Povežite se sa nama

MONITORING

RAT KLANOVA, SMJENE I BEZBJEDNOSNA SITUACIJA: Njihovi svuda

Objavljeno prije

na

,,Bezbjednosna situacija je stabilna. Tome u prilog govore podaci o bilansima. Investitori ne ulažu milione tamo gdje je nestabilno, ” kazao je ove sedmice na premijerskom satu u parlamentu predsjednik Vlade Duško Marković, nakon žučne rasprave sa Nebojšom Medojevićem, jednim od lidera DF.

Finansijski bilansi Vlade posebna su priča i vide se golim okom. No, ništa manje vidljivi nijesu ni bilansi smrti tokom višegodišnjeg rata klanova koji potresa zemlju, zbog kog je Crna Gora dospjela i u svjetsku štampu. A rezultati koje nam premijer, kad je u pitanju rješenje tog bezbjednosnog problema, konstatno obećava i dalje – nedostaju. Pretresanje stanova bezbjednosno interesantnih osoba širom Bokokotoroskog zaliva, istina, dobro izgleda na naslovnim stranama domaćih medija, ali to svakako nije ono što se očekuje od države kad je u pitanju borba sa organizovanim kriminalom. Da rezultati i politička volja nedostaju ponovljeno je i u najnovijem radnom dokumentu Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, objavljenom početkom ovog mjeseca.

Napredak bi bio, recimo, da tužilaštvo konačno uradi nešto povodom optužbi jednog od vođa škaljarskog klana Jovana Vukotića o tome da pojedine funkcionere policije i ANB plaća mafija. Na pitanje novinara, iz Specijalnog tužilaštva su prije nekoliko dana saopštili da je taj predmet ,,u izviđaju”. Skoro godinu. Nijesu, međutim, odgovorili da li su saslušali osobe za koje Vukotić tvrdi da su na platnom spisku mafije i da li su naložili provjeru njihove imovine i pokrenuli finansijsku istragu protiv njih.

Vukotić je tvrdio da zahvaljući ,,kriminalcima sa značkama u Crnoj Gori svakog dana ginu i nedužni ljudi, jer prljavi policajci čiste teren samo za njihove prijatelje i da je to jedino što ih zanima”.

,,Kavački klan je pod kontrolom ANB, to je njihov klan”, kaže za Monitor dobro obaviješteni visoki funkcioner. Po toj verziji, škaljarski klan se otrgao kontroli, a sukob koji je nastao nakon nestanka tovara kokaina, izazvale su službe kako bi eliminisale škaljarce nakon gubitka kontrole.

Nebojša Medojević je ove sedmice u parlamentu pitao ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da li istražuju ko je u Specijalnom državnom tužilaštvu uzeo od 50.000 do 100.000 eura da omogući jednom od šefova kriminalnog kavačkog klana Igoru Božoviću da pobjegne.

Medojević je podsjetio da je Božović pobjegao iako je već postojao nalog za njegovo pritvaranje.

Optužnica protiv Božovića podignuta je krajem maja ove godine dok se on nalazio na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora zbog trgovine skoro 36 kilograma kokaina. Božović je, iako je nova optužnica u to vrijeme bila potvrđena, iz zatvora izašao početkom avgusta jer tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor. Nekoliko dana kasnije, na predlog specijalnog tužioca zakazano je ročište u vezi sa određivanjem pritvora, ali se Božović nije pojavio. Viši sud u Podgorici za njim je potom raspisao potjernicu.

,,Škaljarci su većinom van zemlje sad”, kaže Monitorov izvor. Možda se time može objasniti kratko zatišje sukoba klanova na primorskim ulicama. Rat se svakako nije zaustavio. Kako su već primijetili ovdašnji mediji, prebačen je na društvene mreže. Na ju tjubu još se nalazi petnaestominutni snimak objavljen početkom sedmice pod nazivom kavački klan.

Na snimku su pr¬vi put ob¬ja¬vlje¬ne fo¬to¬gra¬fi¬je Ra¬do¬ja Zvi¬ce¬ra, navodnog vođe kavačkog klana. Takođe, objavljene su fotografije i drugih članova te grupe i ot¬kri¬ve¬ni do sada nepoznati de¬ta¬lji poput imena država u kojima djeluju i lažni identiteti kojima se služe. Navodi se da je djelatnost ovog klana ,,ubi¬stva, iz¬nu¬de, ze¬le¬na¬še¬nje, me¬đu¬na¬rod¬ni i lo¬kal¬ni šverc i tr¬go¬vi¬na ko¬ka¬i¬nom i he¬ro¬i¬nom”, a da ,,gru¬pa dje¬lu¬je u ze¬mlja¬ma biv¬še Ju¬go¬sla¬vi¬je, Špa¬ni¬ji, Ho¬lan¬di¬ji i ze¬mlja¬ma Ju¬žne Ame¬ri¬ke”.

Objavljene su i fotografije nekretnina koje kavčani navodno posjeduju u Kotoru. Kako se navodi na snimku, oko od¬re¬đe¬nih obje¬ka¬ta po¬sta¬vljen je zid vi¬sok osam me¬ta¬ra ko¬ji je iz¬gra¬đen kao štit od mo¬gu¬ćeg na¬pa¬da sa br¬da. ,,Sa pred¬nje stra¬ne se ta¬ko¬đe na¬la¬zi zid i me¬tal¬na ogra¬da u vi¬si¬ni od pet me-ta¬ra i mno¬štvo ka¬me¬ra za nad¬zor. Gra¬đe¬vi¬ne vri¬je¬de vi¬še mi¬li¬o¬na eura. Ko je do¬zvo¬lio iz¬grad¬nju ta¬kvih obje¬ka¬ta i oda¬kle po¬ti¬ču sred¬stva za iz¬grad¬nju “, pitaju se autori snimka, najavljujući da će uskoro biti pri¬ka¬za¬ne fo¬to¬gra¬fi¬je de¬se¬ti¬na luk¬su¬znih vi¬la, sta¬no¬va, auto¬mo¬bi¬la.

Zanimljivo je da su na snimku objavljeni lični podaci kavčana, neodostupni javnosti, poput brojeva pasoša, ličnih karata, fotografije iz ličnih dokumenata.

,,To objavljuju škaljarci, iz inostranstva. Pitanje je ko im je dao snimke i povjerljive podatke. Neko njihov iz ANB. Kavčani su klan ANB, ali i Luka Bojović koji stoji iza škaljaraca ima svoje ljude u službi”, objašnjava Monitorov dobro upućeni izvor.

Medojević je za Monitor još ranije ustvrdio da je brat bivšeg premijera Aleksandar Aco Đukanović ,,pozajmio dva miliona eura pokojnom Slobodanu Šaranoviću, koji je zauzvrat dao u zalog veliki plac iza Titeksa, a koje je, po svemu sudeći Šaranović iskoristio za finasiranje osvete za smrt svoga brata, pa i za likvidaciju brata Luke Bojovića” . Navodno, to je razlog osvete škaljaraca. Medojević je za Monitor ustvrdio da je zbog te tajne koju je obznanio planirano njegovo ubistvo i da ,,braća Đukanović sprovode sve moguće mjere nadzora i pratnje”.

U najnovijem izvještaju Evropske komisije navodi se osim nedostatka rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u određenim oblastima, da je od ključnog značaja ,,pojačavanje međuresorske suradnje i čuvanje povjeriljivosti istrage”. Konstatuje se da su u ovoj oblasti evidentirani česti propusti.

Zbog propusta, tih, ali i generalno nedostatka rezultata, nema odgovornosti bezbjednosnog vrha u zemlji. Umjesto toga, uobičajeno, Slavko Stojanović, direktor Uprave policije, smjenjuje i vraća ranije smijenjene šefove centara bezbijednosti u primorskim gradovima,

Stojanović je ove sedmice smijenio šefa Centra bezbjednosti u Herceg Novom Petra Ognjenovića i na njegovo mjesto postavio Gorana Banićevića, koji je nekada obavaljao tu funkciju. Stojanović je u martu 2013. godine, mjesec dana po dolasku na funkciju direktora Uprave policije, upravo smijenio Banićevića i na njegovo mjesto postavio Miloša Vučinića.

,,Novi načelnik OB Tivat je Dragan Kontić, koji je do danas bio viši policijski inspektor u SKP. Dosadašnji načelnici CB Herceg Novi, OB Kotor i OB Tivat, Petar Ognjenović, Marko Radusinović i Milan Radović, će biti raspoređeni na druge poslove i zadatke, shodno potrebama službe”, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju Uprave policije se konstatuje da ,,dinamika borbe protiv organizovanog kriminala i dosadašnje i buduće funkcionisanje operativnog štaba Boka, osim planiranja svih policijskih aktivnosti, zahtijevaju i određene kadrovske promjene, kako bi uspješne policijske aktivnosti na suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa bile nastavljene i intenzivirane”. Najavljeno je i da će biti novih kadrovskih promjena.

Šta stoji iza posljednjih smjena u policiji nije poznato. Sigurno je međutim da javnost za sada nije primijetila rezultate čestih kadrovskih rokada u policiji. Jedni te isti kadrovi koji se šetaju s mjesta na mjesto, ne daju rezultate. Bar ne kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. Možda rezultata ima na nekim drugim poljima. Posebno ako se ima u vidu da se iza kadrovske kombinatorike, prema nekim pojašnjenjima, kriju interesni sukobi klanova u vlasti.

Ono što se ne mijenja je i sami vrh bezbjednosnog sektora. Kao da su najuspješniji. Ostaje nam da vjerujemo ili premijeru ili sopstvenim očima.

KAKO NAS VIDE INOSTRANI PORTALI
Visoka stopa ubistava

Krajem novembra ovdašnji i regionalni mediji prenijeli su navode pojedinih inostranih portala koji Crnu Goru vide kao zemlju sa visokom stopom ubistava.

Portal Inteligencefusion.co.uk tako konstatuje da ,,Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsjećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana”.

Inostrani mediji ukazuju da se broj ubistava u Crnoj Gori ove godine nije smanjio i navode da su ubistva počinjena u ratu kotorskih klanova, izvršena na najmonstruozniji način.

,,Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama, pa ubijaju i mlađe momke i starije ljude, napadaju porodice, a dešavale su se i tragedije u kojima su živote u jednom događaju gubile po dvije osobe”, navode.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

JAVNE TAJNE POLICIJSKE TORTURE: Kriminalci sa značkom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nasilje i pokušaji da se ono zataška, prepoznatljiv su obrazac postupanja crnogorske policije duže od 30 godina. A možda i danas. Novitet su dokazi o sveprožimajućoj saradnji sa narkoklanovima

 

Crnogorska stvarnost. Dio visokorangiranih policajaca sarađivao je, a neki možda i dalje sarađuju, sa kriminalnim klanovima čiji se pipci protežu od Južne Amerike do Australije. Drugi su mučili ljude, snimali svoje iživljavanje nad uhapšenim/otetim i dijelili snimke na mrežama za koje su, nekada, računali da će ostati van vidnog polja kolega iz policije i konkurentskih organizovanih kriminalnih grupa.

Upućeni pretpostavljaju da su tim snimcima svojim šefovima dokazivali uspješno obavljen zadatak. Analitičari ukazuju kako je među kompromitovanim policajcima bilo i onih koji su pripadali i jednoj i drugoj grupi – korumpiranih i sadistički nastrojenih.

Od sredine marta, zbog navodne saradnje sa kavačkim narkoklanom,  uhapšeno je više bivših i sadašnjih pripadnika crnogorske policije. Počev od pomoćnika direktora Uprave policije zaduženog za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića, pa do službenika kriminalističko obavještajne analitike iz Bijelog Polja Dragana Kojovića koji je uhapšen u srijedu, dok je pokušavao da napusti Crnu Goru.

Prema dostupnim informacijama, prvi je sarađivao sa kavčanima  a drugi sa kriminalnom grupom specijalizovanom za šverc marihuane. Ta grupa nije koristila Skaj aplikaciju već Anom, konkurentski program koji je u međunarodni svijet kriminala podmetnula FBI, kako bi nadzirala njihove komunikacije i operacije. Otud su dešifrovani podaci stigli u Crnu Goru. Skupa sa onima koje je, vezano za Skaj aplikaciju, dostavio Europol.

Problem je što se u Podgorici ti podaci sporo čitaju a lako gube.

Tek zahvaljujući portalu libertaspress.me, saznali smo da postoje prepiska i fotografije koje pokazuju kako su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, pod komandom Mirka Banovića, tokom 2020. hapsili, otimali i zlostavljali ljude. I o tome izvještavali Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana.  

Ovaj Odsjek je rasformiran 2021., nakon promjena u izvršnoj vlasti. Treba dodati kako je u to vrijeme (2020.) šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio Zoran Lazović jedan od najkontroverznijih pripadnika crnogorske državne i javne bezbjednosti (ANB i UP). On je, takođe,  smijenjen u martu 2021.

Ispostavilo se da je, dobrim dijelom, riječ o već prijavljenim slučajevima policijske torture. Neki su i procesuirani od strane suda. Ali, većina osumnjičenih i optuženih policajaca i dalje radi u UP-u.

,,Početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine”, navodi se u današnjem (četvrtak) saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA) u kome se odnos izvršne sudske vlasti prema policajcima optuženim za policijsku torturu opisuje i skorašnjim primjerom iz sudnice.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IMA LI DOVOLJNO PILOTA U SUSRET SEZONI POŽARA: Prekomandovani u kancelarije

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi strahuju da tokom ove godine neće imati valjanu podršku iz vazduha koja je neophodna da bi se uspješno borili sa vatrenom stihijom. Podsjećaju na „zabranu“ letenja iskusnim pilotima u Vojsci Crne Gore

 

Dolaskom toplijih dana svake godine slična priča – državne službe su nespremne za borbu protiv vatrenih stihija. A požara je iz godine u godinu sve više, pa je ta nespremnost vidljivija i opasnija.

„Blizu je ulazak u novu požarnu seozonu a nema poboljšanja od strane države“, kaže za Monitor Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Vatrogasci u ovoj bokeljskoj opštini su se protekle godine mjesecima borili sa požarima, a mnoge ne bi uspjeli da ugase da nije bilo pomoći iz vazduha.

Ćirović, koji je inženjer zaštite od požara sa dvodecenijskim stažom u Službi zaštite i spasavanja, uoči početka požarne sezone upozorava: „Imamo hendikep, dva pilota su dobili premještaj iz pilotske jedinice Vojske Crne Gore u pješadiju, a imamo i prelazak iz te jedinice u Direktorat za zaštitu i spasavanje. Znamo da je Vojska bila ključni nosilac za gašenje iz vazduha, a ovu sezonu dočekujemo sa manjkom od četiri pilota“.

On ističe da im je neophodna podrška iz vazduha i podsjeća na iskustvo iz 2017. kada je gorjela Luštica, i kada su vatrogasci bili potpuno nemoćni da nije bilo podrške iz vazduha. „Prepoznali smo da ima nade kada smo vidjeli pilote VCG, dali su se bezrezrevno i bili su heroji. Međutim, od septembra počinje hajka na te ljude i profesionalce. Ne mogu da shvatim da ulažemo u pilote, da bi ih se tako lako odrekli“, naglašava Ćirović.

Smjene o kojima govori Ćirović su se desile 22. avgusta prošle godine, prvog radnog dana nakon što je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi. Tadašnji ministar odbrane Raško Konjević smijenio je potpukovnika Jovana Radetu sa dužnosti komandanta Vazduhoplovstva VCG, a nakon nekoliko dana smijenjen je i dotadašnji komandir jedine letačke jedinice u VCG – Mješovite eskadrile, major Radovan Perović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Stari teret i novi strahovi 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Koliko su vazni izbori u nedelju i kako ih vidite?

 

ZARIJA PEJOVIĆ
Hoće to s padom DPS-a

„U nedjelju se završava najduži januar u istoriji“.  Jezgrovitom dosjetkom, moj prijatelj je pretkazao vjerovatan ishod drugog kruga predsjedničkih izbora. Promjena koja će se desiti u nedjelju, nije izraz kadrovskog razvoja unutar sistema, jer Đukanovićeva autokratija nije tolerisala formiranje snažnih političkih figura, kako unutar DPS-a tako i vani…

PAULA PETRIČEVIĆ
Valja obrađivati svoj vrt

Uprkos preovlađujućoj ,,ili-ili” atmosferi nisam ubijeđena u to da su ovi izbori ,,istorijski”, niti da je na sceni nekakava presudna gigantomahija, iako bih zbilja voljela da je tako. Ne slažem se sa tezom da izbor nikad nije bio lakši, meni lično nikada nije bilo teže nego na ovim izborima jer čak ni poražavajuća logika izbora ,,manjeg zla” ovaj put, makar za mene, nije bila primjenjiva. ,,Stisni zube, začepi nos i zaokruži” – to nije izbor na koji pristajem. Dovoljno sam se puta prevarila da bih se sada namjerno pravila neznavenom…

ĐURO RADOSAVOVIĆ, PISAC
Đukanovićev odlazak, prostor za nove ljude i pokrete

Ovi izbori su prekretnica, jer nije mala stvar živjeti pod režimom Mila Đukanovića još pet godina. Ukoliko se konačno skloni sa scene ,biće to prostor za nove ljude, nove pokrete i mogućnost da već jednom zaživi demokratija i smjenjivost političara…

VESKO RADULOVIĆ, ADVOKAT
Poruke i retorika kao 1997.

Predsjednički izbori u nedjelju možda su najneizvjesniji još od predsjedničkih izbora 1997. godine, na kojima je takođe učestvovao jedan od kandidata na ovim izborima, aktuelni predsjednik g-din Đukanović. Nažalost, to nijesu jedine sličnosti sa izborima koji su se desili prije više od 25 godina jer su poruke i retorika kandidata gotovo identični kao i na tim izborima…

STEFAN ĐUKIĆ, ANALITIČAR
Rezultat određuje sudbine DPS-a i PES-a

Nalazimo se u prilično paradoksalnoj situaciji za crnogorsko društvo. Pred nama su izbori koji su sa društvene strane veoma važni, jer će determinisati politička kretanja u narednih par godina (možda i duže) a situacija je sasvim mirna. Kada uporedimo ovo sa izborima 2020. godine, kada smo posljednji put imali izbore u svim opštinama kao da je prošlo 30, a ne 3 godine. Ta opuštenija atmosfera je proizvod toga da promjene nisu strašne, da treba mijenjati i da se treba mijenjati…

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS
Kontinuitet ili ne

Ulazimo u još jedne izbore  u nizu onih koji su se odvili u nesređenom izbornom zakonodavstvu uz veliki proj neusklađenosti i pravnih praznina. Tu su: nesređen registar prebivališta i boraviśta, uz loša rješenja Zakona o prebivalištu i boravištu, kao i nemogućnost utvrđivanja nezakonite dodjele drugog državljanstva, pored crnogorskog, i stalne zavisnosti od podataka zemalja iz regiona. Osujećenost povrđivanja kandidata za predsjednika i politizaciju Državne izborne komisije, koja mora pretrpjeti izmjene i uspostavljanje profesionalizovanog tijela, čije odluke u kontinutetu neće  potpadati pod sumnju u pravnu ispravnost. Nesređen birački spisak, bez mogućnosti provjere matičnih registara iz kojih se izvodi, čini jedan od osnovnih razloga nepovjerenja u cjelokupan izborni proces…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo