Povežite se sa nama

INTERVJU

FILIP KOVAČEVIĆ: Sve DPS frakcije su najgore

Objavljeno prije

na

MONITOR: Crna Gora danas – ukratko iz Vaše vizure?

KOVAČEVIĆ: Crna Gora danas – utopija hegelovske dijalektike, jer je vladajući režim sve stvari izokrenuo u sopstvene suprotnosti. Kad kažu ,,borba protiv korupcije i kriminala” to znači bjelosvjetski tajkuni i mafija su dobrodošli, kad kažu ,,evropske integracije” to znači ne-evropske političke odluke, kad kažu ,,tolerancija” to znači diskriminacija, kad kažu ,,mirovna misija” to znači rat i smrt, kad kažu ,,rast životnog standarda” to znači rast apsolutnog siromaštva, kad kažu ,,visoko obrazovanje” to znači ideološko ispiranje mozga, kad kažu ,,međuetnički sklad” to znači nacionalizam, kad kažu ,,sloboda” to znači ćuti ili…

MONITOR: U javnosti se stvara utisak da se u Crnoj Gori sprema politička bura. Da li Vi tako mislite i da li možemo očekivati neke spektakularne promjene u vladajućoj koaliciji?
KOVAČEVIĆ: Svake godine se čeka ,,vruća jesen.” Beogradski kolumnista Teofil Pančić je o tome prošlog avgusta napisao jedan izuzetan članak. Međutim, ovog ljeta je na surov način napadnut, pa ova jesen za njega ipak nije kao svaka druga. Tako je i za Crnu Goru. Ne sumnjam da će se jedne jeseni klupko razmotati. Teško da će ta jesen “skuplja vijeka” biti baš ova, iako je ekonomska situacija vrlo loša, a režim nudi riskantna rješenja koja idu na štetu budućih generacija.

MONITOR: U posljednje vrijeme sve češće pominje se raspad DPS-a čak na tri struje…
KOVAČEVIĆ: Često se pominje raspad DPS-a jer ga razvlače kao harmoniku dva uigrana dvojca: Đukanović-Lukšić i Marović-Vujanović. A onda se gleda u staklenu kuglu i gata koja je opcija manje gora. To je loše postavljeno pitanje – obadvije opcije su gore. Demokratizacija Crne Gore znači da i jedan i drugi dvojac ide u političku penziju. I na preispitivanje odgovornosti za društvene devijacije posljednjih dvadeset godina. Bez lustracije, nema autentične demokratizacije.

MONITOR: Ukoliko bude nekih promjena, da li će one biti samo personalne, ili se možemo nadati i promjenama sistema?
KOVAČEVIĆ: Da bi došlo do promjena sistema, moraju se stvari početi raditi na drugi način. Moraju se mijenjati ideje djelovanja, ne može se nastaviti po starom. U Crnoj Gori se mora napraviti raskid sa autoritarnim političkim sistemom. To se, kako izgleda, ne može uraditi učestovanjem na izborima koji su štelovani da uvijek pobijedi ista strana. Moraju se promišljati strategije koje će ići na delegitimizaciju čitavog izbornog procesa. Takva je, na primjer, strategija bojkota. Jasno je da bojkot mora biti promišljen i dobro organizovan. Po mom mišljenju, politička opozicija je olako iz ruku ispustila ovaj jedini način da se počne međunarodnoj javnosti pokazivati da ćutanje i trpljenje nije više prihvatljivo. Tek kada zablokiraju institucije političkog sistema, pitaće se u Briselu i Vašingtonu da li je Đukanović zbilja njihov čovjek za sva vremena.

MONITOR: Opet je aktuelan Đukanovićev odlazak sa političke scene. Da li ćemo to konačno doživjeti i kako će se to reflektovati na političke i ostale prilike u Crnoj Gori?
KOVAČEVIĆ: Kao i mnogi drugi nedemokratski vlastodršci u svijetu, Đukanović radi za određene svjetske centre moći koji će, zarad ispunjenja materijalnih interesa svojih država, tolerisati mnogo toga što bi u sopstvenim sredinama odavno sankcionisali. Ti interesi, u konkretnom slučaju interes američke imperije da vojno dominira Evropom i Srednjom Azijom, nisu podudarni sa interesima građana Crne Gore. Međutim, znajući što ga održava na vlasti, Đukanović je odavno prestao da haje za interese crnogorskih građana. Crnogorski građani će mu opet postati važni tek kad ga ne budu više slušali.

MONITOR: Kako motivisati to odbijanje poslušnosti?
KOVAČEVIĆ: Čini mi se da to svako mora da uradi kroz sopstveni primjer. Svaki čovjek može samo sebe da oslobodi. Kada ga oslobađa drugi, to nije sloboda, nego novo ropstvo.

MONITOR: Da li ste razmišljali o psihološkom profilu Mila Đukanovića?
KOVAČEVIĆ: O psihološkom profilu Mila Đukanovića najbolje je pisao Momir Bulatović u svojoj knjizi Pravila ćutanja. To je i logično, jer ga je on najbolje poznavao. On kaže za Đukanovića da ima ,,izrazit psihološki dar za prikrivanje” i „upravo natprirodnu sposobnost da najuvjerljivije govori onda kada ne govori istinu”. Takođe treba uzeti u obzir i zapažanja Ratka Kneževića. Psihološka je istina da o nekoj osobi ,,najbolje” govore prevareni najbolji prijatelji.

MONITOR: Da li opozicija ovakva kakva je zaslužuje prelaznu ocjenu i da li ima konzistentnu strategiju?
KOVAČEVIĆ: Demokratski je iskorak to što su tri parlamentarne opozicione partije u političkom savezu i što rade na njegovom jačanju. Jasno je da će vladajući režim uraditi sve da taj savez razbije, a omiljena i već toliko puta uspješno aktivirana strategija su takozvana identitetska pitanja. To u stvari nisu nikakva ,,pitanja,” nego jasno označeni odgovori koje opozicija mora da odbaci. Nasuprot tome, opozicija mora da potencira novu socijalnu i spoljnu politiku crnogorske države. Neoliberalni koncepti i mehanizmi koji su uništili crnogorsku privredu i sadistički opredijelili cjelokupne generacije kao ,,otpad” moraju biti zamijenjeni konceptima socijalne pravde i državnog planiranja, uz eksproprijaciju nelegalno stečenog i nacionalizaciju ,,prihvatizovanog”. Biće to naporan rad, ali je jedini način da se izbjegne socijalna kataklizma. Po pitanjima spoljne politike, povratak crnogorskih vojnika iz Avganistana i referendum za NATO su prioriteti. Rat u Avganistanu je imperijalistički poduhvat sa elementima ratnog zločina i Crna Gora, shodno poštovanju međunarodnog prava, a ne prava jačeg tj. džungle, ne treba u njemu da učestvuje.

MONITOR: Vi se zalažete za to da se o ulasku Crne Gore u NATO odlučuje na referendumu.
KOVAČEVIĆ: Referendum o NATO-u kao o najkrupnijem spoljnopolitičkom pitanju za crnogorsku budućnost je ne samo demokratska, nego i ustavna obaveza. Uvjeren sam da niko iz opozicije neće prihvatiti da se odluka donese, mimo građana, u Skupštini. Ukoliko bilo ko od njih pristane na ovu DPSDP igru, moralno će se srozati na nivo režima i zaslužiti sve svoje buduće poraze. Kao i ismijavanje ministra odbrane Bora Vučinića.

MONITOR: Koji su to uslovi da bi se danas u Crnoj Gori mogla okupiti kritična masa, ako tako nešto u Crnoj Gori trenutno i postoji, za smjenu aktulenog režima?
KOVAČEVIĆ: Kritična masa nije nešto što se pojavi preko noći. Ona se gradi godinama. Mora se raditi na sticanju povjerenja između opozicionih stranaka, civilnog sektora, medija i nezavisnih pojedinaca kako bi se što prije formirao širi građanski forum. To je ključ demokratizacije. Prvi korak na tom putu je odlučno odbacivanje bilo kakvog dogovora sa bilo kojom frakcijom DPS-a. Sve dok je ovakav dogovor u igri, kritičke mase za promjene neće biti.

MONITOR: Zašto je sve manje građanske hrabrosti, zašto se tako umnožavaju poslušnici među obrazovanim slojem crnogorskog društva – sve je manje, na primjer, univerzitetskih profesora, književnika, ljekara, novinara… spremnih da javno kritički progovore o očiglednim društvenim deformacijama?
KOVAČEVIĆ: Sa jedne strane, korupcija statusom, privilegijama, honorarima, visokim platama. Sa druge, malodušnost, apatija, inercija, duhovni ambis, život sveden na najelementarnije potrebe. Hrabrost je vrlina, a vrlina je sreća – zna se još od Aristotela. Očigledno ovi pojedinci o kojima vi govorite ne žele da budu srećni. Više vole da budu sporedni glumci, epizodisti u svojim životima i zavisnici od milosti moćnika. Ovdje bih posebno istakao takozvane “dobre ljude” koji bi pomogli, promijenili nešto, ali eto nije do njih, oni tu ništa ne mogu uraditi. Pa, svaki nedemokratski sistem počiva upravo na ovakvim pojedincima, oni su nosioci te banalnosti svakodnevnog zla o kojoj je pisala Hana Arendt. Ima li tu lijeka osim klasika književnosti (edicije Vijesti – Milenijum i XX vijek), egzistencijalističke i kritičke filozofije i psihoanalize? Individualnom oslobođenju mora da prethodi kolektivno.

MONITOR: Kad je po Vašoj procjeni realno da Crna Gora postane član Evropske unije?
KOVAČEVIĆ: Prije nekoliko godina, jedan kolega, redovni profesor uglednog američkog univerziteta koji je bio pravni savjetnik ključnog čelnika Evropske komisije, rekao mi je da je Hrvatska posljednja država koju namjeravaju da prime u Evropsku uniju. Za najkasnije pet godina vidjećemo da li je govorio istinu.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANA LALIĆ-HEGEDIŠ, PREDSJEDNICA NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE: Hajka će se završiti kada Vučić opozove svoje poslušnike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Podrška međunarodnih organizacija i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka na Dinka Gruhonjića i mene završi

 

 

MONITOR: U vrijeme vanrednog stanja usled pandemije kovida, bili ste uhapšeni zbog izvještavanja o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu. Sada ste ponovo na žestokom udaru, na društvenim mrežama i preko SMS poruka…Čini se kao da ste na nekom mogućem spisku „dežurnih krivaca“?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Srpskim vlastima je uvek potrebna lista “dežurnih krivaca” kojom se skreće pažnja građana sa nepočinstava, nepodopština i političkih marifetluka vladajuće koalicije. S obzirom da svojim izveštavanjem godinama ukazujem na sistemsku korupciju, nepotizam, partijsko iživljavanje nad građanima, koketiranje sa nacionalizmom, na bahatost, siledžijstvo … a uz to radim u nezavisnim medijima koje Vučić otvoreno naziva “stranoplaćeničkim i izdajničkim”, moje ime je podvučeno na svim njihovim spiskovima za obračun. Za mene ništa novo, jer prezime moje porodice se već devedesetih našlo na jednom takvom opskurnom spisku. Tada ga je sastavljao četnički vojvoda, haški osuđenik i Vučićev politički otac Vojisalav Šešelj, za potrebe proterivanja Hrvata iz Srema. Danas, njegov najbolji radikalski đak samo nastavlja Šešeljevu misiju i viziju, a to je hegemonističko društvo podeljeno na “srpske patriote” i “izdajnike” , “ustaše” i “strane plaćenike”. A zna se šta takvima treba da se dogodi …

MONITOR: Identifikovano je nekoliko  osoba od onih koji su vam prijetili, neki su uhapšeni -pa pušteni u kućni pritvor…Može li ovo što je do sada urađeno na očuvanju vaše bezbjednosti, da spriječi dalje napade? Ili je za to važnija javna podrška-kolega, strukovnih udruženja-ovdašnjih i međunarodnih, EU predstavnika i dijela javnosti, koju ste vi i vaš kolega Dinko Gruhonjić, dobili?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Koliko god su hapšenje osoba koje su nam pretile da će nam zaklati porodice, ubiti nas, silovati decu, lomiti kosti … za nas dobra vest, toliko istovremeno izazivaju potpuni kontraefekat u javnosti. Nakon svakog uhapšenog, salve nasilja i uvreda koje primamo se multiplikuju, jer značajan deo građana Srbije, koji se svakodnevno informišu isključivo preko režimskih medija, smatra da su ljudi koji nam prete neki novi srspki Obilići, a da smo Dinko i ja izdajnici koji zaslužuju da im se stane na kraj.

Podrška međunarodnih organizacija, ali i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka završi. A, završiće se onda kada Vučić opozove svoje trbuhozborce sa skupštinskih govornica, poslušnike, dodvorice i armiju botova koji su po njegovom nalogu i otpočeli ovaj pir nasilja i bezumlja.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Ogoljena borba za vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar policije nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda

 

 

MONITOR: Ministar policije Danilo Šaranović tužio je Vladu Upravnom sudu zbog postavljenja v.d šefa Uprave policije za koje tvrdi da je bilo nezakonito. Kako vidite tu tužbu i njenu sudbinu pred Upravnim sudom?

RADULOVIĆ: Postupak određivanja v.d. direktora Uprave policije je bio nezakonit, ali je u tom nezakonitom postupku vrlo aktivno učestvovao i ministar unutrašnjih poslova. Tužbu gospodina Šaranovića vidim kao reakciju strane koja je poražena u besprizornoj borbi za kontrolom tog značajnog dijela bezbjednosnog sektora. Međutim, ono što je bitno jeste da ministar nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda i zato očekujem da taj sud štiti interese zakonitosti, a ne partijske interese i neostvarene ambicije bilo kog člana Vlade.

MONITOR: Koliko su takve tužbe uobičajene?

RADULOVIĆ: Takve tužbe nijesu česte u praksi, ali dešavaju se slučajevi da tužbu podnese lice koje nema aktivnu legitimaciju. Obično takve tužbe podnose pravno neuka lica.

MONITOR: Kako vidite proces izbora vd šefa UP i šta je sve tokom tog izbora bilo nezakonito?

RADULOVIĆ: U procesu izbora v.d. direktora UP sve je bilo nezakonito. Na istoj sjednici kada je razriješen prethodni direktor policije Zoran Brđanin, Vlada je morala da odredi vršioca dužnosti na predlog ministra, kako je to propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima.Umjesto toga, Vlada i ministar su ušli u nezakonite improvizacije, počev od raspisivanja tzv. internog oglasa, pa do poligrafskog testiranja na inicijativu ministra koje je sprovođeno proizvoljno i na način koji je izazvao brojne sumnje. Ni javnost, a ni kandidati, ne znaju ko je i na osnovu čega odredio na koje okolnosti kandidati treba da se ispitaju na poligrafu, gdje će se sprovodi ispitivanje, kojim redosljedom, da li će svima biti postavljena ista pitanja i sl. Na kraju smo došli do čak apsurdne situacije da su strožiji uslovi i komplikovanija procedura za izbor v.d. direktora, nego za izbor direktora u punom mandatu.

MONITOR: Sporni izbor odigrava se u vrijeme dok se vlasti kunu u IBAR, odnosno dobijanje Izvještaja o privremenim mjerilima za poglavlja 23, 24, koja se tiču upravo vladavne prava. Koliko je Crna Gora daleko od vladavine prava?

RADULOVIĆ: Ovaj izbor je samo jedan od primjera koji pokazuje da živimo u ambijentu u kome je sve podređeno partijskim i ličnim interesima i pokušajima da se preuzme ili sačuva kontrola nad što većim dijelom sistema. Političke partije i njihovi lideri otvoreno pokazuju da ih javni interes ne zanima. Politička scena u Crnoj Gori uglavnom je podijeljena na dva dijela, od kojih bi jedan dio prodao Crnu Goru bez razmišljanja, a drugi dio bi je poklonio drugom. Pri tome i jedni i drugi državu i njene resurse doživljavaju kao plijen i koriste ih u ličnom i partijskom interesu. Istovremeno, brojne insititucije koje treba da obezbijede poštovanje pravnog poretka su nedovoljno funkcionalne. Kad svemu tome dodamo nepodnošljivo neznanje i veoma često i loše namjere kod političara i javnih funkcionera, onda je jasno koliko smo blizu ili daleko od društva vladavine prava.

MONITOR: Gdje je u tom smislu pravosuđe, i koliko smo daleko od njegovog reformisanja?

RAULOVIĆ: Nažalost, pravosuđe još uvijek nije ušlo u proces ozbiljnih i istinskih reformi. Vesna Medenica je ukupno 17 godina rukovodila pravosuđem na jedan autokratski način koji je favorizovao nestručne kadrove bez integriteta, a istovremeno sputavao profesionalce. Tri godine nakon njene ostavke i dvije godine od kada je ona uhapšena, sistem koji je ona sa saradnicima u pravosuđu kreirala i dalje je skoro netaknut. Možda je najbolji primjer za to upravo postupak koji se vodi protiv nje, gdje je suđenje do sada 15 puta odloženo i to na način koji pokazuje da je određenim akterima postupka i dalje dozvoljeno da se sa pravosuđem i državom izruguju jednako kako su to zajedno sa g-đom Medenicim radili dok je ona pravosuđem i formalno upravljala. Mislim da će tako biti sve dok se u cjelokupnom pravosuđu ne sprovede neka vrsta vetinga ili lustracije koja će pravosuđe očistiti od kadrova koji su ga doveli u stanje u kome se nalazi i koji sada sprječavaju početak ozbiljne reforme u pravosuđu. U fokusu tog procesa, pored odgovornosti, trabalo bi da bude ispitivanje zakonitosti porijekla imovine tih lica.

MONITOR: Šta su vlasti nakon pada DPS-a propustile da urade na reformisanju pravosuđa?

RADULOVIĆ: Osim izbora Glavnog specijalnog tužioca, teško da se može govoriti o pozitivnim potezima koje su vlasti nakon pada DPS-a preduzele na reformi pravosuđa. Prije se stekao utisak da su svi koji su vršili vlast željeli da u pravosuđu imaju nekoga ko će njima biti ono što je Medenica bila DPS-u. Od kada je DPS izgubio vlast, aktuelna Vlada je treća po redu. Niti jedna od tih Vlada nije uradila gotovo ništa da državnom tužilaštvu i pravosuđu uopšte poboljša uslove rada. Pozitivne stvari u pravosuđu prethodnih godina desile su se isključivo iz dva razloga. Prvi je izbor g-dina Novovića za Glavnog specijalnog tužioca, a drugi je dokazni materijal koji je Crnoj Gori stigao od strane Europola. To je u krajnjem dovelo i do procesiuranja g-đe Medenice, pa je logično i prirodno da ona i njeni saradnici čine sve da ospore i opstruiraju aktivnosti GST-a i materijal Europola. Ipak, zabrinjavajuće je da GST i pravosuđe nemaju adekvatnu i dovoljnu podršku od onih koji, bar deklarativno, ne pripadaju sistemu čiji značajan dio je bila g-đa Medenica. Izgleda da vladavina prava ne ide u prilog ni mnogima od njih.

MONITOR: Dok se u vladi dešava sukob oko bezbjednosnog sektora, na lokalnom nivou dešavaju se turblencije. Kako vidite slučajeve Andrijevica i Šavnik iz pravnog ugla?

RADULOVIĆ: Uvođenje tzv. prinudne uprave u Andrijevici od strane Vlade bilo je opravdano. Međutim, odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022. godine. Nakon toga, sporna je bila i odluka Vlade da “povuče” odluku i kasnije opet da je objavi. Skupštini opštine kojoj je mandat istekao ne može se skratiti mandat, niti se može raspuštiti Skupština opštine kojoj je mandat istekao. Odluke o raspuštanju ili skraćenju mandata mogu se donijeti samo dok mandat traje. Primjeri Andrijevice i Šavnika potvrđuju da Crna Gora nema funkcionalne institucije koje treba da obezbijede poštovanje zakona, odnosno u tim slučajevima održavanje sjednice Skupštine opštine i održavanje lokalnih izbora.

Mislim da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne raspiše izbore u opštini Šavnik jer izborni proces po ranijoj odluci o raspisivanju izbora je tamo u toku, odnosno nije okončan. Pravni izlaz iz takve situacije je u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to obaveza države i njenih institucija. Nažalost, na djelu imamo ogoljenu borbu za vlast koja, u nedostatku funkcionalnih institucija, ima prednost u odnosu na pravni izlaz i poštovanje zakona.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo