Povežite se sa nama

FOKUS

Sudije advokati režima

Objavljeno prije

na

Nezavisni su oni. To što njihove odluke listom obraduju režim, što poslije toga njihove karijere idu uzlaznom putanjom i što njihovi najbliži napreduju u životu, tek je puka slučajnost. Osnovni sud u Podgorici. Recimo: sudija Blažo Jovanić. Protiv njega prije par godina podignuta je krivična prijava, odbačena usljed nedostatka dokaza, pa je saslušan u svojstvu svjedoka u, prošle godine, okončanom postupku koji se vodio protiv troje službenika Vrhovnog suda (blagajnica Dijana Vulević, pomoćnik direktora Administrativnog odsjeka za finansije Žarko Ostojić i službenik Saša Vujošević) zbog zloupotrebe službenog položaja i pronevjere više od 200.000 eura.

Na četiri godine i četiri mjeseca zatvora osuđena Vulevićeva u toku postupka kazala je da je sadašnji sudija podgoričkog Osnovnog suda Blažo Jovanić bio u stalnom kontaktu sa tadašnjim predsjednikom Vrhovnog suda Ratkom Vukotićem, da je ona morala ispunjavati sve njegove zahtjeve, te da je sve radila po nalogu pretpostavljenih. Da ni centa nije uzela za sebe. Dodala je kasnije: ,,Nema dokaza da sam falsifikovala potpise. Sudija nije dozvolio da se izvedu dokazi koje sam ja predložila. Nisam ja sačinila naloge za isplatu novca.”

Predsjednik suda, Vukotić, po funkciji – direktno odgovoran za finansije, nije optužen! Ovako je govorio: ,,Moj šef kabineta tada je bio Blažo Jovanić… On je uspješno obavljao poslove šefa kabineta, zato sam odlučio da Jovanić potpisuje naloge prema Trezoru za isplatu novca, a kroz taj način vrši se i kontrola rada”. Suma summarum postupka i presude koju je izrekao sudija Višeg suda Ratko Ćupić: blagajnica iza rešetaka, šefovi na slobodi. Viša pravda.

U iščekivanju presude o sebi i svojima, sudija Jovanić u Osnovnom sudu sudio je drugima. Bavio se Monitorom. Tužilac: Stanko Subotić. Canetu se nije svidjelo kako pišemo o njegovoj poslovnoj imperiji pa je, u duševnim bolima, presavio tabak za naknadu štete. Jovanić je dva mjeseca prije nego što će biti donesena presuda o pljački u Vrhovnom sudu, presudio Monitoru za djelo za koje novinarke Milka Tadić-Mijović i Milena Perović- Korać nijesu bile tužene. Kada je propao pokušaj da ih osudi za nanošenje duševnog bola, pronašao je nešto drugo. Da zadovolji Caneta: Monitor je kriv jer na zakonom propisan način nije objavio Subotićevo reagovanje. Ostaće upamćeno: Sudija Jovanić odbio je prijedlog da se tokom procesa sasluša i Subotić. Prijatelj mog premijera je i moj prijatelj.

Nakon svega, koncem prošle godine, stigla je dobra vijest za familiju Jovanić. Predsjednik Filip Vujanović prihvatio je predlog ministra pravde Duška Markovića i amnestirao Jovanićevog rođenog brata, carinika, Bora, koji je ranije osuđen zbog primanja mita. Pravedni su ministar pravde i predsjednik: pravosnažnu presudu od godinu, za fiktivno carinjenje automobila na graničnom prelazu Šćepan Polje, režu na pola. Pravedan je i prvi čovjek Uprave carina: Jovanić je promptno, nakon odslužene zatvorske kazne, vraćen na posao. Koga briga za zakon: ,,U državnom organu radni odnos može da zasnuje lice koje nije osuđivano za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Ne samo to. Krivičnim zakonikom propisana je zabrana vršenja dužnosti kao pravna posljedica presude. Najvažniji zakon: Boro Jovanić izvjesno vrijeme bio je vozač jednog člana familije Đukanović.

Ima još. Sudija Blažo Jovanić u postupku po tužbi Lutrije CG i Džek pota protiv firme Daily press i MANS-a radi naknade nematerijalne štete, nakon trećeg pokušaja tuženih – izuzet je iz slučaja zbog pristrasnosti. Advokat Veselin Radulović kazao je i to da je Jovanić prvi sudija u Crnoj Gori koji je pravnim licima dosudio naknadu nematerijalne štete zbog povrede poslovnog ugleda, što je suprotno stavovima Evropskog suda za ljudska prava. Daleko je Evropa.

Još jedan ,,detalj”: supruga sudije Jovanića Vesna, zaposlena je u Prvoj banci osnovanoj 1901. godine. U imovinskom kartonu muža, koji se tiče nje, pod rubrikom ,,visina mjesečne nadoknade”, zapisano je: ,,Poslovno povjerljiv podatak”. Povjerenje je ključ uspjeha.

Jovanićev kolega iz Osnovnog suda, mladi Miodrag Pešić, od malena napredno je poltički orijentisan. Ervin Spahić iz SDP-a, na raspravi o nezavisnosti pravosuđa, saopštio je da je pomenuti sudija bio predsjednik mladih DPS-a u Bijelom Polju prije nego što je izabran za sudiju, 2008. Pešić je, nešto kasnije, potvrdio podatak. Isplatilo se. Sudija Pešić izabran je i u Sudski savjet (predsjednik Vesna Medenica) pa, deset godina nakon završenog fakulteta i sedam godina nakon položenog pravosudnog ispita, već bira i razrješava sudije.

Pred referendum o nezavisnosti bio je društveno-politički aktivan, saopštio je. Prećutao je činjenicu da je za vrijeme tog političkog aktivizma uveliko bio u pravnoj struci: u okviru Osnovnog i Višeg suda Bijelog Polja kao pripravnik i, kasnije, stručni saradnik. Više od toga: kazao je kako je ponosan što je dao ,,skromni doprinos sticanju nezavisnosti Crne Gore”. Ponosni smo i mi na njega.

Spahić se upitao: ,,Kako je on kvalifikovaniji za to mjesto od sudija sa dvadesetogošnjim stažom?” Odgovor je trebao potražiti kod svog koalicionog partnera. Znaju oni.

Slučajevi ubistava policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i urednika Dana Duška Jovanovića, kao i slučaj deportacija bosanskih izbjeglica dakle – oni sa najvećom društvenom težinom, vrve od sumnje u sprege sudstva i politike. Predsjednik Višeg suda Mušika Dujović septembra 2009. godine Sudskom savjetu podnosi inicijativu za razrješenje sudije Lazara Akovića. Dujovićev razlog: ,,dugotrajan sudski proces”. Podsjetimo: Aković je u slučaju ubistva Slavoljuba Šćekića izrekao tri maksimalne kazne.

Time, očigledno, nijesu bili zadovoljni na vrhu, pa Sudski savjet, na čelu sa Vesnom Medenicom, po inicijativi Mušike Dujovića, pokreće disciplinski postupak i suspenduje sudiju Akovića ( izrekao četiri maksimalne kazne u slučajevima za ubistvo Šćekića i Jovanovića )! Vijest o odluci Sudskog savjeta Aković saznaje iz medija. Ne smije ostati zaboravljeno: prije inicijative, tvrdi Aković, Dujović ga je obavijestio kako je „pod nevjerovatnim pritiskom da pokrene postupak za njegovu smjenu, da on to ne želi da učini, ali da će u protivnom i protiv njega biti podnijet prijedlog za razrješenje”. Dodaje: „Savjetovao mi je da se sastanem s predsjednicom Vrhovnog suda, da popričam s njom ili da podnesem ostavku”. Aković, nakon neopisivih pritisaka, bira ostavku.

Presuda stiže do Apelacionog suda. O njoj odlučuje Krivično vijeće Dragutina Čolakovića koji je istovremeno i sudija izvjestilac u predmetu. Monitor je pisao o tome: ,,Prethodno je njegova kćerka Ana, odlukom Medeničinog SS-a, jula 2009, postala sutkinja Osnovnog suda u Nikšiću, a Čolaković dobija stambeni kredit od Vlade.” Sitna slučajnost: marta 2010. godine Akovićeva presuda pada.

Dujović je pokrenuo lavinu. Predmet se vraća u Viši sud, u ruke Slavke Vukčević. Vukčevićeva izriče 120 godina robije ali u presudi ne piše da je riječ o zločinačkom udruživanju. Ponovo se aktivira sudski vrh. Vesna Medenica i Duško Marković opet tvrde da je ,,bilo grešaka tokom pisanja presude”. Očigledno, nakon ogromnih pritisaka, sutkinja Vukčević odlazi u notare. I druga presuda pada. Predmet je ponovo u Višem sudu. Sutkinja Biljana Uskoković prošlog oktobra izriče presudu: više od 120 godina robije. Opet se pominju greške u presudi!

Sutkinja Višeg suda Milanka Žižić zadužena je za deportacije bosansko-hercegovačkih državljana 1992 godine. Dobro joj ide: devetorica crnogorskih policajaca optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koncem prošle godine ponovo su oslobođeni odgovornosti. Prema svemu sudeći Monitor je (mart 2012, Tragedija u sudskoj farsi) zaključio: ,,Žižićeva je presudu temeljila na reviziji i falsifikovanju inače lako provjerljivih činjenica o deportacijama.”

Na čelu Apelacionog suda je supruga potpredsjednika DPS-a Filipa Vujanovića, Svetlana. Predsjednik države se tako sigurnije osjeća. A i DPS. Vujanovićka je, uz to, i članica Sudskog savjeta, ali i predsjednica Disciplinske komisije tog tijela. Po funkciji, prvi čovjek države proglašava izbor Savjeta i predlaže dva njegova člana. Svetlana je jedan. Ne samo to: predsjednikov stric Nikola Vujanović bio je predsjednik Ustavnog suda, dok je Filip bio premijer. Rođeni da sude. Svetlaninim riječima: „Prioritet sam dala sudijskom poslu, a u ulozi prve dame se pojavljujem samo protokolarno”. Šteta.

Ni Ustavni sud nije izuzetak. Bivši ministar pravde Miodrag Latković na mjesto sudije tog suda došao je nakon što ga je predložio Filip Vujanović. Samo uzgred: Latković je ranije bio Vujanovićev savjetnik. Tu je još jedan ministar pravde, bivši funkcioner DPS-a Miraš Radović. Urezalo se u sjećanje: kada je pokrenuta istraga o narko-klanu Darka Šarića govorio je da je riječ o ,,orkestriranom napadu i pokušaju kompromitacije vlasti”. Još opasnije – dok je bio na čelu Ministarstva pravde iz zatvora su pušteni Šarićevi najbliži saradnici. Fini momci od tada su u bjekstvu.

Raširili su se i Radovići: sudijina supruga Mira zaposlena je u Ministarstvu prosvjete. Miraš je i đever Stojanke Radović, zamjenice vrhovnog državnog tužioca, kume Vesne Medenice. Stojankin muž Novo pomoćnik je direktora Poreske uprave.

Stojankina prijateljica, sestra sedmostrukog premijera, advokatica Ana Kolarević, tipičan je primjer kako se posao u pravosuđu (Osnovni, Viši i Vrhovni sud) isplati u advokaturi. Čovjek od zakona, kako sebi voli da tepa, zastupa 80 odsto stranih kompanija i pojedinaca u Crnoj Gori. Advokatska Kancelarija Kolarević posredovala je u privatizacijama Jugopetrola, Telekoma, Željezare… Zastupa Pitera Manka i Arsenal, singapurski Aman rizorts, zakupca Svetog Stefana i Miločera, rusku kompaniju Sonuba u kupovini državne zemlje u Maljeviku kod Bara…

Na sajtu kancelarije Kolarević stoji: ,,Bogato iskustvo stečeno u pravosuđu, Ana Kolarević prenosi nesebično na svoje mlađe kolege i pripravnike, formirajući na taj način kvalitetan tim mladih ljudi koji su u mogućnosti da izađu u susret i najkompleksnijim problemima i željama svojih klijenata.” Nesebična familija, nesebični klijenti.

Ove sedmice Dan je objavio imena mladih ljudi koji su konkurisali za stručne saradnike u Višem sudu u Podgorici. Prema pisanju tog lista radi se o javnom konkursu raspisanom za provjerene kadrove ,,jer među kandidatima ima i onih koji već rade na tim mjestima bez ikakvih rješenja ili su im ugovori istekli.”

Od deset prijavljenih, samo četiri nijesu u srodstvu sa nekim od sudija iz Višeg ili drugih sudova. Konkurisali su: Jelena Jović, sestra sudije Dragoja Jovića; Sonja Kekvić (već radi u Višem sudu ), bliska rođaka Vesne Medenice; Seka Mujović, bratanična sudije Dragice Vuković; Milan Velimirović, bratanić bivšeg sudije, advokata Gorana Velimirovića; Novica Sekulović, bratanić sudije Ustavnog suda Đola Sekulovića… Podmladak dolazi.

Na koncu: prva žena ovakvog pravosuđa Vesna Medenica, uz podignuti kažiprst, ne tako davno ljutito je poručila: ,,Sudije imaju grešaka, ali te greške ne mogu da komentarišu novine.” Eh da su greške!

Marko MILAČIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

RAZLAZ MILATOVIĆA I SPAJIĆA: Novo miješanje karata

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik države poručuje da ćemo o njegovim budućim političkim potezima biti na vrijeme obaviješteni. Sada je, kaže,  posvećen samo državnoj funkciji. Premijer se ne oglašava. Valjda sprema program održivih reformi. Ostali  preračunavaju šta im raskol u PES-u može donijeti a šta odnijeti

 

 

Za nama je vikend koji je protresao crnogorsku političku scenu. Sa tendencijom, smatraju mnogi, da je iz temelja preobrati. U kom pravcu – neizvjesno je.

Prvo je, u subotu poslije podne, stigla vijest da Predsjednik države Jakov Milatović napušta pokret Evropa sad (PES). “Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u pokretu”, objavio je Milatović, inače osnivač i potpredsjednik PES-a, na društvenoj mreži X. Uz to je podsjetio da su, osnivajući PES, građanima obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog, te kompentenciju i lični integritet kao odlučujući faktor pri zapošljavanju i napredovanju. Da bude jasnije šta zamjera doskorašnjim partijskim kolegama.

U danima koji su prethodili Milatovićevoj objavi svjedočili smo obraćanju Igora Dodika (sin predsjednika RS i funkcioner tatine partije) u kojoj on Milojka Spajića podsjeća na navodni vlastiti doprinos podizanju PES-ove partijske infrastrukture u Crnoj Gori. Iz PES-a su to prećutali.

Potom su Spajić i Milatović, kao premijer i predsjednik države, “konstruktivno” razgovarali o popuni upražnjenih ambasadorskih mjesta. “Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je Vlade i predsjednika države da personalna rješenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama”, navedeno je u zajedničkom saopštenju. Međutim, nezvanične informacije o tome kako su partije vladajuće koalicije međusobno podijelile zone uticaja u upražnjenoj diplomatskoj mreži ne ulivaju povjerenje u taj proces. Dok se Predsjedniku, kažu neki, učinilo kako je neopravdano ostao bez mogućnosti da ponudi neka svoja rješenja.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

HAPŠENJE ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA I NJEGOVIH PARTNERA U KRIMINALNIM DUVANSKIM POSLOVIMA: Novović ušao u Grand

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola

 

 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ove sedmice uhapšeno je više crnogorskih biznismena i policajaca zbog kriminalnog udruživanja i šverca cigareta međunarodnih razmjera.  Jedno ime među njima posebno se ističe.  Aleksandar Mijajlović je često  povezivan sa građevinskom kompanijom Bemax, koja je svoj rast doživjela u vrijeme Đukanovićevog režima, poslujući sa državom u milionskim obrtima.

Osim Mijajlovića, uhapšeni su vlasnici podgoričke kompanije DG group Golub Vojinović i Dejan Jokić, te policajci Dragan Backović, Mirko Mijušković i Radoje Rabrenović. Narednog dana u okviru iste istrage, uhapšeni su u Nikšiću  Zoran Đukanović, vlasnik kompanije Đukanović company , Mileta Simanić i Milan Rogač. Takođe. U Nikšiću je uhapšen i Milenko Rabrenović, dugogodišnji šef obezbjeđenja Veselina Veljovića. Rabrenoviću je ranije suđeno zbog prijetnji  novinarki  Oliveri Lakić, dok je u Vijestima pisala o švercu cigareta, ali je na kraju oslobođen.

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola.

Mijajlović nije zvanično suvlasnik Bemaxa, iako ga javnost tako percipira. Ipak, brojne su i zvanične njegove veze sa tom moćnom građevinskom firmom. Prema podacima Registra privrednih kompanija, Mijajlović ima funkcije u tri kompanije čiji je osnivač Bemax –   direktor je Alec Montenegro,  član  Upravnog odbora  Arena B i ovlašćeni  zastupnik  S & I INVEST.  Osim Mijajlovića kao stvarni suvlasnik Bemaxa javnost percipira Ranka Ubovića, još jednog podgoričkog biznismena. Zvanično, njegov sin Ivan Ubović, vlasnik je kompanije.

Zbog javnih optužbi da predvode šverc cigareta, u toku su sudski postupci koje su protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića pokrenuli Mijajlović i Ubović, kao i Zoran Lazović nekadašnji visoki funckioner ANB, a kasnije visoki policijski funkcioner.

“Nakon što sam prije dvije godine naveo da se ljudi iz klana Grand (vlasnici Bemax-a i ostala ekipa) nalaze na vrhu kriminalne piramide u Crnoj Gori, postao sam svakodnevna meta njihove prljave kampanje i šaptačkih divizija koje finasiraju, ili su emotivno korumpirali navodnom brigom za državu. Kada im ni to nije pomoglo, krenuli su sa prijetnjama i aktivirali privatne tužbe i sudske procese koji su u toku. Danas je neke od njih konačno stigla ruka pravde, a vjerujem da će i ostali koji su se ogriješili o zakon imati sličnu sudbinu”, prokomentarisao je hapšenje Abazović. Ocijenio je i da je Grand  “po operativnim procjenama državu Crnu Goru oštetio za milijarde eura”.

U javnosti se kompanija Bemax od ranije dovodi sa takozvanim klanom Grand, jednim od interesnih klanova nastalih u vrijeme bivšeg režima. Kako je Monitor više puta pisao, Bemaxova moć je okosnica  klana Grand, koji se povezivao  sa Đukanovićevim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom, što je on više puta demantovao.  Klan nosi ime po nekadašnjem  podgoričkom lokalu Grand, koji je bio simbol bivšeg režima i ovog interesnog klana. U njemu su nerijetko viđani Roćen, Mijajlović i Ubović, kao  i drugi tadašnji visoki  funkcioneri  partije na vlasti, ali i visoki funkcioneri ANB. U tom su lokalu sklopljeni, pisali su mediji, i neki unosni državni poslovi. Na lokal je zatvoren nakon što je na njega bačena eksplozivna naprava još u jesen 2015. godine. U istom periodu, par mjeseci ranije i kasnije, dogodili su se bombaški napadi na imovinu tadašnjeg visokog funkcionera ANB Duška Golubovića, takođe povezivanog sa klanom Grand, što se tada tumačilo obračunima za moć na bezbjedonosnim službama i pravosuđem između dva interesna klana bivšeg režima. Zoran Lazović i Golubović javnosti su poznati i kao gosti  na svadbi Safeta Kalića, što se pravdalo navodno njihovim profesionalnim angažmanom.  Lazovićevo ime često se pominje u objavljenim skaj prepisakama, u komunikaciji njegovog sina Petra Lazovića, osumnjičenog za šverc narkotika, ali i za pripadnost kriminalnom kavačkom klanu.

Nasuprot Grandu, govorilo se o tzv Mojkovačkom klanu, povezivanim sa duvanskim poslovima i nekadašnjim šefom ANB i bivšim premijerom Duškom Markovićem, kao i sa bivšim šefom Uprave policije Veselinom Veljovićem, koji je  uhapšen prošlog ljeta po nalogu SDT, zbog zloupotrebe službenog položaja i stvaranja kriminalne organizacije. Tužilaštvo ga tereti da  je, između ostalog, povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Zanimljivo je da je Duško Marković svojevremeno zbog komentara na portalu Vijesti tužio aktuelnog šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, koji je po nalogu SDT sproveo posljednja hapšenja klana Grand. Marković je teretio Šukovića za ugrožavanje bezbijednosti, dok je Šuković tada saopštio da mu se Marković i Veljović svete “zbog istraga koje je kao šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije vodio u vezi sa navodnim švercom cigareta iz fabrike u Mojkovcu”.

Veljovićev dugogodišnji šef obezbjeđenja Milenko Rabrenović sada je međutim uhapšen kao dio klana Grand. Što se tiče ostalih uhapšenih, njihova imena nijesu mnogo pominjana u javnosti.

Prema registru kompanija Golub Vojinović i Dejan Jokić posjeduju polovinu kompanije DG group registrovane za trgovinu na veliko sa pićima.  Sjedište kompanije je u blizini sjedišta Bemaxa, u City kvartu u Podgorici. Osim ove kompanije, gradili su i apartmane i objekte. Vojinović i Jokić su, prema podacima Ministarstva planiranja u decembru 2021. prijavili gradnju objekta u Staroj Varoši  u Podgorici, dok je Jokić sa još jednim od vlasnika DG Group Sašom Pekićem investitor apartmana u Budvi. Imena Jokića i Pekića pominju se i u više ugovora sa Opštinom Budva dok je njom upravljao DPS. U tim ugoovorima oni preuzimaju dugovanja koje je opština imala prema trećim licima i kompanijama. U ime Opštine ugovore je potpisivao Srđa Popović.

U javnosti je pominjano i ime policajca Dragana Backovića koji je godinama bio na čelu  Granične policije u Nikšiću. U vrijeme kada je bio državni sekretar u MUP-u Rade Milošević je saopštio da posjeduje dokaze kako je Backović politički pritiskao zaposlene u toj stanici i pravio spiskove sa imenima članova porodica. Milošević je kasnije optužen za šverc cigareta.

Zoran Žuti Đukanović nikšićki je biznismen, blizak rođak Mila Đukanovića, dugogodišnjeg predsjednika  i premijera države  i DPS-a. Zoran Đukanović je vlasnik kompanije Đukanović kompani, koja je registrovana za kockanje i klađenje. Prema podacima privrednih registara kompanija je od početka godine u bokadi.

Nikšićanin Mileta Simanić se vezuje za špeditersku kompaniju Knjaz. On je  ranije hapšen u akciji SDT i  SPO zbog šverca cigareta. SDT ga je tada teretilo da je dio kriminalne grupe koju je formirao Nikšićanin Ivan Mićković.

Specijalni tužilac Vladimir Novović zakucao je i na vrata Granda. Šta se još krije iza tih vrata, još je nepoznato.

 

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

BORBA AFERAMA ZA BEZBJEDNOSNI SEKTOR: Reče mi jedan čoek

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer i SDT su dužni da se odrede o daljem statusu svojih bliskih saradnika. Da im pruže jasnu i  javnu podršku i preuzmu odgovornost. Ili prekinu saradnju sa njima. Javnosti se duguje utvrđivanje odgovornosti za one koji su govorili neistinu ili radili nezakonito

 

I bi Odbor za bezbjednost i odbranu. Umjesto najavljivanog razrješenje detalja iz afere Do Kwon, dobili smo dvije nove. Zapravo tri, nakon naknadne odluke većine članova Odbora  da podnesu krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog iznošenja tajnih podataka („bez obzira da li su oni tačni, netačni ili polutačni“) sa dijela sjednice koji je bio zatvoren za javnost. Odnosno tajan.

U razmjeni vatre ministra pravde i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), tokom javnog dijela sjednice, saznali smo da je ministru Andreju Miloviću registrovano druženje, javno i privatno (intimno) sa bezbjednosno interesantnim licima (BIL). A šefu SPO Predragu  Šukoviću sumnjive kupoprodaje stanova u Budvi, u čemu su, navodno, učestvovale i osobe ranije sudski procesuirane i povezane sa organizovanim kriminalnim grupama (OKG).

Nijesmo, dakle, bili u prilici da saznamo obećano: kako je Južnokoreanac Do Kwon, kao lice sa Interpolove potjernice, došao u Crnu Goru sa lažnim dokumentima (Milović je tvrdio da bivši ministar MUP-a Filip Adžić zna ko ga je dovezao); Ko ga je prijavio nadležnima i tako spriječio njegovo bjekstvo (premijer Milojko Spajić je tvrdio da je on taj); Da li su optužbe o poslovnim vezama Južnokoreanca, kome se na teret stavlja kripto-prevara teška 40 milijardi dolara. sa Spajićem i njegovim PES-om predizborna izmišljotina ili tvrdnja utemeljena na dokazima; Da li je neko manipulisao sa laptopovima koji su oduzeti Do Kwonu nakon njegovog hapšenja na aerodromu u Golubovcima (mijenjao ih ili brisao/dodavao podatke); Jesu li Šuković, Adžić i bivši premijer Dritan Abazović pokušavali da uhapse Milojka Spajića u finišu prošlogodišnje predizborne kampanje…;

Navodno su odgovori izostali pošto je Specijalni državni tužilac Vladimir Novović insistirao da se ne iznose detalji iz istrage SDT-a koja je u toku.

Umjesto toga, dobili smo nova sumnjičenja i optužbe.

Milović je ustvrdio da je Predrag Šuković  u Budvi kupio stan po cijeni od 1.034 eura za kvadratni metar, da bi ga dvije godine kasnije prodao, bivšem vlasniku – neidentifikovanom Rusu – po cijeni od 2.413 eura za m2. Istog dana kupio je novi, veći stan. Njega je platio po 1.337 eura za metar kvadratni. To je, ako kupljena nekretnina nema ozbiljnu manu, cijena daleko manja od ustaljenih na budvanskom tržištu nekretnina.

Sve transakcije su obaveljene u kešu za koji je Šuković ustvrdio da je dio nasljeđa njegove supruge. U imovinskom kartonu prijavio je kako je do nove nekretnine došao „razmjenom“.

Na Milovićev račun  stigle su optužbe da je u Sarajevu, u automobilu koji se vodilo kao njegovo vlasništvo,  pronađena droga. SDT Novović potvrdio da je taj slučaj riješen i da ministar pravde nema veza sa švercom u vozilu koje je prethodno prodao; Da u hotelima na sjeveru Crne Gore kontaktira sa tamošnjim BIL i pripadnicima OKG. Bio je na slavi, njegovo obezbjeđenje je o tom odlasku obavijestilo nadležne ali nije dobilo upozorenje o nepoželjnim gostima, odgovorio je ministar, inače štićeno lice sa stalnim službenim obezbjeđenjem;

Milović je u vezi sa  bivšom partnerkom ubijenog vođe jednog od kotorskih narko klanova i pokušao je da joj izdejstvuje skidanje sa interpolove plave potjernice – obznanio je Šuković. Ministar je to  demantovao da bi, nakon zatvorenog dijela sjednice Odbora za bazbjednost  izjavio Vijestima: „Šukovićevo bavljenje mojim privatnim životom i da li je neko moja djevojka ili ne uopšte ne želim da komentarišem, pogotovu kada se radi o ženskoj osobi koja ne postoji u krivičnoj i prekršajnoj evidenciji naše države, a koja je po Šukovicu BIL, što je još jedna podmetačina…”

Inače, plava potjernica služi „za lociranje, identifikovanje ili nalaženje informacija o osobi od značaja u krivičnoj istrazi“. Kada je neka krupna zvjerka iz svijeta kriminala u bjekstvu, policija ga pokušava locirati praćenjem članova porodice i bliskih prijatelja/saradnika. Kako smo imali priliku da saznamo tokom rata kotorskih narko klanova, isto rade i njegovi protivnici.

Onda je Šuković  iznio da je Milović iz Budimpešte putovao skupa sa bezbjednosno interesantnom osobom i osuđivanim pripadnikom OKG. Ministar je odgovorio da je u pitanju njegov srodnik (suprugin rođak) koji je u Mađarskoj odležao kaznu zbog šverca marihuane, pa je on išao da ga vrati kući.

Ponovljena je i priča o odbijenim izručenjima stranih državljana. Šuković je optuživao Milovića za moguću korupciju u slučaju Binalij, a ovaj uzvraćao istom mjerom, samo na račun Dritana Abazovića i slučaja Telman.

Koliko god bili zatečeni onim što smo vidjeli i čuli, ne smijemo reći da je to iznenađenje. Andreja Milovića i Predraga Šukovića javnost je i prije nego su stupili na sadašnje funkcije, upoznala na stranicama crne hronike.

„Šuković je bio jedan od rukovodilaca istrage, koja je 2014. godine rezultirala hapšenjem i procesuiranjem sadašnjeg direktora policije Zorana Brđanina, za zloupotrebu službenog položaja. Ispostavilo se – neosnovano. Godinu kasnije, pravosnažnom sudskom odlukom Brđanin je oslobođen optužbi“, pisala je Pobjeda.

Naredne 2015. godine Vijesti su objavile intervju şa Šukovićem u kome on tvrdi da od 2012, sa svojim policijskim timom istražuje nezakonite duvanske poslove tzv. mojkovačkog klana kome, po njegovoj tvrdnji, pripadaju i tadašnji premijer Duško Marković i bivši i budući direktor UP Veseline Veljović (u tom trenutku savjetnik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića). Marković ga je onda tužio zbog prijetnji koje je, pod pseudonimom boss, iznosio u komentarima na ovdašnjim portalima. Šuković je  osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na godinu dana.

Kasnije je ranjen u centru Podgorice. Za to je osumnjičen i uhapšen nekadašnji šef kontraobavještajne službe Vojske Jugoslavije Radovan Aleksić. Optužnica protiv njega do danas nije podignuta.

Jedni kažu da je taj napad dokaz kako je riječ o poštenom i sposobnom policajcu koji smeta kriminalcima. Drugi ukazuju da  ranjavanje Šukovića nije razriješeno ni nakon što je on došao na mjesto šefa Specijalnog policijskog odjeljenja pri SDT-u. Kao što ni pripadnici mojkovačkog duvanskog klana još nijesu procesuirani, osim onih koji su (skupa sa Veljovićem) pali na osnovu materijala dobijenih iz skaj aplikacije.

Prije prošlonedjeljne razmjene afera, Šuković je bio aktuelan zbog zapisa iz plave sveske kojima je pripremao uhapšenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića za nastupe u prošlom sazivu Odbora za bezbjednost i odbranu. I opet kontroverze. Dok dio zvaničnika predvođenih ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem u plavoj svesci „ne vidi ništa inkriminišuće“, drugi tvrde da je Šuković u njoj, poimenice, odao pripadnike partnerskih službi bezbjednosti (navodno CIA) koju su službovali u Crnoj Gori.

Ni Andreju Miloviću nije novina da se pojavljuje u medijima u krajnje neobičnom kontekstu. Nakon što je, kao sekretar Ministarstva pravde, angažovan u Vladi Zdravka Krivokapića i postao član Tužilačkog savjeta, dio medija je objavio pismeno obraćanje iz 2017. godine  kojim iz Advokatske kancelarije Jovović, Mugoša i Vuković obavještavaju Advokatsku komoru da je njihov pripravnik Andrej Milović prekršio Kodeks profesionalne etike advokata.

“Andrej Milović, pripravnik na radu u ovoj advokatskoj kancelariji (kod advokata Vanje Mugoše), direktno je ugrozio interese klijenata naše kancelarije, na način što je u ime i za potrebe suprotne stranke pisao i predavao podneske nadležnom sudu i Poreskoj upravi Crne Gore, koristeći pri tome podatke i činjenice u vezi sa tim sporom koji su mu, kao zaposlenom, bili dostupni”, navodi se u tom dokumentu.

Milović je priznao učinjeno, a tadašnji predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović izjavio je portalu Standard da mu advokatska licenca nije oduzeta jer se “izvinio za svoje propuste”. Tako  je ovaj postupak zatvoren.

SDT Vladimir Novović stojički je, tokom prošlonedjeljne sjednice Odbora, istrpio sve ono što su jedan o drugome ispripovijedali Milović i Šuković. Prethodno je izjavio da šef SPO ne može biti smijenjen ili izabran bez njegove saglasnosti, a na sjednici Odbora  je napomenuo kako Šuković „još uvijek“ ima njegovo povjerenje.

Premijer Milojko Spajić kaže da nije pratio sjednicu Odbora na kojoj je njegova afera Do Kwon trebala biti glavna tema. „Loše ponašanje i iznošenje raznih takozvanih operativnih podataka bez dokaza. To priliči muškoj svlačionici iz IVa, IVb… To nije za Vladu, Skupštinu, ozbiljnu državu. Egoistično prepucavanje ne podržavam. Nisam ni sa kim o tome razgovarao”, prilično je precizno Spajić opisao ono što nije vidio.

Na tome ne bi smjelo da se završi. Javnost ima pravo da nagađa da li iza Milovića stoje Spajić i PES, a iza Šukovića URA, koalicija ZBCG, Demokrate ili svi skupa. Pa da pretpostavlja šta je od iznijetog tačno ili netačno.

Premijer i Specijalni državni tužilac nemaju taj luksuz. Oni su dužni da se odrede o statusu svojih bliskih saradnika. Da im pruže jasnu i javnu podršku i preuzmu odgovornost. Ili prekinu saradnju sa njima. I u jednom i u drugom slučaju javnosti se duguje utvrđivanje odgovornosti za one koji su govorili neistinu ili radili nezakonito.

 

Šta je kome tajna

Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane predviđa (član 6) da su sjednice Odbora za bezbjednost „po pravilu“ zatvorene za javnost, a mogu biti i otvorene, odlukom većine prisutnih članova Odbora, u skladu sa zakonom. „Stavove i zaključke Odbora Skupštini i javnosti iznosi predsjednik Odbora ili član ovlašćen od strane Odbora. Član Odbora može u javnosti iznijeti izdvojeno mišljenje, poštujući pri tome ograničenja, u skladu sa Zakonom“.

U Poslovniku o radu Skupštine nalazimo bitno drugačije definicije. “Rad Skupštine i njenih odbora je javan. Sjednica Skupštine i sjednica odbora zatvorena je za javnost u slučaju kada se razmatra akt ili materijal koji je označen kao ‘državna tajna.’”, propisuje Poslovnik u članu 211.

Nema naznaka da su na prošlonedjeljnoj sjednici Odbora razmatrana bilo kakva dokumenta ili podaci sa naznakom „državna tajna“. Možda su, samo, korišćena saznanja iz istraga koje SDT vodi o jednoj ili drugoj konfrontiranoj strani u ovom sukobu. To su, po pravilima Tužilaštva, tajni podaci.

Nije prvi put da su mediji, pozivajući se na nezvanične izvore, prenosili detalje sa zatvorenih sjednica Odbora. Novina je to što je u ovom slučaju „curenje informacija“ problematizovano do najave podnošenja krivične prijave protiv neidentifikovanih „špijuna“. Uz zahtjev da članovi Odbora dobrovoljno odu na testiranje na poligraf. (tzv. detektor laži). Samo nam još to treba.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo