Povežite se sa nama

MONITORING

SVE DIREKTORSKE ROKADE U ZIKS-U: Bajka o zavođenju reda

Objavljeno prije

na

Bajka o zavođenju reda u Zavod za izvršenje sanckija (ZIKS) datira u daleku prošlost i počinje tako što aktuelni direktor zatvora, ko god bio, odlazi s funkcije. Zvanično ističe mu mandat, a nezvanično se šuška da Vlada navodno dovodi nekog ko će da za njim pospremi loše stanje u crnogorskim zatvorima. Sve oči uprte su u novog direktora, koji je obično već prekaljeni kadar sistema. Ipak, od njega se očekuje da napravi čudo i riješi problem. Kao da problem nije u sistemu i onima iznad njega. Ubrzo međutim novi direktor biva označen kao ,,problem”, a nakon nekoliko godina zamjenjuje ga novi. I tako u krug.

Ove sedmice opet je aktuelna priča o zavođenju reda u ZIKS. Mediji su javili da sa mjesta direktora odlazi Miljan Perović, te da će ga na toj funkciji zamijeniti Milan Tomić, savjetnik direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. Podsjeća se da je situacija u ZIKS-u za vrijeme Perovića jako loša, da se desilo nekoliko bjekstava , da je zatvorenik ubijen u krugu zatvora, te da se sukob kriminalnih klanova koji je rezultirao nizom ubistava proteklih godina odvija i unutar zidina zatvora i na oči države.

Tokom Perovićevog mandata desilo se ubistvo zatvorenika Dalibora Đurića u spuškom zatvoru, bjekstva osuđenih ubica Jovice Zindovića i Ivana Vujovića iz bjelopoljskog zatvora, polivanje osuđenika Igora Božovića vrelim uljem, obračun klanova u zatvoru, tortura nad zatvorenicima zbog koje se sudi službenicima ZIKS-a. To su navodno neki od razloga zbog kojih je Perović izgubio naklonost Vlade i zbog kojih je vicepremijer Zoran Pažin navodno od Tomića tražio da što prije riješi loše stanje u zatvorima.

Tomić je, iako se percipira kao sposoban i iskusan kadar, bio pomoćnik Miljana Perovića u ZIKS-u na početku njegovog mandata. Bio je šef kriminalistike do februara 2015. godine, a za to vrijeme ta služba je ubilježila loše rezultate – nerazriješena ubistva, obračuni klanova, eksplozije. Zašto bi sad imao bolje kao šef ZIKS-a, niko nije obrazlagao. Tomić je u februaru 2015. godine podnio ostavku na tu funkciju, i to nakon bombe koja je tada, usred bijela dana, aktivirana u podgoričkom naselju Blok V, kada je izgorjelo pet automobila, a jedna žena lakše povrijeđena. Spekulisalo se da je dao ostavku jer je bio nezadovoljan kako stvari funkcionišu u kriminalistici. Koju je vodio?! Zvanično, otišao je iz ,,ličnih razloga”. Bilo je i procjena da je platio ceh privida koji je htjela da stvori vlast – da neko ipak odgovara za loše bezbjednosno stanje u zemlji. Bez obzira što je to stanje, što bi rekao premijer Duško Marković – odlično.

Tomića je na poziciju šefa kriminalistike postavio aktuelni direktor UP Slavko Stojanović. U okviru istrage o dijeljenju stanova i novca iz kase Sindikata Uprave policije, pisale su Vijesti, Tomić je svojevremno saslušao sve koje je trebalo osim bivšeg direktora Veselina Veljovića. Oni koji govore o klanovima vlasti unutar institucija, rekli bi da su Stojanović i Veljović dio mojkovačkog klana. Stojanović je, pored Veljovića i Duška Markovića, čelnika Vijeća za nacionalnu bezbjednost, prvi koji bi trebalo da odgovara za bezjednosno stanje u zemlji. Uz odgovornost za zataškavanje policijske torture i nasilja iz oktobra 2015. Od njegove ostavke, koju je toliko puta tražio civilni sektor i opozicija, za sad ništa. Nakon što je podnio ostavku na mjesto šefa kriminalistike, Tomić je postao Stojanovićev savjetnik.

Posebno interesantno je da Perović, za kojim će sada Tomić navodno da posprema, iz ZIKS-a ide na visoku funkciju u bezbjednosnom sektoru, javljaju mediji. Ne zvuči kao kazna za mandat u Spužu. Niti kao ozbiljna namjera Vlade da sredi bezbjednosni sektor. Prije kao uobičajena kadrovska politika vlasti, rotacije prekaljenih, odanih kadrova. Perović je i ranije nudio ostavku na mjesto direktora ZIKS-a, ali je Vlada nije prihvatila.

Nego, hajde da pustimo blisku budućnost da ispriča priču o tome šta je novi direktor ZIKS-a Milan Tomić uradio da se popravi loše stanje u zatvorima. A da podsjetimo kako se kad je Miljan Perović stigao na čelo ZIKS-a, od njega isto ovako očekivalo da pospremi stanje u ZIKS-u. Za Milanom Radovićem.

U vrijeme Radovićevog direktorovanja ZIKS-om, u Spužu se desila smrt pritvorenika Milivoja Terzića, koji je bio osumnjičen za prevaru majke braće Darka i Duška Šarića. Terzić je nađen mrtav u pritvorskoj ćeliji. Crnogorski ljekar Miodag Šoć vještačio je da je Terzić ubijen i da je smrt posljedica davljenja. Tužilaštvo je naknadno angažovalo vještake iz Slovenije koji su kazali da je riječ o samoubistvu. Iako je Radović saopštio da daje ostavku iz ličnih razloga, govorilo se da se radi o odluci Vlade na čijem je čelu tada bio Igor Lukšić, da skloni Radovića a zbog slučaja Terzić. To je bila, pri tom, peta smrt u zatvoru za vrijeme Radovićevog direktorovanja ZIKS-om. Njegov mandat obilježile su i optužbe za torturu u zatvorima, te štrajkovi zatvorenika. Konačno, Radović je „kažnjen” tako što ga je Vlada na kraju menovala za izvršnog direktora Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). Patnja.

Kada je Perović došao na Radovićevo mjesto da pospremi stanje, bio je već vojnik sistema. Prekaljeni kadar. Bliski saradnik Veselina Veljovića. Svjedok koji je mijenjao iskaz na suđenju optuženima za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića. I tako redom.

Slična je priča i sa prethodnim direktorima ZIKS-a. Radović je zamijenio Božidara Vuksanovića. U vrijeme Vuksanovićevog mandata zatvorenik Dejan Nikić izvršio je samoubistvo iz pištolja. Otkud mu pištolj ostala je tajna. Vuksanović je postao šef Uprave policije, šef Uprave carina, šef Uprave za inspekcijske poslove…

Pa, dalje: Vuksanović je postavljen na mjesto direktora ZIKS-a pošto je njegov prethodnik Dragan Pajović, smijenjen. Smjena je dogovorena, pisali su mediji, između DPS-a i SDP-a, a poslije izvještaja unutrašnje kontrole o stanju u spuškom zatvoru i privilegijama koje su uživali pojedini pritvorenici. U vrijeme dok je Pajović bio direktor ZIKS-a, u septembru 2005. godine, Veljović, tada komandant SAJ-a sa oko 100 specijalaca upao je u zatvor u Spužu radi, kako je saopšteno, „pretresanja spavaona u okviru istrage ubistva načelnika MUP-a Slavoljuba Šćekića”. Vrh policije nije nikada snosio nikakvu odgovornost zbog nasilja svojih uposlenih. Pajović, koji je ubrzo smijenjen, rekao je da su specijalci razoružali zatvorske stražare, zabranili im da prisustvuju pretresu i potom pretukli 31 pritvorenika.

Bajka o pospremanju stanja u ZIKS-u još traje. Ko vjeruje, vjeruje.

Milena PEROVIĆ KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Čekajući nezavisnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako vidite ovogodišnji Dan nezavisnosti

 

LJUPKA KOVAČEVIĆ, ANIMA
Daleko od pravde i nezavisnosti

Teška godišnjica obilježena sjenkom nasilja koje postaje sve zloćudnije a militarizacija i zavisnost sve normalnija. Obeshrabrena sam simbolikom i načinom proslave. Slika poraza ideje nezavisnosti dolazi sa proslave na Trgu nezavisnosti, sa sve dva mlaznjaka i zabranom za građanstvo, helikopterom i zastavom koja dolazi sa neba, nespretna imitacija američke ceremonije i sve ukupno karikaturalna imitacija tzv. demokratskog svijeta.

 

STEFAN ĐUKIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR 
Simbolima oboljelo društvo

Činjenica da je Dan nezavisnosti na jedan način kontroverzan praznik maltene od samog početka njegove proslave, dosta govori o Crnoj Gori. Za takvu situaciju odgovornost snose i oni koji su na prazniku insistirali na jedan način kao i oni koji su mu se tvrdoglavo suprotstavili.

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Forma bez suštine

I ovaj Dan nezavisnosti obilježavamo saznanjem da nije dovoljno samo izboriti nezavisnost djelovanja jedne političke zajednice nego utemeljiti razvoj države i društva na zajedništvu i osnažiti odgovorne elite koje će voditi ka društvenoj emancipaciji kao preduslovu svake suverenosti.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR
Manje tenzija

Dan nezavisnosti je protekao konačno sa manje tenzija nego ikada i to je dobra posljedica odlaska sa vlasti Mila Đukanovića i DPS-a. Vjerujem da će sljedeći praznik biti proslavljen u još ljepšoj atmosferi, da će svi naši gradovi biti prikladno ukrašeni državnim zastavama i da ćemo svaki naredni praznik dočekati sve ponosniji što smo građani Crne Gore, građanske i demokratske.

 

MARIJA KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE
I dalje bez nezavisnih institucija

Mirno, uz državne simbole i očekivanu ceremoniju, uz uklanjanje ograda oko ključnih državnih institucija, protekao je i taj dan. U nekim opštinama i nije bilo posebnog slavlja, dok su neke druge prednjačile. Dan nezavisnosti je posebno važan u trenutku promjene vlasti, gdje će jedan dobar dio građanstva biti u dilemi, da li se time ugrožava crnogorka nezavisnost. To nije čuditi, ako uzmemo u obzir, da smo pred svake izbore u posljednjih 17 godina, kao glavno i jedino pitanje, imali očuvanje crnogorke nezavisnosti, odnosno pitanje njene ugroženosti.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FALI 5.000 RADNIKA U TURIZMU: Lakše do gosta, nego do sezonca

Objavljeno prije

na

Objavio:

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Kažu nemaju para za veće plate, pa radnici idu tamo gdje su veće zarade i gdje se nude bolji uslove rada – u Hrvatsku i dalje

 

Traži se radnik, radnice, radnici – izlijepljena je Budva i ostale primorske opštine oglasima za posao. Radnika je sve manje ili ih uopšte nema. Za razliku od njih, turista ne fali.

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje 5.000 stranih radnika iz regiona i sa dalekih adresa.

Turistički poslenici i vlasnici ugostiteljskih objekata umjereno kritikuju Vladu da nije ozbiljno pristupila ovom problemu uoči početka sezone, a otvoreno kude radnike. Upozorili su da ako gosti ove sezone ne budu zadovoljni, naredne ćemo doživjeti krah.

Pošto radnika u blizini nema, ili neće da rade, kao jedino rješenje oni vide angažovanju radnika iz Azije – Indije, Pakistana, Šri Lanke, Nepala i iz Afrike. Međutim, tu ih koči komplikovana domaća procedura: ,,Neko, recimo, iz Azije mora da ide nekoliko hiljada kilometara do ambasade, da aplicira za vizu. Onda nakon 20 dana do mesec, ako su mu prihvatili i dali vizu, ponovo da pređe nekoliko hiljada kilometara i uzme tu vizu. S tom vizom dolazi u Crnu Goru. Mi tada počinjemo da pripremamo papire za tog radnika da ih predamo u MUP. Oni tvrde da će ove godine čekanje trajti do 15 dana, ja u to ne verujem, jer ništa novo nisu dodali, možda po jedan šalter, ali to je nedovoljno da se ubrza proces“, izjavio je suvlasnik Splendida i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

,,Nevjerovatno je da naši hotelijeri i ugostitelji daju nepromišljene izjave kojima ruše ugled Crne Gore kao turističke destinacije“, odgovorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. On je istakao staro opravdanje da radnici ne nedostaju samo Crnoj Gori, već i čitavom Mediteranu. Istakao je i da država ima obaveze prema Evropskoj uniji te da se ne mogu radnike iz dalekih destinacija tek tako bez provjere puštati u Crnu Goru, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi i naš bezvizni režim. Slična upozorenja došla su i od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Iako naši poslodavci spas vide u radnicima iz dalekih destinacija, iskustva Hrvatske koja je prošle godine izdala preko 120.00 dozvola za rad stranaca, ukauzuju i na drugu stranu tog rješenja. ,,Radnici iz trećih zemalja uglavnom su zapošljeni na pomoćnim mjestima, to su poslovi koji nijesu nužno u prvim redovima jer je uvijek bolje da su domaći radnici oni koji dočekuju goste i koji razgovaraju s njima i govore im o našoj hrani, baštini i svemu što imamo“, izjavila je Jelena Tabak, predsjednica hrvatskog Udruženja ugostiteljstva.

Dok ministar Đurović tješi ugostitelje riječima da su oni ,,uvijek pokazali žilavost i sposobnost da se snađu u svakoj situaciji, te da će i ove izaći kao pobjednici“, statistika govori da se radi o sistemskom problemu koji se sporo rješava. Crnoj Gori svake godine nedostaje preko 20.000 radnika, uglavnom tokom ljetnje turističke sezone, a to je oko 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Na stotinu oglasa u ugostiteljstvu i građevinarstvu javi se samo nekoliko radnika ili niko. Iako su raspisivana slobodna radna mjesta, poslodavci nisu mogli da zaposle nijednog radnika na radna mjesta – spasilac, pripremač pica, točilac pića, roštiljdžija, vozač viljuškara, vratar, kurir…

,,Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44.000 nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno“, ističe ministar Đurović.

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Iz medija se i ove godine mogu čuti poslodavci koji se žale da niko neće da radi iako su povećali plate, te da kuvar ima platu veću od ministara i slično tome. U zemlji gdje je kandidata za ministre mnogo, a kuvara jednostavno nema.

,,Rekli su nam da podignemo plate radnicima. Oni znaju naše bilanse i mogu da vide kolike plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da podignemo“, jasan je bio Žarko Radulović, suvlasnika jednog od najelitnijih hotela na primorju.

Kad je situacija već takva, sezonski radnici, posebno mlađi, sve više idu da rade u Hrvatsku. Dok je prosječna plata u turizmu na nivou prosječne u državi i iznosi oko 700 eura, konobari, prodavači, sobarice u Hrvatskoj zarade oko 1.200 eura, a plate kuvara su veće od 1.500 eura. Pored toga, tamošnji poslodavci nude i bolje uslove, koji se odnose na – osiguranje, smještaj, hranu. To znaju i radnici iz okruženja, pa radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, idu na sezonski rad u Hrvatsku.

,,Mene je kao iskusnog konobara vlasnik restorana na primorju nagovarao da radim za 600 eura, s tim da ću imati bakšiš od preko 1.000 mjesečno. Kao da sam došao u kladinicu, a ne da mi nudi posao. Iako mi je porodica u Podgorici, prihvatio sam poziv prijatelja koji radi u Hrvatsku i počeo da radim tamo za veću platu i bitno bolje uslove. Bakšić se naravno podrazumijeva“, kaže za Monitor jedan od sezonskih radnika.

Dok se naši poslodavci zanose popunom nedostajuće radne snage iz Azije, u Hrvatskoj radnicima iz okruženja nude osiguranje preko cijele godine, da bi ih zadržali za sljedeću sezonu.

Ovaj model bi mogao da zaživi i u Crnoj Gori, ali u najboljem slučaju tek od sljedeće sezone. Vlada, poslodavci i sindikati rade na uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu. Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Prema ideji poslodavaca, kako obavijesti Radulović, rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi ga preostalih šest mjeseci plaćala država. I dok se poslodavci nadaju da će ovo rješenje zaživjeti do sljedeće sezone, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavili su da je rok za njegovo donošenje treći kvartal 2024. godine.

Pored ove, za prevazilaženje ovog problema razmatraju se i ideje o većoj zaposlenosti studenata, penzionera, majki koje primaju nadoknadu za troje i više djece…

Ugostitelji čiji objekti rade 12 mjeseci nemaju ovaj problem – radnici im rade i plaćeni su tokom cijele godine.

Da bar neke probleme preduprijede i da sezona ne ,,krahira“, ugostitelji su već sada podigli cijene svojih usluga do 15 odsto. Najavljuju da će zbog inflacije i svega ostalog morati da ih nivelišu i do 30 odsto.

A što se radnika tiče, jasno je da vrijeme malih plata i neuslova za radnike prolazi. Posebno mladi ne pristaju na to, pa idu u Hrvatsku i dalje, gdje im je bolje. Zbog svega toga, ne očekuje nas deficit kadra smo u turizmu. Prema podacima Monstata, pored konobara, sobarica, građevinskih radnika, u kontinuitetu nam nedostaje i doktora medicine, profesora fizike, matematike, razredne nastave…

 

Iskustvo Hrvatske

Najavljeno je da će Hrvatska ove godine izdati do 200.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Tokom prošle godine u Hrvatsko je izdato 124.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima i to najviše državljanima BiH (36.783), Srbije (19.176), Nepala (12.222), Sjeverne Makedonije (10.053), Kosova (8979), Indije (7690), Filipina (5935), Bangladeša (4381), Albanije (4257)… Najviše stranaca bilo je zaposleno u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu.

Udio stranih radnika u Hrvatskoj je dosegao pet odsto radne snage, a fali ih još, pa je u ovoj državi registrovano preko 400 agencija za zapošljavanje koje radnike pored Azije, traže i u Južnoj Americi.

Podaci govore da se iz Hrvatske samo posljednju deceniju iselilo oko 10 odsto stanovništva.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo