Povežite se sa nama

OKO NAS

ŠTA ČEKA NOVU KOLAŠINSKU VLAST: Pune ruke neispunjenih obećanja prethodnika

Objavljeno prije

na

Nova kolašinska vlast, kad god da se konstituiše i ko god bude učestvovao u njoj, imaće teži posao nego ijedna do sada. Šta sve čeka buduću vlast, koju će, prema onome što se do sada moglo čuti, činiti Socijalistička narodna partija, Demokratski front i koalicija Evropsko lice Kolašina (Socijaldemokratska partija i Pozitivna) još se ne zna, pošto još aktuelnu (koalicija Demokratska partija socijalsita i Grupa birača), nije krasila pretjerana transparentnost. Zbog toga ni nakon četiri godine nije moguće utvrditi koliki je tačno dug Opštine. Da li je to zvaničnih 6,3 miliona, koliko tvrdi predsjednik Opštine Darko Brajušković ili 12 milona eura koliko su izračunali u lokalnom DF. Brajušković objašnjava da je 3,8 milona eura kreditnog zaduženja, dok su ostalo obaveze prema dobavljačima i po osnovu poreza i doprinosa.

„Najveći izazov vlasti na čijem sam čelu je bilo istrajati na teškim i nepopularnim mjerama koje obezbjeđuju kontinuitet lokalnih finansija. To je rezultiralo značajnim smanjenjem obaveza prema dobavljačima i korisnicima budžeta”, saopštava Brajušković novinarima, ne precizirajući koliko si on i saradnici uspjeli da razduže opštinu.

Kada je 2006. godine DPS došao na vlast, praveći koaliciju sa grupom članova SNP, lokalna uprava je dugovala svega 160.000 eura. Činjenica da je Brajušković, otkako je izabran za prvog čovjeka grada u jesen 2011. godine, nastojao da se dodatno ne zadužuje i uglavnom uspio da stane na kraj rasipništvu opštinskih službenika, bar kada je riječ o iznosima za reprezentaciju i gorivo, bila je nedovoljna za blistavije rezultate. Opština nije uspjela godinama da privuče ni jednog investitora i tako uveća svoje prihode. Nijesu napravljeni značajniji pomaci ni u naplati zaostalih potraživanja. U uspjeh se može ubrojati to što su zaposleni u lokalnoj upravi i preduzećima čiji je osnivač Opština, svakoga mjeseca primali plate. No Brajušković nije uspio da anulira kašnjenja koja je naslijedio, pa se zaposlenima u opštinskoj administraciji duguje po pet- šest plata, a u nekim ustanovama tek se prima oktobarska za minulu godinu.

I pored izvjesnog smanjenja broja zaposlenih tokom minule tri godine, ova vlast će nasljednicima ostaviti nimalo prijatan posao racionalizacije. Nikad okončana sistematizacija i otpuštanje bar još 100 radnika, tvrde ekonomski stručnjaci, treba da budu prvi posao novih rukovodioca Opštine. U budućoj vlasti će biti i odbornici SDP-a, koji su do sada oštro kritikovali vladajuću koaliciju zbog neažurnosti u toj oblasti i od njih građani očekuju najodlučnije korake u tom smjeru. Odbornik Bojan Zeković je izračunao da je to što Brajušković nije na vrijeme poslao kući prekobrojne, oštetilo budžet Opštine za nekoliko miliona eura.

Zamrla privreda i sa njom usko povezana enormna migracija stanovništva trebalo bi da zaokupe pažnju predstavnika buduće izvršne vlasti. Drugačija turistička strategija, bogatiji kulturni život, bolji uslovi života na selu… sve je to bilo u predizbornim obećanjima onih koji su voljom građana sada u prilici da naredne četiri godine vladaju u Kolašinu. Izuzev nekoliko funkcionera lokalne opozicije, koji su na različite načine učestvovali u vlasti minulih deceniju u Kolašinu, ostali su iz odborničkih klupa do sada bili u prilici samo da identifikuju greške i kritikuju donosioce odluka, ne i da rješavaju probleme. Uvjereni su da imaju kapaciteta da „Kolašin vrate na mjesto koje mu pripada” i „anuliraju promašaje prehodnika”.

Predizborni program DF, tvrdi nosilac izborne liste tog političkog saveza Aleksandar Dožić, baziran je na rješavanju problema koji opterećuju rad lokalne uprave. U DF planiraju da stvore povoljne uslove za nove investitore, ali će, kažu, veliku pažnju posvetiti i onim privrednicima koji sada posluju u gradu.

„Opštinski dug će se riješiti povećanjem zainteresovanosti investitora i vraćanjem povjerenja u lokalnu upravu. To će stvoriti ambijent za direktne investicije, značajno smanjenje javne potrošnje, puno iskorištavanje prirodnih resursa”, tvrdi Dožić.

Nedopustivo visok broj onih koji odseljavaju iz Kolašina, može se zaustaviti jedino otvaranjem novih radnih mjesta. Dosadašnja vlast je zanemarila, a DF, tvrdi Dožić, neće zaboraviti da su kadrovski resursi najznačajniji resursi kojima Kolašin raspolaže.

„Lokalna uprava koja će biti istinski servis običnog građanina i investitora je jedini način da prevaziđemo nevolje. Otvaranje novih radnih mjesta će se realizovati novim opštinskim propisima, koji treba da budu maksimalno liberalni”, zaključuje Dožić, naglašavajući da DF, uz SNP i ELK, ima potencijala da to sve i realizuje.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), smatraju da prvo treba identifikovati sva zaduženja lokalne uprave. Za to je, smatra nosilac liste te partije Đuro Milošević, neophodno angažovanje nezavisne i stručne revizorske kuće.

„Identifikovaćemo i personalnu odgovornost za očajno stanje u kojem je Opština. Uporedo sa konsolidacijom lokalnih finansija stvaraćemo uslove za otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru. Mnogo je neiskorištenih potencijala za više prihoda opštine, to su prihodi od koncesionih naknada, kao i valorizacija privrednih potencijala. Maksimalno ćemo iskorišćavati sredstava iz IPA fondova”, naglašava Milošević.

Prema njegovim riječima, SNP se zalaže da se promijeni politika naplate javnih prihoda, gdje, kako kažu, neće biti povlašćenih. ,,Postoji prostor za povećanje prihoda od taksi i poreza na imovinu. Takođe, prihodi bi bili značajno osnaženi i povećanjem poreskih stopa za zemljište koje nije privedeno namjeni. Planiramo smanjenje komunalnih usluga, ali i povećanje procenta njihove naplate”, kaže Milošević.

Racionalizaciju radnih mjesta u lokalnoj upravi namjeravaju sprovesti smanjenjem broja funkcionera, a ne ostalih zaposlenih. Jedan od prioritetnih ciljeva im je i oživljavanje zanatstva, upošljavanje lokalnih građevinskih preduzeća na radovima koje finansira Opština, ali i kroz direktne pomoći i organizovanje otkupa i poboljšanje kvaliteta života na selu.

Podsjećajući da je između dva popisa stanovništva grad napustilo 1500 Kolašinca, u koaliciji ELK tvrde da prioritet nove vlasti mora biti otvaranje novih radnih mjesta.

„Završetak rekonstrukcije Spotrtske hale i ukupne sportske infrastrukture će doprinijeti razvoju sportskog turizma. Daljem razvoju drvoprerade, za koju postoje prirodni resursi i obučena radna snaga, ćemo posvetiti punu pažnju. Buduća vlast mora biti efikasnija u iskorišćavanju energretskih potencijala opštine, ali i više pažnje posvetiti razvoju poljoprivrede”, kaže odbornik te koalicije Bojan Zeković.

Opštinski dug nije nastao, tvrdi on, infrastrukturnim radovima, subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta već dominantno rasipništvom lokalnih funkcionera. Pred novom vlašću u Kolašinu, tvrdi Zeković, zadatak je da služi građanima. Vidjećemo.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ALTERNATIVA: Preko 5.000 službenih automobila

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrijednost prevoznih sredstava u državnom vlasništvu je blizu 20 miliona eura. Ogromni vozni park institucijama nije dovoljan, pa je za ovu godinu najavljena kupovina još automobila u vrijednosti od najmanje četiri miliona eura

 

Prema podacima MUP-a iz februara 2024. godine, u Crnoj Gori je registrovano 4.658 vozila u državnoj svojini, što je za 377 više u odnosu na 2022. podaci su iz istraživanja koje je uradio Institut Alternativa.

Podaci MUP-a pokazuju da 4.658 vozila koristi 460 institucija. Najviše vozila ima MUP – 550. Potom slijedi Pošta Crne Gore – 345, Uprava policije – 181, Glavni grad Podgorica – 169, ANB – 119. Više desetina registrovanih vozila imaju i Uprava za inspekcijske poslove – 90, Uprava prihoda i carina – 77, Monteput – 72, Zavod za hitnu medicinsku pomoć – 54, Uprava za katastar i državnu imovinu – 44, Uprava za šume i Radio-televizija Crne Gore – po 43, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija – 42, Putevi – 40, Aerodromi – 39, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – 38.

Ovi podaci nijesu  cjelovit pokazatelj broja vozila koja se koriste za potrebe državnih i lokalnih organa i institucija, te troškova koji nastaju njihovim korišćenjem. U ovaj broj ne ulaze vozila koja državne institucije uzimaju na lizing, s obavezom povraćaja vozila nakon isteka ugovorenog perioda, kao što su u prethodnom periodu radile Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije. Iako po državni budžet nastaju troškovi za ta vozila (višegodišnji zakup, troškovi goriva…) i koja neminovno čine vozni park državne institucije, ta vozila registruju davaoci lizinga, pa se ne prikazuju u broju vozila registovanih na državni organ.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

RAZVOJ KOLAŠINA ZAOBILAZI KOLAŠINCE: Više gradilišta, veća stopa nezaposlenosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

To što Kolašin, kako predstavnici vlasti vole da kažu,  doživljava ekspanzivan razvoj , nije uticalo značajnije na  rast broja zaposlenih koji žive u tom gradu.  Na  kolašinskim gradilištima rade , mahom, strani državljani

 

Iako je u Kolašinu   između 15 i 20 aktivnih gradilišta, tokom minule godine prijavljeno je svega sedam slobodnih radnih mjesta iz oblasti građevinarstava. Investicioni bum, za sada, onima koji traže posao nije donio skoro nikavu korist, pa je stopa nezaposlenosti u toj opštini  više nego duplo veća od državnog prosjeka i iznosi čak 33,8 odsto. Na evidenciji  Biroa rada je 795 Kolašinca ili 10 više, nego, recimo, 2018. godine,  kada je stopa nezaposlenosti bila oko 25 odsto.

Broj nezaposlenih lani, u odnosu na  2022. godinu,  smanjen je za 8,7 odsto. U  kvalifikacionoj strukturi  dominaniraju oni sa III, IV i V nivoom kvalifikacija obrazovanja (52,7 odsto). Među Kolašinkama i Kolašincima koji traže posao oko 10 odsto je visokoškolaca. Prema Informaciji, koju su nedavno iz Zavoda  za zapošljavanje (ZZZ) dostavili lokalnom parlamentu, na posao je u decembru prošle  godine čekalo 76 osoba sa invaliditetom, što je za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“U 2023. godini Birou rada poslodavci su prijavili 284 slobodna radna mjesta, što u odnosu na isti period prethodne godine, predstavlja smanjenje od 16,2 odsto. U istom tom periodu broj prijavljenih slobodnih mjesta u Crnoj Gori porastao je za 5,5 odsto”, piše u dokumentu dostavljenom Skupštini opštine (SO). Kolašinski poslodavci lani  su iskazali najveću potrebu za srednjoškolskim zanimanjima (114 prijavljenih slobodnih radnih mjesta), zatim za visokoškolcima (95), dok je bilo 75 slobodnih radnih mjesta za zanimanja I i II nivoa obrazovanja. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnosti obrazovanja, usluge smještaja i ishrane, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo