Povežite se sa nama

OKO NAS

SMANJENE ZARADE ZAPOSLENIMA U SKIJALIŠTIMA CRNE GORE: Svi rekordi Ski-centra Kolašin 1600

Objavljeno prije

na

Rekordna posjeta i negativan poslovni rezultat obilježili su ovu godinu poslovanja državnih Skijališta. Tako se stiglo do smanjenja zarada stalno zaposlenima uoči nove skijaške sezone

 

Rekordna ovogodišnja posjeta Ski-centra Kolašin 1600, kojom se menadžment više puta hvalio, ipak nije mogla spasiti zaposlene u Skijalištima Crne Gore (SCG) od smanjenja zarada. Za oktobar, 70-ak zaposlenih „za stalno” primili su 10 odsto niže plate, a 20 angažovanih preko agencije Dekra, radili su i plaćeni samo za pola radnog vremena. To je, kažu iz uprave, bio jedini način da u SCG izbjegnu otpuštanje radnika koji su, kako tvrde, neophodni za pripremu predstojeće sezone.

„Odluka o umanjenju bruto vrijednosti koeficijenta i umanjenju startnog dijela zarade donosi se u cilju pospješenja likvidnosti Društva, kao i zbog činjenice da je Društvo u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2022. godine ostvarilo negativan poslovni rezultat, sa jasnim trendovima ostvarenja lošijeg poslovnog rezultata u nastavku godne”, obrazloženje je iz odluke o smanjenju plata.

Rekordnu posjetu, očigledno je, pratili su i drugi rekordi, prije svega povećanje broja zaposlenih i troškova. Sve to se odrazilo na bilans SCG.  Zbog toga je smanjenje plata bio način da Odbor direktora pošalje svojevrsno upozorenje menadžmentu da se mora raditi na drugačiji način.

Monitoru su iz menadžmenta SCG kazali da će već narednog mjeseca plate biti vraćene na staro. „Smanjenje zarada odnosi se samo na oktobar. Takođe i skraćenje radnog vremena za angažovane preko agencije. Svi oni su neophodni za pripreme sezone, ali za rad na novim sadržajima ponude skijališta. Pripreme za zimsku sezonu teku prema planu, a zadovoljstvo izaziva činjenica da smo već do sada prihodovali oko 70.000 eura od promotivne prodaje sezonskih ski pass-ova”, objašnjava izvršni direktor SCG Đuro Milošević.

On podsjeća da je protekle sedmice potpisao ugovor sa direktorom Ski-centra Bjelašnica Jasminom Mehićem. Prema tom ugovoru, i za Bjelašnicu će važiti ista prava kao i za ostale ski-centre u regionu sa kojima su SCG uspostavila saradnju, pa vlasnici sezonskog ski-pass-a imaju pravo uzastopnog trodnevnog skijanja na Bjelašnici. Takođe, i vlasnici sezonskog ski-pass-a na Bjelašnici imaju pravo na tri dana uzastopnog skijanja na stazama ski-centara Kolašin 1600, Savin kuk i Vučje.

Smanjenje zarada, tvrde u u sindikatu, za sada je „izazvalo oštrije negodovanje samo kod nekolicine njihovih kolega i kvazimedija”. Objašnjavaju da nije tačno da se sprema štrak u preduzeću niti da je „stanje haotično”. Takve konstatacije, reklo je nekoliko radnika Monitoru, „mogu da dođu samo od onih kojima smeta besprekorno funkcionisanje Ski-centra Kolašin 1600 i unapređenje ponude”.

„Odluka menadžmenta da smanji zarade samo 10 odsto i samo za jedan mjesec izazvala je više sjekiracije kod nekih kvazimedija nego kod većine radnika. Vrijeđaju dezinformacije da spremamo štrajk, kao i da sezona nije pripremljena, jer to nije tačno”, kazao je jedan od stalno zaposlenih radnika u Ski-centru Kolašin 1600.

Prema zvaničnim podacima, SCG su, u prvih sedam mjeseci 2022. godine,  ostvarila dobit u iznosu od 54.659 eura, što je, kažu, značajno bolji rezultat u odnosu na isti period lani. Podaci pokazuju da su ukupni poslovni rashodi veći za 204.000 eura u odnosu na 2021. godinu, a da su prihodi od restorana Troglava u Kolašinu porasli 79 odsto, a od prodaje karata za žičare 69 odsto. Skijališta su prošlu godinu završila u plusu od 15.825 eura.

Aktuelni menadžment se često hvalio i da „ne koriste finansijsku pomoć države”. Međutim, podsjećali su i da je u oktobru 2021. godine Vlada izdvojila 1,5 miliona eura za finansiranje izgradnje, održavanja i valorizacije sportske infrastrukture na području Bjelasice i Komova. SCG su dobijale izdašnu pomoć države i 2018. i godinu kasnije, što je dokumentovala Državna revizorska institicija (DRI) u reviziji završnog računa budžeta za 2019. godine. Prema podacima DRI, Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je te godine podijelila ukupno 28,6 miliona eura pomoći državnim firmama, uključući i Skijlašta, bez mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK). Skijališta su iz tekuće budžetske rezerve dobila, navodi DRI, 650.000 eura.

AZK je u decembru 2020. godine pokrenula postupak u vezi usklađenosti državne pomoći koju je nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine dalo SCG za pripremu zimske turističke sezone. Iz te institucije su početkom prošle godine naložili Ministarstvu ekonomskog razvoja da ne daje pomoć Skijalištima dok se ne okonča ispitni postupak, koji nije završen ni nakon skoro dvije godine.

Država se ove godine nije pretrgla ulaganjima u infrastrukturu državnog skijališta. Iako predviđeni kapitalnim budžetom i više puta najavljivani, novi infrastrukturni projekti na Ski-centru Kolašin 1600 neće biti biti realizovani do početka predstojeće zimske turističke sezone. Prema planu, vještačko osnježavanje trebalo je da pokrije 7,5 kilometra staza, što bi podrazumijevalo i stvaranje dva akumulaciona jezera. Ranije je objašnjeno da bi izgradnja sistema za vještačko osnježavanje i vještačkog jezera na Bjelasici koštalo državu 13 miliona eura. Za izgradnju dva ski-lifta planirano je da se potroši više od tri, a za montažno-demontažni bob na šinama 2,5 miliona eura. Osvjetljenje skijaških staza, kako je predviđeno budžetom, koštalo bi 800.000 eura.

Međutim, kako je nedavno saopštio direktor Ski-centra Kolašin 1600 Bojan Medenica na tom Skijalištu „čine sve da prve posjetioce dočekaju s poboljšanom ponudom”.  To se, kaže, odnosi na proširenje kapaciteta parkinga, ali i na „tjubing” strazu. On tvrdi da „pažljivo osluškuju potrebe posjetilaca, čak i kad su cijene u pitanju”.

SCG su osnovana 2017. godine.  Tada je planirano da ovo preduzeće upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eco adventure park Komovi. Sada je jedino funkcionalno skijalište u Kolašinu. Izgradnja infrastrukture na ostalim kasni, pa će i naredne zime kolašinsko skijalište biti jedino „novo” koje radi.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo