Povežite se sa nama

OKO NAS

ŠTA ČEKA NOVU KOLAŠINSKU VLAST: Pune ruke neispunjenih obećanja prethodnika

Objavljeno prije

na

Nova kolašinska vlast, kad god da se konstituiše i ko god bude učestvovao u njoj, imaće teži posao nego ijedna do sada. Šta sve čeka buduću vlast, koju će, prema onome što se do sada moglo čuti, činiti Socijalistička narodna partija, Demokratski front i koalicija Evropsko lice Kolašina (Socijaldemokratska partija i Pozitivna) još se ne zna, pošto još aktuelnu (koalicija Demokratska partija socijalsita i Grupa birača), nije krasila pretjerana transparentnost. Zbog toga ni nakon četiri godine nije moguće utvrditi koliki je tačno dug Opštine. Da li je to zvaničnih 6,3 miliona, koliko tvrdi predsjednik Opštine Darko Brajušković ili 12 milona eura koliko su izračunali u lokalnom DF. Brajušković objašnjava da je 3,8 milona eura kreditnog zaduženja, dok su ostalo obaveze prema dobavljačima i po osnovu poreza i doprinosa.

„Najveći izazov vlasti na čijem sam čelu je bilo istrajati na teškim i nepopularnim mjerama koje obezbjeđuju kontinuitet lokalnih finansija. To je rezultiralo značajnim smanjenjem obaveza prema dobavljačima i korisnicima budžeta”, saopštava Brajušković novinarima, ne precizirajući koliko si on i saradnici uspjeli da razduže opštinu.

Kada je 2006. godine DPS došao na vlast, praveći koaliciju sa grupom članova SNP, lokalna uprava je dugovala svega 160.000 eura. Činjenica da je Brajušković, otkako je izabran za prvog čovjeka grada u jesen 2011. godine, nastojao da se dodatno ne zadužuje i uglavnom uspio da stane na kraj rasipništvu opštinskih službenika, bar kada je riječ o iznosima za reprezentaciju i gorivo, bila je nedovoljna za blistavije rezultate. Opština nije uspjela godinama da privuče ni jednog investitora i tako uveća svoje prihode. Nijesu napravljeni značajniji pomaci ni u naplati zaostalih potraživanja. U uspjeh se može ubrojati to što su zaposleni u lokalnoj upravi i preduzećima čiji je osnivač Opština, svakoga mjeseca primali plate. No Brajušković nije uspio da anulira kašnjenja koja je naslijedio, pa se zaposlenima u opštinskoj administraciji duguje po pet- šest plata, a u nekim ustanovama tek se prima oktobarska za minulu godinu.

I pored izvjesnog smanjenja broja zaposlenih tokom minule tri godine, ova vlast će nasljednicima ostaviti nimalo prijatan posao racionalizacije. Nikad okončana sistematizacija i otpuštanje bar još 100 radnika, tvrde ekonomski stručnjaci, treba da budu prvi posao novih rukovodioca Opštine. U budućoj vlasti će biti i odbornici SDP-a, koji su do sada oštro kritikovali vladajuću koaliciju zbog neažurnosti u toj oblasti i od njih građani očekuju najodlučnije korake u tom smjeru. Odbornik Bojan Zeković je izračunao da je to što Brajušković nije na vrijeme poslao kući prekobrojne, oštetilo budžet Opštine za nekoliko miliona eura.

Zamrla privreda i sa njom usko povezana enormna migracija stanovništva trebalo bi da zaokupe pažnju predstavnika buduće izvršne vlasti. Drugačija turistička strategija, bogatiji kulturni život, bolji uslovi života na selu… sve je to bilo u predizbornim obećanjima onih koji su voljom građana sada u prilici da naredne četiri godine vladaju u Kolašinu. Izuzev nekoliko funkcionera lokalne opozicije, koji su na različite načine učestvovali u vlasti minulih deceniju u Kolašinu, ostali su iz odborničkih klupa do sada bili u prilici samo da identifikuju greške i kritikuju donosioce odluka, ne i da rješavaju probleme. Uvjereni su da imaju kapaciteta da „Kolašin vrate na mjesto koje mu pripada” i „anuliraju promašaje prehodnika”.

Predizborni program DF, tvrdi nosilac izborne liste tog političkog saveza Aleksandar Dožić, baziran je na rješavanju problema koji opterećuju rad lokalne uprave. U DF planiraju da stvore povoljne uslove za nove investitore, ali će, kažu, veliku pažnju posvetiti i onim privrednicima koji sada posluju u gradu.

„Opštinski dug će se riješiti povećanjem zainteresovanosti investitora i vraćanjem povjerenja u lokalnu upravu. To će stvoriti ambijent za direktne investicije, značajno smanjenje javne potrošnje, puno iskorištavanje prirodnih resursa”, tvrdi Dožić.

Nedopustivo visok broj onih koji odseljavaju iz Kolašina, može se zaustaviti jedino otvaranjem novih radnih mjesta. Dosadašnja vlast je zanemarila, a DF, tvrdi Dožić, neće zaboraviti da su kadrovski resursi najznačajniji resursi kojima Kolašin raspolaže.

„Lokalna uprava koja će biti istinski servis običnog građanina i investitora je jedini način da prevaziđemo nevolje. Otvaranje novih radnih mjesta će se realizovati novim opštinskim propisima, koji treba da budu maksimalno liberalni”, zaključuje Dožić, naglašavajući da DF, uz SNP i ELK, ima potencijala da to sve i realizuje.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), smatraju da prvo treba identifikovati sva zaduženja lokalne uprave. Za to je, smatra nosilac liste te partije Đuro Milošević, neophodno angažovanje nezavisne i stručne revizorske kuće.

„Identifikovaćemo i personalnu odgovornost za očajno stanje u kojem je Opština. Uporedo sa konsolidacijom lokalnih finansija stvaraćemo uslove za otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru. Mnogo je neiskorištenih potencijala za više prihoda opštine, to su prihodi od koncesionih naknada, kao i valorizacija privrednih potencijala. Maksimalno ćemo iskorišćavati sredstava iz IPA fondova”, naglašava Milošević.

Prema njegovim riječima, SNP se zalaže da se promijeni politika naplate javnih prihoda, gdje, kako kažu, neće biti povlašćenih. ,,Postoji prostor za povećanje prihoda od taksi i poreza na imovinu. Takođe, prihodi bi bili značajno osnaženi i povećanjem poreskih stopa za zemljište koje nije privedeno namjeni. Planiramo smanjenje komunalnih usluga, ali i povećanje procenta njihove naplate”, kaže Milošević.

Racionalizaciju radnih mjesta u lokalnoj upravi namjeravaju sprovesti smanjenjem broja funkcionera, a ne ostalih zaposlenih. Jedan od prioritetnih ciljeva im je i oživljavanje zanatstva, upošljavanje lokalnih građevinskih preduzeća na radovima koje finansira Opština, ali i kroz direktne pomoći i organizovanje otkupa i poboljšanje kvaliteta života na selu.

Podsjećajući da je između dva popisa stanovništva grad napustilo 1500 Kolašinca, u koaliciji ELK tvrde da prioritet nove vlasti mora biti otvaranje novih radnih mjesta.

„Završetak rekonstrukcije Spotrtske hale i ukupne sportske infrastrukture će doprinijeti razvoju sportskog turizma. Daljem razvoju drvoprerade, za koju postoje prirodni resursi i obučena radna snaga, ćemo posvetiti punu pažnju. Buduća vlast mora biti efikasnija u iskorišćavanju energretskih potencijala opštine, ali i više pažnje posvetiti razvoju poljoprivrede”, kaže odbornik te koalicije Bojan Zeković.

Opštinski dug nije nastao, tvrdi on, infrastrukturnim radovima, subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta već dominantno rasipništvom lokalnih funkcionera. Pred novom vlašću u Kolašinu, tvrdi Zeković, zadatak je da služi građanima. Vidjećemo.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

RADIKALIZACIJA USPORILA TREND PRIHVATANJA LGBT OSOBA U CRNOJ GORI: Kornjačinim korakom do prava i zaštite

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema nedavnoj analizi Centra za građansko obrazovanje, smanjuje se broj onih koji misle da su osobe drugačije seksualne orijentacije opasne za društvo. Ipak, radikalizacija društva i učestaliji govor mržnje uticali su na stagnaciju, pa čak i unazađivanje u pojedinim oblastima koje se tiču prava i zaštite LGBT osoba

 

Nedavno istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) pokazalo je – u Crnoj Gori se smanjuje broj onih koji smatraju da su osobe različite seksualne orijentacije štetne i opasne. Ipak, blizu polovine građana smatra da te osobe nijesu ugrožene. Na stagnaciju, pa čak i unazađivanje u pojedinim oblastima uticale su radikalizacija i klerikalizacija društva u posljednjih par godina.

„Skoro polovina ispitanika vjeruje da je u javnom diskursu korisno čuti naučno objašnjenje različite seksualne orijentacije radi boljeg razumijevanja ove pojave. No, u odnosu na 2019, osjetan je porast onih koji misle da su te priče u javnom prostoru nepotrebne i da ne bi pomogle, kao i da, uprkos naučnom tumačenju, ta pojava ostaje izuzetno štetna za svako društvo“, saopštila je na prezentaciji rezultata istraživanja javnog mnjenja koordinatorka pri CGO-u Željka Ćetković.

U posljednje tri godine, prema riječima izvršnog direktora NVO Spektra Jovana Džolija Ulićevića, naše se društvo radikalizovalo i svjedočimo pojačanom govoru mržnje. ,,Uglavnom se targetiraju žene, osobe sa invaliditetom i LGBTI osobe. Uprkos povećanju podrške unutar opšte populacije prema LGBTI osobama, važno je imati na umu radikalizaciju mladih, koja je posljedica neadekvatnog obrazovnog sistema i opšte klerikalizacije društva. U obrazovnom sistemu izostaje volja da se predmeti kao što su građansko obrazovanje, zdravi stilovi života ili medijska pismenost učine obaveznim, ali se nedovoljno pažnje daje i adresiranju pitanja roda, pola i seksualnosti i kroz prirodne nauke, recimo biologiju“.

Kako je istakao, zaštititi prava marginalizovanih grupa, a naročito LGBT osoba, je i dalje hrabrost i avangardna politika, ali samo onda kada je autentična i iskrena, a ne instrument u pristupnom procesu Evropskoj uniji.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRIVREDNI SUD KUBURI SA KADROVIMA: Sudije na granici izdržljivosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića ta institucija radi samo sa četvoro sudija od sistematizovanih 16. Da će se u Privrednom sudu pojaviti ozbiljne kadrovske nevolje, znalo se još polovinom prošle godine

 

Poslije hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda i predsjednika Privrednog, sudska grana vlasti u Crnoj Gori je dotakla dno. Sudije sada pored sprovođenja pravde  imaju i obavezu da speru ljagu sa institucije i svoje profesije. To će biti vrlo teško, jer se mnogi sudovi odavno bore sa nedostatkom kadrova. Takav je slučaj bio sa Privrednim sudom. Nakon hapšenja predsjednika Blaža Jovanića i sa četiri puta manje sudija nego što je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji, ovaj organ nalazi se pred kolapsom, zatrpan brojnim, neriješenim predmetima i bez mogućnosti da mjesecima organizuje makar jedno sudsko vijeće za postupanje u izvršnim predmetima.

U sudu trenutno rade samo vršiteljka dužnosti predsjednika Privrednog suda Dijana Raičković i sudije Dragan VučevićRadmila Perović i Zoran Ašanin, koji postupaju u 1.376 parnica, 451 stečaj i 414 izvršnih predmeta, za koje postoji veliko interesovanje stranaka u postupcima, ali i javnosti jer je riječ i o najznačajnijim privrednim predmetima sa velikom imovinom.

Novom raspodjelom predmeta, četvoro sudija nedavno je dobilo u rad i predmete koji su morali preuzeti kao nezavršene od penzionisanih sudija, kolega koji su na bolovanju, ali i od osumnjičenog Jovanića – zbog čega se ročišta često odlažu.

Prema pisanju Vijesti, Raičkovićeva tvrdi da se Privredni sud, stranke i učesnici u postupcima nalaze u nezavidnoj situaciji. Privredni sud Crne Gore ima sistematizovanih 16 sudijskih mjesta sa predsjednikom suda, a taj broj predstavlja minimum neophodnog broja sudija. Činjenica je da se i ovaj broj sudija, imajući u vidu nadležnost i složenost predmeta koje ovaj sud ima u radu, pokazuje nedovoljnim za potpuno efikasno i ažurno postupanje.

„Već se u 2021. godini pokazalo da sudu nedostaju sudije, odnosno da je sud sistemski nepopunjen sa pet sudija (zbog odlaska u penziju), te da je određen broj sudija bio na bolovanju. Još uvijek ova mjesta nijesu popunjena, skoro godinu, jer su na ta mjesta u međuvremenu primljena lica koja su u statusu sudijskih kandidata, koja na funkciju sudije mogu stupiti tek nakon uspješno završenih obuka, dakle najranije u septembru, odnosno oktobru. Jedno sudijsko mjesto je u međuvremenu ostalo upražnjeno zbog izbora jednog sudije u Apelacioni sud, a u međuvremenu je došlo do suspenzije predsjednika suda. Sada je od sistematizovanih sudijskih mjesta upražnjeno šest, bez mjesta predsjednika suda. U odnosu na bolovanja sudija, jedna sutkinja je na porodiljskom bolovanju, dok je četvoro sudija na bolovanju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema”, kaže Raičković.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

BROJ NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA NA SJEVERU RASTE: Strategije na papiru, lutalice na ulicama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako skoro svaka opština „na papiru“ ima strategiju kako kontrolisati populaciju napuštenih životinja, u praksi broj pasa se povećava, sve je više građana koje povrijede, troškovi  za naknade po tom osnovu u opštinskim budžetima rastu, malobrojna privremena prihvatilišta i azili gotovo su  bez slobodnog mjesta

 

Pred sam početak ljetnje turističke sezone,  na ulicama Kolašina je na desetine napuštenih pasa. Tokom minulih dva mjeseca,  nekoliko Kolašinaca su napali, a višestruke povrede nenijeli i jednoj srednjoškolki, na samom izlazu iz školskog dvorišta. Od nasrtaja gladnih pasa nekad se brane i turisti. Da je to jedan od većih problema Kolašina pred turističko ljeto primijetila je i novoizabrana predsjednica Marta Šćepanović. Ona je u svom prvom obraćanju građanima, kao jednu od svojih prioritenih aktivnosti sa te funkcije, najavila efikasno i brzo sklanjanje napuštenih životinja sa ulica. Tek prije  nekoliko sedmica, u nadležnim opštinskim službama tvrdili su da nemaju rješenje, jer su azili u Podgorici i Beranama bez slobodnog mjesta.

Program populacije pasa na teritoriji kolašinske opštine usvojen je prije dvije godine, ali  gotovo nijedan cilj zacrtan tim dokumentom do sada nije ispunjen.  Program se odnosi na period do 2025. godine, a ukoliko se potpuno realizuje, trebalo bi da populacija napuštenih životinja bude smanjena za 50 odsto. Predviđeno je i građenje  azila.  No, novac za to nije ni ove godine planiran opštinskim budžetom.

U Kolašinu  postoji samo privatno prihvatilište za napuštene životinje, koje funkcioniše s mnogo problema. Vlasnica tog azila Danijela Vuksanović više puta je upozoravala da životinjama  koje je ona sklonila s ulice nedostaje hrana i stručna veterinarska njega. Pomoć koju je dobila sa državnog i lokalnog nivoa, kaže ona, nije dovoljna.

U kolašinskom Sekreterijatu za zaštitu životne sredine kažu da je jedan od načina rješavanja problema izgradnja azila. Planirani cilj je da uskoro na kolašinskim ulicama ne bude pasa lutalica, ali i da podignemo svijest o odgovornom vlasništvu. Podsjećaju da je  Opština opredijelila sredstva za identifikaciju, vakcinaciju i sterilizaciju vlasničkih i nevlasničkih pasa. Identične izjave iz tog resora stizale su i minulih  godina.

Sugrađanima poručuju da ,,ukoliko se ne planira registrovati uzgoj pasa, sterilizacija ljubimca dio je odgovornog vlasništva”. U opštini Kolašin do sada je čipovano tek  600 vlasničkih pasa, a ukupna populacija se procjenjuje na oko 1.800.

,,Prema slobodnim procjenama, na teritoriji opštine Kolašin postoji oko 50 napuštenih pasa na seoskom području i oko 100 u gradu i prigradskim naseljima, dok ih je u privatnom skloništu oko 170. Veliki broj napuštenih životinja na ulicama grada, okolnih naseljenih mjesta i polja, rezultat je napuštanja životinja usljed loših navika i teške ekonomske situacije građana”, piše u Programu za sprovođenje kontrole populacije pasa.

Pored lutalica vlasnički psi su jedna od prepreka kvalitetu kolašinske turističke ponude, kažu izdavaoci smještaja.  Iz Udruženja vlasnika privatnog smještaja tvrde da lavež iz dvorišta privatnih kuća uzmerava tokom noći goste u njihovim objektima. Povodom toga, objašnjavaju, opštinske službe do sada ništa nijesu radile.

Budžet opštine iz godine u godinu opterećuju i  odštetni zahtjevi građana, koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol. Za četiri godine iz opštinske kase, na ime te vrste odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura Kolašincima koji su tvrdili da su ih napali psi na ulici.

Neke veće sjeverne opštine izdvajaju i značajno više  sredstava iz budžeta po tom osnovu.  Iz opštinske kase Bijelog Polja, na primjer,  za naknadu štete za povrede nastale ujedom napuštenih pasa, za dvije minule godine,  isplaćeno je  116. 204 eura za 126 odštenih zahtjeva.  Za odvođenje pasa lutalica u azil u Beranama ta opština godišnje izdvoji od 30.000 do 40.000  eura. U  azil u Beranama bjelopoljsko Komunalno preduzeće uhvati i isporuči oko 200 pasa, a za svakog psa Opština plaća 120 eura.  No, sav taj novac ne doprinosi utisku da je na ulicama manje napuštenih životinja.  Bjelopoljci kažu da se psi kreću u čoporima po prigradskim naseljima, a na magistrali ometaju saobraćaj  i velika su opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Po selima napadaju  ovce i sitniju stoku. Slični problemi su i u Rožajama, gdje se godinama najavljuje gradnja azila, ali su čopori pasa dio „razglednice“ i najužeg centra grada. Više  uspjeha u kontroli broja napuštenih životinja ne postižu  ni u Plavu, Gusinju, Žabljaku …

U  opštinama na sjeveru uglavnom  procjenjuju da je pravljenje  pojedinačnih azila  preskupo. Zbog toga, objašnjavaju, rješenje je regionalni azil, kakav postoji u Beranama, ali koji je trenutno pretrpan. Nažalost, nikad nije zaživjela ideja da se sličan napravi i u Bijelom Polju. U tu svrhu, još prije deceniju, Opština je kupila 4,5 hektra zemljišta za 42.000 eura između  Ribarevina i Ramčine.

Istraživanje, rađeno za potrebe nacionalnog Programa kontrole populacije pasa pokazalo je da na nivou lokalne samouprave nema razvijene infrastrukture za sistemsko rješavanje problema napuštenih životnja.  Takođe, opštine su, kao prepreke navodile, nedostatak novca, kao i nedovljno znanja i obučenog osoblja.

Vlasnica privatnog prihvatilištu u Kolašinu za Monitor podsjeća da je sistem identifikacije i registracije pasa u Crnoj Gori  uspostavljen tek prije tri godine.  Do tada, objašnjava, nije bilo nikavih zvaničnih podataka o broju vlasničkih ili napuštenh pasa. To, kaže ona, dovoljno govori „u prilog  činjenici da je briga o životinjama uvijek bila na kraju spiska prioriteta“. Sada se, tvrdi Vuksanovićeva, time intenzivnije bavimo „samo forme radi, jer nam se žuri u Evropu“.

„Kada se to kombinuje sa našom preovlađujućom sviješću, onda dođemo u situaciju da se na pse gleda samo kao na problem i opasnost. To i jesu, ali zbog nebrige.  Taj problem mjerimo novcem izdvojenim za saniranje posljedica, a ne ulažemo u rješavanje onoga što je dovelo do posljedica. Donošenje  planova ne znači da se išta promijenilo. Naprotiv, stanje je mnogo gore kad je riječ o nedostatku brige i broju napuštenih životinja“, tvrdi ona.

U  privremnom prihvatilištu  koje je Vuksanovićeva  osnovala više nema mjesta ni za jednu napuštenu životinju. Upros tome, svakodnevno, kako kaže,  zatekne novu mlandučad pasa ili mačaka  ostavljenu na kapiji tog objekta.  Vuksanovićeva objašnjava da je ključno odgovorno vlasništvo, kojem bi prethodila edukacija. Sankcije moraju postati praksa, ocjenjuje ona, za neodgovorne vlasnike ili nehumano postupanje prema životinjama.  Upozorava na desetine otrovanih pasa u Kolašinu, ali i  činjenicu „da su samo prije nekoliko godina na taj način problem lutalica „rješavale“ i nedležne opštinske službe u više gradova“.

Svjetska organizacija za zaštitu životinja (OIE), procjenom urađenom u regionu Zapadnog Balkana u periodu od 2015. do 2018.,  identifikovano je da je ogroman  broj pasa na ulicama posljedica neodgovornog vlasništva. Evropska platforma za dobrobit životinja pokrenuta je, zbog toga,  kampanja Be his hero, čiji je cilj podizanje svijesti djece školskog uzrasta na Balkanskom poluostrvu o odgovornom vlasništvu.

U nacionalnom programu koji se odnosi na tu oblast  konstatovali su da je, dugoročno, edukacija je jedan od najbitnijih elemenata sveobuhvatnog pristupa upravljanju populacijom pasa.

                                                                                      Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo