Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Stručnjaci za zatvore, EU i NATO

Objavljeno prije

na

Nikada do sada Crna Gora nije imala toliko magistara društvenih nauka. Jedan po jedan, ove sedmice su u sali Mediteran Univerziteta, diplome primili magistranti Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Njih oko dvije stotine. Toliko je magistara sa ovog fakulteta izašlo tokom posljednje tri godine. Sa brojem magistara ne zaostaju ni drugi društveni fakulteti, poput Fakulteta političkih nauka. Zbog toga je broj magistarskih radova u elektronskoj biblioteci Univerziteta znatno uvećan u odnosu na prošlu deceniju. A na sajtu Univerziteta svakodnevno se postavljaju obavještenja o novim magistarskim radovima, koji čekaju odbranu. NAUKA I IDEOLOGIJA: Odu rastućem znanju u malenoj nam državi, svakodnevno tim povodom drže obrazovne vlasti. Rektor Predrag Miranović i njegovi saradnici ne propuštaju priliku da se javno pohvale kako „znanja nikad nije dosta”, te da smo po znanju već u Evropi. Anđelko Lojpur, prorektor za nastavu na Univerzitetu Crne Gore, ocijenio je nedavno da je upravo rastući broj visokoobrazovanih razlog pada stope nezaposlenosti, koja se, kako kaže, „približava stopi nezaposlenosti u Evropi”.

Prelistavanje elektronske biblioteke Univerziteta pokazuje da se najveći broj magistarskih tema bavi – institucijama EU, Savjetom Evrope, NATO alijansom… Kad nas jednom integrišu u Evropu, znanja naših stručnjaka, sve su prilike, poput nekadašnjih stručnjaka za samoupravljanje – biće viška.

Samo neki od naslova: Politika tržišta rada Evropske unije, Pretpristupni fondovi EU, Program obuke državne administracije za proces pridruživanja Evropskoj uniji, CARDS program EU u procesu pridruživanja Crne Gore, Aktivnosti Savjeta Evrope u borbi protiv terorizma, Značaj i uloga Partnerstva za mir u procesu približavanja Crne Gore NATO-u, Uloga NATO-a u novom svjetskom poretku, Evropske perspektive Crne Gore kroz prizmu regionalne ekonomske i političke integracije, Lokalna samouprava u procesu stabilizacije pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji …

,,Neki radovi su bolji, neki lošiji, ali poenta je da se uglavnom radi o deskriptivnim radovima, bez naučne kritike i analize”, ocjenjuju naši sagovornici, koji ne misle da je reforma visokog obrazovanja na domaći način razlog za javnu hvalu.

Budućnost društvene nauke u Crnoj Gori, ali i šire, predviđena je još na naučnoj konferenciji u Ljubljani iz 2007. godine, kada je profesor crnogorskog Univerziteta Milan Popović ocijenio da se ,,svijet univerziteta, humanističkih disciplina i društvenih nauka, ponovo našao pod kvazi-feudalnom, ultra-monopolističkom, birokratskom opsadom”, ovoga puta – Brisela.

Među mentorima za magistarske radove koji se bave institucijama EU, prednjači Gordana Đurović, potpredsjednica Vlade za evropske integracije. Čudo da nema naučne kritike.

STRUČNJACI ZA SEBE: Izuzev stručnjaka za EU i NATO, čija znanja očigledno imaju rok trajanja, među postojećim magistarskim radovima i onim koji čekaju odbranu, nalazi se još zanimljivih tema.

Jedan od njih je: Zatvorski sistem u Crnoj Gori i odnosi s javnošću, tema koju će ovih dana na Fakultetu političkih nauka braniti Marija Jovović, portparolka zatvora u Spužu. Ako dobije titulu magistra, Jovovićeva će magistrirati na – samoj sebi. S obzirom na to da odnosi sa javnošću u crnogorskom zatvorskom sistemu počinju i završavaju se sa njenim radnim mjestom.

Zatvor u Spužu dobio je još jednog magistra: Vuksanović Božidar, direktor ZIKS-a magistrirao je na Ekonomskom fakultetu, na temi: Interna ekonomija zatvorskih sistema u korelaciji sa faktorom bezbjednosti.

Ima još onih čije su magistarske teze usko povezane sa službovanjem: Savo Kentera, predsjednik Euro-atlantskog kluba Crne Gore magistrirao je na temi – Uticaj obavještajnih službi na kreiranje spoljne politike: slučaj SAD , kod mentora Radovana Vukadinovića, predsjednika filijale ATA u Hrvatskoj, koji je pomogao osnivanje EAK-a u Crnoj Gori .

Na Pravnom fakultetu magistrirali su nedavno, o čemu je Monitor već pisao, poslanik DPS-a Miodrag Vuković, ministar odbrane Boro Vučinić i biznismen Aco Đukanović. Sva trojica kod istog mentora: profesora Ustavnog prava, Slavka Lukića. Vukovićeva magistarska tema je: Sloboda, pravo političkog udruživanja u postkomunističkoj Crnoj Gori i međunarodni standardi. Đukanović je magistrirao na temi – Ustavna žalba kao oblik neposredne ustavnosudske zaštite ljudskih prava u ustavima zemalja Evropske unije i u Crnoj Gori, a rad ministrovog magistarskog rada nosi naslov: Sloboda javnog /mirnog/ okupljanja u međunarodnom pravu s posebnim osvrtom na Crnu Goru.

U međuvremenu Vuković je postao doktor nauka. I to na račun teme koju je mu Senat Univerziteta ranije odbio uz obrazloženje da se radi o ,,neuobičajenoj temi”, kako je kazao bivši rektor Ljubiša Stanković. Novom rektoru nije smetalo što se Vuković u svom doktorskom radu bavio svježom istorijom – Pravna priroda i koncepcija Ustavne povelje i pravni karakter državne zajednice Srbija i Crna Gora, naziv je njegove doktorske disertacije

KOME SLUŽI NAUKA: Da je kvalitet osnovnih i postdiplomskih studija na crnogorskom fakultetu pao unazad nekoliko godina, ocijenili su svi kandidati za rektora na posljednjem izboru. Izuzev, naravno, pobjednika, izabranog Predraga Miranovića. Nakon njegovog izbora, zaboravljena je i priča o obaveznom uvođenju unutrašnje kontrole kvaliteta na Univerzitetu i o neophodnosti izmjene aktuelnog Zakona koji je Univerzitet pretvorio u – vladin univerzitet. Koliko će takva obrazovna politika koristiti domaćoj nauci, vidjećemo. Trenutno je jedino sigurno da od sve brojnijeg štampanja magistarskih radova imaju koristi oni koji sjede u komisijama za njihovu odbranu. To je dodatna zarada. Nego, kvalitet na stranu, od povećanog broja magistara, koristi nema ni budžet Univerziteta. Broj gostujućih profesora na crnogorskom Univerzitetu ostao je isti. Prema posljednjim podacima samo u maju ove godine utrošeno je 110 hiljada eura na njihove honorare i putne troškove.

Ne računajući honorare za rad u komisijama za odbranu magistarskih radova.

Milena PEROVIĆ KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo