Povežite se sa nama

MONITORING

Sve veze s podzemljem

Objavljeno prije

na

Dok je Marija Ćatović gradonačelnica Kotora u kineskom gradu Ksianu hvalila Kotor kao mjesto koje se prepoznaje po kulturnim i istorijskim znamenitostima, kod kuće je opet pokrenuta priča o njenom doprinosu tome što se Kotor sve češće prepoznaje kao grad organizovanog kriminala. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) i Organized Crime and Coruption Project (OCCP) objavili su da kotorskog biznismena Rodoljuba Radulovića istraživači i tužioci u Grčkoj, Južnoj Americi i Velikoj Britaniji sumnjiče da je uz Darka Šarića vođa narko kartela.

Radulović je, navode istraživači CIN-a, bio naročito uspješan u rodnom Kotoru, gdje je uživao status uglednog biznismena. Radulovićeva firma Trecom, poznato je, od 1990. godine ima privilegovani aranžman sa kotorskom opštinom od koje je u zakup dobila sedam atraktivnih lokala u samom srcu Starog grada, sa mogućnošću produženja zakupa na čak 99 godina. Ugovore o zakupu za opštinom, objavio je CIN, potpisao je njegov brat Žarko Radulović, a tokom ratnih devedesetih, navodi se, Trecom je bio čak oslobođen plaćanja kirije.

Radulović je 2006. godine Trecom predao u ruke pokojnom Draganu Dudiću, ubijenom prošle godine, koji se takođe sumnjičio da je dio narko kartela Šarića. Aranžman Trecoma sa opštinom je nastavljen na predlog Marije Ćatović koja je u to vrijeme već dvije godine gradonačelnica Kotora. Gradonačelnica je poslanica DPS-a čiji su odbornici podržali odluku da se Trecomu izdaju vrijedni lokali.

Dudiću su opštinski poslovni prostori ustupljeni bez tendera, na 35 godina, za samo 1,8 miliona eura. Novac koji je Dudić odmah uplatio legao je taman pred izbore. Tom aranžmanu protivio se opštinski SDP, nakon čega je predsjedniku tamošnjeg odbora te partije Zvonimiru Rajhlu zapaljen automobil. Posao je sklopljen i bez obzira na stav osnovnog tužioca da je takav aranžman nezakonit.

Zahtjev za sprovođenje istrage protiv gradonačelnice Kotora podnijela je prošle godine PC Rivijera, čiji predstavnici Mariju Ćatović optužuju da je omogućila Dudićevoj firmi Interdepo da preuzme AD Rivieru i stekne pravo na ogromnu zemlju u Škaljarima, „kao što je Dudić pribavio pola Kotora” a na štetu te firme. Ćatović je uzvratila tužbom. U tom postupku zastupa je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre Mila Đukanovića.

Dudićeva supruga Zoja, koja je napustila Crnu Goru, prema registru Privrednog suda vodi se kao članica odbora Riviere. Ta kompanija na Crnogorskom primorju ima impresivnu imovinu. Supruga Dragana Dudića je sa Ivicom Šarićem, bliskim rođakom Darka i Duška Šarića, među osnivačima firme Secondo porto u čijem je posjedu kotorska diskoteka Maksimus.

Za vrijeme mandata gradonačelnice Kotora razriješen je sekretar kotorskog Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Nikola Belada. On je optužio rukovodstvo lokalne uprave da su ga smijenili zbog toga što je pokušavao da spriječi haotičnu prodaju opštinske imovine.

Kotor je za osam godina vladavine Marije Ćatović postao grad koji se prepoznaje po kriminalu čak se i u zvaničnom dokumentu Uprave policije. U dokumentu Mapa organizovanog kriminala u Crnoj Gori Kotor se navodi kao centar organizovanog kriminala na Crnogorskom primorju. Šef kotorske filijale Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Popović i njegova savjetnica Ksenija Mitrović osuđeni su prošle godine jer je na osnovu lažnog rješenja o državljanstvu omogućio crnogorski pasoš sinu Nasera Keljmendija.

Istovremeno, imovina gradonačelnice Kotora i njene porodice poprilično je uvećana.

Ćatovićeva je 2005. godine prijavila 463 eura plate, trećinu kuće od 140 kvadrata u Kotoru i trećinu zemljišta od 15 hiljada kvadrata u istom gradu. Ove godine gradonačelnica Kotora ima, prema podacima iz imovinskog kartona objavljenog na sajtu Komisiije za sprečavanje konflikta interesa, četvrtinu kuće u Dobroti od 467 kvadrata koju je prijavila kao nasljeđe, zemljište u Dobroti, dvije parcele blizu osam hiljada kvadratnih metara i zemljište u Ljutoj, takođe prijavljeno kao nasljedstvo, koje dijeli sa još 11 suvlasnika.

Prema podacima iz imovinskih kartona, gradonačelnica je u međuvremenu dio imovine, koju nije navela da posjeduje kada je izabrana za gradonačelnicu, prodala. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pitala je otkud gradonačelnici Kotora 40 hiljada kvadrata zemlje u Tivtu koju je prijavila tek 2006. godine. Ćatovićeva je 2009. godine prijavila platu od 1400 eura, zbog čega je prozivana kao gradonačelnica koja ima veću platu od premijera.

Njen suprug Stanko Ćatović 2005. godine prijavio je kuću od 220 kvadrata i dvije trećine kuće od 250 kvadratnih metara, obje u Morinju. U ovogodišnjem kartonu prijavio je dvije kuće u Morinju, jednu od 300 i dvije trećine druge koja ima 192 kvadratnih metara, stan u Morinju od 50 kvadrata; dvije trećine zemlje u Morinju od 7.015 kvadratnih metara koju prijavljuje kao nasljeđe, parcelu od 8011 kvadratnih metara u Kostajnici i kuću od 120 m2 u Morinju.

Mještani Kostajnice optužili su kotorski Sekretarijat za urbanizam da je promijenio urbanistički plan samo za parcelu u vlasništvu gradonačelničinog supruga. ,,Interesantno je istaći da je Sekretarijat u ovom slučaju pokazao i mogućnost predviđanja i vidovitost, pa ja parcela urbanizovana, a da vlasnik Stanko Ćatović nije, shodno zakonu koji sve obavezuje, podnio zvaničan zahtjev”.

U imovinskom kartonu gradonačelnice navodi se da sin Lazar zarađuje godišnje oko 30 hiljada eura od ugostiteljstva. Lazar Ćatović vodi restoran Ćatovića mlini, preko firme Larry and brothers company čiji je vlasnik. U odnosu na 2005, Lazar ima poslovni prostor od 300 kvadratnih metara u Morinju. Gradonačelnica Kotora ima još dva sina Dejana i Dragana koji su zaposleni u državnoj upravi.

Aranžman sa Trecomom i saradnja sa Dudićem nije jedina stvar koja se Ćatovićevoj prigovarala za vrijeme obavljanja gradonačelničke funkcije. Tokom njenog mandata Kotoru se desila i jedna od najvećih ekoloških katastrofa, afera Lipci.

Ranko Radulović, Nikšićanin podebelog kriminalnog dosijea, niotkoga ometan je prije nekoliko godina u jeku turističke sezone danonoćno rušio brdo i nasipao more u Lipcima. Radulović je zbog toga osuđen na četiri mjeseca uslovne kazne, a simbolično su kažnjeni inspektori koji su trebali da ga spriječe u tom poslu. Gradonačelnica Kotora se pravdala time da ona nije imala ovlašćena da reaguje.

Gradonačelnicu za mjesto Lipci vezuje i radna biografija. Prije nego je postala gradonačelnica, od 1978. do 2003. godine bila je upravnica Jugopetrolove petrolejske instalacije Lipci. To je vrijeme kada je Crna Gora naveliko švercovala gorivo.

U izdanju za april američki ugledni časopis Forin afers svrstao je Crnu Goru u mafijaške države, u kojima su predstavnici vlasti integralni igrači.

I na slučaju Kotora pokazalo se da lokalni moćnici koje tužilaštva i policije regiona označavaju kao narko bosove i osobe povezane sa organizovanim kriminalom imaju naklonost crnogorskih vlasti, kako na vrhu, tako i na lokalnom nivou.

Filip Vuković u Pljevljima, Marija Ćatović u Kotoru. DPS gradonačelnici po mjeri šefa Mila Đukanovića.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo