Povežite se sa nama

MONITORING

Sve veze s podzemljem

Objavljeno prije

na

Dok je Marija Ćatović gradonačelnica Kotora u kineskom gradu Ksianu hvalila Kotor kao mjesto koje se prepoznaje po kulturnim i istorijskim znamenitostima, kod kuće je opet pokrenuta priča o njenom doprinosu tome što se Kotor sve češće prepoznaje kao grad organizovanog kriminala. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) i Organized Crime and Coruption Project (OCCP) objavili su da kotorskog biznismena Rodoljuba Radulovića istraživači i tužioci u Grčkoj, Južnoj Americi i Velikoj Britaniji sumnjiče da je uz Darka Šarića vođa narko kartela.

Radulović je, navode istraživači CIN-a, bio naročito uspješan u rodnom Kotoru, gdje je uživao status uglednog biznismena. Radulovićeva firma Trecom, poznato je, od 1990. godine ima privilegovani aranžman sa kotorskom opštinom od koje je u zakup dobila sedam atraktivnih lokala u samom srcu Starog grada, sa mogućnošću produženja zakupa na čak 99 godina. Ugovore o zakupu za opštinom, objavio je CIN, potpisao je njegov brat Žarko Radulović, a tokom ratnih devedesetih, navodi se, Trecom je bio čak oslobođen plaćanja kirije.

Radulović je 2006. godine Trecom predao u ruke pokojnom Draganu Dudiću, ubijenom prošle godine, koji se takođe sumnjičio da je dio narko kartela Šarića. Aranžman Trecoma sa opštinom je nastavljen na predlog Marije Ćatović koja je u to vrijeme već dvije godine gradonačelnica Kotora. Gradonačelnica je poslanica DPS-a čiji su odbornici podržali odluku da se Trecomu izdaju vrijedni lokali.

Dudiću su opštinski poslovni prostori ustupljeni bez tendera, na 35 godina, za samo 1,8 miliona eura. Novac koji je Dudić odmah uplatio legao je taman pred izbore. Tom aranžmanu protivio se opštinski SDP, nakon čega je predsjedniku tamošnjeg odbora te partije Zvonimiru Rajhlu zapaljen automobil. Posao je sklopljen i bez obzira na stav osnovnog tužioca da je takav aranžman nezakonit.

Zahtjev za sprovođenje istrage protiv gradonačelnice Kotora podnijela je prošle godine PC Rivijera, čiji predstavnici Mariju Ćatović optužuju da je omogućila Dudićevoj firmi Interdepo da preuzme AD Rivieru i stekne pravo na ogromnu zemlju u Škaljarima, „kao što je Dudić pribavio pola Kotora” a na štetu te firme. Ćatović je uzvratila tužbom. U tom postupku zastupa je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre Mila Đukanovića.

Dudićeva supruga Zoja, koja je napustila Crnu Goru, prema registru Privrednog suda vodi se kao članica odbora Riviere. Ta kompanija na Crnogorskom primorju ima impresivnu imovinu. Supruga Dragana Dudića je sa Ivicom Šarićem, bliskim rođakom Darka i Duška Šarića, među osnivačima firme Secondo porto u čijem je posjedu kotorska diskoteka Maksimus.

Za vrijeme mandata gradonačelnice Kotora razriješen je sekretar kotorskog Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Nikola Belada. On je optužio rukovodstvo lokalne uprave da su ga smijenili zbog toga što je pokušavao da spriječi haotičnu prodaju opštinske imovine.

Kotor je za osam godina vladavine Marije Ćatović postao grad koji se prepoznaje po kriminalu čak se i u zvaničnom dokumentu Uprave policije. U dokumentu Mapa organizovanog kriminala u Crnoj Gori Kotor se navodi kao centar organizovanog kriminala na Crnogorskom primorju. Šef kotorske filijale Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Popović i njegova savjetnica Ksenija Mitrović osuđeni su prošle godine jer je na osnovu lažnog rješenja o državljanstvu omogućio crnogorski pasoš sinu Nasera Keljmendija.

Istovremeno, imovina gradonačelnice Kotora i njene porodice poprilično je uvećana.

Ćatovićeva je 2005. godine prijavila 463 eura plate, trećinu kuće od 140 kvadrata u Kotoru i trećinu zemljišta od 15 hiljada kvadrata u istom gradu. Ove godine gradonačelnica Kotora ima, prema podacima iz imovinskog kartona objavljenog na sajtu Komisiije za sprečavanje konflikta interesa, četvrtinu kuće u Dobroti od 467 kvadrata koju je prijavila kao nasljeđe, zemljište u Dobroti, dvije parcele blizu osam hiljada kvadratnih metara i zemljište u Ljutoj, takođe prijavljeno kao nasljedstvo, koje dijeli sa još 11 suvlasnika.

Prema podacima iz imovinskih kartona, gradonačelnica je u međuvremenu dio imovine, koju nije navela da posjeduje kada je izabrana za gradonačelnicu, prodala. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pitala je otkud gradonačelnici Kotora 40 hiljada kvadrata zemlje u Tivtu koju je prijavila tek 2006. godine. Ćatovićeva je 2009. godine prijavila platu od 1400 eura, zbog čega je prozivana kao gradonačelnica koja ima veću platu od premijera.

Njen suprug Stanko Ćatović 2005. godine prijavio je kuću od 220 kvadrata i dvije trećine kuće od 250 kvadratnih metara, obje u Morinju. U ovogodišnjem kartonu prijavio je dvije kuće u Morinju, jednu od 300 i dvije trećine druge koja ima 192 kvadratnih metara, stan u Morinju od 50 kvadrata; dvije trećine zemlje u Morinju od 7.015 kvadratnih metara koju prijavljuje kao nasljeđe, parcelu od 8011 kvadratnih metara u Kostajnici i kuću od 120 m2 u Morinju.

Mještani Kostajnice optužili su kotorski Sekretarijat za urbanizam da je promijenio urbanistički plan samo za parcelu u vlasništvu gradonačelničinog supruga. ,,Interesantno je istaći da je Sekretarijat u ovom slučaju pokazao i mogućnost predviđanja i vidovitost, pa ja parcela urbanizovana, a da vlasnik Stanko Ćatović nije, shodno zakonu koji sve obavezuje, podnio zvaničan zahtjev”.

U imovinskom kartonu gradonačelnice navodi se da sin Lazar zarađuje godišnje oko 30 hiljada eura od ugostiteljstva. Lazar Ćatović vodi restoran Ćatovića mlini, preko firme Larry and brothers company čiji je vlasnik. U odnosu na 2005, Lazar ima poslovni prostor od 300 kvadratnih metara u Morinju. Gradonačelnica Kotora ima još dva sina Dejana i Dragana koji su zaposleni u državnoj upravi.

Aranžman sa Trecomom i saradnja sa Dudićem nije jedina stvar koja se Ćatovićevoj prigovarala za vrijeme obavljanja gradonačelničke funkcije. Tokom njenog mandata Kotoru se desila i jedna od najvećih ekoloških katastrofa, afera Lipci.

Ranko Radulović, Nikšićanin podebelog kriminalnog dosijea, niotkoga ometan je prije nekoliko godina u jeku turističke sezone danonoćno rušio brdo i nasipao more u Lipcima. Radulović je zbog toga osuđen na četiri mjeseca uslovne kazne, a simbolično su kažnjeni inspektori koji su trebali da ga spriječe u tom poslu. Gradonačelnica Kotora se pravdala time da ona nije imala ovlašćena da reaguje.

Gradonačelnicu za mjesto Lipci vezuje i radna biografija. Prije nego je postala gradonačelnica, od 1978. do 2003. godine bila je upravnica Jugopetrolove petrolejske instalacije Lipci. To je vrijeme kada je Crna Gora naveliko švercovala gorivo.

U izdanju za april američki ugledni časopis Forin afers svrstao je Crnu Goru u mafijaške države, u kojima su predstavnici vlasti integralni igrači.

I na slučaju Kotora pokazalo se da lokalni moćnici koje tužilaštva i policije regiona označavaju kao narko bosove i osobe povezane sa organizovanim kriminalom imaju naklonost crnogorskih vlasti, kako na vrhu, tako i na lokalnom nivou.

Filip Vuković u Pljevljima, Marija Ćatović u Kotoru. DPS gradonačelnici po mjeri šefa Mila Đukanovića.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

KAMENOLOM VELJA GORANA U BARSKOM SELU MRKOJEVIĆI: Nova vlast, stari scenario

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani Velje Gorane muku muče da zaustave preduzeće Trojan d.o.o da u njihovom selu izgradi kamenolom i naruši njihovu životnu sredinu, Vlada tvrdi da je projekat dobrobit cijele zajednice

 

Protest očajnih mještana protiv moćnog investitora koji pokušava da naruši životnu sredinu njihovog kraja. Vlada nas ubjeđuje da je riječ o projektu od velike važnosti za Crnu Goru, dobrobiti za građane koji protestuju i da je sve po zakonu. Investitor mještanima obećava brda i planine samo da ga puste da radi. Organi bezbjednosti privode građane kako bi investitor mirno mogao da gradi. Poznat scenario. Navikli smo na slične priče tokom vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih partnera.

Međutim, ovdje nije riječ o prethodnoj vlasti, niti o nekom od ranijih slučajeva. Jedina veza između tih scenarija je što je ovdje investitoru odobrila koncesiju upravo Vlada Duška Markovića, sadašnjeg poslanika opozicionog DPS-a u Skupštini. Štaviše, koncesija je dodijeljena u tranzicionom periodu između parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade. Kasnije smo od aktuelnih ministara slušali da su mnoge sporne odluke donijete upravo u tom periodu.

Riječ o barskom selu Mrkojevići, odnosno zaseoku Velja Gorana gdje barsko preduzeće Trojan d.o.o  želi da eksploatiše kamen. Koncesiju je 8. oktobra 2020. godine potpisao tada odlazeći premijer Duško Marković, dok mu je urbanističko-tehničke uslove par mjeseci kasnije izdala Opština Bar, gdje vlast i dalje vrši Demokratska partija socijalista. Trojan d.o.o dobio je koncesiju na tenderu gdje je bio jedini prijavljeni. Zakonska procedura je ispoštovana, kao i ranije za male hidroelektrane.

Jedino što koči ostvarenje ove investicije trenutno su mještani Velje Gorane koji ne žele kamenolom blizu svojih domova. Dio mještana je privela policija jer su nedavno pokušali da blokiraju mašine investitora.

,,Tužno je da smo ponovo ostavljeni da se sami borimo protiv kamenoloma i da nam je ugrožena cijela lokalna zajednica, a da niko od nadležnih ne reaguje, već nam privode mještane koji su civilizovano i mirno izašli da čekaju komunalnu policiju i da brane prag svoje kuće od razaranja. Sramotno je da svi zatvaraju oči i gledaju političku ili neku drugu korist pred koncesijom koja je štetna po lokalnu zajednicu”, tako je to opisala stanovnica sela Edina Osmanović.

Priču je otvorio Građanski pokret URA, odakle je traženo da ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učini sve što je u njegovoj nadležnosti da stopira projekat kamenoloma. U kritiku kamenoloma su se potom uključile opozicione partije koje trenutno vrše vlast u Baru. I predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević obišao je Velju Goranu da podrži mještane ističući da nije znao da je tamo planiran kamenolom. Međutim, upravo je njegova uprava preduzeću Trajan d.o.o izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije 2. decembra 2020. godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VLADIN SVEŠTENIK U UO UNIVERZITETA: Vesna Bratić – dosljedno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanje sveštenika Nikole Marojevića za člana UO Univerziteta CG samo je nastavak dosljednog podgrijavanja podjela u javnosti od početka mandata trostruke ministarke, Vesne Bratić

 

Pored drame oko Vlade, glavna rasprava u javnosti vodi se oko Vladinog izbora paroha nikšićkog Nikole Marojevića za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Partije i njima naklonjeni mediji izvještavaju o puču na državni univerzitet, koji je preko Vlade izvela Srpska pravoslavna crkva. Druga strana naglašava da komitama smeta paroh i sve što je srpsko.

Naslušali smo se proteklih dana o znamenitim katoličkim univerzitetima i svećenicima kojima crkvena odora nije smetala da budu dekani i rektori, o miješanju, ionako previše pristune crkve, u rad najznačajnije obrazovne institucije u državi, kao i argumenata o diskriminaciji sveštenika i njihovim građanskim pravima.

Na Univerzitetu su prekršili uobičajeni zavjet ćutanja kada se radi o stvarima koje se njih tiču, pa su neki zauzeli stav. Prva se oglasila profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Komar koja je na Tviteru napisala da u sekularnoj državi sveštenom licu nijedne vjerske zajednice nije mjesto u Upravnom odboru državnog univerziteta, posebno ne kao predstavniku Vlade. ,,U aktuelnim crnogorskim prilikama u kojima je uplitanje SPC-a u rukovođenje državom čak i javno priznato ovakav potez ne doprinosi smirivanju tenzija i jačanju Univerziteta kao autonomne institucije, a šalju poruku neravnopravnosti nastavnicima i studentima drugih vjerskih zajednica”.  Njen primjer je slijedilo još par profesora. Reagovali su čak i studenti: ,,Stava su da imenovanje paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikole Marojevića za člana UO UCG-a neće doprinijeti smirivanju tenzija i podjela”, saopštili su iz Studenskog parlamenta.

Ove sedmice Vijeće Pravnog fakulteta iznijelo je svoj stav da je ,,imenovanje paroha Srpske pravoslavne crkve ili vjerskog službenika bilo koje druge vjerske zajednice za člana UO UCG neprimjeren, a u aktuelnom društvenom trenutku i kontraproduktivan akt klerikalizacije jedinog državnog univerziteta u Crnoj Gori”. Pravni fakultet pozvao je Vladu da stavi van snage odluku o imenovanju Marojevića.

Da tema nije značajna samo na domaćem, već i međunarodnom nivou potvrdilo je saopštenje Ambasade SAD-a. ,,SAD su zabrinute zbog nedavnog imenovanja u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Za napredak građanskog društva u Crnoj Gori, nezavisne institucije koje služe interesu javnosti, kao što je državni univerzitet, ne treba da budu pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice”, napisali su iz ove ambasade na Tviteru.

U biografiji Nikole Marojevića, dostupnoj na sajtu Matice srpske u Crnoj Gori, navodi se da je đakon Saborne crkve u Nikšiću, doktor bogoslovskih nauka i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšičke. Jedan je od osmorice sveštenika koji su zajedno sa tadašnjim episkopom budimljansko-nikšićkim, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, bili pritvoreni zbog učešća u, zbog epidemije zabranjenoj,  litiji u Nikšiću u maju 2020. povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Bio je i član političkog savjeta Nove srpske demokratije.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ULOGA MILA ĐUKANOVIĆA U PROPASTI PRIMORKE: Potpisao bankarske garancije još neosnovanoj firmi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu SDT u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije ali zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno 15 osoba

 

Pred kraj 2021. godine javnost je zapanjila sedmosatna drama i prijetnja Edina Begzića da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice Nove ljubljanske banke (NLB) u Baru zbog tvrdnji da je banka ukrala novac radnicima nekadašnje Primorke DOO Bar, među kojima su bili i njegovi roditelji. Drama je okončana nakon što je Begzić u telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem iznio slučaj svojih roditelja i ostalih zaposlenih u nekadašnjoh barskoj firmi. Ispostavilo se da Begzić nije imao pravi eksploziv i oružje kojim je prijetio u ranije snimljenoj video poruci gdje je optužio „lopovsku banku da je uz pomoć države i njenih institucija (za vrijeme DPS-a) ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine.“

Abazović je nakon tri dana, kao što je obećao Begziću, primio u svoj kabinet delegaciju bivših radnika i izjavio da su zahtjevi radnika „maksimalno opravdani i da imaju realne zahtjeve“. Obećao je i da će urgirati da tužilaštvo djeluje uz nadu da „neko novo Tužilaštvo neće čekati da zastari predmet i da će procesuirati sve one koji su učestvovali u očiglednim koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije Primorke“.

Još u martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Optuženi su vlasnik firme Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, Biljana Bošković, predsjednik odbora direktora Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije a zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno čak 15 osoba da su direktno oštetile budžet za 4 miliona i da su nezakonito prisvojile državnu imovinu vrijednu 15 miliona eura.

Mnogi optužuju Specijalno tužilaštvo da je tokom izviđaja i istrage pažljivo zaobišlo sve one koji su direktno povezani sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Još je 2014. godine opozicioni poslanik Mladen Bojanić (sadašnji ministar kapitalnih investicija) optužio  je Đukanovića u Skupštini da stoji iza davanja propalih državnih garancija sumnjivoj firmi sa Kipra, iza koje stoje sumnjive osobe od ranije poznate po uvođenju drugih firmi u stečaj.

Bojanić je pokazao dokumenta da je Melgonia-Primorka DOO Bar dobila bankarsku garanciju 1. aprila 2010. godine Vlade Crne Gore u iznosu od 4 miliona eura za ukupni kredit od 14,4 miliona eura koji je odobrila NLB Montenegro banka AD Podgorica. Garancija Vlade koja je iznosila 27,8 odsto ukupnog kredita odobrenog od NLB je bila naplativa na prvi poziv i bez prava protesta. Vlada nije obezbijedila nikakve kontragarancije od „investitora“ da zaštiti novac poreskih obveznika u slučaju nepovoljnog razvoja događaja.

Kako po riječima samog Đukanovića u Skupštini „preduzeće nije izmirivalo obaveze po kreditnom zaduženju, banka je 28. februara 2014, na osnovu izdate garancije, uputila Ministrastvu finansija zahtjev za plaćanje cjelokupnog iznosa garancije. Ministarstvo finansija je 31. marta 2014. izvršilo plaćanje cjelokupnog duga“. Rješenjem Privrednog suda u Podgorici 356/13 od 14. aprila 2014. je otvoren stečajni postupak i Đukanović je naglasio da „očekuje da ćemo imati jasniju sliku o realnosti ovog potraživanja u narednim fazama, nadajmo se, efikasne realizacije stečajnog postupka“.

Nakon naplate garancije Vlade, Melgonia-Primorka je ostala dužna državi i 573.000 eura poreza kao i svih 14,4 miliona kredita koji je trebao biti korišten za restrukturiranje ove nekad državne firme i ponovno pokretanje proizvodnje. Od 63 radnika njih 50 je odmah završilo na Birou za nezaposlene dok je 13 još neko vrijeme radilo na popisivanju imovine uzaludno se nadajući da će se naplatiti iz stečajne mase.

Najkontroverznije je to što je vlada Mila Đukanovića dala garancije za kredit firmi koja je osnovana tek 5 mjeseci kasnije. Bojanić je izjavio da firma nije bila registrovana u Privrednom sudu u doba davanja garancija i da „po Zakonu o privrednom društvu, član 70 – društvo stiče svojstvo pravnog lica danom registracije u Centralnom registru Privrednog suda. Je li Vlada bila vidovita pa je pet mjeseci prije nego što je ovo društvo steklo status pravnog lica odobrilo garanciju za njega u iznosu od 4 miliona“?  Bojanić je upozorio i da je po Zakonu o kontroli državne pomoći davalac državne pomoći dužan da prije dodjele državne pomoći podnose prijavu državnoj komisiji.

To nije bilo jedino plaćanje duga novcem građana. Istog dana kada je Vlada dala garancije za Melgoniu-Primorku date su i garancije za nekoliko drugih firmi –  Kombinat aluminijuma za 85 miliona, Željezaru u Nikšiću za 27 miliona, Brodogradilište u Bijeloj za 5.88 miliona, Željeznicu za 7 miliona… Ukupno 140 miliona eura od kojih je većina aktivirana i za koje niko nije odgovarao.

Melgonia-Primorku je osnovao Melgonia Holdings Limited iz Limasola sa Kipra 7. septembra 2009. godine kako pokazuje i Centralni registar privrednih subjekata čijim izvodom je tada uzaludno mahao i poslanik Bojanić u Skupštini pozivajući Đukanovića da saopšti ko su vlasnici firme. „Vi svakako znate jer ne mogu da vjerujem da ste odobrili 4 miliona garancija a da ne znate ko stoji iza toga“, rekao je Bojanić pitajući premijera koje su to reference vlasnika i program restruktuiranja koji su ubijedili Vladu da stane iza projekta.

Vlada je nakon dvije godine napravila aneks kojim se produžava ista garancija, sa S-Company DOO Tivat. Bojanić je ustvrdio da pomenute firme nema u centralnom registru Privrednog suda, i da nije jasno kakva je njena uloga između države, NLB Montenegro banke i Melgonie. „Nje nema, to je fantom firma“!

Đukanović je u Skupštini 2014. izjavio da je bila potrebna „pravovremena reakcija da se zaštiti ekonomski i nacionalni interes Crne Gore zbog eskalacije svjetske ekonomske krize kao i da su tada pored pomenutih date i garancije od 100 miliona za bankarski sektor dok je „za one koji su kršili zakone ove države nadležni državni organi time odgovorno bave“.

U odnosu na „mnoštvo detalja“ koje je Bojanić iznio „ne vjerujem da ni vi sami ne očekujete da bi vam to mogao odgovoriti predsjednik Vlade“. Na optužbe i dokumenta o garancijama firmi koja je tek trebala biti osnovana, Đukanović je rekao da „nema govora o tome da je Vlada unaprijed nekom nepoznatom privrednom subjektu dala garanciju 5 mjeseci prije nego što je formiran. Vlada se bavila problemom Primorke, to je vrlo jasno, nikakve Melgonie, problemom Primorke koji traje već 10 godina, prije svega socijalnim problemom Primorke. Neke poslovne poteze vrijeme potvrdi a neke ne“.

Na kraju će se ispostaviti  da je novac koji je bio garant da se riješe socijalni problemi radnika i koji je trebao biti isplaćen njima završio negdje drugo.

Primorka je otkupljena za 1,6 miliona eura (51 odsto akcija) od tadašnjeg Atlas fonda  Duška Kneževića i naknadno je dobila 14,4 miliona kredita od NLB Montenegro banke.

Jedan od optuženih u procesu (koji je zaobišao ljude iz Vlade) Nebojša Bošković je na sudu izjavio da je on jedini izgubio novac u slučaju Primorka i da ga je to koštalo 1.6 miliona njegove kiparske firme. Rekao je da nije kriv i da je SDT uradio smišljeni i tendeciozni nalaz i da „od 14,4 miliona eura dobijenih kredita za pokretanje proizvodnje Primorke, na račun je ‘leglo’ svega 223.000 eura. Novac od kredita je dolazio na račun banke i odatle je dalje usmjeravan po nalogu Vlade Crne Gore, a bez naših naloga. Nismo mogli plaćati ni jednog eura nikome, a da to ne odobri banka i Vlada“. On je optužio Duška Kneževića da je njegova ekipa sakrila ranije dugove i povjerioce a da je država stajala iza čitavog projekta. To je potvrdio i drugooptuženi Mesarič izjavom da je garancije za kredite odobrila Vlada i da njegova banka ne bi odobravala zajam da ona nije stala iza projekta.

Đukanović je  2014.  sumirao priču oko Primorke u parlamentu: „Ono što je važno je da je ova garancija izdata u skladu sa zakonskom procedurom… Ko je vlasnik Melgonia-Primorka, vjerujte mi, to mi uopšte nije važno, to mi ime ne znači ništa kao ni mnoga druga imena… ovdje nije bilo nikakvih zakulisnih radnji, nikakvih posebnih privatnih interesa, nekakvog prelivanja novca poreskih obveznika u privatni džep, ništa od toga nije bilo po mome saznanju“.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo