Povežite se sa nama

MONITORING

RAT KLANOVA, SMJENE I BEZBJEDNOSNA SITUACIJA: Njihovi svuda

Objavljeno prije

na

,,Bezbjednosna situacija je stabilna. Tome u prilog govore podaci o bilansima. Investitori ne ulažu milione tamo gdje je nestabilno, ” kazao je ove sedmice na premijerskom satu u parlamentu predsjednik Vlade Duško Marković, nakon žučne rasprave sa Nebojšom Medojevićem, jednim od lidera DF.

Finansijski bilansi Vlade posebna su priča i vide se golim okom. No, ništa manje vidljivi nijesu ni bilansi smrti tokom višegodišnjeg rata klanova koji potresa zemlju, zbog kog je Crna Gora dospjela i u svjetsku štampu. A rezultati koje nam premijer, kad je u pitanju rješenje tog bezbjednosnog problema, konstatno obećava i dalje – nedostaju. Pretresanje stanova bezbjednosno interesantnih osoba širom Bokokotoroskog zaliva, istina, dobro izgleda na naslovnim stranama domaćih medija, ali to svakako nije ono što se očekuje od države kad je u pitanju borba sa organizovanim kriminalom. Da rezultati i politička volja nedostaju ponovljeno je i u najnovijem radnom dokumentu Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, objavljenom početkom ovog mjeseca.

Napredak bi bio, recimo, da tužilaštvo konačno uradi nešto povodom optužbi jednog od vođa škaljarskog klana Jovana Vukotića o tome da pojedine funkcionere policije i ANB plaća mafija. Na pitanje novinara, iz Specijalnog tužilaštva su prije nekoliko dana saopštili da je taj predmet ,,u izviđaju”. Skoro godinu. Nijesu, međutim, odgovorili da li su saslušali osobe za koje Vukotić tvrdi da su na platnom spisku mafije i da li su naložili provjeru njihove imovine i pokrenuli finansijsku istragu protiv njih.

Vukotić je tvrdio da zahvaljući ,,kriminalcima sa značkama u Crnoj Gori svakog dana ginu i nedužni ljudi, jer prljavi policajci čiste teren samo za njihove prijatelje i da je to jedino što ih zanima”.

,,Kavački klan je pod kontrolom ANB, to je njihov klan”, kaže za Monitor dobro obaviješteni visoki funkcioner. Po toj verziji, škaljarski klan se otrgao kontroli, a sukob koji je nastao nakon nestanka tovara kokaina, izazvale su službe kako bi eliminisale škaljarce nakon gubitka kontrole.

Nebojša Medojević je ove sedmice u parlamentu pitao ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da li istražuju ko je u Specijalnom državnom tužilaštvu uzeo od 50.000 do 100.000 eura da omogući jednom od šefova kriminalnog kavačkog klana Igoru Božoviću da pobjegne.

Medojević je podsjetio da je Božović pobjegao iako je već postojao nalog za njegovo pritvaranje.

Optužnica protiv Božovića podignuta je krajem maja ove godine dok se on nalazio na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora zbog trgovine skoro 36 kilograma kokaina. Božović je, iako je nova optužnica u to vrijeme bila potvrđena, iz zatvora izašao početkom avgusta jer tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor. Nekoliko dana kasnije, na predlog specijalnog tužioca zakazano je ročište u vezi sa određivanjem pritvora, ali se Božović nije pojavio. Viši sud u Podgorici za njim je potom raspisao potjernicu.

,,Škaljarci su većinom van zemlje sad”, kaže Monitorov izvor. Možda se time može objasniti kratko zatišje sukoba klanova na primorskim ulicama. Rat se svakako nije zaustavio. Kako su već primijetili ovdašnji mediji, prebačen je na društvene mreže. Na ju tjubu još se nalazi petnaestominutni snimak objavljen početkom sedmice pod nazivom kavački klan.

Na snimku su pr¬vi put ob¬ja¬vlje¬ne fo¬to¬gra¬fi¬je Ra¬do¬ja Zvi¬ce¬ra, navodnog vođe kavačkog klana. Takođe, objavljene su fotografije i drugih članova te grupe i ot¬kri¬ve¬ni do sada nepoznati de¬ta¬lji poput imena država u kojima djeluju i lažni identiteti kojima se služe. Navodi se da je djelatnost ovog klana ,,ubi¬stva, iz¬nu¬de, ze¬le¬na¬še¬nje, me¬đu¬na¬rod¬ni i lo¬kal¬ni šverc i tr¬go¬vi¬na ko¬ka¬i¬nom i he¬ro¬i¬nom”, a da ,,gru¬pa dje¬lu¬je u ze¬mlja¬ma biv¬še Ju¬go¬sla¬vi¬je, Špa¬ni¬ji, Ho¬lan¬di¬ji i ze¬mlja¬ma Ju¬žne Ame¬ri¬ke”.

Objavljene su i fotografije nekretnina koje kavčani navodno posjeduju u Kotoru. Kako se navodi na snimku, oko od¬re¬đe¬nih obje¬ka¬ta po¬sta¬vljen je zid vi¬sok osam me¬ta¬ra ko¬ji je iz¬gra¬đen kao štit od mo¬gu¬ćeg na¬pa¬da sa br¬da. ,,Sa pred¬nje stra¬ne se ta¬ko¬đe na¬la¬zi zid i me¬tal¬na ogra¬da u vi¬si¬ni od pet me-ta¬ra i mno¬štvo ka¬me¬ra za nad¬zor. Gra¬đe¬vi¬ne vri¬je¬de vi¬še mi¬li¬o¬na eura. Ko je do¬zvo¬lio iz¬grad¬nju ta¬kvih obje¬ka¬ta i oda¬kle po¬ti¬ču sred¬stva za iz¬grad¬nju “, pitaju se autori snimka, najavljujući da će uskoro biti pri¬ka¬za¬ne fo¬to¬gra¬fi¬je de¬se¬ti¬na luk¬su¬znih vi¬la, sta¬no¬va, auto¬mo¬bi¬la.

Zanimljivo je da su na snimku objavljeni lični podaci kavčana, neodostupni javnosti, poput brojeva pasoša, ličnih karata, fotografije iz ličnih dokumenata.

,,To objavljuju škaljarci, iz inostranstva. Pitanje je ko im je dao snimke i povjerljive podatke. Neko njihov iz ANB. Kavčani su klan ANB, ali i Luka Bojović koji stoji iza škaljaraca ima svoje ljude u službi”, objašnjava Monitorov dobro upućeni izvor.

Medojević je za Monitor još ranije ustvrdio da je brat bivšeg premijera Aleksandar Aco Đukanović ,,pozajmio dva miliona eura pokojnom Slobodanu Šaranoviću, koji je zauzvrat dao u zalog veliki plac iza Titeksa, a koje je, po svemu sudeći Šaranović iskoristio za finasiranje osvete za smrt svoga brata, pa i za likvidaciju brata Luke Bojovića” . Navodno, to je razlog osvete škaljaraca. Medojević je za Monitor ustvrdio da je zbog te tajne koju je obznanio planirano njegovo ubistvo i da ,,braća Đukanović sprovode sve moguće mjere nadzora i pratnje”.

U najnovijem izvještaju Evropske komisije navodi se osim nedostatka rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u određenim oblastima, da je od ključnog značaja ,,pojačavanje međuresorske suradnje i čuvanje povjeriljivosti istrage”. Konstatuje se da su u ovoj oblasti evidentirani česti propusti.

Zbog propusta, tih, ali i generalno nedostatka rezultata, nema odgovornosti bezbjednosnog vrha u zemlji. Umjesto toga, uobičajeno, Slavko Stojanović, direktor Uprave policije, smjenjuje i vraća ranije smijenjene šefove centara bezbijednosti u primorskim gradovima,

Stojanović je ove sedmice smijenio šefa Centra bezbjednosti u Herceg Novom Petra Ognjenovića i na njegovo mjesto postavio Gorana Banićevića, koji je nekada obavaljao tu funkciju. Stojanović je u martu 2013. godine, mjesec dana po dolasku na funkciju direktora Uprave policije, upravo smijenio Banićevića i na njegovo mjesto postavio Miloša Vučinića.

,,Novi načelnik OB Tivat je Dragan Kontić, koji je do danas bio viši policijski inspektor u SKP. Dosadašnji načelnici CB Herceg Novi, OB Kotor i OB Tivat, Petar Ognjenović, Marko Radusinović i Milan Radović, će biti raspoređeni na druge poslove i zadatke, shodno potrebama službe”, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju Uprave policije se konstatuje da ,,dinamika borbe protiv organizovanog kriminala i dosadašnje i buduće funkcionisanje operativnog štaba Boka, osim planiranja svih policijskih aktivnosti, zahtijevaju i određene kadrovske promjene, kako bi uspješne policijske aktivnosti na suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa bile nastavljene i intenzivirane”. Najavljeno je i da će biti novih kadrovskih promjena.

Šta stoji iza posljednjih smjena u policiji nije poznato. Sigurno je međutim da javnost za sada nije primijetila rezultate čestih kadrovskih rokada u policiji. Jedni te isti kadrovi koji se šetaju s mjesta na mjesto, ne daju rezultate. Bar ne kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. Možda rezultata ima na nekim drugim poljima. Posebno ako se ima u vidu da se iza kadrovske kombinatorike, prema nekim pojašnjenjima, kriju interesni sukobi klanova u vlasti.

Ono što se ne mijenja je i sami vrh bezbjednosnog sektora. Kao da su najuspješniji. Ostaje nam da vjerujemo ili premijeru ili sopstvenim očima.

KAKO NAS VIDE INOSTRANI PORTALI
Visoka stopa ubistava

Krajem novembra ovdašnji i regionalni mediji prenijeli su navode pojedinih inostranih portala koji Crnu Goru vide kao zemlju sa visokom stopom ubistava.

Portal Inteligencefusion.co.uk tako konstatuje da ,,Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsjećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana”.

Inostrani mediji ukazuju da se broj ubistava u Crnoj Gori ove godine nije smanjio i navode da su ubistva počinjena u ratu kotorskih klanova, izvršena na najmonstruozniji način.

,,Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama, pa ubijaju i mlađe momke i starije ljude, napadaju porodice, a dešavale su se i tragedije u kojima su živote u jednom događaju gubile po dvije osobe”, navode.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo