je toga dosta i zato imamo ovakav moćan globalni odgovor”. Predsjednik Predstavničkog doma Kongersa SAD Pol Rejn smatra da su dokazi koje je dala Velika Britanija veoma jasni. ,,To Rusija radi i to je uradila. To se ne smije tolerirati. Civilizovane nacije ne rade ovako nešto”. Odluku o masovnom protjerivanju ruskih diplomata pozdravio je oštri kritičar Bijele kuće i zvaničlne Moskve, republikanski senator Džon Mekejn. I NATO je odlučio da uskrati akreditacije sedmorici ruskih diplomata akreditovanih u Alijansi.

Ministaratvo spoljnih poslova u Moskvi saopštilo je da ,,protjerivanje diplomata neće pomoći da budu pronađeni krivci za trovanje” Skripalja, kao i da nije primilo dokaze o umiješanosti Rusije u taj slučaj. Optužilo je saveznike Velike Britanije da ,,slijepo slijede principe evroatlantskog jedinstva na uštrb zdravog razuma.”

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov potez administracije predsjednika Trampa osudio je kao nepromišljen i provokativan. SAD ,,uništavaju ostatke rusko-američkih odnosa”, a Vašington će biti odgovoran za posljedice, rekao je ambasador Antonov poručivši da će Moskva ,,adekvatno odgovoriti”.

Iako su odnosi između Velike Britanije i EU zategnuti zbog Breksita premijerka Tereza Mej je uspjela da uvjeri svoje kolege na osnovu onoga što znaju tajne službe. „Agresija Rusije cilja na čitavu Evropu”, rekla je Mej. Evropski čelnici su ojačali poziciju Mejove prema Vladimiru Putinu, no, ona je u svojoj zemlji pod pritiskom zato što se smatra da katastrofalno upravlja izlaskom Velike Britanije iz EU. Prijete joj novi izbori koji bi je oduvali s funkcije.

EU je u najvećoj krizi u posljednjih nekoliko decenija. Duboke su pukotine između 27 zemalja. Upotrijebljen je oproban instrument politike moći: kada na unutrašnjopolitičkom planu ne ide, traga se za vanjskim neprijateljem koji će sve ujediniti.

Evropska se solidarnost pokazala i u odnosu na Trampove prijetnje „trgovinskim ratom”. EU je zaprijetila protivmjerama, poslala pregovarače u Vašington i dobila na vremenu. U slučaju trgovinskih ratova sve strane mogu samo izgubiti – opomenut je Tramp.

Na polju spoljne politike u SAD se naziru sve tamniji oblaci. Imenovanjem „jastreba” Džona Boltona za savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD možda su ugroženi razgovori sa Sjevernom Korejom. Atomski sporazum s Iranom mnogi su već otpisali. Evropljani razmišljaju šta bi mogli spasiti ukoliko SAD napusti ugovor. Oko Irana prijeti velika međunarodna kriza, u vrijeme kada na Bliskom istoku bijesni rat u Siriji, a Turska pojačava borbu protiv Kurda.

EU je u takvoj situaciji zaokupljena da osigura preživljavanje u ekstremno olujnim vremenima. Šefovi vlada su shvatili da su samo zajedno jaki kako bi izdržali napade starih neprijatelja i bivših prijatelja- komentarišu mediji u njemačkoj.

U javnom mnjenju najznačajnijih država EU ocjenjuje se da nema konačnih dokaza za rusku umiješanost u trovanje Skripaljevih već se radi o pretpostavkama i logičkim zaključcima. Logika pokazuje u pravcu Rusije. No, postavlja se pitanje da li je pametno upuštati se na osnovu logike u politiku eskalacije i zatezanja odnosa sa Rusijom. Island je čak najavio bojkot Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Jirgen Tritin, jedan je od najznačajnijih političara njemačkih Zelenih i poslanik u Bundestagu, smatra da bi čovječanstvo veoma brzo moglo imati hladni rat. ,,Mislim da to nije pametno. U svemu gdje hoćemo da Rusija promijeni ponašanje – bez obzira na to radi li se o Siriji ili o raspoređivanju raketa srednjeg dometa – novi hladni rat nije od pomoći, već je možda i štetan”.

Odgovor Zapada na izazove iz Moskve je najnoviji u nizu događaja koji se pripisuju Putinu, počev od ubistva drugog ruskog prebjega špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006; ili advokata i antikorupcijskog aktiviste Sergeja Magnickog u zatvoru u Moskvi 2008; ruska invazija na Gruziju i Ukrajinu 2014; obaranje putničkog aviona malezijske aviokompanije MH 17 nad Ukrajinom; bombardovanja u Siriji, hakovanja i internet napadi, miješanja u izborne procese u SAD 2016.

Najuticajnije zapadne zemlje su isključile Rusiju iz Grupe osam (G8) i zavele joj bolne ekonomske sankcije. Rusija je, zajedno s Kinom, označena kao strateški rival u najnovijoj nacionalnoj bezbjednosnoj strategiji SAD. NATO je ojačao svoju istočnu granicu. Putin je odgovorio raspoređivanjem novih nuklearnih oružja koja bi mogla da unište Floridu.

Analitičari ovoj slici dodaju i Trampovu nepredvidivost, kao i prošlonedjeljnu odluku o imenovanju ratobornog Boltona. Agresivnost je dostigla nove nivoe. ,,Treći svjetski rat je bliži nego ikada od vremena kada su Kenedi i Hruščov razriješili krizu na Kubi prije 56 godina”, smatra analitičar Fil Batler.

Ima i ovakvih mišljenja – ukoliko je Putin naredio upotrebu bojnog otrova radi trovanja bivšeg špijuna, onda je protjerivanje ruskih diplomata slab i neodgovarajući odgovor Velike Britanije i NATO. Upotreba takvog otrova može biti smatrana agresijom na suverenu državu. Ukoliko Rusija, kao što tvrde iz Kremlja nije umiješana u pokušaj ubistva, onda je kampanja koju je pokrenuo Zapad, veoma rizična i mogla bi da ima ozbiljne posljedice.

Crnogorski slučaj

Uz početak predsjedničke izborne kampanje javnost je uzbunila vijest, da je Vlada Crne Gore povukla saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori i proglasila ga personom non grata.

Iz Vlade je objašnjeno da Crna Gora ovu odluku ,,donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preuzetim od strane članica EU i NATO”, a u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji UK koji je, kako su rekli , Vlada u znak solidarnosti sa britanskim partnerima jasno osudila.

Ubrzo je predsjednički kandidat Marko Milačić na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da je Boro Đukić počasni konzul RF kojem je uskraćena saglasnost za djelovanje. Milačić je tu odluku Vlade ocijenio kao direktan napad na Rusiju ali i na njegovu predsjedničku kandidaturu.

Pred donošenje Vladine odluke geopolitički analitičar Blagoje Grahovac je ocijenio da protjerivanje ruskih diplomata nije čudo, jer se kako tvrdi bave obavještajnim a ne diplomatskim radom. Grahovac smatra da je Crna Gora odavno zarobljenik u borbi Istoka i Zapada. „Najveća nesreća Crne Gore je u tome što je aktuelna vlast talac i jednih i drugih. Ta odluka o protjerivanju neće biti odluka Crne Gore”, kazao je Grahovac. On je ponovio svoju raniju ocjenu da su u ustoličenju aktuelne vlasti veliki udio imale tajne službe ,,među kojima je prednjačio KGB”.

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac upozoravao je da ne bi bilo pametno da Crna Gora protjera ruske diplomate. ,,Zbog sumnji koje još nijesu dokazane, vodi se kampanja koja će uveliko da pogorša globalne odnose u međunarodnoj zajednici. Nadam se da Crna Gora neće to uraditi, da se neće istrčavati i solidarisati sa onima koji su već odluku donijeli”, kazao je Lukovac za Antenu M. Odluka je ipak donijeta, doduše, nepoželjan je postao ruski diplomata, domaćeg porijekla.

Provladina Pobjeda je objavila da je počasni konzul Boro Đukić jedan od osnivača Prave Crne Gore, na čijem čelu se nalazi Marko Milačić. Pozvala se na izvore bliske Ministarstvu javne uprave. Ako je tako, podatak koji objavljuje Pobjeda je sigurno bio poznat vlastima. Očito su tempirale trenutak kad da preduzmu mjere.

Učešće ruskog diplomatskog predstavnika u formiranju političkih stranaka u Crnoj Gori je protivno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim predstavnicima, ocijenila je Pobjeda. Đukić je, prema izvorima tog lista, ranije bio zaposlen u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova.

Kako pišu Vijesti postoji mogućnost da Moskva uzvrati istom mjerom i vrati jednog crnogorskog diplomatu u Podgoricu.

Lista

Zemlje koje su do srijede, 28. marta protjerale ruske diplomate: SAD – 60, Velika Britanija – 23, Ukrajina – 13, Kanada, Nemačka, Francuska i Poljska – po četiri, Češka Republika, Litvanija i Moldavija – tri, Španija, Holandija, Danska, Italija, Albanija i Australija – dva, Mađarska, Švedska, Hrvatska, Rumunija, Finska, Norveška, Estonija, Letonija, Makedonija, Belgija i Crna Gora – po jednog.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PUTINOV REŽIM ZAVODI INFORMATIVNU CENZURU: Internet slobode u Rusiji na izdisaju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rusija je još 2012. godine usvojila set zakona kojima se ograničavaju slobode surfovanja na internetu. Sistem kontrole je kasnije širen, a cenzura interneta se posebno pogoršala nakon početka agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine. Roskomnadzor, državni regulator, je široko krenuo u blokade svih internet sadržaja kritičnih prema zvaničnoj politici Kremlja

 

Rusija je još 2012. godine usvojila set zakona kojima se ograničavaju slobode surfovanja na internetu tako što je uvela listu zabranjenih web stranica kojima se ne može pristupiti sa ruskih IP adresa. Uzrok su bili masovni protesti u Moskvi i drugim gradovima nakon brojnih optužbi za pokradene parlamentarne izbore u decembru 2011. i predsjedničke izbore u martu 2012. godine koji su vratili na tron Vladimira Putina koji je prije toga upravljao zemljom sa mjesta premijera. Zakon je ponovo dorađen naredne godine i njime su zabranjene sve internet stranice koje se sumnjiče „za ekstremizam“, „pozivanje na ilegalna okupljanja“ i „promjenu poretka“ čime su etiketirani oni koji su se suprostavljali sveprisutnoj kleptomaniji i korupciji u državnom vrhu. Iduće godine su zabranjene i web stranice koje vrše „uticaj na stanovništvo zemlje, pogotovo mlade ljude, sa namjerom da oslabe kulturne i duhovne vrijednosti“.

Ruski Sistem operativno-istražnih mera (SORM) zahtijeva od telekomunikacionih operatera da instaliraju hardver koji dobijaju od Federalne službe bezbjednosti (FSB) – nasljednice KGB-a. Hardver omogućava glavnoj špijunskoj agenciji da  nadgleda metapodatke i sadržaj komunikacije korisnika, uključujući telefonske pozive, elektronsku poštu i istorijat pretraživanja weba. Metapodaci se mogu dobiti bez naloga suda. Sistem je 2014. godine proširen i na platforme društvenih medija, a Ministarstvo komunikacija je naložilo kompanijama da instaliraju novu opremu koja može koristiti Paket duboke inspekcije (DPI) kojim se mogu detaljno i bez ikakve kontrole špijunirati ruski građani.

Zakon Jarovaja iz jula 2016. godine zahtijeva da svi web servisi pohranjuju korisničke podatke ruskih građana na serverima unutar zemlje. Od telekom operatera se traži da čuvaju snimke telefonskih razgovora, tekstualnih poruka i internet saobraćaja korisnika do 6 mjeseci, kao i metapodatke do 3 godine. Ovi podaci, kao i „sve druge potrebne informacije“ dostupni su vlastima na njihov zahtjev  bez sudskog naloga. Sajtovi koji ne ispunjavaju ovaj zahtjev mogu lako doći pod udar vladinih mjera. Slična rješenja je ranije u praksi kod nas sprovodila Demokratska partija socijalista (DPS) tako što su Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) mogli na svoju ruku pristupati podacima o komunikaciji građana kod mobilnih operatera.

Ranijom legislativom ruske Dume koja je maskirana kao „borba protiv terorizma“ i dopunjena avgusta 2014. godine zahtijeva od operatera besplatnih pristupnih tačaka bežičnog interneta ili Wi-Fi (npr. u restoranima, bibliotekama, kafićima itd.) da prikupljaju osobne podatke svih korisnika, identificiraju ih pomoću pasoša i pohranjuju podatke.

Od januara 2018. godine, kompanijama registrovanim u Rusiji kao „organizatorima širenja informacija“, kao što su aplikacije za razmjenu poruka na mreži, nije dozvoljeno da imaju korisnike bez identifikacije.

Cenzura interneta se dodatno pogoršala nakon što je Putin otpočeo agresiju na Ukrajinu u februaru prošle godine. Roskomnadzor, državni regulator, je  krenuo u blokade svih internet sadržaja kritičnih prema zvaničnoj politici Kremlja. Na listi zabrana su se našle i popularne društvene platforme kao Twitter, Facebook, Instagram jer su odbile da objavljuju kremaljsku ratnohuškačku i nacionalističku propagandu sa RT televizije i Sputnjika. Stranice organizacija za ljudska prava (Human Rights Watch, Amnesty International) i portali poznatih medijskih kuća – BBC, Glas Amerike, Dojče vele, Meduza itd. su takođe blokirane samo zbog kritike Putinovog ratnog pohoda.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NEREDI U BRAZILU: Igre sa demokratijom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Situacija u Brazilu nekoliko dana nakon nasilnih protesta je mirna, no mediji prenose da i dalje postoji bojazan od sličnih scenarija. Nova brazilska vlada se u svojim prvim danima suočila sa gomilom problema koje će morati rješavati brže nego što je očekivala. Od toga će umnogome zavisiti ostatak njenog mandata

 

U prošlom broju našeg nedjeljnika sumirali smo godinu za nama i naveli kako su neke zemlje Južne Amerike prešle put od krajnje desnice ka vladama lijeve orijentacije. Desetak dana kasnije u Brazilu, jednoj zemlji sa pomenutim promjenama, haos. Mnogi brazilski scenario porede sa upadom pristalica Donalda Trampa, inače saveznika bivšeg brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, u američki Kapitol 6. januara 2021. Prije ravno dvije godine.

Bolsonaro je izgubio od Luiza Injacia Lule da Silve izborima u oktobru, ali su njegove pristalice odbile da prihvate tanku pobjedu suparnika i izborne rezultate. Kampovale su u blizini vojnih objekata, tvrdeći da su izbori pokradeni. Bez dokaza kojima bi potkrijepili tu tvrdnju. Značajan broj njih apelovao je na vojsku da svrgne izabranu vladu, a hiljade su marširale u nedjelju na glavni grad. Potom su upali u predsjedničku palatu, zgradu Kongresa i vrhovni sud. Razbijali su prozore, namještaj i opremu, uništavali umjetnička djela i službene dokumente.

Do dramatičnih akcija i scena dolazi nedelju dana pošto je Lula, veteran na političkoj sceni te zemlje položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika. Novi brazilski predsjednik je suparničke demonstrante nazvao vandalima i fašistima.

Dan nakon što su napali sve tri grane vlasti u pokušaju da sruše demokratski izabranu vladu, Fred Aruda, brazilski ambasador u Londonu, rekao je: „Ono što se juče dogodilo u Brazíliji bilo je groteskno. Neuspjeli napad na naše institucije. Kao što je rekao predsjednik Lula, demokratija zahtijeva od ljudi da poštuju institucije”. Upozorio je da će akteri napada osjetiti svu snagu zakona, napominjući: „I svjedočiće neželjenim posljedicama svojih postupaka. Brazilska demokracija izranja još jača iz takvih mračnih epizoda“. Iz napadnutih institucija objavljeno je zajedničko saopštenje: „Pozivamo društvo da ostane mirno u odbrani mira i demokratije. Zemlja treba normalnost, poštovanje i socijalnu pravdu”.

Ministar pravde Flávio Dino rekao je da je oko 1500 ljudi uhapšeno tokom i nakon nemira, a policija je počela sa praćenjem onih koji su platili desetine autobusa za prevoz protestanata. Forenzički dokazi, uključujući otiske prstiju i fotografije, koristiće se za pozivanje ljudi na odgovornost. Ministarstvo pravde postavilo je e-mejl za primanje „informacija o teroristima koji su upali i uništili” vladine zgrade, a radi se i na pretraživanju slika kako bi se identifikovali izgrednici.

Bezakonje su osudili političari, svjetski čelnici i većina Brazilaca. Nakon telefonskog poziva u ponedjeljak, Lula i američki predsjednik Džo Bajden objavili su zajedničku izjavu u kojoj stoji da brazilska demokratija i slobodno izražena volja građana ima nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država.

Da je u Brazilu  stanje kopmpleksno pisao je švajcarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ). „Radikalizovane pristalice Bolsonara jedva da su naišle na otpor tokom osvajanja i uništvanja: iako se danima znalo da će protestovati protiv Luline vlade u Braziliji, samo nekoliko stotina vojnika iz nacionalnih interventnih snaga Força Nacional bilo je poslato da zaštite zgrade. Samo nekoliko njih koristilo je suzavac ili pokušalo da se odupre naletu. Na društvenim mrežama postoje video snimci bezbjednjaka koji prijateljski ćaskaju sa napadačima. Tek kada je predsjednik Lula u nedjelju popodne oduzeo upravi prestoničkog okruga komandu nad bezbjednosnim aparatom i prenio je na saveznu vladu do 31. 01. policija je brzo reagovala i u ranim večernjim satima uspjela da oslobodi zgrade“.

Nakon nedjeljnog haosa, u ponedjeljak nove slike. Ljevičarske organizacije u gradovima uključujući Sao Paulo i Rio de Žaneiro marširale su u znak podrške novoizabranom predsjedniku. „Nema amnestije!”, skandirali su tražeći kazne za izgrednike od prethodnog dana.

Mediji su nakon ovih događaja analizirali situaciju u Brazilu i ocijenili da je Lula sa svojim saradnicima odlučio da ne proglasi vanredno stanje, jer bi tada vojska  preuzela skoro svu vlast. U novim političkim strukturama na vlasti u Brazilu postoji bojazan da svi generali ne bi sprovodili njegova naređenja. Među njima ima i Bolsonarovih ministara i onih koji su podržali proteste.

Bolsonaro je kritikovao ovakav način izražavanja neslaganja sa politikom u jednoj demokratskoj zemlji, ali u skladu sa svojom strategijom od gubitka izbora nije nedvosmisleno tražio od svojih pristalica da prestanu sa protestima. Usput je napravio paralelu sa sličnim situacijama iz 2013. i 2017. godine kada su izgrednici bili iz redova druge političke opcije. Bivši predsjednik otputovo je u Sjedinjene Američke Države uoči nereda u Braziliji. Neki smatraju kako bi izbjegao odgovornost za ono što je uslijedilo. Nakon što su mediji postavili pitanje njegovog statusa u SAD-u izašle su informacije o njegovom bolničkom tretmanu na Floridi. Bolsonaro se liječio od bolova u crijevima povezanih sa ubodom nožem koji je pretrpio tokom izborne kampanje 2018. godine.

Pobuna pro-Bolsonarovaca bila je jadna, smatraju brojni analitičari i slažu se da je za sada uspjela u jednom. Ojačala je predsjednika Lulua.

NZZ ovako  analizira situaciju u Brazilu: „Vrhovni sud koji kontroliše Luluin prijatelj glavni sudija Alexandre de Moraes koji je svojim odlukama zamrzao sve antikorupcione sudske procese protiv Lulua i tako mu omogućio da se uopšte kandiduje za predsjednika Brazila, a potom odbacio sve primjedbe na izborni proces i proglasio Lulua za pobjednika, je suspendovao Ibaneisa Rochu, guvernera Brazilije, na tri mjeseca. Rocha se smatra saveznikom Bolsonara i već je pokazao nezaiteresovanost u procesuiranju demonstranata tokom nasilnih nereda prije tri nedjelje i pokušaja atentata neposredno prije stupanja na dužnost“. U međuvremenu su uhaošeni i neki visoki funkcioneri prethodne vlasti.

Da je situacija u Brazilu dramatičnija nego što izgleda pokazuje i monitoring društvenih mreža. Na zahtjev brazilske vlade, društvene mreže počele su sa čišćenjem svojih platformi od bilo kakvog sadržaja koji podstiče nasilje, izvijestila je novinska agencija RojtersMeta, pod kojom funkcionišu Fejsbuk i Instagram, rekli su da su nedjeljni nemiri u Braziliji označeni kao „nasilan događaj”, te će stoga svaki sadržaj koji ga podržava ili hvali biti uklonjen. Guglova platforma JuTjub na sličan način „pomno prati” situaciju, a njihov tim uklanja problematične sadržaje. To uključuje „streamove uživo i video zapise koji podstiču nasilje”. Aplikacija za razmjenu poruka Telegram takođe sarađuje sa brazilskom vladom na provjeri činjenica. Sve ovo je reakcija na situaciju uoči nedjeljnih događaja, kada su Bolsonarove pristalice dijelile na društvenim mrežama svoje planove mobilizacije, grupisanja i provale u vitalne vladine zgrade.

Situacija u Brazilu nekoliko dana nakon nasilnih demonstracija je mirna, no mediji prenose da i dalje postoji bojazan od sličnih scenarija. Nova brazilska vlada se već u svojim prvim danima suočila sa gomilom nevolja koje će morati rješavati brže nego što je očekivala. Od toga će umnogome zavisiti ostatak njenog mandata.

Dragan LUČIĆ

Komentari

nastavi čitati

SVIJET

2022.: Pregurali COVID krizu, stigle nove

Objavljeno prije

na

Objavio:

Budući istoričari mogli bi imati pune ruke posla kada se uhvate u koštac sa 2022. godinom. Ona je donijela zaborav, korona virus, ali i mnoge događaje koji bi mogli postati prekretnica u iščitavanju nove istorije Evrope. I veliki rat je ponovo zakucao na vrata

 

Nakon što nam je virus COVID-a dvije godine disao za vratom , konačno smo ušli u stabilniji period tokom 2022.  Brojke umrlih i oboljelih od korone su počele značajno da padaju, a onda su se probudili stari uspavani virusi mržnje, podjela i zakulisnih igara. Nije ni čudo što svijet mnogima izgleda kao početkom prošlog stoljeća.

Budući istoričari mogli bi imati pune ruke posla kada se uhvate u koštac sa 2022. Ona jeste donijela smirivanje pandemije  ali je donijela mnoge događaje koji bi mogli postati prekretnice u iščitavanju nove istorije Evrope. I veliki rat je ponovo zakucao na vrata. Uz povremene prijetnje nuklearnim glavama.

Kada se podvuče crta 2022. je donijela više loših nego dobrih vijesti. Većina njih će se nastaviti i u narednoj godini.

Svjetsku politiku obilježile su promjene. Velika Britanija je ove godine imala čak tri osobe u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu. Nakon pada vlade Borisa Džonsona i beskrajnog broja skandala koji su je ispratili, naslijedila ju je vlada kratkog daha Liz Trus. Nije kome je rečeno –  Britanci u 2023. ulaze sa Riši Sunakom. On je pomogao u inžinjeringu Džonsonovog pada, pa dobio priliku da pokuša pokupiti komadiće nekadašnje imperije kao prvi tamnoputi britanski premijer.  Prvi Indus i Azijat na čelu tamošnje vlade i najmlađi premijer u posljednjih 200 godina. Od svega ovoga, analitičarima mnogo više znači što pripada krugu najbogatijih Britanaca. Britanija je dobila i novo lice kraljevske porodice. Nakon smrti kraljice Elizabete, tron je preuzeo njen sin Čarls. Kako će se politika ove zemlje kretati znaćemo tokom naredne godine, ali izvjesno je da povratak u Evropsku uniju nije u planu.

Dobrim dijelom Evrope duvaju jaki desni vjetrovi. Ne radi se samo o standardnim bastionima malih evropskih desničara poput Mađarske i Srbije u kojima je uspjeh lidera koji se smatraju bliskim Kremlju, izazvao nelagodu u zemljama EU. Uspon krajnje desničarske stranke u Švedskoj bio je očekivan, ali to ne umanjuje jačinu šoka. Partija sa korijenima u neonacizmu, zauzela je drugo mjesto na izborima. Današnju vladu ove zemlje čine tri desne partije koje su dale svoje vojnike za mandatara i 23 ministarstva. Po međupartijskom dogovoru skroz desni Švedski demokrati nijesu ušli u vladu. Oni će sarađivati sa njom u Riksdagu i imati osoblje u vladinim kancelarijama.

Zadesnila je i Italija.  Đorđa Meloni, bivša ministarka u vladi desnog centra postala je premijerka. I njena partija vuče jake korijene. Sve do Musolinija i njegovih crnih divizija. Ne treba zaboraviti ni zamjenika premijerke. To je čuveni desničar Mateo Salvini vođa Lige. U EU se nadaju da će zbog izdašnih pomoći koje su pružali Italiji u novim strukturama imati konstruktivne partnere. Tu je 2023. da potvrdi ili demantuje.

Za kraj godine EU je potresao i veliki skandal. U aferi podmićivanja i korupcije  koja se gradi oko grčke evroparlamentarke, potpredsjednice EP Eve Kaili, dovedena je u pitanje sama srž evropske demokratije.

Ima i drugačijih priča. U nekim zemljama Evrope građani uspijevaju da skinu sa vlasti desne radikale. Sa trona su sišli Janez Janša, Bojko Borisov u Bugarskoj i Andrej Babiš u Češkoj. Emanuel Makron je odolio napadima desnih struja. „Znam da je dosta naših sunarodnika glasao za mene, ne jer nužno podržavaju moje ideje, već da djelujem kao prepreka ekstremnoj desnici“, rekao je Makron svjestan da vodi izuzetno polarizovanu zemlju.

Latinska Amerika budi nadu lijevim strujama. Trend ulijevo započet u Meksiku 2018. nastavljen je  2022. kada je demokratski socijalista Xiomara Castro postao predsjednik Hondurasa. Gustavo Petro ušao je u istoriju kao prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije, a Luiz Inacio Lula da Silva se vratio na predsjedničku dužnost pobijedivši desničara Jaira Bolsonara.

Turbulentna politička scena dovela je  do novih problema vezanih za humanitarnu krizu. Dok je ruska agresija na Ukrajinu usmjerila pažnju na ukrajinske nevoljnike, rijeke drugih izbjeglica bore se sa svakodnevnim problemima. Humanitarna situacija u zemljama poput Sirije, Avganistana, Južnog Sudana, Jemena… i dalje je očajna bez znakova razrješenja. Oko 32 miliona ljudi širom svijeta trenutno su izbjeglice, što znači da su pobjegli iz svoje domovine zbog progona, sukoba ili nasilja. Kada se uključe interno raseljeni, ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove, ali nastavljaju živjeti u svojoj domovini – broj se povećava na više od 100 miliona. Tačnije 13 miliona više nego na kraju 2021. Sirija čini petinu svjetskih izbjeglica. Mnogi aktivisti se boje da fokusiranost Zapada na saniranje ukrajinske štete iscrpljuje sredstva za humanitarne krize na drugim stranama svijeta.

Ruku pod ruku sa humanitarnom ide i prehrambena kriza. Ona je uzrokovana kombinacijom nekoliko faktora, među kojima su sukobi najveći pokretači. Klimatski šokovi uništavaju usjeve i živote te potkopavaju sposobnost ljudi da se prehranjuju, a ekonomske posljedice pandemije COVID-19 dale su svemu posebnu scenografiju.

Iranski građani protestuju. Čelnici Islamske Republike Iran su 2022. vidjeli najveći izazov otkako su došli na vlast 1979. Protesti su započeli u septembru kada je „policija morala” u Teheranu  uhapsila Mahsu Amini, kurdsku djevojku koja je ubrzo umrla u policijskom pritvoru. Narod će narednih mjeseci marširati uz slogan: „Žene, život, sloboda!”  Do decembra su iranske bezbjednosne snage ubile čak 450 protestanata na ulicama. Upornost onih koji protestuju ne jenjava, ali ni tvrdoglavost vlasti.

Od Irana do SAD-a žene se ponovo bore za svoja osnovna prava. Početkom godine vrhovni sud SAD-a udario je na prava na pobačaj u toj zemlji. Nakon odluke tog suda da opovrgne presudu Rou protiv Vejda, pravo na pobačaj će biti prepušteno pojedinačnim američkim državama na odlučivanje. Procjene su da će ovo uticati na preko šest miliona žena u državama u kojima je zabranjen pobačaj, te preko 33 miliona u onima u kojima su na snazi restriktivne mjere i onima u kojima je to pravo ugroženo.

Uz sve ove nevesele slike širom zemljinog šara treba računati i na klimatske promjene koje se intenziviraju. Prije četrdeset godina, kada su naučnici prvi put upozorili na moguću klimatsku katastrofu, to je bio problem za budućnost. Budućnost je sada. Nekada rijetki ekstremni vremenski događaji postali su uobičajeni. Mnogi djelovi svijeta su doživjeli rekordne toplotne talase koji su spalili šume i isušili rijeke. Najava vraćanja u pogon termoelektrana usljed nedostatka energenata zbog ukrajinske krize neće popraviti krvnu sliku planete.

Glavne teme su svakako i odnosi velikih sila. Dok se koplja Rusije i Zapada ukrštaju preko žitnica i ljudi Ukrajine, napetosti rastu i na istoku. Džo Bajdenova administracija je ukazala na militarizaciju Južnog kineskog mora od strane Pekinga, te naporima Kine da zastraši Tajvan. Amerikancima bode oči i veliki tehnološki napredak ove zemlje te krađa intelektualnog vlasništva. Kinezi u postupima SAD-a vide pokušaje stvaranja ukrajinskog scenarija. Sredinom novembra Bajden i Xi Jinping sastali su se na marginama samita G-20. Obećali su da će raditi na smanjenju međusobnih napetosti i saradnji u područjima poput klimatskih promjena i javnog zdravlja. Ipak, svi su sigurni da će uzajamna sumnja i zajedljivost dominirati ovom vezom u godinama koje dolaze.

Opasnost od nuklearnog oružja je nikad bliža. Devet zemalja posjeduje oko 12.700 nuklearnih bojevih glava. Otprilike 90 odsto su u vlasništvu Rusije i SAD-a. Među zemljama koje posjeduju do par stotina jedinica ovog naoružanja su Kina, Sjeverna Koreja, Izrael, Pakistan, Indija, Francuska i Engleska. Tačan broj nuklearnog oružja u posjedu svake zemlje je strogo čuvana tajna.

Novu godinu kao nijednu u novom milenijumu očekuje pregršt želja i otvorenih problema.

Ukrajinska godina

Još krajem 2021. bilo je upozorenja da će Rusija napasti Ukrajinu. Mnogi evropski čelnici, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, odbacivali su takvu ideju. Ipak 24. februara 2022. Rusija je pokrenula „specijalnu vojnu operaciju” sa ciljem „demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine”. Na iznenađenje Kremlja i većine vojnih stručnjaka, Ukrajina je izdržala početni napad, a zatim počela odbijati ruske snage. Moskva je odustala od nastojanja da zauzme Kijev i okrenula se zauzimanju regije Donbas u istočnoj Ukrajini. U septembru su Ukrajinci pokrenuli protivofanzivu kojom su oslobodili i sjeveroistočni grad Kharkiv. Šest nedjelja kasnije, ruske snage napustile su jugoistočni grad Kherson, podstakavši tako nagađanja da bi Ukrajina mogla tražiti povrat Krima, koji je Rusija zauzela 2014. Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavio je broj civilnih žrtava u ratu u Ukrajini. Po njemu utvrđena je smrt 6.884 osobe, uključujući 429 djece, između 24. februara i 26. decembra, prenijeli su mediji. Strahuje se da je stvarna brojka veća zbog otežanog prijema informacija iz ratnih žarišta. Prekid vatre ne izgleda vjerovatan na isteku 2022. Posljednjih dana godine na isteku Kremlj je odbacio ideju mirovnog plana ukrajinskog predsjednika. Moskva smatra da predlozi za okončanje rata moraju uzeti u obzir i činjenicu da su se četiri ukrajinska regiona „pridružila” Rusiji. Ukrajinski plan uključuje ova četiri regiona. Za potencijalni mirovni sporazum, suštinski zahtjevi makar jedne strane moraju da se promijene. Niko nije spreman na tako nešto.

Dragan LUČIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo